Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 25. maj 2023 Študenti UP FAMNIT izven študijskih klopi pridobili nova znanja in izkušnje

Študenti  prvih in drugih letnikov dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija ter magistrskega programa Varstvo narave so se v petek, 19. maja odpravili na terenske vaje.

Ti so v sklopu vaj obiskali podjetje Ocean Orchids Flowers , kjer so si ogledali rastlinjake in vzgojo orhidej ter nadaljevali z ogledom pridelave paradižnika in njihovo degustacijo v podjetju Lušt. Ob koncu so obiskali tudi oljarno bučnega olja, kjer so jih ob degustaciji pričakale številne dobrote iz bučnih semen in olja.


Nekaj dni kasneje, 23 maja 2023, pa so se študenti programa Sredozemsko kmetijstvo v okviru predmeta Vrtnarstvo na terenu in programa Bioinformatika v sklopu izbirnega predmeta odpravili na domačijo Belajevi v Kakčičah pri Dekanih.  

   

V hišnem začimbnem nasadu ali kraškem travniku so se neposredno srečali z mediteranskimi začimbami, ter se preizkusili pri številnih opravilih. Na posestvu so pomagali pri pletju in okopavanju melise ter ameriškega slamnika. Poleg tega so obrezovali tudi grmičke laškega smilja in žajblja, porezali timijan za čaj in presajali sadike zelišč. Domov pa odnesli novo pridobljeno znanje in lepe spomine na skupno druženje.