Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 18. februar 2023 Uspešen zaključek tečaja – Uvod v prepoznavanje opraševalcev

Podatki kažejo, da številčnost opraševalcev po vsej Evropi in drugod hitro upada zaradi česar sta njihovo spremljanje in ohranjanje postala prednosta naloga raziskovalcev. 

Med 15. in 17. februarjem je, v kampusu Livade v Izoli, potekal tečaj divjih opraševalcev, ki ga je v okviru akcije COST Akcije ConservePlants (CA18201) organiziral oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT. 

Tečaj spodbuja spoznavanje in pomen divjih opraševalcev,  ki zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev na planetu - opraševanje. S tem namenom so se udeleženci preko teoretičnih in praktičnih vsebin spoznavali z njihovim pomenom in prepoznavo. 

V tri - dnevnem programu je, po uvodnem pozdravu, sledilo prvo predavanje Huga Gasparija, ki je predal znanje o pomenu glavnih skupin opraševalcev v katere sodijo čebele, metulji in muhe trepetavke ter udeležence seznanil z metodami monitoringa in njihovega ohranitvenega statusa. S poznavanjem metuljev je nadaljeval Marco Bonifacinoo, v popoldanskih urah pa so znanje prenesli na njihovo določevanje in demonstracijo preparacije vzorcev. 

Naslednji dan so Simone Flaminio, Andrej Gogala in Hugo Gaspar podrobneje predstavili čebele, njihovo biologijo, ekologijo in taksonomijo. V popoldanskih urah pa so v interaktivni delavnici prepoznavali njihovo raznolikost. 

V zadnjem dnevu je Maarten de Groot v predavanju predstavil pomen muh trepetavk, Hugo Gaspar pa jih je vodil skozi praktični del, kjer so se udeleženci preizkusili v njihovi identifikaciji. 

Tridnevnega tečaja se je udeležilo preko 15 naravovarstvenikov in raziskovalcev na začetku kariere iz vse Evrope, vodili pa so ga strokovnjaki iz Italije, Portugalske, Nizozemske in Slovenije.