Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 24. julij 2023 Pričetek PRVE Evropske poletne šole umetne inteligence ESSAI & ACAI 2023

Umetna inteligenca je v zelo kratkem času doživela korenito spremembo, kar je neposredno vplivalo na različna področja naših življenj. Nekateri v tem vidijo odlično priložnost medtem ko drugi grožnjo človeštvu. Zato sta spoznavanje neznanega in izobraževanje ključna pri prilagajanju, spopadanju s strahom in odkrivanju možnosti, ki jih UI prinaša ljudem.

     
                                                                                    Vir: STA

Danes se je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pričela prva Evropska poletna šola umetne inteligence, ki jo soorganizira Univerza na Primorskem. Poletno šolo bo danes, ob 18.00 uri, svečano otvorila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, ki se bo nekaterih tečajev udeležila tudi sama, na otvoritvenem dogodku pa bosta udeležence nagovorila tudi rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar in doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, ki je predsednica lokalnega organizacijskega odbora.

Navdušenci nad UI bodo imeli tako do vključno 28. julija 2023 na voljo kar 36 tečajev, ki bodo vsebovali  raznolike tematike umetne inteligence. Strokovno znanje bodo udeležencem predajali ugledni predavatelji iz svetovno priznanih univerz (npr. Cambridge, Oxford, Stanford, Yale, KU Leuven, Sapienza itd.), raziskovalnih inštitutov (npr. CNRS) in podjetij (npr. Google DeepMind, Microsoft Research, VMware).

     
                                                                                      Vir: STA

Tečaji bodo zajemali področja planiranja in preiskovanja, avtomatizacije strojnega učenja, velikih jezikovnih modelov (kamor spada npr. ChatGPT), spodbujevalnega učenja, robotike, nepristranskosti, pravičnosti in zasebnosti v UI itd. Celotna sekcija ACAI z naslovom "UI za znanost" bo posvečena uporabi umetne inteligence za odkrivanje novega znanja na različnih področjih znanosti, npr. biologiji in genetiki, vedah o Zemlji in življenju, formalizaciji znanja, avtomatizaciji znanstvenega raziskovanja, kvantnemu strojnemu učenju itd.

Uvodno plenarno predavanje bo imel prof. Jure Leskovec z univerze Stanford na temo grafovskih nevronskih mrež.

    
                                                                Vir: ŠOU, prof. Jure Leskovec

Okrogli mizi - odprti za javnost 

V torek, 25. julija, ob 18. uri, bo na sporedu tudi okrogla miza Umetna inteligenca za družbo. Ob boku predsednice Republike Slovenije bo sodelovalo pet priznanih strokovnjakov z različnih področij. V četrtek, 27. julija, ob 18. uri, bo okrogla miza na temo umetne inteligence za znanost, ki bi gostila vrsto uglednih strokovnjakov, ki bodo razpravljali o posebnih izzivih, s katerimi se sooča umetna inteligenca na poti proti znanstvenim odkritjem.

Organizatorji ESSAI & ACAI 2023

ESSAI & ACAI 2023 gosti SLAIS, Slovensko društvo za umetno inteligenco. Pri organizaciji sodelujejo še  Univerza v Ljubljani (UL), Institut Jožef Stefan (IJS) in Univerza na Primorskem (UP).

Predsednica lokalnega organizacijskega odbora je doc. dr. Vida Groznik z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. Podpredsednik lokalnega organizacijskega odbora pa doc. dr. Aleksander Sadikov, predsednik društva SLAIS.

Podporniki dogodka

Podporniki dogodka so Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko, Institut "Jožef Stefan", Univerza na Primorskem, EurAI (European Association for Artificial Intelligence), projekt TAILOR (Foundations of Trustworthy AI - Integrating Reasoning, Learning and Optimization), CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe), Artificial Intelligence Journal, Turizem Ljubljana, Ljubljanski potniški promet, Evropska vesoljska agencija, SPIRIT Slovenija, AIDA (International AI Doctoral Academy).

Več o programu > TUKAJ