Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. september 2023 Prvo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Kaj družabna omrežja res vedo o tebi?«,

ki bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in
 prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Marko Tkalčič, UP FAMNIT.

Leta 2012 je v ZDA najstnica po pošti prejela kupone verige Target za nakup nosečniških oblačil in otroškega pohištva. Pošiljko je odprl njen oče in besno odšel v trgovino ter zahteval opravičilo, saj naj bi taki kuponi po njegovem spodbujali zgodnje nosečnosti. Izkazalo se je, da je trgovska veriga vedela za nosečnost dekleta zaradi njenih spremenjenih nakupovalnih navad, preden je sama to povedala staršem. Ali se take stvari lahko zgodijo tudi tebi? Družabna omrežja in spletne trgovine zbirajo podatke o uporabnikih: nakupi, všečki ipd. Katere osebne lastnosti uporabnikov lahko odkrijejo? Osebnost, spolna usmerjenost, uporaba mamil? V predavanu bomo obdelali dejstva in mite ter te opolnomočili, da boš bolje sprejemal odločitve, kako uporabljati spletne platforme.


O predavatelju:

Dr. Marko Tkalčič je izredni profesor na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem v Kopru. Prizadeva si za izboljšanje personaliziranih storitev (npr. priporočilnih sistemov) z uporabo psiholoških modelov v personalizacijskih algoritmih.

V ta namen uporablja različne raziskovalne metodologije, vključno s podatkovnim rudarjenjem, strojnim učenjem in uporabniškimi študijami.

 

 

 

 

 

 

 

 

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O matematičnih izletih 

Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.

Letos se bo izvajal že petnajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju se bomo spraševali, kaj družabna omrežja res vedo o nas. Na naslednjem predavanju bomo spoznali, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger, preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov. Nato si bomo pogledali, kako z matematičnimi prijemi premagamo nasprotnika v igri SET. V naslednjem predavanju bomo odkrili skrivno vlogo, ki jo je imel Königsberg pri odklepanju vrat v neverjeten svet, kjer se je začela teorija grafov. V predzadnjem predavanju bomo spoznali matematiko v ozadju igre Sudoku. Za konec bomo potovali v fascinanten svet, kjer je red ustvarjen iz tega, kar se zdi kaos.

Že petnajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. Lepo vabljeni!

Vljudno vabljeni!