Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 27. december 2013 Srečanje družbenikov SME ViLLab in FIN LLAB

 

 

 

Vabimo vas na Srečanje družbenikov SME ViLLab, živi laboratorij za povečanje energetske učinkovitosti stavb v regiji in FIN LLAB, finančni živi laboratorij v obalno-kraški regiji, ki bo potekalo v četrtek, 16. januarja 2013 z začetkom ob 10.00 uri v prostorih Univerzitetnega inkubatorja Univerze na Primorskem, UIP, Ferrarska ulica 8, Koper.

Namen dogodka, katerega program najdete tukaj, je preučiti možnosti sodelovanja in vzpostavitev partnerstva med živima laboratorija za njuno usklajeno trajnostno delovanje.

Ključni elementi poslanstva FIN LLAB, katerega deležniki so Banka Koper d.d., Adriatic Slovenica Zavarovalna družba d.d., Mestna občina Koper, KLUB 7 d.o.o., ZKB – Zadružna kraška banka, Trgo ABC d.o.o., NLB Leasing KOPER d.o.o., FIPOS d.o.o. in UIP d.o.o., so:
 

  • Spodbujati in podpirati inovativnost SME
  • Vzpostavljati partnerstva za medsebojno boljše poznavanje
  • Zagotoviti podpore za dvig podjetništva v regiji

Prosimo, da vašo udeležbo (in udeležbo vaših sodelavcev) na dogodku, zaradi lažje organizacije, potrdite s sporočilom na elektronski naslov: laura.zorn@upr.si.


torek, 24. december 2013 Vabilo na predavanje dr. Davida Modica "Psihologija spletnih prevar"

 

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Davida Modica z naslovom Psihologija spletnih prevar , ki bo potekalo v ponedeljek, 13.1.2014 ob 11:30 v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Povzetek predavanja:

Kriminaliteta je zanimiva in specifična tema. Človeštvo je vložilo veliko energije v njeno izvajanje in v preventivo. Na eni strani so tisti manj zanimivi tipi kriminala:  tisti, ki ne zahtevajo kakšne posebne inteligence ali sposobnosti in pri katerih so potencialne žrtve tako rekoč nedolžne. Poznamo pa še druge vrste kriminalitete: tiste, pri katerih mora med potencialno žrtvijo in storilcem potekati komunikacija. Tiste, pri katerih mora storilec improvizirati ali pa natančno načrtovati svoja dejanja. Kriminal belih ovratnikov oz. prevare so taka vrsta kriminalitete.

Spletne prevare so zadnjih nekaj let vroča tema akademikov. Nekateri raziskovalci (npr. Marian Fitzgerald iz Oxforda) trdijo, da lahko pripišemo splošen upad kriminalitete premiku na svetovni splet, kjer je nadzor težji. Pravzaprav je ta trditev logični podaljšek  večine kriminoloških študij, ki so pokayale, da nivoji kriminalitete longitudinalno gledano ostajajo bolj ali manj enaki. M. Fitzgerald iz tega izpelje, da upad izmerjene kriminalitete pomeni porast neizmerjene – torej npr. kiber-kriminalitete.

Če privzamemo, da je v prevarah vloga potencialne žrtve aktivna (ang. victim facilitation ), potem lahko sklepamo, da določeni osebnostni mehanizmi v prevarah igrajo bistveno vlogo. Predavanje predstavi vpliv socialno psiholoških faktorjev na dovzetnost žrtve za spletne prevare. Razvili smo lestvico dovzetnosti za prepričevanje (StP – I), jo testirali, validirali in faktorizirali. Nato smo jo uporabili pri merjenju dovzetnosti za različne tipe spletnih prevar v dveh študijah. V študiji 1 smo merili časovno neomejeno dovzetnost za prevare, v študiji 2 pa smo incidenco omejili na zadnja tri leta. V obeh primerih smo merili dovzetnost v treh stopnjah prevar (t.j. verjetnost, odzivnost in izguba blaginje). V obeh študijah je bilo pomanjkanje samoobvladovanja najbolj pomemben prediktor dovzetnosti.   

O predavatelju:

Dr. David Modic je doktoriral iz ekonomske psihologije na Univerzi v Exetru (VB) na Fakulteti za psihologijo. Zaposlen je na Univerzi v Cambridgeu (Računalniški laboratorij), kjer se med drugim ukvarja z raziskovanjem psihologije spletnih prevar. Več o predavatelju si lahko preberete v priponki .

Vabljeni!


sreda, 18. december 2013 Urnik knjižnice med prazniki

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v torek,  24. 12. odprta le do 12. ure.
V petek 27. 12., 30.12. in 31.12.2013 bo knjižnica zaprta.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 17. december 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Andreja Šventa

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Andreja Šventa, študenta doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija na UP FAMNIT, z naslovom Učinkovitost izvajanja elektrostimulacije mišic kot dopolnilne metode kinezioterapiji pri post-operativni rehabilitaciji bolnikov z endoprotezo kolka.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 23.12.2013 ob 18:00 v prostorih Srednje tehniške šole Koper v predavalnici AMF2 (Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. december 2013 Knjižnica TeMeNa v ponedeljek, 16.12.2013

Študente obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v ponedeljek, 16.12.2013 zaprta.

Hvala za razumevanje.


ponedeljek, 16. december 2013 Vabljeni na predstavitev UIP - sreda 18.12.2013

Vabljeni na kratko predstavitev podpornega okolja UIP - Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske in natečaja Podjetna Primorska 2014, ki bo v sredo, 18.12.2013 ob 15:00 v Veliki predavalnici fakultete.


torek, 10. december 2013 Študenti UP FAMNIT zmagovalci notranjega natečaja podjetja Actual I.T., d.d.

Študenti Računalništva in informatike UP FAMNIT Tomaž Tomažinčič, Aleksandar Todorović in Aleksandar Tošić so zmagovalci notranje-podjetniškega natečaja A-Factor podjeta Actual I.T., d.d..

Zmagali so s predstavitvijo podjetniške ideje 'Sistem za prikaz zasedenosti'.
Gre za napravo s katero bi bilo mogoče izmeriti količino šuma proizvedenega s strani mobilnih naprav v dani okolici in posledično približno število ljudi, ki se v okolici nahaja. Preko aplikacije za pametne telefone bi se napravo lahko uporabljalo za prikaz zasedenosti javnih prostorov in tako preverilo  koliko gneče je denimo na upravni enoti, banki ipd..
Podjetje Actual I.T. je zmagovalcem podarilo nagrado v višini 3.000,00 €.

Študentom iskreno čestitamo!


nedelja, 8. december 2013 Potrjena lista kandidatov za izvolitev nadomestnega člana Upravnega odbora UP

Potrjena je Lista kandidatov za izvolitev nadomestnega člana Upravnega odbora UP iz vrst predstavnikov delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost.

Redne volitve bodo v četrtek, 19. decembra 2013, predčasne pa v ponedeljek, 16. decembra 2013:

  • redne volitve bodo potekale med 9. in 16. uro na volišču št. 1 v Kopru, v prostorih Armerije, Titov trg 4 in na volišču št. 2 v Portorožu, v prostorih UP Fakultet za turistične študije – Turistica, Obala 11/a, Portorož;
  • predčasne volitve bodo potekale med 9. in 12. uro na volišču št. 1 v Kopru, v prostorih Armerije, Titov trg 4, Koper.

Gradiva:


petek, 6. december 2013 Med zmagovalci Podjetne Primorske doc. dr. Peter Rogelj

V sredo 4.12.2013 je v Kopru potekala podelitev nagrad zmagovalcem natečaja Podjetna Primorska 2013. Nagrade so bile podeljene v treh kategorijah.

Doc. dr. Peter Rogelj, predavatelj na UP FAMNIT, je zmagal v kategoriji Navigator za izdelavo informacijskega sisitema »Counter Point (IKT rešitve na področju zdravstva – informacijski sistem za varno izmenjavo podatkov)«  ter prejel nagrado v vrednosti 4.000 evrov in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa

Doc. dr. Roglju iskreno čestitamo!

Več o podelitvi piznanj >>


sreda, 4. december 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Genetska raznolikost oljk ter njen pomen pri pridobivanju novih sort"

 

Vabimo vas na drugo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov v študijskem letu 2013/14, ki bo v ponedeljek, 16 .12.2013 , ob 1 9 .00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT. Predavanje z naslovom "Genetska raznolikost oljk ter njen pomen pri pridobivanju novih sort ", bo izvedel Matjaž Hladnik .

Kratka vsebina predavanja: Predavatelj se bo dotaknil procesa domestikacije oljk, širitve oljk iz centrov izvora ter predstavil izsledke tujih in domačih raziskav s področja genetske raznolikosti  genskih virov ter pomen le teh za potrebe žlahtnjenja.

O predavatelju: Matjaž Hladnik je leta 2008 diplomiral iz agronomije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V okviru programa usposabljanja mladih raziskovalcev, ki ga opravlja na Inštitutu za oljkarstvo UP ZRS, proučuje odziv vinske trte po cepljenju, na nivoju transkriptoma. Njegovo raziskovalno področje zajema še proučevanje raznolikosti sredozemskih kulturnih rastlin z genetskimi markerji. Na UP FAMNIT je asistent pri predmetih Osnove genetike in genomike, Bioinformacijski praktikum, Sadjarstvo ter Žlahtnjenje rastlin.


ponedeljek, 2. december 2013 FAMNIT-ovo Brucovanje 2013

Spoštovane študentke in študentje ter seveda brucke in bruci FAMNIT-a in zaposleni na UP FAMNIT in UP IAM!

Obveščamo vas, da v torek, 10.12.2013 ob 22h v Disco Planet Koper bo težko pričakovano FAMNIT-ovo Brucovanje 2013.

 
 
Ne zamudite nore zabave s skupino Rok'n'band. Bogate nagrade zagotavlja agencija Collegium.
 
Vstop prost za vse!

ŠS UP FAMNIT


sreda, 27. november 2013 Vabljeni na gostujoče predavanje grškega psihologa Arisa Violatzisa

 

Vljudno vabljeni na predavanje grškega psihologa  Arisa Violatzisa, ki ga organizira
Oddelek za psihologijo UP FAMNIT.

Predavanje v katerem bo gost na kratko predstavil samo organizacijo iz katere prihaja, njihovo delo ter prepoznavanje samomorilnosti v splošni populaciji s strani zdravstvenega osebja, bo potekalo
v četrtek, 28.11.2013 od 11:00 do 12:30,
v Veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma na Cankarjevi 5 v Kopru.

O predavatelju:

Aris Violatzis je psiholog, zaposlen v nevladni organizaciji Klimaka, ki se ukvarja z različnimi aktivnostmi, od izvajanja svetovanj in terapij posameznikom s samomorilnimi mislimi in težnjami, kot tudi z izobraževanjem strokovnih zdravstvenih delavcev. Ima tudi zasebno psihoterapevtsko prakso in dolgoletne izkušnje na področju dela s posamezniki v stiski.

Vabljeni!


torek, 26. november 2013 Vabilo na natečaj za mlade "A (se) štekaš?!?"

 

http://zivziv.si/vabilo-na-natecaj-za-mlade/

Mladostništvo je lahko obdobje najtesnejših prijateljstev, prvih simpatij, športnih dosežkov in še bi lahko naštevali. A hkrati je to obdobje, ko se mladi soočate s številnimi spremembami, izzivi in zahtevami iz okolja, zaradi česar se včasih lahko znajdete tudi v stiski.

Ker jih na spletni postaji Živ? Živ! ( http://zivziv.si/ ) zanima, kako se mladi spoprijemate s takšnimi situacijami, so za vas pripravili nagradni natečaj, s katerim vas želijo spodbuditi, da pobrskate po svojih spominih in poiščete dogodek, ko ste se znašli v stiski, ter svoje soočanje s stisko in načine, kako ste rešili situacijo, predstavite na kreativen način preko literarnega ali video prispevka.

Najizvirnejše literarne in video prispevke bodo nagradili, vse udeležence pa čakajo tudi majhna darilca.

Če želite sodelovati v natečaju, si preberite pogoje sodelovanja, ki jih najdete tukaj , kjer prav tako najdete obrazec za prijavo na natečaj.

Zdaj pa veselo na delo. Čas za oddajo prispevka imate še do 8. februarja 2014.

Bodite ustvarjalni, izvirni, inovativni. Naj bo vaša zgodba navdih za druge, ki se morda soočajo s podobno težavo.

Več informacij:   http://zivziv.si/vabilo-na-natecaj-za-mlade/

Projekt "A (se) štekaš?!?" je sofinanciran s strani Ministstva za zdravje RS.


torek, 26. november 2013 Prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju

 

Z iskrenim veseljem in ponosom vam sporočamo, da je naša sodelavka prof. dr. Dušanka Janežič prejela prestižno Zoisovo nagrado, in sicer za vrhunske dosežke v matematiki in naravoslovju. Gre za eno najprestižnejših nagrad za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki jo podeljuje Republika Slovenija raziskovalcem v Republiki Sloveniji, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.


Vir: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8426/9fc81d2825173b8cdeb3cbc9aa8e2356/


Foto: Tamino Petelinšek, STA

V nadaljevanju navajamo kratko utemeljitev priznanja.

Doktorica Dušanka Janežič je redna profesorica na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in znanstvena svetnica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Temeljne usmeritve njenega znanstveno-raziskovalnega dela so izpopolnjevanje in razvoj ter uporaba novih metod in algoritmov pri molekularnem modeliranju, to je pri teoretskih raziskavah v naravoslovnih in tehničnih znanostih, kot so kemija, farmacija, molekularna fizika, strukturna biologija in razvoj novih materialov.

Profesorica Dušanka Janežič je s svojimi vrhunskimi dosežki na področju molekularnega modeliranja, ki ga je v Slovenijo pripeljala pred 20 leti, trajno prispevala k razvoju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. S svojim dolgoletnim znanstvenoraziskovalnim, pedagoškim in strokovnim delom na področju molekularnega modeliranja si je pridobila velik ugled med vodilnimi strokovnjaki in znanstveniki v svetu in doma.

Letošnja slavnostna podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, priznanja Ambasador znanosti in Puhovih priznanj je potekala v petek, 22. novembra ob 20. uri v Unionski dvorani v Mariboru. Več informacij o podelitvi je dostopnih tukaj.

   Foto: RTV TV SLO (http://4d.rtvslo.si/#arhiv/podelitev-nagrad/174248624)

Oglejte si video posnetek RTV TV SLO s klikom na povezavo: Podelitve Zoisovih nagrad, od 49'33'' dalje.

Prisluhnite oddaji RTV RADIO SLO s klikom na povezavo: Zoisovi nagrajenci 2013.

Naši sodelavki prof. dr. Dušanki Janežič iskreno čestitamo in ji želimo še veliko uspehov in izzivov na njeni raziskovalni in pedagoški poti!

 


torek, 26. november 2013 Uspešen "Start-up Weekend" v Kopru, aktivni udeleženci tudi študenti Famnita

Skoraj 400 študentov je pretekli konec tedna, 22. in 23. novembra, na petih lokacijah po Sloveniji, med drugim tudi v Kopru, v okviru »Start-up Weekenda« razvijalo svoj podjetniški potencial in predvsem znanje in poslovno ustvarjalnost.

Namen dogodka je bilo izbrati podjetniške študente, jih združiti in ustvariti podjetniško okolje za razvoj poslovnih idej, ki bodo morda zagledale kdaj tudi luč v pravem podjetniškem smislu. Skupno je bilo v Sloveniji čez vikend zbranih 82 poslovnih idej, med katerimi jih je 42 zagledalo luč na končni predstavitvi pred strokovnimi komisijami. Projekta se je udeležilo več kot 40 fakultet in 9 visokošolskih zavodov (zasebnih).

Aktivni udeleženci koprskega »Start-up Weekenda«, ki ga je organiziral Univerzitetni inkubator Primorske, so bili tudi študenti Famnita.

Več informacij  >>>


ponedeljek, 25. november 2013 Vabilo na dogodek za tehnološke navdušence "Študent je car"

Vabljeni na dogodek za tehnološke navdušence "Študent je Car!",
ki bo potekal v četrtek, 5. decembra 2013, ob 11.30 uri,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Na dogodku bo študentom predstavljeno poslanstvo in dejavnosti Univerzitetnega inkubatorja,
tekmovanje ImagineCup in razvojna orodja za izdelavo aplikacij.

Prijave na dogodek zbiramo na naslovu:
http://www.eventbrite.co.uk/e/student-je-car-dogodek-za-tehnoloske-navdusence-koper-tickets-9509355739

Vabilo.pdf

Vabljeni, udeležba je brezplačna.


petek, 22. november 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Sergia Hirokija Koikeja Quintanarja, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom O problemu izomorfnosti cikličnih Haarovih grafov (On the isomorphism problem of cyclic Haar graphs).

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 2.12.2013 ob 10:00 v predavalnici Pošta na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 22. november 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Petra Mackelwortha,
z naslovom Strategies for developing Marine Protected Areas (MPAs),

ki bo v sredo 27.11.2013 ob 12.30 uri,
v predavalnici Famnit - Muzejski 2, Muzejski trg 7, Koper.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


četrtek, 21. november 2013 Za nami je tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

V sredo, 20. novembra 2013 je na UP FAMNIT potekalo tretje predavanje petega cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu Famnitovi izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si/).

Mag. Rado Pezdir (UP FAMNIT), je razkril povezave med matematiko in borznimi strategijami. Na podlagi izbrane platforme je prikazal, kako se trguje v živo, kaj je donos in kaj tveganje ter zakaj je matematika ključna pri nastavljanju strategij, s katerimi se vstopa na finančne trge.


mag. Rado Pezdir

Predavanje je bilo zelo dobro obiskano.

Naslednje predavanje Izletov bo na vrsti v sredo, 22. januarja 2014 ob 18.00 uri, ko bo dr. Janez Žibert na predavanju z naslovom » Ste podobni kateri izmed slavnih osebnosti? « predaval o Biometriji.

Več o Famnitovih izletih lahko najdete na: http://izleti.famnit.upr.si/.

Vabljeni k ogledu FOTOGALERIJE.


torek, 19. november 2013 Uspešen nastop Famnitove ekipe na srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja na Poljskem

Od 15. do 17. novembra 2013 so se člani tekmovalne skupine StackOverflow v sestavi Aleksandar Todorović, Marko Tavčar in Tomaž Tomažinčič, v spremstvu mentorja asist. Tineta Šukljana in dr. Jerneja Vičiča, kot zmagovalci računalniškega tekmovanja na UP, udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja (Central Europe Regional Contest 2013 - CERC'13) v Krakovu, na Poljskem.

Srednjeevropskega tekmovanja se je skupina UP FAMNIT (v različni sestavi), kot zmagovalna skupina na ravni UP, udeležila že petič. Letos se je tekmovalna skupina StackOverflow, s tremi rešenimi nalogami, med vsemi sodelujočimi srednjeevropskimi skupinami, uvrstila na 51. mesto.

Iskrene čestitke!


petek, 15. november 2013 Vabljeni na predavanje Embody your Soul and Be in the World, dr. Siegmarja Gerkena

 

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Siegmarja Gerken z Univerze JFK v Kaliforniji, ZDA z naslovom
Dimensions of Embodiment and their Implication for Psychology, Education, Health, Consulting and Personal Integration  (Dimenzije utelešenja in njegove implikacije za psihologijo, izobraževanje, zdravje, svetovanje in osebnostno integracijo), ki ga organizira Oddelek za psihologijo UP FAMNIT.

Predavanje bo v četrtek, 21.11.2013, ob 18.30 uri, v predavalnici Tramontana (UP FHŠ, Titov trg 5, Koper).


Dr. Siegmar Gerken

Dr. Siegmar Gerken bo na predavanju predstavil telesno orientirano psihoterapijo in njen vpliv na različna področja življenja. Prikazal bo kako pomembno je najti stik s seboj, s svojim bistvom ter živeti in osmišljati sebe in svoje bivanje.

Dr. Siegmar gerken je študiral psihologijo, izobraževanje in antropologijo. Je pionir telesno orientirane in na srce osredinjene (heart-centered) terapije in humanistične psihologije. Od leta 1971 dalje in je utemeljitelj programov Energije in zavedanja in pristopa Core Evolution. Dr. Siegmar poučuje na Diplomskem inštitutu Santa Barbara (Santa Barbara Graduate Institute), na Univerzi JFK (JFK University) in na Inštitutu Esalen (Esalen Institute) Big Sur, Kalifornija, ZDA.

Izvaja telesno orientirano terapijo in na čuječnosti temelječe treninge (mindfulness-based trainings). Poleg lastnih treningov iz pristopa Core Evolution, predava in uči na univerzah in zasebnih inštitutih po celem svetu na temo medsebojne povezanosti psihosomatskih procesov in kako se ti manifestirajo na ravni telesa, čustev, uma, volje in duha. Njegovo raziskovanje energetskih polj in dokumentiranje psiho-emocionalnih stanj odpira nova obzorja tako znanstvenikom kot praktikom.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.


četrtek, 14. november 2013 Vabljeni na 3. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

 

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Pred nami je tretje predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom Matematika in borzne strategije , ki bo potekalo

v sredo 20. novembra 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo mag. Rado Pezdir (UP FAMNIT) razkril povezave med matematiko in borznimi strategijami. Popularno mnenje je, da so finančni trgi neka oblika igralništva, namenjena zgolj hazardiranju in finančnim prevaram, ki na koncu opustošijo ekonomijo.

http://www.iam.upr.si/sl/resources/images/novice/stock-market-quotes.jpg

Predavanje se bo dotaknilo tega mita in ga skušalo ovreči ter pokazati, da so finančni trgi ključen element delovanja ekonomije ter da je mehanizem njihovega delovanja daleč od igralništva, oziroma da izraz casino kapitalizem ne opisuje finančnih trgov, čeprav je ta izraz izjemno popularen. Na podlagi izbrane platforme bomo pokazali, kako se trguje v živo, kaj je donos in kaj tveganje ter zakaj je matematika ključna pri nastavljanju strategij, s katerimi se vstopa na finančne trge.

http://www.iam.upr.si/sl/resources/images/novice/pezdir.jpg:resizebox?83x125

Rado Pezdir je magistriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo . Sodeloval je pri večjem številu ciljnih in temeljnih raziskovalnih programov ter svetovalnih projektih za gospodarstvo. Poleg objav v znanstvenih revijah je izdal tudi knjigo o tranziciji v Sloveniji.

Več o ciklu je na spletni strani http://izleti.famnit.upr.si/.
Za dodatne informacije nam pišite na martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

doc. dr. Martin Milanič,       izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
koordinator cikla     dekanja UP FAMNIT

                                                                                                            


torek, 12. november 2013 Vabljeni na biomatematično popoldne na UP FAMNIT

Vabimo vas, da se nam pridružite na biomatematičnem popoldnevu, ko bomo na UP FAMNIT gostili nekaj vrhunskih znanstvenikov s področja matematične in teoretične biologije.
Biomatematično popoldne na UP FAMNIT bo potekalo
v petek, 29.11.2013, v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Program srečanja:

14.30-15.10

Reinhard Bürger: Models for the evolution of local adaptation and differentiation with gene flow

15.15-15.45

Andreja Ramšak: Phylogeographic structure and niche occupation: case study Pelagia noctiluca

15.45-16.15

Coffee break

16.15-16.45

Ryszard Rudnicki: On a sexual model of phenotypic evolution

16.50-17.20

Vitaly Volpert: Nonlocal reaction-diffusion equations in populations dynamics

17.25-17.55

Andreas Deutsch: Models for collective cell behaviour

 

Abstracts

Reinhard Bürger, Department of Mathematics University of Vienna, Austria

In subdivided populations, adaptation to a local environment may be hampered by maladaptive gene flow from other subpopulations. First, we study a continent-island model in which an ancestral population sends migrants to a colony exposed to a different environment. At an isolated locus, i.e., unlinked to other loci under selection, a locally beneficial mutation can be established and maintained only if its selective advantage exceeds the immigration rate of alternative allelic types. We show that, if a beneficial mutation arises in linkage to a locus at which a locally adapted allele is already segregating in migration-selection balance, the new mutant can invade and be maintained under much higher immigration rates than predicted by one-locus theory. We deduce the maximum amount of gene flow that admits the preservation of the locally adapted haplotype on the strength of recombination and selection. We then extend some of these results to bidirectional migration between two demes and derive the equilibrium configurations and bifurcation patterns for important limiting cases.

Andreja Ramšak, Marine Biology Station, Piran, Slovenia

Mass occurencies of scyphozoan medusae in the last decades stimulated interest of phylogeographers to reveal spatial distribution of their genetic lineages and historical demographic processes. In this regard the marine environement is very challenging since planctonic larvae may reflect contemporary oceanographic conditions, while species with restricted dispersion may reflect historical processes. Most of the scyphozoan species have metagenetic life cycle, but Pelagia noctiluca is exception being holoplanctonic. Phylogeographic analysis on COI revealed two clades and high haplotype diversity and lack of isolation by distance. Phylogenetic analysis revealed two reciprocally monophyletic clades due to past splitting and followed by gene flow between Atlantic and Mediteranean over the notorious biogeographic barrier of Gibraltar Straight. The potential distribution of the phylogenetic clades were used to assess possible niche and subtle differences among suitable niches can be valuable source of information connected with unique history of the lineages.

Joint work with Ezequiel Ale, Amanda F. Cunha, Antonio C. Marques, Alenka Malej, André C. Morandini.

Ryszard Rudnicki, Institute of Mathematics, University of Silesia, Katowice, Poland

We consider an individual based model of phenotypic evolution in hermaphroditic populations which includes random and assortative mating of individuals.  By increasing the number of individuals to infinity we obtain a nonlinear transport equation, which describes the evolution of distribution of phenotypic traits. Existence of an one-dimensional attractor is proved and the formula for the density of phenotypic traits in the limiting (asymptotic) population is derived in some particular case. The talk is based on a manuscript: R. Rudnicki, P. Zwolenski, Model of phenotypic evolution in hermaphroditic populations.

Vitaly Volpert, Institut Camille Jordan, University Lyon 1, France

Darwin illustrated his theory about emergence and evolution of biological species with a diagram. It shows how species exist, evolve, appear and disappear. The goal of this presentation is to give a mathematical interpretation of this diagram and to show how it can be reproduced in mathematical models. It appears that conventional models in population dynamics are not sufficient, and we introduce new models which take into account local, nonlocal and global consumption of resources, and models with space and time dependent coefficients.

Andreas Deutsch, Centre for Information Services and High Performance Computing, Technical University Dresden

We introduce cellular automata as models for collective behaviour in interacting cell populations. We focus on mechanisms of collective cell migration and invasion and demonstrate how  analysis of the models allows for prediction of emerging properties at the cell  population level. Finally, we discuss applications of the invasion models to glioma tumours.

Reference: A. Deutsch, S. Dormann: Cellular Automaton Modeling of Biological Pattern Formation: Characterization, Applications, and Analysis, Birkhäuser, Boston, 2005

 

Za dodatne informacije lahko pišete na barbara.boldin@upr.si.


četrtek, 7. november 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. novembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Razvoj računalniških metod za reševanje problema maksimalne klike

Povzetek:

Doktorsko delo bo vsebovalo pregled in analizo najpogosteje uporabljenih orodij in uveljavljenih metod, ki omogočajo hitro izvedbo in testiranje algoritmov za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih. Predlagamo metode, ki bodo omogočale hitro in enostavno implementacijo v že obstoječa programska orodja (spletni strežnik ProBiS). 

Razvili bomo nov vzporedni algoritem Parallel-ProBiS za izračun podobnosti med proteinskimi strukturami. Algoritem bo posebej učinkovit za poganjanje na več procesorskih jedrih in gručah računalnikov.

Razvili bomo nov zaporedni algoritem za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih, ki teče na enem procesorskem jedru in v nadaljevanju razvili nov vzporedni algoritem MaxCliquePara za iskanje maksimalne klike na neusmerjenih grafih, učinkovit za izvajanje na več procesorskih jedrih. Učinkovitost izvajanja algoritma MaxCliquePara bo prikazana na izbranih proteinskih produktnih grafih. 

Izdelali bomo tudi prosto dostopno podatkovno zbirko proteinskih produktnih grafov, ki bo omogočala možnost testiranja različnih algoritmov za reševanje problemov. Ponudili jo bomo kot testno množico v raziskovalne namene raziskovalcem in razvijalcem algoritmov.

Vabljeni!


četrtek, 7. november 2013 Nadomestne volitve člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem

Obveščamo vas, da je rektor UP prof. dr. Dragan Marušič sprejel sklep o razpisu nadomestnih volitev člana Upravnega odbora Univerze na Primorskem (UO UP) iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost. 

Nadomestne volitve bodo 19. decembra 2013.

Več informacij  >>>

 


sreda, 6. november 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Po sledeh wulfenovke do najvišjega vrha Albanskih Alp (Bjeshket e Nemuna - Prokletije)"

Vabimo vas na prvo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov v študijskem letu 2013/14, ki bo v četrtek, 14 .11.2013, ob 1 9 .00 uri v Mali predavalnici UP FAMNIT. Predavanje z naslovom " Po sledeh wulfenovke do najvišjega vrha Albanskih Alp (Bjeshket e Nemuna - Prokletije) ", bo izvedel doc. dr. Boštjan Surina .

Kratka vsebina predavanj: Predavatelj bo predstavil svoje dosedanje raziskave v Dinaridih in na Balkanskem polotoku s poudarkom na Prokletijah, skrajnem jugovzhodnem, najvišjem in najbolj vznemirljivem delu Dinaridov. Ob številnih botaničnih in geografsko-zgodovinskih zanimivostih Prokletij bo slušatelje seznanil z biotsko pestrostjo, endemizmom, zanimivimi in nerešenimi problemi v rastlinskem svetu območja med Albanijo, Kosovim in Črno goro.

O predavatelju: Boštjan Surina je svoje univerzitetno šolanje zaključil na Univerzi v Ljubljani in v okviru programa usposabljanja mladih raziskovalcev leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete, kjer je za svoj študijski uspeh prejel Jesenkovo nagrado. Po končanem doktorskem študiju se je kot Marie Curie štipendist pet let usposabljal na Botaničnem inštitutu Univerze na Dunaju (Avstrija) in v Prirodoslovnem muzeju Rijeka (Hrvaška). Od leta 2008 je kot predavatelj angažiran na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja s sistematiko, filogenijo in filogeografijo polimorfnih taksonov cvetnic na območju Dinaridov, Balkanskega polotoka in Sredozemlja.


torek, 5. november 2013 Ustavite se na spletni postaji Živ?Živ!


Živ?Živ! je spletna postaja, kjer o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in ljudje z osebnimi izkušnjami. Je stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov. Želimo, da naša postaja pomaga spregovoriti o samomoru.
(Slovenski center za raziskovanje samamomora UP IAM)

V okviru UP IAM  Slovenskega centra za raziskovanje samomora je v teh dnevih zaživela nova spletna stran Živ?Živ!, ki je namenjena ozaveščanju splošne in strokovne javnosti o samomoru in samomorilnem vedenju.

Pri oblikovanju vsebin sodelujejo s strokovnjaki s področja duševnega zdravja in samomorilnega vedenja. Prispevke pišejo tudi ljudje, ki so se sami znašli v stiski.

Spletna stran nagovarja štiri glavne sklope :

Želijo torej, da bi se na strani prepoznali različni ljudje – tako tisti v stiski, kot tisti, ki lahko pomagajo preprečevati samomor. Na voljo so tudi kontakti za iskanje pomoči in sodelovanje v preventivnih ali raziskovalnih programih.

Dobrodošli na postaji

Spletna stran je predstavljena kot postaja, saj si tudi samomorilno vedenje lahko predstavljamo kot eno od postaj v življenju. Besedna igra v imenu Živ?Živ! nakazuje, da lahko posameznik s postaje najde pot naprej.

Tudi za bližnje po samomoru je lahko žalovanje ena od življenjskih postaj. Logotip spletne strani zato spominja na znak za postajo , hkrati pa ima v ozadju tudi simbol markacije. Torej simbol, ki kaže, da smo na pravi poti.

Po tem logotipu boste prepoznali postajo Živ?Živ!

Če želite napisati strokovni ali osebni prispevek, bodo na postaji Živ? Živ! veseli tudi takšnega sodelovanja.

Na svidenje na postaji Živ?Živ!


sreda, 30. oktober 2013 Za nami je drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

 

V sredo, 23. oktobra 2013 je na UP FAMNIT potekalo drugo predavanje petega cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu,
FAMNITovi Izleti v matematično vesolje ( http://izleti.famnit.upr.si/ ) .

Dr. Matjaž Konvalinka , docent z Oddelka za matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je predaval o Catalanovih številih , enem najpomembnejših kombinatoričnih zaporedij. Catalanova števila so uporabna za preštevanja Dyckovih poti, polnih binarnih dreves, triangulacij mnogokotnikov in postavitev oklepajev, pa tudi izven matematike, npr. za računanje števila vseh možnih načinov zlaganja nogavic.


doc. dr. Matjaž Konvalinka

Predavanje je bilo zelo dobro obiskano, med drugim so se ga udeležili dijaki srednjih šol iz Nove Gorice.

Naslednje predavanje Izletov bo na vrsti v sredo, 20. novembra 2013, ko bo mag. Rado Pezdir predaval o uporabi matematike v borznih strategijah .

Več o Famnitovih izletih lahko najdete na: http://izleti.famnit.upr.si/ .

Vabljeni k ogledu >>fotogalerije>>.


ponedeljek, 28. oktober 2013 Delavnica "Izpolnjevanje vloge za certifikat Europsy" v Kopru

V nadaljevanju posredujemo informacijo Društva psihologov Slovenije (DPS) o organizaciji izobraževanja o certifikatu EuroPsy in pripravi na izpolnjevanje vloge za pridobitev tega certifikata. 

Kraj izvedbe

Priprava bo potekala v četrtek7. 11. 2013, s pričetkom ob 16:30, v Veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma Koper (Cankarjeva 5, Koper).

Več o izobraževanju

Vlasta Zabukovec, članica Evropskega odbora za podeljevanje certifikata EuroPsy, in Anja Podlesek, predsednica Nacionalnega odbora za podeljevanje EuroPsy, bosta v prvem delu srečanja predstavili certifikat EuroPsy. V drugem delu bo sledila razlaga, kako izpolniti vlogo za pridobitev certifikata, z nasveti, izkušnjami in primeri dobre prakse.

Priprava je namenjena vsem psihologom in psihologinjam, ki nameravajo zaprositi za certifikat, bodisi po rednem postopku bodisi po postopku, ki velja v prehodnem obdobju. (V prehodnem obdobju, ki bo trajalo do konca marca 2015, lahko za certifikat po posebnih pogojih zaprosijo univ. dipl. psih., ki bodo imeli do marca 2017 vsaj tri leta izkušenj s samostojnim opravljanjem psihološke dejavnosti.) 
Delavnica je prav tako namenjena vsem, ki želite o samem certifikatu izvedeti več informacij.

Udeleženci naj po možnosti s seboj prinesejo obrazce, ki so sestavni del vloge za certifikat EuroPsy in jih najdejo na spletni strani www.europsy.si (oz. neposredno na http://www.europsy.si/index.php/pridobi-europsy/obrazci-test/2-obrazci.html; za prehodno obdobje obrazci A, C in F; za redni postoper A, B in C).Obrazce naj pred delavnicami pregledajo in pripravijo vprašanja.

Kako se lahko prijavim?

Udeležba na pripravi je brezplačna. Prijavite se lahko preko spletne ankete (klikni)
Pohitite s prijavo, število mest je omenjeno.

Ker je certifikat EuroPsy namenjen vsem psihologom, vas vljudno prosimo, da o srečanju obvestite tudi svoje kolege psihologe, ki niso včlanjeni v Društvo psihologov Slovenije.

Za vsa dodatna vprašanja nam pišite na dps.izobrazevanja@gmail.com

 


petek, 25. oktober 2013 Uvodne delavnice za bruce

Za lažji vstop v samostojno študijsko in raziskovalno delo so v sredo, 23. oktobra in četrtek, 24. oktobra tudi letos potekale uvodne delavnice za študente prvih letnikov dodiplomskih študijskih programov v sklopu Uvodnih delavnic za bruce, kjer so bile predstavljene uporabne informacije s področja študija, od seznanitve z številnimi pravilniki, ki urejajo dolžnosti in pravice študentov do odgovorov na praktična vprašanja povezana z študijem: Kako in kdaj se prijaviti na izpit?, Kje bodo objavljeni izpitni roki? Kje pridobim več informacij o pravilih fakultete, o dogodkih na fakulteti? Na koga se lahko obrnem za vprašanja v zvezi s študijem?

V sklopu delavnice so bila študentom predstavljena zlata pravila knjižnice ter podane osnovne informacije o delovanju knjižnice in knjižničnega informacijskega sistema (Cobiss). Nadalje so študenti izvedeli več o možnostih in prednosti mednarodnih izmenjav v času študija, še posebej preko programa Erasmus.


torek, 22. oktober 2013 Ekipa StackOverflow je prvak UP na tekmovanju Univerzitetni programerski maraton

V soboto 19. oktobra 2013 je v Ljubljani potekalo finale tekmovanja Univerzitetni programerski maraton (UPM). Finala so se udeležile le najboljše ekipe iz posameznih univerz.
Ekipa StackOverflow iz UP FAMNIT, v sestavi Aleksandar Todorović in Marko Tavčar, je postala prvak UP in hkrati, med vsemi 49 sodelujočimi ekipami, zasedla 15 mesto na državni ravni.
Sredi novembra bodo prvaki sodelovali na evropskem tekmovanju v Krakowu na Poljskem.

Našim prvakom iskreno čestitamo!

Spletna stran tekmovanja je http://tekmovanja.acm.si/upm


ponedeljek, 21. oktober 2013 Rektor Univerze na Primorskem promoviral dvanajst doktorjev znanosti

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je v četrtek 17.10.2013 na slovesnem dogodku v Pretorski palači v Kopru promoviral dvanajst  doktorandov v doktorje znanosti.  


Foto: Mirella Baruca

Doktorja znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP sta postala dr. Staš Bevc , ki je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom  »Razvoj računalniških orodij za molekularno modeliranje« in dr. Jurij Kovič , ki je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih«.

Staš Bevc se je rodil leta 1982 v Kopru. Po končani splošni gimnaziji se je vpisal na Univerzo na Primorskem na Pedagoško fakulteto, smer matematika in računalništvo, kjer je leta 2006 diplomiral iz teme uporabe videokonferenc kot učno tehnologijo v e-okolju.
Po diplomiranju se je tudi zaposlil na Pedagoški fakulteti kot sistemski administrator in sodeloval v projektu "Partnerstvo III" kot razvijalec portfolio modula spletnega orodja za e-izobraževanje Moodle. Sodeloval je tudi pri izdelavi programa za virtualno poslovanje VIRBUS (virtual business) v okviru Leonardo da Vinci projekta.
Leta 2006 se je vpisal na magistrski študij računalništva in informatike na Univerzi na Primorskem na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Leta 2009 je magistriral na temo izdelave podatkovnih struktur za obdelavo podatkov strukturiranih v pod- in nadmnožicah. V času magistrskega študija je delal na fakulteti, kot asistent za računalniške predmete.
Na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je študij istega leta nadaljeval z vpisom na doktorat ter se zaposlil na Kemijskem Inštitutu kot mladi raziskovalec.
Letos je pod mentorstvom prof. dr. Mateja Praprotnika in somentorstvom prof. dr. Dušanke Janežič zaključil doktorsko disertacijo z naslovom „Razvoj računalniških orodij za molekularno modeliranje“ in jo 17. septembra zagovarjal ter doktoriral. Trenutno je zaposlen na Kemijskem Inštitutu, kjer dela na področju računsko intenzivnih metod ter razvija računalniška orodja za molekularno modeliranje. 

Kratek povzetek vsebine doktorske disertacije:  Doktorska disertacija obravnava izdelavo računalniških orodij za molekularno modeliranje. Ukvarja se z dvema področjema, in sicer s simulacijo molekulske dinamike ter encimsko kinetiko.
Avtor razvije vzporedno večskalno metodo, ki omogoča sklopitev dveh opisov sistema različne ločljivosti v eni sami simulaciji. Metodo vgradi v sodoben programski paket za simulacijo molekulske dinamike ter jo preizkusi na raztopini soli v vodi, ki velja za eno najpomembnejših topil v simulacijah bioloških sistemov. Vpelje splošno uporaben pristop, ki služi kot temelj nadaljnjih večskalnih bioloških simulacij. Za raziskave na področju encimske kinetike avtor razvije spletno orodje, ki omogoča, da zapletene reakcijske mehanizme predstavimo s shemami, ki jih izdelamo z miško. Iz shem se samodejno izdelajo diferencialne enačbe, ki opisujejo potek encimske reakcije. Orodje bistveno olajša študij kinetike encimov. Ročna izdelava diferencialnih enačb je sicer zelo nadležen postopek, zlasti ker moramo pri obravnavi upoštevati več možnih poti in za vsako od njih izdelati svoj kinetični model. Orodje uspešno preizkusi na treh realnih bioloških sistemih. Novo razvita orodja znatno prispevajo k študiji kompleksnih molekularnih sistemov s pomočjo računalniškega modeliranja in s tem k razvoju različnih področij naravoslovnih ved.


Foto:Mirella Baruca

Jurij Kovič se je rodil 1960 v Ljubljani. Že v osnovni šoli in med obiskovanjem Poljanske gimnazije, ki jo zaključil z odličnim uspehom, pa tudi kot študent matematike, je uspešno nastopal na državnih matematičnih tekmovanjih.
Na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani je leta 1985 diplomiral na teoretični smeri matematike. Na isti fakulteti je leta 1993 zaključil magistrski študij iz matematike.
Več let je poučeval matematiko na srednji šoli in gimnaziji ter vodil vaje iz matematike na različnih fakultetah v Ljubljani. Leta 2000 je v okviru Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije izdal knjigo matematičnih problemov za srednješolce »Znate rešiti sami?«
Leta 2008 se je vpisal na Univerzo na Primorskem na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Letos je pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega zaključil doktorsko disertacijo z naslovom „Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih“ in jo 14. maja zagovarjal ter doktoriral.
V času študija je objavil tri znanstvene članke v mednarodnih matematičnih revijah, dva samostojna članka ter en skupni članek pa so sprejeti v objavo.

Kratek povzetek vsebine doktorske disertacije:
Grafe praporov in simetrijske grafe, ki so jih odkrili okrog leta 1980, so doslej uporabljali predvsem za klasifikacijo zemljevidov − to je grafov, celično vloženih v kompaktne ploskve. Namen doktorske disertacije je prikazati nekaj razširitev njihove uporabe, in sicer pri poliedrih in molekulah, pa tudi pri hiperzemljevidih in konfiguracijah ter sfernih poliedrih in sfernih molekulah.
Disertacija obsega 121 strani in je razdeljena na tri dele.
V prvem delu, ki je posvečen uporabi simetrijskih grafov pri poliedrih, so s pomočjo geometrijskih in algebraičnih metod določeni simetrijski grafi vseh 75-ih uniformnih poliedrov, pa tudi število orbit praporov vseh 92-ih Johnsonovih teles. Dobljeni rezultati so potrdili temeljno hipotezo (oblikovano ob določitvi simetrijskih grafov 5-ih platonskih in 13-ih arhimedskih teles), da imajo uniformni poliedri z istim ogliščnim tipom izomorfne simetrijske grafe. Omogočili so tudi klasifikacijo konveksnih poliedrov z regularnimi poligonskimi ali zvezdastimi lici na osnovi njihovih simetrijskih grafov ter karakterizacijo teh poliedrov z minimalnim številom parametrov.
V drugem delu disertacije, ki se navezuje na področje matematične kemije, konkretno na benzenoidne ogljikovodike, so na podoben način klasificirane ravninske molekule, sestavljene iz pravilnih šestkotniških gradnikov. Vpeljano je tudi orodje za opisovanje simetrij teh molekul, t.i. »simetrijska koda«, ki podrobneje klasificira različne tipe simetrij teh molekul.
V tretjem delu disertacije je pojem simetrijskih grafov razširjen na hiperzemljevide in geometrijske konfiguracije, nazadnje pa tudi na sferne poliedre in sferne molekule. S pomočjo simetrijskih grafov je npr. dokazano, da so določeni razredi sfernih poliedrov, katerih lica so pravilni sferični mnogokotniki, končni, kar bo omogočilo njihovo postopno klasifikacijo.
Disertacija, s področja katere sta že objavljena dva članka v mednarodnih revijah, trije pa so bili sprejeti v objavo, tako povezuje »teoretično« in »uporabno« matematiko in predstavlja most od preteklih uporab simetrijskih grafov prek sedanjih k prihodnjim.

V nadaljevanju objavljamo imena promoviranih doktorjev znanosti 2013:

  • dr. Jurij Kovič, UP FAMNIT,
  • dr. Staš Bevc, UP FAMNIT,
  • dr. Jasna Auer  Antončič, UP FM,
  • dr. Sergej Gričar, UP FM,
  • dr. Damijan Koletnik, UP FM,
  • dr. Jure Ramšak, UP FHŠ,
  • dr. Lenka Saveljič  Bulatovič, UP FHŠ,
  • dr. Benjamin Lesjak, UP FM,
  • dr. Klara Šumenjak, UP  FHŠ,
  • dr. Sandra Kadum Bošnjak, UP PEF, 
  • dr. Katarina Šmid, UP  FHŠ,
  • dr. Ines Beguš, UP  FHŠ.

Slovesno promoviranim doktorjem znanosti iskreno čestitamo in jim želimo nadaljnjih osebnih in poslovnih uspehov.


ponedeljek, 21. oktober 2013 Uspešen zagovor doktorske disertacije Ademirja Hujdurovića

Danes je Ademir Hujdurović, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov (Algebraic Aspects of Graph Theory), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.
 


Komisija za zagovor v sestavi izr. prof. dr. Štefka Miklaviča, doc. dr. Primoža Šparla in izr. prof. dr. Istvana Kovacsa, je ocenila, da je študent Ademir Hujdurović doktorsko disetacijo uspešno zagovarjal.

Na fotografiji z leve: izr. prof. dr. Štefko Miklavič, Ademir Hujdurović, izr. prof. dr. Istvan Kovacs,
doc. dr. Primož Šparl, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in prof. dr. Dragan Marušič.

Ademirju Hujduroviću iskreno čestitamo!

***

Ademir Hujdurović se je tako kot sedmi pridružil doktorandom, ki so doktorirali pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča.


nedelja, 20. oktober 2013 Uspešno zaključena mednarodna delavnica

V petek, 18. oktobra 2013 se je uspešno zaključila mednarodna delavnica Joint conference of COST FP0904 and FP1006, Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance na Rogli. Srečanje je privabilo številne vodilne znanstvenike s področja kot tudi perspektivne mlade doktorske in podoktorske študente s celega sveta.

Podatki o delavnici:

Naslov / Title

Joint conference of COST FP0904 and FP1006, Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance

Trajanje / Duration

16/10/2013 to 18/10/2013

Kraj / Location

Hotel Rogla and Hotel Planja, Rogla, Slovenia

Spletna stran / Web page

http://www.cost-fp0904.ahb.bfh.ch/cost/en/Events/Conferences/JointConference_Oct13_Slovenia.htm

# udeležencev / # participants

68 (11 domestic, 57 foreign)

# vabljenih predavateljev / # invited speakers

2 (Frederick A. Kamke, Oregon State University, USA; Scott Renneckar, Virginia Tech, USA)

# referatov / # presentations

36

Države udeležencev / Countries

27 (Austria, Belgium, Canada, Croatia, Denmark, Finland, France, Germany, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, The Netherlands, Turkey, United Kingdom, United States of America)

Organizatorji / Organizers

University of Primorska, Andrej Marušič Institute
University of Ljubljana, Biotechnical Faculty

Znanstveni odbor / Scientific committee

Parviz Navi, Stephanie Wieland, Dennis Jones, Lone Ross Gobakken, Mark Hughes, Lennert Salmen, Peer Haller, Gerhard Gruell, Holger Militz, Electra Papadopoulou, Graham Ormondroyd, Jakub Sandak, Sergej Medved, Andreja Kutnar

Organizacijski odbor / Organization committee

Sergej Medved (UL BF), Andreja Kutnar (UP IAM & UP FAMNIT), Michael Burnard (UP IAM & UP FAMNIT)


petek, 18. oktober 2013 Obisk študentov skupnega interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti iz Univerze v Ljubljani na UP FAMNIT

Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom

" Self-fullfiling prophecy as proces of social construction of reality ",

ki bo potekalo v soboto 19. oktobra 2013 od 11.30 do 13.30 ure
v Veliki predavalnici UP FAMNIT, na Glagoljaški 8, v Kopru.

Predavanje bo v sklopu obiska tujih študentov skupnega interdisciplinarnega magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti iz Univerze v Ljubljani izvedla Simona Gomboc, univ. dipl. psih, asistentka iz Oddelka za Psihologijo, ki se raziskovalno ukvarja z implikacijami razumevanja pojava samouresničujoče se prerokbe kot procesa inovacije socialne resničnosti.

Skupni interdisciplinarni magistrski študijski program Kognitivne znanosti, se izvaja na Fakulteti za računalništvo in informatiko, Medicinski fakulteti, Filozofski fakulteti in Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

V študijskem letu 2013/14 je zimski semester magistrskega študijskega programa Kognitivne znanosti namenjen tudi raziskovanju področja Konstrukcije resničnosti (Construction of reality ), kar se navezuje na raziskovalne interese asist. Simone Gomboc.


petek, 18. oktober 2013 Študenti UP FAMNIT zmagovalci Čiste desetke 2013

V sredo, 16. oktobra 2013, na Rektorjev (predavanj prost) dan, se je v Areni Bonifika, odvijala že 16. tradicionalna športno-zabavna prireditev Čista desetka. Udeležilo se je je okrog 200 študentov Univerze na Primorskem, ki so se pomerili v desetih športnih in ostalih zabavnih disciplinah.

Na letošnji Čisti desetki so študenti UP FAMNITa v skupnem seštevku dosegli prvo mesto z osvojenimi 98. točkami, drugi so bili študenti UP FTŠ-Turistice z osvojenimi 78 točkami in tretji študenti UP PEF s 40 točkami.
Študenti UP FAMNITa so nastopali v vseh disciplinah in dosegli naslednje uvrstitve:

- košarka – 1. mesto;
- odbojka – 2. mesto;
- namizni tenis moški – 1. mesto;
- keglanje moški – 1., 2. in 3. mesto;
- keglanje ženske – 1. in 2. mesto;
- kalčeto (namizni nogomet) – 3. mesto;
- briškola – 1., 2. in 3. mesto;
- twister – 2. in 3. mesto;
- pikado ženske – 1. in 3. mesto;
- štafeta v pretakanju bevande – 2. mesto.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Dogodek, ki sta ga organizirala Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) je potekal v Areni Bonifika, kjer ga je slavnostno odprla prorektorica za študijske zadeve Univerze na Primorskem, dr. Nadja Plazar.

Prilagamo nekaj fotografij, več si jih lahko ogledate v fotogaleriji.

 


sreda, 16. oktober 2013 Vabljeno predavanje doc. dr. Davida Kerrja iz »School of Psychological Science« na Oregon State University, ZDA

Vljudno vabljeni na predavanje "O preprečevanju samomora med mladimi",
doc. dr. Davida Kerrja iz
»School of Psychological Science« na Oregon State University, ZDA,

ki bo v četrtek, 17. oktobra 2013 od 11.00 do 12.30 ure
v Veliki predavalnici v Dijaškem in študentskem domu Koper,
na Cankarjevi 5 (DŠD-P-VP).

Dr. Kerr bo v sklopu predmeta Psihološki praktikum, predaval o svojem delu, natančneje o projektu, ki je obravnaval preprečevanje samomora med mladimi.

Kratka predstavitev avtorja:

Dr. David Kerr je docent na Oregon State University, ZDA  ter raziskovalec na Oregon Social Learning Center, ZDA. Ukvarja se z raziskovanjem razvoja depresije, preprečevanja samomora med mladostniki in tveganega spolnega vedenja.

Objavljal je članke na številnih področjih:
- medgeneracijski prenos antisocialnega vedenja,
- slabo starševstvo,
- interakcija genom-okolje,
- preventiva nosečnosti,
- potek samomorilnih misli in vedenja na kliničnem in splošnem vzorcu.

Je prejemnik številnih nagrad in je član strokovnih združenj (Ameriško združenje za suicidologijo, Ameriško psihološko društvo itd.).


sreda, 16. oktober 2013 Vabljeni na 2. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

   

2. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Pred nami je drugo predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2013/14 ( http://izleti.famnit.upr.si ).

Na predavanju z naslovom Catalanova števila , ki bo potekalo

v sredo 23. oktobra 2013 ob 18h ,
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Matjaž Konvalinka (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko) predaval o enem najpomembnejših kombinatoričnih zaporedij. Catalanova števila (1, 1, 2, 5, 14, 42, 132,...) se imenujejo po belgijskem matematiku Catalanu in jih je prvi opisal znameniti matematik Leohnard Euler v 18. stoletju. Na predavanju bomo povedali nekaj o zgodovini Catalanovih števil, spoznali formulo zanje in opisali nekaj struktur, ki jih štejejo, npr. triangulacije mnogokotnika, pravilne postavitve oklepajev in Dyckove poti.

Dr. Matjaž Konvalinka je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, doktoriral pa leta 2008 na na ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Je docent na Oddelku za matematiko na Fakultete za matematiko in fiziko, ukvarja pa se z algebraično in preštevalno kombinatoriko. Leta 2012 mu je Univerza v Ljubljani podelila Svečano listino mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke .

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si .
Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT


torek, 15. oktober 2013 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Ademirja Hujdurovića

 

Ademir Hujdurović, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) in mladi raziskovalec na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov (Algebraic Aspects of Graph Theory), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Marušiča in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 21. 10. 2013, ob 10:00 uri v predavalnici fakultete Muzejski 2 (Muzejski trg 7, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 14. oktober 2013 Obvestilo o novi lokaciji knjižnice TeMeNa

Uporabnike obveščamo, da se je knjižnica TeMeNa preselila v nove prostore na Kidričevo ulico 14 (bivši prostori poslovalnice Banke Koper).

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 14. oktober 2013 Rektor UP sprejel tuje študente z UP FAMNITa

V petek 11. oktobra je rektor UP sprejel sedem tujih študentov, ki na UP FAMNIT prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore in Belorusije. Gre za odlične dijake, ki so se vpisali na dodiplomski program Matematika.

Ivan Bartulovič, Vladan Jovičić, Elvir Merulić, Luka Pavlović, Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Soludukhin so prijazno stopili pred objektiv. Med sproščenim klepetom smo ugotovili, da jim slovenščina ne bo povzročala preglavic, sicer pa bodo med študijem uporabljali tudi angleščino.

Uspešno študijsko leto jim želimo!





ponedeljek, 14. oktober 2013 Uspešno se je zaključila mednarodna konferenca MATCOS-13


V petek 11. oktobra se je zaključila dvodnevna mednarodna konferenca Middle-European  Conference on Applied Theoretical Computer Science - MATCOS-13, v organizaciji UP IAM in UP FAMNIT.

Svečana otvoritev je potekala v četrtek, 10. oktobra, ko sta prisotne pozdravila prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Sledilo je plenarno predavanje z naslovom "Two-Dimensional Packing Problems in Telecommunications" keynote govorca z Univerze v Bolonji prof. Silvana Martella (School of Engineering).

Na letošnjem MATCOSU-13 so si organizatorji zastavili dva osnovna cilja:
1) predstaviti ideje in rešitve s področja teoretičnega računalništva, ki so neposredno uporabljene v realnih aplikacijah,
2) predstaviti na plodnih idejah temelječe teoretične rezultate, ki bi se lahko v bodoče uporabili pri reševanju praktičnih težav.

Konferenca je potekala v dveh delih, prvi dan je bilo v študentki sekciji predstavljenih 12 člankov, v drugem delu konference pa je svoje znanstvene dosežke predstavilo 14 raziskovalcev.

Organizatorji so s potekom letošnje konference zelo zadovoljni, saj je bila vsebinsko izredno kakovostna.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, več fotografij je na voljo v FOTOGALERIJI.


.
..
 


petek, 11. oktober 2013 Prof. dr. Dušanka Janežič med raziskovalci z izjemnimi znanstvenimi dosežki na področju naravoslovno–matematičnih ved v letu 2012

Prof. dr. Dušanka Janežič, raziskovalka in profesorica na UP FAMNIT, je med raziskovalci z izjemnimi znanstvenimi dosežki na področju naravoslovno–matematičnih ved v letu 2012, in sicer na ožjem področju računsko intenzivnih metod in aplikacij, z dosežkom »ProBiS-2012: Spletni strežnik in spletne storitve za napovedovanje strukturno podobnih proteinskih vezavnih mest«.

Sodelavci UP FAMNIT prof. dr. Dušanki Janežič iskreno čestitamo!

Predstavitve izjemnih znanstvenih dosežkov 2012 je serija dogodkov, ki jih organizira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) v sodelovanju z raziskovalnimi organizacijami. Gre za predstavitev dosežkov po izboru posameznih znanstvenoraziskovalnih svetov ved ARRS.

Predstavitve znanstvenih dosežkov omogočajo vpogled v delo slovenskih znanstvenic in znanstvenikov in zajemajo bistvene znanstvene rezultate. Namenjene so različnim javnostim: strokovni in laični, znanstveni in gospodarski.

Predstavitev izjemnih znanstvenih dosežkov za področje naravoslovno-matematičnih ved bo potekalo 14. oktobra 2013 na Institutu "Jožef Stefan".

Več informacij:
http://www.arrs.gov.si/sl/dogodki/13/znanstveni-dosezki.asp


četrtek, 10. oktober 2013 Vabljeni na ogled razstave »Od atoma do ekosistemov«

V pritličju stavbe na Kettejevi 1 so sodelavci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT pripravili manjšo razstavo, ki so jo naslovili Od atoma do ekosistemov.

Razstava povzema vsebine, ki jih študenti obravnavajo v okviru študijskih programov naravoslovja. V štirih vitrinah so nazorno razstavljeni predmeti, ki prikazujejo vsebine iz kemije, botanike, zoologije in varstva narave. Predstavljen je del botanične in zoološke zbirke, ki ima tako pedagoško kot tudi raziskovalno vrednost. Poleg predstavitve najbolj problematičnih invazivnih rastlinskih vrst si lahko v botanični vitrini obiskovalci ogledajo material, ki ga študenti spoznavajo pri predmetih Splošna botanika in Sistematska botanika, ter rastlinski material, na katerem raziskovalno delajo sodelavci Oddelka za biodiverziteto. V zoološki vitrini je predstavljen del entomološke zbirke in material, ki ga študenti spoznavajo pri predmetu Sistematska zoologija. V samostojni vitrini so razstavljeni modeli, ki predstavljajo mikroskopsko sestavo organizmov, torej strukture od molekule do celice. Četrta vitrina pa nazorno predstavlja največje aktualne  grožnje biodiverziteti.

Oprema je bila kupljena v okviru projekta BioDiNet – mreža za varovanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

.
.
.
.


torek, 8. oktober 2013 10. in 11. oktobra poteka v Kopru mednarodna konferenca MATCOS–13

 

V četrtek, 10. in v petek, 11. oktobra 2013 bo v Kopru potekala mednarodna konferenca Middle-European Conference on Applied Theoretical Computer Science (MATCOS). Organizatorja konference sta Inštitut Andrej Marušič Univerze na Primorskem in UP FAMNIT.

Svečana otvoritev mednarodne konference bo v četrtek, 10. oktobra 2013 ob 14.00 uri v središču Rotunda, ko bosta prisotne pozdravila prof. dr. Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT. Sledilo bo plenarno predavanje z naslovom "Two-Dimensional Packing Problems in Telecommunications" letošnjega keynote govorca z Univerze v Bolonji prof. Silvana Martella (School of Engineering).

Več informacij o programu konference in udeležencih je dostopnih na spletni strani konference: http://matcos.iam.upr.si/en/

 


torek, 8. oktober 2013 Vabilo slovenskim znanstvenikom, ki delujejo v tujini

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) skupaj z Inštitutom Andrej Marušič (UP IAM) trajno vabi k različnim oblikam raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja slovenske znanstvenike, ki delujejo v tujini in si želijo sodelovati s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami oziroma se vrniti v Slovenijo.

UP FAMNIT in UP IAM želita uveljavljenim slovenskim znanstvenikom, ki so priložnost za svoj razvoj dobili v tujini, s to gesto ponuditi možnost, da svoje znanje z omenjenih področij prenesejo tudi v Slovenijo.

Delovna mesta, ki so na voljo, so predvsem s področja matematike, matematike v ekonomiji in financah, računalništva in informatike, bioinformatike, biopsihologije ter naravoslovja.

Zainteresirane vabimo, da svoj interes za sodelovanje pa tudi vsa vprašanja naslovijo na dekana UP FAMNIT izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića (ademir.hujdurovic@upr.si) ali na e-naslov UP IAM info@iam.upr.si, oziroma na naslova fakultete/inštituta:

UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper
Tel.: (+386 5) 611-75-70
Fax: (+386 5) 611-75-71

UP IAM, Muzejski trg 2, 6000 Koper

Veselimo se sodelovanja z Vami!


petek, 4. oktober 2013 Prvo predavanje Famnitovih bioloških večerov odpade

Obveščamo vas, da bo prvo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, z naslovom "Varstvo potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane", ki je bilo napovedano za ponedeljek, 7.10.2013, ob 18.00 uri, premeščeno. Nadomestni datum bo v kratkem objavljen na spletni strani.


petek, 4. oktober 2013 Še nekaj dni do mednarodne konference "Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance"

Mednarodna konferenca Joint Conference FP0904 and FP1006: "Characterization of modified wood in relation to wood bonding and coating performance"
bo potekala od 16. do 18. oktobra 2013, v Hotelu Planja na Rogli, Slovenija.

Več informacij lahko najdete prek  povezave  >>
in na priloženem LETAKU.


petek, 4. oktober 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. oktobra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Tine Šukljan

Naslov: Comparison between a cache-oblivious range query data structure and a quadtree

Povzetek:
After the introduction of the cache-oblivious model by Frigo et al. in 1999, a lot of research has been done about data structures that work well in multi-level memory hierarchies. Range reporting, as one of the fundamental problem in computational geometry, received a lot of attention. As there was a lot of research done in this area, there are very little implementation and comparisons between cache-oblivious and ”non”-cache-oblivious data structures.
In this article we implemented one of the cache-oblivious data structure for range queries and compared it with the quadtree. The results show, that the cache-oblivious data structure answers the queries much faster, but at the expense of bigger space consumption.

Vabljeni!


petek, 4. oktober 2013 Uvodno druženje med študenti in zaposlenimi - BOWLING

Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT) tudi letos organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. Srečanje bo potekalo v četrtek, 10. 10. 2013 med 20:00 in 23.00Planetu Tuš v Kopru.

Zbor bo ob 19.45 na bowlingu Planeta Tuš Koper.

 Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Vljudno vabljeni!


Študentski pozdrav,
ŠS UP FAMNIT


torek, 1. oktober 2013 Sprejeli smo brucke in bruce v študijskem letu 2013/14

 

Danes, 1. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli skoraj 200 bruck in brucev, ki so se v študijskem letu 2013/14 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Sprejem se je pričel ob 9:30. Brucke in bruce ter učitelje in sodelavce fakultete, ki so se pridružili dogodku, je pozdravila dekanja, izredna profesorica dr. Klavdija Kutnar, ki je bodoče študente seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Bodoči študenti so nato prisluhnili zanimivemu predavanju "Samoregulacija - temeljna veščina za 21. stoletje"; predaval je dr. Bogdan Polajner, ki sodeluje pri izvedbi dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija.

V zaključnem delu sprejema so svoje aktivnosti predstavili predsednica Študentskega sveta UP FAMNIT Olga Kaliada, predstavnik tutorjev študentov Matej Filipovič ter predstavnik iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem na Titovem trgu v Kopru nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič in predstavniki študentov, podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

V nadaljevanju podajamo nekaj fotoutrinkov s sprejema, več pa si jih lahko ogledate v FOTOGALERIJI.


izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


dr. Bogdan Polajner


torek, 1. oktober 2013 Tretji prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov 1. stopnje v študijskem letu 2013/2014

 

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v tretjem prijavnem roku, ki traja od 1. do 5.10.2013, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 37 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Matematika,
  • 28 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 24 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Računalništvo in informatika,
  • 19 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Bioinformatika,
  • 8 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Biodiverziteta,
  • 13 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 2 vpisni mesti za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Biopsihologija,
  • 3 vpisna mesta za 1. letnik rednega študija na študijskem programu Aplikativna kineziologija.

 Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.
Prijavo za vpis z dokumentacijo (overjene fotokopije zaključnih srednješolskih spričeval in spričeval 3. in 4. letnika) oddajo kandidati do vključno 4.10.2013 do 11. ure v Referat za študente UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper oz. pošljejo na naslov: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (Vpis – tretji rok), Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Če bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih vpisnih mest, bo izveden izbirni postopek skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.
Vsi prijavljeni kandidati bodo po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa tudi vabilo k vpisu. Vpis sprejetih kandidatov bo potekal do 10.10.2013.

Prijavni obrazec in več informacij na strani Bodoči študenti / Prijava in vpis: http://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/prijava-in-vpis


ponedeljek, 30. september 2013 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje je za nami

V petek, 27. septembra 2013 ob 18h, je v Sejni sobi Palače  Armerija Univerze na Primorskem, dr. Štefko Miklavič z uvodnim predavanjem z naslovom Kratek izlet v kriptografijo otvoril peti cikel  poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu  FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si/.
 


izr. prof. dr. Štefko Miklavič

Dr. Štefko Miklavič (Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) je predaval o kriptografiji, vedi, ki se ukvarja s tehnikami prikrivanja komunikacij pred nepooblaščenimi osebami, kakor tudi s študijem šifriranih komunikacij z namenom razbrati te komunikacije.

Več o Famnitovih izletih lahko najdete na: http://izleti.famnit.upr.si/.

Vabljeni k ogledu >>fotogalerije>>.


četrtek, 26. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 30. septembra 2013, bodo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jasna Lenar

Naslov: Pregled paralelizacije statističnih metod

Povzetek:
Statistične metode so splošno uporabne na številnih znanstvenih področjih, med drugim v podatkovnem rudarjenju, strojnem učenju in razpoznavanju vzorcev. Vsa področja, kjer uporabljamo statistične metode so praviloma računsko in podatkovno zahtevna, zato se znanstveniki in razvijalci programske opreme intenzivno ukvarjajo z razvojem novih vzporednih programskih rešitev. Razvoj gre tako v smeri iskanja splošnih rešitev za večje število problemov, kot tudi specializiranih rešitev za posamezna področja izvajanja, ki imajo svoje značilnosti in omejitve.
Predstavili bomo osnovne značilnosti statističnih algoritmov. Razvrstili jih bomo glede na to, kako učinkovito jih lahko paraleliziramo. Opisali bomo, katere so tiste skupne značilnosti, ki nam omogočajo razvoj splošnih rešitev za večje število problemov.
Predstavili bomo tudi najnovejše znanstvene prispevke na tem področju in najbolj pogosto uporabljene programske rešitve.

Predavatelj: Marko Grgurovič

Naslov: Using trees to speed up the Floyd-Warshall algorithm

Povzetek:
We present a combination of the Floyd-Warshall algorithm with a  hourglass-like tree structure, which reduces the number of path  combinations that have to be examined. Only those path combinations that provably cannot change the values in the shortest path matrix are omitted.  The resulting algorithm is simple to implement, uses no fancy data  structures and, in our tests, is faster than the Floyd-Warshall algorithm  for random complete graphs on 256-4096 nodes by factors ranging from  2.5-8.5x. When we inspect the number of path combinations examined  however, our modification reduces the amount by a staggering factor of  12-90x.

Naslov: Adaptive Algorithms for Dynamic Programming with Applications to Bioinformatics

Povzetek:
In the talk we consider a simple computation that lies at the core  of many dynamic programming algorithms, perhaps most notably those for  computing the edit distance between two strings. Past solutions have  assumed properties of the input function such as convexity and concavity and would not work on general inputs. We present an algorithm that  combines the previous algorithms in a way that makes no assumptions on the  input, yet its running time depends on a measure of ``sortedness'' present  in the input. This measure turns out to be very natural, and if the input  comes from a function, it corresponds to the number of inflection points  of the input function. An immediate consequence of the result is that if  the input comes from a polynomial of degree d, then the running time of  the algorithm can be upper bounded by a function of d. The new algorithm  extends the previous results to a wider family of functions and is never  worse than either special cases.

Vabljeni!


torek, 24. september 2013 Sprejem bruck in brucev v torek, 1. oktobra

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Še nekaj dni nas loči od 1. oktobra, ko boste vstopili v svoje prvo študijsko leto. Da bi študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v torek, 1. oktobra pričakali s primernim programom, ki vključuje prijazno dobrodošlico in pogovor.

Prvi študijski dan bo potekal takole:

9:30 – 11:00      pozdrav brucem (dekan, prodekan, študenti fakultete in univerze),

11:00 – 12:00    rektorjev pozdrav bruckam in brucem Univerze na Primorskem,

13:00 – 15:00    pogovor z bruci (koordinatorji študijskih programov).

Podrobnejši program > > >

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT

 

UVODNI DAN ZA BRUCE APLIKATIVNE KINEZIOLOGIJE

Študenti, ki boste prvič obiskovali 1. letnik dodiplomskega študijskega programa Aplikativne kineziologije začnete 1. oktobra 2013 ob 9:00 uri na Srednji tehniški šoli, Šmarska cesta 4, Koper ob 9 uri in imate sledeči program:

  • 9:00 – 9:20: pozdravni govor doc. dr. Boštjana Šimuniča, koordinatorja študijskih programov in prof. dr. Rada Pišota, koordinatorja študijskih programov in direktorja UP ZRS;
  • 9:20 – 9:40: Predstavitev izvedbe študijskega programa
  • 9:40 – 10:00: Predstavitev terenskih vaj in praktičnega usposabljanja
  • 10:00 – 10:15: Predstavitev mednarodnega sodelovanja in možnost izmenjav
  • 10:15 – 10:30: Pogovor s študenti
  • 11:00 – 13:00: Prireditev »Pozdrav rektorja« na Titovem trgu v Kopru

Študenti 2. in 3. letnika začnete predavanja po urniku. Urnik bo objavljen najkasneje do petka, 27.9.2013.

Vsem študentom želimo uspešen študij na študijskih programih Aplikativne kineziologije in veliko novih spoznanj!


torek, 24. september 2013 Podiplomski študij: Začetek predavanj št. l. 2013/14, sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za podiplomski študij prične v torek, 1. oktobra 2013, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz numeričnih metod ob 16. uri. Pred pričetkom predavanj je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorjem programa ob 16. uri v FAMNIT-MP1; predavanja pri predmetu Verjetnost in statistika v tehniki in naravoslovju bodo potekala v sredo, 2. oktobra po urniku;
  • študenti magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo s predavanji pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v četrtek, 3. oktobra ob 15. uri (po zaključku predavanj pri predmetu Sodobni pristopi k varstveni biologiji);
  • študenti magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorjem programa ob 10:30 v FAMNIT-MP1, nato nadaljujejo s predavanji po urniku;
  • študenti magistrskega študija Matematika s finančnim inženiringom (PMF) pričnejo s predavanjem pri predmetu Izbrana poglavja iz numeričnih metod ob 16. uri. Pred pričetkom predavanja je predviden uvodni sestanek s koordinatorjem programa (FAMNIT-P-RU2);

Študenti doktorskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s podiplomskim seminarjem v petek, 4. oktobra ob 10. uri (FAMNIT-SEMIN), v ponedeljek, 7. oktobra ob 10. uri pa bo poleg seminarja potekal tudi uvodni sestanek koordinatorja s študenti (FAMNIT-SEMIN). Seminar je obvezen za vse vpisane študente.

Uvodni sestanek koordinatorja s študenti doktorskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) bo potekal v drugi polovici oktobra. Termin bo objavljen v ŠISu.

Uvodni sestanek študentov s koordinatorji študijskih programov je namenjen predvsem vprašanjem študentov ter nekaterim pomembnim informacijam o študiju v študijskem letu 2013/14.

Informacije o pričetku študijskega leta za študente magistrskega in doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija bodo objavljene naknadno.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2013/14!

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 23. september 2013 Na UP FAMNIT smo prvič podelili priznanja študentom tutorjem

V ponedeljek, 23. septembra je dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja – certifikate tutorjem študentom na UP FAMNIT za opravljeno študentsko tutorstvo v preteklih dveh študijskih letih.

Prve podelitve priznanj tutorjem študentom na UP FAMNIT so se udeležili:

  • Boštjan Hafnar, študent dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  • Jan Magdić, študent univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informatika in
  • Borut Umer, študent dodiplomskega študijskega programa Matematika.

Prejemniki priznanj so tudi:

  • Mitja Črne, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave,
  • Matej Filipović, študent dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  • Janja Rudolf, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo in
  • Miha Šaberl, diplomant dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika,

ki pa se današnje podelitve niso uspeli udeležiti.

V sklopu podelitve priznanj je navzočim na podelitvi asist. mag. Vesna Jug izvedla predavanje na temo »Odnosi in komunikacija v šolskem prostoru«.

Na fakulteti si želimo, da bi k pomembnemu projektu študentskega tutorstva pristopilo čimveč študentov, zato vabimo vse zainteresirane študente k ogledu spletne strani na temo študentskega tutorstva na UP FAMNIT: http://www.famnit.upr.si/sl/studenti/tutorstvo. V naslednjem študijskem letu je k študentskemu tutorstvu pristopilo že 6 študentov, tako pričakujemo, da bo današnja podelitev priznanj prva izmed mnogih.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, več fotografij je na voljo v FOTOGALERIJI.


Boštjan Hafnar in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


Jan Magdić in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


Borut Umer in izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


petek, 20. september 2013 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2013/14

  

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2013/14

Spoštovani,

začenjamo z novim, že petim ciklom poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje ( http://izleti.famnit.upr.si/ ). V obliki krajših zaključenih celot so predstavljeni zanimivi matematični problemi, delo raziskovalcev in uporaba matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Na uvodnem predavanju z naslovom Kratek izlet v kriptografijo , ki bo potekalo

v petek, 27. septembra 2013 ob 18h
v Armeriji Univerze na Primorskem (Titov trg 4, Koper)

bo dr. Štefko Miklavič (Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) predaval o kriptografiji , vedi, ki se ukvarja s tehnikami prikrivanja komunikacij pred nepooblaščenimi osebami, kakor tudi s študijem šifriranih komunikacij z namenom razbrati te komunikacije.

Če je bila v preteklosti uporaba kriptografskih metod skoraj v celoti v domeni državnih oblasti in vojske, se dandanes preko elektronskega bančništva in spletnih nakupov z njo srečujemo prav vsi.

                 

Vir: wikipedia.org Vir: engineersgarage.com

V predavanju se bomo sprehodili skozi zgodovino kriptografskih metod in postopkov, od njihovih začetkov pa do dandanašnjih dni. Pojasnili bomo vlogo matematike v kriptografiji ter se preizkusili v »razbijanju« nekaterih enostavnih šifer.

Predavanje bo potekalo sočasno z vseevropskim dogodkom Noč raziskovalcev 2013 .

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si . Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si .

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

Doc. dr. Martin Milanič,                                                   Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar,
koordinator cikla       dekanja UP FAMNIT

                         


četrtek, 19. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 23. septembra 2013, bosta ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Leon Tavčar

Naslov: Diferancialna evolucija na GPE in CPE

Povzetek:
Moderne grafično procesne enote omogočajo tudi osebnim računalnikom, da obdelujejo velike količine podatkov paralelno. Najzmoglivejši super računalniki vsebujejo na tisoče grafično procesnih enot. V mobilnih napravah se vse bolj uveljavljajo  heterogeni procesorji, ki omogočajo sekvenčno in paralelno računanje v enem čipu. Vse bolj zmogljive grafično procesne enote so vzrok, da se morajo tudi številni algoritmi pisati za paralelno izvajanje, saj le tako postanejo  učinkoviti. Med takšne algoritme sodijo tudi evolucijski algoritmi, ki se obnaša kot naravna evolucija. Diferencialna evolucija je algoritem iz te skupine in je zelo primeren za paralelizacijo; zato nas zanima kakšna je njegova dejanska pohitritev med izvajanjem na centralni in grafično procesni enoti z uporabo CUDA tehnologije.

Predavatelj: Damjan Jurič

Naslov: Napovedni model okuženosti obalnih in priobalnih oljčnikov z oljčno muho

Povzetek:
V okviru projekta SIGMA2 Znanstveno-Raziskovalnega Središča UP so se med leti 2006 in 2012 zbirali podatki o okuženosti obalnih in priobalnih oljčnikov z oljčno muho s ciljem sestaviti napovedni model pojavitve škodljivca. Meteorološke podatke, podatke o pojavitvi različnih razvojnih faz muhe ter podatke o ulovu odraslih muh v posameznem oljčniku je bilo potrebno prečistiti, povprečiti in sinhronizirati, z namenom pridobitve čim bolj reprezentativne slike stanja posameznega oljčnika za posamezno obdobje. Predstavljen bo postopek predobdelave podatkov, različni dobljeni modeli in konči model ter prototip spletne aplikacije, ki uporablja dobljeni model za napoved pojavitve oljčne muhe na podlagi geografske lege in ažurnih meteoroloških podatkov.

Vabljeni!


sreda, 18. september 2013 Izteka se drugi rok za vpis na podiplomske študijske programe na UP FAMNIT

Prijavo za vpis v vse podiplomske študijske programe UP FAMNIT (magistrske in doktorske) je še možno oddati do četrtka 19.9.2013.

Razpoložljiva vpisna mesta za drugi prijavni rok so objavljena v rubriki Bodoči študenti / Prijava in vpis.


sreda, 18. september 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Varstvo potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane"

Vabimo vas na prvo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov v študijskem letu 2013/14, ki bo v ponedeljek, 7.10.2013, ob 18.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT. Predavanje z naslovom "Varstvo potrošnika z vidika zagotavljanja varne hrane", bo izvedla dr. Elizabeta Mičović.

Kratka vsebina predavanj:
Predavateljica bo predstavila osnovne pravice potrošnikov, ki izhajajo iz zakona o varstvu potrošnikov. Kako in kdaj je lahko potrošnik žrtev nepoštenih praks (zavajanja z neustreznim označevanjem in oglaševanjem, potvorbe živil, morebitne zastrupitve...). Predstavila bo konkretne primere iz prakse in vlogo nosilcev živilske dejavnosti, inšpekcijskih služb in potrošnika.

O predavateljici:
Dr. Elizabeta Mičović je doktorica znanosti s področja varstvoslovja, v njeno poklicno področje pa spadajo živilska industrija, kontrola kakovosti, razvoj izdelkov, varna hrana, mikrobiologija, analize tveganja, upravljanje s tveganji, uradni inšpekcijski nadzor, javno zdravje in varstvo potrošnikov.

O bioloških večerih:
V letošnjem študijskem letu že četrtič zapored UP FAMNIT pripravlja Biološke večere, v katerih si želimo predstaviti čim več različnih raziskav biodiverzitete, izjemno raznolikega in zanimivega področja znotraj biologije. Pri predstavitvah sodelujejo tako redni predavatelji in asistenti, kot tudi gostujoči znanstveniki, ki sodelujejo z UP. S poljudnostjo predstavitev skušamo izjemno širok spekter tematik s področja aktualnih in aplikativnih raziskav biodiverzitete približati čim širši množici ljudi. Vabljeni ste vsi, ki vas zanima področje biodiverzitete in varstva narave!

 


sreda, 18. september 2013 Prva podelitev priznanj študentom tutorjem na UP FAMNIT

V ponedeljek, 23. septembra 2013 bo ob 13.00 uri bo dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja – certifikate našim študentom tutorjem, ki so v študijskih letih 2011/12 in 2012/13 opravljali študentsko tutorstvo na UP FAMNIT, katerega namen je krepiti stike med študenti prek izmenjave koristnih informacij in izkušenj. Tutorji so svoje delo odlično opravili ter s tem prispevali k boljši povezanosti študentov ter k lažjemu vključevanju študentov v študij.

Certifikate bodo prejeli:

  • Mitja Črne, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave,
  • Matej Filipović, študent dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  • Boštjan Hafnar, študent dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  • Jan Magdić, študent univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  • Janja Rudolf, diplomantka dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo,
  • Miha Šaberl, diplomant dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika,
  • Borut Umer, študent dodiplomskega študijskega programa Matematika.

Podelitev certifikatov bo potekala v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje), udeležili se je bodo tudi člani Senata UP FAMNIT in predstavniki študentov, v okviru podelitve pa bo asist. Vesna Jug izvedla predavanje na temo »Odnosi in komunikacija v šolskem prostoru«.

Na fakulteti si želimo, da bi k temu pomembnemu projektu – projektu študentskega tutorstva – pristopilo čimveč študentov, zato vabimo vse zainteresirane študente k ogledu spletne strani na temo študentskega tutorstva na UP FAMNIT: http://www.famnit.upr.si/sl/studenti/tutorstvo.

Prav tako vljudno vabimo zaposlene in študente na podelitev priznanj – certifikatov našim študentom tutorjem.


sreda, 18. september 2013 Vabilo na predstavitev spletnega portala Novega ornitološkega atlasa gnezdilk

Vabljeni na predavanje z naslovom »Predstavitev spletnega portala Novega ornitološkega atlasa gnezdilk (NOAGS)«, ki bo v torek, 24. septembra 2013, ob 18.00 uri, v Mali predavalnici na UP FAMNIT.

Na predavanju nam bo Tomaž Mihelič predstavil spletni portal ornitološkega atlasa gnezdilk Slovenije, njegovo delovanje in razvoj.

Predavanje je primerno tako za laike kot za izkušene ornitologe, saj bo predstavitev delovanja podkrepljena s konkretnimi primeri, prvimi rezultati obdelave podatkov, zbranih pri popisih za Novi ornitološki atlas gnezdilk.

Več si lahko preberete na spletni strani: www.ptice.si


ponedeljek, 16. september 2013 Začetek novega študijskega leta 2013/14

Vse študente UP FAMNIT obveščamo, da bodo informacije glede pričetka novega študijskega leta 2013/14 (sprejem bruck in brucev, prvi študijski dan za študente) na spletni strani objavljene v zadnjem tednu septembra, zato vas prosimo, da redno spremljate objave na spletni strani. 

Urnik jesenskega semestra 2013/14 bo objavljen predvidoma v torek, 24.9.2013. 

Lepo vas pozdravljamo,

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 16. september 2013 Uspešno so se zaključili raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

 

 

 

 

V petek 13. septembra 2013 so se uspešno zaključili Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT v organizaciji UP FAMNIT s sodelovanjem DMFA Slovenije in UP PEF.

Raziskovalnih dnevov so se udeležili najuspešnejši dijaki na tekmovanju za zlato Vegovo priznanje in izbrani dijaki slovenskih srednjih šol. Tako smo na UP FAMNIT en teden gostili 27 slovenskih dijakov, ki so vsak dan poslušali večurna predavanja izbranih poglavij iz matematike, namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Po predavanjih so dijaki imeli čas tudi za samostojno reševanje nalog. Predavali so jim študentje, sodelavci in profesorji UP FAMNIT.

Fotoutrinki so dostopni na spodnji povezavi:
http://www.famnit.upr.si/sl/gallery/album/raziskovalni-dnevi-iz-matematike-na-up-famnit


sreda, 11. september 2013 Matematiki na Kitajskem

Šest članov Oddelka za matematiko UP FAMNIT in UP IAM je te dni v kitajskem Kumningu na konferenci The Second International Conference on Group Actions and Transitive graphs. Srečanje je posvečeno 65. rojstnem dnevu avstralske profesorice Cheryl Elisabeth Praeger.

Konference s »slavnostno noto« se z UP FAMNIT in UP IAM udeležujejo izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, prof. dr. Ted Dobson, prof. dr. Aleksander Malnič, doc. dr. Gabriel Verret, dr. Jigceng Ma in izr. prof. dr. Istvan Kovacs. Člani oddelka se bodo na konferenci predstavili tudi s predavanji:

  • Aleksander Malnič: On the structure of lifted groups and the generation admissible covers of graphs
  • Gabriel Verret: The full automorphism group of a Cayley graph
  • Istvan Kovacs: Arc-transitive dihedrants of odd prime-power order
  • Klavdija Kutnar: On generalized Cayley graphs
  • Ted Dobson: On isomorphisms of Cayley digraphs of certain abelian groups


sreda, 11. september 2013 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Staša Bevca

Staš Bevc, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Razvoj računalniških orodij za molekularno modeliranje, pod mentorstvom doc. dr. Mateja Praprotnika in somentorstvom prof. dr. Dušanke Janežič.

Zagovor bo potekal v torek, 17.9.2013 ob 10:30 v Veliki predavalnici na sedežu UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


sreda, 11. september 2013 UP FAMNIT in UP IAM sodelujeta pri skupnem projektu Eko učilnica - lesena učilnica kot primer dobre prakse uporabe naravnih materialov v javnih objektih

Z željo seznanjanja končnih uporabnikov in ciljnih skupin z nespornimi primerjalnimi prednostmi obnovljivega in CO2 nevtralnega lesa, UP FAMNIT in UP IAM s Srednjo lesarsko šolo Ljubljana in Oddelkom za lesarstvo Biotehniške fakultete, sodelujeta pri skupnem projektu Eko učilnica- lesena učilnica kot primer dobre prakse uporabe naravnih materialov v javnih objektih.
K sodelovanju so bila povabljena slovenska podjetja kot donator materiala, ki bo uporabljen pri prenovi šolske učilnice. S tem bodo podjetja pripomorala  k zgledu rabe slovenskega lesa za ustvarjanje zdravega bivalnega okolja. Projekt Eko učilnice bomo svečano otvorili oktobra 2013.

Opis projekta prenove obstoječe šolske učilnice Srednje lesarske šole Ljubljana Eko učilnica - lesena učilnica kot primer dobre prakse uporabe naravnih materialov v javnih objektih.
Študenti Oddelka za lesarstvo so v okviru izbirnega predmeta Projektiranje notranje opreme in kompozicija sodelovali pri izvedbi prenove učilnice; izdelali so variantne predloge opreme prenove učilnice, projekt ozelenitve šolskih prostorov, analizirali trg ponudnikov šolske opreme, ter izvedli spletno anketo med dijaki in učitelji o zdravem bivalnem okolju in pomenu vključevanja naravnih materialov v prenovo učilnice in njihovem vplivu na zdravo bivalno okolje.
Dijaki Srednje lesarske šole Ljubljana SLŠ so sodelovali pri izdelavi pohištva iz masivnega lesa, izdelavi lesenih stenskih oblog, zamenjavi stavbnega pohištva - lesena okna in vrata, obnovi lesenega tlaka. V proces prenove lesene učilnice je vključeno tudi objektivno vrednotenje okoljskih vplivov. Za izdelan projekt prenove bomo izračunali ogljični odtis lesene učilnice v primerjavi s klasično.

Vodje projekta:

Oddelek za lesarstvo
Biotehniška fakulteta; UL
doc.dr. Manja Kitek Kuzman

Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
Doc. dr. Andreja Kutnar

Srednja lesarska šola Ljubljana SLŠ
mag. Majda Kanop, ravnateljica





 


sreda, 11. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 16. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jasna Lenar

Naslov: Predstavitev superračunalnika Arctur-1

Povzetek:
Superračunalniki so ena od strojnih rešitev, ki se danes uporablja za paralelno procesiranje vedno večjih količin podatkov in vedno zahtevnejših izračunov. Problemi, ki jih izvajamo paralelno, se med seboj razlikujejo. Nekateri so bolj računsko zahtevni, drugi pa so časovno zahtevni zaradi velike količine podatkov. Zato je dobro, da se glede na tip problema, ki ga rešujemo, odločimo kakšno arhitekturo superračunalnika bomo uporabili.
Predstavljene bodo različne arhitekture superračunalnikov. Nekoliko podrobneje bomo opisali superračunalnik Arctur-1. Razmislili bomo še, katere arhitekture so bolj primerne za posamezno vrsto računskih problemov.
Predstavili bomo tudi standardni industrijski test Linpack HPL (High Performance LINPACK), ki se trenutno uporablja za testiranje zmogljivosti in rangiranje na lestvici TOP500 Supercomputer. Razložili bomo, zakaj danes ne zadostuje več za testiranje učinkovitosti in kateri test naj bi ga nadomestil.

Vabljeni!


torek, 10. september 2013 Knjižnica bo 16. in 17.9.2013 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v pondeljek 16.9.2013 in v torek, 17.9.2013 zaprta.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


ponedeljek, 9. september 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Martina Raiča,
ki bo v ponedeljek, 30.9.2013 ob 9.00 uri v predavalnici Famnit - 1-RU-1
na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


ponedeljek, 9. september 2013 Raziskovalni dnevi iz matematike na UP FAMNIT

 

 

 

 

V sodelovanju z DMFA Slovenije in UP PEF na UP FAMNIT tudi letos organiziramo raziskovalne dneve iz matematike, ki bodo potekali v Kopru od 9. do 13. septembra 2013. K udeležbi smo povabili najuspešnejše dijake na tekmovanju za zlato Vegovo priznanje in izbrane dijake obalnih srednjih šol. Dijaki bodo vsak dan poslušali večurna predavanja izbranih poglavij iz matematike, namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematič na tekmovanja. Po predavanjih bodo imeli čas tudi za samostojno reševanje nalog. Predavali bodo študentje, sodelavci in profesorji UP FAMNIT.

Po en raziskovalni dan bo namenjen področjem algebre (Ratko Darda bo predaval o funkcijskih enačbah), teorije števil (dr. Marjan Jerman bo predaval o Evklidovem algoritmu, kongruencah, malem Fermatovem izreku in Eulerjevem izreku) in kombinatorike (Ademir Hujdurović bo predaval o teoriji grafov). Dva raziskovalna dneva pa bosta namenjena področju geometrije: Anastasiya Tanana bo predavala o uporabi kompleksnih števil v geometriji, István Estelyi pa o Ptolemejevem izreku in inverziji.

Nekaj fotoutrinkov je že na voljo na spodnji povezavi:
http://www.famnit.upr.si/sl/gallery/album/raziskovalni-dnevi-iz-matematike-na-up-famnit


ponedeljek, 9. september 2013 Štipendijski sklad UP - javni poziv k vključitvi študentov

Univerza na Primorskem je objavila Javni poziv študentom za pridobitev štipendije iz  Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2013/2014.

Bodoči in sedanji študenti UP se lahko na razpis prijavijo do 10. oktobra 2013 do 16. ure. Vlogo odda študent po pošti na naslov Univerza na Primorskem, Titov trg 4, 6000 Koper  ali osebno na sedežu Univerze na Primorskem (tajništvo, 2. nadstropje, Titov trg 4, 6000 Koper) vsak delovni dan med 8.00 in 16.00 uro.

Celotno besedilo razpisa in obrazca, ki ju morajo študentje izpolniti in poslati na Univerzo na Primorskem, je objavljeno na spletni strani UP na naslednji povezavi:
http://www.upr.si/index.php?page=notices&item=152&id=2174

Dodatne informacije so na voljo na telefonski številki (05) 611-7500 ali e-pošti pravna.sluzba@upr.si, vsak delovni dan med 8.00 in 15.00 uro, do poteka roka za oddajo vloge.

Vabljeni k oddaji prijav!


četrtek, 5. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 9. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jasna Lenar

Naslov: Paralelizacija EM algoritma pri učenju GMM modelov

Povzetek:
Na področju govornih tehnologij se za učenje GMM modelov uporablja EM algoritem. Za dobro določanje GMM modelov je potrebno imeti velike količine podatkov, saj le tako lahko določimo reprezentativne modele govora.  Zaradi večjih količin podatkov pa je tudi postopek določanja parametrov GMM modelov v praksi časovno potraten. Zato smo poskušali razviti zaporedni algoritem EM v vzporedno različico. EM postopek ni enostavno paralelizabilen, saj je iterativen, pri čemer v vsaki iteraciji potrebujemo vse vhodne podatke.
V našem primeru smo razvili paralelno verzijo algoritma in jo implementirali v programskem jeziku C z uporabo knjižnice MPI. Na superračunalniku Arctur-1 smo testirali pohitritev in skaliranje na generirani bazi podatkov.
Predstavljeni bosta obe različici algoritma, nekaj podrobnosti implementacije, ter rezultati meritev.

Vabljeni!


ponedeljek, 2. september 2013 Uspešno se je zaključil že tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«

V soboto 31. avgusta se je uspešno zaključil že tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«, v organizaciji Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Tabora so se udeležili učenci 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol ter dijaki srednjih šol. Organizatorji tabora so z izkazanim interesom mladih matematičnih navdušencev zelo zadovoljni. V primerjavi s preteklima letoma je bilo na letošnjem taboru udeležencev nekoliko manj, nič manj pa ni bilo vedoželjnosti na predavanjih o raznovrstnih zanimivih matematičnih temah in domiselnosti pri soustvarjanju številnih športnih in družabnih aktivnosti.

Predavatelj na UP FAMNIT in eden od organizatorjev poletnega tabora doc. dr. Vito Vitrih je povedal, da je glavni namen tabora, kot vsa leta doslej, popularizacija matematike med mladimi, tudi osnovnošolci, predvsem pa dijaki. Cilj pa je predvsem navdušiti mlade nad matematičnimi vsebinami, prikazati jim matematiko na bolj uporaben način, z raznimi primeri iz prakse.

Na povezavi lahko prisluhnete izjavi doc. dr. Vita Vitriha za Radio Capris.

http://www.radiocapris.si/novice/n/na-matematicnem-taboru-dovolj-udelezencev-za-normalno-izvedbo-

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov z dogodka:
http://www.famnit.upr.si/sl/gallery/album/poletni-tabor-matematika-je-kul-2013





 


petek, 30. avgust 2013 Preučevanje duševnega zdravja slovenskih zapornikov objavljeno v mednarodni knjigi

Namestnica vodje Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM in raziskovalka Vita Poštuvan ter Tanja Madjar iz Zavoda za prestajanje kazni Maribor sta s poglavjem Ethical Issues of Mental Health Care in the Slovene Prison System sodelovali pri nastanku knjige Ethical Issues in Prison Psychiatry. Priznani avtorji iz različnih držav so pod uredniškim vodenjem Norberta Konrada, Birgit Völlm in Davida N. Weisstuba v knjigi preučevali duševno zdravje zapornikov v različnih državah. Raziskave namreč kažejo, da je med zaporniki v primerjavi s širšo javnostjo bistveno več duševnih motenj. Te povečujejo tveganje za samomore, ki so vodilni vzrok smrti v kazenskih zavodih, predvsem v zgodnjem obdobju prestajanja kazni.

Takšen trend se kaže tudi v slovenskih zaporih, v katerih sta stanje na področju duševnega zdravja preučevali Vita Poštuvan in Tanja Madjar. Ugotovili sta, da je zelo pereča težava slovenskih zaporov predvsem njihova prenapolnjenost. Ta je tudi eden od pomembnih dejavnikov za duševne motnje zapornikov. Avtorici sta ugotovili, da sistematičnega zbiranja podatkov o duševnem zdravju na žalost ni, zanesljiv pokazatelji duševnega zdravja pa je stopnja samomorilnosti, ki je med zaporniki približno 12-krat višja kot v širši javnosti. Med predlogi za izboljšave takšnega stanja avtorici navajata boljšo oceno samomorilnega tveganja in duševnega zdravja, izobraževanje zaporniškega osebja, zmanjšanje stigmatiziranosti in skrb za nego zapornikov z duševnimi motnjami po koncu prestajanja kazni.

Obema avtoricama za uspeh čestitamo!

****

Knjiga Ethical Issues in Prison Psychiatry opisuje modele psihiatrične zdravstvene nege v zaporih v različnih državah in obravnava etične problematike, ki izvirajo s tega področja. Med njimi so: profesionalna vloga zaporniških psihiatrov in/ali psihoterapevtov; vpletenost psihiatrov v disciplinske in prisilne ukrepe; pristanek zapornikov na zdravljenje in posebej pravica do zavrnitev zdravljenja; uporaba prisile; gladovna stavka in zaupnost. V knjigi so predstavljeni različni vidiki iz različnih držav ter primeri dobrih praks s področja zaporniške psihiatrije.


četrtek, 29. avgust 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 2. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Igor Sitar

Naslov: Razpoznava govora z uporabo uteženih končnih avtomatov

Povzetek:
Raziskave na področju razpoznave govora potekajo že od sredine prejšnjega stoletja dalje. Razvijali so se različni sistemi. Prvi večji premik na tem področju je okrog leta 1982 prinesla uporaba prikritih Markovih modelov. S pomočjo prikritih Markovih modelov je že bilo možno izdelati stohastične jezikovne modele. Od leta 1992 dalje se je pričel razvoj sistemov za razpoznave govora na podlagi končnih avtomatov, konkretneje končnih uteženih pretvornikov (WFST), ki je omogočil statistično učenje modelov.
Predstavljena bo uporaba uteženih končnih pretvornikov v sistemih za razpoznavo govora kot alternative trenutno najbolj razširjenim prikritim Markovim modelom.

Vabljeni


ponedeljek, 26. avgust 2013 Pričel se je tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«!

Od nedelje 25. avgusta gostimo že tretji Famnitov poletni tabor »Matematika je kul«, ki je namenjen dijakom in osnovnošolcem. Vse do sobote 31. avgusta se bodo mladi ljubitelji matematike s tem področjem spoznavali prek zabavnih in poučnih vsebin, osnovni namen in cilj tabora pa ostajata popularizacija matematike in prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse.

Udeležencem tabora bodo letos  predavali asist. mag. Boštjan Frelih, asist. David Gajser, asist. dr. Marjan Jerman, doc. dr. Branko Kavšek, doc. dr. Matjaž Konvalinka, izr. prof. dr. Bojan Kuzma, asist. dr. Boštjan Kuzman, prof. dr. Primož Potočnik, asist. dr. Jernej Tonejc, doc. dr. Primož Šparl.
Urnik predavanj je dostopen tukaj >>.

Da bo tabor udeležencem zagotovo ostal v lepem spominu, bodo organizatorji poskrbeli tudi za različna druženja, športne aktivnosti, spoznavanje Kopra in družabne večere. 

Več informacij o letošnjem taboru lahko dobite na spletni povezavi: http://tabor.famnit.upr.si/sl/, ter na elektronskem naslovu: tabor@famnit.upr.si.

Prvi fotoutrinki so že v >>fotogaleriji>>.

Organizacijski odbor: izr. prof. dr. Bojan Kuzma, doc. dr. Martin Milanič, doc. dr. Vito Vitrih


sreda, 21. avgust 2013 Prijave za Mladega raziskovalca pri prof. dr. Draganu Marušiču možne do 28. 8. 2013

Na podlagi javnega razpisa za Mlade raziskovalce, objavljenega 31. maja 2013, Univerza na Primorskem podaljšuje RAZPIS ZA KANDIDATKE IN KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2013 na znanstvenem področju:

  • MATEMATIKA (mentor: prof. dr. Dragan Marušič)

Kandidati morajo vloge oddati do vključno srede, 28. avgusta 2013.

Za več informacij vam je na voljo Olga Kaliada: 05 611 75 99.

Besedilo razpisa in obrazci so dostopni na spletni strani UP.


torek, 20. avgust 2013 Prosta mesta za drugi prijavni rok

Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) razpisuje v drugem prijavnem roku, ki traja od 22. 8. 2013 do 29. 8. 2013, vpisna mesta na naslednjih univerzitetnih študijskih programih 1. stopnje:

  • 38 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika,
  • 29 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Matematika v ekonomiji in financah,
  • 33 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Računalništvo in informatika,
  • 23 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Bioinformatika,
  • 22 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Biodiverziteta,
  • 20 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Sredozemsko kmetijstvo,
  • 3 vpisna mesta za 1. letnik rednega študija na programu Biopsihologija,
  • 8 vpisnih mest za 1. letnik rednega študija na programu Aplikativna kineziologija.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2013/2014.

Kandidati pošljejo obrazec Druga prijava za vpis v 1. letnik v študijskem letu 2013/14 s priporočeno pošiljko (najkasneje do 29.8.2013) Visokošolsko prijavno-informacijski službi Univerze v Ljubljani, p.p. 524, 1001 Ljubljana. Obrazec bo v obdobju drugega prijavnega roka dostopen na spletnih straneh Visokošolsko prijavno-informacijski službe: http://www.vpis.uni-lj.si/


petek, 16. avgust 2013 Uroš Marušič med zmagovalci na svetovnem kongresu športne znanosti

Mladi raziskovalec Uroš Marušič, doktorski študent  Aplikativne kineziologije, se je 29. junija 2013 udeležil zadnjega kroga tekmovanja mladih raziskovalcev (Young Investigators Award) za najboljši znanstveni prispevek na mednarodnem Kongresu športne znanosti v Barceloni (ECSS).

S predstavitvijo študije »Kognitivnega treninga in vpliva simulirane breztežnosti na človeški organizem« si je prislužil prestižno nagrado v konkurenci skupno preko 500 prijavljenih mladih znanstvenikov iz celega sveta. V nagrajenem znanstvenem prispevku je kot vodilni avtor predstavil zanimiv eksperiment v okviru študije vpliva simulirane breztežnosti na organizem človeka.

Ugotovitve prispevka Uroša Marušiča in soavtorjev nakazujejo na dejstva, da so lahko posledice upada funkcionalne zmožnosti pri hoji po dolgotrajnem ležanju veliko manjše, če je posameznik med ležanjem miselno aktiven (kognitivni trening) in s tem ohranja določene centre, odgovorne za nadzor hoje, na višji ravni. Rezultati študije bodo lahko posledično uporabni tudi za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbah lokomotornega aparata, procese gibalnega učenja ali pa namene rehabilitacije astronavtov po vrnitvi iz vesolja, kjer dlje časa živijo in delajo v breztežnostnem prostoru.

Doktorskemu študentu Urošu Marušiču iskreno čestitamo.


(foto: www.elektrosok.si)

Več informacij na: http://www.upr.si/index.php?page=news&item=5&id=2148


torek, 13. avgust 2013 Tilen Genov prejel Kavčičevo nagrado

Naš sodelavec Tilen Genov, asistent na študijskih programih Biodiverziteta in Varstov narave, je prejel Kavčičevo nagrado za najboljši kratki naravoslovni prispevek v reviji Proteus.

Nagrado, ki jo Prirodoslovno društvo Slovenije vsako leto podeljuje najbolj uspešnim mladim piscem poljudnih naravoslovnih besedil, sta si v letu 2012 razdelila Tilen Genov za besedilo Vpogled v zanimivo življenje »slovenskih« delfinov in Jernej Turnšek za besedilo Slovenski uspeh na tekmovanju iz biomolekularnega dizajna BIOMOD 2011.

Obe besedili sta bili objavljeni v aprilski številki revije Proteus.

Sodelavcu Tilnu Genovu iskreno čestitamo!

Tilen Genov receives the Kavčič Award

Tilen Genov from the Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies of University of Primorska has received the Kavčič Award for the best short article in the journal Proteus. Each year the Slovenian Society for Natural History gives the award to the most successful young writers of natural science articles. In 2012, the award was shared by Tilen Genov for the article Insights into the interesting lives of »Slovenian« dolphins and Jernej Turnšek for the article Slovenian success at the competition in biomolecular design BIOMOD 2011. Both pieces have been published in the April issue of the journal Proteus.


torek, 13. avgust 2013 Študenti UP FAMNIT uspešni na mednarodnem matematičnem tekmovanju IMC 2013 v Bolgariji

Med 6. in 12. avgustom je v Blagoevgradu v Bolgariji potekala jubilejna dvajseta izvedba mednarodnega študentskega matematičnega tekmovanja International Mathematics Competition for University Students 2013. Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem je zastopalo pet študentov. Iz prvega letnika so se tekmovanja udeležili Ratko Darda, Edin Husić in Anastasiya Tanana, iz drugega letnika pa Radovan Krtolica in Bećo Merulić. Tudi tokrat so se naši študenti izkazali, saj je Anastasiya Tanana prejela drugo nagrado, Edin Husić in Radovan Krtolica pa sta prejela pohvalo. Ob tem velja izpostaviti, da so vsi študenti tekmovali v isti kategoriji, tako da so bili naši med najmlajšimi. Naloge, ki so jih reševali, si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja http://www.imc-math.org/.


četrtek, 1. avgust 2013 Tretji FAMNITov poletni tabor "Matematika je kul"

Med 25. in 31. avgustom bo na UP FAMNIT potekal že tretji Famnitov poletni tabor Matematika je kul, ki bo tudi letos ponujal obilo zanimivih tem ter številne družabne aktivnosti.

Tabor je namenjen dijakom srednjih šol in učencem zadnjih letnikov osnovnih šol (7., 8. in 9. razred), ki jih zanima matematika. Teme in delavnice izvajajo naši izkušeni predavatelji, pridružili pa se jim bodo tudi predavatelji z drugih slovenskih univerz.

Vabimo vas k ogledu letošnjega programa:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/vozni-red

letošnjih zanimivih tem:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/predavanja-delavnice

ter seveda predavateljev:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/predavatelji

Vse informacije o prijavi in nastanitvi so dostopne na spletnem naslovu:
http://tabor.famnit.upr.si/sl/ 

Pridružite se nam na letošnjem poletnem taboru in spoznali boste, da je lahko matematika tudi zabavna!

 

Nekaj fotoutrinkov s preteklih poletnih taborov:


sreda, 24. julij 2013 Famnitove delavnice za bruce: brucke in bruci, pridružite se nam v čim večjem številu!

Drage brucke, dragi bruci – glede na odlične izkušnje preteklih let, tudi letos za vas organiziramo brezplačne delavnice za bruce, ki smo jih poimenovali »Uvod v študij«.

Skupaj bomo osvežili nekatera temeljna znanja, ki vam bodo koristila pri študiju, delavnice pa so tudi priložnost, da se še pred začetkom študija seznanite z bodočimi sošolkami in sošolci ter s profesorji in asistenti.

Letošnje delavnice bodo potekale od ponedeljka, 16. septembra, do petka, 20. septembra, ter v ponedeljek, 30. septembra 2013.

Prijava na delavnice poteka elektronsko, delavnice so brezplačne.

Program delavnic, prijava in informacije  so dostopne na:

http://www.famnit.upr.si//sl/bodoci-studenti/delavnice-za-bruce

Veselimo se srečanja z vami!


torek, 23. julij 2013 Vabljeni k sodelovanju na 8. Slovenskem forumu inovacij

Obveščamo vas o Javnem pozivu k oddaji inovacij za predstavitev na 8. Slovenskem forumu inovacij.

Slovenski forum inovacij je osrednja nacionalna prireditev inovativnosti, katere namen je predstaviti najboljše in najbolj perspektivne inovativne proizvode, storitve in poslovne modele oz. poslovne procese. Prireditev, na kateri se zbere inovativni potencial Slovenije, je namenjena predstavitvi inovacij, ki imajo tržni potencial, ki odpirajo nova delovna mesta in povečujejo konkurenčnost gospodarstva ter blaginjo slovenske družbe.

Na 8. Slovenski forum inovacij se lahko do zapolnitve mest oz. najpozneje do 19. septembra 2013, prijavijo posamezniki (dijaki, študenti, mladi raziskovalci, inovatorji, upokojenci in drugi), skupine posameznikov,   mikro, mala in srednje velika podjetja ter velika podjetja in raziskovalno-razvojne institucije. Prijavite lahko inovativni proizvod, inovativno storitev, inovativni poslovni model ali poslovni proces.

Na lanskem 7. Forumu inovacij, ki je potekal 26. novembra 2012 v Ljubljani, se je Irman Abdić, diplomant UP FAMNIT, s projektom iSound, uvrstil med 48 najboljših inovatorjev ter zasedel 1. mesto v kategoriji »Študenti in Mladi raziskovalci«. Abdićev projekt iSound zajema niz programov za analizo zvočnih signalov in le-te spreminja v podobe.

Organizator 8. Slovenskega foruma inovacij je SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 8. Slovenski forum inovacij bo potekal 12. in 13. novembra 2013 v Ljubljani, v Cankarjevem domu.

Podrobnejše informacije dobite s klikom na povezavi:

http://www.spiritslovenia.si/razpisi/2013-06-18-Javni-poziv-k-oddaji-inovacij-za-predstavitev-na-8-Slovenskem-forumu-inovacij

http://www.foruminovacij.si/sfi/nabor-inovacij/javno-povabilo-k-prijavi-inovacij

POVABILO K SODELOVANJU (PDF)

POGOJI ZA SODELOVANJE (PDF)


četrtek, 18. julij 2013 Prvi diplomanti dodiplomskih študijev Biopsihologije in Bioinformatike na UP FAMNIT

V juliju 2013 so na UP FAMNIT zaključili študij prvi diplomanti interdisciplinarnih dodiplomskih študijskih programov Biopsihologija in Bioinformatika. Diplomirana biopsihologa sta hkrati tudi prva diplomanta Biopsihologije v Sloveniji, saj ta študijski program v Sloveniji izvaja le UP FAMNIT.

Študij Biopsihologije sta v sredo, 17. julija 2013 zaključila Tin Šenija z zaključno nalogo z naslovom »Aplikacija teorije navezanosti na področje organizacij in delovnega okolja«, pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik in somentorstvom doc. dr. Gregorja Žvelca in Nikolina Jeretič z zaključno nalogo z naslovom »Biologija stresa in posttravmatska stresna motnja«, pod mentorstvom izr. prof. dr. Gorazda Drevenška, študij Bioinformatike pa v četrtek, 4. julija Miha Šaberl z zaključno nalogo z naslovom »Omrežja in dinamika širjenja infekcijskih bolezni«, pod mentorstvom doc. dr. Barbare Boldin.
 

Tin Šenija je na študij v Koper prišel iz Celja. Dodiplomski študij Biopsihologije je bil njegova prva izbira, zanj pa je izvedel iz razpisa, ki vsako leto izide v začetku leta. Ko je nato pridobil več informacij prek spletnih strani fakultete, je bilo njegovo navdušenje nad programom še večje. Po zaključenem zagovoru zaključne naloge v sredo, 17.7.2013, Tin ni skrival zadovoljstva: »Sedaj, ko sem zaključil prvo stopnjo, bom s študijem na tem področju nadaljeval, najverjetneje na magistrskem programu Biopsihologije na Famnitu, saj me je to področje od vedno zanimalo.«  Tin je pohvalil odlično sodelovanje pretežno mladih predavateljev, ki se zaradi svoje mladosti z veliko mero energije posvetijo študentom in skupaj z njimi raziskujejo. Poleg lokacije, pravi, je to tudi ena izmed prednosti UP. Prav tako pomembno pa je, da je študij osnovan na novejših spoznanjih in je zato literatura pretežno v angleškem jeziku, kar mu pa ni predstavljalo težav. Z znanjem, ki ga je in ga še bo pridobil pri študiju Biopsihologije, se bo lahko zaposlil kot asistent, ob nadaljnjem izobraževanju kot psihoterapevt, z odličnimi kompetencami bo lahko nastopil tudi v gospodarstvu, ali pa v, denimo, kadrovskih organizacijah.  Na vprašanje, kaj bo počel čez deset let, je odgovoril: »Raziskovalec bom!«

Nikolina Jeretič, mamica treh otrok iz Pirana, se je za študij Biopsihologije na UP FAMNIT odločila zaradi celovitega vpogleda v področje, ki jo zanima. Po njenem mnenju lahko biološko ozadje psiholoških procesov služi kot most med medicino in psihologijo, zato ima, kot pravi, biopsihologija veliko prihodnost v raziskovanju. Ob tem je Nikolina, ki bo študij Biopsihologije nadaljevala na 2. stopnji, še povedala: »Odnos med profesorji in študenti je oseben, izpostaviti je potrebno tudi neverjetno odzivnost tako profesorjev kot strokovnih služb na fakulteti, ki na ta način študentu omogočijo nemoten potek študija.«

Miha Šaberl je svoje izkušnje strnil z naslednjimi besedami: »Študij Bioinformatike sem izbral zaradi več razlogov. Po eni strani me je navdušila interdisciplinarnost programa, saj je prepletanje različnih področij, po mojem mnenju, ključ do odkrivanja novega znanja. Po drugi pa sem si želel študij, ki posamezniku omogoča dinamično delo, pri katerem se vsakič dela nekaj drugega in pri katerem veš, da se je potrebno ves čas izobraževati in veliko potovati. Že tekom študija sem ugotovil, da je osvojeno znanje mogoče uporabiti na številnih področjih; tako v medicini, kot tudi v agronomiji, genetiki, farmaciji in še marsikje. Menim, da je za uspešen zaključek študija potrebna visoka motiviranost, za katero pa ne stojijo zgolj akademski cilji, pač pa vizija, kaj bi človek v življenju rad dosegel.«  Ker želi Miha svoje strokovno znanje nadgraditi in ga prenesti v lastno visokotehnološko podjetje, ki je, mimogrede, tudi finalist Podjetne Primorske 2013 in prejemnik posebne pohvale UP FAMNIT za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa, se bo jeseni toplo oblekel in mediteransko podnebje zamenjal za skandinavsko. Obiskovati bo začel podiplomski študijski program Biologi-bioteknologi na Univerzi v Kopenhagnu.

Iskreno čestitamo Mihi, Tinu in Nikolini, kakor tudi vsem diplomantom na UP FAMNIT.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, za več fotografij vabljeni k obisku Fotogalerije.


Tin Šenija, diplomant Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Nikolina Jeretič, diplomantka Biopsihologije, na predstavitvi zaključne naloge.


Foto: Branko Furlanič
Miha Šaberl, prvi diplomant Bioinformatike, je na letošnji podelitvi diplom UP FAMNIT prejel tudi pohvalo za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa.


torek, 16. julij 2013 Za nami je druga delavnica deležnikov živega laboratorija SME ViLLab

V četrtek, 4.7.2013 smo na UP FAMNIT organizirali delavnico z naslovom ''Vrednotenje okoljskih vplivov proizvodov in okoljske deklaracije''. Delavnice so se udeležila slovenska podjetja, ki sodelujejo kot deležniki živega laboratorija SME ViLLab. Cilj delavnice je bil predstaviti podjetjem pojem trajnostnega razvoja in njegov vpliv na nadaljnje trženje izdelkov. Podrobneje je bil predstavljen pomen ogljičnega odtisa izdelkov po standardu PAS 2050, življenjski cikel izdelka (LCA- Life Cyle Assesment) ter pomen pridobitve okoljske deklaracije za proizvode.

Cilj in namen okoljske deklaracije proizvodov (EPD- Enviromental Product Declaration) je spodbujati povpraševanje po okoljsko prijaznejših proizvodih v celotnem življenjskem krogu na podlagi zaupanja vredne informacije.


Foto: Mike Burnard

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.


petek, 12. julij 2013 Podaljšan javni razpis za mlade raziskovalce 2013

Na podlagi javnega razpisa za Mlade raziskovalce, objavljenega 31. maja 2013, Univerza na Primorskem podaljšuje RAZPIS ZA KANDIDATKE IN KANDIDATE ZA MLADE RAZISKOVALCE V LETU 2013 na znanstvenem področju:

  • MATEMATIKA (mentor: prof. dr. Dragan Marušič)

Mesto je razpisano na UP IAM.
Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 9. avgusta 2013.

Za več informacij vam je na voljo Olga Kaliada: 05 611 75 99.

Besedilo razpisa in obrazci so dostopni na spletni strani UP IAM.


ponedeljek, 8. julij 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Cecil Meulenberga,
ki bo v petek, 12.7.2013 ob 16.00 uri v Mali predavalnici na UP FAMNIT.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


ponedeljek, 8. julij 2013 Vabilo na preizkusno predavanje

Vljudno vabljeni na preizkusno predavanje
dr. Dunje Mladenić,
ki bo v sredo, 10.7.2013, ob 10.00 uri,
v Oranžni sobi Instituta "Jožef Stefan" na Jamovi ulici 39 v Ljubljani.

Več informacij o preizkusnem predavanju dobite v priponki.


četrtek, 4. julij 2013 Prof. Diegu De Leu podeljen plemiški naziv

Angleška kraljica Elizabeta druga je prof. dr. Diegu de Leu, predstojniku Slovenskega centra za raziskovanje samomora na UP IAM in predstojnika Oddelka za psihologijo UP FAMNIT podelila plemiški naslov.

Naziv "Sir" je prejel za zasluge in znanstveno-raziskovalno delo na področju medicine - psihiatrije in za postavitev smernic delovanja na področju preprečevanja samomora na nacionalni in mednarodni ravni.

Siru prof. dr. Diegu De Leu, ki je tudi predstojnik Oddelka za psihologijo UP FAMNIT in vodja Slovenskega centra za raziskovanje in preprečevanje samomora pri Inštitutu Andrej Marušič, iskreno čestitamo.


 


četrtek, 27. junij 2013 Uradne ure knjižnice v juliju in avgustu 2013

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v juliju in avgustu 2013 odprta:

PON, SRE, ČET, PET: 8:00 – 12:00
TOR: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 16:00

Zahvaljujemo se za razumevanje.


petek, 21. junij 2013 Matematiki so se zbrali na 3. mednarodni poletni doktorski šoli

Na Rogli se je v nedeljo 16.6. začela Mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike, na kateri se je že tretje leto zapored zbralo več kot 50 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, s Slovaške, Češke, iz Južne Koreje, s Taiwana, iz Rusije, Estonije, s Filipinov, iz Španije, Madžarske, Italije, Gane, Alžirije, Irana, Mehike, Avstralije, s Poljske in Kitajske.

Kratke tečaje o aktualnih matematičnih problemih in področjih bodo pripravili trije uveljavljeni mednarodni strokovnjaki, prof. Marston Conder iz Nove Zelandije (Simetrije grafov), prof. Edward T. Dobson iz ZDA (Imprimitivne permutacijske grupe) in prof. Tatsuro Ito z Japonske (Leonardovi pari in q-Racahjevi polinomi).

Udeležencem poletne šole, ki jo organizirata UP FAMNIT in UP IAM želimo uspešen študij in nadvse plodno raziskovalno druženje!


petek, 21. junij 2013 Seminar MARA

V sredo, 26. junija 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR - TOKRAT V SREDO

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: dr. Primož Škraba, Artificial Intelligence Laboratory, Jozef Stefan Institute

Naslov: Analyzing Dynamical Systems with Computational Topology

Povzetek:
Analyzing systems is a difficult problem that is often made much easier by a good choice of parametrization. A natural choice for dynamical systems is the mapping to the circle. This mapping can describe a variety of behaviour including (quasi)-periodicity and recurrence.  This talk will introduce a topological approach for
understanding dynamical systems from measurements.  Starting with a time series measurement of a dynamical system, using a pipeline based in the framework of computational topology, we can recover an astonishing amount of information about the system.  We begin by embedding the time series in a higher dimension and use persistent cohomology to construct a natural parameterization which makes further analysis much easier. I will discuss the individual components of the pipeline as well as show results on several examples of synthetic and real data.

Vabljeni!


torek, 18. junij 2013 Znani so finalisti natečaja "Podjetna Primorska 2013"

V finalni del natečaja za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je uvrstilo 12 poslovnih idej, ki so bile po mnenju strokovne komisije najbolj inovativne, originalne, tržno naravnane in izvedljive. Finale sta si zaslužili tudi poslovna ideja z naslovom »MORSKA« s področja Prehranska dopolnila (Izdelava izdelkov in naravnega rakitovca za zdravstvene namene), študenta na UP FAMNIT Miha Šaberla, ki je tekmoval v kategoriji Optimist ter poslovna ideja z naslovom »COUNTER POINT« s področja IKT rešitve na področju zdravstva (Informacijski sistem za varno izmenjavo podatkov), predavatelja na UP FAMNIT, doc. dr. Petra Roglja, ki je tekmoval v kategoriji Navigator.

Na letošnji natečaj za najboljši poslovni načrt primorske regije Podjetna Primorska 2013 se je v roku prijavilo 25 poslovnih idej. Letos je med finalisti veliko študentov, predvsem iz Univerze na Primorskem. Poslovne ideje, katerih nosilci so študentski podjetniški timi predstavljajo 25% vseh prijavljenih poslovnih idej.

V finalni del natečaja se je uvrstilo 12 poslovnih idej - finalistov, štiri iz kategorije Optimisti in osem iz kategorije Navigatorji. V finale natečaja so se uvrstile poslovne ideje, ki so zbrale največ točk glede na kriterije ocenjevanja (originalnost in inovativnost, uporabnost in izvedljivost, tržno pozicioniranje in internacionalizacija, finančna izvedljivost, trajnostni vidik in donosnost).

Zmagovalec za najboljši poslovni načrt v kategoriji Optimist prejme vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa ter v kategoriji Navigator vavčer v vrednosti 4.000 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Med finalisti bo izbran še najboljši študentski poslovni načrt, ki bo nagrajen z vavčerjem v vrednosti 3.000,00 EUR in enoletno brezplačno uporabo spletnega računovodskega programa. Vavčer zajema paket svetovalnih in drugih storitev podpornega podjetniškega okolja.

Natečaj Podjetna Primorska organizira UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v sodelovanju s partnerjema Adriatic Slovenico in Zadružno kraško banko ter s podporo Univerze na Primorskem in pokroviteljev.

Več informacij najdete na: http://www.o-sta.com/msg.php?t=0&id=10856


ponedeljek, 17. junij 2013 SME ViLLab se je pridružilo podjetje M Sora trgovina in proizvodnja d.d.

UP FAMNIT razvija živi laboratorij SME ViLLab v okviru projekta EnergyViLLab (SI, EN).

Cilj projekta je povečati energetsko učinkovitost privatnih hiš in posledično zmanjšati onesnaževanje v regiji. 

Živemu laboratoriju SME ViLLab se je pridružilo podjetje M Sora trgovina in proizvodnja d.d. (http://www.m-sora.si/si/), proizvajalec tehnološko naprednih in vizualno dovršenih lesenih oken, izdelanih izključno iz slovenskega lesa.


ponedeljek, 17. junij 2013 40 diplomantov in 9 nagrajencev na slavnostni podelitvi diplom UP FAMNIT

V petek, 14. junija 2013 je UP FAMNIT podelila diplome 40 diplomantom dodiplomskih in podiplomskih magistrskih študijskih programov.

Z diplomanti je fakulteta obogatila lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike ter z magistri matematike, magistri inženirji računalništva in informatike, magistri kineziologije ter z magistrom morske biologije .

Letos prvič je fakulteta podelila diplome diplomantom dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo ter diplomantom magistrskih študijskih programov Morska biologija in Aplikativna kineziologija.

Diplome so na letošnji podelitvi prejeli:

  • DODIPLOMSKI študijski program Sredozemsko kmetijstvo (strokovni naslov: diplomirani inženir kmetijstva/diplomirana inženirka kmetijstva): Andreja Franca in Gregor Volk;
  • DODIPLOMSKI študijski program Biodiverziteta (strokovni naslov: diplomirani varstveni biolog/diplomirana varstvena biologinja): Gloria Anžlovar, Mojca Bačnar, Mitja Črne, Danijela Domazet, Jani Frank, Nataša Fujs, Brina Gaberšek, Diana Jelovčan, Tea Knap, Manca Kolenc, Nataša Koprivnikar, Kaja Pajnhart Jarc, Aleksandra Popovič, Liljana Rušnjak, Petra Sovdat, Domen Trkov, Ana Urisk;
  • DODIPLOMSKI študijski program Matematika (strokovni naslov: diplomirani matematik/diplomirana matematičarka): Luca Basiaco, Olga Kaliada, Urška Pangerc;
  • DODIPLOMSKI študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: diplomirani inženir računalništva in informatike): Rok Grdina, Aleš Horvat, Al Kinkopf, Domen Petrič, Igor Renko, Elvis Sukanović, Matija Tratnik;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Aplikativna kineziologija (strokovni naslov: magister kineziologije/magistrica kineziologije): Alex Buoite Stella, Borut Fonda, Matej Voglar, Tadeja Zacirkovnik;    
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Matematične znanosti (strokovni naslov: magister/magistrica matematike): Anna Klymenko, Peter Muršič, Sabina Prodanović, Daliborko Šabić, Marko Tuta;    
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Računalništvo in informatika (strokovni naslov: magister inženir / magistrica inženirka računalništva in informatike): Marko Grgurovič;
  • PODIPLOMSKI magistrski študijski program Morska biologija (strokovni naslov: magister/magistrica morske biologije): Marko Peric.

Nagrajenci so poleg pohvale prejeli tudi leposlovno knjigo s posvetilom dekanje.

Med letošnjimi slavljenci je bil tudi Milan Đorđević, ki je bil promoviran v doktorja znanosti 12. decembra 2012 in je tako postal četrti doktor znanosti, ki je študij zaključil na UP FAMNIT ter hkrati prvi doktor računalništva in informatike na UP FAMNIT.

V sklopu slavnostne podelitve je dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja najuspešnejšim študentom, ki so bili izbrani v okviru posameznih oddelkov fakultete zaradi odličnih študijskih rezultatov oziroma aktivnosti na področju obštudijskih dejavnosti. Pohvaljeni študenti UP FAMNIT so:

  • Gregor Benko za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov,
  • Ratko Darda za odične študijske dosežke in odlične uvrstittve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike,
  • Emina Glavaš za odlične študijske dosežke,
  • Aleš Horvat za odlične študijske dosežke,
  • Simon Mezgec za odlične študijske dosežke,
  • Julija Podbevšek za odlične študijske dosežke,
  • Eva Praprotnik za odlične študijske dosežke,
  • Miha Šaberl za odlične študijske dosežke in aktivno sodelovanje pri promociji študijskega programa,
  • Anastasiya Tanana za odične študijske dosežke in odlične uvrstittve na mednarodnih tekmovanjih iz matematike.

Diplomante so nagovorili prorektorica Univerze na Primorskem izr. prof. dr. Nadja Plazar, dekanja UP FAMNIT doc. dr. Klavdija Kutnar in prof. Mauro Tretiach z Univerze v Trstu.

Nekaj utrinkov s podelitve:


Diplomanti UP FAMNIT (foto: Branko Furlanič)


dr. Milan Đorđević (foto: Branko Furlanič)


Študenti UP FAMNIT, ki so prejeli pohvale fakultete za posebne dosežke (foto: Branko Furlanič)


petek, 14. junij 2013 3. mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike se prične v nedeljo, 16. junija

Mednarodna doktorska poletna šola diskretne matematike v organizaciji UP FAMNIT in UP IAM bo že tretje leto zapored potekala na Rogli, letos od 16. do 21. junija.

Med prijavljenimi je več kot 50 udeležencev, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Slovaške, Velike Britanije, Češke, Južne Koreje, Taiwana, Rusije, Estonije, Filipinov, Španije, Madžarske, Italije, Gane, Alžirije, Irana, Mehike, Avstralije, Poljske in Kitajske.

Kratke tečaje o aktualnih matematičnih problemih in področjih bodo pripravili trije uveljavljeni mednarodni strokovnjaki, prof. Marston Conder iz Nove Zelandije (Simetrije grafov), prof. Edward T. Dobson iz ZDA (Imprimitivne permutacijske grupe) in prof. Tatsuro Ito iz Japonske (Leonardovi pari in q-Racahjevi polinomi). Udeležencem želimo uspešen študij in nadvse plodno raziskovalno druženje.


petek, 14. junij 2013 CSASC 2013 je navdušila matematike

V organizaciji slovenskih matematikov se je 13. junija v Kopru končala mednarodna matematična konferenca CSASC 2013. Univerza na Primorskem (UP) je gostila 150 svetovnih matematikov iz 21 držav.

Po besedah predsednika znanstvenega odbora konference prof. dr. Tomaža Pisanskega, je bila konferenca pomembna z več vidikov. Poleg tega, da so udeleženci uživali ob odkrivanju Kopra in Slovenije, je zaupanje za organizacijo tako velike konference tudi veliko priznanje manjšim evropskim matematičnim društvom. Konferenca namreč vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov.

Veliko priznanje je slovenskim matematikom izkazalo tudi Evropsko matematično združenje, ki je obisk v Kopru sponzoriralo prestižnemu gostu, norveškemu profesorju dr. Johnu Eriku Fornaessu. Profesor, ki tesno sodeluje s slovenskimi matematiki, med njimi s prof. Francem Forstneričem, je ob svojem drugem letošnjem obisku Slovenije povedal: »Slovenski matematiki so na svojem področju zelo uspešni in imajo močne mednarodne povezave. Sam sem tudi mentor mnogim mladim matematikom. Da bi to znanost še bolj približali mladim, pa bi bilo treba nameniti več sredstev za njeno promoviranje. Veliko truda, kar se obrestuje, zato vložimo v mednarodne izmenjave med mladimi matematiki iz Evrope in s sveta«.

Profesor dr. Fornaess je bil navdušen tudi nad organizacijo CSASC 2013, ki je odličen primer izmenjave mnenj, spoznanj, obenem pa možnost sproščenega druženja in navezovanja novih stikov.

Skrb za mlade slovenske matematike je izpostavil tudi prof. Pisanski. Prepričan je, da je bila konferenca odlična priložnost zanje, saj so spoznavali svetovno priznane strokovnjake in si pridobivali izkušnje s predstavitvami svojega dela pred številčnim eminentnim svetovnim matematičnim avditorijem: »Če v tujino na študij pošljemo enega študenta, imamo doma enega izobraženega študenta več. Če pa k nam pride cvet svetovne matematike, imamo izobraženih študentov veliko«.

*****

Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Utrinki s konference (foto Alen Ježovnik in organizatorji)


prof. dr. John Erik Fornaess


prof. dr. Tomaž Pisanski


doc. dr. Klavdija Kutnar


doc. dr. Marko Orel


Ademir Hujdurović


dr. Aleksander Malnič, dr. Franci Demšar in prof. dr. Dragan Marušič


dr. Franci Demšar in prof. dr. Tomaž Pisanski

 


četrtek, 13. junij 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. junija 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Akustična klasifikacija morskega dna - pregled področja in plan raziskovalnega dela

Povzetek:
Akustični podatki, pridobljeni s sonarskimi meritvami se že dolgo uporabljajo za določanje globin - batimetrijo. Naša hipoteza je, da se v teh podatkih skriva še mnogo več informacij o morskem dnu. S procesiranjem in analizo akustičnih podatkov bomo poskušali klasificirati dno slovenskega morja, torej določiti tipe kot so trava, mulj, kamni, pesek, itd. Osnova za dosego cilja so kvalitetni akustični podatki, ki jih dobimo s hidrografskimi meritvami.
Na prejšnjih seminarjih smo predstavili oddelek za hidrografijo podjetja Harpha Sea, opremo in postopek opravljanja hidrografskih meritev ter predprocesiranje surovih akustičnih podatkov.
Tokrat bomo naredili kratek pregled področja in podali okviren plan raziskovanega dela. Pogledali si bomo kako se je začela zgodba akustične klasifikacije morskega dna, kako se je razvijala tehnologija in z njo pristopi h klasifikaciji ter kje smo danes. Opisali bomo nekaj sistemov za akustično klasifikacijo, podali prednosti in slabosti vsakega sistema ter opisali v katero smer nameravamo peljati naše raziskave.

Vabljeni!


sreda, 12. junij 2013 Dober obisk na informativnem dnevu za podiplomski študij 2013/14

Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je v torek, 11. junija obiskalo okrog 60 kandidatov za vpis v magistrske in doktorske študijske programe.

Informativni dan je potekal na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru ter v prostorih Srednje tehniške šole Koper, kjer je potekala predstavitev študijskih programov Aplikativne kineziologije.

Kandidate za vpis je na sedežu fakultete pozdravil prodekan za študijske zadeve doc. dr. Martin Milanič. V drugem delu predstavitve so se prisotni podrobneje seznanili s posameznimi študijskimi programi. Programe so predstavili koordinatorji študijskih programov v sodelovanju z učitelji in asistenti posameznih oddelkov fakultete.


sreda, 12. junij 2013 Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT

V petek, 14. junija bo UP FAMNIT tretjič podelila diplome svojim diplomantom dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov. Podelitev diplom se bo pričela ob 17. uri in bo potekala v Gledališču Koper.

Študij na UP FAMNIT je do današnjega dne zaključilo 83 diplomantov, in sicer 56 na dodiplomskih programih ter 23 na magistrskem in štirje na doktorskem študiju.

Na letošnji podelitvi bo prejelo diplome 40 diplomantov, med katerimi so tudi prvi diplomanti dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo, magistrskega študijskega programa Aplikativna kineziologija ter skupnega magistrskega študijskega programa Morska biologija, ki ga je UP FAMNIT izvajala skupaj s partnerji – z Univerzo v Trstu ter z dvema raziskovalnima inštitutoma – Nacionalnim inštitutom za biologijo iz Ljubljane in Nacionalnim inštitutom za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko iz Trsta.

Med letošnjimi slavljenci je tudi Milan Đorđević, ki je bil promoviran v doktorja znanosti 12. decembra 2012 in je tako postal četrti doktor znanosti, ki je študij zaključil na naši fakulteti.

V sklopu slavnostne podelitve bo dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar podelila priznanja uspešnim študentom, ki so bili izbrani v okviru posameznih oddelkov fakultete zaradi odličnih študijskih rezultatov oziroma aktivnosti na področju obštudijskih dejavnosti.

Diplomante bodo nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT doc. dr. Klavdija Kutnar in prof. Mauro Tretiach z Univerze v Trstu.


torek, 11. junij 2013 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2013

V nedeljo, 9. junija 2013, se je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvijala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanja mladih raziskovalcev v šolskem letu 2012/2013 v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, poimenovana ZOTKINI TALENTI, na kateri se je UP FAMNIT že drugo leto zapovrstjo uspešno predstavila mladim nagrajencem in njihovim mentorjem.

Z zanimivimi interaktivnimi vsebinami, nagradnimi igrami in s pestrim promocijskim prostorom so predstavniki fakultete privabili številne mlade, bodoče naravoslovce. Za mlade udeležence so bili zanimivi predvsem dodiplomski študijski programi Matematika, Računalništvo in informatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo, Matematika v ekonomiji in financah, Bioinformatika in Biopsihologija ter možnost nadaljevanja študija na podiplomskih magistrskih študijskih programih na UP FAMNIT. 

Letošnja promocijska stojnica UP FAMNIT:


Foto: doc. dr. Peter Rogelj


ponedeljek, 10. junij 2013 V Kopru smo gostili mednarodni simpozij o kuščaricah

Mednarodni simpozij o kuščaricah (International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin), ki je potekal med 3. in 6. junijem v Kopru, je bil že osmi zapovrstjo. Prvi je potekal leta 1992 na otoku Lesvos v Grčiji, potem pa vsako leto na drugem otoku v Sredozemlju. Letos smo ga prvič gostili v Sloveniji.

Glavni namen simpozija je bil na enem mestu združiti raziskovalce, ki se ukvarjajo s kuščaricami v Sredozemlju. Simpozija se je v štirih dneh udeležilo 60 raziskovalcev iz Evrope (Italije, Hrvaške, Srbije, Grčije, Cipra, Španije, Portugalske, Belgije, Nemčije, Velike Britanije in Slovenije) ter Izraela, Armenije in ZDA.

Na srečanju so uveljavljeni, prav tako pa tudi mlajši raziskovalci, v prijetnem, sproščenem in prijateljskem vzdušju predstavili najnovejše raziskave s tega področja. Srečanje je bilo namenjeno tudi izmenjavi izkušenj, porajanju novih idej in vzpostavitvi novih sodelovanj za prihodnje raziskave. Tudi ob strokovni ekskurziji v Planinsko jamo in na Cerkniško jezero so se tako spletle nove vezi med raziskovalci.

Kaj so tiste najpomembnejše teme, ki jih raziskujejo na področju kuščaric danes? Kuščarice so zanimive zaradi svoje posebne termoregulacije (uravnavanje telesne temperature), o kateri že veliko vemo s fiziološkega vidika, manj pa je poznan vedenjski vidik. V povezavi z segrevanjem ozračja in bodočimi klimatskimi spremembami lahko raziskujemo vpliv na termoregulacijo in posledično na preživetje izoliranih in fragmentiranih populacij kuščaric. Prav tako se veliko študij osredotoča na vzroke za preteklo in sedanjo razširjenost ter modeliranje sprememb v prihodnosti. Velik poudarek je tudi na filogeografskih raziskavah (raziskave sorodstvenih vezi različnih populacij) ter evoluciji različnih znakov, npr. dolžina nog, obarvanost. Poraja se vprašanje kaj so bili tisti razlogi (naravna selekcija, spolna selekcija?), za razvoj določenih značilnosti v evoluciji? Prav tako pa je treba poudariti, da so številne kuščarice ogrožene in v Sloveniji so vse vrste kuščaric zavarovane. Zato so pomembna predvsem odkritja kako jih zaščititi in uspešno ohranjati v naravi okoli nas.


ponedeljek, 10. junij 2013 Koper ta teden gosti 150 matematikov iz 21 držav

Koper, 10. junij 2013 – Univerza na Primorskem (UP) ta teden gosti tradicionalno mednarodno matematično konferenco CSASC 2013, ki vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov. Prek 150 matematikov iz 21 držav bo do četrtka, 13. junija 2013, razpravljalo o temeljnih matematičnih raziskavah in tudi o povsem aplikativnih matematičnih temah, uporabnih v številnih dejavnostih, kot so gradbeništvo, strojništvo in vizualni mediji, ter poučevanju matematike v izobraževalnih ustanovah. Velik pomen konference organizatorji vidijo tudi v večji prepoznavnosti in krepitvi vključenosti mlade Univerze na Primorskem v mednarodno raziskovalno okolje.

Udeleženci konference se bodo letos v okviru desetih različnih sekcij posvečali različnim matematičnim področjem. Nekatere med njimi, kot je numerično reševanje parcialnih diferencialnih enačb, so povsem aplikativne, saj je znanje tega nujno pri vsakem inženirskem delu, na primer v gradbeništvu, strojništvu in elektrotehniki. Sekcija, ki bo obravnavala matematične metode in procesiranje slik, se bo posvečala obdelavi slik, kar je danes osnovno orodje v vsakem vizualnem mediju.

Matematiki bodo govorili tudi o poučevanju matematike z uporabo računalnikov v srednji šoli in na univerzi. Nekaj časa pa bodo namenili tudi predstavitvi drugih zanimivih matematičnih tem. Poleg tega bodo obravnavali tudi temeljne raziskave na področjih diferencialne geometrije in matematične fizike, teorije grafov, kombinatorike, kompleksne analize, simetrije grafov, preslikav in drugih diskretnih struktur, algebri ter diskretni matematiki in računskimi geometrijami. To so sekcije, ki se bodo ukvarjale predvsem s temeljnimi raziskavami.

Na konferenci bo sedem plenarnih predavateljev, med katerimi bo tudi norveški profesor dr. John Erik Fornaess - eden od vodilnih svetovnih matematikov s področja kompleksne analize, matematičnega področja, ki se ukvarja z imaginarnimi števili. Dobitnik prestižne matematične Bergmanove nagrade je eden izmed najuspešnejših mentorjev mladim matematikom ter najpomembnejših članov današnje svetovne matematične družbe.

Eden od temeljnih ciljev srečanj svetovnih matematikov, ki se bodo prihodnji teden zbrali v Kopru, je po besedah organizatorjev potreba po utrditvi evropske matematike z uspešnim medsebojnim sodelovanjem posameznih raziskovalcev in raziskovalnih skupin prek bilateralnih in multilateralnih projektov, katerih glavni namen je posredovanje znanja in vrhunskih raziskovalnih dosežkov.

Organizacija konference CSASC 2013 je bila letos zaupana slovenskim matematikom z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštituta Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani, Fakulteti za matematiko in fiziko.

Udeležence konference bosta danes zvečer v Pokrajinskem muzeju na slavnostnem sprejemu pozdravila rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, tudi sam eden od vodilnih svetovnih matematikov, in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), dr. Franci Demšar.


Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v Kremsu, kjer so se organizatorji odločili, da se bodo v prihodnje srečevali vsaki dve leti. Tokrat so organizacijo prevzeli slovenski matematiki.


četrtek, 6. junij 2013 Do konference CSASC 2013 je le še nekaj dni

Univerza na Primorskem (UP) bo prihodnji teden gostila tradicionalno mednarodno matematično konferenco CSASC 2013, ki vsaki dve leti poteka pod okriljem slovenskega, katalonskega, avstrijskega, slovaškega in češkega društva matematikov. Letošnja izvedba je bila zaupana slovenskim matematikom z UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, UP Inštitut Andrej Marušič, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko ter Univerze v Ljubljani Fakultete za matematiko in fiziko.

Prek 150 svetovnih matematikov iz 21 držav bo od nedelje, 9. junija, do četrtka, 13. junija 2013, razpravljalo o temeljnih matematičnih raziskavah in tudi o povsem aplikativnih matematičnih temah, uporabnih v številnih dejavnostih, kot so gradbeništvo, strojništvo in vizualni mediji, ter poučevanju matematike v izobraževalnih ustanovah.

Program konference bo obsegal različna področja matematike:

- 10 sekcij iz različnih področij matematike:

  • Diferential Geometry and Mathematical Physics
  • Graph Theory
  • Combinatorics
  • Several Complex Variables
  • Symmetries in Graphs, Maps and Other Discrete Structures
  • Algebra
  • Discrete and Computational Geometry
  • Mathematical Methods in Image Processing
  • Numerical Methods for Partial Differential Equations
  • Proving in Mathematics Education at University and at School

- EuroGiga sekcija
- splošna sekcija in
- sekcija s posterji.

Na konferenci bo sedem plenarnih predavateljev, med katerimi bo tudi norveški profesor dr. John Erik Fornaess - eden od vodilnih svetovnih matematikov s področja kompleksne analize, matematičnega področja, ki se ukvarja z imaginarnimi števili. Je eden izmed najuspešnejših mentorjev mladih matematikov in najpomembnejših članov današnje svetovne matematične družbe. Njegov obisk v Kopru sponzorira The European Mathematical Society.

Poleg njega bodo predavali tudi:


torek, 4. junij 2013 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2013

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za kandidatke in kandidate za mlade raziskovalce v letu 2013.

Na UP FAMNIT lahko za mesto mladega raziskovalca kandidirate pri:

doc. dr. Enesu Pasalicu (2.07 Računalništvo in informatika),

na UP IAM pa pri:

prof. dr. Draganu Marušiču (1.01 Matematika),
prof. dr. Draganu Stevanoviću (1.07 Računalniško intenzivne metode in aplikacije),
prof. dr. Diegu De Leu (3.09 Psihiatrija).

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 28. junija 2013.

Več informacij je dostopnih TUKAJ.


torek, 4. junij 2013 Odlični rezultati naših študentov Računalništva in informatike na internetni olimpijadi

Začetki svetovne internetne olimpijade segajo v leto 2007, ko sta glavni organizatorici tekmovanja – Univerza v Joškar-Ola iz Rusije in Arijelska univerza v Izraelu – pričeli z izvedbo matematike. V letu 2013 tekmovanje vključuje že 10 znanstvenih disciplin. Uradna spletna stran tekmovanja je: http://www.i-olymp.ru/.

Tekmovanje v informatiki poteka v dveh krogih. Tekmovanje je začelo 1203 tekmovalcev, v drugi krog pa jih je prišlo le 623. Udeleženci so bili razdeljeni glede na fakultete, naši študentje dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Računalništvo in informatika so bili uvrščeni v kategorijo »Tehnika in tehnologija«.

V kategoriji »Tehnika in tehnologija« je v drugem krogu tekmovalo 129 najboljših tekmovalcev, naši 3 študentje so osvojili bronasto priznanje, saj so vsi osvojili enako število točk in s tem zasedli 28., 29. in 30. mesto. Glede na to, da so študentje z enakim številom točk zasedli skupna mesta, so naši študenti skupaj zasedli odlično 9. mesto.

Naši študentje dodiplomskega študijskega programa 1. stopnje Računalništvo in informatika, ki so na internetni olimpijadi zasedli skupno 9. mesto na tekmovanju v informatiki so Tomaž Tomažinčič, Aleksandar Todorović in Andrej Godec.

Sodelavci UP FAMNIT študentom za dosežene uspehe iskreno čestitamo!


sobota, 1. junij 2013 Objavljen je razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2013/14

Vlada Republike Slovenije je podala soglasje k razpisu za vpis v podiplomske študijske programe za študijsko leto 2013/14.

UP FAMNIT razpisuje šest magistrskih in tri doktorske študijske programe, med katerimi je tudi nov magistrski študijski program Biopsihologija.

Programe bo fakulteta predstavila na informativnih dnevih, ki bodo potekali v torek, 11. junija 2013 ob 18. uri.

Podrobnejše informacije: RAZPIS IN INFORMATIVNI DNEVI

Vabljeni k udeležbi na informativnih dnevih.


četrtek, 30. maj 2013 Seminar MARA

Današnji napovedan seminar odpade.


torek, 28. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Monitoring biodiversity using volunteers? A lizard experience from NE Spain"

Vabimo vas na osmo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, ki bo v sredo, 29.5.2013 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Monitoring biodiversity using volunteers? A lizard experience from NE Spain" bo imel španski herpetolog dr. Miguel A. Carretero.

Kratka vsebina predavanja:
Predavatelj bo predstavil rezultate sedemletnega monitoringa populacije kuščaric vrst Acanthodactulus erythrurus, Psammodromus algirus in Podarcis liolepis, ki so ga izučeni prostovoljci opravljali na španski plaži “Els Muntanyans”.

Več informacij o predavanju je v priponki!

Udeležba na predavanju je zelo priporočljiva!


ponedeljek, 27. maj 2013 Vabilo na predavanje "Pogled na vero in iskanje dokončnih vprašanj z vidika evolucijske in socialne psihologije"

Vljudno vabljeni na predavanje "Pogled na vero in iskanje dokončnih vprašanj z vidika evolucijske in socialne psihologije" dr. Mateja Černigoja in Simone Gomboc, ki bo potekalo 27. maja 2013 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Vabljeni!


petek, 24. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Sašo Moškon

Naslov: Akustična klasifikacija morskega dna - predprocesiranje akustičnih podatkov

Povzetek:
Akustični podatki, pridobljeni s sonarskimi meritvami se že dolgo uporabljajo za določanje globin - batimetrijo. Naša hipoteza je, da se v teh podatkih skriva še mnogo več informacij o morskem dnu. S procesiranjem in analizo akustičnih podatkov bomo poskušali klasificirati dno slovenskega morja, torej določiti tipe kot so trava, mulj, kamni, pesek, itd. Osnova za dosego cilja so kvalitetni akustični podatki, ki jih dobimo s hidrografskimi meritvami.
Na prejšnejm seminarju je bil predstavljen oddelek za hidrografijo podjetja Harpha Sea ter oprema in postopek opravljanja hidrografskih meritev. Tokrat se bomo osredotočili na predprocesiranje surovih akustičnih podatkov. Preden se lotimo klasifikacije moramo podatke pripraviti - izločiti slabe meritve in vplive nastavitev MBES sistema. Želimo namreč, da v podatkih ostane le akustični podpis morskega dna. Na seminarju bomo predstavili čiščenje podatkov in pristope h kompenzaciji zunanjih vplivov, kot so nastavitve sistema, globina in kotne odvisnosti.

Vabljeni!


petek, 24. maj 2013 Odlični rezultati naših matematikov na internetni matematični olimpijadi

Začetki svetovne internetne olimpijade segajo v leto 2007, ko sta glavni organizatorici tekmovanja – Univerza v Joškar-Ola iz Rusije in Arijelska univerza v Izraelu – pričeli z izvedbo matematike. V letu 2013 tekmovanje vključuje že 10 znanstvenih disciplin. Uradna spletna stran tekmovanja: http://www.i-olymp.ru/.

Tekmovanje v matematiki poteka v štirih krogih. Prvi trije so se odvijali na sedežu naše fakultete, medtem ko se bo četrti, finalni krog izvedel na Arijelski univerzi v Izraelu.

Prva dva kroga sta potekala tako, da so študentje v 180 minutah online reševali 16 nalog, reševanje nalog v tretjem krogu pa je potekalo v fizični obliki, ko so študentje morali rešiti 12 nalog v 240 minutah.

Letošnjega tekmovanja iz matematike se je od začetka tekmovanja udeležilo 6.895 študentov s 468 fakultet. Do tretjega kroga je prišlo le 84 najboljših študentov, od katerih jih bo 46 povabljenih v finalni krog v Izrael.

Do tretjega kroga so se prebili tudi štirje naši študenti prvih in drugih letnikov matematike, in sicer Bećo Merulić, Anastasiya Tanana, Edin Husić in Radovan Krtolica. Osvojili so naslednja mesta:

  • 21. mesto Bećo Merulić,
  • 32. mesto Anstasiya Tanana,
  • 33. mesto Edin Husić,
  • 64. mesto Radovan Krtolica.

Študent Bećo Merulić je tako dobitnik srebrne medalje, študenta Anastasiya Tanana in Edin Husić pa bronaste.

Vsi dobitniki medalj bodo povabljeni v finalni krog v Izrael.

Sodelavci UP FAMNIT vsem tekmovalcem in posebej Beću Meruliću, iskreno čestitamo za dosežene uspehe!

 


četrtek, 23. maj 2013


četrtek, 23. maj 2013 Mokra Čista desetka 2013

Univerzitetna športna zveza Primorske in Študentska organizacija Univerze na Primorskem v sodelovanju s ŠS UP Fakultete za vede o zdravju in ŠS UP Fakultete za management organizira MOKRO ČISTO DESETKO, ki bo v sredo, 29. maja 2013, s pričetkom ob 14. uri.

Mokra Čista desetka je športno-zabavno srečanje študentov, profesorjev ter vseh ostalih zaposlenih na Univerzi na Primorskem in Fakulteti za pomorstvo in promet ob zaključku študijskega leta 2012 / 2013.
Gre za tekmovanje, ki spodbuja športno dejavnost in druženje med študenti, zaposlenimi in profesorji vseh generacij. Ob vsem dogajanju, bo poskrbljeno tudi za glasbeno podlago, hrano in pijačo. Sodelovanje na športnih disciplinah je brezplačno. 

Vabilo za ekipe zaposlenih in profesorjev UP.

V upanju, da skupaj preživimo zabavno in športno popoldne, vas vabimo na prijave ekip na licu mesta. Prijave bodo potekale od 14.00 do 15.30 na infotočki v San Simonu v Izoli.

Več o prireditvi v priponkah in na povezavah:

Vljudno vabljeni in lepo pozdravljeni!


torek, 21. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Geotehnične razmere v pristanišču Koper"

Vabimo vas na sedmo predavanje v sklopu Famnitovih bioloških večerov, ki bo v sredo, 22.5.2013 ob 19.30 v Veliki predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Geotehnične razmere v pristanišču Koper" bo imel dr. Janko Logar.

Tokratno predavanje v okviru bioloških večerov je nekoliko drugačno in vezano na geomehanske razmere. Predavanje bo zanimivo predvsem za poslušalce, ki jih zanima, kako je nastalo okolje, na katerem danes prebivajo in delajo ljudje v Kopru in njegovi luki.

Vabljeni!


ponedeljek, 20. maj 2013 Uspešen mednarodni posvet o varstveni biologiji

Oddelek za biodiverziteto na UP FAMNIT je 14. 5. 2013 organiziral mednarodni strokovni posvet na temo varstvene biologije, na katerem so sodelovali strokovnjaki iz Avstralije, Italije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije in Slovenije.

Živimo v času, ko človeške aktivnosti povzročajo velike pritiske na naravne vire in biotsko raznovrstnost na Zemlji. Vedno bolj jasno postaja, da moramo začeti z našim planetom ravnati bolj odgovorno. Namen varstvene biologije je razumeti naravne procese v naravi, ugotoviti, kako nanje vplivajo človeške aktivnosti ter predvsem najti načine, kako lahko negativne vplive omilimo ali povsem odstranimo. Varstveni biologi pri svojem delu uporabljajo široko paleto znanstvenih disciplin, vključno z molekularno biologijo in genetiko, ekologijo, fiziko in akustiko, oceanografijo, vremenoslovjem, družbenimi vedami ter drugim.

Na posvetu so različni raziskovalci predstavili najnovejše izsledke svojega raziskovalnega dela in skušali opredeliti korake, ki so potrebni za trajnostni razvoj in ohranjanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji, regiji in drugod po svetu. Vse bolj jasno namreč postaja, da ljudje nismo ločeni od narave, temveč da jo nujno potrebujemo za lastno preživetje, zato moramo zanjo temu primerno tudi skrbeti.

Program je zajemal širok nabor tematik, vključno z ekologijo in varstvom morskih organizmov in njihovih habitatov, raziskovanjem in varstvom sladkovodnih, kopenskih in jamskih ekosistemov, učinkovitostjo zavarovanih območij in uporabo molekularnih orodij ter digitalne tehnologije v varstveni biologiji.

Zbornik prispevkov najdete tukaj.

Nekaj fotografij z dogodka:


sreda, 15. maj 2013 Zaključek četrte mednarodne konference Triple i: intuition, imagination and innovation in suicidology

4th TRIPLE i: intuition, imagination and innovation in suicidology,
9 – 10 May 2013, Piran (Slovenia)

Piran, 10. maja 2013

Zaključili smo četrto mednarodno konferenco Triple i – intuition, imagination, innovation, ki jo organizira UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, v sodelovanju z UP FAMNIT.

V konferenci smo naslovili teme, ki se dotikajo raziskovanja in preučevanja samomora ter kliničnega dela in preventive. Letos smo se osredotočili predvsem na težave, ki jih imamo na teh področjih. Konferenco sta otvorila rektor UP prof. Dragan Marušič in vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prof. Diego De Leo. Slednji je ob tem poudaril, da je namen konference gojiti kulturo raziskovanja samomora in na ta način prispevati k preprečevanju in destigmatizaciji samomora: “Samomor je vse prej kot dolgočasna tema. Ni le domena psihologov, zdravnikov, filozofov, antropologov … temveč je tako široka in kompleksna, da zajema vse te aspekte. Zato je tudi pri raziskovanju in preprečevanju nujno, da vključuje široko paleto strokovnjakov iz različnih področij.”

Ena ključnih tem, ki se je izkristalizirala v toku konference je bila povezanost (connectedness). Predavatelji so govorili o povezanosti med ljudmi kot načinu preprečevanja samomora, povezanosti različnih možganskih sistemov, pomenu povezanosti bližnjih po samomoru in občutek povezanosti družbe, ki ga kreirajo mediji. Vse to so pomembni dejavniki preprečevanja samomora. Poleg tega se je v toku konference povezanost kazala še drugače: ker so predavatelji imeli dovolj časa, da svoje teme predstavijo, so bile tudi razprave z udeleženci poglobljene. Na ta način so se vzpostavljali odnosi in medsebojna povezanost strokovnjakov, študentov, novinarjev in druge zainteresirane javnosti. Vse to je prav tako del preprečevanja samomora.

Konferenca je torej postregla s prijaznim vzdušjem, novim znanjem in medsebojno povezanostjo vseh udeleženih. V Slovenskem centru za raziskovanje samomora smo s tem več kot zadovoljni – in smo v mislih že pri povezovanju s peto izvedbo.

Hvala vsem za udeležbo in se vidimo kmalu!

Vita Poštuvan, Urša Mars, Tina Podlogar, Janina Žiberna in prof. Diego De Leo

TRIPLE i

Predavatelji in ekipa Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Triple i 2013

Organizacija in otvoritev Triple i 2013

Utrinki iz večernega druženja na Triple i 2013

Udeleženci Triple i 2013

 


sreda, 15. maj 2013 Mešana ekipa Famnita univerzitetni prvak v odbojki lige Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 13. maja 2013 je med 16. in 23. uro potekal zaključni turnir ligaških tekmovanj Univerze na Primorskem, kjer so se najboljše ekipe pomerile za naslov prvaka v odbojki, košarki in futsalu. V odbojki je prvak univerzitetne lige postala mešana ekipa Famnita, v futsalu ekipa UP FHŠ, in v košarki pa ekipa UL FPP.

Mešana ekipa Famnita se je v finalni tekmi za prvo mesto Odbojkarske univerzitetne lige pomerila z ekipo UP FTŠ. Prvi niz sta obe ekipi začeli odločno in z željo po zmagi. Skozi niz sta se ekipi nekajkrat izmenjali v vodstvu, v zaključku niza pa je nekaj več pokazala ekipa Famnita, ki je niz osvojila z rezultatom 20:25. Drugi niz je bolj odločno začela naša ekipa, ki je z dobrimi servisi takoj priigrala nekaj točk prednosti. »Turistom« je po minuti odmora in z bučno pomočjo navijačev s tribun, uspelo nadoknaditi zaostanek in tudi prevzeti vodstvo. Vendar igralci ekipe Famnita niso dovolili, da bi jim nasprotniki pobegnili s preveliko razliko. Začeli so igrati boljše v vseh elementih igre in niz osvojili z razliko 17:25. FAMNIT je z zmago z rezultatom 0:2 tako že drugo leto zapored postal prvak Odbojkarske univerzitetne lige Univerze na Primorskem.

Tretje mesto je zasedla ekipa PEF.

Več informacij o zaključnem turnirju lige Univerze na Primorskem je na voljo prek povezave: http://www.uszp.si/aktualno/14348


torek, 14. maj 2013 Vabilo na zagovor doktorske disertacije mag. Jurija Koviča

Univerza na Primorskem
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

objavlja zagovor doktorske disertacije mag. Jurija Koviča

Študent bo doktorsko disertacijo pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega zagovarjal v okviru doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti v torek, 14. 5. 2013, ob 14:00 v Mali predavalnici na sedežu fakultete (Glagoljaška 8, Koper). Doktorska disertacija z naslovom Uporaba simetrijskih grafov pri konveksnih poliedrih je na vpogled v knjižnici fakultete.

Vljudno vabljeni.


torek, 14. maj 2013 Odlična udeležba in zanimive vsebine na Famnitovem naravoslovnem dnevu

V okviru Famnitovih izletov v svet naravoslovja na UP FAMNIT srednjim šolam nudimo organizacijo naravoslovnega dneva v Slovenski Istri, ki se izvaja v Strunjanu, v Zalivu sv. Križa ter v laboratoriju in predavalnicah UP FAMNIT.

V četrtek 25.4.2013 se je naravoslovnega dne na UP FAMNIT udeležilo 45 srednejšolcev iz Šolskega centera Nova Gorica, Cankarjeva ulica 1, 5000 Nova Gorica.

K izvajanju naravoslovnega dne so se letos priključili tudi učitelji iz dodiplomskega študijskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo, tako, da se je dogodek pričel s predavanji, ki sta jih pripravila doc.dr. Dunja Bandelj in dr. Jure Jugovic, nato se je naravoslovni dan odvijal na terenu v Strunjanu.

Nekaj fotografij z dogodka:


ponedeljek, 13. maj 2013 Vabilo na zaključni Famnitov izlet v Mirabilandijo

Za zaključek študijskega leta Študentski svet UP FAMNIT vabi vse študente in zaposlene UP FAMNIT na zaključni izlet v Mirabilandijo, ki bo v soboto, 25.5.2013.

Doplačilo: 25 €

Prijavite se lahko na:
http://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/mirabilandija-2013
najkasneje do srede, 22.5.2013 do 12h.

Pohitite s prijavami, število mest je omejeno.

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 13. maj 2013 Akreditiran je nov magistrski študijski program Biopsihologija

V petek, 10. maja 2013 je Svet Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu podelil akreditacijo UP FAMNIT za izvajanje novega magistrskega študijskega programa druge stopnje Biopsihologija.

Magistrski program predstavlja nadgradnjo istoimenskemu dodiplomskemu študijskemu programu prve stopnje, ki ga je fakulteta pričela izvajati v študijskem letu 2010/11.

Novi magistrski študijski program Biopsihologija je vključen v predlog razpisa za vpis v podiplomski študij za študijsko leto 2013/14, h kateremu mora podati soglasje še Vlada Republike Slovenije. 

Dekanat UP FAMNIT 


ponedeljek, 13. maj 2013 Zaključni Famnitov piknik in turnir v Paintballu

Študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje (paintball) vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT.

Dobimo se v Hrvatinih na Paintballu v sredo 
22.5.2013 ob 16h.

Ob 15:30 bo organiziran prevoz s potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 20.5.2013 do 12.00 ure preko povezave:
http://www.famnit.upr.si/sl/dogodek/paintball-2013

Kot vsako leto bo tudi tokrat poskrbljeno za hrano in pijačo!

Upamo, da se vidimo v kar se da največjem številu.

Priporočljiva športna oprema in šprej za komarje. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Študentje, ki imate v tem terminu predvidena predavanja oziroma vaje, se dogovorite z izvajalci za morebitna nadomeščanja.


ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 13. maj 2013 Vabljeno predavanje doc. dr. Igorja Areha z naslovom "Kratek oris forenzične psihologije in njena prihodnost v slovenskem prostoru"

Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom
KRATEK ORIS FORENZIČNE PSIHOLOGIJE IN NJENA PRIHODNOST V SLOVENSKEM PROSTORU,

doc. dr. Igorja Areha s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru,

ki bo v petek,  31. maja 2013, od 10.00 do 12.00,

v predavalnici Tramontana Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem
(Titov trg 5, Koper)

Povzetek:
Forenzična psihologija je v Sloveniji slabo razvita in poznana, tako med psihologi kot tudi med strokovnjaki, ki delajo na področju pravosodja ali v policiji. Sodobna forenzična psihologija ponuja veliko eksperimentalno preverjenega znanja, ki ga v tujini s pridom izkoriščajo, s čimer dosegajo večjo učinkovitost preiskovalnega dela in dela pravosodnih organov in tako, vsaj načeloma, omogočajo višjo stopnjo zaščite nedolžnih osumljenih oseb. V Sloveniji je opazen nekajdesetletni zaostanek v razvitosti forenzične psihologije, pri čemer je najmanjši v akademskem okolju, velik in skrb vzbujajoč pa je v preiskovalni in sodni praksi, kjer je mogoče opaziti kritično pomanjkanje psihološkega znanja. V sklopu predavanja bodo prikazane nekatere tehnike in metode forenzične psihologije, ki so uporabne zlasti v preiskovanju kaznivih dejanj.

O predavatelju:
Dr. Igor Areh je docent za forenzično psihologijo na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Do sedaj je objavil več kot 70 znanstvenih in strokovnih člankov ter drugih prispevkov, predvsem s področja verodostojnosti pričanja očividcev kaznivih dejanj. V praksi deluje kot sodni izvedenec za ocenjevanje verodostojnosti pričanja in kot svetovalec pri preiskovanju kaznivih dejanj. Na Univerzi v Mariboru je nosilec naslednjih predmetov: Psihologija v kazenskem pravosodju, Forenzična psihologija, Preiskovalna psihologija, Investigative and Forensic Psychology.


petek, 10. maj 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih"

Vabimo vas na šesto predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom Pomen vzdrževanja tradicionalne rabe tal – poudarek na tradicionalnih oljčnikih, ki bo v sredo, 15.5.2013 ob 19:30 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT na Glagoljaški ul. 8 v Kopru. Predavala bosta doc. dr. Dunja Bandelj in Peter Glasnović.

Kratek povzetek predavanja:
Oljčniki predstavljajo integralni del sredozemskega prostora in kot taki enega ključnih elementov značilne mozaične krajine. Gojenje oljk v Sredozemlju sega že v davne čase. V antiki, predvsem v obdobju rimskega imperija, se je gojenje oljk z vzhoda razširilo na celotno območje Sredozemlja. Danes to dolgoživo drevo opredeljuje prebivalce tega prostora tako gospodarsko, socialno kot kulturno ter določa podobo njihove krajine. Veliko avtorjev Sredozemlje geografsko opredeljuje ravno z razširjenostjo oljke. Zaradi dobre odpornosti na okoljske dejavnike in s tem povezanim manjšim vnosom fitofarmacevtskih sredstev veljajo oljčniki za stabilnejše od ostalih kmetijskih ekosistemov. Rastlinska in živalska sestava v oljčnikih močno spominjata na nekatere značilne sredozemske ekosisteme. Predavatelja bosta v okviru bioloških večerov predstavila rezultate terenskega dela in primere dobrih praks, ki so jih pridobili v okviru mednarodnega projekta Sigma 2.

Vabilo.

Lepo vabljeni!


petek, 10. maj 2013 Na UP FAMNIT gostuje dr. Peter Mackelworth iz Blue World Institute of Marine Reserach and Conservation, Hrvaška

Na UP FAMNIT v spomladanskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje dr. Peter Mackelworth iz Blue World Institute of Marine Reserach and Conservation, Hrvaška. Dr. Mackelworth bo predaval pri predmetu Presoja vplivov na naravo in nadzorna služba v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Varstvo narave.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 9. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Andrej Kramar

Naslov: MODELIRANJE AVTOPOIEZIČNIH STORITEV V DIGITALNEM EKOSISTEMU

Povzetek:
Ena temeljnih značilnosti informacijske družbe je njena usmerjenost v digitalne storitve, ki  predstavljajo neke vrste ekvivalent industrijskim proizvodom v industrijski družbi. Podobno kot so kompleksni industrijski proizvodi v veliki meri standardizirani in so praviloma sestavljeni iz delnih proizvodov raznih proizvajalcev, postajajo tudi digitalne storitve vedno bolj kompleksne in produkt medsebojnega sodelovanja več organizacij.

Ker ne živimo v statičnem družbenem in poslovnem okolju, ampak se to okolje neprestano spreminja in razvija, potrebujejo tudi digitalne storitve nenehne prilagoditve in izboljšave, saj v nasprotnem primeru hitro izgubijo svojo veljavo in s tem konkurenčno prednost pred ostalimi podobnimi storitvami. V bistvu postajajo digitalne storitve del ali celo gradnik digitalnih ekosistemov, zato se bodo tudi v prihodnje vse bolj »obnašale« v skladu s pravili, ki na splošno veljajo za ekosisteme. Namreč, v kolikor želimo zgraditi »živi« digitalni ekosistem, moramo zato privzeti zakonitosti in omejitve živega sveta, oziroma privzeti koncepte bioloških ekosistemov, za katere je značilna avtopoiezičnost, to je sposobnost samokreacije, samoorganizacije in samoreference. Tako obnašanje je v biološkem smislu navadno opredeljeno kot proces pri katerem se organizem prilagaja okolju v katerem živi in hkrati v koevoluciji z ostalimi organizmi posredno vliva na razvoj celotnega ekosistema, kar je lahko temeljno izhodišče za izgradnjo digitalnega ekosistema, katerega osnovni gradnik predstavljajo avtopoiezične storitve.

Vabljeni!


torek, 7. maj 2013 Konstituiranje Študentskega sveta UP FAMNIT

V petek, 26. aprila 2013 se je konstituiral nov Študentski svet UP FAMNIT (ŠS UP FAMNIT).

ŠS UP FAMNIT je bil izvoljen na volitvah, ki so bile izvedene v sredo, 24. aprila 2013.

Člani ŠS UP FAMNIT v študijskem letu 2012/13 so:

  1. Gregor Benko, absolvent dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo,
  2. Urša Bernardič, študentka 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  3. Irena Čavdek, študentka 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika,
  4. Neva Černelič Mlač, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah,
  5. Adem Dedić, študent 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta,
  6. Emina Glavaš, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  7. Aleš Horvat, študent 1. letnika magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  8. Olga Kaliada, študentka 1. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti,
  9. Jernej Kastelic, študent 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  10. Julija Podbevšek, študentka 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Biopsihologija,
  11. Marko Tavčar, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  12. Tomaž Tomažinčič, študent 3. letnika dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika,
  13. Aleksandar Tošić, študent 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika, 
  14. Tea Zakšek, študentka 2. letnika dodiplomskega študijskega programa Aplikativna kineziologija.

Na konstitutivni seji je bila za predsednico izvoljena Olga Kaliada, za podpresednico Tea Zakšek, za predstavnika študentov UP FAMNIT v ŠS UP pa Aleksandar Tošić.


torek, 7. maj 2013 Vabljeno predavanje prof. dr. Veljka Milutinovića

Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem bomo
gostili prof. dr. Veljka Milutinovića iz Oddelka za računalništvo Univerze v Beogradu. Predavanje z naslovom
"Super Computing for Big Data: Data Flow vs Control Flow"
(the Programming Paradigm and the Ongoing Research)
bo v petek, 10.5.2013 ob 15.00 uri v predavalnici FAMNIT-VP.

Povzetek predavanja (v angleščini):
Data Flow computers, compared to Control Flow computers, offer speedups of 20 to 200, and power reductions of about 20. However, the programming paradigm is different. This talk explains the paradigm, using Maxeler as an example (Maxeler is 20% owned by JPMorgan), and sheds light on the ongoing research in the field.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 6. maj 2013 Uspeh Famnitovih študentov na jubilejni 40. Primatijadi 2013

Na letošnji jubilejni 40. Primatijadi, ki je potekala od 27. aprila do 2. maja 2013 v Ulcinju v Črni gori, so se Famnitovi študentje odlično odrezali.

Na tekmovanju iz matematike je 1. mesto osvojila Marija Jurkovič in 3. mesto Nastja Cepak.

Na tekmovanju iz informatike s programiranjem sta 1. mesto osvojila Andrej Godec in Rudi Kovač ter 3. mesto Matjaž Šuber.

Primatijada je mednarodno tekmovanje v naravoslovnih vedah, namenjeno študentom, ki tekmujejo iz znanja s področij matematike, računalništva, biologije, kemije, fizike ter drugih naravoslovnih ved ter hkrati tekmujejo tudi v športnih disciplinah. Letošnje tekmovanje Primatijada 2013 je jubilejno, že 40. tekmovanje po vrsti.

Našim študentom iskreno čestitamo!


ponedeljek, 6. maj 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Paul Medvedev iz Penn State University, ZDA

  

Na UP FAMNIT v spomladanskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje doc. dr. Paul Medvedev iz Penn State University iz ZDA. Doc. dr. Medvedev bo predaval pri predmetu Osnove bioinformatike v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Računalništvo in informatika.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


nedelja, 5. maj 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 6. maja 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Miklós Krész (joint work with András Bóta and András Pluhár)

Naslov: On some problems in dynamic social network mining

Povzetek:
During the last decade social network analysis and mining became a key research area. Apart from the obvious applications in on-line social network services, the field plays a central role in many classical business intelligence tasks such as customer attrition, risk analysis and campaign management. In order to capture the characteristics of the above problems, the dynamics of the corresponding network processes and network structural changes need to be studied. In this talk we will consider two relevant problems. Dynamic community detection is an algorithmic tool for the analysis of the lifetime of communities in real graphs. The study of infection processes in networks pose several algorithmic and modelling questions such as maximizing the spread of influence or approximating the real infection values. In addition to review applied models and methods, in the talk real-life applications will be also presented.

Vabljeni!


petek, 26. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje prof. dr. Caterina Fortuna iz The Institute for Environmental Protection and Research, Italija

 

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Caterina Fortuna iz The Institute for Environmental Protection and Research iz Italije. Prof. dr. Fortuna bo predavala pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali v okviru magistrskega  študijskega programa druge stopnje Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 26. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje dr. Scott Mills iz The University of Adelaide, Australia

 

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje dr. Scott Mills iz The University of Adelaide iz Avstralije. Dr. Mills bo predaval pri predmetu Okoljska mikrobiologija v okviru magistrskega  študijskega programa druge stopnje Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 25. april 2013 Uspešno izvedene volitve v Študentski svet UP FAMNIT

V sredo, 24. aprila 2013 so med 9. in 17. uro študenti UP FAMNIT volili svoje predstavnike v Študentski svet UP FAMNIT (ŠS). Novoizvoljeni ŠS šteje 14 članov. Poročilo o izidu volitev je objavljeno tukaj.

Konstitutivna seja ŠS bo v petek, 26. aprila v prostorih UP FAMNIT.


torek, 23. april 2013 Urnik knjižnice TeMeNa med prvomajskimi prazniki

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo knjižnica v ponedeljek 29.4. in v torek, 30.4.2013 odprta od 8. do 12. ure, v petek, 3.5.2013 pa bo knjižnica zaprta.

Hvala za razumevanje.


torek, 23. april 2013 Naši študenti uspešni na mednarodnem tekmovanju Vojtěch Jarník International Mathematical Competition


Dne 12. aprila 2013 je na Češkem v Ostravi potekalo študentsko tekmovanje v matematiki Vojtěch Jarník International Mathematical Competition.

Gre za tekmovanje s pestro mednarodno udeležbo in dolgoletno tradicijo (letos je potekala 23. izvedba). V kategoriji I so barve FAMNITa in Univerze na Primorskem uspešno zastopali Radovan Krtolica, Bećo Merulič in Borut Umer iz 2. letnika ter Ratko Darda, Edin Husić in Anastasiya Tanana iz 1. letnika.

Najuspešnejši med njimi je bil Ratko Darda, ki je na tem izjemno zahtevnem tekmovanju zbral kar polovico vseh točk. Na letošnjem tekmovanju so v omenjeni kategoriji nastopili študenti iz 32 univerz iz 16 držav. Iz Slovenije so nastopili tudi študenti Univerze v Mariboru.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na naslovu:

http://vjimc.osu.cz/j23/j23results1.html,

naloge, ki so jih študenti reševali, pa najdete na naslovu:

http://vjimc.osu.cz/j23/j23problems1.pdf.

Sodelavci Famnit čestitamo študentom k uspehom in jim želimo odlične rezultate tudi na prihodnjih tekmovanjih!


torek, 23. april 2013 Zaključen prvi krog spletnega tekmovanja Open International Olympiad in Higher Education

V ponedeljek, 8. aprila 2013 se je 7 dodiplomskih študentov matematike udeležilo 1. kroga spletnega tekmovanja Open International Olympiad in Higher Education, ki ga organizirajo ruski kolegi, poteka pa po celem svetu.

Tekmovanja so se na FAMNITu udeležili  Ratko Darda, Edin Husić, Radovan Krtolica, Bećo Merulič, Marko Prcać, Anastasiya Tanana, in Borut Umer. Najuspešnejša je bila Anastasiya Tanana, ki je dosegla 14 točk od 16 možnih. Ker je vseh 7 tekmovalcev bilo zelo uspešnih, so se vsi uvrstili neposredno v 3. krog tekmovanja, ki bo potekal 21. maja 2013.

Sodelavci Famnit tekmovalcem čestitamo in držimo pesti za odlične rezultate tudi v 3. krogu!


ponedeljek, 15. april 2013 Prvi Mednarodni teden Univerze na Primorskem / 1st International Week of the University of Primorska

Univerza na Primorskem organizira prvi Mednarodni teden UP.
V ta namen vabimo pedagoško in nepedagoško osebje iz Erasmus partnerskih institucij na izmenjavo
v tednu od 13. do 17. maja 2013.

Program

Več informacij: http://www.upr.si/index.php?page=static&item=169

 


petek, 12. april 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Petar Kružić iz University of Zagreb, Hrvaška

 

Na UP FAMNIT v 4. kvartalu gostuje doc. dr. Petar Kružić iz University of Zagreb iz Hrvaške. Doc. dr. Kružić bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali v okviru magistrskega študijskega programa Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 11. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študentke Ive Šklempe Kokić

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Ive Šklempe Kokić, študentke doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija na UP FAMNIT, z naslovom »The impact of physical activity on the course and outcome of gestational diabetes mellitus« (Vpliv gibalne aktivnosti na potek in izid nosečniške sladkorne bolezni).

Predstavitev bo potekala v torek, 23.4.2013 ob 10:00 v prostorih Srednje tehniške šole Koper v predavalnici AMF2 (Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


četrtek, 11. april 2013 Vabljeni na mednarodni simpozij o kuščaricah Maditerana - “8th International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin”

Vabljeni na  4-dnevni mednarodni simpozij o kuščaricah Maditerana
“8th International Symposium on the Lacertids of the Mediterranean Basin”,
ki bo potekal od 3. junija do 6. junija 2013 v Kopru.

Simpozij skupaj organizirata Univerza na Primorskem in Societas herpetologica slovenica - društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev, s podporo društva Biodiva – društvo varstvenih biologov.
Glavni namen simpozija je povezovanje vodilnih strokovnjakov (herpetologov) s tega področja, ki raziskujejo kuščarice v Sredozemlju, sodelovali pa bodo tudi posamezniki iz ostalih delov Evrope in sveta. Povabljeni so gostujoči predavatelji, med njimi sta udeležbo že potrdila tudi svetovno priznana raziskovalca, prof. Michael James Angilletta Jr. iz Indiana State University v ZDA ter dr. Catarina Pinho iz inštituta CIBIO in Univerze v Portu na Portugalskem.
Simpozij bo potekal v Kopru in je zato idealna priložnost za vključevanje in izobraževanje študentov Univerze na Primorskem.

Več informacij o simpoziju je na voljo na naslovu: https://sites.google.com/site/8thlacertidsymposium/.


sreda, 10. april 2013 Vabljeni na četrto mednarodno konferenco Triple-I

Slovenski center za raziskovanje samomora (SCRS) UP IAM vabi na četrto mednarodno konferenco Triple I – intuition, imagination, innovation, ki bo 9. in 10. maja 2013 v Piranu.

Program letošnje konference obsega teme, kot so raziskovanje in preprečevanje samomorov, klinično delo s samomorilnimi pacient in izmenjava izkušenj. V okviru tega bo osem mednarodnih govorcev predstavilo teorijo, raziskave, preventivo in intervencije v suicidologiji. Poseben poudarek pa bodo namenili težavam, s katerimi se srečujejo pri raziskovanju in kliničnem delu.

Mednarodna konferenca, ki jo SCRS UP IAM organizira v spomin na prof. dr. Andreja Marušiča, je v zadnjih letih prerasla v platformo za diskusijo mednarodne strokovne javnosti in perspektivnih suicidologov. Zato vabljeni strokovnjaki, študentje, raziskovalci in praktiki, ki vas zanimata samomorilnost in samomorilno vedenje (teorija, raziskovanje, preventiva in intervencije). 

Vabljeni vsi, ki vas tema zanima!

Za več informacij o konferenci vprašajte na elektronski naslov organizatorjev.


ponedeljek, 8. april 2013 Volitve v Študentski svet UP FAMNIT

Objavljen je razpis za volitve v Študentski svet UP FAMNIT za študijsko leto 2012/13.

Rok za oddajo kandidatur poteka od torka, 9. aprila 2013, do vključno ponedeljka, 15. aprila 2013.

Volitve bodo potekale v sredo, 24. aprila 2013 od 9. do 17. ure v prostorih UP FAMNIT (E-točka za študente), Glagoljaška 8, Koper.

Razpis in informacije so dostopni tukaj.


petek, 5. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Boštjana Freliha

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Boštjana Freliha, študenta doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT, z naslovom Različni vidiki povezavne regularnosti v grafih.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 11.4.2013 ob 8:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


petek, 5. april 2013 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Uroša Marušiča

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije Uroša Marušiča, študenta doktorskega študijskega programa Aplikativna kineziologija na UP FAMNIT, z naslovom Impact of spatial navigation training during bed rest on maintaining motor functions and on brain activity« (Vpliv treninga prostorske navigacije med večdnevno popolno neaktivnostjo na ohranjanje gibalnih funkcij in možgansko aktivnost).

Predstavitev bo potekala v sredo, 10.4.2013 ob 15:00 v prostorih Srednje tehniške šole Koper v predavalnici AMF1 (Šmarska cesta 4, Koper).

Vljudno vabljeni!


četrtek, 4. april 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. aprila 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: Večskalna simulacija raztopine soli

Povzetek:
Raztopina soli je eno najpomembnejših topil, ker vpliva na lastnosti in funkcije bioloških molekul. Zato je splošno prisotna v računalniških simulacijah bioloških sistemov.
Na predavanju bom predstavil večskalno simulacijo raztopine soli. V izbranem delu škatle delce obravnavamo eksplicitno na nivoju posameznih atomov, v preostalem delu pa grobozrnato, kjer posamezen delec predstavlja skupino atomov. Predstavil bom postopek priprave simulacije in rezultate.

--------------------------

Predavatelj: Kati Rozman

Naslov: Vzporedni algoritem za iskanje maksimalne klike

Povzetek:
Najprej razvijemo nov algoritem za iskanje maksimalne klike v grafu, ki deluje na enem jedru procesorja. Algoritem je kombinacija dveh poznanih algoritmov. Pokazali smo, da je naš algoritem hitrejši od obeh omenjenih algoritmov. V nadaljevanju smo iskanje maksimalne klike v drevesu porazdelili na več procesorskih jeder. Razporeditev vozlišč in učinovita uporaba vseh jeder omogoča še boljše rezultate. Pohitritve na do osmih jedrih so prikazane na Dimacs testnih grafih in proteinskih produktnih grafih. Eksperimenti so pokazali, da je naš vzporedni algoritem hitrejši od preostalih dobro poznanih algoritmov za iskanje maksimalnih klik in bit-parallel algoritmov.


Vabljeni!


sreda, 3. april 2013 Objavljeni so podatki o prvih prijavah za vpis v dodiplomski študij 2013/2014

Objavljeni so uradni podatki o številu prijav v prvem prijavnem roku za vpis v prvi letnik v študijskem letu 2013/14 (http://www.vpis.uni-lj.si/prijave_prvi_rok_2013_2014.pdf - podatki za študijske programe UP FAMNIT so na strani 15).

Vpis bo omejen na dveh študijskih programih UP FAMNIT - Biopsihologija, Aplikativna kineziologija, saj je na teh programih več prijav kot razpisanih vpisnih mest. Na ostalih študijskih programih - Matematika, Matematika v ekonomiji in financah, Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo - pa bodo prosta mesta razpisana tudi v drugem prijavnem roku, ki bo potekal od 22. do 29. avgusta 2013. Uradni podatki o številu prostih mest v drugem prijavnem roku bodo objavljeni tudi na naših spletnih straneh 21. avgusta 2013.


torek, 2. april 2013 Uspešno izveden matematični dan za osnovnošolce OŠ Sostro

V petek 29. marca 2013 je našo fakulteto obiskala skupina učencev 9. razreda iz OŠ Sostro, za katere smo na Famnitu, v sodelovanju z mentorico iz OŠ Sostro, pripravili matematični dan. Dogajanje je z uvodnim nagovorom in kratko predstavitvijo Famnita otvorila dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar, glavni del dogodka pa so predstavljale delavnice in predavanja, na katerih so mladi matematični navdušenci spoznali uporabnost teorije iger v biologiji (doc. dr. Barbara Boldin), reševali uganke o potencah števila dve (doc. dr. Martin Milanič) in se seznanili z matematičnimi triki, ki se skrivajo v ozadju igre SET (doc. dr. Vito Vitrih). Matematični dan so zaključili s tekmovanjem v tej razburljivi družabni igri.


petek, 29. marec 2013 Izmenjava znanj in izkušenj na srečanju s predstavniki podjetij in javnih zavodov

V četrtek, 28. marca 2013 je v prostorih fakultete potekalo srečanje s predstavniki gospodarstva in javnih zavodov. Srečanje sta organizirala UP FAMNIT in UP IAM z namenom preveriti možnosti za skupno sodelovanje na področju izobraževanja in raziskovanja ter prijave skupnih projektov.

Vabilu se je odzvalo 12 podjetij in javnih zavodov, in sicer: Actual I.T., Banka Koper, Harpha Sea d.o.o., Klet Rodica Truške, Morigenas - društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev, Nacionalni park Brijuni, Občina Izola, Talpas d.o.o., Vrtnarstvo Moretini d.o.o., Zavod za zdravstveno varstvo Koper, Adriatic Slovenica d.d. - PE Koper, Zoo park Rožman.

Organizatorja srečanja sta gostom predstavila raziskovalne kompetence svojih oddelkov ter študijske programe in druge temeljne dejavnosti obeh članic.

Srečanje se je pričelo ob 10:00 s predstavitvijo organizatorjev srečanja. Dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar in direktor doc. dr. Vito Vitrih sta gostom predstavila fakulteto in inštitut, nato pa so dr. Jure Pražnikar, doc. dr. Katarina Babnik in viš. pred. mag. Rado Pezdir predstavili interdisciplinarne kompetence fakultete in inštituta. Sledila je predstavitev gostov oz. podjetij in javnih zavodov, iz katerih prihajajo.

V popoldanskem delu srečanja so se gostje razdelili v dve skupini po vsebinskih področij. Predstavniki oddelkov so gostom predstavili ožje raziskovalne kompetence – na področju matematike, računalništva in informatike ter na področju naravovarstva in biotehnike.

Srečanje se je zaključilo z okroglo mizo z naslovom »Potencialna vloga UP Famnit in UP IAM pri razvoju in raziskavah v gospodarstvu«, ki jo je moderirala doc. dr. Andreja Kutnar. Prisotni so ugotovili, da je povezovanje vseh intelektualnih moči v lokalnem in širšem okolju nujno za razvoj in se dogovorili za nekatera skupna sodelovanja in srečanja tudi v prihodnje.

Oglejte si nekaj fotoutrinkov s srečanja v fotogaleriji preko spodnje povezave:
http://www.famnit.upr.si/sl/gallery/album/srecanje-s-predstavniki-podjetij-in-javnih-zavodov-

 


sreda, 27. marec 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Alex J. Dumbrell iz University of Essex, Velika Britanija

Na UP FAMNIT v četrtek 28. in petek 29. 3. 2013 gostuje doc. dr. Alex J. Dumbrell iz University of Essex iz Velike Britanije. Doc. dr. Dumbrell bo predaval pri predmetu Okoljska mikrobiologija v okviru magistrskega študijskega programa Varstvo narave .

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


torek, 26. marec 2013 Vabljeni na delavnico ‘Molecular Advances in Environmental Microbiology & Microbial Ecology’

  

UP FAMNIT organizira dvodnevno delavnico v okviru predmeta Okoljska mikrobiologija na magistrskem študiju Varstvo narave z naslovom ‘Molecular Advances in Environmental Microbiology & Microbial Ecology’.  Na delavnici, ki bo potekala 28.3. in 29. 3. 2013, bo predaval gostujoči predavatelj dr. Alex J. Dumbrell z Oddelka za biologijo Univerze v Essexu, VB. Več o predavatelju lahko najdete na http://www.essex.ac.uk/bs/staff/profile.aspx?ID=2130.
Predavanja bodo v predavalnici na UP ZRS, Garibaldijeva 1 v Kopru.

URNIK PREDAVANJ: Molecular Advances in Environmental Microbiology and Microbial Ecology (time-table)

Vabljeni!

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 – 2013, razvojne prioritete 3: “Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja”; prednostne usmeritve 3.3 “Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva”.


torek, 26. marec 2013 Uspešna delavnica SME ViLLab Workshop

Na UP FAMNIT smo 21. in 22.3.2013 uspešno izpeljali delavnico SME ViLLab Workshop, katere cilj je bil odgovoriti na vprašanje, kako funkcionalno vpeljati inovacije, vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo s pomočjo SME ViLLab. Namen in cilj delavnice sta bila dosežena s pomočjo dobro prepoznanih strokovnjakov iz Amerike, Kanade, Norveške, Italije in Slovenije:

  • Eric Hansen – Professor of Forest Products Marketing na Oregon State University, ZDA
  • Chris Knowles - Assistant Professor of Forest Products Marketing & Assistant Director of the Oregon Wood Innovation Center na Oregon State University, ZDA
  • Arijit Sinha – Assistant Professor of Renewable Materials and LEED Green Associate na Oregon State University, ZDA
  • Robert Kozak – Professor & Head, Department of Wood Science na University of British Columbia, Kanada
  • Rajat Panwar – Professor and Chapple Chair of Business and Social Responsibility na Northland College, ZDA
  • Erlend Nybak – Researcher in Entrepreneurship and Innovation Management na Norwegian Forest and Landscape Institute, Norveška
  • Antonio Sarto - Matite Associate, arhitekt iz Italija
  • Manja Kitek Kuzman – docentka iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
  • Miha Humar – profesor in prodekan iz Oddelka za Lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Prvi dan smo govorili o “user lead innovation” (inovacije vodene s strani uporabnikov), povezovanju univerz z gospodarstvom in trgom, o družbeni odgovornosti in inovacijah in vzvodih inovacij pri daljinskemu ogrevanju in lesni industriji. Drugi dan pa smo se posvetili leseni gradnji v ZDA, Italiji in Sloveniji ter zaščiti lesa za gradnjo v severnem Sredozemlju.

V diskusiji so udeleženci izmenjali ideje o prepoznavanju uporabnikov, preko katerih lahko pridemo do inovacij, kako z uporabniki navezati stik in kako prepoznati, kaj uporabniki želijo v zameno. Iskali so odgovore na vprašanja “Kako uspešno vpeljati inovacije vodene s strani uporabnikov v slovensko lesarstvo?”, “Kaj se lahko naučimo od uporabnikov?” in “Kako preko aktivnosti SME Villab priti do dobičkonosnih izdelkov?”.

Udeleženci delavnice SME ViLLab so zaključili, da SME ViLLab lahko s skrbno izbranimi aktivnostmi in jasno začrtanimi cilji privede do povečane rabe lesa v gradbeništvu in prispeva k energetski učinkovitosti privatnih hiš v regiji.


Andreja Kutnar


Arhitektke Forte Poerio


Arijit Sinha


Chris Knowles


Eric Hansen in Andreja Kutnar


Eric Hansen


Erlend Nybakk


Manja Kitek Kuzman


Miha Humar


Rajat Panwar


Robert Kozak

***

Projekt je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.

 


ponedeljek, 25. marec 2013 Učenci OŠ Sostro na obisku na Famnitu - petek, 29.3.2013

V petek, 29. marca bo našo fakulteto obiskala skupina osnovnošolcev iz OŠ Sostro, za katere smo na Famnitu, v sodelovanju z mentorico iz OŠ Sostro, pripravili matematični dan. Učenci se bodo udeležili zanimivih delavnic, ki bodo potekale od 10:00 do 16:00.

Fakulteta bo v okviru Famnitovih izletov v svet znanosti pripravila še več podobnih delavnic za osnovnošolce. Ponudila bo raznolike vsebine s področja matematike, računalništva in informatike ter širokega področja naravoslovja.


nedelja, 24. marec 2013 Famnit in IAM 28.3. gostita predstavnike podjetij in javnih zavodov

V četrtek, 28. marca 2013 bo na UP FAMNIT potekalo srečanje s predstavniki gospodarstva in javnih zavodov. Namen srečanja je preveriti možnosti za skupno sodelovanje na področju izobraževanja in raziskovanja.

Organizatorja srečanja sta UP FAMNIT in UP IAM, ki bosta gostom predstavila raziskovalne kompetence svojih oddelkov ter študijske programe in druge temeljne dejavnosti obeh članic.

Srečanje se bo pričelo ob 10:00 in se zaključilo ob 15:00 z okroglo mizo z naslovom »Potencialna vloga UP Famnit in UP IAM pri razvoju in raziskavah v gospodarstvu«.


petek, 22. marec 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Tja in spet nazaj: Biološki tabori v Dalmaciji"

Vabimo vas na peto predavanje Famnitovih bioloških večerov, ki bo v torek, 26.3.2013, ob 19:30 v Mali predavalnici UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom "Tja in spet nazaj: Biološki tabori v Dalmaciji" bo imel Domen Trkov.

Kratka vsebina predavanja:
Domen Trkov, študent druge stopnje Varstvo narave, bo predstavil delo na večdnevnih terenih v Konavlah in delti Neretve. Terenski dnevi so bili organizirani s strani Društva varstvenih biologov, Biodiva in Društva študentov biologije DŠB. Terensko delo je vključevalo preučevanje rastlin in različnih skupin živali (mali sesalci, metulji, hrošči, kačji pastirji, vodni nevretenčarji, plazilci in dvoživke).

O bioloških večerih:
V letošnjem študijskem letu že tretjič zapored UP FAMNIT pripravlja Biološke večere, v katerih si želimo predstaviti čim več različnih raziskav biodiverzitete, izjemno raznolikega in zanimivega področja znotraj biologije. Pri predstavitvah sodelujejo tako redni predavatelji in asistenti, kot tudi gostujoči znanstveniki, ki sodelujejo z UP. S poljudnostjo predstavitev skušamo izjemno širok spekter tematik s področja aktualnih in aplikativnih raziskav biodiverzitete približati čim širši množici ljudi. Vabljeni ste vsi, ki vas zanima področje biodiverzitete in varstva narave!

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


četrtek, 21. marec 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. marca 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: doc. dr. Peter Rogelj

Naslov: Analiza struktur na medicinskih slikah

Povzetek:
Strukture dopolnjujejo medicinske slike z opisi objektov prisotnih na  slikah, ki so pomembni za na?rtovanje medicinskih posegov. Tipi?no gre  za organe, tumorje in vstavljene objekte (aplikatorje). Analiza  struktur omogo?a pridobitev znanja, pomembnega za izbolj?anje  medicinskih postopkov. Na tokratnem predavanju bo predstavljeno delo,  ki obsega ra?unalni?ko podprto vrednotenje pravilnosti vrisovanja  struktur pri projektu EMBRACE (www.embrace.dk) in ra?unalni?ko podprto  prostorsko analizo tumorjev v okviru zdru?enja ESTRO (Evropsko  zdru?enje za terapevtsko radiologijo in onkologijo). Predstavljena  bodo tudi izhodi??a za nadaljnje delo na podro?ju analize struktur in  navezava na raziskovalno podro?je poravnavanja medicinskih slik.

Vabljeni!


ponedeljek, 18. marec 2013 Tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 18.3.2013 do vključno petka, 22.3.2013, bo
v četrtek, 21. marca 2013 ob 20:30 na Osnovni šoli Antona Ukmarja potekala

tradicionalna košarkarska tekma med študenti in zaposlenimi UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


petek, 15. marec 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem"

Vabimo vas na četrto predavanje iz cikla Famnitovih bioloških večerov, ki bo v četrtek, 21.3.2013, ob 15:00 uri v Mali predavalnici na UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom  "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem" bo imela mag. Živa Fišer Pečnikar.

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

Kratka vsebina predavanj:
Blagajev volčin je rastlinska vrsta, ki predstavlja simbol slovenskega naravovarstva. Čeprav je razširjena po celotnem Balkanskem polotoku, se njeno klasično nahajališče nahaja prav v Sloveniji. Na predavanju bo predstavljena zgodovina odkritij te zanimive vrste ter najnovejše genetske raziskave, s katerimi skušamo razložiti njegovo razširjenost. 

O predavateljici:
Živa Fišer Pečnikar je asistentka pri predmetu Splošna botanika na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem. Vpisana je v doktorski študij Varstva naravne dediščine, njeno doktorsko delo pa se nanaša na problematiko filogeografije in varstva Blagajevega volčina.

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


petek, 15. marec 2013 Prorektor izr. prof. dr. Štefko Miklavič prejemnik nagrade Primorski um

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno delo Univerze na Primorskem, nekdanji direktor UP IAM, zdaj pa raziskovalec, ter predavatelj na UP FAMNIT, je za svoje znanstveno delo prejel nagrado Primorski um. Nagrado znanstvenikom za uvajanje vrhunskega znanja v prakso v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo Radio Koper, Televizija Koper – Capodistria in Primorske novice.

V obrazložitvi nagrade Primorski um so podeljevalci med drugim zapisali, da so znastvena dela izr. prof. dr. Miklaviča: »v svetu matematike izredno cenjena in sodijo v samo jedro trenutnih raziskav na področju matematike, rezultati njegovega raziskovalnega dela pa so postali pomemben del svetovne zakladnice znanja. V vsakdanjem jeziku povedano, dr. Štefko Miklavič raziskuje omrežja vseh vrst, ki močno zaznamujejo naše vsakdanje življenje (svetovni splet, molekularne strukture, socialne združbe ...). Iz znanstvenega dela dr. Miklaviča sledi, da so bolj učinkovita in uspešna tista omrežja, katerih vozlišča so čim bolj uravnoteženo povezana med seboj«.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov, ki smo si jih izposodili iz oddaje Izostritev, RTV Koper Capodistria. Posnetek dogodka si lahko ogledate prek naslednje povezave: http://tvslo.si/#ava2.161158485.




Izr. prof. dr. Štefku Miklaviču za nagrado iskreno čestitamo!

*****

Izr. prof. dr. Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 pa je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki.

*****

Nagrado Primorski um vsako leto podeljujejo v okviru prireditve Gospodarstvenik Primorske. Gre za izbor najuspešnejših gospodarskih družb, zasebnikov in vodilnih osebnosti primorskega gospodarstva, ki se lahko pohvalijo z najboljšimi poslovnimi rezultati. Nagrado Primorski um pa v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo znanstveniku za uvajanje vrhunskega znanja v prakso.


petek, 15. marec 2013 Vabljeni na zaključno predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Spoštovani,

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju z naslovom Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik?, ki bo potekalo

v petek, 22. marca 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

se bomo spomnili stote obletnico rojstva očeta računalništva in informatike Alana Turinga (1912-1954), ki smo jo obeležili leta 2012. Spoznali bomo nekaj rezultatov njegovega dela, ki močno vplivajo na naše pristope k reševanju povsem praktičnih problemov. Ob tem bomo srečali pojem modela računanja ter ugotavljali, kakšne probleme je računalnik pravzaprav sposoben rešiti. Med drugimi bomo spoznali probleme kot je, kako si čim hitreje ogledati mestne znamenitosti ali kako učinkovito sestaviti šolski urnik. Ob zaključku bomo trli najtrši oreh, ki ga je opisal nemški matematik David Hilbert leta 1928 in je znan pod imenom Entscheidungsproblem (Odločitveni problem).

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

O predavatelju: Dr. Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

doc. dr. Martin Milanič
koordinator cikla

doc. dr. Klavdija Kutnar
dekanja UP FAMNIT


sreda, 13. marec 2013 Vabljeni na dogodke ob Tednu UP

V sklopu prireditev, ki se bodo zvrstile v Tednu Univerze na Primorskem, ki bo letos potekal od ponedeljka, 18.3.2013 do vključno petka, 22.3.2013, se bodo na UP FAMNIT odvijali naslednji dogodki:

četrtek, 21.3.2013

  • V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo ob 15.00 uri v Mali predavalnici UP FAMNIT mag. Živa Fišer Pečnikar izvedla poljudno predavanje z naslovom "Blagayev volčin - prva zavarovana rastlina na Slovenskem". To je že več kot stoletje zavarovana rastlina, simbol slovenskega naravovarstva. Več informacij je na voljo na povezavi: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
  • V telovadnici OŠ Antona Ukmarja bo ob 20.30 uri potekala Tradicionalna košarkarska tekma med zaposlenimi in študenti UP FAMNIT.

četrtek, 21.3. in petek, 22.3.2013

  • UP FAMNIT in UP IAM organizirata dvodnevno konferenco SME EnergyViLLab, ki se bo pričela v četrtek, 21.3. ob 9.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT in se zaključila v petek, 22.3. ob 15:00. Več informacij je na voljo na  povezavi:  http://www.famnit.upr.si/sl/novice/vabljeni-na-sme-vill.

petek, 22.3.2013

  • V sklopu Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13 bo ob 18.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT prof. dr. Andrej Brodnik izvedel predavanje z naslovom ''Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik?'' Več informacij je na voljo na povezavi: http://matematicni-izleti.famnit.upr.si/sl/program-1213/turing/.

Več informacij o Tednu Univerze na Primorskem in spremljajočih dogodkih je dostopnih na spletni strani UP.

Vljudno vabljeni v čim večjem številu!


ponedeljek, 11. marec 2013 Vabljeni na SME ViLLab delavnico

V okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 ENERGYViLLab bo 21. in 22. marca 2013 s pričetkom ob 9.00 uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekala delavnica SME Villab. Na delavnici, ki jo organizirata UP FAMNIT in UP IAM, bodo prepoznavni domači in tuji strokovnjaki iz Amerike, Kanade ter z Norveške predstavili različne koncepte živega laboratorija.

Program delavnice:

ČETRTEK, 21. 3. 2013/GIOVEDI, 21. 3. 2013:

9.00
Sprejem udeležencev /
Ricevimento dei partecipanti

10.00
Uvodni pozdrav / Saluti di benvenuto

dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT, in dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno raziskovalno-razvojno delo UP / dott.ssa Klavdija Kutnar, preside di UP FAMNIT e Dott. Štefko Miklavič, Prorettore per la ricerca scientifica e sviluppo dell' UP

10.20
Predstavitev projekta ENERGYVILLAB / Presentazione del progetto ENERGYVILLAB

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

10.40
Predstavitev SME Villab, ki ga je razvila UP / Presentazione dello SME Villab sviluppato
dalla UP
dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

11.00
Metode vodenja uporabnikov: uporaba v lesni industriji / Metodi di gestione degli utenti: utilizzo nel settore di legno

dr. / dott. Eric Hansen, Oregon State University

11.30
Odmor za kavo / Pausa  caffè

12.00
Ekosistem-interakcija tvorcev znanja (univerz), podjetij in uporabnikov (trga) / Ecosystem- interazione tra le Universita' come creatori di conoscenze,le imprese e i consumatori/del mercato

dr. / dott. Chris Knowles, Oregon State University

12.30
Razumevanje procesa »skupnega deležništva« za uspešno vodenje »večdeležniških« inovativnih projektov / Comprensione del processo del »stakeholder condiviso« per una gestione di successo dei progetti di innovazione con »molteplici-stakeholder«

dr. / dott. Rajat Panwar, Northland College

13.00
Okoljska odgovornost podjetij / Responsabilità  ambientale delle imprese

dr. / dott. Robert Kozak, University of British Columbia

13.30
Odmor za kosilo / Pausa pranzo

14.30
Inovacije in vzvodi inovacij pri daljinskemu ogrevanju in lesni industriji / L'innovazione ed i loro impulsi nel teleriscaldamento e industria del legno

dr. / dott. Erland Nybakk, Norwegian Forest and Landscape Industry

14.45
Diskusija: SMEVillab kot primer inovacije  vodene s strani uporabnikov v MSP / Discussione: SMEVillab come esempio dell'innovazione guidata dagli utenti delle PMI

dr. / dott.ssa Andreja Kutnar

15.45
Zaključki srečanja / Conclusioni dell' incontro

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar

PETEK, 22. 3. 2013 / VENERDI 22. 3. 2013:

9.00
Pozdrav in sprejem udeležencev / Ricevimento dei partecipanti

10.00
Certificiranje trajnostne gradnje v ZDA / Certificazione di edilizia sostenibile negli Stati Uniti

dr. / dott. Arijit Sinha, Oregon State University

10.30
Lesene hiše v Sloveniji / Case di legno in Slovenia

dr. / dott.ssa. Manja Kitek Kuzman, Univerza v Ljubljani

11.00
Lesene hiše v Italiji: doživetje »hiše prihodnosti«v Forte Poerio (Mira, Venezia) / Case di legno in Italia: l'esperienza di »Casa Futura« a Forte Poerio (Mira, Venezia)
Arch. Antonio Sarto, Matite Associate

11.30
Odmor za kavo / Pausa  caffè

11.45
Zaščita lesa za gradnjo v  severnem Sredozemlju / Protezione del legno per la costruzione nel Mediterraneo settentrionale

dr. / dott. Miha Humar, Univerza v Ljubljani

12.15
Panelna diskusija - koristi vključenosti MSP-jev v živi laboratorij SMEVillab / Discussione in pannelli – benefici della inclusione dei PMI nel Living Lab SMEVillab:

dr. / dott.ssa. Andreja Kutnar, dr. / dott. Eric Hansen, Oregon State University

- Top-down in bottom up pristopi / Gli approcci top-down e bottom up
- Evalvacija ali potrditev novih rešitev z uporabniki / Valutazione oppure validazione di nuove soluzioni con gli utenti
- Srednjeročne ali dolgoročne študije z uporabniki / 
Studi con gli utenti a medio o lungo termine
- Oblikovanje dialoga med razvijalci in uporabniki / Creazione di un dialogo tra sviluppatori ed utenti
- Hitra evalvacija novih konceptov oblik in storitev / Valutazione rapida di nuovi concetti e forme di servizio

13.30
Odmor za kavo / Pausa caffè

14.00
Tiskovna konferenca / Conferenza stampa

14.30
Zaključki srečanja / Conclusioni dell' incontro

dr. / dott. Andreja Kutnar

15.00
Slavnostna akademija Univerze na Primorskem v Gledališču Koper / Accademia sollene del Universita' del Litorale presso il Teatro di Capodistria

 Delavnica bo potekala v angleškem jeziku / Si precisa che la lingua di lavoro sarà l’inglese.

Prijave za srečanje sprejemamo na email naslov: laura.zorn@upr.si do 18. marca 2013 / Per partecipare all'incontro si prega di inviare una e-mail a: laura.zorn@upr.si entro il 18. marzo 2013.

*****

Projekt ENERGYVILLAB poteka v  Venetu, Furlaniji in Julijski krajini, Emiliji Romagni ter Obalno-Kraški , Goriški in Osrednjeslovenski regiji. Osredotoča se na aplikacije obnovljivih virov energije, racionalno rabo energije in vzdržnega sistema mobilnosti (RRM), in sicer prek ustanavljanja mreže živih laboratorijev, imenovanih EnergyVillab.

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.


ponedeljek, 11. marec 2013 Vabljeni na projekcijo poljudnoznanstvenega filma Kaos

Projekcija poljudnoznanstvenega filma Kaos bo v četrtek, 14. marca 2013, ob 3.14 popoldne v Veliki predavalnici UP FAMNIT.

Praznovanje 14. marca (3.14 v ameriškem zapisu) kot dneva števila Pi se je v zadnjih letih razmahnilo po akademskih okoljih po vsem svetu. Različne ustanove na ta dan pripravijo resne ali šaljive poljudnoznanstvene aktivnosti, od javnih predavanj do tekmovanj v pomnenju decimalk števila pi. Na UP FAMN IT si bomo ob tej priložnosti premierno ogledali novi francoski animirani film Kaos, ki s pomočjo računalniških animacij, bilijarda, risank in lego kock na poljuden način predstavi številne matematične in fizikalne fenomene, povezane z matematično teorijo kaosa.

Dogodek organizirata oddelka za matematiko UP FAMNIT in UP IAM.

Spletna stran filma: www.chaos-math.org

K ogledu filma ste vabljeni vsi študentje in zaposleni!


petek, 8. marec 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. marca 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na  Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega  SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za  matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP  FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in  tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter  Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: dr. Jernej Vičič

Naslov:  Hitra postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil za sorodne naravne jezike.

Povzetek:
Pričujoče delo predstavlja pregled strojnega prevajanja naravnih jezikov, osredotoča se predvsem na sisteme in metode za prevajanje sorodnih naravnih jezikov. Večina predstavljenih sistemov sodi v skupino strojnega prevajanja na osnovi pravil plitkega prenosa, ki so najprimernejši za postavitev sistemov za strojno prevajanje sorodnih jezikov.
Največja težava sistemov, ki temeljijo na pravilih, je dolgotrajna in draga ročna izdelava slovarjev ter prevajalnih pravil v primeru klasičnega pristopa h gradnji prevajalnih sistemov na osnovi pravil. Delo ponuja pregled zbirke izbranih in na novo zasnovanih metod samodejne izdelave gradiv za postavitev prevajalnih sistemov na osnovi pravil.
Metode so bile preizkušene na študiji primera: postavitev popolnoma delujočega prevajalnega sistema za sorodne jezike. Postavljeni so bili štirje sistemi: slovenščina-srbščina, slovenščina-češčina, slovenščina-angleščina in slovenščina-estonščina. Poleg same kakovosti prevodov je bila ocenjena tudi hitrost postavitve novega prevajalnega sistema.

V disertaciji je predstavljena metoda, ki razširja osnovno metodo za prevajanje s pomočjo dreves izpeljav za jezike z omejeno podporo jezikovnih tehnologij. V učni fazi je za izvorni jezik namesto drevesnice uporabljen le poravnani korpus.

V disertaciji je opisana metoda za samodejno izdelavo oblikoskladenjskih slovarjev, ki vključuje samodejno označevanje paradigem, njihovo samodejno luščenje za visoko pregibne jezike in izdelavo pripadajočih leksikonov ter samodejno izdelavo dvojezičnih prevajalnih slovarjev.

V disertaciji je predstavljena metoda za uporabo, izbiro in ocenjevanje pravil\index{pravilo} za strukturni\index{strukturni prenos} prenos. Opisane metode za samodejno gradnjo pravil strukturnega prenosa pogosto izdelajo veliko množico pravil, ki med sabo tekmujejo (mogoče jih je uporabiti za iste dele besedila). Najboljša pravila izberemo na podlagi korpusa ciljnega jezika.

Abstract:
The work presents an overview of the systems and methods for the natural language machine translation. It focuses primarily on systems and methods for the translation of the related languages. Most of the presented systems belong to the Shallow Parse and Transfer Rule-Based Machine Translation paradigm, which is better suited for the implementation of a translation system for related languages. The major problem of the rule-based translation systems is costly manual production of dictionaries and translation rules in the case of a classical approach to building such systems. The work provides an overview over the collection of selected and new methods designed for automatic production of materials for the installation of systems based on translation rules.

Methods were tested on a case study: the implementation of a fully functioning translation system for related languages. The following four systems were used as the basis: Slovenian-Serbian, Slovenian-Czech, Slovenian-English and Slovenian-Estonian. The evaluation process focused on the quality of the translations as well as the estimation of the time needed for the implementation of a new system.

The dissertation presents a method that extends the basic Statistical Machine Translation by Parsing paradigm for languages ​​with limited support of language technologies. The learning phase uses an aligned corpus instead of a full treebank.

The dissertation describes a method for the automatic creation of morphologies, which includes automatic paradigm tagging, automatic paradigm construction for the highly inflected languages and automatic production of bilingual dictionaries.

The dissertation presents a method for the selection and assessment of the rules for the structural transfer. Methods for the automatic construction of structural transfer rules often produce a large set of rules, which compete with each other (it is possible to use multiple rules on the same part of text). The best rules are chosen on the basis of the target language corpus.

Vabljeni!


sreda, 6. marec 2013 Asistentka UP FAMNIT prejela štipendijo za raziskovanje na ameriški univerzi Northern Arizona University

Naša sodelavka Iva Antončič je uspešno kandidirala na razpis Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije – odobrena ji je bila štipendija za trimesečno raziskovalno delo na ameriški univerzi Northern Arizona University, ki deluje že od leta 1899.

Iva Antončič je doktorska študentka na UP FAMNIT ter asistentka za področje matematike. Poučuje v študijskih programih UP FAMNIT.  

Ivi Antončič iskreno čestitamo!


sreda, 6. marec 2013 Študenta UP FAMNIT uspešna na mednarodni matematični olimpijadi Belorusko-Ruske univerze

V Belorusiji je od 20. do 22. februarja 2013 potekala četrta mednarodna matematična olimpijada (IV Open Mathematical Olympiad) za študente v organizaciji Belorusko - Ruske univerze, ki so se je udeležili tudi študenti UP FAMNIT.

Na tekmovanju je sodelovalo 24 univerz iz 6 različnih držav s skupaj 50 tekmovalci.

Naša študenta 1. letnika dodiplomskega študijskega programa Matematika Anastasya Tanana in Ratko Darda sta v hudi konkurenci dosegla odlični 13. (A. Tanana) in 15. (R. Darda) mesto ter prejela pohvali. Prva tri mesta so zasedli študenti magistrskega in doktorskega študija.

Študentoma iskreno čestitamo!

Oglejte si nekaj fotoutrinkov s tekmovanja:


petek, 1. marec 2013 FAMNIT-ov zimski izlet - smučanje v Kranjski gori

Spoštovane študentke in spoštovani študentje ter zaposleni UP FAMNIT!

Letos prvič ŠS UP FAMNIT organizira enodnevno smučanje za študente in zaposlene UP FAMNIT.

V soboto, 9.3.2013 gremo v Kranjsko goro.

Odhod je ob 6:30 s postaje Soča (pri tržnici). Povratek je predviden ob 20:00.

Prijave so možne do srede, 6.3.2013 do 14h na mail studentski-svet@famnit.upr.si.

Stroške avtobusnega prevoza krije ŠS UP FAMNIT, ceno enodnevne vozovnice 19,5 € pa boste lahko vplačali na avtobusu.

Pohitite, saj mesta so omejena.


četrtek, 28. februar 2013 Na UP FAMNIT gostuje prof. dr. Alexander A. Ivanov iz Imperial College London, Velika Britanija

                                                                                      

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Alexander A. Ivanov iz Imperial College London iz Velike Britanije. Prof. dr. Ivanov bo predaval pri predmetu Poglobljene matematične vsebine iz algebre I v okviru doktorskega  študijskega programa tretje stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.

 


torek, 26. februar 2013 Odlična udeležba in zanimive teme na delavnici Podjetni mladi

UP IAM in UP FAMNIT sta v petek, 22. februarja 2013, organizirala delavnico »Podjetni mladi«,  namenjeno mladim raziskovalcem in drugim mladim posameznikom na začetku raziskovalne ali podjetniške poti. Predavanj se je udeležilo kar 29 slušateljev z različnih slovenskih fakultet in inštitutov, pa tudi iz podjetij.

Delavnica je bila organizirana predvsem za mlade raziskovalce, saj delavnice iz podjetništva, ki jih morajo opraviti, navadno niso prilagojene njihovim potrebam. Zato je bila tokratna delavnica razširjena s temami prijav na razpise in vodenjem projektov ter sodelovanja gospodarstva z raziskovanjem.

V dopoldanskem delu je mag. Rado Pezdir, predavatelj na UP FAMNIT, govoril o »Osnovah podjetništva«. Na zanimiv način z veliko praktičnimi primeri je predstavil teme, kot so poslovni načrt, načini financiranja podjetja, odločilni investicijski kriteriji in osnove financiranja obratnega kapitala.

Drugi sklop delavnic je bil namenjen predstavitvi »Vključevanja na razpise in projekte«. Najprej je Martina M. Kos, svetovalka direktorja UP IAM, predstavila različne razpise in načine izbire pravilnega razpisa, nato pa je dr. Andreja Kutnar, raziskovalka na UP IAM, predstavila pridobivanje, vodenje in izvajanje projektov. Nato je sledilo praktično delo v skupinah in mladi raziskovalci so pokazali veliko zanimivih idej ter rešitev, za katere upamo, da jih bomo videli tudi v praksi.

Sledenje smernicam razvoja raziskovanja in spodbujanja sodelovanja med raziskovanjem ter gospodarstvom, torej prenosa znanja iz univerz v industrijo, je bilo povod za tretji sklop delavnice. Najprej je dr. Boris Horvat, raziskovalec na UP IAM in direktor podjetja Abelium, d.o.o., predstavil pot od ideje do projektnega partnerja iz gospodarstva ter primere raziskovalnega sodelovanja v globalnem podjemu. Primere iz prakse pa so prikazali gostje: dr. Jure Pražnikar, raziskovalec na UP IAM, je predstavil dolgoletno sodelovanje z Luko Koper d.d., ki je privedlo do skupnega projekta Safeport; mag. Marica Mikuljan iz podjetja Brest pohištvo d.o.o. je predstavila projekt EKOINŽENIRING; Gregor Rep vpetost raziskovanja v podjetje SilvaproWood – Silvaprodukt d.o.o.

Uvodno pozdravno mislel, da sta tako direktor UP IAM (doc. dr. Vito Vitrih) kot dekanja UP FAMNIT (doc. dr. Klavdija Kutnar) nekdanja mlada raziskovalca, je zaključil obisk rektorja Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragana Marušiča, njunega nekdanjega mentorja, ki je mladim raziskovalcem zaželel veliko uspeha na nadaljnji raziskovalni poti.

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotoutrinkov z delavnice


ponedeljek, 25. februar 2013 Razpis za vpis v dodiplomski študij 2013/14

Razpis za vpis v dodiplomski študij UP FAMNIT v študijskem letu 2013/14 je objavljen tukaj, kjer najdete tudi vse informacije o prijavi in vpisu ter kontaktne številke za dodatne informacije.

 


četrtek, 21. februar 2013 Uspešno izpeljano srečanje z Albertom Cayuela, direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia (UBC), Kanada

V okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 ENERGYViLLab je v sredo, 20.2.2013, na UP FAMNIT potekalo srečanje z Albertom Cayuela , direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia (UBC), Kanada.

Namen srečanja je bila predstavitev UBC kot živega laboratorija, izmenjava izkušenj z živim laboratorijem in mnenj s področja ter povezovanje z možnostjo bodočega sodelovanja.

Udeleženci srečanja so po predstavitvi aktivnosti UBC Sustainability v diskusiji iskali odgovore na vprašanja:

1. Ali lahko živi laboratorij SME ViLLab, ki ga razvijamo na UP FAMNIT, doseže nivo živega laboratorija UBC?
2. Kdo mora biti gonilna sila za uspešno izvajanje aktivnosti živega laboratorija?
3. Kakšna je vloga UP FAMNIT, MSP-jev, Mestne občine Koper in prebivalcev pri uspehu živega laboratorija SME ViLLab?

Udeleženci so se strinjali, da lahko s pravilno izbiro aktivnosti in razdelitvijo odgovornosti med skupinami, vključenimi v živi laboratorij SME ViLLab, dosežemo, da SME ViLLab s svojimi aktivnostmi pomembno prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v Mestni občini Koper.

Udeleženci so nadaljevali z diskusijo, kako po vzoru kanadskega programa »WoodFirst« v Sloveniji in Italiji pripraviti program, ki bo zahteval od investitorjev v gradbeništvu, da obravnavajo les kot prvo izbiro oziroma kako prepričati vlado, investitorje in uporabnike, da je les odličen gradbeni material, s katerim lahko zagotovimo »kvaliteto bivanja«. Udeleženci so zaključili, da lahko SME ViLLab z aktivnostmi promocije rabe lesa za trajnostno gradbeništvu in energetsko učinkovitost stavb v regiji, uspešno izpeljanimi projekti, izobraževanjem in informiranjem uspe v Sloveniji ustvariti zaupanje v les in prepričanje, da lahko z lesom ustvarimo zdravo bivalno okolje po načelih trajnostnega razvoja.

Poleg projektnih partnerjev, so se srečanja udeležili predstavniki gospodarstva, GZS, Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Sektorja za učinkovito rabo energije in raziskovalci različnih inštitucij znanja.

O dogodku so poročali tudi na Primorski kroniki, prispevek traja od 5:05 do 6:58 minute, lahko si ga ogledate s klikom na povezavo >> .

Prilagamo nekaj fotoutrinkov z dogodka:

Standardni Projekt, Javnega razpisa št. 02/2009, Prednostna naloga 1 - Okolje, transport in vzdržna teritorialna integracija je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.
Il progetto standard, Bando n. 2/2009, Asse 1 - Ambiente, trasporti e integrazione territoriale sostenibile e' finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.

Ministero dell'Economia
e delle Finanze


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

torek, 19. februar 2013 V živi laboratorij SME ViLLab so se priključila mala in srednje velika podjetja

V živi laboratorij SME ViLLab , ki ga razvijamo v okviru projekta EnergyViLLab (SI, EN) s ciljem povečanja energetske učinkovitosti privatnih hiš in posledično zmanjšati onesnaževanje v regiji, so se uradno pridružili:

Vključene skupine bodo spodbujale energetsko učinkovitost stanovanjskih hiš, izobraževale državljane, kako lahko zmanjšajo vpliv na okolje s povečanjem energetske učinkovitosti svojih domov, in pripravile seznam dobrih praks energetsko učinkovitih stavb v regiji.

Več o laboratoriju si lahko preberete tukaj.

 

Ministero dell'Economia
e delle Finanze


 


nedelja, 17. februar 2013 Na letošnjih informativnih dnevih je fakulteto obiskalo 350 dijakov

Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je v petek, 15. februarja in v soboto, 16. februarja obiskalo okrog 350 kandidatov za vpis v osem dodiplomskih študijskih programov.

Informativni dnevi so potekali na sedežu fakultete na Glagoljaški 8 v Kopru ter v prostorih Srednje tehniške šole Koper, kjer je potekala predstavitev študijskega programa Aplikativna kineziologija.

Kandidate za vpis so na sedežu fakultete pozdravili dekanja doc. dr. Klavdija Kutnar, prodekan za študijske zadeve doc. dr. Martin Milanič, predstavnika Študentskega sveta UP FAMNIT Olga Kaliada in Mitja Črne ter predstavniki Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

V drugem delu predstavitve so se dijaki podrobneje seznanili s posameznimi študijskimi programi. Programe so predstavili koordinatorji študijskih programov v sodelovanju z učitelji in asistenti posameznih oddelkov fakultete, za vprašanja dijakov pa so bili na voljo tudi naši študenti.

Na fakulteti smo z obiskom informativnih dni zelo zadovoljni in že z veseljem pričakujemo nove bruce, za katere bomo tudi letos pred pričetkom študijskega leta, v septembru, organizirali brezplačne delavnice za bruce.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov:

 

 


petek, 15. februar 2013 Podeljene štipendije Štipendijskega sklada UP za študijsko leto 2012/13


V četrtek, 14.2.2013 je Univerza na Primorskem (UP) že peto leto zapored podelila štipendije Štipendijskega sklada UP.

Sklad je bil ustanovljen v študijskem letu 2008/2009 in temelji na partnerstvu med UP, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Namenjen je nagrajevanju in spodbujanju najboljših študentov univerze, povezovanju študentov z delodajalci že v času študija ter zagotavljanju večjih možnosti za zaposlitev diplomantov.

Štipendije za študijsko leto 2012/13 je prejelo 39 najboljših študentk in študentov Univerze na Primorskem, med katerimi je kar 18 študentov UP FAMNIT, in sicer:

  • Slađana Babić, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Ratko Darda, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Edin Husić, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Radovan Krtolica, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Bećo Merulić, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Nevena Mitrović, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Monika Pejić, dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah,
  • Marko Posavčević, dodiplomski študijski program Biopsihologija,
  • Doris Puketa, dodiplomski študijski program Aplikativna kineziologija,
  • Vanja Rogač, dodiplomski študijski program Aplikativna kineziologija,
  • Sara Sinanović, dodiplomski študijski program Aplikativna kineziologija,
  • Miha Šaberl, dodiplomski študijski program Bioinformatika,
  • Matjaž Šuber, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika,
  • Anastasiya Tanana, dodiplomski študijski program Matematika,
  • Duško Topić, magistrski študijski program Računalništvo in informatika,
  • Lev Turk, dodiplomski študijski program Bioinformatika,
  • Tjaša Zagoršek, dodiplomski študijski program Biodiverziteta,
  • Šejla Žujo, dodiplomski študijski program Matematika v ekonomiji in financah.

Več informacij o štipenditorjih in fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Študentom iskreno čestitamo in jim želimo uspešen študij!


petek, 15. februar 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom »Ogroženost in varstvo populacij pupkov v Sloveniji«

Vabimo vas na tretje predavanje iz cikla Famnitovih bioloških večerov, ki bo v sredo, 20.2.2013, ob 19:00 uri v Mali predavalnici na UP FAMNIT, v Kopru na Glagoljaški ulici 8.

Predavanje z naslovom »Ogroženost in varstvo populacij pupkov v Sloveniji« bo imela dr. Martina Lužnik.

Na kratko o vsebini:
Predavateljica bo predstavila izsledke svoje doktorske naloge, v kateri je preučevala medvrstno in znotrajvrstno raznolikost treh vrst slovenskih pupkov in njihovo varstveno stanje. Poudarek raziskave je bil na območju Kraškega roba. Rezultati so pokazali velike razlike v ogroženosti populacij pupkov, kar bo predavateljica predstavila na večernem predavanju.

O predavateljici:
Martina Lužnik je leta 2004 diplomirala iz biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (BF UL). Leta 2005 se je zaposlila kot mlada raziskovalka na Inštitutu za biodiverzitetne študije UP ZRS. Leta 2013 je doktorirala s področja varstva naravne dediščine na BF UL. Raziskovalno se ukvarja z različnimi aspekti varstvene biologije, na genetskem in ekološkem nivoju, predvsem pri dvoživkah in plazilcih. Na UP FAMNIT je asistentka pri predmetih Splošna zoologija, Evolucijska genetika, Varstvena biologija in Herpetologija.

O Famnitovih bioloških večerih:
V letošnjem študijskem letu UP FAMNIT že tretjič zapored  pripravlja Famnitove biološke večere, v katerih si želimo predstaviti čim več različnih raziskav biodiverzitete, izjemno raznolikega in zanimivega področja znotraj biologije. Pri predstavitvah sodelujejo tako redni predavatelji in asistenti, kot tudi gostujoči znanstveniki, ki sodelujejo z UP. S poljudnostjo predstavitev skušamo izjemno širok spekter tematik s področja aktualnih in aplikativnih raziskav biodiverzitete približati čim širši množici ljudi.
Vabljeni ste vsi, ki vas zanima področje biodiverzitete in varstva narave!

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


petek, 15. februar 2013 Vabljeni na 5. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Spoštovani,
pred nami je peto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (
http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju z naslovom Delta roboti in matematika, ki bo potekalo

v sredo, 20. februarja 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bomo spoznali delta robote, ki jih je v zgodnjih 80 letih prejšnjega stoletja iznašla raziskovalna skupina profesorja Reymonda Clevela iz Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Švica. Njihova lahka konstrukcija jim omogoča dve lastnosti, ki sta v robotiki zelo cenjeni: hitrost in natančnost. Zaradi tega so izjemno cenjeni, tako v industriji kot tudi na nekaterih drugih področjih, recimo medicini. Pri krmiljenju delta robota pa naletimo na povsem matematičen problem, ki ga lahko rešimo z dokaj osnovnimi prijemi prostorske geometrije. V predavanju bomo najprej pobližje spoznali zgradbo in delovanje delta robota, nato pa poskusili rešiti še zgoraj omenjeni problem njegovega krmiljenja.


Vir: http://hackaday.com/2012/01/13/pythagoras-a-delta-robot-for-drawing/

 

Dr. Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Klavdija Kutnar
Dekanja UP FAMNIT

Doc. dr. Martin Milanič
Koordinator cikla                    
 


četrtek, 14. februar 2013 Na UP FAMNIT gostuje doc. dr. Marcin Anholcer iz Poznan University, Poljska

Na UP FAMNIT v spomladanskem  semestru študijskega leta 2012/13 gostuje doc. dr. Martin Anholcer iz Poznan University of  Economics iz Poljske. Doc. dr. Anholcer bo predaval pri predmetu Finančna matematika v okviru dodiplomskega študijskega programa prve stopnje Matematika v ekonomiji in financah.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


četrtek, 14. februar 2013 Vabilo na konferenco o gozdno lesni verigi v Sloveniji

V tujini imajo gozdno lesne verige praviloma svoje organizacije za trajno promocijsko in razvojno podporo. Dobro poznana tovrstna organizacija je ProHolz iz Avstrije. Prestrukturiranje za krepitev konkurenčnosti lesne industrije, kakor tudi celotne gozdno lesne verige, je namreč zelo zahteven proces. Še posebno v Sloveniji, kjer se lesna industrija še vedno hitro krči.

Odgovor na vprašanje, ali tudi v Sloveniji potrebujemo »Proles« in na kakšen način bi ga lahko vzpostavili, bodo iskali strokovnjak na

konferenci

»PROLES«, TRAJNA PROMOCIJSKO RAZVOJNA PODPORA GOZDNO LESNI VERIGI V SLOVENIJI, ki bo
v sredo, 13. marca 2013, ob 13:00 uri,
v dvorani URŠKA, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (Dunajska 18).

*****

PROGRAM KONFERENCE

Pozdravna nagovora

mag. Andrej Mate, predsednik upravnega odbora Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS
prof. dr. Leon Oblak, Oddelek za lesarstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Predstavitev dejavnosti iz akcijskega načrta Les je lep in tujih podpornih modelov

Natalija Medica, Akcijski načrt Les je lep - uspehi in izzivi
mag. Robert Režonja, Predstavitev možnih modelov upravljanja z državnimi gozdovi v Sloveniji
Mirijana Bračič, Vedno več ljudi živi in dela v lesenih stavbah
Višnja Jurnjak, ProHolz Austria:  promocija lesa - uspešen način za povečanje konkurenčnosti sektorja
doc. dr. Andreja Kutnar, Kanadski model »Wood First«

Prvi del konferencebo moderirala doc. dr. Andreja Kutnar

Okrogla miza – Ali je za rešitev slovenske lesne industrije pomembna vzpostavitev organizacije za trženje, promocijo in povezovanje celotne slovenske gozdno-lesne verige?

Udeleženci okrogle mize;

mag. Sabina Koleša, generalnadirektorica Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na MGRT
mag. Robert Režonja, vršilec dolžnosti generalnega direktorja, Direktorat za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na MKO
Mitja Bolčič, Mizarstvo Bolčič, predsednik lesne sekcije pri OPZS
Prof.dr. Miha Humar, predstojnik BF Oddelka za lesarstvo
Igor Milavec, direktor Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS
Jože Sterle, direktor Združenja za gozdarstvo pri GZS
Jože Mori, Zveza lastnikov gozdov Slovenije

Okroglo mizo bo moderirala doc. dr. Andreja Kutnar

Vstop na konferenco je prost. Udeležbo najavite preko spletne prijavnice.

VABLJENI!


torek, 12. februar 2013 Vabilo na delavnice iz podjetništva


    PODJETNI MLADI

V organizaciji UP IAM in UP FAMNIT bodo
22.2.2013 od 9:00 do 20:00
(prostori UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper)
potekale

delavnice iz podjetništva za mlade raziskovalce in vse, ki so na začetku svoje podjetniško-raziskovalne poti.

Podane bodo osnove podjetništva, predstavljen proces projekta od prijave do izvajanja in primeri uspešnega povezovanja raziskovanja z gospodarstvom.

Prijave sprejemamo na naslovu info@iam.upr.si do 21.2.2013, oziroma do zapolnitve mest.
Kotizacija za celodnevno delavnico je 120 eur + DDV v predprijavi (do 20.2.2013),
oziroma 150 eur + DDV (21.2.2013).

Kotizacijo je potrebno nakazati najkasneje do 21.2.2013 na podračun Univerze na Primorskem:
Naziv: UP IAM
Naslov: Muzejski trg 2, SI 6000 Koper, Slovenija
Št. podračuna UJP: SI56011006030347928
Sklic: 3-2013, delavnica MR

Mladi raziskovalci z udeležbo izpolnijo pogoj  34. člena Pravilnika o usposabljanju in financiranju mladih raziskovalcev v raziskovalnih organizacijah (Uradni list RS št. 90/09). Potrdilo prejmejo ob zaključku delavnice.

PROGRAM

I. Osnove podjetništva
(mag. Rado Pezdir)

9:00 – 10:00 Poslovni načrt (pomen in struktura)
10:00 – 11:00 Načini financiranja podjetja (dolzniski vs. lastniski kapital, poslovni angeli, skladi tveganega kapitala, vstop na borzo vrednostnih papirjev)

11:00 – 11: 15 Odmor
11:15 – 12: 00 Odločilni investicijski kriteriji (neto sedanja vrednost, IRR, MIRR, indeks profitabilnost)
12:00 – 13:00 Osnove financiranja obratnega kapitala (terjatve do kupcev, odkup terjatev, financiranje in optimizacija zalog)

13:00 – 14:00 Odmor za kosilo

II. Predstavitev možnega vključevanja na razpise
(Martina M. Kos, UP IAM, ECQA Certified EU Project Manager in dr. Andreja Kutnar)

14:00 – 15:00 Nacionalni in EU programi financiranja temeljnih in aplikativnih raziskav
15:00 – 16:00 Pridobivanje, vodenje in izvajanje projektov

16:00 – 16:15 Odmor

III. Predstavitev povezovanja raziskovanja z gospodarstvom
(dr. Boris Horvat, dr. Andreja Kutnar in gosti iz gospodarstva)

16:15 – 17:00 Od ideje do projektnega partnerja iz gospodarstva
17:00 – 18:00 Primer raziskovalnega sodelovanja v globalnem podjemu (raziskave, prenos znanj, inovacije, zaščita intelektualne lastnina)

18:00 – 18: 15 odmor
18:15 – 20:00 Izvajanje projektov z gospodarstvom – primeri iz prakse:
-          Projekt Safeport - Luka Koper (dr. Jure Pražnikar)
-          Projekt EKOINŽENIRING – Brest pohištvo d.o.o. (mag. Marica Mikuljan)
-         
SilvaproWood - Silvaprodukt d.o.o. (Gregor Rep)


četrtek, 31. januar 2013 Vabilo na predavanje prof. Rachelle S. Heller, PhD iz George Washington University, ZDA

V okviru Raziskovalnega matematičnega seminarja UP FAMNIT prihodnji teden gosti prorektorico z George Washington University, ZDA prof. Rachelle S. Heller, PhD, ki je tudi urednica SCI revije Computers&Education: An International Journal (revije s prvega kvartila na področju).

Več informacij o Rachelle S. Heller najdete tukaj /http://mvtoday.gwu.edu/2010/fall-winter/articles/hatsofftoshellyheller.html/

Gostja se bo na predavanju, ki bo potekalo v ponedeljek, 4.2.2013 s pričetkom ob 10.00 uri (Velika predavalnica UP FAMNIT), dotaknila zelo aktualne teme – v predavanju z naslovom Peer-Reviewed Journals: Leading or Following Research Trends? se bo spraševala o vlogi recenziranih znanstvenih revij pri razvoju znanosti. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vsebina (abstract):
What is the role of a peer-reviewed journal? Is it to promote scientific inquiry? Is it to serve as an historical repository of a scientific field? Is it an organ of a professional society? Is it to promote an individual scientist by expanding his or her vitae? Is it to observe the flow and direction of research or is it to help direct a research agenda?
There are over 20,000 peer-reviewed journals published each year with more than 1.5 Million papers. A peer-reviewed journal provides a venue for research that demonstrates (or refutes) the efficacy of research - with its shifting emphasis to new and emerging processes. But, are the journals being flooded with too many papers, many incremental rewrites of previous work? Are reviewers too overworked to provide the depth of analysis necessary to sort the wheat from the chaff, the real from the hype, especially in terms of what actually improves learning?
Where do the responsibilities lie?

This talk with address these themes in general and draw specific examples from the speaker's nearly 20 years as co-editor of Computers & Education, an International Journal.

Ker je tema zanimiva za učitelje, sodelavce in raziskovalce, vabimo vse zainteresirane na UP, da se nam pridružijo. Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.


torek, 29. januar 2013 Pridi z BUS-om na INFO dan!

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni, ki bodo v petek, 15.2. in v soboto, 16.2.2013, v petek, 15.2. organizirala brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4.00 uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža.

Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. in 15. uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih potrbuje organizator za organizacijo ustreznega števila prostih mest. Predprijave se zbirajo do vključno 11.2.2013.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave:

http://www.upr.si/index.php?page=contact&item=166&post=ok


ponedeljek, 28. januar 2013 UP FAMNIT organizira delavnico SME ViLLab

Na Univerzi na Primorskem v okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 ENERGYViLLab organiziramo delavnico SME Villab. Projekt ENERGYVILLAB poteka v  Venetu, Furlaniji in Julijski krajini, Emiliji Romagni ter Obalno-Kraški , Goriški in Osrednjeslovenski regiji in  se osredotoča na aplikacije obnovljivih virov energije, racionalno rabo energije in vzdržnega sistema mobilnosti (RRM), in sicer preko ustanavljanja mreže živih laboratorijev imenovanih EnergyVillab.

UP FAMNIT organizira delavnico z namenom ustvarjanja novih idej, ki bi lahko imele ključen vpliv na večjo energetsko učinkovitost stanovanjskih hiš v regiji, s predstavitvijo konceptov živega laboratorija, okolja za eksperimentiranje, v katerem se upoštevajo družbene potrebe, malim in srednje velikim podjetjem.

Cilj delavnice je odgovoriti na vprašanje, kako funkcionalno vpeljati inovacije vodene s strani uporabnikov v slovenski stanovanjski sektor s pomočjo SME ViLLab.

Namen in cilj delavnice bosta dosežena s pomočjo  dobro prepoznanih strokovnjakov iz Amerike, Kanade in Norveške:

Eric Hansen – Professor of Forest Products Marketing na Oregon State University, ZDA

Chris Knowles - Assistant Professor of Forest Products Marketing & Assistant Director of the Oregon Wood Innovation Center na Oregon State University, ZDA

Arijit Sinha – Assistant Professor of Renewable Materials and LEED Green Associate na Oregon State University, ZDA

Robert Kozak – Professor & Head, Department of Wood Science na University of British Columbia, Kanada

Pablo Crespell – Senior Researcher – Markets and Economics – Building Systems na FPInnovations, Kanada

Rajat Panwar – Professor and Chapple Chair of Business and Social Responsibility na Northland College, ZDA

Erlend Nybak – Researcher in Entrepreneurship and Innovation Management na Norwegian Forest and Landscape Institute, Norveška

Lokacija: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper

Datum delavnice: 21.3 in 22.3.2013

Kdo so povabljeni: projektni partnerji, predstavniki  MSP, predstavniki občin v regiji,  raziskovalci,  predstavniki vlade in širša zainteresirana javnost

Program delavnice: v pripravi

Prijava: preko email naslova: laura.zorn@upr.si do 15.3.2013

Projekt sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev

Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev Progetto finanziato nell'ambito del Programma per la Cooperazione Transfrontaliera Italia-Slovenia 2007-2013.

Ministero dell'Economia
e delle Finanze


 



četrtek, 24. januar 2013 Srečanje z Albertom Cayuela, direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia

UP FAMNIT v okviru projekta programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007-2013 ENERGYViLLab organizira srečanje z Albertom Cayuela, direktorjem UBC Sustainability iz University of British Columbia (UBC), Kanada.

Namen:
Namen srečanja je izvedeti več o UBC kot živem laboratoriju, skupinski pobudi, ki združuje izobraževanje, raziskave, delovanje in partnerstva za pospeševanje trajnosti na univerzi in zunaj nje, vključno z zelenimi stavbami in kanadskim programom WoodFirst. Poleg tega je cilj srečanja, da se iz kanadske dobre prakse naučimo in obogatimo našo izkušnjo z živim laboratorijem Energy Virtuous Living Lab.

Kje: UP FAMNIT, Glagoljaška 8, 6000 Koper

Kdaj: 20. februar 2013 od 8:00 do 15:00

Vabljeni: projektni partnerji, predstavniki občin v regiji, raziskovalci, predstavniki vlade in prebivalci

Kako se registrirati: s sporočilom na naslov: laura.zorn@upr.si do 15.2.2013.

Vljudno vabljeni!

http://www.energyvillab.eu/


torek, 22. januar 2013 Vabljeni na predavanje Famnitovih bioloških večerov z naslovom Vegetacija in sukcesije

Vabimo vas na novo predavanje iz cikla Famnitovih bioloških večerov, ki bo v ponedeljek, 28.1.2013, ob 18ih v Veliki predavalnici na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

Na temo Vegetacija in sukcesije bo predavala doc. dr. Petra Košir.

Kratka vsebina: Panta rei - vse v naravi je v stanju stalnega spreminjanja. Tako tudi rastlinske združbe niso stabilna tvorba pač pa so podvržene stalnemu časovnemu spreminjanju. Te spremembe se ne dogajajo slučajno, temveč potekajo po določenih zakonitostih.

O predavateljici: dr. Petra Košir, univ. dipl. biologinja, je docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, kjer predava predmeta Splošna botanika in Biologija. Kot raziskovalka je na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija ZRC SAZU proučevala vegetacijo, predvsem gozdno. Področja njenega raziskovanja so sintaksonomija in ekologija vegetacije ter sukcesijski procesi.

Več informacij: http://bioloski-veceri.famnit.upr.si/sl/napovednik
Kontakt: bioevents@famnit.upr.si


sobota, 19. januar 2013 Na UP FAMNIT gostuje prof. dr. Patrick Fowler

                                                

 

Na UP FAMNIT v jesenskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje prof. dr. Patrick Fowler iz Oddelka za kemijo Univerze Sheffield iz Velike Britanije. Prof. Fowler bo predaval pri predmetih Izbrane teme iz računsko intenzivnih metod v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Matematične znanosti in Poglobljene matematične vsebine iz računsko intenzivnih metod in aplikacij I v okviru doktorskega študijskega programa tretje stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 18. januar 2013 Mednarodna delavnica “Krovne tehnike v teoriji grafov (Algebraic, Topological and Complexity Aspects of Graph Covers)” (ATCAGC) 2013

V ponedeljek, 28.1.2013 se v Bovcu pričenja mednarodna delavnica “Algebraic, Topological and Complexity Aspects of Graph Covers 2013” (ATCAGC) v soorganizaciji dveh članic Univerze na Primorskem – UP FAMNIT in UP IAM.

Gre za peto delavnico v seriji ATCAGC srečanj (prvo je bilo organizirano na Finskem, drugo v Novi Zelandiji, tretje na Slovaškem in četrto v ZDA).

Glavna vsebina so krovi grafov in njihova uporaba na različnih področjih matematike, kot so algebraična teorija grafov, modeli izračunavanja in algoritmi na grafih. Glavni cilj delavnice je srečanje raziskovalcev, ki delujejo na področju krovnih tehnik grafov, da si izmenjajo nove pristope in rezultate ter nadaljujejo s skupnim raziskovalnim delom.

Delavnice se bodo poleg domačih profesorjev in raziskovalcev udeležili tudi raziskovalci s Češke, Slovaške,  Rusije, Nove Zelandije, Kanade in Velike Britanije.  

Delavnica se bo zaključila  1. februarja 2013.

Več informacij o delavnici je dostopnih tukaj.


sreda, 16. januar 2013 Vabljeni na 4. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Pred nami je četrto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju dr. Barbare Boldin z naslovom Igre v naravi, ki bo potekalo

v sredo 23. januarja 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bomo predstavili uporabnost teorije iger v biologiji ter s pomočjo enostavnih modelov tekmovanja, sodelovanja  in evolucijske dinamike prikazali uporabnost teorije iger pri razumevanju živalskih populacij. Teorija iger je mlado področje matematike, ki se ukvarja z modeliranjem in analizo situacij v katerih sodeluje več igralcev, strategija in uspeh vsakega posameznika pa sta odvisna od strategij ostalih igralcev.


Foto: Rudolfo's Usenet Animal Pictures Gallery

Dr. Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Za  doktorsko tezo z naslovom Mathematical aspects of infectious disease dynamics je prejela nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične in teoretične biologije v letu 2007, ki jo podeljuje European Society for Mathematical and Theoretical Biology. Za znanstveni članek, objavljen leta 2008 v reviji Bulletin of Mathematical Biology, je prejela še nagrado 'Lee Segel Award for Best Student paper'. Raziskovalno delo na področju matematične biologije je nekaj let nadaljevala na oddelku za matematiko in statistiko Univerze v Helsinkih, od leta 2010 pa je zaposlena kot docentka na UP FAMNIT.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Martin Milanič
Koordinator cikla
Doc. dr. Klavdija Kutnar
Dekanja UP FAMNIT

 


petek, 11. januar 2013 Na UP FAMNIT gostuje izr. prof. dr. György Kiss

Na UP FAMNIT v jesenskem semestru študijskega leta 2012/13 gostuje izr. prof. dr.  György Kiss iz Oddelka za geometrijo Univerze Eötvös Loránd iz Budimpešte (Madžarska). Prof. Kiss bo predaval pri predmetu Izbrana poglavja iz teorije končnih geometrij v okviru magistrskega študijskega programa druge stopnje Matematične znanosti.

Gostovanje delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Aktivnost  se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007 - 2013, razvojne prioritete 3: "Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja"; prednostne usmeritve 3.3 "Kakovost, konkurenčnost in odzivnost visokega šolstva«. Sredstva so pridobljena na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje vključevanja gostujočih visokošolskih učiteljev v pedagoški proces v letih 2011-2013.


petek, 4. januar 2013 UP FAMNIT se bo predstavila na sejmu Informativa 2013

UP FAMNIT se bo tudi letos, kot vsako leto doslej, skupaj z ostalimi članicami Univerze na Primorskem, predstavila na vseslovenskem sejmu izobraževanja štipendiranja in zaposlovanja –  
5. Informativa 2013, ki bo potekal v petek in soboto, 1. in 2. februarja 2013 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

.

Namen sejma je, da se enkrat na leto, na enem mestu predstavi različne izobraževalne programe, od srednjih šol do visokošolskih in podiplomskih programov. Obiskovalci lahko na sejmu pridobijo informacije o različnih poklicih, možnostih za pridobitev štipendije, možnostih bivanja med šolanjem, mednarodni mobilnosti, prvih zaposlitvah, prekvalifikacijah ter o drugih, z izobraževanjem in zaposlovanjem povezanih vprašanjih.

.
Predstavitev UP FAMNIT na sejmu Informativa 2012