Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 5. junij 2023 MEDNARODNO OBARVAN MAJ NA UP FAMNIT

Mesec maj je bil na UP FAMNIT prav poseben, saj so nas obiskali številni profesorji in raziskovalci, s številnih univerz in držav, ki so v sklopu obiska spoznali fakulteto, se vključili v pedagoški proces in skupaj odpirali možnosti za prihodnje sodelovanje. Tokratnega obiska so bili deležni Oddelek za matematiko, Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije in Oddelek za biodiverziteto.

Izmenjava znanj, pogledov in navsezadnje pridobivanje neprecenljivih izkušenj pa so eni izmed glavnih motivov profesorjev in raziskovalcev, ki so nas obiskali v maju. V spodnjih izjavah  so nam ti zaupali nekaj več o njihovem obisku in tudi o tem kaj jih je tukaj še posebej navdušilo. 

     

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović je med 15. in 22. majem 2023, v sklopu ERASMUS + gostil asist. prof. Elvisa Barakovića, z Univerze v Tuzli, ki je v kratki izjavi priznal, da to ni njegov prvi obisk. Famnit sem obiskal že dvakrat. Pred nekaj leti smo bili vključeni v bilateralni projekt med Bosno in Slovenijo. V tokratnem obisku pa bom poučeval matematične vsebine doktorskim in dodiplomskim študentom, kar se že zelo veselim. Vesel sem, da sem pripeljal tudi svojo družino, saj si želim deliti svojo izkušnjo tudi z njimi in jim razkazati Koper in okolico. Tukaj pa imam tudi kar nekaj dobrih prijateljev, katere imam prav tako namen obiskati, spiti kavo ali dve,” dodaja ob koncu.  

           

Izredna profesorica Jasna Prezelj, z Oddelka za matematiko UP FAMNIT, je gostila med 15. in 22. majem 2023 Prof. Chiaro de Fabritiis z Univerze Ancona iz Italije, ki je z tukajšnjimi profesorji že sodelovala. O svoji ponovni izkušnji tukaj pa pravi naslednje: “S tukajšnjimi profesorji zelo dobro sodelujem zato sem ponovno izkoristila  Erasmus + izmenjavo in prejela zelo dobro priložnost za ponovno srečanje. Namen mojega obiska je predvsem začeti obojestransko sodelovanje med fakultetama, v upanju, da me bodo tudi moji tukajšnji sodelavci obiskali v Anconi in, da bomo delo le še razširili.”   

   

Izredni profesor Russ Woodroofe, z Oddelka za matematiko je od 13. do 17. maja 2023 gostil profesorja Hilong Dao z Univerze Kansas, iz Združenih držav Amerike. Profesor Hilong je obiskal fakulteto v sklopu projekta, ki se je nekaj mesecev nazaj pričel v Kanadi in katerega cilj je predvsem združiti kombinatoriko in algebro. V kratki izjavi nam je zaupal prve vtise njegovega obiska. “ V tednu resnično uživam! Prav tako je profesor Russ odličen sogovornik, saj skozi običajen pogovor končava ob zanimivih in produktivnih debatah. Sicer je to moj prvi obisk Slovenije, vendar lahko povem, da me je zelo navdušila. Je zagotovo ena mojih ljubših destinacij. Sam menim, da je ena večjih prednosti ta, da je majhna, ljudje so prijazni in ni turistična, pohvalil bi tudi tukajšnje torte, so zelo okusne!, ” se zasmeje.  

   

Raziskovalec na UP IAM in predavatelj na UP FAMNIT, asist. dr. Aleksandar Tošić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije je med 21. in 26. majem gostil doc. dr. Naghmeh Ivaki z  Univerze v Coimbri, na Portugalskem, ki je v sklopu ERASMUS+ izmenjave pri nas izvedla seminar. Zakaj je izbrala UP FAMNIT, nam je zaupala v kratki izjavi. ” Želela sem spoznati vašo univerzo in seveda Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije, saj me je predvsem zanimalo vaše delo, pri čemer verjamem, da bomo tukaj našli tudi priložnosti za skupno sodelovanje, morda pri skupnih projektih ali pri projektih z doktorskimi študenti. Če pogledam nazaj, bi ocenila potovanje kot za zelo uspešno. Poleg uradnega obiska pa sem nad vašo državo, univerzo in predvsem z ljudmi z Oddelka navdušena. Moram reči, da je skupina precej manjša kot pri nas v Coimbri, vendar je preplet znanja in zanimivih raziskovalnih področji na visokem nivoju, kar me je prijetno presenetilo. ”   

        

Doc. Dr. Živa Fišer in Doc. Dr. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto sta v okviru projekta COST AKCIJA CONSERVE PLANTS med 12. in 19. majem, gostila raziskovalko Joano Costa z Univerze v Lizboni, ki se je v sklopu projekta 'Finding Bermuda buttercup' udeležila kratkoročne znanstvene izmenjave. Namen njenega enotedenskega obiska je bil predvsem raziskati reproduktivne strategije in populacijsko strukturo invazivne rastlinske vrste Oxalis pes-caprae. Po njenem obisku naši raziskovalci z novo pridobljenimi znanji s področja poglobljeno nadaljujejo z analizami populacij.  


Izmenjave na FAMNITU 

Prizadevanje po vzpostavljanju novih povezav s profesorji in raziskovalci iz prestižnih tujih univerz, je ena pomembnejših nalog fakultete, saj s tem rastemo in si ustvarjamo pomembne vezi za prihodnji razvoj.  S tem namenom, si naši zaposleni prizadevajo po vzpostavitvi številnih novih kontaktov s profesorji in raziskovalci iz tujih univerz - sodelovanje teh pa poteka tako z osebami iz bližnjih držav, kot tudi z bolj oddaljenih.  

Poleg tega spodbujamo mobilnosti naših zapolsenih in študentov v okviru obstoječih programov (Erasmus+, CEEPUS), v okviru bilateralnih dogovorov različnih ravni (nacionalna, univerzitetna, fakultetna) in v skladu z možnostmi izven obstoječih shem, na podlagi individualnih pogovorov. 

Tesna povezanost z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), s katerim fakulteta tesno sodeluje na področju raziskovanja, predstavlja dodatno prednost, saj tako privablja veliko število tujih raziskovalcev in profesorjev iz uglednih univerz, ki sodelujejo pri izvedbi študijskih programov (izvedba sklopov predavanj, zlasti na podiplomskih programih) ter na konferencah in znanstvenih sestankih, vključujejo pa se tudi v znanstveno-raziskovalno delo na fakulteti in inštitutu. Namreč, vsako leto našo fakulteto obišče nad 70 gostujočih učiteljev in raziskovalcev, še več sto pa se jih udeleži naših dogodkov.