Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 3. maj 2023 Dan žensk v matematiki 2023

  

  

Odbor Women in Math (WiM) Evropskega matematičnega društva, organizira dogodek EMS/WiM Day. Dan žensk v matematiki se praznuje 12. maja, v spomin Maryam Mirzakhani, odlični iranski matematičarki in prejemnici Fieldsove medalje.

Osrednji dogodek je sestavljen iz znanstvenih predavanj dveh uglednih govork. Izvedba dogodka bo potekala preko spleta v petek, 19. maja 2023, ob 15. uri, preko ZOOM povezave.  

Razpored

  • 15.00 Uvodni pozdrav
  • 15.15 Ana Caraiani (Univerza v Bonnu)
  • 16.15 Isabelle Gallagher (Ecole Normale Supérieure, Pariz)

NASLOV IN POVZETEK PREDAVANJ

Govorka:  Ana Caraiani (University of Bonn)

Naslov: Elliptic curves and modularity

Povzetek: Cilj predavanja je pridobiti vpogled v Langlandsov program, ki je osrednja tema na stičišču algebrske teorije števil, algebrske geometrije in teorije reprezentacij. V prvem delu predavanja bo govorka podala ekspliciten primer, kjer bo govora o različnih pomenih modularnosti za racionalne eliptične krivulje in njihove uporabe. V drugem delu pa bo sledila razprava o tem, kar je znano o modularnosti eliptičnih krivulj nad bolj splošnimi številskimi polji. 

Govorka: Isabelle Gallagher (Ecole Normale Supérieure, Paris)

Naslov: On the dynamics of dilute gases

Povzetek: Razvoj plina lahko opišemo z različnimi modeli, ki so odvisni predvsem od obsega opazovanja. V glavnem vprašanju, ki ga je zastavil Hilbert v svojem šestem problemu, se sprašuje, ali ti modeli zagotavljajo dosledne napovedi. Na primeru plinov trdih krogel je Lanford leta 1974 dokazal, da se Boltzmannova enačba pojavi kot zakon velikih števil v meji nizke gostote, vsaj za zelo kratek čas. Za lažje razumevanje odstopanj Boltzmannove enačbe bo predavateljica v  sklopu predavanja predstavila Lanfordove rezultate in nekaj novejših raziskav. 

Zoom povezava: https://ethz.zoom.us/j/67378614733