Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 2. julij 2023 Rektorica UP med vabljenimi predavatelji na Prvi balkanski matematični konferenci v Romuniji

Včeraj, 1. julija 2023, je v Piteștiju v Romuniji potekala Prva balkanska matematična konferenca — First Balkan Mathematics Conference (BMC).

Z namenom združevanja svetovnih strokovnjakov in mlajših udeležencev, spoznavanja novih raziskovalnih trendov in povečanja matematičnega sodelovanja na območju Balkana, je prvo BMC organiziralo Evropsko matematično društvo (EMS), gostil pa jo je Deseti kongres romunskih matematikov.

Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, je na BMC kot vabljena predavateljica za udeležence izvedla predavanje z naslovom »Hamiltonicity in Vertex-transitive Graphs«.

Drugi vabljeni govorci so bili:

  • Iakovos Androulidakis, Nacionalna in Kapodistrijska Univerza v Atenah, Grčija,

  • Laura Ciobanu, Univerza Heriot-Watt, Edinburgh, Združeno kraljestvo,

  • Aleksey Kostenko, Univerza v Ljubljani, Slovenija in Univerza na Dunaju, Avstrija ter

  • Monica Visan, Univerza v Kaliforniji, Los Angeles, ZDA.

Znanstveni program konference in predlog vabljenih predavateljev je oblikoval upravni odbor, katerega člani so bili Volker Mehrmann (nekdanji predsednik EMS), Betül Tanbay (nekdanja podpredsednica EMS) in Karine Chemla (predsednica Odbora EMS za evropsko solidarnost).

Rektorica UP je bila imenovana tudi v Znanstveni odbor, ki bo določil vabljene govorce za naslednjo izvedbo BMC.

Poleg EMS so bili drugi organizatorji tega regionalnega srečanja še: Romunsko matematično društvoInštitut za matematiko Simion Stoilow Romunske akademijeUniverza v Pitestiju in Matematično društvo jugovzhodne Evrope.