Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 12. junij 2023 UP FAMNIT OBISKALI NADARJENI UČENCI

V sončnem Kopru se je danes, 12. junija, zbralo 45 nadarjenih učencev in učenk, z OŠ Oskarja Kovačiča ŠkofijeOŠ Solkan in OŠ Dušana Bordona, ki smo jim v sklopu naravoslovnega dneva pripravili številne poučne in zanimive delavnice. 

Po sprejemu učencev in njihovih učiteljic, so ti pričeli z prvo delavnico z naslovom “ Od kač in lestev do cene delnic”, ki jo je izvedla asist. dr. Ana Zalokar z Oddelka za matematiko. V sklopu delavnice je bilo govora o markovski verigi, imenovani po ruskem matematiku Andreju Markovu (1856-1922). Še posebej poučno in zabavno je bilo ob namiznih igrah, kjer so preštevali poti, napovedovali vreme in opazovali kaj se dogaja na borznem trgu. 

    

Nato so prešli iz bolj matematičnih na bolj računalniške vsebine z delavnico “Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik,” ki jo je izvedel doc. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.  Predavatelj je uvodoma predstavil računalnik in njegovo delovanje, ter se za bolj podrobno razumevanje vrnili nazaj v zgodovino. V nadaljevanju so učenci odkrivali tudi v kakšnem vrstnem redu naj obiščejo trgovine v Kopru, da bodo našli njihov priljubljeni sladoled in tudi kdaj bo konec sveta.

      

Ob koncu so se učenci okrepčali s sendviči, ki smo jih za njih pripravili in se po krajšem odmoru odpravili v Livade, kjer so nadaljevali s svojim dnevom.

V objektu 1.0, v Livadah so učence pričakali profesorji in študenti in jih razdelili v dve skupini.

Delavnica “Kaj se skriva pod mikroskopom?,” ki jo je izvedla dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto, je učence popeljala v skrivnostni svet rastlin in živali. Na delavnici so se učenci seznanili z delovanjem svetlobnega mikroskopa in o pripravi svežega preparata, ter nadaljeval s samostojnim mikroskopiranjem. V sklopu delavnice so si pogledali praživali v kapljici vode, opazovali kloroplasti v listu in ugotavljali kaj daje barvo cvetovom. Poleg tega so določali tudi prisotnost škroba v banani in se skupaj čudili zanimivemu svetu pod mikroskopom. Delavnica je potekala v okviru štipendiranja mladih znanstvenikov World Federation of Scientists (WFS).

Mladi nadarjeni pa so se v sklopu delavnice Varnost na spletu,” ki so jo izvedli asist. Tjaša Ogrizek, Matija Zagoranski, študent podiplomskega študijskega programa Biopsihologija in Matej  Kržišnik, študent podiplomskega študijskega programa Psihologija, seznanili s fascinantnim svetom spletnih družebnih omrežji, njihovimi zanimivostmi kot tudi tveganjem, ki se skriva v ozadju. Glavni namen predavateljev je bil namreč spodbuditi in opolnomočiti udeležence k odgovorni in varni uporabi družbenih omrežji ter s tem zmanjšati vpliv negativnih posledic, ki so pogosto rezultat neprevidnosti ali neznanja.