Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 4. april 2023 TEDEN ALUMNI UP

17.–21. april 2023

ZELENA, DIGITALNA IN VKLJUČUJOČA UP: SPODBUJATI, ŠIRITI IN VKLJUČEVATI SE V SKUPNOST ALUMNOV UP

Pridružite se nam na Tednu Alumni UP 2023 in z nami ustvarite zgodbe novih znanj, uspehov, prijateljstev ter možnosti medsebojnega deljenja, povezovanja in izmenjav – tako na osebni kot tudi strokovni ravni.

PRIJAVA TUKAJ

****

PONEDELJEK, 17. 4. 2023

  • 10.00    Delavnica: USTVARJALNA SUPERVIZIJA: PODPORA V SOOČANJU Z IZZIVI DELOVNEGA OKOLJA IN KONTINUIRANEGA STROKOVNEGA/PROFESIONALNEGA RAZVOJA, doc. dr. Aleksandra Schuller (prostori UP FHŠ)
  • 10.00    Predavanje: MOJ ŠEF, ALGORITEM – IZZIVI ALGORITEMSKEGA MANAGEMENTA ZA PRIHODNOST DELA, izr. prof. dr. Suzana Laporšek in asist. Barbara Švagan (Zoom)
  • 15.00    Delavnica: LAŽNE NOVICE IN INFORMACIJSKA PISMENOST, prof. dr. Vlado Kotnik (prostori UP FHŠ)
  • 17.00    ALUMNI UP FAMNIT TOČKA NA EGMO  Evropska dekliška matematična olimpijada (Avla hotela Histrion)

→ Delavnica: USTVARJALNA SUPERVIZIJA: PODPORA V SOOČANJU Z IZZIVI DELOVNEGA OKOLJA IN KONTINUIRANEGA STROKOVNEGA/PROFESIONALNEGA RAZVOJA, doc. dr. Aleksandra Schuller

UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

Delavnica predstavlja izkustveni seminar, namenjen refleksiji o temah, s katerimi se soočamo v procesih svojega strokovnega oziroma profesionalnega razvoja. Kot je razvidno že iz imena tega supervizijskega pristopa, je pri ustvarjalni superviziji v ospredju z umetnostnimi izraznimi sredstvi (risanje, pisanje, različne projekcijske/konkretizacijske tehnike ipd.) udejanjena praksa profesionalne refleksije: udeleženci bodo svoja vprašanja raziskovali s pomočjo različnih umetnostnih medijev oziroma izraznih načinov kakor tudi skozi pogovor. Tako prek ustvarjalnega procesa kot refleksivne prakse supervizanti dobijo nove uvide v raziskovane tematike, pogosto pa tudi že povsem konkretne odgovore in usmeritve za svoje nadaljnje delovanje, zato lahko vključenost v individualno, skupinsko ali timsko supervizijo predstavlja pomemben vir podpore in profesionalne rasti strokovnih delavcev.

→    Predavanje: MOJ ŠEF, ALGORITEM – IZZIVI ALGORITEMSKEGA MANAGEMENTA ZA PRIHODNOST DELA, dr. Suzana Laporšek in asist. Barbara Švagan

spletno predavanje (Zoom)

Digitalizacija in razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij sta močno spremenila obstoječe trende s področja managementa. Če smo bili do sedaj vajeni osebnega odnosa med zaposlenimi in nadrejenimi, so v preteklih letih velik del organizacije, delitve in nadzora dela prevzeli algoritmi. Ta fenomen lahko opazimo pri novih oblikah dela, kot je npr. platformno delo, pa tudi v tradicionalnih oblikah zaposlitve. Na delavnici bomo tako obravnavali nekaj ključnih vprašanj in izzivov, ki jih odpira razvoj algoritemskega managementa. 

→ Delavnica: LAŽNE NOVICE IN INFORMACIJSKA PISMENOST, prof. dr. Vlado Kotnik

UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

Z vzponom pametnih telefonov in platformizacijo medijev so lažne novice na družabnih omrežjih postale obsežna medijska industrija, ki širi svoj vpliv v vse kotičke naših življenj. Kako vemo, kaj je res in kaj ne? Kako prepoznati in preveriti dejstva lažne novice v družabnih medijih? Kako lažne novice spodkopavajo naše zaupanje v medije in demokratično javno sfero? Na podlagi česa še zaupati medijem? In kako še zaupati oblastem v medijih? Kaj nam zgodovina lažnih novic lahko pove o njih? Kakšen je vpliv lažnih novic danes? Kako prepoznati lažne novice v prihodnosti? Kaj je preverjanje dejstev? Kaj lahko storimo, da sami ne širimo lažnih novic? Kakšne so lahko koristne lekcije iz dosedanjega preučevanja lažnih novic? To so le nekatera pomembna vprašanja, ki bodo obravnavana in premišljana v interaktivnem vzdušju delavnice. Spoznali boste osnove kritične medijske ekologije in kritične medijske pedagogike za lažje razumevanje okoliščin in strategij produkcije lažnih novic. Naučili se boste krmariti med obilico informacij v medijskem okolju in ozavestili svoje lastno medijsko sebstvo – kako postati medijsko osveščen in družbeno angažiran nosilec in izvajalec kritičnega mišljenja, ki pomaga svet informacij narediti za bolj zanesljivo in zaupanja vredno skupno okolje.

→ ALUMNI UP FAMNIT točka na EGMO (Evropska dekliška matematična olimpijada)

Avla hotela Histrion (Obala 2, 6320 Portorož)

Mednarodno tekmovanje v matematiki – Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO) – je namenjena srednješolkam, ki jih zanima matematika s poglobljenim vidikom, segajočim prek osnovnega šolskega programa. 12. izvedbo dogodka bo tokrat gostila Slovenija – med 13. in 19. aprilom 2023 se bo namreč okoli 240 tekmovalk iz 60 držav pomerilo v svojem matematičnem znanju v Portorožu. EGMO že vse od prvega tekmovanja leta 2012 promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta. Navedeno je tudi del vrednot, ciljev in zavedanja Univerze na Primorskem, ki si želi privabljati uspešne in potencialne raziskovalke, zato je s ponosom aktivno udeležena pri pripravi in izvedbi olimpijade, ki jo kot krovna organizacija vodi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije).


TOREK, 18. 4. 2023

  • 9.00      UPgrade – razširi svoje znanje! Sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov UP (Avla Armerije UP in dvorišče UP FHŠ)
  • 10.00    Predavanje: DIGITALNI TRENDI KOMUNICIRANJA Z RAZLIČNIMI GENERACIJAMI POTROŠNIKOV, prof. dr. Tina Vukasović (Zoom)
  • 10.00    Predavanje: KRIPTOGRAFIJA PO KVANTNIH RAČUNALNIKIH, prof. dr. Nastja Cepak (prostori UP FAMNIT)
  • 13.30    Predavanje: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI, asist. Aja Bončina (objekt Livade 1.0)
  • 15.00    Delavnica: MERITEV TELESNE SESTAVE V PREHRANSKI POSVETOVALNICI, asist. Špela Bužinel in Luka Trapara (prostori UP FVZ)
  • 15.00    Predavanje: VIBEE: DRUŽABNO OMREŽJE NOVE GENERACIJE, Tine Flis (prostori UP FTŠ Turistica)
  • 16.30    Predavanje: RESTORATIVNA OKOLJA – OKOLJA, V KATERIH SE LJUDJE POČUTIMO IN FUNKCIONIRAMO BOLJE, dr. Dean Lipovac (prostori UP FAMNIT)

→ UPgrade – razširi svoje znanje! Sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov UP 

dvorišče UP FHŠ in avla Armerije UP (Titov trg 4, 6000 Koper)

→ Predavanje: DIGITALNI TRENDI KOMUNICIRANJA Z RAZLIČNIMI GENERACIJAMI POTROŠNIKOV, prof. dr. Tina Vukasović

spletno predavanje (Zoom)

Udeleženci bodo spoznali digitalne trende, ki zaznamujejo trženje v »novi realnosti« in so pomembni pri vzpostavljanju in ohranjanju učinkovite komunikacije med podjetji in različnimi generacijami potrošnikov.

→ Predavanje: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI, asist. Aja Bončina

objekt Livade 1.0 (Livade 4, 6310 Izola)

V uvodnem delu bo potekalo predavanje z naslovom »Genetska pestrost, sorodnost in reproduktivno prostorsko vedenje pri dveh pogostih vrstah kopitarjev«. Udeleženci bodo spoznali, kako lahko s pomočjo sodobnih molekularnih orodij spremljamo prostorsko in razmnoževalno vedenje prostoživečih živali, po uvodnem predavanju pa bodo sledile interaktivne delavnice na tematiko inovativnih metod monitoringa (spremljanje razširjenosti, številčnosti, idr. lastnosti prostoživečih živali), ki temeljijo na sodobnih pristopih digitalizacije, in sicer s pomočjo inovativne aplikacije SRNA (Spremljanje in Raziskovanje Narave z Aplikacijo) in VHF radijskega sprejemnika Biotracker. Izpostavljen bo tudi pomen državljanske znanosti pri raziskovanju in poznavanju lastnosti prostoživečih živali Slovenije. Udeleženci bodo v sklopu delavnic spoznali inovativne pristope monitoringa, ki omogočajo izboljšanje poznavanja, posledično pa tudi upravljanja in varstva prostoživečih živali v Sloveniji.

→ Delavnica: MERITEV TELESNE SESTAVE V PREHRANSKI POSVETOVALNICI, asist. Špela Bužinel in Luka Trapara

UP FVZ (Polje 42, 6310 Izola)

Udeleženci bodo imeli priložnost za izvajanje meritev telesne sestave s pomočjo telesnega analizatorja (tj. bioimpedančna tehtnica proizvajalca Tanita). Posamezniki bodo dobili vpogled v sestavo svojega telesa – telesne maščobe, puste telesne mase oz. mišične mase idr. in to dobili natisnjeno. Rezultate bomo na kratko pokomentirali in razložili vsaki skupini po opravljenih meritvah (to pomeni da vsi iz skupine počakajo da zaključi zadnji iz skupine, za tem bo sledila kratka 5 minutna obrazložitev rezultatov). Hkrati bomo na kratko predstavili delovanje in storitve, ki jih bo prehranska posvetovalnica UP FVZ ponujala v kratkem.

→ Predavanje️VIBEE: DRUŽABNO OMREŽJE NOVE GENERACIJE, Tine Flis

UP FTŠ Turistica (Obala 11a, 6320 Portorož)

Predavanje bo vodil mag. študent UP FM Tine Flis, idejni vodja projekta Vibee, tj. aplikacija, ki vzpodbuja aktivno druženje, povezuje ljudi s podobnimi interesi in informira o raznih aktualnih dogodkih. Namen predavanja je namreč želja po vzpodbujanju inovativnosti in podjetništva tako pri študentih kot vseh ostalih zainteresiranih.

→ Predavanje: RESTORATIVNA OKOLJA – OKOLJA, V KATERIH SE LJUDJE POČUTIMO IN FUNKCIONIRAMO BOLJE, dr. Dean Lipovac

UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

Restorativna okolja so prostori, ki ljudem omogočajo, da se sprostijo in si opomorejo od vsakodnevnega stresa. Ta okolja so lahko različnih oblik – od naravnih okolij, kot so gozdovi ali plaže, do umetnih prostorov, kot so parki ali vrtovi. Vsem restorativnim okoljem je skupno to, da zagotavljajo občutek miru, varnosti in oddiha od zahtev zunanjega sveta. Študije so pokazale, da ima lahko preživljanje časa v restorativnem okolju vrsto pozitivnih učinkov na duševno in telesno zdravje ljudi, vključno z zmanjšanjem ravni stresa, izboljšanjem razpoloženja in izboljšanjem kognitivnih funkcij. Načrtovanje in ustvarjanje restorativnih okolij je zato pomemben vidik za arhitekte, urbaniste in oblikovalce, ki želijo spodbujati dobro počutje v svojih skupnostih.


SREDA, 19. 4. 2023

10.00    SPREHOD PO MESTU: PLASTI KOPRA, doc. dr. Boštjan Bugarič (Koper)

15.00    Predavanje: KAKO V KOMUNIKACIJI MANIPULIRAMO S SVOJIMI SOGOVORNIKI, izr. prof. dr. Janez Mekinc (prostori UP FTŠ Turistica)

16.00    Predavanje: RUBIKOVA KOCKA: OD TEORIJE GRUP, PREKO ALGORITMOV DO HITROSTNEGA REŠEVANJA, doc. dr. Branko Kavšek (prostori UP FAMNIT)

18.00    Predavanje: KAKO VEMO, KAJ VEMO, asist. dr. Katja Berčič (prostori UP FAMNIT)

19.00    Predavanje: PRIJATELJI ALI SOVRAŽNIKI – PRI RASTLINAH JE VSE MOGOČE, asist. dr. Katarina Šoln (prostori UP FAMNIT)

19.00    23. FVZvečer, Katedra za kineziologijo (Zoom)

→ SPREHOD PO MESTU: PLASTI KOPRA, doc. dr. Boštjan Bugarič

Zbirno mesto: Titov trg (6000 Koper)

→ PredavanjeKAKO V KOMUNIKACIJI MANIPULIRAMO S SVOJIMI SOGOVORNIKI, izr. prof. dr. Janez Mekinc

UP FTŠ Turistica (Obala 11a, 6320 Portorož)

Cilj predavanja je osvetlili pomen poznavanja vrednostnega sistema sebe in sogovornikov. Govorili bomo o načinih pozitivne manipulacije v komunikaciji prek poznavanja vrednostnega sistema posameznika, o čustveni učinkovitosti v komunikaciji, o komunikaciji v konfliktnih in stresnih situacijah ter nenazadnje o razlikovanju med čustvenimi in vedenjskimi reakcijami v težavnih in stresnih situacijah.

→ PredavanjeRUBIKOVA KOCKA: OD TEORIJE GRUP, PREKO ALGORITMOV DO HITROSTNEGA REŠEVANJA, dr. Branko Kavšek

UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

Vsi poznamo Rubikovo kocko, kaj ne? Pravijo, da je to najbolj prodajana igrača na svetu. Vse od leta 1974, ko jo je izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, je bilo prodanih skupaj prek 300 milijonov kock po vsem svetu (če upoštevamo tudi njene izpeljanke). Rubikova kocka je svoj višek popularnosti dosegla v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je postala predmet preučevanj tako matematikov, računalničarjev, kot nasploh vseh ljubiteljev te sestavljanke. Na delavnici bomo spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili se bomo algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke. Na koncu pa se bomo podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t. i. »hitrostne kocke«. Videli bomo, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in bomo tako spoznali Friedrichovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato se bomo dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.

→ Predavanje: KAKO VEMO, KAJ VEMO, dr. Katja Berčič

UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

Kot vsi vemo, če ne znamo postaviti ravno pravega vprašanja, popularna orodja za iskanje povsem odpovedo. Ta težava je splošna. V vedno večjih količinah znanja vedno težje najdemo, kar nas zanima – to velja tudi (ali še posebej) za matematiko. Na predavanju bo tekla beseda o tem, zakaj je v kombinatoriki včasih lažje najti izrek kot v analizi ali topologiji, kaj bi lahko naredili, da bomo imeli v prihodnosti boljše iskalnike po matematičnem znanju, ter kakšno vlogo pri tem igrajo matematične baze in formalna matematika.

→ Predavanje: PRIJATELJI ALI SOVRAŽNIKI – PRI RASTLINAH JE VSE MOGOČE, dr. Katarina Šoln

UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

Rastlinski svet je precej podoben človeškemu: nekatere rastline so najboljše prijateljice, druge pa so smrtne sovražnice. Razlog se skriva v kemijskih spojinah (alelokemikalijah), ki jih nekatere rastline sproščajo v zemljo in z njimi zaustavijo rast sosednjih rastlin. Ta pojav se imenuje alelopatija. Predavateljica že več let preučuje to »skrivno rastlinsko orožje« v laboratoriju. Vedno se zgodi podobno: alelokemikalije zavrejo rast korenine drugih rastlin. Ta drama propadanja se dogaja v koreninskem vršičku. V tem najbolj oddaljenem delu korenine poteka rast, hkrati pa ga lahko alelokemikalije tudi najhitreje prizadenejo. Predavateljica bo razjasnila, kako deluje alelopatija, kaj se v koreninah dogaja na celičnem nivoju in ali se lahko rastline sploh branijo pred alelopatijo. Mogoče pa spoznate, da je rastlinski svet precej bolj zanimiv, kot ste mislili …

→ 23. FVZvečer, Katedra za kineziologijo UP FVZ

Spletni dogodek (Zoom)


ČETRTEK, 20. 4. 2023 – MEETUP

    

VABLJENI NA OSREDNJI DOGODEK TEDNA ALUMNI UP!

Avla UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

  • 17.00    Kvintet Osminka
  • 17.10    Karierne zgodbe alumnov UP (video)
  • 17.20    Uvodni pozdrav rektorice Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdije Kutnar in predsednika Alumni UP izr. prof. dr. Mirka Prosena
  • 17.30    Kvintet Osminka
  • 17.35    »Per aspera ad astra«: pogovor s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije g. Markom Lotričem
  • 17.50    Standup nastop, Perica Jerković
  • 18.10    Ambientalna spremljava ob druženju

PETEK, 21. 4. 2023

  • 10.00    Delavnica: KINEZIOLOGI – OD FAKULTETE DO (SAMO)ZAPOSLITVE, izr. prof. dr. Klemen Širok (prostori UP FVZ)
  • 11.00    Predavanje: COMPUTATIONAL TECHNIQUES FOR BINOMIAL DIVISIBILITY BY TWO PRIMESizr. prof. dr. Russ Woodroofe (prostori UP FAMNIT)
  • 15.00    Predavanje: DIMENZIJE RAZLIČNOSTI IN MEDSEBOJNO RAZUMEVANJE, asist. Metka Malčič (prostori UP FHŠ)

→    Delavnica: KINEZIOLOGI – OD FAKULTETE DO (SAMO)ZAPOSLITVE, izr. prof. dr. Klemen Širok

UP FVZ (Polje 42, 6310 Izola)

Delavnica je namenjena predstavitvi zaposlitvenih poti kineziologov. V okviru zaposlitev v javnem sektorju bomo poleg destinacij predstavili tudi (morebitne) zaposlitvene pogoje. Večji del delavnice pa bo namenjen predstavitvi zaposlitvenih možnosti za kineziologe v privatnem sektorju. Tu bomo naslovili sledeča vprašanja, kako začeti (razvoj in testiranje podjetniške ideje), kako izbrati ustrezno pravno osebo, kaj je potrebno za izpolnjevanje pogojev, pridobitev oz. zagotovitev ustrezne dokumentacije, ter kako snovati in izvesti ustrezen trženjski pristop. Delavnica se bo zaključila z odgovori na vprašanja in reševanjem morebitnih težav udeležencev.

→    Predavanje: DIMENZIJE RAZLIČNOSTI IN MEDSEBOJNO RAZUMEVANJE, asist. Metka Malčič

UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

Mnogotere spremembe, predvsem globalizacija, migracije, tehnološki napredek in njihove posledice nas kot posameznike in kot družbo postavljajo pred nove izzive, za katere je potrebno razvijati drugačne, specifične veščine in kompetence. Na delavnicah si bodo udeleženci s pomočjo iztočnic na izbrano temo (različni teksti, avdio- in videoposnetki…), prek skrbno pripravljenih dejavnosti in kreativne uporabe IKT, dela v dvojicah in v manjših skupinah, širili znanje, izmenjevali izkušnje in poglede, spoznavali sebe in druge, razmišljali o različnih dimenzijah prostora, o preteklosti in sedanjosti, o podobnostih in razlikah. Delavnice bodo spodbujale sodelovanje, izmenjavo in kreativnost.


  

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.