Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 20. marec 2023 Asist. dr. Katarina Šoln prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS)

Z velikim veseljem naznanjamo, da je Asist. dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), po nominaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF) prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS). 

                     
                                                                       
Foto: Mateja Grašič 

Prejemnica se je pri razpisu osredotočila na znanost in popularizacijo znanosti. Njeno področje alelopatija pa je kot je povedala “rastlinsko skrivno biokemijsko orožje,  ki omogoča, da so alelopatske rastline uspešnejše pri tekmovanju z drugimi rastlinami za vodo, prostor, sončno svetlobo. Pogosta je med invazivnimi rastlinami, prisotna pa je tudi na domačem vrtu – ni namreč vseeno, katero rastlino posadimo h kateri rastlini,” dodaja.

Asist. dr. Katarina Šoln je zelo pomembno predajanje znanja o naravi, kar je tudi eden od njenih osrednjih ciljev. “Ker se mi zdi pomembno tudi širši javnosti na razumljiv in zanimiv način predstaviti skrivnosti iz sveta narave, bom pripravila biološke delavnice za otroke, pisala poljudne članke o naravi, imela nekaj javnih predavanj, pripravila pa bom tudi kratke video posnetke o življenju rastlin”, zaključuje.  

Pospeševanje razvoja mladih raziskovalcev iz področjih planetarne nujnosti je osrednja naloga Slovenske znanstvene fundacije (SZF), od leta 2002 ta deluje v partnerskem sodelovanju s Svetovno federacijo znanstvenikov (WFS).  

Štipendije imajo izrazito socialno vlog pri pospeševanju zaključevanja doktorskega dela, prispevajo pa tudi k ugodnejšemu socialno-ekonomskemu položaju mladih doktorjev znanosti.