Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. junij 2023 Študentka programa Varstvena biologija svoje delo uspešno predstavila na mednarodni konferenci “Knowledge to Health - SANUS 2023”

Teodora Dalmacija, študentka dodiplomskega študijskega programa Varstvena biologija na UP FAMNIT, se je med 23. in 24. junijem 2023, udeležila mednarodne konference "Knowledge to Health - SANUS 2023", v Bosni in Hercegovini, kjer je predstavila svoje raziskovalno delo z naslovom Traditional use of Cannabis Sativa L. in the Balkans."

Študentka je v sklopu obiska predstavila analizo razpoložljivih podatkov uporabe konoplje na Balkanskem polotoku v preteklosti. Rezultati so namreč pokazali, da so se učinkovine konoplje uporabljale predvsem za proizvodnjo vlaken za medicinske namene in tudi prehransko uporabo, kjer so najpogosteje uporabljali semena, stebla in vlakna. Svojo celotno izkušnjo pa je povzela kot zelo uspešno. “Veseli me da sem bila del še ene mednarodne konference in na ta način predstavila tudi svoje delo in svojo fakulteto”, je dodala.

Konoplja je ena najbolj vsestranskih rastlinskih vrst glede na uporabo rastline, ljudje pa jo zaradi njenih številnih zdravilnih lastnosti uporabljajo že tisočletja. Danes se namreč številne študije pri konoplji osredotočajo le na medicinsko uporabo, kjer se zanemari pravzaprav številne druge učinkovine, ki služijo za primer v tekstilni ali prehrambeni industriji. Čeprav se razvijajo nove uporabe te rastline, pa tradicionalna vloga rastline počasi izginja. 

Vse to je bil del večjega projekta WECANN, kjer raziskujejo njeno večnamensko uporabo. Za dosego cilja so v sklopu projekta vzpostavili bazo podatkov CANNUSE, ki služi vsem, ki jih zanima uporaba konoplje. V bazi je namreč vključenih več kot 2.300 vnosov iz 649 publikacij, povezanih z medicinsko, prehrambeno, vlakninsko in drugo uporabo konoplje iz različnih geografskih območij in kultur po svetu.

  


četrtek, 29. junij 2023 Rekordna udeležba na 11. mednarodni doktorski poletni šoli iz diskretne matematike v Kopru

Zadnji junijski teden obeležujemo z uspešno izvedbo že 11. mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj organizirajo UP FAMNIT, UP IAM, SDAMS in IMFM. Na znanstveno srečanje, ki sicer poteka na Rogli, a je letos prvič potekalo v Kopru, na UP FAMNIT, se je prijavilo rekordnih 92 matematikov, ki so v sklopu bogatega programa lahko razpravljali o svojem raziskovalnem delu. Do sedaj se je poletne šole udeležilo več kot 700 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta.

Dr. Cheryl E Praeger, vabljena predavateljica in častna doktorica UP, ki z našo univerzo sodeluje že od leta 2003, je svoj vtis o letošnji poletni šoli povzela tako: »Zelo sem vesela, da sem tukaj. To je tako čudovito okolje za matematiko, še posebej za študente. Dva študenta z moje univerze v Avstraliji sta tukaj in pravita, da se imata čudovito ob srečanju z drugimi študenti in udeležbi na vseh predavanjih. Take izkušnje razširijo njihov um in jim pomagajo pri povezovanju z drugimi kolegi. Zanje je tako vznemirljivo spoznanje, da se vsa ta matematika dogaja po vsem svetu. Gre za odlično pobudo in veseli me, da jo Slovenija podpira. Ljudje z Univerze na Primorskem so veliko prispevali k razvoju matematike na tem območju.«


Dr. Cheryl E Praeger

Glavni predavanji sta tudi tokrat izvedli dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: 

  • Karen MeagherUniversity of Regina, Canada: »Algebraic Graph Theory: an introduction to eigenvalues and the ratio bound with a focus on examples« ter
  • Ted Dobson (Univerza na Primorskem, Slovenija): »Wreath products and double coset graphs«.

Poleg njiju so nastopili še drugi vabljeni predavatelji:

  • Simeon Ball, Polytechnic University of Catalunya, Barcelona, Spain»The geometry of error-correcting codes«,
  • Marston Conder, University of Auckland, New Zealand: »Some helpful things I have learnt over my career«,
  • Misha Muzychuk, Ben-Gurion University of the Negev, Israel: »On Jordan schemes«
  • Cheryl E Praeger, The University of Western Australia, Australia: »Edge-transitive Cayley graphs and graph quotients«,
  • Gabriel Verret, University of Auckland, New Zealand: »(k, t)-regular graphs« in
  • Jinxin Zhou, Beijing Jiaotong University, China: »On mixed dihedral groups and 2-arc-transitive normal covers of $K_{2^n,2^n}$«.

Med študenti, ki so letos imeli možnost 15-minutne predstavitve, so bili tudi trije alumni UP FAMNIT. Eda Kaja in Đorđe Mitrović (magistrica in magister matematike na UP FAMNIT) ter Todor Antić (diplomirani matematik na UP FAMNIT) se radi vračajo na našo fakulteto, svojo pot pa so nadaljevali na univerzah v tujini: Eda na TU Darmstadt v Nemčiji, Đorđe na University of Auckland, Nova Zelandija, Todor pa na Charles University na Češkem. Đorđe in Eda, ki sta se leta 2019 poletne šole udeležila na Rogli, sta opazila, da je skupina udeležencev letos veliko večja: »Veliko več ljudi je in skupina je tudi bolj mednarodno obarvana. Konkurenca za nagrado, ki se podeljuje za študentske predstavitve, je zelo močna.«


Z leve proti desni: Todor Antić, Đorđe Mitrović, Eda Kaja

Študenti so se torej tudi letos potegovali za nagrado za najboljšo predstavitev. Odbor, ki so ga sestavljali Michel Lavrauw, Aleksander Malnič in Cheryl Praeger, je odločil, da je zmagovalka Kamilla Rekvenyi za predstavitev z naslovom »The Orbital Diameter of Primitive Permutation Groups«. S tem je prejela tudi prosto udeležbo na 12. doktorski poletni šoli iz diskretne matematike.

Nagrajenka Kamilla Rekvenyi, matematičarka iz Madžarske, ki je trenutno doktorska študentka na Imperial College London, je pohvalila organizacijo dogodka in klimo, ki jo je začutila na naši fakulteti: »Predavanja so zelo dobra in lepo je, da obstaja toliko povezav, ki jih lahko raziskujemo. Vse je zelo dobro organizirano in veseli me, da imamo toliko družabnih dogodkov. Tukaj smo imeli idealne dneve: zjutraj smo se srečali, razpravljali o matematiki, poklepetali, potem pa odšli na plažo in se družili. Zelo mi je všeč tudi stavba in kako so vsi tako odprti in prijazni. Vidim, da bi bilo to zelo lepo mesto tudi za delo. Zares uživam.«


Z leve proti desni: 
Aleksander Malnič, Cheryl Praeger, Kamilla Rekvenyi in Michel Lavrauw




Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.


četrtek, 29. junij 2023 Volitve dekana UP FAMNIT – REZULTATI VOLITEV

V četrtek, 22. junija 2023 (predčasne volitve), in danes, 29. junija 2023 (redne volitve), so na UP FAMNIT potekale volitve za dekana UP FAMNIT. Volilna komisija za izvedbo volitev je zaključila svoje delo in v svojem zaključnem poročilu ugotavlja, da je bila volilna udeležba po posameznih skupinah volivcev naslednja:

  • med visokošolskimi učitelji in raziskovalci 81,4-odstotna (105 volivcev),
  • med študenti 2,4-odstotna (22 volivcev),
  • med drugimi zaposlenimi pa 81,5-odstotna (22 volivcev).

Skupaj se je volitev udeležilo 149 volilnih upravičencev.

Na podlagi preštetih veljavnih glasovnic je kandidat izr. prof. dr. Ademir Hujdurović prejel 79,2 % veljavnih točk, kandidat izr. prof. dr. Vladimir Ivović pa 20,8 % veljavnih točk. Dekan UP FAMNIT tudi v naslednjem štiriletnem mandatu ostaja izr. prof. dr. Ademir Hujdurović.

Ugotovitveni sklep o rezultatih volitev bo sprejel Senat UP FAMNIT na izredni seji, ki bo sklicana predvidoma v prvi polovici julija 2023 ter hkrati predlagal rektorici UP imenovanje izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića za dekana UP FAMNIT za naslednje mandatno obdobje (23. 11. 2023 – 22. 11. 2027).

Izr. prof. dr. Ademirju Hujduroviću ISKRENO ČESTITAMO K PONOVNI IZVOLITVI in mu želimo uspešno vodenje fakultete tudi v naslednjem mandatu ter veliko prijetnih in zanimivih izzivov na tej poti.


torek, 27. junij 2023 UP FAMNIT vabi mlade navdušence nad računalništvom ali matematiko na dva poletna tabora

Na UP FAMNIT bomo letos organizirali dva poletna tabora: poletni tabor »Matematika je kul« in poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA«. Namenjena sta učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), potekala pa bosta v času od nedelje, 20. avgusta, do četrtka, 24. avgusta 2023.

Do utrinkov lanskoletnega tabora lahko dostopate tukaj.

Poletni tabor »Matematika je kul«

Že 12. poletni tabor »Matematika je kul« je namenjen učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), ki jih zanima matematika ali takim, ki morda še niso prepričani, da je matematika lahko tudi zabavna in uporabna. Vzporedno bo tabor potekal tudi v angleškem jeziku.

Tabor bo obsegal:

  • predavanja in delavnice o raznovrstnih zanimivih matematičnih temah,

  • projektno delo v skupinah in

  • številne družabne in športne aktivnosti.

Več informacij je na voljo na spletni strani tabora in prek e-pošte, tabor@famnit.upr.si.

   


Poletni tabor »Orada RAčunalniška DelavnicA«

Poletni tabor ORADA je namenjen učencem z zaključeno osnovno šolo (osnovnošolcem z zaključenim 9. razredom in srednješolcem), ki jih zanima računalništvo. 

Tabor bo obsegal:

  • delavnico Poker in Python 

  • delavnico Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja 

  • projektno delo v skupinah in

  • številne družabne in športne aktivnosti.

Več informacij o prijavah je na voljo na spletni strani poletnega tabora: https://tabor.dist.famnit.upr.si/sl/prijave

Več podrobnosti o taboru je dostopnih na spletni strani tabora in prek e-pošte tabor.dist@famnit.upr.si.

Oba tabora omogočata 70% popust udeležencem, ki so se udeležili državnega Vegovega tekmovanja ali tekmovanja Bober.

Na voljo je omejena višina sredstev, s katerimi stroške udeležbe krijemo v celoti za udeležence, ki:
• k prijavi predložijo dokazilo o udeležbi na mednarodni matematični olimpijadi, ali
• k prijavi predložijo dokazilo o Zlatem Vegovem priznanju iz matematike ali najvišjega priznanja na državnem nivoju iz tekmovanja iz logike (ali Bober za tabor ORADA) v letih 2021, 2022 ali 2023.

Prijave za oba tabora zbiramo do 31. 7. 2023. 

Vabljeni! 

   


petek, 23. junij 2023 Več kot 330 matematikov v Kranjski Gori ob 10. obletnici Slovenske konference o teoriji grafov

Ta teden je v Kranjski Gori že desetič potekala mednarodno obarvana Slovenska konferenca o teoriji grafov (“10th Slovenian international conference on graph theory”), znana tudi kot "blejska konferenca".

Gre za že 10. edicijo mednarodne konference, ki se zvrsti vsaka štiri leta in tudi letos sodi med največje svetovne dogodke na področju teorije grafov. Organizatorji konferenc so že od začetka štirje najbolj odmevni slovenski raziskovalci s področja teorije grafov: prof. dr. Tomaž Pisanski, prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Bojan Mohar in prof. dr. Sandi Klavžar, letos pa je bila glavna organizatorica konference UL FMF (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za matematiko in fiziko) z prof. dr. Primožem Potočnikom na čelu. Pri organizaciji so sodelovali še IMFM (Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko), UP (Univerza na Primorskem), UM (Univeza v Mariboru) in podjetje Abelium d. o. o.

Letošnje konference se je udeležilo več kot 330 matematikov in matematičark. Slovenska mednarodna konferenca z leti postala ena najpomembnejših svetovnih konferenc na področju teorije grafov, ki vedno znova privablja uveljavljene raziskovalce ter perspektivne mlade doktorske in podoktorske študente s celega sveta ter jim omogoča izmenjavo najpomembnejših dognanj in vpogled v trenutno najaktualnejše probleme s področja teorije grafov. Izvedli so več kot 300 predavanj, od tega 11 plenarnih. Plenarni predavatelji so vrhunski matematiki iz celega sveta, med katerimi so prejemniki najprestiženjših matematičnih nagrad.

Seznam plenarnih predavateljev:

  • Csilla Bujtás, Univerza v Ljubljani, Slovenija
  • Zdeněk Dvořák, Charles University, Czech Republic
  • Michel Lavrauw, Univerza na Primorskem, Slovenija
  • Karen Meagher, University of Regina, Canada
  • Torsten Mütze, University of Warwick, United Kingdom
  • Dieter Rautenbach, Ulm University, Germany
  • Gordon Royle, University of Western Australia
  • Pablo Spiga, University of Milano--Bicocca, Italy
  • Edwin R. van Dam, Tilburg University, Netherlands
  • David Wood, Monash University, Australia
  • Anders Yeo, University of Southern Denmark

Prihodnji teden, 26. 6., pa se v Kopru začenja tudi že tradicionalna in 11. po vrsti mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike. Prijavilo se je 95 matematikov, med njimi so tako univerzitetni profesorji in raziskovalci kot tudi doktorski študenti, kar predstavlja pomemben trenutek za povezovanje med mladimi in bolj izkušenimi matematiki.



Foto: Katja Berčič


četrtek, 22. junij 2023 Kakšna je genetska in kemijska raznolikost slovenskega in korziškega smilja?

V začetku junija sta našo fakulteto v sklopu bilateralnega projekta »Genetska in kemijska raznolikost slovenskega in korziškega smilja« obiskala prof. Marc Gibernau in prof. Félix Tomi z Univerze na Korziki.

Izvedba projekta se je začela 1. januarja letos, pri sodelovanju UP z Univerzo na Korziki (CNRS - Laboratoire Sciences Pour l'Environnment), pa je nosilna institucija v Sloveniji UP FAMNIT.

Oddelek UP FAMNIT, v okviru katerega se izvaja projekt, je Oddelek za aplikativno naravoslovje.

Šlo je za prvi obisk v sklopu projekta, ekipa slovenskih raziskovalcev bo obiskala Univerzo na Korziki to jesen, prihodnje leto pa sledita še dve srečanji.

Predstavitev projekta:

Smilj (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) predstavlja bio-tovarno naravnih fito-spojin, zato je izjemno pomembno celostno proučevanje rastline, ki omogoča doseganje želene kakovosti rastlinskih izvlečkov in eteričnih olj, odkrivanje ciljnih naravnih spojin in njihovega potenciala v industriji. Bioaktivne lastnosti so prispevale k njegovi privlačnosti in uvedbi v kmetijsko pridelavo, zlasti na Korziki, v Španiji in v balkanskih državah. Eterično olje korziškega smilja je v svetovnem merilu najbolj priznano ter cenjeno v kozmetični in farmacevtski industriji, medtem ko je Slovenija začetnica na področju gojenja smilja, saj se s smiljem ukvarjajo le družinske kmetije, ki ponujajo različne izdelke iz smilja.

Glavna težava držav na območju Jadrana je nenadzorovan pretok sadilnega materiala in neprimerne deklaracije brez natančne identifikacije podvrst/vrst, zato je osrednji namen projekta valorizacija in avtentikacija genskih virov smilja iz različnih območij Sredozemlja s pomočjo biokemijskega in genetskega profiliranja. Raziskovalci UP FAMNIT in UC-CNRS (University of Corsica – CNRS, Laboratoire Sciences Pour l'Environnment) do sedaj še niso sodelovali, zato odpira projekt nove možnosti za vzpostavitev dolgoročnega raziskovalnega sodelovanja med univerzama, ki sta osredotočeni na celostno proučevanje sredozemskih rastlin.

Vodja projekta je dr. Alenka Baruca Arbeiter, financer pa Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost (ARRS).

Projekt bo trajal do 31. 12. 2024.


četrtek, 22. junij 2023 Dopoldan z invazivkami

V sklopu projekta 'Invazivke na pogorišču Parka miru na Cerju', bo Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, v soboto, 1. julija 2023, na Cerju izvedla dejavnosti, namenjene ozaveščanju lokalne skupnosti glede problematike invazivnih rastlin.

Ob 10.00 bo v prostorih TIC Miren Kras v Pomniku miru na Cerju krajše splošno predavanje o problematiki tujerodnih invazivnih vrst. Temu bo kasneje sledil krajši sprehod po bližnji okolici, kjer boste lahko na terenu v živo spoznali probleme, ki se po požaru pojavljajo zaradi prisotnosti invazivnih vrst rastlin.

Vzporedno s predavanjem in sprehodom bo ob Pomniku miru na Cerju prisotna tudi stojnica s slikovnim in informativnim gradivom, kjer bodo na origami delavnici lahko dejavni tudi otroci.

Dejavnosti bodo potekale med 10. in 12. uro.

Projekt je financiran s strani Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskih socialnih skladov.

Vabljeni v našo družbo!

    


četrtek, 22. junij 2023 Laborant na Oddelku za biodiverziteto – UP FAMNIT

RAZPISANO DELOVNO MESTO: J036009 LABORANT VI - LABORANT na Oddelku za Biodiverziteto

Pogoji za opravljanje dela:

  • višja strokovna izobrazba,
  • višješolska izobrazba (prejšnja) in
  • osnovno znanje enega svetovnega jezika.

Zahtevana izobrazba:
izobrazba s področja bioloških znanosti/vede o živi naravi.

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja:

  • natančnost in odgovornost,
  • zanesljivost in komunikativnost,
  • znanja za delo z računalnikom,
  • sposobnost timskega dela.

Opis del in nalog glede na področje dela:

  • priprava materialov in naprav za izvedbo vaj in raziskovalnih nalog,
  • priprava učnih pripomočkov za eksperimentalna predavanja iz naravoslovja,
  • sodelovanje pri izvedbi vaj, seminarjev in raziskovalnih nalog,
  • izvajanje in organizacija popravil ter vzdrževanje zalog potrebnih materialov,
  • pomoč študentom pri pripravi pripomočkov za izvedbo nastopov (za namene promocijskega in pedagoškega dela),
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Podroben opis del in nalog glede na področje dela:
urejanje delovnega okolja, skrb za zbirke (zoološka, botanična), naročanje laboratorijskega in drugega materiala, vzdrževanje manjše laboratorijske opreme (npr. mikroskopi), pomoč pri pripravi laboratorijskih in terenskih vaj (priprava materiala, kemikalij, zbiranje materiala), opravljanje drugih aktivnosti organizacijske enote v skladu z usposobljenostjo zaposlenega.

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom za 40 ur na teden (100 %) za določen čas 12 mesecev, predvidoma od 16.8. 2023 do 31. 8. 2024, s trimesečno poskusno dobo.

Več informacij lahko najdete TUKAJ.

Kandidati lahko pisne ponudbe pošljejo na elektronski naslov: vanessa.pobega@famnit.upr.si

Rok za prijavo: 4. julij 2023


torek, 20. junij 2023 Izr. prof. dr. Andraž Legat na ETH Zürich

Izr. prof. dr. Andraž Legat z Oddelka za aplikativno naravoslovje se je 5. junija kot član komisije udeležil zagovora doktorske disertacije Lucasa Michela z naslovom »Automated Localized Electrochemical Characterization (ALEC) as a new investigation method to study localized corrosion of steel« na ETH Zürich (ETHZ). Mentor disertacije je bil prof. dr. Ueli Angst, ETHZ, člana komisije pa še dr. Patrick Schmutz, EMPA, ter dr. Stefano Mischler, EPFL. Popoldne je dr. Legat na Institute for Building Materials, ki je del ETHZ, imel še seminar z naslovom »Monitoring and characterization of stress-corrosion cracking processes under various conditions«.


četrtek, 15. junij 2023 InnoRenew CoE gostil raziskovalce iz Valencia Polytechnic University

Raziskovalca Ignacia Guillena Guillamona in Ano Isabel Jimenez z Valencia Polytechnic University sta se v sklopu Erasmus + izmenjave udeležila srečanja na InnoRenew CoE. 

Profesor Ignacio Guillen Guillamon je na tedenskem sestanku zaposlenih v InnoRenew CoE predstavil svoje raziskovalno področje s področja trajnostno grajenega okolja. Osredotočil se je predvsem na nove tehnologije za nevtralno urbanistično načrtovanje iz vidika toplogrednih plinov.

V času obiska so se sestali in razpravljali z več raziskovalci z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT ter si ogledali stavbo in raziskovalne laboratorije InnoRenew CoE.


četrtek, 15. junij 2023 Raziskovalci z Oddelka za biodiverziteto obiskali inštitut Nina na Norveškem: Izmenjava znanj in praks za učinkovitejše prihodnje obvladovanje okoljskih izzivov

Raziskovalci z Oddelka za biodiverziteto so v okviru projekta ReNature ob koncu maja obiskali ugledni Inštitut NINA (Norsk institutt for naturforskning - Norwegian Institute for Nature Research) v slikovitem mestu Trondheim na Norveškem. Norveški inštitut (NINA) namreč velja za vodilno institucijo v Norveški za uporabno ekološko raziskovanje s širokim strokovnim znanjem na področju genetike, populacij, vrst, na ravni ekosistemov in krajine, v kopenskih, sladkovodnih in obalnih morskih okoljih.

     

Raziskovalni obisk je potekal med 30. majem in 1. junijem, v sklopu katerega so si Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT skupaj z gostitelji in ostalimi slovenskimi partnerji (Regijski park Škocjanske jame, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Veterinarska fakulteta UL) ogledali različne projekte renaturacije mokrišč, predvsem pa so se posvetili izjemno pomembnim šotnim barjem. 

    

Ekipa je bila navdušena nad možnostjo spoznavanja in izmenjave znanja z izkušenimi norveškimi raziskovalci ter priča edinstvenim prizadevanjem za ohranjanje in obnovitev mokrišč. Skozi terensko delo so se poučili o najnovejših metodah in tehnikah, ki se uporabljajo pri renaturaciji, ter spoznali pomen teh ekosistemov za ohranjanje biodiverzitete.  

    

Kočni izkupiček obiska pa je prinesel izmenjavo novih idej in najboljših praks. Takšne vrste mednarodnih sodelovanj so namreč ključna za učinkovitejše prihodnje obvladovanje okoljskih izzivov in tudi trajnostno prihodnost. 

   


sreda, 14. junij 2023 Vabljeni na okroglo mizo: Vloga umetne inteligence v akademskem okolju

Umetna inteligenca je močno zakorakala v naša življenja in delovanje, zato je primerno, da to tematiko naslovimo tudi na ravni UP.    

Okrogla miza bo potekala kot del aktivnosti "Uvedba digitalnega PAI-a", ki se izvaja v okviru projekta GDI UP. 

Namen dogodka je obravnava teme umetne inteligence v akademskem okolju, pri čemer bomo razpravljali o njenem vplivu na visokošolsko poučevanje in raziskovanje. Gre za pomembno priložnost za razvoj idej ter izmenjavo znanja, mnenj in izkušenj s strokovnjaki iz različnih področij, ki delujejo na članicah UP. Naš cilj je spodbuditi dialog ter pripomoči k oblikovanju smernic za integracijo umetne inteligence v akademsko sfero.

Na okrogli mizi se bomo osredotočili na naslednje ključne teme:

  • Uporaba umetne inteligence pri visokošolskem poučevanju: priložnosti in izzivi.
  • Vpliv umetne inteligence na raziskovanje in inovacije v akademskem okolju.
  • Etična vprašanja in regulacija uporabe umetne inteligence na univerzah.
  • Vloga umetne inteligence pri visokošolskem poučevanju in raziskovanju jutri.

Okrogla miza bo potekala preko videokonferenčnega sistema Zoom. 

*Zoom povezava bo poslana dan pred okroglo mizo.


Moderatorica: Andreja Klančar, Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta

Program:

13.00 - 13.05 Uvodni nagovor

13.05 - 14.30 Sodelujoči (v abecednem vrstnem redu)

  • Daniel Doz, UP PEF
  • mag. Šarolta Godnič Vičič, UP FTŠ - TURISTICA
  • dr. Vida Groznik, UP FAMNIT
  • Matevž Malej, UP FM
  • dr. Nejc Šarabon, UP FVZ
  • dr. Klara Šumenjak, UP FHŠ
  • dr. Ernest Ženko, UP FHŠ

Projekt Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP) sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.

 


sreda, 14. junij 2023 Izbirnost predmetov med članicami UP

Univerza na Primorskem (UP) svojim študentom ponuja pestro ponudbo izbirnih predmetov z različnih področij. Pravilnik o izvajanju izbirnosti med članicami Univerze na Primorskem omogoča študentom, da v okviru letnika vpisanega študijskega programa izbirajo predmete tudi na drugih članicah UP, tam opravljajo študijske in izpitne obveznosti ter nabirajo kreditne točke po ECTS, ki bodo priznane kot del opravljenih študijskih obveznosti.

Poleg možnosti, ki jih ponujata mednarodna in nacionalna mobilnost, je tako študentom UP omogočeno tudi izbiranje predmetov drugih članic UP, v obsegu, ki ga omogoča študijski program, v katerega so vpisani.

Podrobnejše informacije o postopku izbirnosti so v Pravilniku o izvajanju izbirnosti med članicami Univerze na Primorskem.

Za splošne informacije o izbirnosti se lahko obrnete na Službo za prijavno vpisne postopke in študentske zadeve UP, za podatke o izbirnosti v okviru študijskih programov članic pa na koordinatorja za izbirnost, ki je naveden v informacijskem paketu.

RAZPIS ZA IZBIRNOST V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024

Rok za oddajo prijavnih obrazcev za izbirnost med članicami UP za študijsko leto 2023/2024 je četrtek, 5. oktober, 2023Več o prijavi in možnostih izbire za izvedbo izbirnosti je objavljeno v spodnjih povezavah.

LETAK


torek, 13. junij 2023 [PRILOŽNOST] ASISTENT Z DOKTORATOM S PODROČJA BIO(KEMIJE)

Članica: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpis za delovno mesto D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM (za določen čas 12 mesecev, predvideno s 1. oktobrom 2023, trimesečno poskusno dobo). 

Iščemo kandidata/ko z doktoratom znanosti s področja biokemijskih/kemijskih znanosti (in sorodno). Zaradi opravljanja pedagoškega dela na študijskem programu je potrebno aktivno znanje slovenskega jezika. 

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja: 

  • Izkušnje v kemijskem/biokemijskem/genetskem laboratoriju,
  • računalniška znanja,
  • ravnanje s kemikalijami,
  • pripravljenost za mentoriranje diplomskih/magistrskih del,
  • sposobnost timskega dela,
  • organizacijske sposobnosti in 
  • praktične spretnosti.

Naloge, ki jih bo javni uslužbenec opravljal:

  • Sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela ter opravljanja drugih nalog določenih v aktih UP in članic,
  • Vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih
  • Pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj,
  • Izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali  so mentoriranje študentom skladno z akri UP in članic,
  • Pripravljanje predlogov za nabavljanje laboratorijske opreme, vzdrževanje opreme in naročanje potrošnega materiala,
  • Udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno-raziskovalno delo na področju stroke,
  • Opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerimi se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke.
  • Sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze,
  • Opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Več informacij o delovnem mestu > TUKAJ

Kandidat oziroma kandidatka pošljete pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev do 16. junija 2023, na e-naslov razpisi@famnit.upr.si


ponedeljek, 12. junij 2023 UP FAMNIT OBISKALI NADARJENI UČENCI

V sončnem Kopru se je danes, 12. junija, zbralo 45 nadarjenih učencev in učenk, z OŠ Oskarja Kovačiča ŠkofijeOŠ Solkan in OŠ Dušana Bordona, ki smo jim v sklopu naravoslovnega dneva pripravili številne poučne in zanimive delavnice. 

Po sprejemu učencev in njihovih učiteljic, so ti pričeli z prvo delavnico z naslovom “ Od kač in lestev do cene delnic”, ki jo je izvedla asist. dr. Ana Zalokar z Oddelka za matematiko. V sklopu delavnice je bilo govora o markovski verigi, imenovani po ruskem matematiku Andreju Markovu (1856-1922). Še posebej poučno in zabavno je bilo ob namiznih igrah, kjer so preštevali poti, napovedovali vreme in opazovali kaj se dogaja na borznem trgu. 

    

Nato so prešli iz bolj matematičnih na bolj računalniške vsebine z delavnico “Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik,” ki jo je izvedel doc. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.  Predavatelj je uvodoma predstavil računalnik in njegovo delovanje, ter se za bolj podrobno razumevanje vrnili nazaj v zgodovino. V nadaljevanju so učenci odkrivali tudi v kakšnem vrstnem redu naj obiščejo trgovine v Kopru, da bodo našli njihov priljubljeni sladoled in tudi kdaj bo konec sveta.

      

Ob koncu so se učenci okrepčali s sendviči, ki smo jih za njih pripravili in se po krajšem odmoru odpravili v Livade, kjer so nadaljevali s svojim dnevom.

V objektu 1.0, v Livadah so učence pričakali profesorji in študenti in jih razdelili v dve skupini.

Delavnica “Kaj se skriva pod mikroskopom?,” ki jo je izvedla dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto, je učence popeljala v skrivnostni svet rastlin in živali. Na delavnici so se učenci seznanili z delovanjem svetlobnega mikroskopa in o pripravi svežega preparata, ter nadaljeval s samostojnim mikroskopiranjem. V sklopu delavnice so si pogledali praživali v kapljici vode, opazovali kloroplasti v listu in ugotavljali kaj daje barvo cvetovom. Poleg tega so določali tudi prisotnost škroba v banani in se skupaj čudili zanimivemu svetu pod mikroskopom. Delavnica je potekala v okviru štipendiranja mladih znanstvenikov World Federation of Scientists (WFS).

Mladi nadarjeni pa so se v sklopu delavnice Varnost na spletu,” ki so jo izvedli asist. Tjaša Ogrizek, Matija Zagoranski, študent podiplomskega študijskega programa Biopsihologija in Matej  Kržišnik, študent podiplomskega študijskega programa Psihologija, seznanili s fascinantnim svetom spletnih družebnih omrežji, njihovimi zanimivostmi kot tudi tveganjem, ki se skriva v ozadju. Glavni namen predavateljev je bil namreč spodbuditi in opolnomočiti udeležence k odgovorni in varni uporabi družbenih omrežji ter s tem zmanjšati vpliv negativnih posledic, ki so pogosto rezultat neprevidnosti ali neznanja. 

    

     


četrtek, 8. junij 2023 13. Slavnostna podelitev diplom

V četrtek, 8. junija, je v Gledališču Koper potekala 13. Slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT. Novi diplomanti – teh je bilo letos 126 – bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstveni biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri inženirji računalništva in informatike ter trajnostno grajenega okolja, magistri matematike, varstva narave, biopsihologije, psihologije in podatkovne znanosti.

13. generacijo diplomantk in diplomantov sta najprej nagovorila prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, prof. dr. Štefko Miklavič, in dekan Famnita, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović. Čestitke ob zaključku študija je podala tudi Martina Mrakovčić, mladinska delavka v Zavodu Nefiks.

Sledila je podelitev diplom po programih, svoje spomine in nabrane izkušnje pa sta delila diplomantka dodiplomskega študija Računalništvo in informatika Karolina Trajkovska in diplomantka podiplomskega študijskega programa Varstvo narave Petra Slavinec.

Za glasbeni program je poskrbela harfistka Bilka Peršič.

Tudi letos je fakulteta podelila pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti.

Prejemniki pohval za študijske/raziskovalne dosežke so:

  • Tilen Gimpelj, dodiplomski študijski program Bioinformatika (predlagatelj: Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT),
  • Sara Milovanova, dodiplomski študijski Bioinformatika (predlagatelj: Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT),
  • Kaja Vereš, magistrski študijski program Varstvo narave (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT),
  • Hana Hanžek Turnšek, magistrski študijski program Varstvo narave (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT),
  • Dr. Blas Fernandez, doktorski študijski program Matematične znanosti (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT),
  • Dorotea Redžepi, dodiplomski študijski program Matematika (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT),
  • Katarina Marjanović, dodiplomski študijski program Biopsihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT),
  • Katarina Ćosić, magistrski študijski program Biopsihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT).

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT:

  • Lucia Nikolić, podiplomski študijski program Varstvo,
  • Pavle Mihailovski, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika.

Diplomantom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.




  

  

 


četrtek, 8. junij 2023 Skupina za molekularno ekologijo z Oddelka za Biodiverziteto postala del evropskega projekta BEPREP

Kako pomembna je obnova narave za obnovitev biotske raznovrstnosti? Ali lahko pomaga tudi pri preprečevanju prihodnjih izbruhov bolezni kot so epidemije, pandemije? 

S podobnimi vprašanji se bo srečala skupina za molekularno ekologijo z Oddelka za Biodiverziteto,  ki je postala del evropskega projekta BEPREP. Katerega cilj je preprečiti prihodnje pandemije s preučevanjem in določanjem najboljših praks za obnovo biotske raznovrstnosti in javnozdravstvenih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za hitro prenosljive bolezni. 

    

V sklopu projekta se bodo ti usmerili na učinkovito in strateško komuniciranje skozi celotno izvedbo. Pri nagovarjanju ciljnih skupin osrednjih deležnikov pa bodo za čim večjo učinkovitost sporočil uporabljali različna komunikacijska orodja kot so: plakati, diapozitivi, predloge in dodatno gradivo -  letaki, infografike, ki bodo prilagojene različnim deležnikom in rezultatom projekta.  


Epidemije in pandemije so bile skozi zgodovino človeštva vselej prisotne, s svojo hitro prenosljivostjo pa ogrožajo zdravje in blaginjo ljudi po vsem svetu. Zaradi njihove nenadne pojavnosti bo preprečevanje takšne vrste izbruhov bolezni v prihodnje ključnega pomena tako na evropski kot tudi svetovni ravni. Kot pomembna paradigma pri zmanjševanju tveganja za bolezni pa je postala biodiverziteta - opredeljena kot glavno orodje za zmanjšanje tveganja za bolezni.

     

Glavni namen projekta BEPREP, ki je financiran z EU programa UNION HORIZON 2020, je predvsem dopolniti pomanjkanje znanja in zagotovil praktične smernice za vnaprej. V tem kontekstu bo projekt našel odgovore in zagotovil informacije pridobljene neposredno iz okolja. Ugotovitve kočnih rezultatov projekta bodo namreč pomembno pripomogle k ukrepom in odzivom pri morebitnih nadaljnjih okužbah.  

Projekt je financirani s strani EU programa UNION HORIZON 2020 - za raziskave in inovacije v okviru "hrane, bioekonomije, naravni viri, kmetijstvo in okolje."

     


ponedeljek, 5. junij 2023 MEDNARODNO OBARVAN MAJ NA UP FAMNIT

Mesec maj je bil na UP FAMNIT prav poseben, saj so nas obiskali številni profesorji in raziskovalci, s številnih univerz in držav, ki so v sklopu obiska spoznali fakulteto, se vključili v pedagoški proces in skupaj odpirali možnosti za prihodnje sodelovanje. Tokratnega obiska so bili deležni Oddelek za matematiko, Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije in Oddelek za biodiverziteto.

Izmenjava znanj, pogledov in navsezadnje pridobivanje neprecenljivih izkušenj pa so eni izmed glavnih motivov profesorjev in raziskovalcev, ki so nas obiskali v maju. V spodnjih izjavah  so nam ti zaupali nekaj več o njihovem obisku in tudi o tem kaj jih je tukaj še posebej navdušilo. 

     

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović je med 15. in 22. majem 2023, v sklopu ERASMUS + gostil asist. prof. Elvisa Barakovića, z Univerze v Tuzli, ki je v kratki izjavi priznal, da to ni njegov prvi obisk. Famnit sem obiskal že dvakrat. Pred nekaj leti smo bili vključeni v bilateralni projekt med Bosno in Slovenijo. V tokratnem obisku pa bom poučeval matematične vsebine doktorskim in dodiplomskim študentom, kar se že zelo veselim. Vesel sem, da sem pripeljal tudi svojo družino, saj si želim deliti svojo izkušnjo tudi z njimi in jim razkazati Koper in okolico. Tukaj pa imam tudi kar nekaj dobrih prijateljev, katere imam prav tako namen obiskati, spiti kavo ali dve,” dodaja ob koncu.  

           

Izredna profesorica Jasna Prezelj, z Oddelka za matematiko UP FAMNIT, je gostila med 15. in 22. majem 2023 Prof. Chiaro de Fabritiis z Univerze Ancona iz Italije, ki je z tukajšnjimi profesorji že sodelovala. O svoji ponovni izkušnji tukaj pa pravi naslednje: “S tukajšnjimi profesorji zelo dobro sodelujem zato sem ponovno izkoristila  Erasmus + izmenjavo in prejela zelo dobro priložnost za ponovno srečanje. Namen mojega obiska je predvsem začeti obojestransko sodelovanje med fakultetama, v upanju, da me bodo tudi moji tukajšnji sodelavci obiskali v Anconi in, da bomo delo le še razširili.”   

   

Izredni profesor Russ Woodroofe, z Oddelka za matematiko je od 13. do 17. maja 2023 gostil profesorja Hilong Dao z Univerze Kansas, iz Združenih držav Amerike. Profesor Hilong je obiskal fakulteto v sklopu projekta, ki se je nekaj mesecev nazaj pričel v Kanadi in katerega cilj je predvsem združiti kombinatoriko in algebro. V kratki izjavi nam je zaupal prve vtise njegovega obiska. “ V tednu resnično uživam! Prav tako je profesor Russ odličen sogovornik, saj skozi običajen pogovor končava ob zanimivih in produktivnih debatah. Sicer je to moj prvi obisk Slovenije, vendar lahko povem, da me je zelo navdušila. Je zagotovo ena mojih ljubših destinacij. Sam menim, da je ena večjih prednosti ta, da je majhna, ljudje so prijazni in ni turistična, pohvalil bi tudi tukajšnje torte, so zelo okusne!, ” se zasmeje.  

   

Raziskovalec na UP IAM in predavatelj na UP FAMNIT, asist. dr. Aleksandar Tošić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije je med 21. in 26. majem gostil doc. dr. Naghmeh Ivaki z  Univerze v Coimbri, na Portugalskem, ki je v sklopu ERASMUS+ izmenjave pri nas izvedla seminar. Zakaj je izbrala UP FAMNIT, nam je zaupala v kratki izjavi. ” Želela sem spoznati vašo univerzo in seveda Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije, saj me je predvsem zanimalo vaše delo, pri čemer verjamem, da bomo tukaj našli tudi priložnosti za skupno sodelovanje, morda pri skupnih projektih ali pri projektih z doktorskimi študenti. Če pogledam nazaj, bi ocenila potovanje kot za zelo uspešno. Poleg uradnega obiska pa sem nad vašo državo, univerzo in predvsem z ljudmi z Oddelka navdušena. Moram reči, da je skupina precej manjša kot pri nas v Coimbri, vendar je preplet znanja in zanimivih raziskovalnih področji na visokem nivoju, kar me je prijetno presenetilo. ”   

        

Doc. Dr. Živa Fišer in Doc. Dr. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto sta v okviru projekta COST AKCIJA CONSERVE PLANTS med 12. in 19. majem, gostila raziskovalko Joano Costa z Univerze v Lizboni, ki se je v sklopu projekta 'Finding Bermuda buttercup' udeležila kratkoročne znanstvene izmenjave. Namen njenega enotedenskega obiska je bil predvsem raziskati reproduktivne strategije in populacijsko strukturo invazivne rastlinske vrste Oxalis pes-caprae. Po njenem obisku naši raziskovalci z novo pridobljenimi znanji s področja poglobljeno nadaljujejo z analizami populacij.  


Izmenjave na FAMNITU 

Prizadevanje po vzpostavljanju novih povezav s profesorji in raziskovalci iz prestižnih tujih univerz, je ena pomembnejših nalog fakultete, saj s tem rastemo in si ustvarjamo pomembne vezi za prihodnji razvoj.  S tem namenom, si naši zaposleni prizadevajo po vzpostavitvi številnih novih kontaktov s profesorji in raziskovalci iz tujih univerz - sodelovanje teh pa poteka tako z osebami iz bližnjih držav, kot tudi z bolj oddaljenih.  

Poleg tega spodbujamo mobilnosti naših zapolsenih in študentov v okviru obstoječih programov (Erasmus+, CEEPUS), v okviru bilateralnih dogovorov različnih ravni (nacionalna, univerzitetna, fakultetna) in v skladu z možnostmi izven obstoječih shem, na podlagi individualnih pogovorov. 

Tesna povezanost z Inštitutom Andrej Marušič Univerze na Primorskem (UP IAM), s katerim fakulteta tesno sodeluje na področju raziskovanja, predstavlja dodatno prednost, saj tako privablja veliko število tujih raziskovalcev in profesorjev iz uglednih univerz, ki sodelujejo pri izvedbi študijskih programov (izvedba sklopov predavanj, zlasti na podiplomskih programih) ter na konferencah in znanstvenih sestankih, vključujejo pa se tudi v znanstveno-raziskovalno delo na fakulteti in inštitutu. Namreč, vsako leto našo fakulteto obišče nad 70 gostujočih učiteljev in raziskovalcev, še več sto pa se jih udeleži naših dogodkov. 


petek, 2. junij 2023 Prvo mesto za ekipo nogometašev UP na Športnih igrah zaposlenih 2023

V soboto, 27. maja 2023 se je na Bonifiki v Kopru zbralo več kot 300 udeležencev na že tradicionalnih Športnih igrah zaposlenih v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije.

Tekmovanja so se odvila v:   

  • malem nogometu,
  • odbojki,
  • košarki
  • 3x3, pikadu,
  • tenisu,
  • štafetnem teku ter
  • (letos prvič!) tudi v hitrostnem plezanju.

Univerzo na Primorskem so na letošnjih igrah zastopali:

  • igralci in igralke nogometa (1 ekipa iz UP Fakultete za vede o zdravju; Darjan Smajla, Dean Lipovac, Jure Žitnik, Matic Sašek, Oskar Cvjetičanin, Rok Vatovec) in
  • odbojke (2 ekipi mešano UP FVZ, UP FAMNIT, UP PEF, UP FHŠ, UP FM; Luka Kejžar, Karin Vrtar, Martin Vižintin, Karmen Zazijal, Vid Jerovšek, Peter Muršič, Eda Brisa ter Blas Fernandez, Giusy Monzillo, Mojca Družina, Sadmir Kudin, Safet Pejić, Nika Pavletić).

Odbojkarski ekipi sta izpadli v kvalifikacijskih bojih, ekipa nogometašev pa je osvojila prvo mesto!

Na Univerzi na Primorskem se zavedamo pomena zdravega in aktivnega življenjskega sloga. Zato za rekreacijo naših zaposlenih in študentov čez leto leto skrbi ŠportUP, uradna rekreacija UP.







četrtek, 1. junij 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Mete Lavrič

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Doživljanje pripovedovanja zgodb: Razvoj in deljenje pisanih zgodb kot intervencija za krepitev duševnega zdravja pri vratarjih sistema študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Suicidologija in duševno zdravje Mete Lavrič.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 15. 6. 2023 ob 13.00 preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/88265500877

Vljudno vabljeni!


četrtek, 1. junij 2023 Odprta je registracija za 32. svetovni kongres IASP

Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) in Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora organizirata 32. svetovni kongres IASP, ki bo potekal v Kongresnem centru Bernardin, Slovenija, od 19. do 23. septembra 2023.

>>> Zgodnja registracija je odprta do 30. junija 2023 na povezavi.

        

V čast nam je, da bo dogodek potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice
Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Kongres je tradicionalni bienalni dogodek, ki si prizadeva vprašanje samomora umestiti na svetovni in regionalni ravni, v želji prikazovanja potrebe po ukrepanju tudi na lokalni ravni. Enotedenski dogodek je priložnost za sodelovanje z raznoliko skupnostjo akademikov, raziskovalcev, zdravnikov, kriznih delavcev, oseb z izkušnjo, prostovoljcev in vseh, ki so povezani s preprečevanjem samomora ali delujejo na sorodnih področjih.

32. svetovni kongres IASP ponuja pester znanstveni in družabni program, predavanja in delavnice za raziskovalke in raziskovalce na začetku kariere ter dogodek namenjen lokalni skupnosti. Slednjega smo poimenovali Dan povezovanja: za ljudi z izkušnjo samomorilnega vedenja, bližnje in žalujoče in bo potekal 23. septembra 2023 v Kongresnem centru Bernardin, v dvoranah Aurora, Daphnia in Nautilus.

Dogodek je namenjen širši javnosti, še posebej žalujočim, posameznikom z izkušnjo in pa strokovni javnosti. Osrednji cilj je ozaveščati o samomorilnem vedenju, težavah v duševnem zdravju ter o žalovanju po samomoru. Vključuje različne aktivnosti, meddrugim krajša predavanja na teme žalovanja in prepoznavanja stiske, okrogle mizeživo knjižnico in delavnico »Blagodejna moč zvoka«.

>>> Dogodek je brezplačen s prijavo, saj je število mest omejeno. Podrobnejše informacije najdete na povezavi.