Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 28. julij 2023 Umetna inteligenca združila več kot 600 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije

Danes se zaključuje prva Evropska poletna šola umetne inteligence.

V okviru enotedenske poletne šole ESSAI & ACAI, kjer smo v Ljubljani gostili preko 600 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije, je potekala pestra paleta  tečajev, delavnic in predavanj, ki so omogočili udeležencem širjenje znanja, pridobivanje izkušenj in vzpostavljanje koristnih povezav v hitro razvijajočem se področju umetne inteligence.

»Nedavne aplikacije umetne inteligence, dostopne širši javnosti, so sprožile pomembno javno razpravo o obsežnih posledicah, ki jih ta tehnologija prinaša. V EU prevzemamo vlogo globalnega voditelja pri urejanju področja umetne inteligence in na to smo lahko ponosni, saj moramo varovati naše vrednote in način življenja ter ne biti odvisni od velikih podjetij, ki jih vodijo specifični cilji in zasebni interesi. Ne smemo se bati te odgovornosti,« je v svojem nagovoru na otvoritvi dogodka poudarila Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Tako kot na Evropski dekliški matematični olimpijadi (EGMO), ki jo je UP soorganizirala aprila letos, je predsednica tudi na ESSAI & ACAI izpostavila pomembnost spodbujanja deklet za vpis v t.i. STEM področja (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika).

Pri organizaciji poletne šole je sodelovala tudi Univerza na Primorskem skupaj s Slovenskim društvom za umetno inteligenco (SLAIS)Univerzo v Ljubljani in Institutom Jožefa Stefana.

Doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na UL FRI, je predsedovala lokalnemu organizacijskemu odboru. »Veseli smo, da se je na poletno šolo prijavilo tako veliko število udeležencev. Imamo preko 630 udeležencev, približno 50 od tega nas spremlja na daljavo. Imamo 60 predavateljev, ki bodo imeli 36 predavanj, ki potekajo v sedmih vzporednih sekcijah. Vsega skupaj imamo udeležence iz 42 držav, torej iz celega sveta so prišli v Ljubljano, kar nas zelo veseli,«  je povzela ob začetku dogodka.

Krepitev razvojne vloge UP na področju umetne inteligence

UP se že vrsto let aktivno vključuje v raziskave tehnologij umetne inteligence in si prizadeva za njen nadaljnji razvoj.

Tako v sklopu projekta GDI UP (Green, Digital & Inclusive University of Primorska) stremimo k izboljšanju digitalne kompetence izobraževalcev in študentov na področju digitalnega prehoda. Znotraj enega od treh pilotnih programov GDI UP v študijskem letu 2023/24 začenjamo tudi s pilotno izvedbo magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost. Kandidati za vpis v prvi letnik tega programa v angleškem jeziku se tako lahko do izteka prijavnega roka prijavijo tudi na razpisano delovno mesto J037003 Tehniški sodelavec VII/1, ki je objavljeno na spletni strani ZRSZ. Študenti bodo v primeru izbora na razpisano delovno mesto, v okviru pilotnega projekta neposredno, preko pogodbe o zaposlitvi, vpeti v raziskovalne in razvojne projekte na Univerzi na Primorskem. Več informacij o program Podatkovna znanost je dostopnih tukaj.

V zadnjih mesecih smo na UP FM pridobili tudi projekt ThinkXR, ki bo omogočil vstop tehnologije razširjene resničnosti v slovenske šole in podjetja. V okviru tega projekta, ki je usmerjen v vzpostavitev kurikuluma in novih modulov poučevanja na področju obogatene in navidezne resničnosti, smo nabavili več kosov vrhunske opreme, ki se bo uporabljala za demonstracijske namene in bo hkrati na voljo za lastno inovativno delo študentov.

V okviru našega Laboratorija HICUP (Laboratorij za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem) delujejo trije laboratoriji: Laboratorij za potopitveno analitiko, Laboratorij za preučevanje kognitivnih, zaznavnih in vedenjskih procesov in Oblikovalski studio. Mlada in ambiciozna skupina raziskovalcev UP z izsledki novih raziskav uspešno odpira ozko grlo med ljudmi in računalniki ter stremi k cilju, da bi bil digitalni svet bolj primeren za človeka.

Na UP FAMNIT izvajamo program Računalništvo in informatika na vseh treh stopnjah, študentje pa imajo že tekom študija veliko priložnosti za pridobitev praktičnih znanj na področju umetne inteligence, pogosto pa sodelujejo tudi pri raziskavah in na dogodkih, ki jih organizira naš Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije. Tako se je nekaj študentov udeležilo tudi poletne šole ESSAI & ACAI. Zadnji dve leti je na UP zelo aktiven tudi klub Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska), ki omogoča študentom nadgrajevanje svojega znanja in spretnosti na področju sodobne tehnologije.

Naša univerza z Ministrstvom za digitalno preobrazbo sodeluje tudi pri pripravi bodočega slovenskega centra za umetno inteligenco, z namenom povezovanja na področju umetne inteligence v Sloveniji.


Skupina UP na prvi Evropski poletni šoli umetne inteligence