Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 24. april 2023 Srebrna medalja za slovensko mlado matematičarko

Kdo so najboljše mlade matematičarke v Evropi?

V konkurenci 213 najboljših mladih matematičark z vsega sveta je na Evropski matematični olimpijadi za dekleta (EGMO) v Portorožu vseh 45 možnih točk zbralo 14 tekmovalk. Skupno največ točk je sicer zbrala ekipa Kitajske, sledila je ekipa Združenih držav Amerike in Avstralije, tekmovalke iz evropskih ekip (skupaj 151 tekmovalk) so osvojile 13 zlatih, 28 srebrnih in 39 bronastih medalj ter 33 pohval.

Tekmovalni del tedna je potekal v soboto in nedeljo, ko so dekleta po štiri ure in pol reševale tri naloge, ki so jih pripravili vrhunski matematiki.

Tekmovalka Katarina Grilj iz Slovenske Bistrice je na EGMO dobila srebrno medaljo, pohvale pa so prejele še tri slovenske tekmovalke.

"Realno gledano, če doma rešuješ nalogo in je uro, dve ne moreš rešiti, ne boš nadaljeval še dve uri, greš spat delat nič. Že samo razmišljanje štiri ure in pol je ogromno, da si zbran," je pojasnila letošnja najboljša slovenska udeleženka Katarina Grilj, ki ima sicer s preteklih olimpijad že dve bronasti medalji.

"Moraš se spomniti, kako bi rešil nalogo, ker nimaš pojma, na kakšen način bi prišel do rezultata. Dani so podatki, in potem se trudiš z računanjem in dokazovanjem," pa je tok misli med reševanjem nalog opisala Velenjčanka Ema Hojanki je poleg Kaje Rajter iz Maribora in Nece Camlek iz Ljubljane prejela pohvalo.

Druženje s sovrstnicami in opogumljanje deklet za STEM poklice prihodnosti

Z namenom opogumljanja deklet za STEM poklice prihodnosti, so organizatorji olimpijade v program vključili vrsto dogodkov, kjer so se tekmovalke lahko družile, ustvarjala mandale, se učile salse in spoznavale Slovenijo. V dneh po tekmovanju so se tako odpravile na ekskurziji v Postojnsko jamo in Ljubljano, pri pripravi dodatnih aktivnostih pa so aktivno sodelovali tudi nekateri sponzorji tekmovanja.

S slovesno podelitvijo medalj in priznanj se je olimpijada uradno zaključila, naslednje leto jo bo gostila Gruzija. Ob častnem pokroviteljstvu predsednice republike Nataše Pirc Musar, so pri organizaciji tekmovanja poleg DMFA-ja sodelovale Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Dogodek pa je podprlo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Rezultate tekmovanja lahko preverite tukaj: www.egmo.org.

Več fotografij je dostopnih tukaj: https://egmo2023.dmfa.si/galleries/.

Avtorja fotografij: Gašper Rebernik in Lucija Turnšek