Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 31. julij 2023 Študenti UP FAMNIT uspešno zaključili mednarodno študentsko konferenco SymBioSE 2023

V prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) se je v soboto, 29. julija 2023, uspešno zaključila študentska mednarodna konferenca SymBioSE 2023, ki so jo (nekdanji) študenti UP FAMNIT prvič v 27 letih uspešno pripeljali v Slovenijo

“Ko smo pred dvema letoma s (takrat že bivšimi) sošolci iz faksa kandidirali za organizacijo SymBioSE 2023 se nam je to zdela le dobra priložnost za nadaljnje druženje ob delu na novem skupnem projektu. Ko so nas takratni udeleženci izglasovali, smo bili resnično veseli in ponosni, saj smo simpozij SymBioSE tako prvič v 27 letih pripeljali v Slovenijo. Simpozij je bil resnično uspešen, tako z vidika organizacije, kot tudi zadovoljnih udeležencev in rezultati so nad našimi pričakovanji. Resnično sva hvaležna čisto vsem, ki so se nam pridružili v ekipi organizatorjev ter ponosna nanje, saj so cel teden zagnano delali za skupni cilj in bili vedno na voljo, vedno nasmejani in dobre volje, kljub pomanjkanju spanca in celodnevnemu delu. Brez take srčne ekipe dogodek enostavno ne bi mogel uspeti tako kot je!” sta povzela celotno izkušnjo Taja Pajmon Rak in Luca Privileggio, predsednika SymBioSE 2023.  

     

Mednarodno konferenco sta 23. 7. 2023 uvodno otvorila izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT ter izr. prof. dr. Vladimir Ivović z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki sta pozdravila vse udeležence in jim predstavila delovanje fakultete in oddelka.

SymBioSE - dogodek za študente, ki so ga naredili študenti 

Konferenca je v Koper pripeljala kar 75 udeležencev iz 24 različnih držav in 26 različnih fakultet in institucij. Udeleženci so pripravili 36 ustnih predstavitev, 13 posterjev in 6 delavnic, organizatorji iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije in Rusije pa so za sodelujoče pripravili 2 gostujoči predavanji s področja biologije.

    

Poleg bogate vsebine so dogodek popestrili z lovom na zaklad, kjer so mladi entuziasti spoznavali značilnosti Slovenije in Kopra ter Istre. Za celostno izkušnjo so udeleženci raziskali tudi Triglavski narodni park, kjer so jih poleg naravnih danosti območja čakale nepozabne dogodivščine.

Odpeljali pa so se tudi na ogled InnoRenew CoE v Izoli in Akvarij Piran Centra znanosti Univerze na Primorskem ter teden, poln novih znanj in nepozabnih trenutkov, zaključili s koncertom. 

   

Za izvedbo dogodka se zahvaljujemo vsem podjetjem in organizacijam, ki so izkazale zanimanje za podporo dogodka: Mestna občina Koper, Intesa SanPaolo Bank, Luka Koper d.d., Dolina Soče, Turistično združenje Portorož, Zavarovalnica Triglav, Delamaris, DŠD Koper, Borzen - Trajnostna energija, Hrastnik 1860 in Mikro+polo. Konferenca je bila organizirana pod okriljem UP FAMNIT, Mladinskega društva Marezige in Društva varstvenih biologov – BIODIVA, podprla pa sta jo tudi Študentski svet UP FAMNIT in Študentski svet UP.

Kaj je SymBioSE?

Mednarodna konferenca SymBioSE povezuje bodoče znanstvenike z vseh področij biologije ter podpira prijateljstvo in sodelovanje. 

SymBioSE - Simpozij študentov biologije v Evropi, so leta 1996 ustanovili člani nemškega študentskega združenja.  Posebnost konference je, da nima hierarhične strukture - NI toga, kar prinaša odlično priložnost za povezovanje študentov iz vse Evrope, ki s predavanji in ekskurzijami širijo obzorja, izmenjajo informacije o aktualnih tematikah in sklepajo nova prijateljstva.  


petek, 28. julij 2023 Umetna inteligenca združila več kot 600 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije

Danes se zaključuje prva Evropska poletna šola umetne inteligence.

V okviru enotedenske poletne šole ESSAI & ACAI, kjer smo v Ljubljani gostili preko 600 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije, je potekala pestra paleta  tečajev, delavnic in predavanj, ki so omogočili udeležencem širjenje znanja, pridobivanje izkušenj in vzpostavljanje koristnih povezav v hitro razvijajočem se področju umetne inteligence.

»Nedavne aplikacije umetne inteligence, dostopne širši javnosti, so sprožile pomembno javno razpravo o obsežnih posledicah, ki jih ta tehnologija prinaša. V EU prevzemamo vlogo globalnega voditelja pri urejanju področja umetne inteligence in na to smo lahko ponosni, saj moramo varovati naše vrednote in način življenja ter ne biti odvisni od velikih podjetij, ki jih vodijo specifični cilji in zasebni interesi. Ne smemo se bati te odgovornosti,« je v svojem nagovoru na otvoritvi dogodka poudarila Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Tako kot na Evropski dekliški matematični olimpijadi (EGMO), ki jo je UP soorganizirala aprila letos, je predsednica tudi na ESSAI & ACAI izpostavila pomembnost spodbujanja deklet za vpis v t.i. STEM področja (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika).

Pri organizaciji poletne šole je sodelovala tudi Univerza na Primorskem skupaj s Slovenskim društvom za umetno inteligenco (SLAIS)Univerzo v Ljubljani in Institutom Jožefa Stefana.

Doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na UL FRI, je predsedovala lokalnemu organizacijskemu odboru. »Veseli smo, da se je na poletno šolo prijavilo tako veliko število udeležencev. Imamo preko 630 udeležencev, približno 50 od tega nas spremlja na daljavo. Imamo 60 predavateljev, ki bodo imeli 36 predavanj, ki potekajo v sedmih vzporednih sekcijah. Vsega skupaj imamo udeležence iz 42 držav, torej iz celega sveta so prišli v Ljubljano, kar nas zelo veseli,«  je povzela ob začetku dogodka.

Krepitev razvojne vloge UP na področju umetne inteligence

UP se že vrsto let aktivno vključuje v raziskave tehnologij umetne inteligence in si prizadeva za njen nadaljnji razvoj.

Tako v sklopu projekta GDI UP (Green, Digital & Inclusive University of Primorska) stremimo k izboljšanju digitalne kompetence izobraževalcev in študentov na področju digitalnega prehoda. Znotraj enega od treh pilotnih programov GDI UP v študijskem letu 2023/24 začenjamo tudi s pilotno izvedbo magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost. Kandidati za vpis v prvi letnik tega programa v angleškem jeziku se tako lahko do izteka prijavnega roka prijavijo tudi na razpisano delovno mesto J037003 Tehniški sodelavec VII/1, ki je objavljeno na spletni strani ZRSZ. Študenti bodo v primeru izbora na razpisano delovno mesto, v okviru pilotnega projekta neposredno, preko pogodbe o zaposlitvi, vpeti v raziskovalne in razvojne projekte na Univerzi na Primorskem. Več informacij o program Podatkovna znanost je dostopnih tukaj.

V zadnjih mesecih smo na UP FM pridobili tudi projekt ThinkXR, ki bo omogočil vstop tehnologije razširjene resničnosti v slovenske šole in podjetja. V okviru tega projekta, ki je usmerjen v vzpostavitev kurikuluma in novih modulov poučevanja na področju obogatene in navidezne resničnosti, smo nabavili več kosov vrhunske opreme, ki se bo uporabljala za demonstracijske namene in bo hkrati na voljo za lastno inovativno delo študentov.

V okviru našega Laboratorija HICUP (Laboratorij za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem) delujejo trije laboratoriji: Laboratorij za potopitveno analitiko, Laboratorij za preučevanje kognitivnih, zaznavnih in vedenjskih procesov in Oblikovalski studio. Mlada in ambiciozna skupina raziskovalcev UP z izsledki novih raziskav uspešno odpira ozko grlo med ljudmi in računalniki ter stremi k cilju, da bi bil digitalni svet bolj primeren za človeka.

Na UP FAMNIT izvajamo program Računalništvo in informatika na vseh treh stopnjah, študentje pa imajo že tekom študija veliko priložnosti za pridobitev praktičnih znanj na področju umetne inteligence, pogosto pa sodelujejo tudi pri raziskavah in na dogodkih, ki jih organizira naš Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije. Tako se je nekaj študentov udeležilo tudi poletne šole ESSAI & ACAI. Zadnji dve leti je na UP zelo aktiven tudi klub Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska), ki omogoča študentom nadgrajevanje svojega znanja in spretnosti na področju sodobne tehnologije.

Naša univerza z Ministrstvom za digitalno preobrazbo sodeluje tudi pri pripravi bodočega slovenskega centra za umetno inteligenco, z namenom povezovanja na področju umetne inteligence v Sloveniji.


Skupina UP na prvi Evropski poletni šoli umetne inteligence


torek, 25. julij 2023 POLETNA ŠOLA ESSAI & ACAI-2023 ZDRUŽILA UGLEDNE STROKOVNJAKE S PODROČJA UMETNE INTELLIGENCE

V ponedeljek, 24. Julija 2023 je potekala otvoritev nove in prve Evropske poletne šole umetne inteligence na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki je združila vrhunske strokovnjake iz številnih svetovno priznanih univerz. Med govorci na otvoritvi je bila tudi prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem. Častna pokroviteljica dogodka je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.  

      
   Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar   
 Vir:  STA/Bor Slana

Vse do 28. julija bo Poletna šola ESSAI & ACAI 2023 predstavljala osrednji prostor aktualnih razprav in izmenjave mnenj študentov, mladih raziskovalcev na področju umetne inteligence. Potekalo bo 24 enotedenskih tečajev z različnih področjih umetne inteligence in njenih poddisciplin. 

     
                               Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem                  
 Vir:  
STA/Bor Slana

ESSAI in ACAI sta organizirana kot enoten dogodek, ki pa obsega 6 vzporednih sklopov. ACAI-2023 bo združil 10 učnih ur na temo umetne inteligenec in znanosti, ESSAI-2023 pa bo skupaj s tretjo poletno šolo TAILOR ponujal 24 tečajev na vse teme umetne inteligence, ki jih je izbral mednarodni programski odbor. Osrednjemu organizacijskemu odboru predseduje doc. dr. Vida Groznik, z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. 

    
                       Doc. dr. Vida Groznik, z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT              Vir:  STA/Bor Slana

Predavanja bodo izvajali vrhunski raziskovalci iz številnih svetovno priznanih Univerz, kot so Stanford (ZDA), Univerza v Washingtonu (ZDA), Royal Melbourne Institute of Technology (Avstralija) in ostalih priznanih EU Univerz. Da bo širina znanj resnično obsegala vse profile, bodo prisotna tudi številna podjetja s področja AI, eno takih je podjetje DeepMind. 

Pri organizaciji poletne šole sodeluje tudi Univerza na Primorskem skupaj s Slovenskim društvom za umetno inteligenco (SLAIS), član EurAI, Univerzo v Ljubljani in Institutom Jožefa Stefana.

     
                                                                          Vir:  STA/Bor Slana

Več o poletni šoli tudi v prispevku RTV Slovenija.

             


ponedeljek, 24. julij 2023 Pričetek PRVE Evropske poletne šole umetne inteligence ESSAI & ACAI 2023

Umetna inteligenca je v zelo kratkem času doživela korenito spremembo, kar je neposredno vplivalo na različna področja naših življenj. Nekateri v tem vidijo odlično priložnost medtem ko drugi grožnjo človeštvu. Zato sta spoznavanje neznanega in izobraževanje ključna pri prilagajanju, spopadanju s strahom in odkrivanju možnosti, ki jih UI prinaša ljudem.

     
                                                                                    Vir: STA

Danes se je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pričela prva Evropska poletna šola umetne inteligence, ki jo soorganizira Univerza na Primorskem. Poletno šolo bo danes, ob 18.00 uri, svečano otvorila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, ki se bo nekaterih tečajev udeležila tudi sama, na otvoritvenem dogodku pa bosta udeležence nagovorila tudi rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar in doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, ki je predsednica lokalnega organizacijskega odbora.

Navdušenci nad UI bodo imeli tako do vključno 28. julija 2023 na voljo kar 36 tečajev, ki bodo vsebovali  raznolike tematike umetne inteligence. Strokovno znanje bodo udeležencem predajali ugledni predavatelji iz svetovno priznanih univerz (npr. Cambridge, Oxford, Stanford, Yale, KU Leuven, Sapienza itd.), raziskovalnih inštitutov (npr. CNRS) in podjetij (npr. Google DeepMind, Microsoft Research, VMware).

     
                                                                                      Vir: STA

Tečaji bodo zajemali področja planiranja in preiskovanja, avtomatizacije strojnega učenja, velikih jezikovnih modelov (kamor spada npr. ChatGPT), spodbujevalnega učenja, robotike, nepristranskosti, pravičnosti in zasebnosti v UI itd. Celotna sekcija ACAI z naslovom "UI za znanost" bo posvečena uporabi umetne inteligence za odkrivanje novega znanja na različnih področjih znanosti, npr. biologiji in genetiki, vedah o Zemlji in življenju, formalizaciji znanja, avtomatizaciji znanstvenega raziskovanja, kvantnemu strojnemu učenju itd.

Uvodno plenarno predavanje bo imel prof. Jure Leskovec z univerze Stanford na temo grafovskih nevronskih mrež.

    
                                                                Vir: ŠOU, prof. Jure Leskovec

Okrogli mizi - odprti za javnost 

V torek, 25. julija, ob 18. uri, bo na sporedu tudi okrogla miza Umetna inteligenca za družbo. Ob boku predsednice Republike Slovenije bo sodelovalo pet priznanih strokovnjakov z različnih področij. V četrtek, 27. julija, ob 18. uri, bo okrogla miza na temo umetne inteligence za znanost, ki bi gostila vrsto uglednih strokovnjakov, ki bodo razpravljali o posebnih izzivih, s katerimi se sooča umetna inteligenca na poti proti znanstvenim odkritjem.

Organizatorji ESSAI & ACAI 2023

ESSAI & ACAI 2023 gosti SLAIS, Slovensko društvo za umetno inteligenco. Pri organizaciji sodelujejo še  Univerza v Ljubljani (UL), Institut Jožef Stefan (IJS) in Univerza na Primorskem (UP).

Predsednica lokalnega organizacijskega odbora je doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. Podpredsednik lokalnega organizacijskega odbora pa doc. dr. Aleksander Sadikov, predsednik društva SLAIS.

Podporniki dogodka

Podporniki dogodka so Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Institut "Jožef Stefan", Univerza na Primorskem, EurAI (European Association for Artificial Intelligence), projekt TAILOR (Foundations of Trustworthy AI - Integrating Reasoning, Learning and Optimization), CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe), Artificial Intelligence Journal, Turizem Ljubljana, Ljubljanski potniški promet, Evropska vesoljska agencija, SPIRIT Slovenija, AIDA (International AI Doctoral Academy).

Več o programu > TUKAJ 


ponedeljek, 24. julij 2023 PILOTNA IZVEDBA MAGISTRSKEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PODATKOVNA ZNANOST

INOVATIVNA IZVEDBA MAGISTRSKEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PODATKOVNA ZNANOST UP FAMNIT

Univerza na Primorskem v študijskem letu 2023/2024 razpisuje inovativno izvedbo magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost v angleškem jeziku UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) v okviru projekta »Zelena Univerza na Primorskem«, ki je eden izmed treh pilotnih projektov investicijskega projekta »Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem (GDI UP)«. Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.

       

Kandidati za vpis v prvi letnik študijskega programa Podatkovna znanost v angleškem jeziku v študijskem letu 2023/2024 se lahko do izteka prijavnega roka prijavijo tudi na razpisano delovno mesto J037003 Tehniški sodelavec VII/1, ki je objavljeno na spletni strani ZRSZ. Prijavo skupaj z življenjepisom je potrebno posredovati na e-naslov: referat@famnit.upr.si. Kandidati za zaposlitev bodo izbrani v skladu z Navodili o zaposlovanju na Univerzi na Primorskem. Več v nadaljevanju.

Študenti bodo v primeru izbora na razpisano delovno mesto, v okviru pilotnega projekta neposredno, preko pogodbe o zaposlitvi, vpeti v raziskovalne in razvojne projekte na Univerzi na Primorskem.  Njihova primarna naloga v okviru zaposlitve bo študij  (podobno kot je to primarna delovna naloga mladih raziskovalcev), se bo pa njihov študij v primerjavi s študenti istega študijskega programa v slovenskem jeziku razlikoval v oblikah kontaktnih ur, ki so opredeljene v izvedbenem predmetniku.

Praktično usposabljanje v drugem letniku študija bodo študenti opravili v raziskovalnih laboratorijih univerze. Klasične kontaktne ure, kot so predavanja, seminarske vaje, laboratorijske vaje, idr. bodo pri nekaterih predmetih delno nadomeščene z drugimi oblikami študija, v okviru katerih bodo študenti, kot laboranti oz. tehniški sodelavci aktivno sodelovali pri delu na raziskovalnih in razvojnih projektih ter strokovnem delu univerzitetne informacijske službe. Študenti bodo tako že tekom študija nadgradili pridobljeno teoretično znanje in pridobili pomembne kompetence praktične uporabe v poslovnem okolju kot tudi kompetence kritične presoje in odgovornosti do dela in sodelavcev. Pridobili bodo tudi praktična znanja pri upravljanju masovnih podatkov prek dela na konkretnih nalogah v praksi, in na tak način razvijali sposobnost reševanja konkretnih problemov povezanih s podatkovnimi znanostmi v poslovnih procesih.

Zaradi tesnega sodelovanja z univerzo na raziskovalnih in razvojnih projektih bodo diplomanti, zaposleni na UP, pridobili tekom študija reference za pridobitev naziva razvojnega sodelavca v plačni skupini H ter možnost zaposlitve kot razvojniki tako znotraj Univerze na Primorskem kot tudi na drugih slovenskih in tujih raziskovalnih institucijah.

Diplomanti magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost se lahko kot strokovnjaki podatkovne znanosti zaposlijo v raziskovalnih ustanovah, IT podjetjih, bankah, zavarovalnicah, transportnih organizacijah in drugih podjetjih, ki zbirajo velike količine podatkov. Poleg naziva strokovnjaka podatkovne znanosti se pri zaposlovanju uporabljajo še nazivi arhitekt podatkov, upravljalec podatkov, analitik podatkov, poslovni analitik, upravitelj poslovne inteligence, itd.

UP vabi vse, ki želite kandidirati za delovno mesto tehniškega sodelavca na UP in biti hkrati vpisani v prvi letnik angleške izvedbe magistrskega študijskega programa Podatkovna znanost UP FAMNIT v študijskem letu 2023/2024, da si preberete več o razpisani ponudbi za delo na spodnji povezavi in oddate prijavo!

Ne-slovensko govoreči kandidati bodo zaradi vpetosti v univerzitetno in širše družbeno okolje tekom prvega letnika vključeni v tečaj slovenskega jezika v organizaciji UP.

V primeru večjega števila prijav kot je razpisanih delovnih mest, bodo kandidati za delo izbrani glede na pogoje za vpis v študijski program, ki so določeni v Razpisu za vpis v magistrske študijske programe za leto 2023/24 za primer omejitve vpisa v magistrski študijski program Podatkovna znanost, in sicer bodo kandidati izbrani glede na povprečno oceno dodiplomskega študija.

Delovno razmerje bo sklenjeno za določen čas od1. 10. 2023 do 30. 9. 2024 za polni delovni čas, 40 ur na teden, oziroma za tuje državljane od pridobitve delovnega dovoljenja do 30. 9. 2024, prav tako za polni delovni čas, 40 ur na teden.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.

   


ponedeljek, 24. julij 2023 Študenti UP FAMNIT uspešno otvorili mednarodno študentsko konferenco SymBioSE 2023

V zadnjih letih se je konference SymBioSE 2023 udeležilo več študentov programa Varstvene biologije na UP FAMNIT, ker pa v Sloveniji še ni bila organizirana, je letošnja ekipa sodelujočih (bivših) študentov UP FAMNIT  konferenco prvič v 27 letih uspešno pripeljala v Koper.

Včeraj, 23. 7. 2023, se je pričela mednarodna študentska konferenca SymBiosE - 2023, katero sta z uvodnim pozdravom otvorila izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT ter izr. prof. dr. Vladimir Ivović z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.  Organizatorji pa so skozi celotno izvedbo poleg zanimivih vsebin s področja pripravili tudi pester dnevni program, kjer ne bo manjkalo druženja, izmenjav znanj in nepozabnih trenutkov. 

Konferenca bo trajala vse do sobote, 29. 7. 2023. 

 

Kaj je SymBioSe?

Gre za simpozij študentov biologije v Evropi, ki so ga leta 1996 ustanovili člani nemškega študentskega združenja. Namen tega je povezati vse evropske študente dodiplomskih magistrskih in doktorskih programov biologije in ostalih naravoslovnih ved ter s predavanji in ekskurzijami razširiti obzorja sodelujočih študentov, izmenjati informacije o aktualnih tematikah in spodbujati kulturno izmenjavo. 

     

      

   


ponedeljek, 24. julij 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Nikija Hrovatina

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Enabling Decentralized Privacy Preserving Data Processing in Sensor Networks študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Nikija Hrovatina.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 24. 7. 2023 ob 15.00 preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/5389732484?pwd=bUxySzZhRkFmUjMrekozdFE5NTBwUT09

Vljudno vabljeni!


petek, 21. julij 2023


petek, 21. julij 2023 Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović imenovan za dekana UP FAMNIT za naslednje štiriletno mandatno obdobje

Obveščamo vas, da je rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, na podlagi izvedenih volitev in na predlog Senata UP FAMNIT, imenovala izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića za dekana UP FAMNIT za naslednje mandatno obdobje štirih let, ki se prične 23. 11. 2023 in zaključi 22. 11. 2027.

Več informacij o izvedbi in rezultatih volitev je dostopih tukaj.


petek, 21. julij 2023 Obvestilo o zaprtju UP UK v obdobju od 24. 7. 2023 do 13.8. 2023 // Notice of Closure of UP UK from July 24, 2023, to August 13, 2023.

Obveščamo vas, da bo Univerza na Primorskem Univerzitetna knjižnica v času kolektivnega dopusta, 24. 7. 2023-13. 8. 2023, zaprta za uporabnike. Obe enoti bosta svoja vrata ponovno odprli v ponedeljek, 14. avgusta. Zamudnine v času, ko je knjižnica zaprta za uporabnike, ne tečejo.


We are informing you that the University of Primorska Library will be closed for users during the collective vacation from July 24, 2023, to August 13, 2023. Both units will reopen on Monday, August 14. Late fees will not accrue during the time the library is closed for users.


četrtek, 20. julij 2023 Asistent mladi raziskovalec (m/ž)

Univerza v Novi Gorici objavlja prosto delovno mesto asistenta mladega raziskovalca.

Rok za prijave do: 19. 8. 2023

K sodelovanju vabimo kandidate, ki jih zanima delo asistenta mladega raziskovalca na študentom prijazni in izrazito razvojno usmerjeni Univerzi v Novi Gorici. Delo bo potekalo v dinamičnem raziskovalnem okolju, podprtem z najmodernejšo raziskovalno infrastrukturo ter z močno vpetostjo v mednarodni raziskovalni prostor. Uspešni kandidat se bo v okviru triletnega usposabljanja vpisal na podiplomski študijski program Matematične znanosti Univerze na Primorskem.

Uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske ter katerekoli spolne in druge identitetne opredelitve.

Mentor za razpisano mesto je: prof. dr. Irina Elena Cristea: 1 delovno mesto

Področje raziskav: Algebra

Izbrani kandidat bo vpisan v doktorski študijski program Matematične znanosti Univerze na Primorskem, Koper, Slovenija in zaposlen kot asistent v Centru za informacijske tehnologije in uporabno matematiko Univerze v Novi Gorici, kjer bo raziskoval hiperkompozicijsko algebro. Ta nova veja diskretne matematike predstavlja neodvisno raziskovalno linijo in orodje za raziskovanje na drugih področjih, kot so: geometrija, grafi in hipergrafi, topologija, kriptografija, teorija kod, teorija avtomatov, verjetnost, teorija mehkih množic itd. Kandidat se bo osredotočil na nove kombinatorične vidike hipergrup, povezanih z aritmetičnimi funkcijami, grafi, mehkimi množicami, s ciljem analizirati podobnosti in razlike s podobnimi temami v klasični algebri. Teoretični rezultati bodo motivirani z njihovo prihodnjo uporabnostjo v različnih kompleksnih inženirskih in okoljskih sistemih.

Kandidati morajo obvezno izpolnjevati pogoje za mlade raziskovalke in mlade raziskovalce v skladu s Pravili o izboru in financiranju mladih raziskovalk in raziskovalcev na Univerzi v Novi Gorici.

Pogoji za izbor kandidata za mladega raziskovalca:

  • še nima zaključenega doktorata znanosti oz. pridobljenega znanstvenega naslova doktor/doktorica znanosti;
  • še ni bil zaposlen kot mladi raziskovalec;
  • od leta zaključka študijskega programa druge stopnje oziroma študijskega programa, s katerim izpolnjuje pogoje za vpis v doktorski študijski program, niso minila več kot 4 leta. V primeru odsotnosti iz naslova zavarovanja za starševsko varstvo, ki nastane po zaključku študijskega programa, s katerim se je/se bo vpisal na doktorski študij, se to obdobje podaljša za čas trajanja upravičene odsotnosti. V primeru upravičenih odsotnosti, določenih v predpisih o zdravstvenem zavarovanju, pa se to obdobje podaljša le v primeru, če gre za neprekinjeno odsotnost, daljšo od šestih mesecev (odsotnost daljša od šest mesecev pomeni najmanj šest mesecev in en dan), in sicer največ za čas upravičene odsotnosti.

V skladu z 11. členom Pravil o izboru in financiranju mladih raziskovalk in raziskovalcev mora mladi raziskovalec za začetek financiranja usposabljanja pridobiti habilitacijski naziv asistent. Za pridobitev naziva asistent mora izpolnjevati pogoje v skladu s 4. členom Pravil o pogojih in postopku za pridobitev naziviv znanstvenih sodelavecvv, visokošolskih učiteljev in sodelavecv na Univerzi v Novi Gorici.

Merila za ocenjevanje in izbor kandidata za mladega raziskovalca:

  • ocena razgovora s kandidatom (do 5 točk);
  • objavljeni članki (do 3 točke);
  • sodelovanje pri raziskovalnem delu (do 3 točke);
  • prejete nagrade oziroma priznanja (do 1 točke);
  • povprečna ocena študijskega programa druge stopnje oziroma študijskega programa, s katerim izpolnjuje pogoje za vpis v doktorski študijski program (1 točka za povprečno oceno od vključno 9 do 10 in 0,5 točke za povprečno oceno od vključno 8 do 8,99).

Izbrani mladi raziskovalec, ki ob prijavi na razpis še ne bo imel zaključenega študijskega programa druge stopnje, mora študij zaključiti najkasneje do 15. septembra.

Univerza v Novi Gorici bo z izbranim kandidatom za mladega raziskovalca sklenila pogodbo o zaposlitvi.

Usposabljanje mladega raziskovalca se financira do pridobitve doktorata znanosti, vendar največ za čas 3 let.

Za postopek izbora mladih raziskovalcev se smiselno uporabljajo določila Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (UL. RS., 186/2021), Zakon od delovnih razmerjih ZDR-1, Pravila o izboru in financiranju mladih raziskovalk in raziskovalcev in Pravila o pogojih in postopku za pridobitev nazivov znanstvenih sodelavcev, visokošolskih učiteljev in sodelavcev na Univerzi v Novi Gorici.

Obvezne priloge k prijavi:

  • kratko motivacijsko pismo,
  • življenjepis,
  • kopija diplome, seznam opravljenih izpitov s povprečno oceno študija oziroma druga relevantna dokazila.

Prijave z dokazili o izpolnjevanju pogojev sprejemamo do 19. 8. 2023, in sicer v e-obliki na e-naslov careers@ung.si.

Prijava naj bo poslana kot ena sama PDF priponka k e-sporočilu.

Priponke

Kontakt

Tea Stibilj Nemec
telefon: 05 6205 822
e-pošta: careers@ung.si

Nina Cotič
telefon: 05 6205 817
e-pošta: careers@ung.si


torek, 18. julij 2023 POZIV LOKALNIM DRUŠTVOM IN ORGANIZACIJAM K PREDSTAVITVI NA DOGODKU ŠtartUP

Po zelo uspešni izvedbi lanskega ŠtartUP dogodka, se tudi letos veselimo novega druženja z vami in našimi študenti. Dobrodošlico vsem študentom tako ponovno organiziramo v soboto, 7. oktobra med 10. in 17. uro v Obmorskem parku Žusterna.

   

Športno-družabni dogodek bo tudi letos odlična priložnost, da svoje delovanje prikažete študentom z različnimi aktivnostmi. Lani so se študentje tako navdušeno preizkusili v različnih novih športnih, kulturnih, umetniških in življenjskih panogah. Upamo, da bo tudi letos tako, obisk pri vseh sodelujočih organizacijah pa bomo tudi tokrat zagotovili z zbiranjem žigov na kartončku aktivnosti. 

     

Študentje bodo tudi letos nato prejeli manjšo pozornost, zato se že v naprej zahvaljujemo vsem, ki bi si želeli v darilne pakete darovati svoje izdelke ali storitve. Če nas je lani razveselilo 300 namejanih študentov in mimoidočih, jih letos pričakujemo vsaj 50% več, zato bo vsaka pozornost veliko vredna.

    

Kako lahko sodelujete?

Športna, kulturna in humanitarna društva in druge organizacije, lahko sodelujete z aktivnostjo znotraj zbirnega kartončka, pri čemer bodo študenti aktivno udeleženi v vašo vadbo oz. predstavitev delovanja. To je najboljši način, da že v tistem trenutku preskusijo vase storitve ter se odločijo za vpis.

Podjetja, večja in manjša, lahko sodelujete v okviru EXPO kotička, kjer boste lahko predstavljali svoje izdelke in storitve, iskali potencialne kadre, se predstavili širši ciljni javnosti in mnogo več.

Vsi ostali, ki sicer na dogodku ne želite ali nimate možnosti aktivno sodelovati s predstavitvijo, pa ste vabljeni, da svoje izdelke in storitve v obliki daril prispevate v nagradni sklad srečelova.

Kaj morate narediti?

Do 16. septembra prijave zbiramo preko spletnega obrazca. Po prejemu prijave vas bomo osebno kontaktirali ter se podrobneje pogovorili in pripravili najboljši način predstavitve in vključitve v program. Svoj prostor na dogodku si zagotovite z izvedbo donacije humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica v višini najmanj 10€ (5€ za humanitarna društva). Donacije se v primeru neprisotnosti ali odpovedi zaradi slabega vremena ne vrača.

Podatki za nakazilo: Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, TRR: SI56 0400 1004 7069 045, namen: ŠtartUP za Ujemi svoje sanje. Potrdilo o nakazilu pošljite na szk@upr.si.

Prijavite se sedaj ali stopite v kontakt z nami, da skupaj najdemo najboljšo rešitev za vašo predstavitev. Več na szk@upr.si ali 031/713 527 (Maja Koblar).

Se še spomnite, kako smo se imeli lani?

             


torek, 18. julij 2023 Preizkusno predavanje dr. Mohammad Derikvand

Dr. Mohammad Derikvand bo imel v četrtek, 3. 8. 2023 ob 9:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Grajeno okolje«.

Predavanje z naslovom »Timber-Concrete Composite Structural Systems: Applications, Construction Methods, & Design principles« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meetinghttps://upr-si.zoom.us/j/82117608882

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 17. julij 2023 GEKONI MED NAMI: "Ste opazili gekona?"

V zadnjih dveh desetletjih so se tudi pri nas pričeli pojavljati gekoni. Najprej so bili opaženi v antropogenih okoljih, predvsem v večjih pristaniških mestih, kot je sosednji Trst, kjer so gekoni postali običajni predstavniki mestne favne. V zadnjih nekaj letih jih opazujemo tudi po Kopru, podatki o njihovi prisotnosti pa prihajajo tudi iz drugih primorskih krajev. V Sloveniji pričakujemo tri vrste gekonovpozidni gekon (Tarentola mauretanica) in turški gekon (Hemidactylus turcicus) sta bila že večkrat opažena, pojavlja pa se verjetno tudi egejski goloprstnik (Mediodactylus kotschyi), za katerega je znano, da je že naselil nekatera evropska mesta.

                                                  TURŠKI GEKON                                        
Vir: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

Za boljše poznavanje razširjenosti gekonov smo izvedli več terenskih ogledov potencialnih nahajališč , kjer smo gekone večkrat zasledili. Prisotnost gekonov pri nas je torej z gotovostjo potrjena, vendar pa bi za spremljanje njihovega pojavljanja rabili pomoč širše javnosti. Ker se gekoni najpogosteje širijo s pomočjo človeka, jih lahko pričakujemo v bližini človeških bivališč. Največ podatkov pričakujemo iz slovenske Istre, kjer gekoni lažje preživijo zimo, a naključja opažanja niso redka niti v notranjosti Slovenije.

  
                                     POZIDNI GEKON                                        
Vir: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT


Na kratko o gekonih

Gekoni so skupina kuščarjev, ki so razširjeni predvsem v toplejših krajih – v Evropi so avtohtoni prebivalci Sredozemlja. Večje vrste lahko dosežejo tudi 15 centimetrov dolžine, vrste, ki jih zasledimo pri nas, pa redko presežejo 10 centimetrov. Od ostalih kuščarjev jih ločimo po drugačni obarvanosti in obliki lusk, pokončni zenici, ki nakazuje pretežno nočen način življenja ter po odsotnosti veke, kar živali onemogoča zapiranje oči. Poleg tega imajo izjemno učinkovito prilagoditev za plezanje – konice prstnih blazinic imajo opremljene s posebno oblikovanimi luskami, ki se imenujejo lamele. Gekonom omogočajo plezanje po relativno gladkih, vertikalnih površinah. Tako jih velikokrat opazimo visoko na zidovih, sploh tam, kjer imajo v neposredni bližini možnost hitrega umika ali skrivališča – razpoke, okenske police, žlebove. Zanimivo je tudi to, da so eni redkih plazilcev, ki se oglašajo.

Za človeka niso nevarni in so celo koristni, saj se prehranjujejo z žuželkami in drugimi nevretenčarji.  V kolikor jih opazite v bližini svojega doma je zato strah odveč. Aktivni so predvsem ponoči, takrat jih najlažje opazujemo, ko lovijo plen v bližini svetilk. Redko zaidejo tudi v domove.

Na območju Slovenije torej lahko pričakujemo tri vrste gekonov: pozidnega gekona, turškega gekona in egejskega goloprstnika. Pozidni gekon je največji evropski gekon, ki lahko doseže velikost do 15 cm, vendar so večinoma veliki do 10 cm. Prepoznamo ga po razmeroma čokatem telesu in širših prstnih blazinicah. Turški gekon je nekoliko manjši, na prvi pogled vitkejši in bolj pisan od pozidnega gekona. Pri nas bi potencialno lahko srečali tudi egejskega goloprstnika, najmanjšega med tremi vrstami, ki se od prvih dveh najlažje loči po »golih prstih«, na katerih ni značilnih blazinic z lamelami.

          EGEJSKI GOLOPRSTNIK
Vir: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT

Kako lahko pomagate?

Glede na prisotnost v naši okolici in na napovedane podnebne spremembe, lahko pričakujemo, da bodo v prihodnosti gekoni postali pri nas številčnejši. Ker smo verjetno ravno v obdobju krepitve populacij gekonov, se z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT obračajo na vas, da pomagate pri raziskavi razširjenosti gekonov. Prosijo vas za sporočanje lokacij, kjer ste zasledili gekone v Sloveniji. V veliko pomoč bi bile slike ali video posnetki živali, na podlagi katerih bi lahko živali nedvoumno določili. Vaše informacije o gekonih zbirajo na naslov gekoni@famnit.upr.si.

Ajda Auersperger, Peter Glasnović in Martina Lužnik z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT


petek, 14. julij 2023 Dr. Blas Fernández je prejel mednarodno nagrado Stefana Banacha 2023

Mladi doktorji matematike iz Albanije, Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Moldavije, Poljske, Romunije, Severne Makedonije Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine so sodelovali na letošnjem tekmovanju za mednarodno nagrado Stefana Banacha. Nagrado je prejel Dr. Blas Fernández z Oddelka za matematiko UP FAMNIT.

Spodbujanje matematike in zagotavljanje finančne podpore najbolj nadarjenim mladim raziskovalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope je glavni cilj mednarodnega tekmovanja za doktorsko disertacijo na področju matematičnih znanosti za nagrado Stefana Banacha, ki ga organizira Poljsko matematično društvo (Polskie Towarzystwo Matematyczne–PTM).

Doktorsko disertacijo z naslovom »On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs« je dr. Fernández 1. februarja 2023 zagovarjal pod mentorstvom prof. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. Ademirja Hujdurovića. Prispevek dr. Fernándeza se opira na razlago nekaterih lastnosti Terwilligerjevih algeber preko njihovih kombinatoričnih lastnosti in sam prof. Terwilliger meni, da so rezultati prispevka zelo izvirni. Celotna disertacija je na voljo tukaj.

»Ponosen in vesel sem, da sem prejel mednarodno priznanje kolegov matematikov za moje raziskave Terwilligerjevih algeber in razdaljno uravnoteženih grafov, ki sem jih opravil med doktorskim študijem pod vodstvom Štefka Miklaviča in Ademirja Hujdurovića. Hvaležen sem profesorjem in sodelavcem UP FAMNIT, ki so mi vsa ta leta stali ob strani. Brez njihove neomajne podpore ta dosežek ne bi bil mogoč,« je dejal dr. Fernández.

Več o nagradi je na voljo tukaj.

Dr. Fernándezu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko nadaljnjih uspehov!


dr. Blas Fernández


prof. Štefko Miklavič, 
dr. Blas Fernández in izr. prof. Ademir Hujdurović (z leve proti desni)


sreda, 12. julij 2023 Prof. dr. Elena Bužan imenovana v novo sestavo Strokovnega sveta za zaščito živali

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko, je v Strokovni svet za zaščito živali (SSZŽ) imenovala naslednje člane:

  • Severina Iskrač, Društvo za zaščito živali Maribor,
  • prof. dr. Alenka Dovč, Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta,
  • izr. prof. dr. Ožbalt Podpečan, Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta,
  • doc. dr. Tina Klenovšek, Univerza v Mariboru, Fakulteta za naravoslovje in matematiko,
  • dr. Janko Skok, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede,
  • izr. prof. dr. Manja Zupan Šemrov, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta,
  • prof. dr. Elena Bužan, Univerza na Primorskem, Oddelek za biodiverziteto.

Strokovni svet za zaščito živali je svetovalno telo ministra na področju zaščite in dobrobiti živali. Naloge SSZŽ so spremljanje stanja in znanstvenih spoznanj na področju zaščite živali ter predlaganje ukrepov in aktivnosti, podaja mnenj in predlogov pri pripravi predpisov o zaščiti živali, pa tudi mnenj o primernosti uvrstitve vrste živali na seznam dovoljenih vrst živali na zahtevo pristojnega organa. Poleg tega SSZŽ predlaga kriterije za izdajo dovoljenj za poskuse na živalih, daje mnenja in predloge v drugih zadevah, za katere ga zaprosijo državni organi, in opravlja druge svetovalne naloge s področja zaščite živali.

Članstvo v SSZŽ, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja veterinarstva, medicine, farmacije, biologije in zootehnike, ter dejavni predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali, traja 4 leta od datuma izdaje odločbe z možnostjo ponovnega imenovanja.

Prvo sejo nove sestave bo SSZŽ organiziral septembra.


sreda, 12. julij 2023 Drugo podaljšanje razpisa za mlade raziskovalce na UP v letu 2023

Univerza na Primorskem je ponovno podaljšala rok za prijavo na razpis za mlade raziskovalce,  ki se bodo v prihodnjih štirih letih usposabljali po programu, ki je sestavljen iz raziskovalnega in študijskega programa.

Izr. prof. dr. Jakub Sandak – raziskovalno področje Gozdarstvo,  Lesarstvo in papirništvo; Materiali, raziskovalni program P1-0404 Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij, UP Inštitut Andrej Marušič (UP IAM).

Kandidati morajo imeti zaključen študijski program druge stopnje v zadnjih štirih letih in povprečno oceno vseh izpitov in vaj, vključno z oceno magistrskega dela, vsaj 8.

Pri mentorju je lahko izbran samo en kandidat, s katerim se bo sklenila pogodba o zaposlitvi za poln delovni čas, za dobo do štirih let. V primeru, da je kandidatov več, se razvrstijo po seštevku doseženih točk. Izbran je kandidat z najvišjim seštevkom točk. V primeru, da dva kandidata dosežeta enako število točk, se da prednost kandidatu iz podreprezentiranega spola na določenem raziskovalnem področju, v kolikor je za raziskovalno področje značilna spolna neuravnoteženost raziskovalcev na UP (več kot 60 %/40 % v korist/škodo enega spola).

Kandidati oddajo prijave in priloge v elektronski obliki (skenirani dokumenti v formatu PDF) na e-naslov: razpis.mr@upr.si.

Rok prijave je podaljšan do vključno 21. 8. 2023, do konca dneva


sreda, 12. julij 2023 Uspešna udeležba na konferenci RICCOTA2023

Raziskovalci, dr. Blas Fernandez, dr. Roghayeh Maleki, dr. Giusy Monzillo, dr. Safet Penjić in dr. Sarobidy Razafimahatratra z Oddelka za matematiko na UP IAM in UP FAMNIT ter dr. Nino Bašić in dr. Tomaž Pisanski z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP IAM in UP FAMNIT, so svoje znanstvene izsledke predstavili na konferenci Combinatorial Objects and Their Applications (RICCOTA2023), v organizaciji Fakultete za matematiko, Univerze v Reki, med 3. in 7. julijem 2023.

      

Cilj konference je bil združiti raziskovalce, ki jih zanimajo teorija načrtovanja, končna geometrija, teorija grafov, algebraična kombinatorika in njihova uporaba v komunikacijah in kriptografiji. Konferenca je raziskovalcem in mladim raziskovalcem na področju diskretne matematike ponudila priložnost seznanitve z najnovejšimi dosežki na področju kombinatorike in njene sodobne uporabe v teoriji komunikacij in informacijski varnosti. 

     


sreda, 12. julij 2023 Dr. Vita Poštuvan aktivna na Evropskem kongresu psihologije

Namestnica predstojnika Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM, izr. prof. dr. Vita Poštuvan, se je v tednu od 3. do 6. julija 2023, mudila v Brightonu, kjer je na 18. Evropskem kongresu psihologije predstavila izsledke svojih zadnjih študij.

    

Pod sloganom Psychology: Uniting communities for a sustainable world so na kongresu v ospredje postavili tematike neenakosti zaradi revščine, rase, spola, podnebne krize in številna druga, ki kažejo, kako nestanoviten je lahko svet. Prav tako so odpirali vprašanja, kako lahko družba stopi skupaj in doseže spremembe in kako je lahko psihologija gonilna sila združevanja moči skupnosti na svetovni ravni.

    

Dr. Vita Poštuvan je vodila simpozij Emergent topics in the ethics for psychologists: Board of Ethics (EFPA) reflections ter v okviru simpozija Euthanasia, Assisted Suicide and Psychological Science predstavila znanstvene izsledke svojih zadnjih študij.


torek, 11. julij 2023 UP FAMNIT pri soorganizaciji prve Evropske poletne šole umetne inteligence ESSAI & ACAI

Še malo, ko se bodo na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani zbrali vrhunski raziskovalci iz številnih svetovno priznanih univerz in razpravljali o aktualnih temah s področja umetne inteligence. 

Pri odmevnem dogodku skupaj z Univerzo v Ljubljani, institutom “Jožef Stefan” sodeluje tudi Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP FAMNIT, ki hkrati prispeva k bogati zasedbi strokovnjakov, ki med drugim prihajajo iz univerz Stanford, Yale, Washington, Oxford, Cambridge, KU Leuven, TU Darmstadt, rimske Sapienze, francoskega CNRS in tudi iz podjetij, kot so Google Deep Mind, Microsoft in VMware Research.

    
                                  Vir: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko 

Prvo poletno šolo UI bo z uvodnim nagovorom otvorila Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, ki bo pozdravila vse udeležence. 

V pet-dnevnem aktivnem dogajanju bo sledilo 34 različnih tečajev v sedmih paralelnih sekcijah s tremi različnimi nivoji zahtevnosti (od uvodnih do naprednih). Tečaji pa bodo poleg tega pokrivali zelo raznolika področja umetne inteligence. 

Vse entuziaste, ki se zanimate za aktualna mnenja s področja umetne inteligence, izmenjavi znanj in pogledov, vabimo, da se pridružite poletni šoli, ki bo potekala med 24. in 28. julijem 2023 v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.


Odprte prijave za udeležbo preko spleta: https://essai.si/registrations/  

    

Več o poletni šoli najdete na essai.si.

Evropska poletna šola umetne inteligence (ESSAI) je nova in prva poletna šola, ki poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Njen primarni cilj je postati osrednji prostor za študente in mlade raziskovalce na področju umetne inteligence, ta bo namreč služila predvsem aktualnim razpravam in izmenjavi znanj. Oblika pa je podobna Evropski poletni šoli logike, jezika in informacij (ESSLLI), ki poteka od leta 1989.


petek, 7. julij 2023 Na ponedeljkovem RIN seminarju prof. dr. Daniel Le Roux z Univerze Stellenbosch iz Južne Afrike

V ponedeljek, 19. junija je v sklopu ponedeljkovega RIN seminarja predaval gostujoči profesor Daniel Le Roux z Univerze Stellenbosch, Južna Afrika, ki je do 23. 6. 2023 v sklopu Erasmus izmenjave gostoval pri izr. prof. dr. Matjažu Kljunu z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

Profesor Le Roux je na Univerzi Stellenbosch v Južni Afriki vodja raziskovalne skupine za kognicijo in tehnologijo.  Njegovo raziskovalno področje pa obravnava razsežnosti interakcije med človekom in tehnologijo s poudarkom na kognitivnih in vedenjskih procesih - s katerimi ljudje tehnologijo sprejemajo in se ji prilagajajo tako individualno kot kolektivno - in kako slednje vpliva na posameznikovo učinkovitost in počutje. 

V sklopu ponedeljkovega seminarja z naslovom “Digital Distraction, Online Vigilance and the Goldfish Hypothesis: Making sense of the impacts of technology on attention” je predavatelj predstavil tako imenovano medijsko ekologijo, za katero je značilna vseprisotnost mobilnih računalniških naprav, ki ponujajo hitro rastočo paleto spletnih izkušenj. Nekatere študije pa opozarjajo, da tehnologija neposredno vpliva k zmanjševanju naše pozornosti, kar je skozi empirični pregled stanja predstavil tudi predavatelj in se usmeril tako na kratkoročne in dolgoročne učinke tehnologije na kognitivni nadzor.

     


četrtek, 6. julij 2023 Sodelovanje UP z Pennsylvania State University

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je podprlo projekt "Building Capacity for Sustainable Virtual Exchange Partnerships: The Pennsylvania State University and The University of Primorska".

Skupaj z Pennsylvania State University bomo v spletni obliki izvajali predmet Podatkovno inženirstvo in distribuirani informacijski sistemi.

Pennsylvania State University je na svetovni lestvici univerz ARWU (Academic Ranking of World Universities) uvrščena na 101. - 150. mesto.

Veselimo se nadaljnjega uspešnega sodelovanja.


Foto: Sarah Lynn DeCarlo | Onward State


sreda, 5. julij 2023 DR. DEAN LIPOVAC PREJEL NAGRADO GEORGE MARRA ZA ODLIČNOST V PISANJU

Dr. Dean Lipovac, prvi doktor znanosti, ki je zaključil študij na doktorskem programu Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP FAMNIT je na 66. mednarodnem kongresu SWST, ki je potekal od 25. do 30. junija 2023 v Ashevillu v Severni Karolini, ZDA, prejel nagrado George Marra Award za odličnost v pisanju.

Nagrado, ki se podeljuje za odličnost v pisanju in raziskovanju, je prejel za objavljen članek "Perception and evaluation of (modified) wood by older adults from Slovenia and Norway."

Komisija, ki so jo sestavljali trije člani, je vse prispevke ocenila na podlagi predhodno določenih meril, med katerimi so bili tudi jasnost uvodnega dela, sklep, ki je v skladu s cilji razsikave, jasnost analize in interpretacije, na način, da je razumljiva tudi tistim, ki niso seznanjeni s področjem, kakovost raziskave, kompleksnost problema, izvirnost in vpliv na sedanje znanje o temi.

“Vesel sem, da sem prejel to nagrado, saj je priznanje za naše raziskovalno delo in prizadevanja za razširjanje naših spoznanj tudi širši javnosti,” je dejal dr. Dean Lipovac.

Čestitke!

    


sreda, 5. julij 2023 Preizkusno predavanje dr. Sara Zupan

Dr. Sara Zupan bo imela v sredo, 12. julija 2023 ob 12:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Gonilne sile evolucije: Izjemnost spolne selekcije« bo potekalo v predavalnici Livade-FAMNIT 3 (3. nadstropje), v prostorih objekta Livade 1.0, Livade 6, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


ponedeljek, 3. julij 2023 Oddelek za biodiverziteto obiskala prof. dr. Marina Nonić z Univerze v Beogradu

UP FAMNIT je med 18. in 30. 6. 2023 obiskala gostujoča profesorica dr. Marina Nonić s Fakultete za GozdarstvoUniverze v Beogradu,  ki se je v sklopu Srednje Evropskega programa za izmenjavo študentov in profesorjev (CEEPUS) udeležila obiska pri prof. dr. Eleni Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. V tem času je s tukajšnjo ekipo izmenjala znanja ter predstavila dobre prakse tukajšnjim profesorjem, raziskovalcem in študentom.

   

"V času mojega obiska sem imela priložnost biti del čudovite ekipe, kjer smo v sodobnih in popolnoma opremljenih laboratorijih razpravljali o prihodnjem sodelovanju in možnih projektih. Gostiteljica in njen tim sta mi predstavila svoje rezultate in trenutno delo, ki je zelo zanimivo in koristno. Moje poučevanje pa je bilo povezano z ohranjanjem gozdno genskih virov v zaščitenih območjih Srbije, kjer sem predstavila metodologijo in nekatere rezultate naše ekipe s Fakultete za Gozdarstvo. Pri moji predstavitvi sem se osredotočila na primere dobrih praks na Nacionalnem parku “Kopaonik” ter omenile tudi ostale zaščitene površine. Veselim se, da bom lahko vso znanje, ki sem ga prejela na vaši fakulteti, delila med svojimi sodelavci in študenti. Verjamem, da je ta obisk začetek našega prihodnjega sodelovanja,” je opisala svojo izkušnjo.

 


nedelja, 2. julij 2023 Rektorica UP med vabljenimi predavatelji na Prvi balkanski matematični konferenci v Romuniji

Včeraj, 1. julija 2023, je v Piteștiju v Romuniji potekala Prva balkanska matematična konferenca — First Balkan Mathematics Conference (BMC).

Z namenom združevanja svetovnih strokovnjakov in mlajših udeležencev, spoznavanja novih raziskovalnih trendov in povečanja matematičnega sodelovanja na območju Balkana, je prvo BMC organiziralo Evropsko matematično društvo (EMS), gostil pa jo je Deseti kongres romunskih matematikov.

Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, je na BMC kot vabljena predavateljica za udeležence izvedla predavanje z naslovom »Hamiltonicity in Vertex-transitive Graphs«.

Drugi vabljeni govorci so bili:

  • Iakovos Androulidakis, Nacionalna in Kapodistrijska Univerza v Atenah, Grčija,

  • Laura Ciobanu, Univerza Heriot-Watt, Edinburgh, Združeno kraljestvo,

  • Aleksey Kostenko, Univerza v Ljubljani, Slovenija in Univerza na Dunaju, Avstrija ter

  • Monica Visan, Univerza v Kaliforniji, Los Angeles, ZDA.

Znanstveni program konference in predlog vabljenih predavateljev je oblikoval upravni odbor, katerega člani so bili Volker Mehrmann (nekdanji predsednik EMS), Betül Tanbay (nekdanja podpredsednica EMS) in Karine Chemla (predsednica Odbora EMS za evropsko solidarnost).

Rektorica UP je bila imenovana tudi v Znanstveni odbor, ki bo določil vabljene govorce za naslednjo izvedbo BMC.

Poleg EMS so bili drugi organizatorji tega regionalnega srečanja še: Romunsko matematično društvoInštitut za matematiko Simion Stoilow Romunske akademijeUniverza v Pitestiju in Matematično društvo jugovzhodne Evrope.