Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 31. avgust 2023 Odprt razpis za mednarodne izmenjave študentov in zaposlenih v okviru programa Erasmus+ KA171

30. avgusta 2023 je bil objavljen Razpis za sofinanciranje mobilnosti študentov za namen študija in mobilnosti zaposlenih za namen poučevanja in usposabljanja na partnerskih univerzah v okviru programa Erasmus+ KA171 (2023).

Rok prijave je določen kot ODPRTI ROK PRIJAVE ter prične tečni na dan objave razpisa in traja do porabe sredstev oz. preklica. Mobilnosti se morajo izvesti do 31.7.2026.

Podrobne informacije o partnerskih univerzah, dotacijah za mobilnost in postopku prijave so dostopne v posameznih razpisih:

V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo preko elektronskega naslova international@famnit.upr.si


četrtek, 31. avgust 2023 IZŠEL JE ZBORNIK 8. EVROPSKEGA KONGRESA MATEMATIKE

Evropski kongres matematike, ki poteka vsaka štiri leta, je uveljavljen mednarodni matematični dogodek. Po izvedbah v Parizu (1992), Budimpešti (1996), Barceloni (2000), Stockholmu (2004), Amsterdamu (2008), Krakovu (2012) in Berlinu (2016) je 8. evropski matematični kongres (8ECM) potekal v Portorožu med 20. in 26. junijem 2021. Dogodka, ki ga je soorganizirala in gostila UP, se je udeležilo približno 1700 udeleženci iz vsega sveta, zaradi pandemije večinoma preko spleta.

Julija letos je izšel zbornik 8ECM, ki je trajen zapis trenutne matematike najvišje kakovosti s predstavitvijo razširjenih različic sedmih plenarnih, šestih nagrajenih in štirinajstih vabljenih predavanj ter enajstih predavanj osrednjih govorcev na mini simpozijih. Vsa predavanja so bila izvedena med kongresom.

Uredniki zbornika so Ademir Hujdurović, Klavdija Kutnar, Dragan Marušič, Štefko Miklavič, Tomaž Pisanski, vsi z UP, ter Primož Šparl z Univerze v Ljubljani.

Zbornik bo kmalu na voljo tudi v Univerzitetni knjižnici UP.

8ECM je gostil največja imena s področja sodobne matematike, med drugimi sta nastopila Abelov nagrajenec prof. dr. László Lovász in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, akademik prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon. Zvrstilo se je 1.058 različnih prispevkov, predavanj in minisimpozijev, širši javnosti je bila ponujena tudi vrsta spremljajočih kulturnih dogodkov in osem razstav, že maja pa je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko.


torek, 29. avgust 2023 Preizkusno predavanje dr. Andrea Lucherini

Dr. Andrea Lucherini bo imel v torek, 5. 9. 2023 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Grajeno okolje«.

Predavanje z naslovom »Fire safety design of structural system – an introduction to the mechanical properties of construction materials at elevated temperatures«« bo potekalo v predavalnici »Juniperus room« (1. nadstropje) na InnoRenew Coe, Livade 6a, 6310 Izola, Slovenija.

Vljudno vabljeni!


petek, 25. avgust 2023 DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ

Vljudno vas vabimo na nadaljnje izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, ki ga bomo izvedli na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

Izobraževanje z naslovom »DIGI-MAT: OBRAVNAVA MATEMATIČNIH UČNIH VSEBIN Z UPORABO DIGITALNIH ORODIJ - VERJETNOST IN STATISTIKA« bo potekalo med 30. septembrom in 13. oktobrom 2023v živo na UP FAMNIT in prek aplikacije ZOOM.

Program profesionalnega usposabljanja DIGI-MAT je vsebinsko razdeljen na tri teme. Udeleženci boste na usposabljanju poglobili svoje znanje na področjih verjetnosti (4 ure predavanj in 3 ure seminarskih vaj), statistike (4 ure predavanj) in se spoznali s programskim jezikom R (5 ur delavnice). Usposabljanje bo izvedeno v kombinirani obliki, in sicer dva dneva v živo (skupaj 11 ur) in dve Zoom srečanji (skupaj 5 ur).

Izobraževanje je vredno 1 točko.

Prijave se za udeležence zbirajo v sistemu KATIS.

Več o programu si lahko preberete TUKAJ.

Katalog programov nadaljnega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju za šolsko leto 2023/2024.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na ana.zalokar@famnit.upr.si.

Vljudno vabljeni!

      


četrtek, 24. avgust 2023 Od animiranega filma do Rubikove kocke: letošnji poletni tabor 'Matematika je KUL'

Zadnje dneve avgusta smo preživeli v družbi mladih navdušencev nad matematiko, ki so se udeležili poletnega tabora Matematika je KUL. Z enotno željo po odkrivanju matematičnih ugank, se nam je v letošnji izvedbi pridružilo 6 osnovnošolcev in dijakov.

Skozi predavanja, ki so potekala od 20. do 24. avgusta na UP Famnit, so udeleženci matematičnega tabora spoznavali principe animacije in kako lahko v računalniški grafiki premikamo virtualne objekte s pomočjo različnih krivulj, preizkusili so se v izzivu iskanja konsenza, ki se v zadnjih letih pojavlja tudi kot ključni steber decentraliziranih tehnologij, npr. tehnologiji veriženja blokov (Blockchain). Soočali so se s problemom iskanja najkrajše razdalje na dani ploskvi in se  dotaknili vseh ostalih »malih trikov«, ki nam lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah. Iz matematičnega vidika so spoznali celo človeške možgane.

Več o predavateljih in delavnicah lahko preberete tukaj.

Novo pridobljeno znanje so učenci in dijaki uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi končnih izdelkov, ki so jih na zadnji dan taborov predstavili svojim staršem.

Vsekakor pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavni del, ki je bil udeležencem, kot so sami dodali, še posebej všeč. Družili smo se ob različnih miselnih igrah, odpravili so se tudi na 54-metrov visok Koprski zvonik oziroma nekdanji mestni stolp in sprehod v sosednjo očarljivo Izolo.

UP FAMNIT organizira tabora z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da sta lahko ti področji zabavni, zanimivi in predvsem uporabni. Udeleženci, ki se na tabora vračajo, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.       











petek, 11. avgust 2023 Preizkusno predavanje dr. Felicita Urzi

Dr. Felicita Urzi bo imela torek, 22. 8. 2023 ob 9:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biokemija«.

Predavanje z naslovom »Integracija presnove: celično signaliziranje« bo potekalo v predavalnici Livade-FAMNIT 3 (3. nadstropje), v prostorih objekta Livade 1.0, Livade 6, 6310 Izola.

Join Zoom Meeting
https://upr-si.zoom.us/j/9628208591?pwd=QjVSRFNiVi92WThQZzNTZ0dTQldkZz09

Meeting ID: 962 820 8591
Passcode: UPFamnit

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 10. avgust 2023 Famnitovi študenti zopet uspešni na 30. Mednarodnem matematičnem študentskem tekmovanju (IMC)

Konec julija je v Blagoevgradu, Bolgariji, potekalo 30. mednarodno matematično študentsko tekmovanje (30th International Mathematics Competition for University Students, 2023 IMC), ki je združilo več kot 400 študentov iz številnih univerz po vsem svetu z namenom, da pokažejo svoje matematično znanje in veščine pri reševanju problemov.  

Tradicionalno so se tekmovanja udeležili tudi Famnitovi študenti, ki so se skupaj z vodjo ekipe, dr. Blasom Fernándezom z Oddelka za matematiko UP FAMNIT, soočili z vsemi izzivi, ki jih je tekmovanje prineslo.

  

Univerzo na Primorskem (UP FAMNIT) so tokrat zastopali  Dren Neziri (študent 2. letnika programa Matematika) in Diar Gashi (študent 3. letnika programa Matematika), prejemnika častne omembe in Yllkë Jashari (študentka 1. letnika programa Matematika) in Dmytro Tupkalenko (študent 1. letnika programa Matematika), prejemnika certifikata o dosežku. 

Tekmovanje so dva dni spremljali intenzivni matematični izpiti, vsak dan pa so bili udeleženci zadolženi za reševanje petih nalog, predlaganih s strani posamezne vodje ekipe. V drugem dnevu tekmovanja je bila izbrana posebna naloga, ki jo je predlagal doc. dr. Slobodan Filipovski z Oddelka za matematiko UP FAMNIT. 

     

Naloge so vsebovale širok nabor matematičnih vsebin, kjer so preverjali ne le globino znanja, temveč tudi ustvarjalnost, logično razmišljanje in sposobnost reševanja problemov.  Več informacij ter naloge, ki so jih reševali tekmovalci, so na voljo tukaj. 

Tekmovanje je bilo organizirano pod okriljem Univerzitetnega kolidža v Londonu, ki ga je v Blagoevgradu gostila Ameriška univerza v Bolgariji od 31. julija do 6. avgusta 2023. 

Za dosežke našim študentom iskreno čestitamo! 


petek, 4. avgust 2023 PROSTO DELOVNO MESTO: ASISTENT – ASISTENT s področja Bio(kemije)

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpisano delovno mesto D010001 ASISTENT – ASISTENT s področja Bio(kemije). Delovno mesto je sklenjeno za polni delovni čas (40 ur na teden), za leto dni, s tri mesečno poskusno dobo - možnost podaljšanja. 

***

Pogoji za opravljanje dela:  

  • specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba s področja naravoslovnih/bioloških znanosti (in sorodno), 
  • aktivno znanje slovenskega jezika. 

Druga zaželena znanja: 

  • izvolitev v naziv visokošolski sodelavec – asistent s področja Bio(kemija) oziroma izpolnjevanje pogojev za izvolitev v navedeni naziv, 
  • izkušnje in veselje do projektnega in pedagoškega dela. 

Splošen opis del in nalog: 

  • sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela  ter opravljanje drugih nalog določenih  v aktih UP in članic, 
  • vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih, 
  • pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj, 
  • izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali somentoriranje študentom skladno z akti UP in članic, 
  • udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno–raziskovalno delo na področju stroke, 
  • opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerim se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke, 
  • sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze, 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih. 

 Naloge, ki jih bo javni uslužbenec opravljal: 

  • opravljanje raziskovalnega dela, obravnavanje celovitejše problematike s področja raziskovanja, preučevanje in razvijanje konceptov, teorij in metod ter prenosa teorije v prakso, 
  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov in programov ter zahtevnih nalog, 
  • vzpostavljanje in vzdrževanje strokovnih stikov z uporabniki raziskovalnega dela ter z domačimi in tujimi znanstvenimi ustanovami, 
  • objavljanje izsledkov raziskovalnega in strokovnega dela, 
  • sodelovanje pri znanstvenih in strokovnih posvetovanjih s prispevki z raziskovalnega področja, 
  • sodelovanje in vodenje strokovnih organov ter občasnih skupnih projektov in nalog po dogovoru z vodstvom, 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu vodstva in nadrejenih, 
  • udeležba na konferencah ter sodelovanje pri realizaciji projektov. 

Rok prijave: 11. 8. 2023 

Celotno besedilo z zahtevanimi razpisnimi pogoji

Kontaktna oseba:  

Vanessa Pobega, Kadrovska služba UP FAMNIT/UP IAM  

e-mail : vanessa.pobega@famnit.upr.si  

telefon: 05 611-75-88                                                  


torek, 1. avgust 2023 19. Mednarodna konferenca aplikativne statistike 2023

Med 24. in 26. septembrom  2023, bo na UP FAMNIT potekala 19. Mednarodna konferenca aplikativne statistike 2023.

***

O KONFERENCI

Konferenca AP združuje raziskovalce in strokovnjake iz celega sveta, ki delujejo na področju analiz podatkov, znanosti o podatkih in statistike, da prestavijo najnovejše raziskave in izmenjajo znanja.  

Konferenca je tako priložnost za celovito izmenjavo znanj in razpravo, ki vključuje tako gostujoča predavanja kot tudi predstavitve sprejetih povzetkov - prispevek je lahko predstavljen ustno ali plakatno. Pred dvodnevno konferenco se bo odvijal tudi dan delavnic. 

Teme konference

AS 2023 pozdravlja povzetke v obsegu 300 besed za ustne ali plakatne predstavitve na teme, povezane z uporabno statistiko v najširšem smislu. Te vključujejo, vendar niso omejene na:

  • Umetno inteligenco in strojno učenje

  • Biostatistiko

  • Znanost o podatkih in rudarjenje podatkov

  • Ekonometrijo

  • Visoko zmogljivo računanje v statističnih aplikacijah

  • Matematično statistiko

  • Merjenje

  • Modeliranje in simulacijo

  • Znanost o mrežah, družbena omrežja, kolektivna inteligenca

  • Metode vzorčenja

  • Metodologija družboslovja

  • Usposabljanje v statistiki

Poleg novih ali izboljšanih statističnih metod so še posebej dobrodošli tudi prispevki s presečišča različnih področij in aplikativne raziskave.

Povzetki bodo ocenjeni glede na njihovo znanstveno moč, jasnost in potencialni vpliv, izbrane predstavitve pa bodo povabljene k objavi v posebni izdaji revije Advances in Methodology and Statistics.

Vabljeni predavatelji

Dankmar Böhning - Univerza v Southamptonu


Capture-recapture methods with applications in health and society

Povzetek: Predavatelj se bo osredotočil na to, kako lahko metode zajemanja in ponovnega zajemanja, ki temeljijo na pristopih enotnega seznama, obravnavajo vprašanja o velikosti populacije v zdravstvu in družbi.

Več > TUKAJ

 

 

Richard De Veaux​ - Williams College

Data science ethics: Some stories from the trenches

Povzetek: Etična uporaba podatkov se morda sliši preprosta, vendar lahko podatki povzročijo nepredvidene posledice, včasih povzročajo tudi veliko škodo. Več > TUKAJ

 

 

 

 

 

Cécile Proust - Lima​University of Bordeaux

Povzetek: Zdravstvene študije običajno vključujejo zbiranje in analizo spremenljivk, ki se večkrat merijo skozi čas. To vključuje izpostavljenost (npr. zdravljenje, krvni tlak, prehrana) in kazalnike napredovanja (npr. prostornina možganov, preiskave krvi, kognitivno delovanje, velikost tumorjev).

Več > TUKAJ

 

 

 

 

POMEMBNI DATUMI 

  • 3. avgust 2023: Rok za registracijo avtorjev prispevkov
  • 20. september 2023: končni rok za prijavo
  • 24. - 26. september 2023: konferenca

VEČ INFORMACIJ >>> TUKAJ


torek, 1. avgust 2023 9. Študentska konferenca SCORES - ODDAJA PRISPEVKOV

 Na UP FAMNIT bo 5. oktobra 2023, potekal 9. Študentski računalniški raziskovalni simpozij SCORES

***

  

Študentsko raziskovalno konferenco skupaj z Univerzo na Primorskem, organizirata Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Cilj konference je spodbuditi študente k predstavitvi in objavi raziskovalnih del na področju računalništva ter s tem krepiti njihovo sodelovanje in ustvarjalnost.

Zato vabimo študente dodiplomskih kot tudi podiplomskih študijskih programov, da sodelujete pri oddaji raziskovalnih člankov z vseh področij računalništva. 

Oddaja prispevka:

Dolžina članka je omejena na 4 strani, kjer študenti podiplomskih študijskih programov pri raziskovalnem članku uporabijo angleščino, medtem ko lahko študenti dodiplomskih programov izbirajo med angleščino ali slovenščino. V primeru, da je članek sprejet, bo ta določen za ustno ali plakatno predstavitev.
>> >Več

Poleg predstavljenih in objavljenih člankov v zborniku konference, bodo avtorji najboljših člankov, plakatov in/ali predstavitev prejeli tudi dodatne nagrade, ki jih prispeva organizator in partnerji dogodka. 

POMEMBNI DATUMI

  • 31.AVGUST Rok za oddajo prispevkov
  • 10. SEPTEMBER Rok za registracijo
  • 22. SEPTEMBER Obvestilo avtorjem
  • 19. SEPTEMBER Oddaja končnih verzij prispevkov
  • 5. OKTOBER Začetek konference

Vabljena predavatelja

  • Marko Grgurovič (Doktorski študent na UP FAMNIT): generalni direktor podjetja Triternion. Vodilni programer prve igre podjetja Triternion, Mordhau, ki se je uvrstila na vrh prodajnih lestvic na platformi Steam. V prvem tednu po izdaji so prodali 500.000 izvodov. 
  • Marko Grobelnik: strokovni raziskovalec na področju umetne inteligence. Skupaj vodi AiLab na inštitutu IJS. Sodeluje z najpomembnejšimi evropskimi akademskimi ustanovami in velikimi industrijskimi podjetji, kot so Bloomberg, British Telecom, Evropska komisija, Microsoft Research, New York Times

Oddaja prispevkov > TUKAJ