Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 18. maj 2023 KIP mobilnost za študente: UP FAMNIT pri organizaciji projekta Erasmus+

V sklopu Erasmus kombiniranih intenzivnih programov (KIP) je na Univerzi za uporabne znanosti FH JOANNEUM v Kapfenbergu (Avstrija),  v sodelovanju z Univerzo za uporabne znanosti Haaga-Helia (Helsinki, Finska), Univerzo v Alcali (Alcala de Henares, Španija), Tehnološkim inštitutom Bordeaux (Bordeaux, Francija) in Univerzo na Primorskem potekal univerzitetni tečaj Trajnostne računalniške obdelave: Ustvarjanje interdisciplinarnosti za ustvarjanje prostora prihodnosti 2023-2025

    

V pet-dnevnem intenzivnem programu, od 8. do 12. maja 2023, so bile ponujene 3 različne delavnice: Razvijanje mobilnih aplikacij, Analiza podatkov in podatkovno rudarjenje in Startup: Trajnostna računalniška obdelava, ki so bile akreditirane z ECTS - kreditnimi točkami. 

Na delavnici Startup: Trajnostna računalniška obdelava, je kot koordinator svoje znanje izobraževalcem predajal tudi doc. dr. Branko Kavšek z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. 

Skozi delavnico je bilo govora o tako imenovanem "tihem onesnaževalcu” - digitalno onesnaževanje, ki ga zaradi svoje posebnosti marsikdo spregleda. Udeleženci so se zato spoznali s porabo energije, recikliranje e-odpadkov in pobudami in zakonodajami. Namreč, kot glavni cilj tečaja je bil predvsem njegovo ozaveščanje, prisotni pa so na omenjen problem predstavili svoj prispevek, izdelali video, nekateri pa so problematiko naslovili tudi preko socialnih omrežij.   

Izobraževanje je temeljilo po rezultatih e-knjige evropskega projekta “greenCo-GREEN računalniška aplikacija in MOOC za ozaveščanje o digitalnem onesnaževanju.” 

Delavnica, ki je obravnavala algoritme podatkovnega rudarjenja in strojnega učenja s poudarkom na analizi velikih količin podatkov - tako imenovanih velikih podatkov - je bila razdeljena v tri različne sklope.   Udeleženci so sprva pričeli s samim vsebinskim sklopom in opisom postopka, kjer so bili uvodoma predstavljeni z osnovami algoritmov strojnega učenja. V nadaljevanju pa so pridobljeno znanje nadgradili z orodij, ki služijo pri ustvarjanju vzporednih algoritmov, ki obdelujejo večje količine podatkov.  

Svojo kreativno plat pa so imeli priložnost deliti na interaktivni delavnici razvoja mobilnih aplikacij, kjer so vstopili v svet mobilnih aplikacij in njihovi izdelavi.   

V sklopu Erasmus intenzivnega izobraževanje so bili prisotni tudi študenti 1. in 2. stopnje programa Računalništva in informatike UP FAMNIT: Pika Povh, Srđan Tomić, Amar Ustavdić, Marko Stošić in Valeryia Bazhko, ki so poleg novo pridobljenih zanj prejeli odlično priložnost za nabiranje novih izkušenj v novem okolju kot tudi sklepanju novih poznanstev. 

Izobraževalci so se že pred samim izobraževanjem v živo srečevali preko spleta na spletnih delavnicah, ki so se pričele 27. marca 2023.

O BIP-u: Blended Intensive Programmes oziroma kombinirani intenzivni programi (KIP-i) so kratki, intenzivni program, ki jih organizirajo visokošolske institucije v tujini, pri katerih se uporabljajo inovativni načini učenja in poučevanja. Del programa poteka v živo, del pa virtualno. Naslednje leto bo gostitelj pet-dnevnega intenzivnega programa Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.