Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. september 2023 Prvo predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Kritičen pogled na uveljavljanje koncepta ekosistemskih storitev v Evropi in Sloveniji«,

ki bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 19.00,  
 prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Anže Japelj (Gozdarski inštitut Slovenije ).

Novejša zgodovina razvoja koncepta ES - ekosistemskih storitev, sega od prvih celovitejših opredelitev koncepta v 30-40. letih prejšnjega stoletja, do razvoja različnih definicij ES in tipologij v 70-80. letih. Prikaz kako se je takšno pojmovanje odnosa narava-človek začelo uveljavljati v mednarodni politiki, to pa je predvsem po odmevni objavi Milenijske ocene ekosistemov (MEA) dobilo zagon in je sedaj vtkano praktično v vsak del zakonodaje s področja varstva okolja, kmetijstva, gozdarstva, v aktualnem paketu politik Evropskega zelenega dogovora ter tudi bio-gospodarstva. Raziskave s tega področja so tudi v Sloveniji v vzponu, četudi morda manjka kritična širša razprava o tem kaj koncept prinaša in ali so morda v njegovem nekritičnem sprejetju tudi pasti. Nekateri sektorji vidijo v tem neslutene priložnosti predvsem dodatnih poslovnih priložnosti, kar krepi nevarnost 'zelenega zavajanja' (greenwashing), lastniki zemljišč preko interesnih vzvodov tlakujejo pot novim finančnim instrumentom, ki naj bi jih za določen način upravljanja z ekosistemi nagrajevali. Skratka, pri uvajanju koncepta ES je potrebna premišljenost.


O predavatelju:

Anže Japelj je dokončal študij gozdarstva in obnovljivih gozdnih virov (2006), se po tem zaposlil na Gozdarskem inštitutu Slovenije in hkrati opravil 1-letno pripravništvo na Zavodu za gozdove Slovenije. Nadaljeval je s podiplomskim študijem na Biotehniški fakulteti, kjer je poleg gozdarskih vsebin dajal večji poudarek področju ekonomike na ravnih virov, predvsem metodološkim pristopom ne-tržnega vrednotenja pozitivnih eksternalij gospodarjenja z gozdom, ki so vsebinsko pogosto zajete v konceptu ekosistemskih storitev (ES). Med študijem je opravil več krajših študijskih izmenjav v tujini (Evropski gozdarski inštitut, center v Barceloni in glavna enota v Joenssu, Univerza Tennessee v Knoxville). Njegovo delo je preplet raziskovalno-aplikativnega dela na projektih različnih evropskih programov (Interreg, LIFE, H2020, Era-Net, PRIMA, Foresterra) in domačih razpisov (ARIS, CPR, …). Doktoriral je s področja ekonomskega vrednotenja rekreacijskih priložnost v urbanih gozdovih (2016), ekonomsko vrednotenje ES opravlja v študijah tudi danes, področje pa ni omejeno na gozdarstvo, temveč sega na zavarovana (N2k, parki) območja, kmetijska zemljišča, vode, problematika invazivnih vrst ter velikih zveri.


O Famnitovih bioloških večerih

Biološki večeri so niz predavanj, katerih glavni cilj je popularizacija različnih bioloških in naravovarstvenih vsebin, s katerimi se ukvarjajo raziskovalci našega oddelka, drugih inštitucij v Sloveniji in tudi raziskovalci izven meja naše države. Predavatelji  imajo možnost spregovoriti o svojem raziskovalnem delu ter ga promovirati. Predstavitev projektov, izsledkov, zanimivosti, problematik in rešitev, s katerimi se soočajo na svojem raziskovalnem področju, je pomembna tako za raziskovalce, ki s tem osmislijo svoje raziskave, kot tudi za vedoželjne poslušalce.

Ker delujemo znotraj univerzitetnega prostora, se bioloških večerov redno udeležujejo tudi študentje Varstvene biologije (1. stopnja) in Varstva narave (2. stopnja), ki se izobražujejo na naši fakulteti. Takšen niz je torej tudi dobrodošla popestritev obštudijskih dejavnosti ter z vsebinami sicer že bogatih študijskih programov.

Predavanja so primerna tako za širšo javnost kot tudi za stroko. Medse bomo z veseljem sprejeli dijake srednjih šol in študente, pa tudi učitelje, strokovnjake in ostale zainteresirane posameznike, ki jih zanima široko področje biologije in varstva narave.

>>ZOOM povezava za vsa predavanja<<