Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 1. marec 2023 Vabljeni k ogledu 4. posnetka Famnitovega izleta v matematično vesolje 2022/23

Četrto predavanje letošnjega cikla Famnitovih matematičnih izletov z naslovom "Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov",  je izvedel Matjaž Kljun,  UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Matjaž Kljun je doktoriral iz računalništva na Univerzi v Lancastru v Združenem Kraljestvu. Njegovo glavno področje raziskovanja je interakcija človek-računalnik kjer ga zanimajo predvsem e-učenje, upravljanje z zasebnimi podatki, vseprisotno računalništvo, mešana in virtualna resničnost. Raziskovalno in pedagoško je delal oz. dela tudi na Luleå Univerzi (Švedska), NAIST (Japonska) in Ben-Gurion Univerzi (Izrael).

                                   
                                                                  Prosojnice so na voljo > TUKAJ

Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V 4. predavanju so bili predstavljeni konkretni primeri, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Predavatelj je predstavil različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za »razmejitev problemskega prostora« (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos, ter druge uporabe matematike. Tekom predavanja so razpravljali o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.


Naslednje predavanje Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu? bo izvedel Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje, v sredo, 22. marca 2023, ob 18.00, v veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.