Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. november 2023 Zagovor doktorske disertacije študenta Nikija Hrovatina

Niki Hrovatin, študent doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Omogočanje decentralizirane obdelave podatkov z varovanjem zasebnosti v senzorskih omrežjih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča ter somentorstvom prof. dr. Michaëla Mrisse.

Zagovor bo potekal torek, 5. 12. 2023 ob 9. uri prek IKT orodja Zoom:

https://upr-si.zoom.us/j/5389732484?pwd=bUxySzZhRkFmUjMrekozdFE5NTBwUT09

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP.

Vljudno vabljeni!


sreda, 29. november 2023 Prof. dr. Elena Bužan nova članica največjega svetovnega konzorcija s področja genomike (ERGA)

Prof. dr. Elena Bužan, z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), je postala članica Upravnega odbora Evropskega konzorcija (ERGA), ki združuje več kot 1000 evropskih raziskovalcev s področja genomike in je trenutno največji svetovni konzorcij na tem področju.  

     

Dr. Bužan, ki je tudi koordinatorka slovenskega konzorcija ERGA, je bila izbrana na glasovanju predstavnikov vseh evropskih držav. Sama pravi, da njena nova vloga predstavlja veliko odgovornost in obveznost, ki bo Univerzo na Primorskem postavila na zemljevid prepoznavnosti v Evropi.   

“Kot novoimenovana članica upravnega odbora ERGE za področje partnerstva si bom prizadevala k širitvi sodelovanja z drugimi projekti in pobudami po vsem svetu, ki se prizadevajo za razširitev kataloga referenčnih genomov in njegove uporabnosti. Sodelovanje ni le znanstveno prizadevanje, ampak tudi delo, ki združuje strokovnjake s področja varstva biotske raznovrstnosti z različnih področij in ozadij,” povzema svojo novo vlogo, prof. dr. Elena Bužan. 

Evropski konzorcij (ERGA) se z aktivnim prizadevanjem in raziskovanjem genomske biodiverzitete odziva na trenutne grožnje, ki ogrožajo biotsko raznovrstnost. Nedavni podatki namreč kažejo, da kar petini od 200.000 evropskih vrst grozi izumrtje. Zato je za njihovo razumevanje in zaščito nujno, da pridobimo vpogled v genetsko osnovo, ki oblikuje vsako vrsto, in služi kot pomemben vir za uspešno razumevanje delovanja biotske raznovrstnosti. 

      

Za dosego cilja konzorcij (ERGA) sodeluje z različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami ter se povezuje z ljudmi iz okolja skozi različne aktivnosti. Da je pri reševanju trenutne problematike potrebno aktivno povezovanje, pa je izpostavila tudi prof. dr. Elena Bužan. 

“Z vzpostavljanjem močnih partnerstev si v ERGI prizadevamo ustvariti sinergično okolje, kjer se znanje, viri in inovacije na področju raziskav genomske biodiverzitete prosto in učinkovito delijo. Ta sodelovalni pristop je ključen za spopadanje s kompleksnimi izzivi genomskih raziskav in za doseganje prebojev, za katere se je prej mislilo, da so nemogoči,” dodaja. 

             

Evropski konzorcij Reference Genome Atlas (ERGA) je evropsko vozlišče v svetovni mreži Earth Biogenome Project (EBP)Cilj ERGE je posodobiti laboratorijska in bioinformatična orodja za sekvenčenje referenčnih genomov evropskih vrst in tako prispevati k katalogizaciji in karakterizaciji genomov celotne evkariontske biotske raznovrstnosti Zemlje v desetletnem obdobju.    

Prof. Bužan iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni poti!


sreda, 29. november 2023 Đorđe Mitrović, alumni UP FAMNIT, je prejel nagrado Gordon Preston za najboljše študentsko predavanje na 7. avstralski konferenci o algebri

Đorđe Mitrović, diplomant magistrskega programa Matematičnih znanosti na UP FAMNIT, je prejel nagrado Gordon Preston za najboljše študentsko predavanje na 7. avstralski konferenci o algebri.

Nagrada Gordon Preston se vsako leto podeli za najboljše študentsko predavanje na avstralski konferenci o algebri. Zmagovalec nagrade prejme 300 $ in priznanje. Nagrada je poimenovana v čast priznanega teoretika polskupin, profesorja Gordona Prestona (Univerza Monash), ki je imel pomembno vlogo pri pobudi letne konference, ki je bila v preteklih letih znana kot konferenca algebre v Viktoriji, konferenca viktorijanske algebre in avstralska konferenca algebre.

Nagrada Gordon Preston je bila prvič podeljena leta 2006, profesor Gordon Preston se je sam udeležil konference in podelil nagrado uvodnemu zmagovalcu.

Po diplomi na UP FAMNIT je Đorđe svojo akademsko pot nadaljeval na priznani Univerzi v Aucklandu na Novi Zelandiji. Trenutno pripravlja doktorsko disertacijo pod mentorstvom dr. Gabriela Verreta ter somentorstvom dr. Jeroena Schillewaerta in dr. Floriana Lehnerja (slednji je tudi nekdanji podoktorski študent Univerze na Primorskem).

Đorđe je našo fakulteto obiskal junija, ko se je udeležil 11. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki so jo skupaj organizirali UP FAMNIT, UP IAM, SDAMS in IMFM.

Našemu alumniju iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspehov tudi v prihodnje!


Vir:
https://sites.google.com/a/ltumathstats.com/austalg/gordon-preston-prize


sreda, 29. november 2023 Psiholog v dilemi: etične vsebine in etična zavest v praksi

Monografija "Psiholog v dilemi: etične vsebine in etična zavest v praksi" je izšla v uredništvu izr. prof. dr. Vite Poštuvan, predavateljice in raziskovalke Univerze na Primorskem in dr. Mojca Čerče, zaposlene v Šolskem centru Slovenj Gradec. 

Monografija obravnava kompleksna etična vprašanja, s katerimi se soočajo psihologi pri svojem delu. Urednici prinašata vpogled v različna področja psihološke prakse, kot so vzgoja, zdravstvo, svetovanje, delo v organizacijah, šport, vojska in še mnogo več.


Z leve proti desni: dr. Mojca Čerče in izr. prof. dr. Vita Poštuvan

Knjiga je razdeljena v pet vsebinskih sklopov, popisanih v triintridesetih poglavjih, in je nastala v sodelovanju s triinšestdesetimi avtorji. Ponuja vpogled v osnovne koncepte o etiki in razvoju standardov etike v psihologiji ter opisuje delovanje komisij in strokovnjakov na tem področju. Prinaša vpogled v različna področja psihološke prakse, popis poučevanja etike, modele razreševanja etičnih dilem in krepitve etične zavesti.

Cilj knjige je spodbujanje etične občutljivosti in razvoja etične zavesti med psihologi in tudi drugimi sorodnimi poklici. Avtorji se zavedajo, da ni univerzalnih receptov za reševanje etičnih vprašanj, vendar poudarjajo pomen refleksije, razprave in stalnega učenja.

Izdaja in dostopnost knjige

Knjiga je bila izdana ob robu Kongresa psihologov 2023, kjer so ji posvetili tudi del okrogle mize. V elektronski obliki je prostodostopna na straneh Založbe Univerze na Primorskem na tej povezavi.

V omejeni izdaji je knjiga izšla tudi v tiskani obliki in bo, glede na razpoložljivost in izražen interes, na voljo v izbranih knjižnicah in organizacijah.

Za naročilo tiskanih verzij vas vabimo k izpolnitvi spletnega obrazca do 10. decembra 2023, kasneje bo knjjigo mogoče dobiti le ob zadostni zalogi ostanka.

V okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM so v zadnjem letu izšle še nekatere druge publikacije, ki jih najdete na tej povezavi


"Delo je neprecenljiv vpogled slovenskih psihologov v etična vprašanja njihovega dela. Poleg psihologov pa je knjiga priporočljiva za vse, ki jih zanimata etična problematika dela z ljudmi in reševanje etičnih problemov v praksi."  Janek Musek

"Knjiga pred vami združuje teoretična spoznanja, praktične primere, kritičen pogled na tisto, kar se je že zgodilo, in mnoge izvrstne ideje za ravnanje v prihodnje – vsekakor izjemno branje!"  Tanja Kajtna

"To je knjiga, ki jo je vredno prevesti in ponuditi mednarodnemu občinstvu." – Yeşim Korkut

V okviru Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM so v zadnjem letu izšle še nekatere druge publikacije, ki jih najdete na tej povezavi.   

 


torek, 28. november 2023 Preizkusno predavanje dr. Dean Lipovac

Dr. Dean Lipovac bo imel v ponedeljek, 4. 12. 2023 ob 13:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj – docent za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Vpliv fizičnega okolja na duševno zdravje« bo potekalo v FAMNIT-MP2, v prostorih Glagoljaška 8, 6000 Koper (2. nadstropje).

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 27. november 2023 INAVGURACIJA REKTORICE UP

V koprskem Pokrajinskem muzeju je 23. novembra 2023 potekala  inavguracija rektorice UP - v novem štiriletnem obdobju jo bo vodila dosedanja rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar, izvoljena na volitvah v maju 2023.

Dogodek je gostila prof. dr. Mara Cotič, dekanja UP PEF kot najstarejša senatorka UP, ki je v svojem govoru poudarila: »Rektorica mora biti tista oseba, ki univerzitetno skupnost učečih se vodi v pravo smer, za kar pa mora imeti bogate izkušnje in široko razgledanost, predvsem pa mora služiti kot vzgled vsej svoji akademski skupnosti. Prof. dr. Klavdija Kutnar je s svojo neutrudnostjo, delavnostjo, pozornostjo za detajle, sposobnostjo prisluhniti tako študentom, znanstvenikom, umetnikom in strokovnim delavcem v preteklem mandatu nedvomno dokazala, da je tak zgled vsem nam, ki služimo akademski skupnosti Univerze na Primorskem. Prav zaradi tega smo ji profesorji, raziskovalci, strokovni sodelavci in študenti UP ponovno naklonili čast in ji naložili odgovornost, da jo vodi v novem mandatu 2023-2027.«

Rektorici je uspešno nadaljevanje začrtnih ciljev zaželel tudi župan Mestne občine KoperAleš Bržan»Univerza je najbolj prisotna ravno v Kopru. In tu so se rodile nekatere zgodbe, po katerih se zgledujejo tudi druga slovenska mesta. V zadnjem času smo skupaj odprli knjižnico, ki študentom, raziskovalcem in občanom ponuja dostop 24 ur na dan. Prav tako smo pred kratkim vzpostavili univerzitetno ambulanto in jeseni zagnali projekt trojezičnega vrtca.  (…) Univerza zagotavlja, da v okolje prihajajo mladi, izobraženi, aktivni ljudje, ki prispevajo k razvoju našega mesta, kot župan pa si želim, da bi jih čim več tukaj ostalo.«

Simbolno dejanje dejanja znova izvoljene rektorice – prevzem insignije ter zaprisego z izjavo in s podpisom svečane listine, sta izvedla gostiteljica dogodka,prof. dr. Mara Cotič, in podpisnik predloga kandidature, dekan UP Famnit, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović.

Zaprisega rektorice se glasi: »Kot rektorica Univerze na Primorskem sem pred štirimi leti sprejela rektorsko ovratnico, ki prehaja od rektorja do rektorja kot simbolna zaveza univerzi. S tem dejanjem sem se že tedaj in tudi danes se ponovno obvezujem, da bom s svojim znanjem in izkušnjami, odgovornostjo in vestjo skrbela za kakovost, ustvarjalni preboj in ugled njenega izobraževalnega, znanstvenega in umetniškega dela. Naj bo ta insignija simbolni varuh vrednot slovenskih univerz in prispodoba poslanstva osrednje hiše znanja in kulture na Primorskem.«

Po zaprisegi je rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar tudi nagovorila prisotne. V svojem govoru je navedla ključne dosežke zadnjega mandata in cilje prihodnjega, zaključila pa: »Naj zaključim z enakim rekom kot na inavguraciji pred štirimi leti: »Ladja je najbolj na varnem v pristanišču. Toda ladje niso narejene za to.« Takrat sem obljubila, da bomo našo ladjo, univerzo usmerili v obzorje, da bomo pluli tako v ugodnem vremenu kot v viharjih ter na njej prišli daleč v svet. Četudi je bilo predvsem zaradi epidemije Covid-19 v prvem mandatu mnogo viharjev, smo držali obljubo in prišli daleč v svet. Še dlje bomo prišli do 23. 11. 2027, ko bomo vodenje univerze predali novi generaciji.«

Na dogodku je rektorica predstavila tudi ekipo - Univerzo bo sicer vodila enaka ekipa kot v zaključku prvega mandata, t.j. štirje prorektorji, izr. prof. dr. Tina Štemberger, prof. dr. Štefko Miklavič, prof. dr. Rok Strašek in prof. dr. Michael Mrissa ter glavni tajnik dr. Boštjan Frelih.

Rektorici so po inavguraciji čestitali gostje, zaposleni in študentje UP.


ponedeljek, 27. november 2023 Tretje predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na tretje letošnje predavanje z naslovom

»To be stressed or not to be stressed – Antioxidants for plants and humans«,

ki bo v torek, 19. decembra 2023, ob 19.00,  
 prek ZOOM povezave.

Predavala bo Anna Gasperl, Inštitut za biologijo, Univerza v Gradcu.


Antioksidanti pomagajo ljudem ohranjati zdravje in hkrati preprečujejo morebitne poškodbe. Morda se vam zdi slednje znano? Takšne izjave se namreč pogosto uporabljajo v oglasih pri izboljšanju imunskega sistema, saj so antioksidanti kot taki kemična spojina, ki lahko nevtralizirajo proste radikale. Ti pa lahko od drugih molekul odvzamejo elektron, kar pomaga pri celični komunikaciji. V primeru, da ti presegajo določeno mejo tolerance, pa lahko povzročijo poškodbe DNK, puščanje celic in druge resne težave. Nekatere antioksidante, kot je glutation, lahko človeško telo proizvaja samo, medtem ko je potrebno ostale vnašati s hrano. V prvem delu predavanja bomo spoznali, kako rastlinski antioksidanti delujejo pri rastlinah in pri ljudeh. Predavateljica se bo v drugem delu osredotočila na delovanje antioksidantov pri ljudeh in rastlinah, kjer bo govora o njihovi zaznavi v rastlinskih celicah ter kako njihovo premikanje pomaga pri spopadanju z neugodnimi razmerami.


Anna Gasperl je rastlinska fiziologinja in zunanja predavateljica na Inštitutu za biologijo, Univerze v Gradcu. Leta 2006 je predavateljica končala dodiplomski študij Biodiverziteta in ekologija na Univerzi v Gradcu, leta 2009 pa magistrski študij Botanika, v okviru katerega je opravila tudi terensko delo v Južni Afriki (Univerza Stellenbosch). Svoj doktorski študij je zaključila leta 2017, v okviru katerega je preučevala vpliv mraza in hormonov na presnovo sladkorja pri rastlinah. Predavateljica je delovala tudi kot asistentka v skupini »Stres in celična biologija rastlin« (2018-2021). V okviru naravoslovnega izobraževanja je nadgrajevala svoje znanje z delom v Botaničnem vrtu in Prirodoslovnem muzeju v Gradcu ter na Akademiji za sadje in zelenjavo Frutura. Danes skupaj z Dr. Mario Müller preučuje odpornost rastlin na stres v povezavi s spremembo svetlobe, dostopnost vode ali okužbo s patogenimi mikroorganizmi. Raziskuje tudi fiziološko prilagajanje rastlin na neugodne razmere.


ponedeljek, 27. november 2023 H017004 RAZISKOVALEC S PODROČJA BIOLOGIJE/VARSTVA NARAVE

Na UP FAMNIT je razpisano delovno mesto H017004 RAZISKOVALEC za področje BIOLOGIJE/VARSTVA NARAVE. 

   

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas, s trimesečnim poskusnim delom, za obdobje enega leta, začetek dela v skladu z dogovorom. Kandidatke in kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo na e-naslov vanessa.pobega@famnit.upr.si

Rok prijave je 6. december 2023.

Pogoji za opravljanje dela:

  • visokošolska izobrazba 2.stopnje, visokošolska univerzitetna (prejšnja), 
  • magistrska izobrazba s področja BIOLOGIJE,
  • aktivno znanje angleškega in slovenskega jezika.

Opis del in nalog glede na področje dela:

  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog, 
  • izdelovanje statističnih, kronoloških in bibliografskih pregledov in pomagal za lastno in širšo uporabo,
  • pisanje prispevkov s področja raziskave in strokovnega dela za objavo, poročil o publikacijah in posvetovanjih za objavo,
  • sodelovanje na znanstveno-raziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih, sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih projektih in nalogah, 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih, samostojno opravljanje raziskovalnega dela, obravnavanje celovitejše problematike s področja raziskovanja, preučevanje in razvijanje konceptov, teorij in metod ter prenosa teorije v prakso,
  • strokovno in raziskovalno delo s področja ekosistemskih storitev, strokovno in raziskovalno delo s področja ekologije, specifično monitoringa prostoživečih živali (posebej nevretenčarjev), 
  • pomoč pri organizaciji in izvedba komunikacijskih dejavnosti na projektih, vzpostavljanje in vzdrževanje strokovnih stikov z uporabniki raziskovalnega dela ter z domačimi in tujimi znanstvenimi ustanovami, 
  • objavljanje izsledkov raziskovalnega in strokovnega dela ter priprava prispevkov za posvetovanja.

Druga potrebna dodatna znanja:

  • znanja za delo z računalnikom,
  • organizacijske sposobnosti,
  • sposobnost timskega dela,
  • samostojnost,
  • zanesljivost,
  • izvolitev v ustrezen znanstveni naziv (asistent) oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev navedeni naziv na univerzi na primorskem,
  • vozniški izpit.

Celoten razpis je dostopen TUKAJ


petek, 24. november 2023 Oddelek za biodiverziteto gostil številne ogranizacije iz prakse

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT je danes, 24. 11. 2023, gostili dogodek, namenjen izmenjavi mnenj in predstavitvam organizacij, v katerih so študentke in študentje Varstvene biologije (1. stopnja) in Varstva narave (2. stopnja) v preteklosti že opravljali študijsko prakso. Na dogodek, ki je potekal v prostorih objekta 1.0, (Livade) se je odzvalo kar 11 organizacij, ki so se predstavile na samem dogodku ter tudi prek zoom povezave.

Dogodek je bil organiziran z namenom povečanja kvalitete izkušnje študijske prakse ter boljšega povezovanja z organizacijami, ki jim je v interesu sodelovanje z oddelkom in študenti.

»Zelo nas veseli, da smo lahko gostili takšen dogodek. Verjamemo, da študenti ob raznolikih priložnostih za prakso, ki jih ponujajo organizacije na področjih varstva narave, biologije in izobraževanja, pridobijo ne le dragocene izkušnje, temveč tudi prvi vtis o svojih morebitnih bodočih delodajalcih in njihovem poslanstvu,« je povzel asist. Martin Senič z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

Za udeležbo in sodelovanje se zahvaljujemo vsem prisotnim organizacijam:

  


petek, 24. november 2023 Medkulturno sodelovanje in varnostna preventiva za odhodne Erasmus študente: Usposabljanje sodelavcev na Univerzi v Gentu

Sodelavki UP FAMNIT, Sanja Sandić iz Službe za komuniciranje in Tanja Labus iz Službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje, sta se med 22. in 24. novembrom udeležili usposabljanja za zaposlene na Univerzi v Gentu. Tema usposabljanja je bila medkulturno sodelovanje in varnostna preventiva za odhodne Erasmus študente.

Tridnevni program je vključeval predavanja o mednarodnih in medkulturnih kompetencah, pripravah in varnosti v tujini za študente, ki odhajajo na mobilnost, ter teme, povezane z mobilnostjo študentov in osebja na globalni jug. Sodelavki sta predstavili tudi dobre prakse spodbujanja dohodnih in odhodnih mobilnosti študentov na UP.

Usposabljanja se je udeležilo 23 udeležencev iz 15 držav.

Vsebine iz usposabljanja, ki odpirajo nove možnosti za razvoj na UP, vključujejo vzpostavitev strukturiranih izobraževalnih programov za odhodne študente ob uporabi različnih digitalnih virov, krizno upravljanje in poročilo po mobilnosti.

Trenutno smo v procesu vzpostavljanja novega Erasmus+ partnerstva z Univerzo v Gentu.

Ključne ugotovitve in smernice usposabljanja bodo sodelavcem na UP predstavljene v naslednjih tednih.


petek, 24. november 2023 SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 V REFERATU - UP FAMNIT

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, predviden začetek dela s 1. 1. 2024 oz. po dogovoru, s trimesečnim poskusnim delom.

   

Pogoji za opravljanje dela:

  • diploma študijskega programa 1. stopnje oz. ekvivalentna ali višja raven izobrazbe (visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba 2. stopnje);
  • aktivno znanje slovenskega in angleškega jezika.

 Zahtevana dodatna funkcionalna znanja in usposobljenost:

  • natančnost in zanesljivost,
  • sposobnost timskega dela,
  • znanje za delo z računalnikom,
  • komunikativnost,
  • samostojnost in odgovornost.

 V naš kolektiv želimo vključiti osebo z veseljem do dela z mladimi, ki si hkrati želi pobliže spoznati delo v administrativno-podpornem delu visokošolskih institucij.

 Splošen opis del in nalog:

  • pripravljanje dokumentacije za organiziranje in izvajanje dejavnosti v službi,
  • skrb za reševanje zadev in izvajanje dejavnosti s področja dela v službi,
  • pripravljanje gradiv za seje organov in komisij s področja, ki ga pokriva služba, pisanje zapisnikov,
  • spremljanje zakonodaje s področja dela službe,
  • sodelovanje pri izdelavi predlogov in planov s področja dela službe,
  • pripravljanje objav in razpisov ter vodenje postopkov s področja dela službe,
  • oblikovanje strokovnih podlag za odločanje o projektih s področja dela,
  • opravljanje drugih sorodnih del po nalogu vodje.

 Podroben opis del in nalog glede na področje dela:

  • informiranje študentov in kandidatov v zvezi s študijem,
  • priprava različnih gradiv in statističnih poročil s področja dela službe,
  • opravljanje nalog za izvedbo pedagoškega procesa.

Rok za prijavo2. december 2023

Kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom, dokazili o izpolnjevanju pogojev in izobrazbi, pošljejo na elektronski naslov razpisi@famnit.upr.si.

Več informacij 


četrtek, 23. november 2023 Začetek novega mandata dekana UP FAMNIT prof. dr. Ademirja Hujdurovića ter prodekanov UP FAMNIT

Obveščamo vas, da se z današnjim dnem pričenja novi štiriletni mandat dekana UP FAMNIT prof. dr. Ademirja Hujdurovića.

Dekan je dne 21. 11. 2023, na podlagi soglasja Senata UP FAMNIT, imenoval prodekane, in sicer ostajajo prodekani tudi v novem mandatu:
- prof. dr. Dunja Bandelj kot prodekanja za študijske zadeve,
- prof. dr. Elena Bužan kot prodekanja za kakovost ter
- prof. dr. Marko Orel kot prodekan za znanstveno-raziskovalno delo.

Dekanu in prodekanom čestitamo in želimo uspešno delo tudi v novem mandatu.


četrtek, 23. november 2023 Oddelek za biodiverziteto vabi na 6. SEMINAR IZ MORSKIH VSEBIN

Šesti seminar z naslovom "Exploring the microplastic pollution of waterways," bo izvedla Mateja Grego, v sredo29. novembra 2023, v predavalnici Epsilon (pritličje), od 12. do 13. ure. 

   

Seminar bo izveden v tistem jeziku, v katerem je naveden naslov.

This presentation delves into recent research findings concerning the pervasive issue of microplastic pollution in marine environments. It provides an overview of published results from scientific journals, encompassing the pollution of both seawater and sediment, as well as the intricate pathways of microplastics in the sea. With the escalating volume of research papers in recent years, the focus narrows down to the Mediterranean Sea, shedding light on the specific challenges and dynamics of microplastic pollution in this region. Finally, we will explore the issue of microplastic pollution in Slovenian rivers, where the research involved the wider public in the sampling process.

   

Mateja Grego is a marine biologist researching the impact of anthropogenic pollution, particularly from aquaculture and maritime traffic, on meiofaunal diversity and microplastic pollution in coastal sediments and rivers. The lecturer performed part of her PhD at the University of Ghent (experiments in situ and in vitro with 13C isotopes to study the benthic food webs) and postdoc at the University of Vienna (hypoxia/anoxia impact on harpacticoid copepod community). Since 2021, She has been coordinating the Plastic Pirates - Go Europe citizen science project in Slovenia. Additionally, Mateja serve as a National delegate in the Horizon Europe Mission Ocean working group. She also organized a summer school for the Erasmus Mundus Master of Science in Marine Biodiversity and Conservation (EMBC+) in Piran in 2012, which led to one of the pioneering articles on microplastic pollution in marine sediments.


četrtek, 23. november 2023 Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT na srečanju Botaničnega društva Slovenije

Botanično društvo Slovenije že od leta 2011 na vsakoletnem srečanju obeležuje Wraberjev dan. V soboto, 11. 11. 2023, so tradicionalno jesensko srečanje gostili na raziskovalni postaji Barje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.  

     

V uvodnem delu sta udeležence pozdravila predsednik Botaničnega društva Slovenije, Andrej Podobnik in predstojnik Biološkega inštituta ZRC SAZU Urban Šilc

Tradicionalno se je srečanja udeležil tudi Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT, kjer je doc. dr. Živa Fišer izvedla predavanje z naslovom 'Invazivna rumena zajčja deteljica (Oxalis pes-caprae): smo priča hitri evoluciji reproduktivne strategije po vnosu v novo okolje?', doc. dr. Katarina Šoln pa je predstavila štiri otroške slikanice, ki so jih avtorice iz štirih dežel (Slovenija, Italija, Češka, Bližnji vzhod) napisale in ilustrirale same, vse pa se nanašajo bodisi na ogrožene ali kako drugače zanimive rastline.

V sklopu Wraberjevega dneva je doc. dr. Peter Glasnović poročal tudi o rezultatih proučevanja morfološke in molekularne raznolikosti bodičnika (Drypis spinosa), ki ne podpirajo razlikovanja dveh njegovih podvrst, Nina Lončarević pa je spregovorila o ogroženi vaskularni flori Evrope ter preliminarnih rezultatih pregleda evropskih nacionalnih rdečih seznamov.

Wraberjevi dnevi so bili poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije.

  

   

   

    


četrtek, 23. november 2023 Mednarodne izmenjave in priložnosti v tujini za doktorske študente

Služba za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP FAMNIT/UP IAM (Mednarodna pisarna) za vse doktorske študente in druge interesante pripravlja informativno-izobraževalno srečanje na temo mednarodnih izmenjav in priložnosti in v tujini.

Srečanje bo potekalo v angleščini,v torek, 5. decembra 2023, ob 14. uri, preko Zoom-a.

Na srečanju vam bomo na kratko predstavili:

  • priložnosti za študijske izmenjave znotraj Erasmus+ programa v programskih (EU) in partnerskih državah (izven EU),
  • priložnosti za izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja znotraj Erasmus+ programa v programskih (EU) državah,
  • možnosti za pridobitev štipendije za študij v tujini (Ad Futura, DAAD, Fullbright),
  • možnosti v mednarodnem okolju po zaključku doktorata.

V Zoom se REGISTRIRATE preko naslednje povezave:
https://upr-si.zoom.us/meeting/register/tZMpdOChpz8jH92F84SpEI3BT4F_dw9GGSdl

  • Po registraciji boste prejeli potrditveno sporočilo s podatki do srečanja.

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!


sreda, 22. november 2023 PODELITEV CERTIFIKATOV ZA USPEŠNO OPRAVLJENO DELO TUTORK ŠTUDENTK IN TUTORJEV ŠTUDENTOV ZA ŠTUDIJSKO LETO 2022/23

V torek, 21. novembra 2023 so bila podeljena priznanja za tutorje študente UP, ki so odlično delovali v študijskem letu 2022/2023. V preteklem študijskem leto se je namreč na področju tutorskega sistema zgodilo marsikaj. Tutorstvo je postavilo nove temelje, potekala so številna usposabljanja, tako za tutorje študente, kot tudi za tutorje učitelje, organiziran je bil tudi prvi tutorski piknik. Za omenjeno so v največji meri odgovorni tutorji študenti, veliko vlogo pa imajo pri tem tudi njihovi koordinatorji, ki jih v času tutorskega dela vodijo, podpirajo in motivirajo.

Tutorski sistem na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) že vrsto let uspešno podpira študente pri premagovanju izzivov, ki se pojavijo ob njihovi študijski poti kot tudi v življenju nasploh. V preteklem študijskem letu je na UP FAMNIT delovalo kar 21 tutorjev, večina med njimi pa je bila pripravljena nuditi pomoč tudi študentom iz tujine pri reševanju vsakodnevnih težav. Številni tutorji so neposredno prispevali tudi pri promociji fakultete na različnih predstavitvah za srednješolce, informativnih dnevih in drugih dogodkih. 

     


Prisotne so tako pozdravile in se jim zahvalile za njihovo odlično delo prorektorica UP za študijske zadeve, prof. dr. Tina Štemberger, koordinatorica učiteljev tutorjev na UP 2022/23, izr. prof. dr. Sonja Čotar Konrad in koordinatorica tutorskega sistema na UP, Petra Majcen. Zahvalam in pozdravom se je pridružila Alja Polanec, koordinatorica študentov tutorjev, ki je s svojim delom nepogrešljivo prispevala ne le k zaključnemu dogodku, temveč tudi vsem aktivnostim študijskega leta, ki so pripeljale do uspešnega napredka na področju tutorstva.

Prorektorica je ob tej priložnosti poudarila: »Namen tutorskega sistema na UP je ustvariti pogoje za organizirano, sistematično in nikakor ne zgolj naključno, slučajno skrb za razvoj in vključevanje vseh in vsakega študenta na UP.  Tutorji študenti in tutorji učitelji v okviru tega skrbite za krepitev neposrednih stikov med vsemi nami, ki se srečujemo v univerzitetnem okolju. In dovolite, da se vam ob tej priliki iskreno zahvalim za vaš trud in energijo, k iste jo v delovanje še posebej vložili v tem študijskem letu. Vaše delo smo spremljali v odmevnih organizacijah različnih aktivnosti za študente, spoznavnih in podpornih srečanjih ter promociji UP tudi v  širšem slovenskem in mednarodnem prostoru.«

Uvodoma so koordinatorji tutorjev študentov Lana Erjavec, Alja Polanec, Eva Krebl, Alen Mujkić in Tian Janev z izr. prof. dr. Sonjo Čotar Konrad, podelili nekaj utrinkov preteklega študijskega leta ter načrte za tekoče študijsko leto. Utrinke lanskega leta so predstavili tudi v VIDEU.

Zatem so bila podeljena priznanja tutorjem na posameznih članicah UP.

Tutorjem študentom UP FAMNIT sta priznanja podelila matična koordinatorica tutorjev učiteljev dr.  Vesna Jug, in koordinatorka tutorjev študentov Eva Krebl.

  • Priznanja so prejeli: Anuška Dinić Nemanić, Mihail Filipovski, Pavel Jolakoski, Elsa Morina, Lucia Nikolić, Nevena Stojnić, Marko Taleski, Karolina Trajkovska, Matija Zagoranski, Nevena Stojnić, Eva Krebl.

  • Potrdila so (v odsotnosti)  prejeli tudi: Ajla Šehović, Andrej Perković, Bogdan Šinik, Cita Jenko, Diar Gashi, Enya Kvarantan, Igor Heslenji, Jana Ristovska, Milan Milivojčević in Teodora Dalmacija.

Vsem tutorjem študentom se zahvaljujemo za odlično delo in jim želimo veliko uspeha še naprej!

      ​

     

      

       

     


ponedeljek, 20. november 2023 Kongres psihologov Slovenije uspešno zaključili s Študentskim dnem

V soboto, 18. 11. 2023, smo po treh dneh predavanj in delavnic s področja psihologije uspešno zaključili 9. Kongres psihologov Slovenije. V program dogodka, ki je v letošnji izvedbi potekal pod naslovom Jaz in okolje: preplet notranjih in zunanjih svetov, smo dodali tudi ŠTUDENTSKI DAN, na katerem so imeli študentje priložnost, da se izrazijo in prispevajo k raznolikosti psihološkega raziskovanja.

Študentje so predstavili svoje raziskave, projekte, študijske primere in druge prispevke, ki se nanašajo na osrednjo temo dogodka.

S širokim občinstvom so svoje ideje na predstavitvah delili:

  • Sara Vidmar in Andreja Avsec: »Učinki pripovedne perspektive na identifikacijo, čustvovanje in zatopljenost v branje leposlovja«,
  • Vesna Muzek in Daša Gajšek: »Možgani za volanom – kako se vidni in slušni dražljaji prepletajo z varnostjo v prometu«,
  • Katja Šacer: »Psihološka pripravljenost za vrnitev v šport«,
  • Ema Kukovec: »Starševski alkoholizem in negativni izidi pri otrocih v srednjem in poznem otroštvu ter v mladostništvu«,
  • Katarina Marjanović in Vesna Jug: »Ali pomembni življenjski dogodki povzročijo spremembe v stilu navezanosti v odrasli dobi?«,
  • Ajda Novak in Andreja Avsec: »Sekstanje v partnerskih odnosih v povezavi z intimnostjo in subjektivnim blagostanjem«.

Poleg predstavitev sta na Študentskem dnevu potekali tudi delavnici podnebne anksioznosti in strokovnega pisanja, študentje pa so lahko občinstvu predstavili tudi svoje posterje.

Kongres je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba, glavna organizatorja dogodka pa sta bila UP FAMNIT in Društvo psihologov Slovenije. Člani Programskega in Organizacijskega odbora so poskrbeli za vsebinsko bogat program, ki je poleg petih plenarnih predavanj obsegal tudi tri okrogle mize. Mesto predsednice Programskega odbora je zasedala prof. dr.Vlasta Novak Zabukovec, redna profesorica na UP FAMNIT in UL FF, predsednica Organizacijskega odbora pa je bila doc. dr. Vesna Jug, prav tako predavateljica na UP FAMNIT. Podroben programa kongresa je dostopen tukaj.

Člani Oddelka za psihologijo UP FAMNIT smo s veseljem prejeli programsko štafetno palico, za kar se Društvu psihologov Slovenije zahvaljujemo.

Spodaj delimo še nekaj foto utrinkov kongresa.

Znotraj Oddelka za psihologijo na UP FAMNIT izvajamo štiri študijske programe: Biopsihologija na dodiplomskem in magistrskem študiju, Psihologija na magistrskem študiju ter Suicidologija in duševno zdravje na doktorskem študiju.


petek, 17. november 2023 Oddelek za biodiverziteto vabi na 5. SEMINAR IZ MORSKIH VSEBIN

Peti seminar z naslovom "Raznolik svet mikroalg: diverziteta kokolitoforidov in njihova vloga v ekosistemu," bo izvedla Petra Slavinec, v sredo, 22. novembra 2023, v predavalnici Epsilon (pritličje), od 12. do 13. ure. 

Seminar bo izveden v tistem jeziku, v katerem je naveden naslov.

     

Petra Slavinec je mlada raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za biologijo - Morski biološki postaji, v okviru doktorske naloge pa raziskuje fitoplankton, predvsem kokolitoforide pod mentorstvom izr. prof. dr. Patricije Mozetič. S kombinacijo mikroskopskih in molekularnih metod odkriva diverziteto kokolitoforidov v slovenskem obalnem morju, pa tudi njihov življenjski cikel, ter vlogo pri ekosistemskih storitvah v luči klimatskih sprememb.

                  

Mikroalge so zelo raznolika skupina mikroskopskih organizmov, ki jih najdemo tako v morskih, kot sladkovodnih okoljih. Tvorijo osnovo prehranjevalnih mrež številnih ekosistemov. Poleg taksonomije merila za razvrščanje mikroalg v skupine vključujejo tudi njihove morfološke, fiziološke in ekološke značilnosti. Glavne taksonomske skupine morskih mikroalg, tako po številu vrst kot po številčnosti, so diatomeje, dinoflagelati, kokolitoforidi in druge haptofiti, kriptofiti, enocelične zelene alge in cianobakterije. Tretja največja skupina mikroalg - kokolitoforidi - je skupina, za predstavnike katere je značilen zunanji skelet iz kalcitnih ploščic (CaCO3) različnih oblik – kokolitov. So pomemben primarni producent, ponor ogljika, imajo pa tudi pomembno vlogo pri biološki ogljični črpalki (BCP).


četrtek, 16. november 2023 Otvorili smo 9. KONGRES PSIHOLOGOV SLOVENIJE

Med 16. in 18. novembrom v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu po nekaj letih spet poteka 9. Kongres psihologov Slovenije, in sicer pod naslovom Jaz in okolje: preplet notranjih in zunanjih svetov. Kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba, glavna organizatorja dogodka pa sta UP FAMNIT in Društvo psihologov Slovenije

Misli glede osrednje teme kongresa je v imenu Programskega odbora povzela predsednica Vlasta Novak Zabukovec, redna profesorica na UP FAMNIT in UL FF: »Verjamemo, da je to tema, ki odpira nešteto idej. Jaz kot posameznik v socialnem, naravnem, grajenem, virtualnem ali kako drugače opredeljenem okolju. Jaz kot osebnost, ki se različno odzivam na dogodke v omenjenih okoljih. Jaz kot aktiven član, ki prispevam k bogastvu socialnih stikov, ali jaz, ki se zavedam pomena naravnega okolja. Jaz, ki mi je pomembno, da se dobro počutim v grajenem okolju, in seveda jaz, ki vedno kaj novega odkrijem v virtualnem okolju.« 

Okoli 250 udeležencev kongresa že spremlja program, ki vključuje štiri vabljena predavanja:

  • Maria Ojala z Univerze Örrebro s predavanjem »Climate-change hope among young people«,
  • David Gosar s Pediatrične klinike Ljubljana s predavanjem »Digitalna preobrazba psihološke prakse in raziskovanja«,
  • Yannick Joye z Univerze v Vilni s predavanjem »Natural environments and psychological wellbeing – traditional theories, theory critique and outlining a novel account« in
  • Ernest Ženko z UP s predavanjem »O psihologiji družbe«.

V soboto, 18. 11. 2023, bo v sklopu kongresa potekal tudi ŠTUDENTSKI DAN, priložnost za študente, da se izrazijo in prispevajo k raznolikosti psihološkega raziskovanja. 

Na četrtkovi otvoritveni slovesnosti so udeležence nagovorili Prof. dr. Vlasta Novak Zabukovec, predsednica Programskega odbora, Prof. dr. Anja Podlesek, predsednica Društva psihologov Slovenije, Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, Eva Vodnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje  in Dušica Boben, direktorica Centra za psihodiagnostična sredstva.

Za glasbeni program je poskrbel vedno navdihujoči Rudi Bučar.


sreda, 15. november 2023 Obisk z Univerze v Beogradu v okviru seminarja RIN

V okviru Ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike nas je v okviru Erasmus + izmenjave, obiskal prof. Ivan Luković z Univerze v Beogradu.

Danes sodobno poslovanje vključuje pridobivanje in shranjevanje ogromnih količin podatkov, večjih kot kdaj koli prej. Najpogosteje se zbrani podatki uporabijo v krajšem časovnem okviru, nato pa se arhivirajo in skoraj ne uporabljajo učinkovito. Po drugi strani pa ti podatki predstavljajo pomembno vrednost, ki jo lahko podjetje uporabi za doseganje zastavljenih ciljev in zagotavljanje trajnostnega razvoja. O »krizi velikih podatkov« je našim študentom in ostalim zainteresiranim 13. 11. 2023 predaval prof. Ivan Lukovič.

Več o seminarju je dostopno na tej povezavi.

»V Sloveniji in nisem prvič in vedno se zelo rad vračam. UP je univerza, ki hitro raste in premore posebno vzdušje, ponuja res dobre priložnosti za študente in učitelje. Sodelovanje smo začeli že leta 2018 z mojim prvim obiskom in verjamem, da bomo tako nadaljevali. Rad imam interakcijo s študenti in učitelji, prav tako pa se tukaj ukvarjam z nekaterimi temami, povezanimi s podatkovno znanostjo. Odprti smo za več možnosti sodelovanja, tudi s pomočjo mreže CEEPUS,« je dodal prof. Luković.

Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in novih uspehov.


torek, 14. november 2023 Drugo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na drugo letošnje predavanje z naslovom

»Izlet v galaksijo poskusov teorije iger«,

ki bo v sredo, 22. novembra 2023, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in 
prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Žiga Velkavrh, UP FAMNIT in UP IAM.  

Na predavanju bo prikazano, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger (in teoriji odločanja), preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov, kot so solidarnost, zaupanje, sodelovanje, altruizem, recipročnost, omejena racionalnost, poštenost ter odnos do tveganja. V laboratorijskih poskusih so (prostovoljni) preiskovanci postavljeni v različne interaktivne družbene ali ekonomske situacije, v katerih sprejemajo odločitve. Končni razplet in uspešnost preiskovancev sta odvisna od njihovih odločitev ter odločitev ostalih preiskovancev, v določenih primerih pa delno tudi od slučaja. Tovrstni poskusi so sistematični, nadzorovani in ponovljivi, poleg tega pa omogočajo pridobivanje določenih podatkov, ki jih je sicer v vsakdanjem življenju težko ali celo nemogoče pridobiti.


Žiga Velkavrh je leta 2022 doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem. V zadnjih letih v vlogi asistenta vodi vaje pri različnih matematičnih in ekonomskih predmetih na UP FAMNIT in UP Fakulteti za management, občasno pa tudi na UL FMF. Raziskovalno se primarno ukvarja s teorijo iger - predvsem z eksperimentalno in vedenjsko, sodeluje pa tudi z oddelkom za biodiverziteto (skupino za molekularno ekologijo), kjer skrbi za statistično obdelavo metapodatkov ekologije živali. Redno tudi sodeluje pri promociji matematike.

 

 


ponedeljek, 13. november 2023 PRVI DOGODEK INOVACIJE IN PIKA

Univerza na Primorskem (UP)Center za razvoj in prenos znanja (CRPZ UP FM) ter Mestna občina Koper (MOK) so na svetovni dan znanosti, v petek, 10. novembra 2023, organizirali dogodek »Inovacije in pika« z namenom predstavljanja pomena inovacij za raziskovanje ter razvoj in izpostavljanja vprašanj na kakšen način inovativno ter primerno predstavljati področje inoviranja. Dogodek je združil raziskovalke in raziskovalce najrazličnejših področij UP, lokalno skupnost z občinskim pogledom ter gosti iz gospodarstva. Tako je bilo ponujenih veliko  priložnosti za povezovanje pri razvijanju novih, skupnih inovativnih idej v lokalnem, regijskem ter širšem prostoru.

    

Uvodnima nagovoroma rektorice UPprof. dr. Klavdije Kutnar in župana MOK, g. Aleša Bržana so sledile predstavitve dobrih praks gostov srečanja:

  • Krepitev univerzitetne konkurenčnosti: upravljanje intelektualne lastnine za raziskovalce (g. Tadej Černivec, direktor IPRC, d.o.o.),
  • Predstavitev Centra za razvoj in prenos znanja – CRPZ UP (prof. dr. Simona Kustec, vodja CRPZ),
  • Predstavitev projekta Fortissimo in slovenskega podjetja Invida, kot zmagovitega projekta EU podjetniške inovacije za leto 2023 (g. Blaž Gregorin, direktor INVIDA, d.o.o.)

Predstavitvam je sledila Okrogla miza o različnih uspešnih zgodbah inovacij na UP, kjer so različni predstavniki članic UP spregovorili o načinu dela in komuniciranja inovacij:

  • Znanstveni slam (dr. Nino Bašić, UP Famnit),
  • Živi laboratorij za kulturno dediščino (dr. Zrinka Mileusnić, UP FHŠ),
  • Naprava in postopek za upravljanje pozornosti in kakovostne interakcije v dvosmernih avdio-komunikacijskihh platformah (dr. Denis Trček), Projekt Think XR (prof. dr. Peter Štrukelj, Matevž Malej) (UP FM),
  • Raziskovalno-razvojna enota predšolske vzgoje UP PEF Ra-Ra (dr. Sonja Rutar, UP Pef),
  • UP FTŠ sTUOdio Turistica – Študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu (dr. Dejan Križaj, UP FTŠ Turistica),
  • Ergonomsko streme (dr. Nejc Šarabon, UP FVZ),
  • Trajnostna valorizacija oljčnih listov v sklopu OLEAF4VALUE projekta (dr. Jakub Sandak in Albert Kravos, UP IAM)

Zatem so si udeleženci ogledali še razstavo dobrih praks, ki je na ogled v Avli Armerije UP.

     

     

     

     


ponedeljek, 13. november 2023 Uspešno pridobljeni projekti na UP FAMNIT in UP IAM v oktobru

UP FAMNIT in UP IAM, sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2023, ki ga razpisuje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije (ARIS).

Univerza na Primorskem, je v oktorbu pridobila na novo tri manjše temeljne raziskovalne projekte, en podoktorski projekt, štiri temeljne raziskovalne projekte in štiri ciljne raziskovalne programe. Več o projektih

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) smo uspešno pridobili partnerski temeljni raziskovalni projekt ter tudi ciljno raziskovalni projekt (ARIS). 


Temeljni raziskovalni projekt z naslovom “Izboljšanje sistema B-WIM na osnovi masovnih podatkov in umetne inteligence / Improving B-WIM performance with big data and Artificial Intelligence,” je financiran za obdobje 3 let, vodja projekta je izr. prof. dr. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT).

Vodilni partner: ZAG - Zavod za gradbeništvo Slovenije

Namen predlaganega projekta je oblikovati metode vrednotenja, ki temeljijo na UI in s katerimi bodo pridobili ocene zanesljivosti trenutnih hevrističnih meritev B-WIM. Namen projekta pa bo hkrati tudi oblikovati in ovrednotiti inovativen pristop, ki ga poganja UI (AI-BWIM), s katerim bodo poskušali izboljšati natančnost meritev, ter preveriti predlagane metode z realnimi izmerjenimi podatki iz slovenskega cestnega omrežja in ustvariti javni repozitorij podatkov B-WIM, ki bo drugim raziskovalcem omogočil potrditev naših ugotovitev in izboljšanje algoritmov B-WIM. 

Več o projektu


Ciljno raziskovalni program (ARIS) z naslovom  Nadzor prenašalcev vektorsko prenesenih patogenov v Sloveniji / Monitoring of vector-borne diseases in vectors in Slovenia,” je financiran za obdobje 3 let in ga vodita doc. dr. Katja Adam  z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT) in prof. dr. Tatjana  Avšič-Županc (UP FM).

Projekt, pri katerem bo poudarek na nadzoru populacij komarjev in klopov v Sloveniji ter patogenov, ki jih ti prenašajo, je zasnovan interdisciplinarno. Cilji projekta vključujejo nadzorovanje populacij invazivnih in novih vrst komarjev ter klopov v Sloveniji, tudi v urbanih območjih. Poseben poudarek je na endemskih območjih v državi v obdobjih sezonske aktivnosti prenašalcev. Poleg tega si prizadevajo prepoznati nove patogene, ki jih prenašajo prenašalci in so pomembni za zdravje ljudi, ter oceniti tveganje za vnos in izbruh teh novih patogenov. V sklopu terenskega dela bodo izvajali monitoring komarjev in klopov ter z modernimi diagnostičnimi pristopu ugotavljali patogene v prenašalcih.

Več o projektu 


Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) je uspešno pridobil dva manjša temeljna raziskovalna projekta, oba financirana za obdobje 3 let, vodij dr. Diega De Lea in dr. Dragana Marušiča.

Osamljen? Študija mešane metode v splošni in ranljivih populacijah za razumevanje povezanosti osamljenosti in duševnega zdravja (vodja projekta: dr. Diego De Leo, manjši temeljni raziskovalni projekt, obdobje financiranja: 3 leta, področje: psihiatrija, nosilna organizacija: UP IAM)

Namen predlaganega raziskovalnega projekta je na reprezentativnem vzorcu slovenske populacije poglobljeno preučiti konstrukt osamljenosti z različnih vidikov in s pomočjo različnih raziskovalnih pristopov preučiti negativne učinke osamljenosti preko različnih življenjskih obdobij kot tudi identificirati ranljive skupine znotraj posameznih življenjskih obdobij, pri katerih osamljenost predstavlja enega ključnih dejavnikov tveganja za razvoj težav v duševnem zdravju. Namen projekta pa bo hkrati tudi oblikovanje kvalitetnih in za slovensko situacijo prilagojenih pilotnih intervencij oz. smernic, v katerih bomo opredelili primerne načine intervencij za preprečevanje doživljanja osamljenosti oz. zmanjševanje negativnih učinkov le-te. Pri tem bomo izhajali iz potreb in želja ranljivih skupin, ki jih bomo identificirali tekom projekta.

Več o projektu


Hamiltonski cikli z rotacijsko simetrijo v povezanih točkovno tranzitivnih grafih (vodja projekta: dr. Dragan Marušič, manjši temeljni raziskovalni projekt, obdobje financiranja: 3 leta, področje: matematika, nosilna organizacija: UP IAM)

Motivacija za predlagani projekt, ki obravnava simetrije hamiltonskih ciklov v povezanih točkovno tranzitivnih grafih, izhaja iz nedavno vpeljanega parametra grafa, ki kvantificira, kako simetričen je lahko Hamiltonov cikel v grafu.

Glavni cilj predlaganega projekta je študij hamiltonske kompresije povezanih točkovno tranzitivnih grafov, tako tistih, za katere vemo, da imajo hamiltonske cikle, kakor tudi, glede na povezavo s policirkulantno domnevo, za tiste grafe, za katere še nimamo informacij o obstoju hamiltonskih ciklov. V tem smislu se predlagani projekt navezuje tudi na Lovaszov problem hamiltonskosti točkovno tranzitivnih grafov.

Več o projektu


petek, 10. november 2023 Preizkusno predavanje dr. Blas Fernandez

Dr. Blas Fernandez bo imel v torek, 14. 11. 2023 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »Terwilliger algebras beyond distance-regular graphs: a combinatorial approach « bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM: https://upr-si.zoom.us/j/82792872242?pwd=Ym9VMVJUZHFCUC9BVWs3L1d1Mnh0UT09

Meeting ID: 827 9287 2242
Passcode: 899629

Vljudno vabljeni!


četrtek, 9. november 2023 Oddelek za biodiverziteto vabi na 4. SEMINAR IZ MORSKIH VSEBIN

Četrti seminar z naslovom "Diatoms and their complex network of interactions with their pathogens, simbionts, grazers and ecosystem as a whole," bo izvedel Timotej Turk Dermastiasredo, 15. novembra 2023v predavalnici Epsilon (pritličje), od 12. do 13. ure. 

Seminar bo izveden v tistem jeziku, v katrem je naveden naslov.

   

Diatoms are one of the world's most important phytoplankton groups, responisble for roughly 40% of the total phytoplankton primary production. They typically form spring blooms, where they accumulate enormous biomass. They form important ecological interactions with numerous links in the food chain. Harmful diatoms in the genus Pseudo-nitzschia affect the ecosystem up to the top by forming a bioacumulating toxin domoic acid, capable of inducing mass mortality events in marine vertebrates. Most diatoms also produce compounds that impair the reproduction of zooplankton. Lately, viruses and bacteria associated with diatoms have also become the subject of studies worldwide as they show to have yet unaccounted for and very important ecological roles. In this seminar we will these exciting studies and look to the future for things yet to be discovered.


Timotej Turk Dermastia is a marine biologist who transformed into a microbiologist during the course of his PhD. Currently, he is conducting postdoctoral research in the field of diatom interactions with their viruses and methods for the detection and characterization of novel diatom viruses. His PhD at MBP-NIB was focused on diatoms of the genus Pseudo-nitzchia, which is one of the most common diatoms encountered in the world's oceans but is also one of the few diatom genera that are occasionally harmful to the environment and humans due to the production of a toxin called domoic acid. During the PhD, under the supervision of Associate Professor Patricija Mozetič, he was a FEMS fellow in Banyuls-sur-Mer, France, and has received a Fulbright Postdoctoral fellowship, which will be conducted next year.


četrtek, 9. november 2023 Še teden dni nas loči do 9. izvedbe Kongresa psihologov Slovenije

Oddelek za psihologijo Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) in Društvo psihologov Slovenije organizirata 9. Kongres psihologov Slovenije, ki bo potekal v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu, med 16. in 18. novembrom.

Deveta izvedba kongresa bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Robertom Golobom.

***

Ob tej priložnosti so člani, Oddelka za psihologijo (UP FAMNIT), prejeli programsko štafetno palico Društva psihologov Slovenije. Kot osrednjo temo kongresa so v ospredje postavili preplet posameznika in različnih okolij, s katerimi se posameznik srečuje oziroma v njih deluje. To široko področje so združili pod naslovom kongresa:

Jaz in okolje: preplet notranjih in zunanjih svetov.

   

Tokrat bodo svoje mesto na dogodku našli tudi študentje, saj je na program kongresa 18. novembra umeščen tudi študentski dan, v sklopu katerega se bo s svojimi prispevki predstavila tudi mlajša generacija psihologov in bodočih psihologov in tako prispevala k razvoju psihologije.

Končni program kongresa, kjer lahko vidite lokacije posameznih sekcij je dostopen >>>TUKAJ 

Več informacij najdete na spletni strani kongresa >>> TUKAJ 

četrtek, 9. november 2023 Izšla je zbirka štirih otroških knjig »Zgodbe o ogroženih rastlinah«

Knjižna zbirka »Zgodbe o ogroženih rastlinah« je serija štirih otroških knjig, ki so nastale v sklopu sodelovanja raziskovalcev COST akcije ConservePlants, namenjena varovanju ogroženih rastlin. S serijo slikanic, ki zabavajo in izobražujejo, približujejo tematiko otrokom. Vsaka slikanica je izšla v jeziku raziskovalk in angleškem prevodu.


četrtek, 2. november 2023 Maheshya Weerasinghe, nova doktorica znanosti

Danes, 2. 11. 2023, smo na Famnitu pozdravili še eno doktorico znanosti.

Maheshya Weerasinghe, študentka mednarodnega skupnega doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Adaptive Guidance in Extended Reality Learning Environments, pod mentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna in dr. Alice Toniolo ter somentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja, prof. dr. Aarona Quigleya in dr. Angele Miguel.

Novi doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!  

  

   


četrtek, 2. november 2023 Oddelek za biodiverziteto vabi na 3. SEMINAR IZ MORSKIH VSEBIN

Tretji seminar z naslovom "Meduze in numerično modeliranje", bo izvedel  Martin Vodopivecv sredo, 8. novembra 2023v predavalnici Epsilon (pritličje), od 12. do 13. ure. 

Seminar bo izveden v tistem jeziku, v katrem je naveden naslov.

     

O predavanju: Jellyfish are widespread throughout the world's oceans and are expected to thrive under projected future ocean changes (i.e., warming, acidification, oxygen depletion) and increased ocean exploitation (i.e., overfishing, maritime transport, marine infrastructure development). Due to their adaptability and simplicity, they are ubiquitous in various marine ecosystems and, under favorable conditions, form massive blooms that significantly disrupt the ecosystem. I will present two coupled physical-biological models of jellyfish population dynamics. Both are based on particle-tracking algorithms which were modified to incorporate individual based models. One was developed to elucidate the impact of offshore gas platforms on the population of the moon jellyfish (Aurelia aurita s.l.) in the Adriatic Sea, the other to better understand the occurrence of mauve stinger (Pelagia nociluca) in different parts of the Mediterranean Sea. The latter is still under development and I will present some preliminary results.


O predavatelju: Lecturer studied physics at the University of Ljubljana and graduated with a thesis on the influence of giant molecular clouds and dark matter halos on the distribution of stars in our galaxy. After graduation, however, he was allowed to join a group of researchers working on the development of a chain of numerical ocean models. The project was a collaboration between the Agency of Environment and the National Institute of Biology, where he became more and more involved with marine biology. This led to a PhD thesis on the influence of offshore platforms on the Adriatic moon jellyfish population and a shift in his career towards biophysical modelling. He is currently head of the physical oceanography sub-unit at the Marine Biology Station Piran and is in charge of in situ oceanographic measurements and satellite data analysis. He is working on a coupled physical-biogeochemical model of the Adriatic Sea, focusing on the role of jellyfish in the ecosystem, and developing an individual-based model of Pelagia noctiluca (mauve stinger jellyfish).