Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 8. junij 2023 Skupina za molekularno ekologijo z Oddelka za Biodiverziteto postala del evropskega projekta BEPREP

Kako pomembna je obnova narave za obnovitev biotske raznovrstnosti? Ali lahko pomaga tudi pri preprečevanju prihodnjih izbruhov bolezni kot so epidemije, pandemije? 

S podobnimi vprašanji se bo srečala skupina za molekularno ekologijo z Oddelka za Biodiverziteto,  ki je postala del evropskega projekta BEPREP. Katerega cilj je preprečiti prihodnje pandemije s preučevanjem in določanjem najboljših praks za obnovo biotske raznovrstnosti in javnozdravstvenih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za hitro prenosljive bolezni. 

    

V sklopu projekta se bodo ti usmerili na učinkovito in strateško komuniciranje skozi celotno izvedbo. Pri nagovarjanju ciljnih skupin osrednjih deležnikov pa bodo za čim večjo učinkovitost sporočil uporabljali različna komunikacijska orodja kot so: plakati, diapozitivi, predloge in dodatno gradivo -  letaki, infografike, ki bodo prilagojene različnim deležnikom in rezultatom projekta.  


Epidemije in pandemije so bile skozi zgodovino človeštva vselej prisotne, s svojo hitro prenosljivostjo pa ogrožajo zdravje in blaginjo ljudi po vsem svetu. Zaradi njihove nenadne pojavnosti bo preprečevanje takšne vrste izbruhov bolezni v prihodnje ključnega pomena tako na evropski kot tudi svetovni ravni. Kot pomembna paradigma pri zmanjševanju tveganja za bolezni pa je postala biodiverziteta - opredeljena kot glavno orodje za zmanjšanje tveganja za bolezni.

     

Glavni namen projekta BEPREP, ki je financiran z EU programa UNION HORIZON 2020, je predvsem dopolniti pomanjkanje znanja in zagotovil praktične smernice za vnaprej. V tem kontekstu bo projekt našel odgovore in zagotovil informacije pridobljene neposredno iz okolja. Ugotovitve kočnih rezultatov projekta bodo namreč pomembno pripomogle k ukrepom in odzivom pri morebitnih nadaljnjih okužbah.  

Projekt je financirani s strani EU programa UNION HORIZON 2020 - za raziskave in inovacije v okviru "hrane, bioekonomije, naravni viri, kmetijstvo in okolje."