Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

torek, 21. marec 2023 Na ponedeljkovem seminarju gostje z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT) gostil raziskovalce z laboratorija za oblikovanje interaktivnih medijev z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo  NAIST.

Profesorja doc. dr. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun sta ob prihodu gostom podrobneje razkazala Laboratorij za interakcijo človek-računalnik UP – HICUP, izmenjava znanj pa je bila izhodišče za diskusijo o področjih, ki jih prinaša hiter tehnološki razvoj. 

      

V sklopu ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike sta predavala izr. prof. dr. Masayukija Kanbara, ki je predstavil izsledke raziskav o sproščujočem učinku božanja in govora na telo in duha, in doc. dr. Taishi Sawabe, ki nam je približal koncept Comfort Intelligence – CI. Izvedeli smo več o inteligentnem sistemu, ki se ukvarja z udobjem potnikov v premikajočih se vozilih in zmanjševanjem anksioznosti. 

Med gosti je bil tudi prof. dr. Hirokazu Kato, direktor laboratorija IMD Lab (Interactive Media Design Lab). Dr. Kato je prejemnik mnogih nagrad na področju dopolnjene resničnosti, med drugim nagrade Virtual Reality Technical Achievement Award, ki jo podeljuje IEEE VGTC (IEEE Visualization & Graphics Technical Committee), in nagrade Lasting Impact Award  z 11. mednarodnega simpozija IEEE.

   

    

     

      


torek, 21. marec 2023 Sedmo predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na sedmo letošnje predavanje z naslovom 

»Pozabljeni ulov - prilov v malem priobalnem ribolovu v Severnem Jadranskem morju«,

ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Hana Hanžek Turnšek (UP FAMNIT)

****

     

Ribištvo je ključnega gospodarskega in kulturnega pomena za številne države in kulture, vendar je za morske ekosisteme tudi ena najbolj uničujočih dejavnosti. Čeprav za mali priobalni ribolov velja, da je manj uničujoč od industrijskega, je njegov vpliv na morske ekosisteme težko v celoti oceniti, saj je sektor zelo slabo raziskan. Tekom biološkega večera se bomo najprej vkrcali na ribiško barko istrskih ribičev, nato pa se spustili pod morsko gladino severnega Jadrana. Ogledali si bomo kaj vse se ujame v stoječe pridnene mreže in podrobneje raziskali, kakšen del celotnega ulova ribiči zavržejo. Predvsem nas bo zanimal zavrženi del prilova bentoških nevretenčarjev - prebivalcev morskega dna, kot so spužve, raki, školjke in polži. Ti organizmi so lahko izjemno pomembni za biotsko pestrost bentoških habitatov, njihov prilov pa večinoma ostaja neobravnavan in pozabljen (tudi s strani raziskovalcev). Koliko je teh zavržkov? Kakšna je njihova usoda? Kakšen je morebiten vpliv teh zavržkov na morski ekosistem? Na ta vprašanja bo predavateljica poskušala odgovoriti na biološkem večeru.

     

O PREDAVATELJICI

Hana Hanžek Turnšek je diplomirana varstvena biologinja, ki ravno zaključuje z magistrskim študijem Varstvo narave. Zanimanje za biotsko pestrost morja jo  spremlja že od malih nog, ko se je kot otrok vsako poletje potapljala in odkrivala čudesa podvodnega sveta. Ravno zaradi vedno prisotnega navdušenja nad naravo je Hana tudi izobraževanje nadaljevala v stiku z njo. Tekom študija se je osredotočila predvsem na raziskovanje ekologije in varstva morskih ekosistemov. V prostem času pa skupaj s somišljeniki gibanja Zelenci organizira delavnice in tabore za otroke na temo naravovarstva, podnebne pravičnosti, aktivnega državljanstva ter sožitja ljudi in narave.


ponedeljek, 20. marec 2023 Asist. dr. Katarina Šoln prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS)

Z velikim veseljem naznanjamo, da je Asist. dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), po nominaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF) prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS). 

                     
                                                                       
Foto: Mateja Grašič 

Prejemnica se je pri razpisu osredotočila na znanost in popularizacijo znanosti. Njeno področje alelopatija pa je kot je povedala “rastlinsko skrivno biokemijsko orožje,  ki omogoča, da so alelopatske rastline uspešnejše pri tekmovanju z drugimi rastlinami za vodo, prostor, sončno svetlobo. Pogosta je med invazivnimi rastlinami, prisotna pa je tudi na domačem vrtu – ni namreč vseeno, katero rastlino posadimo h kateri rastlini,” dodaja.

Asist. dr. Katarina Šoln je zelo pomembno predajanje znanja o naravi, kar je tudi eden od njenih osrednjih ciljev. “Ker se mi zdi pomembno tudi širši javnosti na razumljiv in zanimiv način predstaviti skrivnosti iz sveta narave, bom pripravila biološke delavnice za otroke, pisala poljudne članke o naravi, imela nekaj javnih predavanj, pripravila pa bom tudi kratke video posnetke o življenju rastlin”, zaključuje.  

Pospeševanje razvoja mladih raziskovalcev iz področjih planetarne nujnosti je osrednja naloga Slovenske znanstvene fundacije (SZF), od leta 2002 ta deluje v partnerskem sodelovanju s Svetovno federacijo znanstvenikov (WFS).  

Štipendije imajo izrazito socialno vlog pri pospeševanju zaključevanja doktorskega dela, prispevajo pa tudi k ugodnejšemu socialno-ekonomskemu položaju mladih doktorjev znanosti.          


ponedeljek, 20. marec 2023 RAZPIS UNIVERZE NA PRIMORSKEM ZA VPIS V MAGISTRSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME IN DOKTORSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024

Dne 17. marca 2023 UP objavlja razpis za v vpis v magistrske študijske programe in razpis za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2023/2024.

Prvi prijavni rok za slovenske državljane in državljane članic EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU se oba razpisa začne v četrtek, 6. aprila 2023. 

Več informacij o razpisu za vpis in prijavnem postopku:

 •  za magistrski in za doktorski študij > TUKAJ

   

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljena TUKAJ.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v referatu za študente.


ponedeljek, 20. marec 2023 DR. ANNA SANDAK OBJAVILA ZNANSTVENI ČLANEK V REVIJI NATURE REVIEWS MATERIALS

Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE, izredna profesorica in raziskovalna asistenka na UP FAMNIT in UP IAM, je v reviji Nature Reviews Materials objavila znanstveni članek »Engineered living materials for sustainable and resilient architecture«.

                     

Dr. Sandak v članku obravnava napredek na področju biomimetike, ki omogoča izdelavo umetnih materialov in površin z lastnostmi, ki so podobne biološkim.

»Ta napredek omogoča razvoj nove generacije gradbenih materialov za arhitekturo, ki imajo izjemne lastnosti, običajno nedosegljive s tradicionalnim pristopom,« je dejala dr. Anna Sandak.

Revija Nature Reviews Materials je izključno spletna revija, ki tedensko objavlja znanstvene prispevke iz vseh znanstvenih disciplin na področju znanosti o materialih, in ima faktor vpliva 76,679.

Več lahko preberite tukaj.


sobota, 18. marec 2023 UP FAMNIT gostil državno tekmovanje iz znanja biologije

Danes, 18 marca 2023, se je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), uspešno zaključilo državno tekmovanje iz znanja biologije za dijake srednjih šol. Na tekmovanju se je v letošnjem letu pomerilo kar 238 dijakov, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovili na šolskih tekmovanjih kjer je sodelovalo 1.677 dijakov in dijakinj. 

Skozi tekmovanje so bili dijaki razporejeni v dva različna vsebinska sklopa, kjer so prvi in drugi letniki tekmovali iz “Biologije solin” medtem, ko so tretji in četrti letniki tekmovali iz vsebin, ki jih vključuje obvezni učni načrt ter vsebin za maturo. 

Tekmovanje je potekalo v soorganizaciji  z Univerzo na Primorskem in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije , ki si že več kot sedemdeset let prizadeva izobraževati mlade na področju tehničnih veščin in naravoslovnih ved. 

    


Vzporedno je potekalo tudi predavanje v sklopu katerega je prof. dr Elena Bužan predstavila inovativne učne metode s poudarkom na novejših metodah spremljanja biotske raznovrstnosti. Taja Pajmon Rak, pa je povedala nekaj več o vsebinah Centra za znanost UP in možnosti sodelovanja s srednjimi šolami. 

Predavanje je bilo organizirano v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki obsega tri pilotne projekte, osredotočene na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen, odporen prehod v Družbo 5.0. Cilj pilotnih projektov je opremiti študente s kompetencami za zelen in digitalen prehod v Družbo 5.0.


petek, 17. marec 2023 20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP, UP 2.0

20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP, UP 2.0

17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih letVrhunec praznovanj predstavlja slavnostna akademija, ki je letos potekala v četrtek, 16. marca 2023, in je ob podelitvi nagrad univerze pomenila posebno svečanost s prisotnostjo visokih gostov.

Slavnostna govornica je bila Evropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeEvropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeMariya Gabrielki je poudarila: »Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju so bili in bodo še naprej še naprej ostali ključ do vašega uspeha.«

    

Prisotne sta s strani UP pozdravili: dr. Klavdija Kutnarrektorica in Katja Kosempredsednica Študentskega sveta UP.

»Za prihodnost UP se torej ne bojimo. Saj vsako minuto, uro, dan, mesec, leto delujemo po načelu »samo obstati ne smemo« kot pravi naša himna. To nam daje moč, da se znamo, tudi kadar se nam kaj zalomi, pobrati in doseči še boljše rezultate, kot smo jih načrtovali. To moč in trdoživost črpamo tudi iz našega imena »UP«. Skozi slovenski jezik torej ob vedno prisotnem upanju in hotenju po izboljšanju vsega kar počnemo. In skozi angleški jezik »UP«, zavedajoč se, da moramo to početi samozavestno, s pogledom navzgor.« dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP

    

»(Na UP imaš) možnost pridobiti neko dodano vrednost, ne pa zgolj narediti kljukico in prejeti diplomo. Univerza je dom. Ne samo za nas ampak tudi za mednarodne študente, ki prvič pridejo v Slovenijo in si na podlagi naše univerze ustvarijo neko predstavo. No, pa tudi mi radi malo potujemo okrog. Si naberemo nove izkušnje, poznanstva, znanja, vedno pa se radi vrnemo domov – na Univerzo na Primorskem.« Katja Kosem, predsednica Študentskega sveta UP ;

     

Prisotne je ob prejemu naziv Častni doktor UP nagovoril tudi dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki je prejel naziv častnega doktorja, inavguracijsko predavanje pa bo izvedel v petek, na rojstni dan univerze kot 20. častni doktor UP.

ACAD. PROF. DR. JEAN-PIERRE BOURGUIGNON

Na pobudo UP FAMNIT in UP IAM naziv Častni doktor UP prejme akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon za izjemne dosežke na področju znanosti ter za pomemben prispevek h krepitvi ugleda in k razvoju UP.

Profesor dr. Jean-Pierre Bourguignon je ugledni akademik – njegovo raziskovalno področje je diferencialna geometrija, v svojem delu pa se je osredotočil na Riccijevo ukrivljenost. Je tudi soavtor monografij: »A Spinorial Approach to Riemannian and Conformal Geometry« (EMS, 2015) in »Mathematics, a Beautiful Elsewhere« (Thames and Hudson, 2012). Večino svoje kariere je bil povezan s CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), ki mu je »dal veliko svobodo za nadaljevanje raziskovanja.«

Do leta 2013 je bil direktor prestižnega mednarodnega raziskovalnega inštituta IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques). V času njegovega vodenja so kar trije člani IHÉS-a prejeli Fieldsovo nagrado, kar je skupaj z Abelovo nagrado najprestižnejše priznanje na področju matematike. Hkrati ga je ves čas raziskovalno in pedagoško podpirala tudi univerza École polytechnique, kjer je predaval od leta 1986 do 2013. Kot predsednik Société mathématique de France (1990 – 92) je prof. Bourguignon močno pripomogel k ustanovitvi evropskega matematičnega združenja (EMS), ustanovljenega leta 1990, kjer je predsedoval med letoma 1995 in 1998. Med vidnejše dosežke njegovega mandata spadajo ustanovitev znanstvene revije Journal of European Mathematical Society (JEMS), večja prepoznavnost EMS in izjemna podpora mladim matematikom.

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement français za področje
matematičnih znanosti in fizike. V svoji karieri je prejel kar nekaj častnih naslovov - je častni član Londonskega matematičnega društva (LMS) in Nemškega združenja matematikov (DMV). Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.

Profesor Bourguignon že vrsto let sodeluje z matematiki naše univerze. Prvič je našo univerzo obiskal decembra leta 2016, po uspešni pridobitvi organizacije 8. Evropskega kongresa matematike (8ECM), ki je potekal junija 2021, pa so se vezi še okrepile. Poleg neprecenljivih nasvetov in pomoči pri vsebinski organizaciji kongresa je prispeval k uspešni organizaciji kongresa in posledično k uspešni promociji univerze v globalni univerzitetni mreži tudi z aktivno vlogo na kongresu. Podelitev priznanja častni doktor UP je tako zaokrožena posebna čast tako za prejemnika, kot tudi za UP.

    

Rektorica je nato s prorektorjema in dekanjami ter dekani podarila nagrade Univerze na Primorskem za leto 2022:


PROF. DR. MILAN VODOPIVEC, UP FM

Na predlog UP FM naziv Zaslužnega profesorja UP v letu 2022 prejme prof. dr. Milan Vodopivec za odlično delo na področju ekonomske znanosti kot najvišje uvrščen slovenski ekonomist, pomemben prispevek pri vzgoji mladih raziskovalcev ter delovanje na področju oblikovanja politik za zmanjševanje brezposelnosti.

Dr. Milan Vodopivec je doktorski študij opravil na University of Maryland (1988), na UP je bil zaposlen od leta 2011 do leta 2022. Danes je po citiranosti najvišje uvrščen slovenski ekonomist po lestvici RePEc – IDEAS, avtor in urednik obsežnega znanstvenoraziskovalnega opusa. Kot vodilni ekonomist na Svetovni banki, kjer je svetoval mnogim vladam pri oblikovanju politik trga dela (med 1988 in 2011), je razvil mednarodno pomemben simulacijski model UISIM, standardno orodje za analizo sistemov zavarovanja za brezposelnost v posameznih državah. Njegovo delo je pomembno tudi na nacionalni ravni, saj je en od avtorjev pokojninske reforme in začetnik rabe administrativnih podatkov za namen ekonomskih analiz, s čimer je prispeval k zagotavljanju virov podatkov za raziskovalne namene SURS. Na UP je bil vodja treh temeljnih, šestih ciljnih projektov (ARRS) in vodja projekta Evropske komisije. Ob tem je bil nosilec predmetov s področja trga dela, bil je mentor trem mladim raziskovalcem ter doktorskim kandidatom, njegov doprinos k vzgoji mladih raziskovalcev je tudi knjiga Sporočilna tehnika pisanja, namenjena prav njim.


DOC. DR. NINO BAŠIĆ, UP FAMNIT IN UP IAM

Na predlog UP FAMNIT in UP IAM Svečano listino UP za leto 2022 prejme doc. dr. Nino Bašić za pomemben doprinos k razvoju UP na vseh področjih njenega delovanja ter izjemno aktivnost tako pri popularizaciji matematike in računalništva med mladimi kot vlogi povezovalnega člena zaposlenih na UP.

Dr. Nino Bašić je doktorski študij zaključil na UL, od leta 2016 je zaposlen na UP. Ukvarja se z diskretno matematiko in njenimi aplikacijami v naravoslovju. Je vodja ARRS projekta, dveh bilateralnih projektov z ZDA ter član upravnega odbora COST akcije. Organiziral je vrsto znanstvenih konferenc in bil član organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike. Med epidemijo je organiziral mednarodni webinar iz biomatematike in matematične kemije, ki poteka še danes in privablja prepoznavne svetovne znanstvenike. Od začetka je tehnični urednik (od letos tudi urednik) revij Ars Mathematica Contemporanea (AMC) in The Art of Discrete and Applied Mathematics (ADAM) ter odgovorni urednik novonastale revije Discrete Mathematical Chemistry (DMC). Na UP FAMNIT med predmeti, ki jih predava, posebnost predstavlja Matematična kemija, povsem nov predmet, ki ga je osnoval sam. Zelo aktiven je tudi pri popularizaciji matematike in računalništva med mladimi – s sodelovanjem pri tekmovanjih (tako v komisijah kot mentorsko) ter uredniško pri reviji Presek. Predstavlja zgleden družabni povezovalni člen vseh zaposlenih, saj s pripravljenostjo za pomoč in sodelovanje, izjemno prispeva k boljšim medsebojnim odnosom.


IZR. PROF. DR. MATJAŽ KLJUN, UP FAMNIT IN UP IAM

Na predlogUP FAMNIT in UP IAM Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2022 prejme izr. prof. dr. Matjaž Kljun za izjemen raziskovalni preboj v letu 2022, ki so ga prinesli vizija, vztrajnost, vodstvena sposobnost in znanstvena odličnost.

Dr. Matjaž Kljun je na UP zaposlen od leta 2003, ko je z vizijo potenciala razvoja sodeloval pri postavljanju raziskovalnega področja, s ključno osnovo v močni mednarodni vpetosti. Zato je doktorski študij zaključil 2014 na Lancaster University, kjer je spletel močno socialno mrežo mladih raziskovalcev, ki predstavljajo jedro sodelovanja in ponotranjil anglosaksonski načina raziskovanja, ki sedaj v raziskovalni skupini pomeni sodelovanje, izmenjavo idej, spodbujanje in nagrajevanje. Vse to je prineslo izjemen raziskovalni preboj v letu 2022, ko je bil soavtor 12 člankov v revijah tipologije 1.01 (8 je SCI, 10 jih sodi v Q1, 5 pa v A''), v zgolj enem letu je tako povečal svoj A1 rezultat za 1,36. Ob tem je prejemnik dveh mednarodnih prizanj raziskovalne skupnosti, saj sta kar dva članka prejela častni omembi – Solids on Soli: millimeter-wave radar sensing through materials (14th Conference on Engineering Interactive Computing Systems) in A survey of augmented piano prototypes: has augmentation improved learning experiences (16 th Conference on Interactive Surfaces and Spaces). Svoje raziskovalne dosežke in široko znanje pedagoško predaja tudi študentom na UP FAMNIT.


JAKOB POVŠIČ, UP FAMNIT

Na predlog UP FAMNIT Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Jakob Povšič za  zaključno nalogoAvtentikacija z dokazi ničelnega znanja / Zero-Knowledge Authentication pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika.

Jakob Povšič je zaključil prvo stopnjo programa Računalništva in informatike na UP FAMNIT. Njegova zaključna naloga  Avtentikacija z dokazi ničelnega znanja  celostno obravnava problematiko overovljanja (avtentikacije). Problematiko najprej osvetli iz vidika vloge overovljanja, nato se osredotoči na overovljanje z uporabo uporabniškega imena in gesla ter analizira ranljivost tradicionalnega ravnanja z geslom. Delo močno presega raven pričakovanih študijskih rezultatov, po eni strani z izjemno stopnjo samostojnosti dela in po drugi z izredno celovitostjo pristopa. Ta se razpenja od oblikovanja teoretičnih izhodišč pa vse do podrobnega inženirskega načrta izvedbe. V slednjem je uporabljen standardni protokol EAP (Extensible Authentication Protocol), zato postane implementacija teoretičnih izhodišč takoj uporabna. Velik delež znanja uporabljenega v zaključnem delu je izven kurikula, kar kaže na kandidatovo sposobnost znanstvenega in inženirskega dela. Svoje delo je uspešno predstavil tudi leta 2021 na konferenci 7th Student Computer Science Research Conference (StuCoSReC).  


PROF. DR. AMALIJA ŽAKELJ, UP PEF

Na predlog UP PEF Zlato plaketo UP za leto 2022 prejme prof. dr. Amalija Žakelj za  pomemben doprinos k razvoju področja didaktike matematike in pomembno spodbudo pri povečanju vključitev v projektno delo.

Dr. Amalija Žakelj je doktorski študij zaključila 2004 na UL, na UP je zaposlena od 2016, pedagoško pa je v fakulteto vključena že več kot tri desetletja. Raziskovalno se ukvarja s področjem didaktike matematike in razvojem kurikula, na UP PEF je tudi nosilka in izvajalka predmetov s področja didaktike matematike, ob tem pa vključena v razvoj novih študijskih programov. Vključena je v številne nacionalne in mednarodne projekte, kot vodja posameznih timov, pri čemer predstavlja izjemno gonilno silo za kolege s področja, saj jih je spodbudila k porastu sodelovanja v projektnem delu. Udeležena je bila pri organizaciji različnih srečanj, vodila je minisimpozij Matematika v izobraževanju ter aktivnosti znotraj 8. Evropskega kongresa matematike (8ECM). K razvoju didaktike matematike je pomembo prispevala tudi kot sourednica in soavtorica prispevka znanstvene monografije Izbrane teme iz didaktike matematike, v kateri so objavljeni izbrani prispevki kongresa 8ECM. Odlikuje jo profesionalno in odprto komuniciranje s strokovno javnostjo, saj predstavlja most med raziskovalnim delom ter prakso – pomembno delo na tem področju predstavlja tudi njeno nacionalno koordinatorstvo za statistično pismenost in članstvo v Državni maturitetni komisiji. 


IZR. PROF. DR. METOD ŠULIGOJ, UP FTŠ TURISTICA

Na predlog UP FTŠ Turistica Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2022 prejme izr. prof. dr. Metod Šuligoj za izjemno raziskovalno odličnost na področju turizma ter večplastnost raziskovalnega dela.

Dr. Metod Šuligoj je prvi doktorat na UL zaključil 2009, drugega pa 2021 na Hrvaški katoliški univerzi, na UP FTŠ – Turistica je zaposlen od 2010. Znanstveno odličnost izkazuje z objavami v najvišje razvrščenih revijah onkraj področja turizma in ne zgolj v angleščini, z objavami v slovenskih znanstvenih revijah pa skrbi za razvoj slovenske terminologije in uveljavljanje manj pogostih tem v slovenskem družboslovju in humanistiki. V letu 2022 je objavil 4 znanstvene članke, vse v indeksiranih revijah (SSCI ali SCOPUS), in 1 interdisciplinarno monografijo. Raziskuje tako samostojno kot v sodelovanju z domačimi in tujimi avtorji, njegove (običajno interdisciplinarne) raziskave pokrivajo območje Slovenije in jugovzhodne Evrope. Izjemna je tudi njegova skrbi za prenos znanj in izkušenj na mlajše generacije, kar je eno od poslanstev odličnih raziskovalcev. Skupne objave v indeksiranih revijah kažejo, da tudi tu zasleduje visoke standarde. Ob tem vzdržuje stalen stik s prakso in rešitvami, ki jih v tem kontekstu razvija v okviru različnih projektov ter jih predstavi v znanstvenih objavah. Povezovanje vseh elementov z uspešnim pedagoškim delom predstavlja skupek njegove znanstvene odličnosti.


PROF. DR. ŠTEFAN BOJNEC, UP FM

Na predlog UP FM Nagrado za pedagoško odličnost UP za leto 2022 prejme prof. dr. Štefan Bojnec za  izjemno pedagoško delo in izjemno mentoriranje, predvsem doktorskih študentov.

Dr. Štefan Bojnec je doktorski študij zaključil 1988 na Ekonomski fakulteti Univerze v Zagrebu, na UP je zaposlen od 2003. Je predstojnik Katedre za ekonomijo, nosilec in izvajalec sedmih predmetov na prvi in drugi stopnji študija. Predava tudi na tujih univerzah kot gostujoči predavatelj, oziroma v okviru mednarodnih izmenjav. Rezultati študentskih anket kažejo na izjemno visoke ocene in zadovoljstvo študentov z odličnostjo poučevanja. Pomembno je prispeval tudi kot mentor, ne le bolonjskih magistrskih in diplomskih nalog, temveč tudi 54 znanstvenih magistrskih nalog ter 16 doktorskih disertacij (ob tem je bil pri 5 tudi somentor). Pet doktorskih kandidatov pod njegovim mentorstvom je za odlične disertacije prejelo priznanja univerze ali fakultete. K vzgoji mladih kadrov je pomembno prispeval tudi kot mentor (osmih) mladih raziskovalcev, Društvo mladih raziskovalcev pa ga v zadnjih letih uvršča v najožji izbor za Mentorja leta doktorskim študentom. Navedene odlike pedagoške odličnosti imajo temelje v izjemni znanstveno-raziskovalni aktivnosti, ki ob izjemnih rezultatih zajema tudi Zoisovo priznanje na dosežke na področju ekonomije.


NIKA KLEPEC, UP FTŠ TURISTICA

Na predlog UP FTŠ Turistica Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Nika Klepec za magistrsko delo Dediščina tekstilne tovarne Volna Laško in njena muzejska interpretacija pod mentorstvom izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget in s somentorstvom doc. dr. Neže Čebron Lipovec.

Nika Klepec je zaključila drugo stopnjo programa Dediščinski turizem v soizvajanju UP FTŠ Turistica in UP FHŠ. Naloga zajema znanstveno analizo in samo-kritično refleksijo predhodno izvedenih prodornih družbeno akcijskih dejavnosti, ki jih je sama izvedla: kolektivnega zbiranja spominov tekstilne tovarne Volna Laško v obliki kavarniškega večera (2017) in iz nje izhajajoče razstave (2018), kar že samo presega običajno študentsko raziskovalno dejavnost za namene magistrskega dela. Naloga izpostavlja aktualno vprašanje participacije lokalne skupnosti v muzejskih predstavitvah oz. v interpretaciji dediščine, kar sodi v najsodobnejši participatorni trend razvijajoče se metode. S se odloči za proces, ki je zaradi aktivacije lokalne skupnostih in raznovrstnih spominov in percepcij veliko bolj zahteven in kompleksen, sploh za nekoga, ki je šele na začetku svoje raziskovalne poti. Iz raziskovalnega vidika je naloga izredno aktualna, saj se ukvarja s sodobnimi vprašanji postsocialističnega propada industrije, z njim povezanim socialnim prestrukturiranjem družbe ter z aktualnim procesom dediščenja artefaktov socialističnega obdobja.


JERNEJ PLEŠA, UP FVZ

Na predlog UP FVZ Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Jernej Pleša za magistrsko nalogoPovezanost izbranih biomehanskih spremenljivk z uspešnostjo pri navpičnem skoku, pospeševanju in spremembah smeri v odbojki pod mentorstvom prof. dr. Nejca Šarabona in s somentorstvom doc. dr. Žige Kozinca.

Jernej Pleša je zaključil drugo stopnjo programa Aplikativne kineziologije na UP FVZ. V svoji magistrski nalogi je načrtoval in izvedel obsežne in organizacijsko zahtevne biomehanske študije na večjem vzorcu odbojkarjev, ki posegajo tako na temeljne kot tudi aplikativne vidike športne znanosti. O kakovosti in obsežnosti naloge, ki krepko presega zahteve magistrskega programa, pričajo znanstvene objave, ki so rezultat naloge, saj je neposredno iz raziskovalnih vprašanj naloge kandidat pripravil in (s pomočjo mentorja ter somentorja) objavil izjemno število člankov – skupno je soavtor 15 znanstvenih člankov, od tega enega v kategoriji A'' in štirih v kategoriji A'. Pri pripravi znanstvenih člankov je izkazal veliko mero samostojnosti, proaktivnosti in strokovnosti, ki odlikuje tudi njegovo nadaljevanje študija na doktorskem programu. Magistrska naloga tako predstavlja pomemben prispevek k športni znanosti in odličen temelj za raziskovanje na navedenem področju.


DR. LARA SORGO, UP FHŠ

Na predlog UP FHŠ Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme dr. Lara Sorgo za doktorsko deloLiterarne perspektive o identiteti in pripadnosti: kritična analiza nekaterih primerov iz italijanske književnosti v Istri – Prospettive letterarie su identità e appartenenza: analisi critica di alcuni casi di studio della letteratura italiana dell'Istria pod mentorstvom prof. dr. Nives Zudič Antonič.

Dr. Lara Sorgo je zaključila doktorski študij na smeri Jezik in medkulturnost pod vodstvom prof. dr. Nives Zudič Antonič na UP FHŠ z doktorsko disertacijo, ki predstavlja dosežek v mednarodnih raziskovalnih krogih, je izjemno kakovostno delo, je izvirna in aktualna ter metodološko primerna. Delo se osredotoča na obravnavo tematike identitete in pripadnosti v delih štirih avtorjev, ki jih lahko opredelimo kot predhodnike aktualnih tem kompleksnih družb, kot so: jezikovni in kulturni pluralizem, hibridizem, negotova identiteta, medkulturni dialog. Izvirnost raziskave temelji na ugotovitvi, da so predlogi nekaterih intelektualcev iz preteklosti še vedno aktualni. Pri premostitvi etnične in ozemeljske pripadnosti iz preteklosti se namreč zastavlja problem sobivanja številnih različnih kultur na istem ozemlju. Kandidatka je bila v času študija odlična študentka, vključena v dva mednarodna projekta, kot edina avtorica ali v soavtorstvu je objavila štiri izvirne znanstvene članke in eno poglavje v monografski publikaciji, sodelovala je z izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami ter sodelovala na mednarodnih konferencah. Njena naloga je prejela nagrado Centra za raziskovanje manjšin (CERM) Univerze v Insubriji.


MILAN MILIVOJČEVIĆ, UP FAMNIT

Na predlog UP FAMNIT Priznanje UP za študente UP za leto 2022 prejme Milan Milivojević za široko prostovoljsko delo in bogat prispevek k ugledu ter mednarodni in nacionalni prepoznavnosti UP in UP Famnit.

Milan Milivojčević je na UP Famnit zaključil prvo stopnjo Računalništva in informatike, študij pa nadaljuje na drugi stopnji. Tekom dodiplomskega študija je sodeloval na tekmovanjih programiranja in matematike, kjer je dosegal vidne dosežke. Poleg tega pa je zelo aktiven kot prostovoljec. Na UP FAMNIT že tri leta uspešno opravlja delo tutorja študenta, v študentski organizaciji Google Developer Student Club of the UP je tehnični svetovalec in organizator dogodkov (Famnit Hackaton 2022). Prav tako je bil aktiven pri organizaciji več konferenc kot pomoč gostom in IKT podpora - 8ECM, ICFP 2021 in CUI 2021, pa tudi pri dogodkih za popularizacijo matematike ter računalništva. Po Erasmus+ izmenjavi na Češkem je znova vzpostavil Primorska Student Exchange Network (PSEN), ki organizira dogodke za Erasmus študente, osnoval je Student Buddy sistem in Accomodation sistem. Decembra 2022, po zgolj 6 mesecih delovanja, je ESN Primorska že postala polnopravna članica ESN. V septembru 2022 je predstavljal Slovenijo in UP na dogodku Erasmus+ 35 years — 35 experiences v Bruslju, ki ga je organizirala EU ob priložnosti 35-letne obletnice programa. Njegovo udejstvovanje v širokem naboru aktivnosti in neizmerna pripravljenost na pomoč ter delovanje je nedvomno zgled tako za študente kot zaposlene UP.


MAJA HUMSKI, UP PEF

Na predlog UP PEF Priznanje UP za študente UP za leto 2022 prejme Maja Humski za aktivno udejstvovanje na področju obštudijskega dogajanja na UP PEF in predstavljanju UP.  

Maja Humski je na UP PEF študentka magistrskega programa Inkluzivna pedagogika. Je članica in trenutno tudi predsednica Študentskega sveta UP PEF, ob formalnih nalogah (vključno s predstavništvom v Akademskem zboru in različnih komisijah fakultete) je bila v preteklih letih ključna organizatorka odmevnih akcij (ekskurzija za zaposlene in študente, Skriti božiček, Od PEFa do Oskarja, Teden biotske raznovrstnosti na UP PEF in druge) ter dogajanja na fakulteti in univerzi (predstavitve na informativnih dnevih, predstave za obisk dedka Mraza za otroke zaposlenih in druge). Kot študentka je aktivno sodelovala pri reakreditacijah NAKVIS-a. Vključena je bila tudi v sistem tutorstva kot tutorka za domače študente in tutorka za študente s posebnimi potrebami. Je članica EKO odbora UP PEF in ustanovna članica PEFteatra, za kar je prejela tudi fakultetno zahvalo. Pri svojem izvenštudijskem delovanju je aktivna pri pridobivanju dodatnega znanja, tako je kot edina študentka članice sodelovala v projektu ŠIPK in se dodatno usposabljala na delavnicah in konferencah.


NATAŠA KOGOVŠEK, REKTORAT UP

Na predlog Kolegija dekanov in direktorjev UP Zahvalo za sodelavce iz strokovnih služb UP za leto 2022 prejme Nataša Kogovšek za skrbno, strokovno in zanesljivo delo v kabinetu rektorice ter skrbništvo ključnih organov UP.  

Nataša Kogovšek je na UP zaposlena od leta 2006, že od samega začetka kot del kabineta rektorja, kjer je bila vpeta v usklajevanje obveznosti in urnik vodstva univerze, pomembno pa prispevala tudi k skrbi za protokol pri organizaciji slavnostnih akademij univerze in drugih dogodkov. Zaradi skrbnosti in natančnosti ji je bilo zaupano skrbništvo organov UP: Senata, Upravnega odbora in Študentskega sveta, Kolegija dekanov in direktorjev ter Kolegija tajnikov. Je tudi skrbnica Komisije za priznanja in nagrade UP. Z učinkovitimi organizacijskimi sposobnostmi skrbi za pravočasne sklice sej, ustrezno pripravo gradiv in sprejetih sklepov ter dosledno obveščanje vodstva univerze in članic ter sodelavcev na rektoratu in članicah samih. Pri tem jo odlikujeta profesionalnost in  občutek za sočloveka, saj je z vodstvi vseh članic vzpostavila strokoven, topel in spoštljiv odnos. Njena znanja, izkušnje, prijaznost, splošna razgledanost in dejstvo, da kaže izredno visoko pripadnost univerzi, prispevajo k temu, da naloge opravlja kakovostno in zanesljivo.

     

   

  

    


četrtek, 16. marec 2023 Uspešna izvedba Fakultetnega tekmovanja v programiranju FTP

FTP (Fakultetno tekmovanje v programiranju) je natečaj, v katerem študentje na zabaven način preizkusijo svoje programerske sposobnosti. Študentje razvijejo program (Igralca), ki v njihovem imenu igra potezno igro proti ostalim tekmovalcem. Cilj je razviti program (Igralca), ki se najbolje odziva na strategije ostalih tekmovalcev, brez vpogleda v njihovo izvorno kodo.

Tekmovanje se je odvijalo med 1. oktobra 2022 in 1. januarjem 2023, svoje programerske veščine pa je preizkusilo 25 študentov iz vseh letnikov dodiplomskega in podiplomskega študija Računalništvo in informatika na UP FAMNIT. 

Letos smo zaključili ponovno obujeno fakultetno tekmovanje v programiranju. Posebna zahvala gre podjetju GameArt za sodelovanje in nagrade, ki so jih prejeli prav vsi študentje. Prav tako bo prvim trem mestom podjetje GameArt dodatno podelilo vabilo na prakso,” je v kratki izjavi povedal vodja tekmovanja Dr. Aleksandar Tošič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT)

Tekmovalci so se na koncu na interaktiven način pomerili na tekmovanju iz programiranja, najboljša mesta pa so zasedli:

 • Aleks Vincek 1. mesto

 • Robert Gavranović 2. mesto in 

 • Nejc Razpotnik 3. mesto

Vsem kandidatom čestitamo in jim želimo veliko uspehov pri nadaljnjem študiju!

   

   

   


sreda, 15. marec 2023 Peto predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na predzadnje letošnje predavanje z naslovom

Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?

Sreda, 22. marec 2023, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT / ZOOM povezava

Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje

Navidez nedolžno dejanje dviga denarja na bankomatu je del zelo kompleksnega mehanizma delovanja ekonomije. Na predavanju bomo kompleksnost sistema pojasnili na najbolj osnovni bančni transakciji in hkrati pokazali, kako lahko množica enakih enostavnih bančnih dejanj pripelje do resnih težav ali celo implozije sistema ter pri tem razkrili logiko delovanja monetarne politike in bančnega sistema.

                        

O predavatelju: 

Rado Pezdir je leta 2020 doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Od leta 2008 je zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje. Od leta 2016 do 2022 je bil strokovni sodelavec preiskovalnih komisij Državnega zbora Republike Slovenija. Raziskovalno se ukvarja s finančno forenziko, monetarno politiko, makro - financami in ekonomiko tranzicije. Poleg tega je predstojnik katedre za ekonomijo na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje in namestnik koordinatorke študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


sreda, 15. marec 2023 NOVO! Prvi prijavni rok je podaljšan

Skladno s sklepom ministra je prvi prijavni rok za vpis v prvi letnik v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za slovenske državljane in državljane držav Evropske unije ter Slovence brez slovenskega državljanstva na javnih visokošolskih zavodih in koncesioniranih študijskih programih v študijskem letu 2023/2024 podaljšan.

Prvi prijavni bo potekal od 17. februarja do 27. marca 2023 (podlajšanje za teden dni).

Seznam univerzitetnih študijskih programov Univerze na Primorskem, na katere se omenjeni sklep navezuje: 

>>> POGOJI ZA VPIS V UNIVERZITETNE ŠTUDIJSKE PROGRAME UP V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024 ZA KANDIDATE Z OPRAVLJENO POKLICNO MATURO IN PETIM PREDMETOM <<< 

Popravek rokovnika je objavljen na >>> https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpis-javni-koncesionirani

Povezava na splošno novico Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije >>> Dveletni prehodni rok pri vpisu bo veljal za vse javne univerze | GOV.SI <<<.

****


Univerza na Primorskem je v okviru Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/2024 na 30 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje (7 visokošolskih strokovnih in 23 univerzitetnih) razpisala:

 • 1.539 mest za državljane RS in državljane članic EU, od tega 1.219 za redni študij in 320 za izredni študij,
 • 71 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva, od tega 57 za redni in 14 za izredni študij,
 • 247 mest za tujce izven EU, od tega 212 za redni in 35 za izredni študij.

Za 1. letnik je posebej razpisala še 91 mest za kandidate za vzporedni študij.

Razpis s potrebnimi navodili za prijavo je objavljen na tej povezavi.

Prijava za vpis je v celoti elektronska na spletnem portalu eVŠ. Kandidat/ka odda prijavo s sredstvom elektronske identifikacije najmanj srednje ravni zanesljivosti (s kvalificiranim digitalnim potrdilom, smsPASS-om, e-osebno izkaznico) ali z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture) ali z uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS , ki deluje v okviru Državnega centra za storitve zaupanja.

Kandidat/ka lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval/a pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat/ka uvrščen/a v prvega, za katerega bo izpolnil/a vse pogoje.


Prvi prijavni rok  za vpis bo potekal:

 • za slovenske državljane/ke in državljane/ke držav članic EU ter Slovence/ke brez slovenskega državljanstva od 17. februarja do 27. marca 2023,
 • za tujce/ke izven EU pa od 17. februarja do 22. maja 2023.

Več informacij o vpisu > TUKAJ


torek, 14. marec 2023 PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS” (PI DAN NA UP)

Dan pi je praznik s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI.

En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

Letos smo na UP ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 izšla založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics - seriji knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI ‘SYMMETRY IN GRAPHS

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige. Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture. S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.

     

        

       

        

       

        


       

 


ponedeljek, 13. marec 2023 PROREKTOR PROMOVIRAL ENAJST NOVIH DOKTORIC IN DOKTORJEV ZNANOSTI

Na slovesnosti v Armeriji Univerze na Primorskem je v ponedeljek, 13. marca 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorandke in doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med oktobrom 2022 in februarjem 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 320 študentov. Na UP FAMNIT v letošnjem letu osem novo promoviarnih doktorjev znanosti.   

Žiga Velkavrh je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Vedenjske lastnosti skozi čas in med državami: Eseji o posredni recipročnosti, zavajanju ter narodnosti«;; pod mentorstvom prof. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom izr. prof. dr. Aljaža Uleta

Povzetek doktorske disertacije

 »VEDENJSKE LASTNOSTI SKOZI ČAS IN MED DRŽAVAMI: ESEJI O POSREDNI RECIPROČNOSTI, ZAVAJANJU TER NARODNOSTI«

V doktorski disertaciji s pomočjo nadzorovanih laboratorijskih ekonomskih poskusov preučujemo altruizem ter (ne)poštenost v situacijah, kjer sta pomoč neznancem in poštenost družbeno zaželena, a z vidika posameznika suboptimalna. Pri tem spreminjamo dostop do informacije o ugledu. Podrobneje preučimo tudi vedenjske strategije posameznikov in zaključimo, da vedenja, ki temelji na osebnih izkušnjah, v bodoče ne smemo zanemariti. Doktorsko disertacijo zaključujemo z rezultati meddržavne študije, v kateri ugotovimo, da so slovenski in mednarodni študenti podobni, medtem ko vedenje nizozemskih študentov nekoliko odstopa.

Andrès David Santamaría-Galvis je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Razdeljivost in olupljivost relativnih simplicialnih kompleksov«; pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa

Povzetek doktorske disertacije

»RAZDELJIVOST IN OLUPLJIVOST RELATIVNIH SIMPLICIALNIH KOMPLEKSOV«;

Olupljivost in razdeljivost sta dobro znani in medsebojno povezani kombinatorični lastnosti simplicialnih kompleksov. V svojem doktorskem delu je Andrés David raziskoval prostore, ki dopuščajo razdeljivo triangulacijo, kot je realna projektivna ravnina, norčeva kapa in odprt Möbiusov trak. V ta namen je razvil orodja, ki poenostavijo  raziskovanje razdeljivosti ali olupljivosti danega kompleksa skozi enostavnejše sestavljenih relativnih podkompleksov. Andrés David je raziskal tudi nekatere računske vidike olupljivosti kot, na primer, da je lastnost NP-polna.

Dean Lipovac je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Preference ljudi do lesnih materialov in vloga le-teh v restorativnih okoljih« pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda

Povzetek doktorske disertacije

»PREFERENCE LJUDI DO LESNIH MATERIALOV IN VLOGA LE-TEH V RESTORATIVNIH OKOLJIH«;

Disertacija Deana Lipovca preučuje vlogo lesa v restorativnih okoljih, v katerih se ljudje lahko hitreje spočijejo in okrevajo po stresu. V preglednem članku in štirih empiričnih študijah je Lipovac preveril, ali lahko lesni materiali izboljšajo udobje in počutje uporabnikov stavb, in sicer s testiranjem, kako ljudje zaznavajo in se odzivajo na različne lesne materiale, preizkušene v različnih okoliščinah. Rezultati kažejo, da imajo ljudje v različnih kontekstih raje les, vendar je malo verjetno, da bi izpostavljenost manjšim lesnim površinam bistveno vplivala na čustvena stanja, fiziološko aktivnost in kognitivne zmogljivosti ljudi.

Bojan Dolar je na UP FM zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Medgeneracijsko nasledstvo vodenja v družinskem podjetju«; pod mentorstvom prof. dr. Roberta Biloslava

Povzetek doktorske disertacije

»MEDGENERACIJSKO NASLEDSTVO VODENJA V DRUŽINSKEM PODJETJU«

Namen raziskave je bil poglobljeno raziskati 1. generacijsko nasledstvo vodenja z vidika ključnih udeležencev, prenosnika in prevzemnika ter pridobiti nova spoznanja, izboljšati razumevanje tega pojava in prispevati k njegovi večji uspešnosti. Uporabljeni kvalitativna multipla študija primera in metoda analize vsebine sta pripeljali do prepoznavnih prispevkov k znanosti kot sta petdimenzionalni konceptualni okvir in nasledstvena usmeritev in do več ugotovitev uporabnih v nasledstveni praksi.

Renè Rodriguez Aldama je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Splošne konstrukcije minimalnih kod iz posebnih razredov funkcij nad končnimi polji«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak

Povzetek doktorske disertacije

»SPLOŠNE KONSTRUKCIJE MINIMALNIH KOD IZ POSEBNIH RAZREDOV FUNKCIJ NAD KONČNIMI POLJI«;

V zadnjih desetletjih so bile linearne kode uspešno uporabljene za izdelavo varnostnih algoritmov. Poseben razred kod, imenovan minimalne, je bil uporabljen za izpeljavo varnih dvostranskih računanj in shem deljenja skrivnosti. Renéjeva doktorska disertacija uvaja splošne metode za pridobivanje minimalnih kod z uporabo teorije Boolovih funkcij in končnih polj. Poleg tega, ker geometrijska in kombinatorična narava konstrukcij pokrivata širok spekter možnosti, so zgrajene kode s prilagodljivimi parametri in dodatnimi lastnostmi, ki, na primer, ne izpolnjujejo Ashikhmin-Bargovega pogoja ali z veliko minimalno utežjo.

Amar Bapić je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Konstrukcije novih superrazredov ukrivljenih funkcij in nadaljnje konstrukcije kriptografsko pomembnih preslikav izven M#«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića

Povzetek doktorske disertacije

»KONSTRUKCIJE NOVIH SUPERRAZREDOV UKRIVLJENIH FUNKCIJ IN NADALJNJE KONSTRUKCIJE KRIPTOGRAFSKO POMEMBNIH PRESLIKAV IZVEN M#«;

Disertacija predstavlja rezultate, ki vodijo do novih sekundarnih konstrukcij (vektorskih) ukrivljenih funkcij izven popolnega Maiorana-McFarland razreda in uvaja dva nova superrazreda ukrivljenih funkcij: SC in CD z njunima aplikacijama. Hkrati delo preučuje nekatere znane konstrukcije ukrivljenih funkcij (npr. posredna vsota in 4-dekompozicija) in pogoje, pri katerih dobljene funkcije ležijo izven M#.

Marc Elmeua González je na UP FVZ zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Biomehanska analiza konjeniškega športa« pod mentorstvom prof. dr. Nejca Šarabona

Povzetek doktorske disertacije

»BIOMEHANSKA ANALIZA KONJENIŠKEGA ŠPORTA«

Doktorsko delo predstavlja zbirko štirih študij, ki obravnavajo mišično aktivnost in biomehaniko jahanja ter ukrepe za varnejše jahanje. Namen doktorske naloge je opisati biomehanske odzive jahača na gibanje konja in kako na le-te vplivajo posegi treninga in modifikacija opreme.

Med naprednimi jahači in jahači začetniki so bile opažene razlike v vzorcih mišične aktivacije in mehanskem stresu na trup. Nadalje se izkaže, da s pomočjo prilagoditev jahalne opreme ter treninga s povratno informacijo lahko zmanjšamo omenjen mehanski stres.

Blas Fernandez je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »O nekaterih problemih, ki so povezani s Terwilligerjevimi algebrami in razdaljno uravnoteženimi grafi« pod mentorstvom prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića

Povzetek doktorske disertacije

»O NEKATERIH PROBLEMIH, KI SO POVEZANI S TERWILLIGERJEVIMI ALGEBRA IN RAZDALJNO-URAVNOTEŽENIMI GRAFI«;

Doktorska disertacija Blasa Fernándeza je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu Blas obravnava tako-imenovano Terwilligerjevo algebro grafa. Ta algebra je bila v preteklosti predvsem uporabljena za študij razdaljno-regularnih grafov ter asociativnih shem. Glavni doprinos znanosti v prvem delu doktorske disertacije je torej uporaba Terwilligerjeve algebre za študij razredov grafov, ki niso nujno razdaljno-regularni. V drugem delu disertacije pa Blas preučuje tako-imenovane razdaljno-uravnotežene grafe. V tem delu Blas razreši več odprtih vprašanj glede teh grafov, ki so jih v literaturi zastavili drugi raziskovalci, ter klasificira poseben podrazred regularnih razdaljno-uravnoteženih grafov. Rezultati, ki so zajeti v doktorski disertaciji, so objavljeni v šestih člankih v mednarodnih SCI revijah.

Jaka Gašper Pečnik je na Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Napredne uporabe lepil za konstrukcijske elemente iz lesa&laquo;; pod mentorstvom izr. prof. dr. Matthewa Schwarzkopfa in somentorstvom viš. znan. sodelavca dr. Vaclava Sebere

Povzetek doktorske disertacije

»NAPREDNE UPORABE LEPIL ZA KONSTRUKCIJSKE ELEMENTE IZ LESA«;

V doktorski disertaciji Jake Gašperja Pečnika z naslovom "Napredne uporabe lepil za konstrukcijske elemente iz lesa" smo na področju uporabe lepil za konstrukcijske lesne elemente proučili različne inovativne načine uporabe lepil in različne statične ter dinamične eksperimentalne metode testiranj njihove ustreznosti. Z ugotovitvami v okviru študije smo poudarili pomembnost raznolikosti v materialih, od izbire lepilnih sistemov, do vpliva vrste masivnega lesa. Pokazali smo, kako se ta variabilnost odraža pri obnašanju kompozitnih – lepljenih materialov, veznih elementov ali modificiranih lesenih elementov.

Sadmir Kudin je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Določanje ukrivljenih funkcij zunaj M# razreda in določeni rezultati o korelacijski imunosti funkcij«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića

Povzetek doktorske disertacije

»DOLOČANJE UKRIVLJENIH FUNKCIJ ZUNAJ M# RAZREDA IN DOLOČENI REZULTATI O KORELACIJSKI IMUNOSTI FUNKCIJ«;

Disertacija predstavlja rezultate in pojasnjuje relacije med nekaterimi razredi ukrivljenih funkcij, in sicer: razred Maiorana-McFarland, razreda C in D ter razred PSap. Prav tako uvaja in raziskuje več novih pojmov, povezanih z vektorskimi Boolovimi funkcijami, in sicer: vektorske ukrivljene-negabentne funkcije in vektorske ukrivljene funkcije, ki so šibko ali močno zunaj danega razreda ukrivljenih funkcij. V disertaciji so tudi raziskani in rešeni nekateri odprti problemi o korelacijskI imunosti in rezilientnosti funkcij.

Iskrene čestitke vsem doktorjem znanosti!

  

 


četrtek, 9. marec 2023 TEDEN UP - ONI 2.0 in spremljevalni program

13. MAREC 2023

12.00, Avla Armerije UP, Koper
PROMOCIJA DOKTORJEV ZNANOSTI UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Promocija doktorjev znanosti, ki so doktorat znanosti na UP zagovarjali v času od oktobra 2022 do marca 2023

14. MAREC 2023

12.00, Avla Armerije UP, Koper
INAVGURACIJA REDNIH PROFESORJEV UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Inavguracija rednih profesorjev Univerze na Primorskem.

3.14 (15.14), Avla Armerije UP, Koper

PRAZNOVANJE DNEVA PI   – PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS”

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi). V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na UP bomo ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušič, ki je v letu 2022 izšla pri založbi Cambridge University Press. 

15. MAREC 2023

ZAPOSLENI 2.0 - ONI 2.0

Začetek praznovanja z zaposlenimi in študenti UP

Praznovanje 20. obletnice, ki prinaša spraševanje o tem kako smo lahko še boljša različica sebe, različica UP 2.0 in zaposleni UP 2.0, prinaša nabor izobraževanj za zaposlene in študente UP, ki so jih pripravile različne članice UP in spremljevalni kulturni program, saj nas ta bogati in izboljša.

Vsi zaposleni so vabljeni, da si med 12.00 in 14.00 izberejo dejavnost, ki jim bo pomagala pri izboljšanju veščin, zdravja ali znanj.

>>>PRIJAVNICA<<<

Obiščejo lahko:

PREHRANSKA SVETOVALNICA (UP FVZ)

12.00 do 14.00, UP FVZ

Za zaposlene UP bo odprla vrata Prehranska posvetovalnica, obiskovalci bodo imeli možnost meritve telesne sestave s telesnim analizatorjem TANITA. V posvetovalnici bo na voljo Luka Trapara, tehniški sodelavec na Katedri za prehransko svetovanje - dietetiko UP FVZ. Prijava >

POSLOVNI BONTON (UP FM)

12.15, UP FM, InnoLab

Prof. dr. Simona Kustec (UP FM) bo na delavnici predstavila osnove poslovnega bontona in odgovorila na vprašanja udeležencev. Prijava >

KAKO IZBOLJŠATI SVOJO POSLOVNO STRAN NA DRUŽBENIH OMREŽJIH (UP SZK)

12.00, Senatna dvorana UP

Karin Marinič, urednica družbenih omrežij UP bo predstavila načine kako lahko na družbenih omrežjih optimizirate urejanje in obiskanost, kako oblikovati objave in na kaj biti pozorni pri objavljanju na različnih platformah. Prijava >

KAKO UČINKOVITO KOMUNICIRATI? (UP FAMNIT)

13.00-14.00, UP FAMNIT, MP1

Z dr. Vesno Jug se bomo dotaknili komunikacijskih filtrov in ovir, različnih veščin komuniciranja (pozicije v komunikaciji, oblike sporočanja, aktivno poslušanje, preverjanje razumevanja, postavljanje vprašanj in močna vprašanja), asertivnost. Teme bodo povezane s praktičnimi prikazi in vajami. Prijava >

5 X 5 JEZIKOVNIH NASVETOV (UP FHŠ)

13.00, predavalnica Levant 3 (UP FHŠ)

Doc. dr. Vladka Tucovič Sturman bo vodila delavnico, na kateri bo praktično predstavila najbolj pogosto opažene jezikovne spodrsljaje, ki potrebujejo popravke. Prijava >

ČAJANKA KNJIŽNEGA KLUBA UP – DRUGA PRILOŽNOST ZA IZBOLJŠANJE

13.00, Santorijeva soba UP

Ob čajanki bo potekala debata o knjigah, ki smo jih nekoč brali, pa odložili, ker nam niso bile všeč, nato pa jim dali drugo priložnost. Jo lahko damo? Kako lahko izboljšamo sebe, če se potisnemo iz cone udobja? Lahko z branjem knjig postanemo nadgradnja sebe? V debati lahko sodelujete ali pa ji prisluhnete. Prijava >

ODPRTJE RAZSTAVE TILNA ŽBONE OB 20. OBLETNICI UP

15.00, Avla Armerije UP

Tilen Žbona je je študiral na beneški in na ljubljanski Akademiji, ukvarja se s psihologijo umetnosti in umetniškimi praksami. Ima doktorat znanosti (UL PEF v sodelovanju z UL FRI), zaposlen je kot izredni profesor na UP PEF. Razstavo postavlja ob 20. obletnici UP, z mislijo, da nas umetnost, kot ena od stebrov družbe ob znanosti izboljša in nam kaže smer še boljšega delovanja. Prijava >

POHOD NA GOLI HRIB, ŠPORT UP  

15.30-17.00

Izjemna razgibanost slovenske pokrajine je kot nalašč pripravljena za odkrivanje njenih vrhov. Zbor: ob 15:30 v vasi Dekani, na parkirišču pokopališča v bližini župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja. Zahtevnost: lahka označena pot (do 1,5 ure hoje). Obvezna oprema: Športni čevlji (treking) ali planinski čevlji, vetrovka, pijača, osebni dokument in študentska izkaznica. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost in pogojena s predhodno prijavo. Število udeležencev je omejeno na 15 oseb. Prijava >

KONCERT FANTOVSKEGA IN DEKLIŠKEGA PEVSKEGA ZBORA UP PEF

19.00, Avla Armerije UP

Na UP PEF delujeta dekliški in fantovski pevski zbor, ki študentkam in študentom omogočata dodatno pevsko udejstvovanje, ob Tednu UP bodo svoj bogat repertoar predstavili v Avli UP. Prijava >

16. MAREC 2023

celodnevno, InnoRenew CoE, Izola
SREČANJE ;ONI 2.0
Srečanje predstavnikov Evropske mreže inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI) in spoznavni dogodki s predstavniki članic Evropske univerze Transform4Europe (T4EU) ter Mariye Gabriel, Evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

17.00 – 18.00, Dvorana sv. Frančiška, Koper
20 LET UNIVERZE NA PRIMORSKEM, UP 2.0
Slavnostna akademija s podelitvijo nagrad in priznanj ter obeleženjem 20. obletnice Univerze na Primorskem s častno gostjo Mariyo Gabriel, EU komisarko za inovacije, raziskave, izobraževanje in mlade.

17. MAREC 2023

celodnevno, InnoRenew CoE, Izola
SREČANJEONI 2.0
Srečanje predstavnikov Evropske mreže inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI) in spoznavni dogodki s predstavniki članic Evropske univerze Transform4Europe (T4EU) ter Mariye Gabriel, Evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

09.00 – 10.00, InnoRenew CoE, Izola
OKROGLA MIZA: »KAKO LAHKO UNIVERZE PODPIRAJO INOVATIVNO EVROPO? « 
Okrogla miza »Kako lahko univerze podpirajo inovativno Evropo?« s sogovorniki: dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter dr. Jean-Piere Bourgguignon, častni doktor UP.

11.00 – 12.00, InnoRenew CoE, Izola
INAVGURACIJSKO PREDAVANJE ČASTNEGA DOKTORJA UP, prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona.


četrtek, 9. marec 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Cuauhtlija Camposa Mijangosa

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Designing Interactive Paper Displays by Interlacing Physical and Digital Content Using Horizontal Touchscreens študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Cuauhtlija Camposa Mijangosa.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 20. 3. 2023 ob 16.00 v predavalnici FAMNIT-MP6 in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/84160319340?pwd=c25WZnJKemREVWZDQzhqelRQTDZiQT09

Meeting ID: 841 6031 9340

Passcode: 488109

Vljudno vabljeni!


četrtek, 9. marec 2023 PRAZNOVANJE DNEVA PI – PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS”

KDAJ? 14. marca 2023, 15.14 (3:14 p.m.)

KJE? Avla Armerije UP, Koper

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI. En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

Letos bomo na UP ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 izšla založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics - seriji knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI ‘SYMMETRY IN GRAPHS

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige. Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture. S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.


sreda, 8. marec 2023 Šesto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na šesto letošnje predavanje z naslovom Raziskovanje velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca,

ki bo v sredo, 15. marca 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predaval bo Nik Šabeder (Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani).

Raziskovanje zveri velja za poseben izziv in mnogim raziskovalcem predstavlja pravo strast. Tekom predavanja bomo spoznali, kako poteka delo doktorskega študenta, ki svoje raziskovalno delo opravlja na leopardih in gepardih v Namibiji. Avtor bo predstavil terenske izkušnje ter samo delo od analiz podatkov do priprave rezultatov. Analize podatkov, pridobljenih v prvi namibijski ekspediciji, so v teku in na predavanju bodo predstavljeni preliminarni rezultati o izbiri dnevnih počivališč leopardov ter zanimivih medvrstnih in znotrajvrstnih interakcijah leopardov in gepardov. Poleg raziskovalnega dela pa bo predavatelj prikazal tudi, kako poteka življenje v tej zanimivi državi na jugu Afrike. 

                                   

Nik Šabeder je magister ekologije in biodiverzitete in mladi raziskovalec na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo velikih mačk Afrike. V sklopu svojega doktorata se ukvarja z raziskovanjem ekologije in medvrstne ter znotrajvrstne interakcije leopardov in gepardov na raziskovalnem območju v Namibiji. V Sloveniji sodeluje tudi pri terenskem delu v sklopu raziskav evrazijskega risa in divje mačke. V prostem času se poleg delovanja v nevladnih organizacijah s področja narave posveča raziskovanju mokrišč, kjer se ukvarja predvsem s kačjimi pastirji in dvoživkami. Znanje z vseh navedenih področij že več let uspešno predaja naprej na dijaških in študentskih bioloških raziskovalnih taborih.


Če ste predavanje Projekt LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov v Sloveniji, ki ga je predavala Katja Poboljšaj, zamudili si ga lahko ogledate tukaj.

sreda, 8. marec 2023 Študentka iz Japonske navdušena nad HICUP-labom

Študentka Yuri Yoneyama iz Japonske se je v sklopu raziskovalnega projekta, ki zajema delo z interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, odločila in odpotovala v Slovenijo. V nadaljevanju nam je razkrila nekaj več o njeni poti in tudi o tem s čim se ukvarja. Povedala pa nam je tudi razlike in podobnosti med Slovenijo in Japonsko.

Yuri, študentka magistrskega programa, na Univerzi - Nara Institute of Science and Technology na Japonskem, je v februarju za dva meseca obiskala Fakulteto za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), kot je sama povedala jo je navdušila Slovenija že kar nekaj časa nazaj. Vendar je bil glavni razlog obisk izr. prof. dr. Matjaža Kljuna in izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT), ki sta v prejšnjem letu obiskala Japonsko in predstavila svoje raziskovalno področje, tam pa so gradili na skupnem projektu. 

Sama meni, da ima laboratorij HICUP - Laboratorij za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, pomembno stično točko med Japonsko in Slovenijo.

“Moje področje na Japonskem povezuje interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, v sklopu tega delujem na projektu, ki zajema problematiko socialne anksioznosti, ki je prepoznana tudi kot ena najpogostejša psihična motnja. Zato je moja največja želja, da bi s posebnimi očali ljudje to v prihodnje lažje premagovali.” V laboratoriju HICUP je predstavila tudi svoj prototip, kot pravi je njeno delo naporno, vendar v tem zelo uživa in se veliko uči.   

V intervjuju je priznala, da si sprva ni predstavljala, da je Slovenija tako razvita država. “Imate čudovito državo, v katero se bom z veseljem vrnila! Prav tako, imate zelo napreden laboratorij, ter zelo prizadevne profesorje, kar se pozna tudi na dobrem vzdušju v delovnem okolju,” se zasmeje “ znajo se kdaj tudi pošaliti in seveda, v primerjavi z Japonsko, je tukaj struktura dela zelo drugačna! Tam veljajo zelo stroga pravila,” dodaja.

Navdušuje jo tudi tukajšnja kultura in ljudje. “Na Japonskem ne poznamo pustnih karnevalov kot Slovenci. Ljudje pa so zelo gostoljubni, že na primer, ko obiščem trgovino se mi trgovka prijazno nasmeje.” Največjo razliko med državama pa je opazila pri javnem prometu. “Groza! na Japonskem imamo zelo dobro vzpostavljen vozni red, če kdo malo zamuja, se to zelo kaznuje” zaključuje.

    


ponedeljek, 6. marec 2023 Odprt je nov razpis za tutorje študente za študijsko leto 2023/2024

Z novim Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem je v veljavo stopil tudi nov prijavni rok za tutorje študente.

Vabimo vas, da se (ponovno) prijavite za tutorje in obogatite svojo študentsko izkušnjo ter izkušnje vaših mlajših kolegov.

Kaj je tutorstvo?

Tutorstvo je organizirana pomoč študentom, ki temelji na osebnem pristopu. Razpisana so mesta za:

 • tutorje,
 • tutorje za tuje študente,
 • tutorje za pomoč študentom s posebnimi potrebami.

Komu je namenjeno tutorstvo?

Študentsko tutorstvo je namenjeno predvsem študentom prvega letnika, ki se znajdejo v novem življenjskem in izobraževalnem okolju in jim tutorji študentje pomagajo s posredovanjem pomembnih informacij in integracijo v študijsko okolje.

Tutorji za tuje študente novincem, ki pridejo v Slovenijo na izmenjavo ali redni študij, nudijo podporo pri integraciji v novo okolje, pri administrativnih zadevah in jezikovnih barierah.

Tutorji za študente s posebnimi potrebami študentom omogočajo hitrejše prilagajanje in uspešnejše vključevanje v študentsko okolje in študij.

Razpis za tutorje najdete tukaj.

UP FAMNIT prijava

Rok za prijavo je 31. 3. 2023.

Uvodno usposabljanje bo organizirano v mesecu maju 2023, da se skupaj pripravimo na prihod novih študentov. 

Urejenost in delovanje tutorskega sistema ureja Pravilnik o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem in Obrazci .

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na: promo@famnit.upr.si

    


četrtek, 2. marec 2023 ASISTENT Z DOKTORATOM (»THREE-YEAR TENURE TRACK FACULTY POSITION«)

Članica: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpis za delovno mesto D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM (za obdobje treh let z možnostjo pridobitve pogodbe za nedoločen čas). Iščemo kandidata z doktoratom znanosti s področja ved o življenju (molekularna biologija, ekologija, biologija, gozdarstvo, veterina, biokemija ...). Prednost bodo imeli kandidati z izkušnjami na področju genomike prostoživečih živali; zahtevane so podoktorske in pedagoške izkušnje. Delovno mesto je uvrščeno v 43. plačni razred, s 1. 4. 2023 pa v 44. plačni razred. Poskusno delo treh (3) mesecev. Predviden začetek zaposlitve je mesec maj 2023.

Izbrani kandidat bo postal del skupine za molekularno ekologijo na Oddelku za biodiverziteto, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Skupina za molekularno ekologijo se ukvarja s številnimi izzivi na področju upravljanja in varstva prostoživečih živali z uporabo genetskih orodij. V okviru mednarodnih projektov smo zelo dejavni tudi na področju državljanske znanosti (angl. citizen science).

Vaše naloge:

Raziskovalec bo sodeloval pri vodenju nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov, vzdrževanju in spodbujanju praks odprte znanosti. Raziskovalec bo tudi poučeval minimalno en predmet v semestru in mentoriral študente; usklajeval delo; načrtoval, vzpostavljal in izpopolnjeval protokole; pripravljal poročila; sodeloval na projektih skupine. Delovno okolje bo vključevalo tudi mednarodna potovanja zaradi projektnih sestankov.

Vaš profil:

 • Ustrezna univerzitetna izobrazba z zaključenim doktoratom znanosti in potrebnim raziskovalnim potencialom.
 • Izkušnje z izvajanjem populacijskih genomskih analiz so zaželene, vendar niso obvezne.
 • Izjemne organizacijske sposobnosti in velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog.
 • Pedagoške izkušnje ali mentorstva so zahtevana.

Navodila za prijavo:

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo v elektronski obliki na naslov razpisi@famnit.upr.si, v predmetu pa naj navedejo " Razpis na delovno mesto - D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM.

V prijavi priložite v pdf formatu:

 • spremno pismo, v katerem pojasnite, zakaj vas delovno mesto zanima in kako ustrezate opisu,
 • življenjepis,
 • seznam objav s poudarkom na petih najpomembnejših.

Rok prijave: 31. marec 2023

  


sreda, 1. marec 2023 Vabljeni k ogledu 4. posnetka Famnitovega izleta v matematično vesolje 2022/23

Četrto predavanje letošnjega cikla Famnitovih matematičnih izletov z naslovom "Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov",  je izvedel Matjaž Kljun,  UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Matjaž Kljun je doktoriral iz računalništva na Univerzi v Lancastru v Združenem Kraljestvu. Njegovo glavno področje raziskovanja je interakcija človek-računalnik kjer ga zanimajo predvsem e-učenje, upravljanje z zasebnimi podatki, vseprisotno računalništvo, mešana in virtualna resničnost. Raziskovalno in pedagoško je delal oz. dela tudi na Luleå Univerzi (Švedska), NAIST (Japonska) in Ben-Gurion Univerzi (Izrael).

                                   
                                                                  Prosojnice so na voljo > TUKAJ

Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V 4. predavanju so bili predstavljeni konkretni primeri, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Predavatelj je predstavil različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za »razmejitev problemskega prostora« (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos, ter druge uporabe matematike. Tekom predavanja so razpravljali o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.


Naslednje predavanje Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu? bo izvedel Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje, v sredo, 22. marca 2023, ob 18.00, v veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.
                                   

torek, 28. februar 2023 RAZISKOVANJE INTERNACIONALIZACIJE IN RAZISKOVALNEGA SODELOVANJA: UNIVERZA NA PRIMORSKEM GOSTILA DELEGACIJO ŠLEZIJSKE UNIVERZE

Univerza na Primorskem (UP) je sprejela delegacijo z Univerze v Šleziji, članico Evropske univerze Transform4Europe, katere polnopravna članica z novembrom 2023 postane tudi UP. Preučili sta možnosti za internacionalizacijo in raziskovalno sodelovanje. Sektor za internacionalizacijo in projektna pisarna UP so delegacijo gostili dva dni, da bi razpravljali o pristopih k internacionalizaciji, projektni podpori in pogledu raziskovalca.

V torek so delegacijo sprejeli in ji na splošno predstavili UPnjeno internacionalizacijo in znanstveno komuniciranje. Sledila je predstavitev splošnih pristopov k internacionalizaciji in podpori raziskavalcem. Delegacija je nato slišala o osrednjih podpornih mehanizmih za mednarodne študente in splošnih pristopih projektne podpore ter obiskala Center znanosti UP – enoto Akvarij PiranNa koncu so se seznanili z vključevanjem v okolje s poudarkom na učenju slovenskega jezika.

Naslednji dan se je delegacija srečala z raziskovalno skupino in slišala o podpornih mehanizmih fakultet v projektni pisarni na UP FAMNIT in UP FVZ. Raziskali so tudi študijske zadeve UP FM in tehnološki prenos v Centru za razvoj in prenos znanja, na InnoRenew. Dan so zaključili z ogledom laboratorijev in predstavitvijo raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE.

Obisk s Šlezijske univerze je bil zelo uspešen, saj je obema univerzama ponudil priložnost za razpravo o pristopih k internacionalizaciji in raziskovalnemu sodelovanju. UP se že veseli prihodnjih skupnih sodelovanj.

      

     


ponedeljek, 27. februar 2023 Sadmir Kudin, nov doktor znanosti

Danes, 27. 2. 2023, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Sadmir Kudin, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Specifying bent functions outside M# and some results on correlation immune functions, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!

    


četrtek, 23. februar 2023 Vabljeni k ogledu 5. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Peto predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Projekt LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov v Sloveniji ",  je izvedla Katja Poboljšaj, univerzitetna diplomirana biologinja, zaposlena v Centru za kartografijo favne in flore.Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Katja Poboljšaj, se je z dvoživkami začela profesionalno ukvarjati takoj po diplomi, tako da že skoraj 30 let aktivno deluje na področju varstva dvoživk in njihovih habitatov. Bila je vodja projekta v okviru izdelave strokovnih podlag za opredelitev Natura 2000 območij za dvoživke v Sloveniji. Med drugim sodeluje pri izvajanju različnih aktivnosti za varstvo dvoživk, od monitoringa, priprave načrtov upravljanja do obnove habitatov in ukrepov na slovenskih cestah. Je soustanoviteljica in članica Herpetološkega društva – Societas herpetologica slovenica. Na mednarodni ravni je članica odbora za naravovarstvo (Conservation Committee) pri Societas europaea herpetologica ter članica strokovne skupine za dvoživke pri IUCN (IUCN - European Amphibian Red List Authority Working Group). Je strokovni vodja projekta LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov.

      
                                                                
Veliki pupek. Foto: Tina Stepinšek

V tokratnem predavanju, je predavateljica predstavila upad populacij dvoživk zaradi izgube, drobitve in uničenja primernih življenjskih prostorov, povečanja prometa ter zmanjšanja krajinske povezanosti, kar predstavlja resno grožnjo dvoživkam tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Projekt LIFE AMPHICON se v Sloveniji prvič celovito loteva reševanja tega problema v štirih območjih Natura 2000 z obnovo mrestišč in kopenskih habitatov, z izboljšanjem njihove povezanosti ter z zmanjšanjem smrtnosti na cestah z izgradnjo trajnih usmerjevalnih ograj in podhodov. S pomočjo dolgoletnih izkušenj ter znanja projektnih partnerjev iz Danske in Nemčije se v Sloveniji ter v Evropi prvič izvaja krepitev majhne in izolirane populacije velikega pupka s podporno vzrejo. Vzpostavljen je bil Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije, ki posreduje informacije in promovira primere dobre prakse za varstvo dvoživk in njihovih habitatov ter selitvenih poti. Glavni cilj informacijskega centra je spodbujati izvajanje ukrepov za dvoživke in v nacionalno mrežo povezati različne organizacije, društva, prostovoljce in posameznike, ki prispevajo k varstvu dvoživk Slovenije.


Naslednje predavanje, Raziskovanje velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca, bo predaval Nik Šabeder, Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani v sredo, 15. marec 2023, ob 19.00.

                         


sreda, 22. februar 2023 POZIV ZA PRIDOBITEV ŠTIPENDIJE IZ ŠTIPENDIJSKEGA SKLADA UP V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024

Univerza na Primorskem vabi vse, ki se vpisujejo v študijske programe fakultet: UP Fakultete za humanistične študije, UP Fakultete za management, UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Pedagoške fakultete, UP Fakultete za turistične študije - Turistica, UP Fakultete za vede o zdravju in izpolnjujejo pogoje, k prijavi na Javni poziv za pridobitev štipendije iz Štipendijskega sklada Univerze na Primorskem v študijskem letu 2023/2024.

    

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem (v nadaljevanju sklad) temelji na partnerstvu med Univerzo na Primorskem (v nadaljevanju UP), občinami in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov UP, navezovanju stikov študentov z delodajalci že v času študija in zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev študentov takoj, ko zaključijo študij. Cilj sklada je obenem spodbuda vseh študentov UP k čim boljšim študijskim uspehom.

Na javni poziv se lahko prijavijo:

 • kandidati za vpis v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje UP in
 • študenti, ki bodo v študijskem letu 2023/2024 vpisani v študijske programe 1., 2. ali 3. stopnje UP,

višina štipendije za študijsko leto 2023/2024 znaša od 2.000,00 EUR do 4.800,00 EUR.

V primeru, da štipendije podeli UP, znaša štipendija 2.000,00 EUR na študijsko leto. V kolikor obstaja interes, se lahko podelijo tudi višje štipendije, in sicer:

 • za študente 1. in 2. stopnje, ki pri točkovanju dosežejo od 80 do 89 točk, lahko štipendija znaša do 300,00 EUR/mesec oziroma do 3.000,00 EUR na študijsko leto;
 • za študente 1. in 2. stopnje, ki pri točkovanju dosežejo od 90 do 100 točk, lahko štipendija znaša do 480,00 EUR/mesec oziroma do 4.800,00 EUR na študijsko leto;
 • za doktorske študente lahko štipendija znaša do 1.000,00 EUR/mesec oziroma do 10.000,00 EUR na študijsko leto.

Pogodbe o štipendiranju so običajno tripartitne, sklenjene med UP, partnerji sklada (delodajalci) ter študenti. V primeru, da partner sklada (vlagatelj) ponuja študentu (prejemniku štipendije) tudi zaposlitev, ima študent s podpisom pogodbe možnost, da se po zaključenem izobraževanju zaposli pri vlagatelju vsaj za toliko časa, kot je prejemal štipendijo.

Rok za oddajo: 15. september 2023. E-vloga je oddana pravočasno, če je oddana od 16. februarja 2023 do vključno 15. septembra 2023.

Na spletni strani Kariernega centra Univerze na Primorskem (KC UP), najdete vse podrobnosti in besedilo razpisa: Štipendijski sklad UP 2023/2024 - JAVNI POZIV!

BESEDILO POZIVA


 Za več informacij:

 • Karierni center Univerze na Primorskem, center za vseživljenjsko učenje in karierno orientacijo
 • Titov trg 4, 6000 Koper, Slovenija     
 • Tel.: +386 5 611 76 36   
 • E-pošta: kariernicenter@upr.si

torek, 21. februar 2023 Zagovor doktorske disertacije študenta Sadmirja Kudina

Sadmir Kudin, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Specifying bent functions outside M# and some results on correlation immune functions, pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 27. 2. 2023 ob 9. uri v predavalnici Famnit-VP3 in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/81738226081

Meeting ID: 817 3822 6081 

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 20. februar 2023 Postani prostovoljec na 32. svetovnemu kongresu Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (IASP)

Postani prostovoljec in se pridruži 32. svetovnemu kongresu Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (IASP)

Info in prijava // TUKAJ

    


sobota, 18. februar 2023 Ponovno veliko zanimanja na Famnitovih Informativnih dnevih

V petek in soboto, 17. in 18. februarja, so v Sloveniji potekali Informativni dnevi za bodoče študentke in študente. Na Famnit-u smo se v letošnji izvedbi na interaktiven način predstavili na dveh lokacijah ter tudi tokrat zabeležili veliko zanimanja za naše dodiplomske študijske programe.

Dijake je v Kopru, na sedežu fakultete (Glagoljaška 8), pred začetkom predstavitev pozdravil dekan, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, v Izoli (Livade 1.0), kjer se (delno) izvajajo nekateri študijski programi, pa izr. prof. dr. Dunja Bandelj, predstojnica Oddelka za aplikativno naravoslovje in Prodekanja za študijske zadeve.

Dijaki so tako v Kopru pridobili informacije o študijskih programih Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Bioinformatika in Biopsihologija, v Izoli pa smo jim predstavili Sredozemsko kmetijstvo in Varstveno biologijo.

Po koncu predstavitev v Kopru so se dijaki lahko udeležili Famnitovega informativnega sejma, na katerem so spoznali še študente tutorje in člane Študentskega sveta, za vsa vprašanja glede vpisa in možnosti mednarodnih izmenjav pa je bil na voljo tudi Referat za študente in Mednarodna pisarna. Oddelki fakultete so za obiskovalce sejma pripravili zanimive dejavnosti, tako so se lahko dijaki preizkusili v uporabi AR očal, matematični igri SET, predstavili pa smo jim tudi delovanje EEG kape.

V Livadah smo dijakom razkazali nove prostore, v katere je umeščena visoko-tehnološka oprema, ki je namenjena zlasti raziskavam na področju aplikativnega naravoslovja, biodiverzitete, bioinformatike, živil, prehrane, zdravja, urbanizma, ergonomije in kineziologije, oljkarstva, gastronomije in kulture vina, mediteranskih kultur ter okoljskih tehnologij in rabe obnovljivih materialov.

Sobotni popoldanski termin je bil rezerviran za predstavitve v angleščini preko sistema ZOOM za dijake, ki prihajajo iz tujine in se zanimajo za programe Matematika, Računalništvo in informatika ter Bioinformatika, ki jih na Famnit-u izvajamo tudi v angleškem jeziku.

Za vprašanja, vezana na prijavno-vpisni postopek, se lahko dijaki obrnejo na Referat za študente (referat@famnit.upr.si) ter Vpisno službo UP (vpis@upr.si).


Dijakinje in dijaki, ki jih zanima, kako v praksi potekajo predavanja na UP FAMNIT in na ostalih fakultetah Univerze na Primorskem, se bodo lahko udeležili Tednov odprtih predavalnic, ki bodo potekali med 20. februarjem in 17. marcem 2023. Celoten program predavanj in ostalih dogodkov je objavljen tukaj.


 

       

       

     

      

      

 

      

       


sobota, 18. februar 2023 Uspešen zaključek tečaja – Uvod v prepoznavanje opraševalcev

Podatki kažejo, da številčnost opraševalcev po vsej Evropi in drugod hitro upada zaradi česar sta njihovo spremljanje in ohranjanje postala prednosta naloga raziskovalcev. 

Med 15. in 17. februarjem je, v kampusu Livade v Izoli, potekal tečaj divjih opraševalcev, ki ga je v okviru akcije COST Akcije ConservePlants (CA18201) organiziral oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT. 

Tečaj spodbuja spoznavanje in pomen divjih opraševalcev,  ki zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev na planetu - opraševanje. S tem namenom so se udeleženci preko teoretičnih in praktičnih vsebin spoznavali z njihovim pomenom in prepoznavo. 

V tri - dnevnem programu je, po uvodnem pozdravu, sledilo prvo predavanje Huga Gasparija, ki je predal znanje o pomenu glavnih skupin opraševalcev v katere sodijo čebele, metulji in muhe trepetavke ter udeležence seznanil z metodami monitoringa in njihovega ohranitvenega statusa. S poznavanjem metuljev je nadaljeval Marco Bonifacinoo, v popoldanskih urah pa so znanje prenesli na njihovo določevanje in demonstracijo preparacije vzorcev. 

Naslednji dan so Simone Flaminio, Andrej Gogala in Hugo Gaspar podrobneje predstavili čebele, njihovo biologijo, ekologijo in taksonomijo. V popoldanskih urah pa so v interaktivni delavnici prepoznavali njihovo raznolikost. 

V zadnjem dnevu je Maarten de Groot v predavanju predstavil pomen muh trepetavk, Hugo Gaspar pa jih je vodil skozi praktični del, kjer so se udeleženci preizkusili v njihovi identifikaciji. 

Tridnevnega tečaja se je udeležilo preko 15 naravovarstvenikov in raziskovalcev na začetku kariere iz vse Evrope, vodili pa so ga strokovnjaki iz Italije, Portugalske, Nizozemske in Slovenije.

     

     

      

      

    

 


četrtek, 16. februar 2023 Jaka Gašper Pečnik, nov doktor znanosti

Danes, 16. 2. 2023, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Jaka Gašper Pečnik, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Advanced Adhesive Applications for Timber Construction Elements, pod mentorstvom izr. prof. dr. Matthewa Schwarzkopfa in somentorstvom dr. Vaclava Sebere.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!  

     

     


torek, 14. februar 2023 Zagovor doktorske disertacije študenta Jake Gašperja Pečnika

Jaka Gašper Pečnik, študent doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Advanced Adhesive Applications for Timber Construction Elements, pod mentorstvom izr. prof. dr. Matthewa Schwarzkopfa in somentorstvom dr. Vaclava Sebere.

Zagovor bo potekal v četrtek, 16. 2. 2023 ob 10. uri na InnoRenew CoE (Livade 6a, 6310 Izola) v predavanici Sequoia.

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


torek, 14. februar 2023 Četrto predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

»Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov«,

Sreda, 22. februar 2023, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT / ZOOM povezava

Dr. Matjaž Kljun, UP FAMNIT in UP IAM

Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V tej predstavitvi si bomo na konkretnih primerih ogledali, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Ogledali si bomo na primer različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za »razmejitev problemskega prostora« (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos, ter druge uporabe matematike. Razpravljali bomo o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.

O predavatelju: 

Matjaž Kljun je doktoriral iz računalništva na Univerzi v Lancastru v Združenem Kraljestvu. Njegovo glavno področje raziskovanja je interakcija človek-računalnik kjer ga zanimajo predvsem e-učenje, upravljanje z zasebnimi podatki, vseprisotno računalništvo, mešana in virtualna resničnost. Raziskovalno in pedagoško je delal oz. dela tudi na Luleå Univerzi (Švedska), NAIST (Japonska) in Ben-Gurion Univerzi (Izrael).

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

 


ponedeljek, 13. februar 2023 MEDNARODNI DAN ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

Dan žensk in deklet v znanosti, 11. februar, bo to leto na predlog Združenih narodov potekal pod sloganom »Inoviraj. Pokaži. Napreduj. Naprej. Vztrajaj.« (Innovate. Demonstrate. Elevate. Advance. Sustain. – I.D.E.A.S.). Po celem svetu v vseh znanstvenih disciplinah še vedno obstaja velika razlika med spoloma, tudi v naravoslovnih, tehniških, inženirskih in matematičnih. Tudi v visokošolskem izobraževanju je sicer vse več žensk, ampak so še vedno premalo zastopane. Po podatkih UNESCA je od vseh raziskovalcev manj kot 30 % žensk.

Na Univerzi na Primorskem imamo 253 raziskovalk (kar skupno predstavlja 51,4 %), ki raziskujejo na šestih članicah in enem raziskovalnem inštitutu. V prejšnjem letu se je usposabljalo 17 mladih raziskovalcev, od tega je bilo devet žensk (59 %).

Znanstvenice UP so dobile tudi številne nagrade. V ARRS-jev izbor dosežkov »Odlični v znanosti« sta uvrščeni na področju humanistike monografija V tišini spomina: »eksodus« in Istra izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget in na področju biotehnike članek »Kvantitativna ocena tveganja izpostavljenosti Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) preko različnih vrst mleka za slovenskega potrošnika« izr. prof. dr. Jasne Prezelj.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je Slovenska znanstvena fundacija podelila izr. prof. dr. Suzani Todorović za njen prispevek k promociji narečne podobe slovenske Istre in za sodelovanje pri registraciji istrobeneških govorov v Registru nesnovne kulturne dediščine.

Nagrade za znanstveno odličnost UP za leto 2021 so bile podeljene prof. dr. Eleni Bužan za področje naravoslovja, izr. prof. dr. Katji Hrobat Virgolet ter izr. prof. dr. Martini Blečić Kavur za področje humanistike in izr. prof. dr. Tini Štemberger za področje družboslovja.

Raziskovalke, študentke in doktorandke UP smo povprašali: 

»Kako jim je odločitev za raziskovanje izboljšala življenje/priložnosti v življenju?«

Kot raziskovalka imam bolj fleksibilen  urnik, da si sama razporejam svoje  obveznosti in jih tako lažje usklajujem s svojim zasebnim življenjem. Raziskovanje mi daje tudi številne možnosti za strokovna izpopolnjevanja in obiske v tujini.”


Katja Kramberger, raziskovalka na Katedri za prehransko svetovanje – dietetika, UP FVZ

 

 


Minja: Znanost naju navdušuje že od otroštva.

Aja: V sklopu študija Varstvene biologije in Varstva narave, sva vedeli, da morava poleg študijskih obveznosti pridobivati tudi dodatne kompetence. V sklopu študija sva se tako aktivno udeleževali različnih projektov, financiranih za študente, kot so npr. projekti "Po kreativni poti do znanja". Minja: Tako sva danes tukaj, kjer sva: ženski v znanosti, ki delujeta na področju molekularne ekologije na Univeri na Primorskem.

Aja: Znanost je za nas raziskovalce, veliko več kot samo delo; je našo poslanstvo in veselje. Minja: Če tudi tebe veseli znanost, pomagaj raziskovalcem pri pridobivanju podatkov o prostoživečih živali Slovenije. V sklopu projekta Step Change smo namreč razvili aplikacijo SRNA, ki omogoča vsem vam, državljanjskim znanstvenikom, da pomagate raziskovalcem pri pridobivanju podatkov in spremljanju stanja prostoživečih živali v Sloveniji.

Aja: Preko tega linka postanite državljanski znanstveniki tudi vi!

Aja Bončina, raziskovalka na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT (levo na sliki) | Minja Krstić, raziskovalka na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT (desno na sliki)


“Moje področje raziskovanje je primarno algoritmična teorija grafov. Je mlado področje vendar se zelo hitro razvija, ob tem mi UP FAMNIT ponuja priložnosti udeležbe ter organizacije mednarodnih konferenc, ki omogočajo prenos znanja, še hitrejši napredek znanosti in članke v so-avtorstvu s strokovnjaki iz vsega sveta.”

Nina Chiarelli, docentka za področje matematika na UP FAMNIT in raziskovalka na UP IAM
 


Tekom študija se mi je izostrila pot želje po raziskovanju samomorilnega vedenja, kar me je privedlo tudi do možnosti zaposlitve na Slovenskem centru za raziskovanje samomora na UP IAM, kjer trenutno delujem. Na centru se ukvarjamo z različnimi raziskovalnimi in intervencijskimi projekti. Na eni strani raziskujemo različne dejavnike povezave s samomorilnim vedenjem, varovalne dejavnike in na to te izsledke vključujemo v intervencijske programe, projekte in na tak način “dajemo” nazaj družbi. Projekti so dobro sprejeti tako med domačo kot mednarodno javnostjo. Primer potrditve uspešnosti našega dela je, da nam je bila zaupana soorganizacija 32. Svetovnega kongresa mednarodne zveze za preprečavanje samomora.

Udeležba in pa sorganizacija takšnih kongresov mi omogoča povezovanje tako z domačimi kot s tujimi strokovnjaki, kar spodbudi hitrejši prenos znanj, spoznanj. Hkrati pa izostri tiste vidike, ki ostajajo neraziskani oziroma ti, ki zahtevajo našo nadaljnjo pozornost.

Vanja Gomboč, raziskovalka na UP IAM (Slovenskem centru za raziskovanje samomora)


"Trenutno pišem magistrsko nalogo, v kateri raziskujem anksioznost, stres in depresijo med rokometašicami v Sloveniji. Sem vesela, da lahko poleg tega, da sem videla problematiko iz “prve roke”, kot nekdanja vrnunska športnica, to problematiko sedaj spoznavam tudi kot raziskovalka. Da bom s tem pridobljenim znanjem kot športna psihologinja v nadaljnji karierni pomagala športnicam in športnikom."

Lea Krajnc, magistrica biopsihologije & redna študentka magistrskega programa Psihologija UP FAMNIT, nekdanja vrhunska športnica


 

"Hvaležna sem, da imam priložnost vključevanja v raziskovalno delo, projekte že tekom študija kot so na primer projekti "Po kreativni poti do znanja" ali Študentski inovativni projekti za družbeno korist". 

Lana Erjavec, študentka magistrskega študijskega programa Fizioterapija

 

 

 


“Med opravljanjem doktorata na UP FHŠ, je moja mentorica, prof. dr. Nives Zudič Antonič, večkrat ponavljala, da se pravo raziskovalno delo začenja šele po zaključku študija. Seveda se je to izkazalo za resnično. Delo v znanstvenem raziskovanju zahteva ogromno truda in časa. Včasih je težko uskladiti službeno in zasebno življenje, zato ne bi z gotovostjo rekla, da se mi je življenje obrnilo na boljše. V nekaterih pogledih je celo morda otežilo vsakdanjost, ker imam zase, za družino in prijatelje manj prostega časa. Po drugi strani pa moram priznati, da me znanstveno raziskovanje tudi izpopolnjuje, ker je zelo kreativno delo. Takšen poklic mi omogoča, da se vključujem v širši evropski prostor, v katerem spoznavam nove ljudi, s katerimi lahko izmenjam izkušnje in širim svoje znanje. Opažam pa tudi, da raziskovalno okolje, kljub trudu za uveljavljanje načela enakosti spolov v znanosti, ostaja še vedno v veliki meri moški svet, v katerem ženske znanstvenice so manj zastopane.”

Dr. Lara Sorgo, doktorandka UP FHŠ


ponedeljek, 13. februar 2023 UP FAMNIT vabi na TOP - Tedni odprtih predavalnic

    

UP FAMNIT in ostale članice Univerze na Primorskem od 20. februarja do 17. marca 2023 odpiramo svoja vrata za dijake in ostalo zainteresirano javnost. Pridružili se nam boste lahko na predavanjih, delavnicah ter pri ostalih vsebinah, ki smo jih pripravili.

Vabimo vas, da obiščete spletno stran Univerze na Primorskem, kjer je dostopen natančen program z dodatnimi informativnimi dogodki z možnostjo postavljanja vprašanj – tako glede prijavno-vpisnega postopka kot študentskim domovom. 

Predavanja, ki se jih lahko udeležite na UP FAMNIT

Predavanja se boste lahko udeležili v živo ali preko ZOOM e-okolja. Za vse dogodke zbiramo PRIJAVE. Na ta način boste pravočasno obveščeni o morebitnih spremembah.


Vsebina predavanj (natančne info, se nahajajo v tabeli):

 • Dopolnjena resničnost (Predavanje v angleškem jeziku)
  Udeleženci bodo spoznali osnovne pojme dopolnjene in virtualne resničnosti, naučili se bodo skeniranja 3D objektov ter programiranja aplikacij z uporabo orodja Metaio Creator.
 • Ribištvo
  -
  Predavanje bo v uvodnem delu zajelo opis panoge, zgodovino in razvoj ribištva. Prav tako, se bo usmerilo tudi v biologijo izbranih ribolovnih vrst, življenjski cikel, selitve, vedenjsko ekologijo v reprodukciji rib, prehranjevalno ekologijo rib in strukturo prehranjevalnih spletov. 
 • Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov
  - Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V tej predstavitvi si bomo na konkretnih primerih ogledali, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Ogledali si bomo na primer različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za »razmejitev problemskega prostora« (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos, ter druge uporabe matematike. Razpravljali bomo o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.
 • Sistemi I - Strojna oprema
  Pri predavanju bodo obravnavane naslednje teme: zgodovina računalniških sistemov in uvod v strojno računanje; visokonivojski vpogled na delovanje in povezljivost računalnika; predpomnilnik,  notranji pomnilnik, zunanji pomnilnik, vhod in izhod (V/I), računalniška aritmetika in ostale vsebine.
 • Diskretna matematika II ( Predavanje v angleškem jeziku)
  - V okviru predavanja bomo obravnavali enega izmed osnovnih kombinatoričnih načel, ki mu rečemo načelo golobnjaka, znano pa je tudi pod imenom Dirichletovo načelo. Predpostavimo, da je jata golobov priletela v golobnjak. V originalni verziji Dirichletovo načelo pove naslednje: če je več golobov, kot je hišic v golobnjaku, potem bomo vsaj v eni hišici našli vsaj dva goloba. Predstavili bomo nekaj zanimivih uporab Dirichletovega načela.
 • Razvojna psihologija I - Raziskovanje v razvojni psihologiji
  - Predavanje bo namenjeno genetskim in okoljskim dejavnikom v razvoju. Razumevanje razvoja iz vidika različnih razvojnih teorij: psihodinamičnih, vedenjskih, humanističnih, kognitivnih, etoloških, kontekstualističnih in vedenjsko-genetskih teorij. Doprinos in kritika teorij razvoja. Značilnosti razvojnih obdobij od spočetja do poznega otroštva. Posebnosti in senzibilna obdobja razvoja. Individualne razlike v razvoju. Družinsko okolje in druge socialne skupine (vrstniki, prijatelji idr.) in razvoj. 
 • Biopsihologija motivacije in emocij 
  Vsebina se osredotoča na značilnosti in vrste motivacij, ter obravnava različnih modelov in njihovih bioloških in fizioloških, nevroloških, vedenjskih, kognitivnih in humanističnih teorij.  
 • Evolucijska psihologija
  -
  Tokratna tema predavanja se bo osredotočala na razvoj in pomen igre skozi perspektivo evolucijske psihologije.  
 • Raziskovanje velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca
  Raziskovanje zveri velja za poseben izziv in mnogim raziskovalcem predstavlja pravo strast. Tekom predavanja bomo spoznali, kako poteka delo doktorskega študenta, ki svoje raziskovalno delo opravlja na leopardih in gepardih v Namibiji. Avtor bo predstavil terenske izkušnje ter samo delo od analiz podatkov do priprave rezultatov. Analize podatkov, pridobljenih v prvi namibijski ekspediciji, so v teku in na predavanju bodo predstavljeni preliminarni rezultati o izbiri dnevnih počivališč leopardov ter zanimivih medvrstnih in znotrajvrstnih interakcijah leopardov in gepardov. Poleg raziskovalnega dela pa bo predavatelj prikazal tudi, kako poteka življenje v tej zanimivi državi na jugu Afrike. 

Prijavite se lahko tukaj.


     


torek, 7. februar 2023 Peto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na peto letošnje predavanje z naslovom 

»Projekt LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov v Sloveniji«,

ki bo v sredo, 15. februarja 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Katja Poboljšaj (Center za kartografijo favne in flore).

Upad populacij dvoživk zaradi izgube, drobitve in uničenja primernih življenjskih prostorov, povečanja prometa ter zmanjšanja krajinske povezanosti predstavlja resno grožnjo dvoživkam tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. Projekt LIFE AMPHICON se v Sloveniji prvič celovito loteva reševanja tega problema v štirih območjih Natura 2000 z obnovo mrestišč in kopenskih habitatov, z izboljšanjem njihove povezanosti ter z zmanjšanjem smrtnosti na cestah z izgradnjo trajnih usmerjevalnih ograj in podhodov. S pomočjo dolgoletnih izkušenj ter znanja projektnih partnerjev iz Danske in Nemčije se v Sloveniji ter v Evropi prvič izvaja krepitev majhne in izolirane populacije velikega pupka s podporno vzrejo. Vzpostavljen je bil Informacijski center za varstvo dvoživk Slovenije, ki posreduje informacije in promovira primere dobre prakse za varstvo dvoživk in njihovih habitatov ter selitvenih poti. Glavni cilj informacijskega centra je spodbujati izvajanje ukrepov za dvoživke in v nacionalno mrežo povezati različne organizacije, društva, prostovoljce in posameznike, ki prispevajo k varstvu dvoživk Slovenije.

O predavateljici:

Predavala bo Katja Poboljšaj, univerzitetna diplomirana biologinja, zaposlena v Centru za kartografijo favne in flore. Z dvoživkami se je profesionalno začela ukvarjati takoj po diplomi, tako da že skoraj 30 let aktivno deluje na področju varstva dvoživk in njihovih habitatov. Bila je vodja projekta v okviru izdelave strokovnih podlag za opredelitev Natura 2000 območij za dvoživke v Sloveniji. Med drugim sodeluje pri izvajanju različnih aktivnosti za varstvo dvoživk, od monitoringa, priprave načrtov upravljanja do obnove habitatov in ukrepov na slovenskih cestah. Je soustanoviteljica in članica Herpetološkega društva – Societas herpetologica slovenica. Na mednarodni ravni je članica odbora za naravovarstvo (Conservation Committee) pri Societas europaea herpetologica ter članica strokovne skupine za dvoživke pri IUCN (IUCN - European Amphibian Red List Authority Working Group). Je strokovni vodja projekta LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov.


torek, 7. februar 2023 Informativni dnevi 2023

Vabimo vas, da se nam pridružite na Informativnih dnevih, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.

17. 2. in 18. 2. 2023 | od 9.00 naprej | v živo    


Predstavitve za študijske programe MatematikaMatematika v ekonomiji in financahRačunalništvo in informatikaBioinformatika in Biopsihologija bodo potekale na UP FAMNIT v Kopru (Glagoljaška 8, Koper).

Predstavitve za študijska programa Varstvena biologija in Sredozemsko kmetijstvo bodo potekale v objektu Livade 1.0 v Izoli (Livade 6, Izola).

     

Več informacij o Informativnih dnevih > TUKAJ

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih  > TUKAJ


ponedeljek, 6. februar 2023 Famnitove priprave na matematična tekmovanja za dijake

Oddelek za matematiko na UP FAMNIT organizira že tradicionalne priprave na matematična tekmovanja za dijakinje in dijake vseh letnikov. Priprave bodo potekale v treh terminih (z različnimi nalogami) in sicer v:

 • Soboto, 4. marca 2023 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na daljavo preko sistema Zoom),
 • Soboto, 11. marca 2023 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (v živo na UP FAMNIT), ter
 • Soboto, 15. aprila 2022 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (v živo na UP FAMNIT).

Udeleženci bodo razdeljeni v dve skupini (1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik) in bodo reševali naloge s preteklih tekmovanj.

Priprave bodo 4. marca potekale na daljavo, in sicer z uporabo sistema Zoom. Prijavljeni udeleženci bodo po elektronski pošti prejeli Zoom povezavo vsaj en dan pred začetkom priprav. Priprave v soboto 11. marca in 15. aprila pa bodo potekale v živo na UP FAMNIT. Podrobnejše informacije o obisku fakultete bodo prijavljeni udeleženci prejeli naknadno.

Dijakinje in dijaki se lahko na priprave prijavijo najkasneje do srede, 1. marca, preko e-naslova priprave2023@famnit.upr.si. Ob prijavi prosimo, da sporočite naslednje podatke:

 • ime in priimek,
 • letnik študija,
 • naslov šole,
 • elektronski naslov.

Udeležba na pripravah je brezplačna, vendar pa je število mest omejeno, zato vse, ki se želijo udeležiti dogodkov, vabimo, da si s čimprejšnjo prijavo zagotovijo svoje mesto.     

   


ponedeljek, 6. februar 2023 Uvod v prepoznavanje opraševalcev

Opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev na planetu – opraševanje. Omogočajo pridelavo hrane, varujejo in ohranjajo ekosisteme in vrste, prispevajo k biotski raznovrstnosti in pogosto delujejo kot indikatorji stanja okolja. Njihova številčnost po vsej Evropi hitro upada zaradi razdrobljenosti habitata, uporabe pesticidov, podnebnih sprememb in drugih dejavnikov, zaradi česar sta njihovo spremljanje in ohranjanje prednostna naloga.

Oddelek za biodiverziteto v okviru akcije COST Akcije ConservePlants (CA18201) med 15. in 17. februarjem v Izoli organizira tečaj določanja divjih opraševalcev z mednarodno udeležbo. Med tečajem se bodo udeleženci na teoretičnih predavanjih seznanili s pomenom divjih opraševalcev ter njihovimi glavnimi skupinami: čebelami, metulji in muhami trepetavkami. Spoznali bodo njihovo biologijo, ekologijo, metode spremljanja, lova, priprave vzorcev in težave pri določanju. V popoldanskem času se bodo posvetili praktičnemu določanju opraševalcev v laboratoriju.

Tečaja se bo udeležilo preko 15 naravovarstvenikov in raziskovalcev na začetku kariere iz vse Evrope, vodili pa ga bodo strokovnjaki iz Italije, Portugalske, Nizozemske in Slovenije.

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT bo omogočil spremljanje teoretičnih predavanj študentom in širši javnosti v živo ter preko aplikacije ZOOM.

   


Dnevni red

1. dan

 • Dopoldne: Uvodni pozdrav

-Predavanje 1: Opraševalci: pomen, glavne skupine, ohranitveni status in metode monitoringa (Hugo Gaspar)
​-Predavanje 2: Uvod v metulje (Marco Bonifacino)

 • Popoldne: Praktični del: Določanje metuljev in demonstracija preparacije vzorcev

2. dan

 • Dopoldne: Predavanje 3: Uvod v čebele: biologija, ekologija in taksonomija  (Simone Flaminio, Andrej Gogala, Hugo Gaspar) 
 • Popoldne: Praktični del: prepoznavanje čebel 

3. dan

 • Dopoldne: Predavanje 4: Uvod v muhe trepetavke (Maarten de Groot)
 • Popoldne: Praktični del: Prepoznavanje muh trepetavk; Diskusija (Hugo Gaspar)

Podrobnosti o dogodku >TUKAJ


Datum: 15. - 17. 2. 2023
Predavanja: 9 - 12h
Naslov za udeležbo na predavanjih: UP FAMNIT, Objekt Livade 1.0  Livade 4, Izola 6310
ZOOM dostop do predavanj: https://upr-si.zoom.us/j/84058892779?pwd=ZFp6eURXK0ZkaElKYWsrdGN4ZDFodz09 
(Meeting ID: 840 5889 2779; Password: 385200)


ponedeljek, 6. februar 2023 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe 2023/24

Univerza na Primorskem je v okviru Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/2024 na 30 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje (7 visokošolskih strokovnih in 23 univerzitetnih) razpisala:

 • 1.539 mest za državljane RS in državljane članic EU, od tega 1.219 za redni študij in 320 za izredni študij,
 • 71 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva, od tega 57 za redni in 14 za izredni študij,
 • 247 mest za tujce izven EU, od tega 212 za redni in 35 za izredni študij.

Za 1. letnik je posebej razpisala še 91 mest za kandidate za vzporedni študij.

Razpis s potrebnimi navodili za prijavo je objavljen na tej povezavi.

Prijava za vpis je v celoti elektronska na spletnem portalu eVŠ. Kandidat/ka odda prijavo s sredstvom elektronske identifikacije najmanj srednje ravni zanesljivosti (s kvalificiranim digitalnim potrdilom, smsPASS-om, e-osebno izkaznico) ali z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture) ali z uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS , ki deluje v okviru Državnega centra za storitve zaupanja.

Kandidat/ka lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval/a pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat/ka uvrščen/a v prvega, za katerega bo izpolnil/a vse pogoje.


Prvi prijavni rok  za vpis bo potekal:

 • za slovenske državljane/ke in državljane/ke držav članic EU ter Slovence/ke brez slovenskega državljanstva od 17. februarja do 20. marca 2023,
 • za tujce/ke izven EU pa od 17. februarja do 22. maja 2023.

Roki za oddajo prijave za vpis kandidatov (slov. državljanov in državljanov EU ter Slov. brez slov. državljanstva) v 1. letnik

Kandidati se lahko prijavijo za vpis v treh rokih:

 • prvi prijavni rok: 17. 2. do 20. 3 2023,
 • drugi prijavni rok: 21. 8. do 25. 8. 2023,
 • tretji prijavni rok: 22. 9. do 25. 9. 2023 (do 12. ure).

Roki za oddajo prijave za vpis kandidatov (državljanov izven EU) v 1. letnik

Kandidati se lahko prijavijo za vpis v štirih rokih:

 • prvi prijavni rok: 17. 2. do 22. 5. 2023,
 • drugi prijavni rok: 29. 5. do 24. 7. 2023,
 • tretji prijavni rok: 11. 8. do 4. 9. 2023,
 • četrti prijavni rok: 22. 9. do 25. 9. 2023 (do 12. ure).

Več informacij o prijavi > TUKAJ

Postopek prijave vodi Visokošolska prijavno-informacijska služba Univerze na Primorskem.
Kontakt: (+386 5) 611 76 30, 611 76 31, e-naslov: vpis@upr.si.

     


sreda, 1. februar 2023 NOVO! ODPRT je ERASMUS+ razpis za mednarodne izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v letu 2023/24

Študente vabimo k prijavi na Erasmus+ razpis za mednarodne izmenjave z namenom PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA v letu 2023/24.

Ta razpis je namenjen praktičnemu usposabljanju v tujini in podpira tako fizično/kombinirano (z virtualno komponento) dolgoročno mobilnost študentov vseh treh stopenj, kot tudi kratkoročno mobilnost doktorandov. 

Študentje se lahko v okviru tega razpisa (Erasmus+KA131) udeležijo izmenjave v naslednjih programskih državah: države članice EU, Liechtenstein, Turčija, Norveška, Islandija, Republika Severna Makedonija in Srbija.

Rok prijave je določen kot ODPRTI ROK PRIJAVE in prične teči na dan objave razpisa in traja do porabe sredstev oz. do preklica.

Razpis in pripadajoče priponke so na voljo na naslednjih povezavah:


sreda, 1. februar 2023 Blas Fernandez, nov doktor znanosti

Danes, 1. 2. 2023, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Blas Fernandez, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs, pod mentorstvom prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!   

    


torek, 31. januar 2023 Vabljeni k ogledu videoposnetka 3. predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje

V okviru tretjega predavanja je dr. Ted Dobson (UP FAMNIT in UP IAM) obravnaval graf, ki velja za razmeroma preprost objekt. Ima dva sestavna dela in sicer točke (ki jim pravimo vozlišča) in črte med pari točk (ki jim pravimo povezave). Glavno vprašanje je, kdaj sta dva grafa zares “enaka” ter kaj to pravzaprav pomeni. To je znan problem, ki mu pravimo “problem izomorfizma grafov”. Po ogledu nekaj primerov so razpravljali o trenutnem stanju problema in nato obravnavali grafe, ki so “simetrični”.

O predavatelju:

Ted Dobson je leta 1995 doktoriral na Louisiana State University v ZDA. Po 20 letih na Univerzi v Misisipiju v ZDA in dolgoletnemu gostovanju pri slovenskih matematikih je leta 2018 postal profesor na Univerzi na Primorskem. Njegovo raziskovalno področje so simetrije na grafih, skupaj s povezanimi področji.

             

Prosojnice iz predavanja so objavljene TUKAJ. 


Naslednji dogodek bo v sredo, 22. februarja 2023, ob 18.00 uri. Dr. Matjaž Kljun, bo izvedel predavanje z naslovom Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT / ZOOM povezava.

                                         

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


ponedeljek, 30. januar 2023 INTERDISCIPLINARNI SIMPOZIJ ZDRUŽIL RAZLIČNA ZNANJA UP

Na UP FTŠ Turistica je v sredo, 25. januarja 2023, potekal simpozij »Sedanjost in prihodnost vinskega in gastronomskega turizma na turističnih kmetijah Slovenije«, ki predstavlja zaključno dejanje Ciljnega raziskovalnega projekta »Možnosti nadaljnjega razvoja vinskega in gastronomskega turizma na kmetijah«; (Vingatur, V5-2030 – MKGP, ARRS) je kompleksen raziskovalno – razvojni projekt, ki sta ga omogočila MKGP RS in ARRS.

 

V njem je sodelovalo več kot10 raziskovalcev s treh univerz in petih fakultet: z Univerze na Primorskem  – UP Famnit, UP FM, UP FTŠ Turistica, z Univerze v Ljubljani Filozofska fakulteta ter z Univerze v Mariboru Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske, kar je odličen pokazatelj močne interdisciplinarnosti, ki odlikuje raziskovanje na UP:

 • dr. Simon Kerma (UP FTŠ Turistica) in dr. Matjaž Hladnik (UP FAMNIT) sta predstavila analizo rezultatov anket z nosilci dopolnilne dejavnosti turizem na kmetiji;
 • dr. Alenka Baruca Arbeiter, dr. Matjaž Hladnik in dr. Dunja Bandelj (UP FAMNIT) so opozorili na pomen vključevanja tradicionalnih/avtohtonih sort rastlin in pasem živali v ponudbo turističnih kmetij;
 • dr. Aleš Gačnik (UP FTŠ Turistica) je izpostavil mesto in vlogo turističnih kmetij v kontekstu gastronomskega turizma in razvoja turizma na podeželju;
 • dr. Emil Juvan (UP FTŠ Turistica) je izpostavil uvide obiskovalcev turističnih kmetij skozi razumevanje potencialov razvoja enogastronomskega turizma na podeželju;
 • dr. Igor Jurinčič, dr. Simon Kerma in dr. Aleš Gačnik (UP FTŠ Turistica) so predstavili primerjalno analizo vinskih in gastronomskih prireditev v slovenskih vinorodnih okoliših;
 • dr. Aleš Gačnik in mag. Maja Plahutnik Nahtigal (UP FTŠ Turistica) sta predstavila izsledke analize uporabe digitalnih kanalov komuniciranja turističnih kmetij s poudarkom na spletnih mestih in družbenih omrežjih;
 • dr. Štefan Bojnec (UP FM) je poudaril in izpostavil pomen turističnih kmetij pri ohranjanju in razvoju slovenskega podeželja.

Ob tem sta dr. Dejan Cigale in dr. Barbara Lampič (UL FF) opozorila na to, kako se odraža trajnostni razvoj na turističnih kmetijah, dr. Barbara Lampič in dr. Irma Potočnik Slavič (UL FF) pa sta izpostavili vinske turistične ceste kot pomemben dejavnik razvoja podeželja. Dr. Martina Robačer, dr. Martina Bavec in dr. Franc Bavec (UM UM FKBV) so spregovorili o perspektivah razvoja ekoloških turističnih kmetij. Znanstveni simpozij je bil sklenjen s predlogi raziskovalno-razvojnih vsebin kot temeljev za oblikovanje medsektorskih ukrepov za nadaljnji razvoj vinskega in gastronomskega turizma na kmetijah ter z zanimivo zaključno diskusijo.

  

Zbrane obiskovalce so nagovorili tudi predstavniki pomembnih institucij ter s tem poudarili pomen tematike - dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, dr. Marijana Sikošek, dekanja Fakultete za turistične študije Turistica UP, Tatjana Buzeti, državna sekretarka z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem z Ministrstva za gospodrstvo, turizem in šport RS, Matija Vimpolšek, dosedanji predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije ter dr. Simon Kerma, vodja projekta. Izpostavljen je bil pomen medsektorskega sodelovanja in povezovanja, kot tudi pomen prenosa raziskovalnih spoznanj v izobraževalne programe, v kmetijstvo in gospodarstvo.

Znanstveno – strokovni simpozij izpričuje dejstvo, da je potrebno razvoj načrtovati na osnovi celostnih multidisciplinarnih raziskav, v katerih se odraža tako mednarodno poznavanje tematike, kot tudi značilnosti terena. Prihodnost turističnih kmetij v Sloveniji pa je nedvomno odvisna od kreativnega in inovativnega medsektorskega sodelovanja kmetijstva, turizma, kulture, in znanosti.


petek, 27. januar 2023 (BIO)PSIHOLOŠKI DAN NA FAMNITU

Na Fakulteti smo 26. januarja 2023, v sklopu (BIO)PSIHOLOŠKEGA DNEVA NA FAMNITU, gostili dijake in dijakinje Gimnazije Celje-Center.

Preko različnih aktivnosti, predavanj in delavnic so spoznavali raznolik svet znanosti in se pri tem zabavali.

      

Po uvodnem pozdravu asist. dr. Vesne Jug z Oddelka za psihologijo, so se dijaki razdelili v dve skupini. V eni je potekal Mini info sejem in druženje s študenti Biopsihologije in Psihologije, ki so odgovarjali na različna vprašanja glede tutorskega sistema, Študentskega sveta in Erasmus programa. 

V drugi skupini pa so dijaki na delavnicah spoznavali različne vidike duševnega zdravja. Skozi diskusijo in aktivnosti sta Eva Sedlašek in Polonca Borko z Oddelka za psihologijo v delavnivi “Si ok? Ok!”, dijakom približali pojem duševnega zdravja in dejavnike, ki vplivajo nanj. Skupaj so spregovorili tudi o tem, zakaj je pomembno skrbeti za duševno zdravje in kako lahko to storimo.  

   

V praktični delavnici, ki so jo vodili Tjaša Ogrizek, Tina Tinkara Peternelj, Dean Lipovac, Klen Čopič Pucihar, Matjaž Kljun in Julija Pavlin, smo dijake neposredno seznanili z osnovnimi pojmi o biopsihologiji in neločljivi prepletenosti bioloških in psiholoških procesov. Na interaktiven način smo vključili dijake, in jih naučili več o stresu ter tudi o tem kako ga merimo v raziskovalnem okolju. Poleg vsebinskega dela so bile predstavljene tudi praktične možnosti dela med samim študijem in kako lahko novejše tehnologije pripomorejo pri raziskovanju.

     

Ker je naša duševnost zasidrana v možganih, je dobro poznavanje možganskih struktur in njihovega delovanja temeljnega pomena za razumevanje našega čustvovanja, razmišljanja in vedenja.

Ob koncu je z samim namenom poznavanja pomena Biopsihologije, asist. dr. Vesna Jug, koordinatorica študijskega programa Biopsihologija, bolj podrobno predstavila sam program in potek študija (predmetnik, urnike, možnosti zaposlitve itd.).


četrtek, 26. januar 2023 Rekordna udeležba dijakov Gimnazije Koper na tradicionalnem Matematičnem dnevu

Na UP FAMNIT se je 25. 1. 2023 odvil že tradicionalni Matematični dan, ki ga profesorji matematike na UP FAMNIT organizirajo za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper.

V letošnji zasedbi se je udeležilo čez 100 dijakov in dijakinj, ki so jih spremljale njihove profesorice matematike. Razdeljeni so bili v tri skupine, poslušali pa so predavanja o uporabnost matematike v vsakdanjem življenju.

V uradnem delu so dijake pozdravili dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, dr. Bojan Kuzma, predstojnik Oddelka za Matematiko UP FAMNIT in dr. Marko Orel, koordinatorj študijskega programa Matematika na 1. stopnji.

     
                                           U
vodni pozdrav dr. Ademirja Hujdurovića, dekana UP FAMNIT

V prvem predavanju je dr. Ted Dobson predstavil graf, ki velja za razmeroma preprost objekt. Dijakom je postavil ključno vprašanje, kdaj sta dva grafa zares “enaka” ter kaj to pravzaprav pomeni. To je znan problem, ki mu pravimo “problem izomorfizma grafov”. Po ogledu nekaj primerov so razpravljali o trenutnem stanju problema in nato obravnavali grafe, ki so “simetrični”.

Matematika se uporablja tudi na področju športa, kar je dr. Boštjan Frelih na zanimiv način predstavil dijakom Gimnazije Koper. dr. Karla Ferjančič pa je v predavanju z naslovom Od preprostih krivulj do animiranega filma, predstavila Bézierove krivulje, ki so z razvojem računalnikov postale nesluteno uporabne in dandanes nepogrešljive v avtomobilski, letalski in ladijski industriji za krmiljenje robotov, modeliranje, ustvarjanje animacij in še na mnogih drugih področjih. 

      
                                                                    Predavanje Matematika v športu

Dijaki so se sprehodili tudi skozi zgodovino kriptografskih metod in postopkov, od njihovih začetkov pa do dandanašnjih dni. Pri tem je dr. Štefko Miklavič pojasnili vlogo matematike v kriptografiji, dijaki pa so se preizkusili v razbijanju nekaterih enostavnih šifer. Na predavanju, ki ga je vodil dr. Nino Bašić, so dijaki spoznali tudi osnove programskega jezika Python. 

    
                                                                              D
r. Nino Bašić

Dr. Rado Pezdir je dijakom predstavil borzne peripetije, osnovne finančne pojme (tveganje, donos, borza) in kako nam znanje matematike lahko pomaga pri razumevanju tako kompleksnih okolij, kot so finančni trgi.

»Pri pouku matematike v šoli dijaki večinoma računajo in uporabljajo formule, ki se jih morajo naučiti na pamet, včasih si težko predstavljajo uporabnost matematike v resničnem življenju,« je povedala Neva Ećimović, profesorica matematike na Gimnaziji Koper.

»Teorija in dobre osnove so sicer pomembne, tako lahko dijaki svoje znanje tudi kakovostno nadgrajujejo, vendar pa imajo na Matematičnem dnevu, ki ga vsako leto pripravi FAMNIT, zelo lepo priložnost, da spoznajo matematiko še na drugačen način ter dobijo dodatno motivacijo za učenje, ki je pri spoznavanju teorije včasih tudi primanjkuje.« Dodaja, da so dijaki nad Matematičnim dnevom vsako leto navdušeni, saj na ta način spoznajo uporabnost matematike.

       

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem ponuja šest študijskih programov na dodiplomski stopnji, med njimi sta tudi Matematika in Matematika v ekonomiji in financah. Več informacij o študijskih programih in študiju na Famnitu pa lahko dijaki izvedo tudi na prihajajočih Informativnih dnevih, ki bodo potekali 17. in 18. februarja 2023.


četrtek, 26. januar 2023 Univerza na Primorskem gostila zaključno srečanje projekta ELBA

Na UP FAMNIT je od 23. do 25. januarja 2023 potekalo zaključno srečanje projekta ELBA, ki poteka v sklopu ERASMUS + mreže, kjer sodelujejo visoko profilirani strokovnjaki z univerz v Uzbekistanu, Kazahstanu, Kirgizistanu in Tadžikistanu z namenom oblikovanja in izvajanja multidisciplinarnega paketa modulov (predmetov) za študente dodiplomskega in magistrskega študija na desetih partnerskih univerzah v Centralni Aziji.

    

Srečanje je koordiniral in izvajal doc. dr. Branko Kavšek z Univerze na Primorskem, udeleženci pa ob analizi rezultatov projekta vidijo veliko potenciala za nadaljnji razvoj.

»Cilj projekta je bil razviti interdisciplinarne predmete, ki temeljijo na modelu, in vzpostaviti sodelovanje med partnerji v Centralni Aziji, med raziskovalnimi in izobraževalnimi centri na vsaki univerzi. Vsi ti cilji so bili doseženi. Med zaključnim srečanjem smo se pogovarjali o izpolnjevanju vseh ciljev in vsak izmed partnerjev je predstavil svoje dosežke. Zelo zanimivo je bilo videti, kako uspešno se je projekt razvijal,« je povzel Emilbek Musabaev s Tehnične univerze v Kirgizistanu.

Prof. Roberto Fontana s Torinske politehnične univerze v Torinu, Italija, je dodal svoj pogled na dosežene rezultate: »Projekt ELBA je imel zelo ambiciozne cilje. Vsi cilji niso bili doseženi, vendar so se razvijali v smeri močnega premika od samega začetka z različnimi konzorciji in različnimi nivoji razumevanja obravnavane tematike. Zdaj je konzorcij dobro delujoč v smislu skupine, ki sodeluje. Doseženi rezultati so bili na začetku nepričakovani, glede na izhodišče in vpliv pandemije pa je rezultat projekta ELBA odličen.«

Strokovnjake smo na fakulteti v sklopu projekta gostili že januarja lani na 10-dnevnem mednarodnem izobraževanju univerzitetnih profesorjev s področja inteligentne analize podatkov. Takrat je Shokhjakhon Abdufattokhov s podružnice Torinske politehnične univerze v Taškentu, Uzbekistan, o inteligentni analizi podatkov povedal: »Strojno učenje uporabljam pri teoriji nadzora. Poenostavljeno povedano – trenutno delam na projektu o pametnih zgradbah, kjer upravljam z ogromnimi količinami podatkov. Za obdelavo teh podatkov moram določiti pravi algoritem in ostale funkcije, in to je dejansko inteligentna analiza podatkov. Uporabimo jo lahko tudi na področju poslovne inteligence ali za analizo trga pri proučevanju nakupovalnih navad potrošnikov. Nekateri kolegi jo uporabljajo za gradnjo modelov v dejavnosti premogovništva ali gradbeništva. Na tak način lahko izluščite nekaj res uporabnih zakonitosti, ki vam lahko dajo zelo natančne napovedi.«

Po uspešnem zaključku projekta na UP FAMNIT nadaljujemo z raziskavami in projekti ter s krepitvijo mednarodnega sodelovanja. Ob tem ponujamo študentom kakovostne študijske programe s področja informacijskih tehnologij. Če želite izvedeti več o študiju Računalništva in informatike (na dodiplomski, magistrski in doktorski stopnji) ter o študiju Podatkovnih znanosti (magistrska stopnja) na Famnitu, vas vabimo k obisku na prihajajočih Informativnih dnevih 17. in 18. februarja. Več informacij na www.famnit.upr.si.

    

    

      


četrtek, 26. januar 2023 NOVO! Odprt je ERASMUS+ razpis za mednarodne izmenjave z namenom študija v letu 2023/2024

      

Študente vabimo k prijavi na  Erasmus+ razpis za mednarodne izmenjave z namenom ŠTUDIJA v letu 2023/2024.

Dodatno študente obveščamo o novosti, da bo razpis Erasmus+ za izmenjave z namenom PRAKSE v letošnjem letu objavljen naknadno v ločenem razpisu, predvidoma enkrat februarja. Študente bomo ob odprtju razpisa obvestili preko spletne strani UP FAMNIT ter ostalih kanalih za obveščanje študentov.

Program Erasmus+ študentom omogoča, da del študijskih obveznosti namesto na matični instituciji opravijo na partnerski instituciji Univerze na Primorskem v tujini. Študenti se v okviru tega razpisa (Erasmus+ KA131) se lahko udeležijo izmenjave v naslednjih programskih državah: države članice Evropske Unije (EU), Liechtenstein, Turčija, Norveška, Islandija, Republika Severna Makedonija in Srbija.

Rok za prijavo je 24 februar 2023 (do 23.59).

Razpis in pripadajoče priponke so na voljo na naslednjih povezavah:


Hkrati vabimo študente UP FAMNIT na Erasmus+ Informativno srečanje, ki bo potekalo preko ZOOM-a v ponedeljek, 30. januarja 2023,

- ob 13.00 v slovenščini,
- ob 14.30 v angleščini.

Študente prosimo, da pred srečanjem pregledajo objavljen razpis in pripadajoče priponke ter pripravijo morebitna vprašanja.

Povezava do Zoom-a:

https://upr-si.zoom.us/j/84775725735?pwd=RnpUREZXcURrOFU4Z1pmWDVYQ2c2dz09
Meeting ID: 847 7572 5735
Passcode: 002866


sreda, 25. januar 2023 Zagovor doktorske disertacije študenta Blasa Fernandeza

Blas Fernandez, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs, pod mentorstvom prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića.

Zagovor bo potekal v sredo, 1. 2. 2023 ob 17. uri v predavalnici Famnit-VP3 in prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/84794175297

Meeting ID: 847 9417 5297

Doktorska disertacija bo javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT v prihodnjih dneh.

Vljudno vabljeni!


torek, 24. januar 2023 Na rekordno obiskani 14. Informativi se je predstavila tudi UP

Univerza na Primorskem je 20. in 21. 1. uspešno predstavila vse fakultete in študijske programe UP na 14. INFORMATIVI, največjem vseslovenskem predinformativnem dnevu, ki se odvija štiri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi (17. in 18 februar) in tako na enem mestu predstavi pregled izobraževalnih programov, ki so na voljo v Sloveniji ter v tujini – od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov, dodatnega izobraževanja in usposabljanja, jezikovnih tečajev, vseživljenjskega učenja itd.

Obisk je bil, po dveh letih premora organizacije sejma v živo, rekorden. Tako so v petek številčno prevladale organizirane šolske skupine in individualni obiski, medtem ko je bila sobota pretežno rezervirana za obisk dijakov s starši, ki so do zadnjega kotička zapolnili Gospodarsko razstavišče. Ob fakultetah so se predstavili tudi Študentski domovi UP in Karierni center UP.


ponedeljek, 23. januar 2023 PRVA USPOSABLJANJA IN DELAVNICE V OKVIRU PROJEKTA GDI UP ŽE V TEKU

Univerza na Primorskem (UP) deluje v smeri dobrobiti širšega družbenega okolja, zato razvija v okviru projekta »Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem« (v nadaljevanju GDI UP) raznovrstne vsebine za različne deležnike v okolju. Gospodarske družbe, javne in druge institucije, nevladne organizacije, šole in širša zainteresirana javnost se nam lahko pridružite ter z nami sooblikujete vsebine izobraževanj in usposabljanj, prilagojenih na vaše želje in potrebe.

Leto 2023 je Evropsko leto znanj in spretnosti, zato s ponosom zastopamo nov zagon vseživljenjskemu učenju s pridihom k zelenemu in digitalnemu prehodu s spodbujanjem inovacij in konkurenčnosti.

Prihajajoča usposabljanja in delavnice:

 • sreda, 1. 2. 2023, ob 10. uri na UP Fakulteti za management: "Izzivi družboslovnega raziskovanja" //  v slovenskem jeziku.  Prijava do 27.1. 2023 preko povezave > TUKAJ! 
 • petek, 3. 2. 2023, ob 10. uri, na ZOOM-u: "Izzivi družboslovnega raziskovanja" //  v angleškem jeziku. 
  Prijava do 27.1.2023 preko povezave > TUKAJ!
 • od 23. 1. 2023 do 26. 1. 2023, UP Pedagoški fakulteti: Delavnice "Spoznajmo zanimivi svet rastlin" // namenjene učencem od 1. do 5. razreda OŠ;. V kolikor želite, lahko kontaktirate za izvedbo na vaši šoli!
 • 30. in 31. 1. 2023, UP Fakulteta za management: "Osnove dobre poslovne komunikacije

Vsi zainteresirani lahko spremljate objave vsebin, ki so namenjene širši javnosti ter se pridružite na zanimivih zelenih, digitalnih vsebinah, ki nas spremljajo tako pri vsakdanjem življenju, kot tudi pri profesionalnem razvoju!

Vse informacije o dogodkih, usposabljanih in delavnicah GDI UP > TUKAJ.  


Utrinki preteklih dogodkov:

 • Delavnica: Unpacking human behaviour, (13. 1. 2023), UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT):

Z nami so bili strokovnjaki s podjetja Nielsen Lab, s katerimi smo nadgradili naše sodelovanje in stkali nove vezi.  Strokovnjaka iz Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP Famnit in HICUPa, izr. prof. dr. Matjaž Kljun in izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar, sta z uporabo programske opreme iMotions prikazala moč fizioloških senzorjev pri dekodiranju vzorcev človeškega vedenja in čustvenih izrazov. Udeleženci so tudi na različnih primerih spoznali postopke načrtovanja uporabniških vmesnikov.

   

    


četrtek, 19. januar 2023 Predsednica Republike Slovenije častna pokroviteljica 32. svetovnega kongresa Mednarodnega zduženja za preprečevanje samomora

V čast nam je, da bo 32. svetovni kongres Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (32nd IASP World Congress) potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

​​​​​​Slovenski center za preprečevanje samomora, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem, Inštituta Andrej Marušič in Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) bosta kongres gostila v Portorožu, med 19. in 23. septembrom 2023.

Pridobitev organizacije tovrstnega dogodka je izjemen dosežek za Slovenski center za raziskovanje samomora, saj gre za mednarodno potrditev kakovosti večletnega dela, tako na področju znanstvenega proučevanja samomora kot tudi na področju izvajanja izobraževalnih programov in projektov ter intervencij za najširšo javnost.Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS


četrtek, 19. januar 2023 Vabljeni k ogledu 4. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2022/23

Četrto predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Krajinski park Pivška presihajoča jezera - včeraj, danes, jutri?",  je izvedel  Tadej Kogovšek. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

V prvem delu predavanja je avtor predstavil ustanovitev zavarovanega območja Krajinski park Pivška presihajoča jezera (KP PPJ). Park je bil ustanovljen s strani lokalne skupnosti v letu 2014. Ožje varstveno območje zajema presihajoča jezera, ki jih lahko v parku naštejemo kar enajst. V drugem delu je predavatelj predstavil aktivnosti, ki se izvajajo v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA. S tem projektom želijo upravljalci zavarovanega območja postaviti dobre temelje za nadaljnje upravljanje kmetijske krajine. Predstavljeni so ukrepi za izboljšanje oz. ohranjanje ciljnih habitatnih tipov - Presihajoča jezera in Vzhodna submediteranska suha travišča. V zadnjem delu predstavitve pa se predavanje dotakne bližnje prihodnosti: kaj želi park doseči v prihodnje in kje so nadaljnje priložnosti za ohranjanje oziroma razvoj območja. V parku verjamejo, da je z dobro ekipo ljudi (prebivalci, različne službe, Občina) možno uskladiti različne interese in nadaljnji razvoj ter s tem doseči cilje, ki so bili postavljeni v času ustanovitve.

         

O PREDAVATELJU

Tadej Kogovšek je na področju varstva narave zaposlen že več kot 10 let. Največ izkušenj je pridobil na Zavodu RS za varstvo narave, kjer je pokrival varstvo narave v gozdarstvu in pomagal pri razvoju sistema naravovarstvenih smernic v drugih sektorjih. Sodeloval je pri različnih EU projektih na področju varstva narave (WETMAN, LIFE KOČEVJE, AlpES) in pri nastajanju Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2015-2020. Pri delu si je nabral ogromno delovnih izkušenj, vendar si je pri tem zaželel novih izzivov, saj je vse bolj pogrešal teren in delo na izvedbenem nivoju. Zato je izkoristil priložnost in se zaposlil v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera (KP PPJ). S svojim delom želi izboljšati upravljanje območja in z različnimi projekti poskrbeti za njegov sonaravni razvoj, saj verjame, da so marsikatere spremembe možne tudi na lokalnem nivoju.


sreda, 18. januar 2023 Tretje predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

»When are two graphs really the same?«,

Sreda, 25. januar 2023, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT /ZOOM povezava

Dr. Ted Dobson, UP FAMNIT in UP IAM

Za namen tega predavanja bo graf razmeroma preprost objekt. Ima dva sestavna dela in sicer točke (ki jim pravimo vozlišča) in črte med pari točk (ki jim pravimo povezave). Zanimalo nas bo vprašanje, kdaj sta dva grafa zares “enaka” ter kaj to pravzaprav pomeni. To je znan problem, ki mu pravimo “problem izomorfizma grafov”. Po ogledu nekaj primerov bomo razpravljali o trenutnem stanju problema in nato obravnavali grafe, ki so “simetrični”.

O predavatelju:

Ted Dobson je leta 1995 doktoriral na Louisiana State University v ZDA. Po 20 letih na Univerzi v Misisipiju v ZDA in dolgoletnemu gostovanju pri slovenskih matematikih je leta 2018 postal profesor na Univerzi na Primorskem. Njegovo raziskovalno področje so simetrije na grafih, skupaj s povezanimi področji.


torek, 17. januar 2023 DR. ANNA SANDAK VKLJUČENA V SWISS NATIONAL SCIENCE FOUNDATION

Švicarska nacionalna znanstvena fundacija je povabila dr. Anno Sandak, vodjo raziskovalne skupine za modifikacijo lesa v InnoRenew CoE, da postane strokovnjakinja v bazi podatkov za izjemne znanstvenice.

V bazi je na voljo več kot 3500 profilov vrhunskih raziskovalk z vseh področij. Vse so bile imenovane s strani uglednih evropskih raziskovalnih organizacij zaradi njihovih izjemnih kvalifikacij in dosežkov.

Čestitke dr. Anni Sandak!

                                     
                                                                             dr. Anna Sandak


četrtek, 12. januar 2023 Bivšega študenta UP FAMNIT opazila tehnološka giganta APPLE in FACEBOOK

Bivši študent UP FAMNIT, sedaj dvaintridesetletni Jernej Štrasner, je svojo vnemo do programiranja izkazal že v srednji šoli, ko je začel z razvojem aplikacij za mobilnike Iphone. Z željo po novem znanju je izkoristil sleherno priložnost, ter se pridružil takrat še brezplačnemu spletnemu tečaju, ki ga je izvajala Univerza Stanford. Z rednimi domačimi nalogami in vestnim delom so ga opazili tudi predavatelji in gostujoči predavatelji iz Appla, ki so ga takrat prvič spoznali. 

Ob koncu prvega letnika na UP FAMNIT je na Twitterju opazil izjemno mikavno objavo za praktično delo, od enega izmed Applovih zaposlenih, ki ga je spoznal med tečajem. Jernej se je prijavil in povabili so ga na pogovor. Kot je zaupal v intervjuju za častnik Finance Manager mu z že osvojenim znanjem praktična vprašanja niso predstavljala težav. V postopku, ki je trajal manj kot teden dni, je dobil trimesečno prakso»Ozračje v podjetju je bilo precej skrivnostno, vsaka ekipa je delala in se držala zase, drug za drugega nismo vedeli, kaj razvijajo,« je na kratko opisal svojo izkušnjo. Preko te priložnosti se je prvič srečal z delovanjem podjetja, timskim delom in managementom nasploh. Bil je kulturni šok. »Ko se iz Šareda preseliš v Cupertino, ti najprej ni nič jasno,« se spominja Jernej.

    
                   
                                         Jernej Štrasner, Vir: Finance Manager

Resnejše delo je nadaljeval v takrat še rastočem podjetju Facebook, ki je kot je dejal, bil že precej veliko podjetje, vzdušje pa ni bilo tako resno kot na Applu. Zaposlitveni pogovori so bili tehnično kar zahtevni, niso pa bili preveč teoretični.

Z začetkom v Londonu se je povzpel na sedež podjetja v Silicijevi dolini in deloval pri projektu Facebook Watch, kjer so razvijali storitev pretočnega videa, filmov, nanizank in podobnih vsebin. »Sedel sem slabih deset metrov od Marka Zuckerberga, kar je bilo blizu in je pomenilo, da je bil to takrat za Facebook zelo pomemben projekt.« Skozi nadgradnjo svojih znanj programiranja je hitro postal tehnični vodja omenjenega projekta in s svojo izkušnjo spoznal, da ga bolj kot razvoj produktov zanima infrastruktura in tudi vodenje. Njegova želja po samostojni karierni poti je postajala vse večja, zato je maja 2019 dal odpoved in ustanovil svoje podjetje Specto z 3.5 milijonskim vložkom vlagateljev.  Z uspešnim začetkom je Specto nadaljeval pri sestavi zaposlenih, pri katerih se, kot meni J. Štrasner, ne sme varčevati. Kasneje so njihove rešitve testirala večinoma velika podjetja, kot so Pinterest, Quora in podobne. 

Ali je Slovenija ugodna država za zagon lastnega podjetja?

Jernej je v intervjuju za Finance Manager dodal, da je razvoj startupov pri nas kritičen in so za to potrebne tri nujne spremembe. »Prva je socialna kapica na plače. Jasno, da če zaslužiš več, moraš dati državi več. Ampak pri nas sta zdaj dva ekstrema, veliko normiranih espejevcev v IT, ki so obdavčeni minimalno, in redno zaposleni, ki so premočno obdavčeni. Potrebujemo primerno vmesno rešitev,« zaključuje.

      
                                                                       Apple, Vir: Inc Technology


četrtek, 12. januar 2023 Dr. Elena Bužan nova članica delovne skupine EUA

Dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT je postala članica Evropskega združenja univerz (European University Association – EUA), največje in najobsežnejše organizacije, ki zastopa univerze v Evropi, teh pa je v združenju trenutno več kot 850.

EUA ima ključno vlogo v bolonjskem procesu in vpliva na politike znotraj Evropske unije na področju visokega šolstva, raziskav in inovacij.  Zastopa in sodeluje tudi z vrsto drugih evropskih in mednarodnih organizacij in zagotavlja, da je njihov glas slišan. Skozi projekte, dogodke in druge dejavnosti, EUA ponuja vsem svojim članom edinstvene priložnosti pri izmenjavi dobrih praks. Članstvo omogoča različne možnosti za oblikovanje evropskih politik in pobud, ki vplivajo na visokošolsko izobraževanje in raziskovanje.

Dr. Bužan je znotraj EUA članica Strokovne skupine za odprto znanost (Expert Group on Open Science – EGOS), ki je bila prvič ustanovljena leta 2015 in vodi delo EUA na področju odprte znanosti (Open Science); zagotavlja priporočila in smernice za podporo sekretariatu EUA pri opredelitvi položaja in dejavnosti združenja na tem področju.

Z leti je EGOS pravočasno opredelil strateške prednostne naloge in predlagal konkretna priporočila. Rezultati teh prizadevanj so vidni na institucionalni ravni, kjer so številne univerze izkoristile delo, ki temelji na dokazih, in tako prilagodile svoje politike in prakse. Ta vpliv je viden tudi na nacionalni ravni, kjer je delo EGOS spodbudilo reforme, potrebne za podporo prehodu na odprto znanost. Novi člani EGOS-a bodo zdaj zadolženi za spodbujanje tega razvoja ter prepoznavanje novih izzivov, groženj in priložnosti za univerze na področju odprte znanosti.

Prvo srečanje novega EGOS bo potekalo spomladi 2023. Nova skupina bo vodila izvajanje agende EUA za odprto znanost 2025 (EUA Open Science Agenda 2025) in še naprej usmerjala zagovorništvo in dejavnosti EUA za odprto znanost v tesnem sodelovanju z novo imenovanim oddelkom EUA za raziskave in inovacije strateška skupina (EUA Research and Innovation Strategy Group – RISG).

    


torek, 10. januar 2023 UNIVERZA NA PRIMORSKEM ZAPOSLUJE: K sodelovanju v novi Alumni pisarni vabijo diplomante UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vzpostavlja novo Alumni pisarno, ki bo zagotavljala interdisciplinarno sodelovanje med diplomanti različnih študijskih področij in okoljem. Iščejo diplomanta UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), člana Alumni UP. Prijava možna do 20. 1. 2023.

     

Alumni pisarna UP bo osrednja točka sodelovanja Univerze z okoljem, pri tem pa bo sodelovala tudi z drugimi službami in centri univerze. Vsebinsko bo delo raznoliko in kreativno. Pisarna bo skrbela za večjo vpetost in sodelovanje univerze (npr. za organizacijo družabnih, strokovnih in drugih dogodkov) tako z organizacijami, kot z diplomanti.

Skrbela bo za aktualen razvoj študijskih programov in odgovorno poslovanje univerze. Pisarna bo stična točka za nove projekte univerze, ki bodo vplivali na univerzitetni razvoj v mednarodnem in nacionalnem okolju.

      

UP si je že ustvarila renome inovativne in mednarodno vpete srednje velike univerze, vendar še vedno vidi dodatne možnosti razvoja v njenem:

 • trajnostnem delovanju (skladno s cilji trajnostnega razvoja),
 • odgovornem sodelovanju z okoljem (odprta znanost, usmerjanje razvoja, pridobivanje projektov),
 • tehnološkem razvoju (prenos dobrih praks, intelektualna zaščita) in 
 • razvoju donatorstva po zgledu zahodnih univerz.

Vse to pa je mogoče le ob dobrih odnosih, ki jih poganjajo mehke vsebine in dogodki.

Profil kandidatov

V raznoliko ekipo Alumni pisarne bodo sprejeli še diplomanta UP FAMNIT z zaključenim magistrskim študijskim programom 2. stopnjeki bo doprinesel kolektivu s svojimi izkušnjami in snoval nove oblike aktivnosti za alumne UP in širše. 

Idealen kandidat je zaključil študij na UP FAMNIT in nato del svoje kariere preživel v podjetjih in organizacijah v tujini ali Sloveniji, sedaj pa želi del svojih izkušenj prenesti v akademsko okolje. Pozna delovno okolje in razume, kakšno vlogo bi morala univerza igrati kot gonilec regionalnega razvoja, ter se zaveda procesov, ki jih mora akademska institucija opraviti, da bo to vlogo tudi prevzela.

Zainteresirani pošljete pisno ponudbo z življenjepisom, motivacijskim pismom in dokazili o izpolnjevanju pogojev do 20. 1. 2023,  na e-naslov: kadrovska@upr.si.

*Ker je univerza vpeta tudi v mednarodno okolje, so pozicije odprte tudi za kandidate iz drugih držav, delovni jezik pa bo angleščina.

Postanite del ekipe nove Alumni pisarne, pridružite se mlademu kolektivu in soustvarjate nove oblike sodelovanja v družbi prihodnosti.

Celotno besedilo razpisa z zahtevanimi pogoji najdete na tej povezavi

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.


četrtek, 5. januar 2023 Četrto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na četrto letošnje predavanje z naslovom 

»Krajinski park Pivška presihajoča jezera - včeraj, danes, jutri?«,

ki bo v sredo, 11. januarja 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predaval bo Tadej Kogovšek ( Krajinski park Pivška presihajoča jezera).

V prvem delu predavanja bo avtor predstavil ustanovitev zavarovanega območja Krajinski park Pivška presihajoča jezera (KP PPJ). Park je bil ustanovljen s strani lokalne skupnosti v letu 2014. Ožje varstveno območje zajema presihajoča jezera, ki jih lahko v parku naštejemo kar enajst. V drugem delu bo predavatelj predstavil aktivnosti, ki se izvajajo v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA. S tem projektom želijo upravljalci zavarovanega območja postaviti dobre temelje za nadaljnje upravljanje kmetijske krajine. Predstavljeni bodo ukrepi za izboljšanje oz. ohranjanje ciljnih habitatnih tipov - Presihajoča jezera in Vzhodna submediteranska suha travišča. V zadnjem delu predstavitve pa se bo predavanje dotaknilo bližnje prihodnosti: kaj želi park doseči v prihodnje in kje so nadaljnje priložnosti za ohranjanje oziroma razvoj območja. V parku verjamejo, da je z dobro ekipo ljudi (prebivalci, različne službe, Občina) možno uskladiti različne interese in nadaljnji razvoj ter s tem doseči cilje, ki so bili postavljeni v času ustanovitve.

O PREDAVATELJU

Tadej Kogovšek je na področju varstva narave zaposlen že več kot 10 let. Največ izkušenj je pridobil na Zavodu RS za varstvo narave, kjer je pokrival varstvo narave v gozdarstvu in pomagal pri razvoju sistema naravovarstvenih smernic v drugih sektorjih. Sodeloval je pri različnih EU projektih na področju varstva narave (WETMAN, LIFE KOČEVJE, AlpES) in pri nastajanju Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2015-2020. Pri delu si je nabral ogromno delovnih izkušenj, vendar si je pri tem zaželel novih izzivov, saj je vse bolj pogrešal teren in delo na izvedbenem nivoju. Zato je izkoristil priložnost in se zaposlil v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera (KP PPJ). S svojim delom želi izboljšati upravljanje območja in z različnimi projekti poskrbeti za njegov sonaravni razvoj, saj verjame, da so marsikatere spremembe možne tudi na lokalnem nivoju.