Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 21. marec 2023 Na ponedeljkovem seminarju gostje z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT) gostil raziskovalce z laboratorija za oblikovanje interaktivnih medijev z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo  NAIST.

Profesorja izr. prof. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun sta ob prihodu gostom podrobneje razkazala Laboratorij za interakcijo človek-računalnik UP – HICUP, izmenjava znanj pa je bila izhodišče za diskusijo o področjih, ki jih prinaša hiter tehnološki razvoj. 

      

V sklopu ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike sta predavala izr. prof. dr. Masayukija Kanbara, ki je predstavil izsledke raziskav o sproščujočem učinku božanja in govora na telo in duha, in doc. dr. Taishi Sawabe, ki nam je približal koncept Comfort Intelligence – CI. Izvedeli smo več o inteligentnem sistemu, ki se ukvarja z udobjem potnikov v premikajočih se vozilih in zmanjševanjem anksioznosti. 

Med gosti je bil tudi prof. dr. Hirokazu Kato, direktor laboratorija IMD Lab (Interactive Media Design Lab). Dr. Kato je prejemnik mnogih nagrad na področju dopolnjene resničnosti, med drugim nagrade Virtual Reality Technical Achievement Award, ki jo podeljuje IEEE VGTC (IEEE Visualization & Graphics Technical Committee), in nagrade Lasting Impact Award  z 11. mednarodnega simpozija IEEE.