Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

torek, 25. april 2023 Vabimo vas na 2. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Vabimo vas na 2. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu.

***

Zelena rega (Hyla arborea) je med 3 in 5 cm velika in izjemno prikupna dvoživka. Je edina vrsta rege v Sloveniji. Poleg njenega videza je posebej markantna zaradi njenih plezalnih sposobnosti, ki jih omogočajo okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov. Spretno pleza po listih in vejah dreves in grmovnic, po trstičju in drugih rastlinah podobnih velikosti. Večinoma je aktivna podnevi, a njeno prisotnost najlažje zaznamo po sončnem zahodu v času parjenja (pozno spomladi in zgodaj poleti), ko se odrasli samci posebej intenzivno oglašajo. Uglašeno oglašanje skupine samčkov se ob tihem večeru zlahka sliši tudi nekaj kilometrov daleč. Zelena rega je zavarovana vrsta in je na slovenski Rdeči seznam uvrščena v kategorijo ranljiva (V). Predvsem jo ogroža hitro izginjanje primernih habitatov zaradi urbanizacije, zasipavanja in izsuševanja. Resen problem so tudi vse vrste onesnaževanja, ki lahko privedejo do sprememb v kakovosti vode. Prav tako pa grožnjo predstavlja vnos rib v vodne habitate, kjer se razmnožuje.

    
Zelena rega (Hyla arborea)
                                             

V sodelovnju s Parkom Škocjanske jame, bo v soboto 20. maja 2023 potekala 2. REGALNICA, s pričetkom ob 18. uri. Izhodiščna točka dogodka bo Promocijski kongresni center Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame, Matavun 8, 6215 Divača). Dogodek se bo zaključil okoli polnoči. Uvodoma bomo pričeli z družabnim dogodkom, kateremu bo sledila predstavitev lanksih rezultatov in terenskega dela. Nato se bomo razdelili v skupine in se podali na teren. Vsaka skupina bo dobila nekaj koordinat, nato pa se bo podala na popis prisotnosti zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre.

Udeležba na dogodku je brezplačna, a je potrebna prijava, saj je število mest omejeno.

Prijavite se preko spletnega obrazca (prijave se odprejo 3. maja 2023).

Organizatorji dogodka:

  • doc. dr. Martina Lužnik in asist. Martin Senič, Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
  • dr. Renata Rozman, Javni zavod Park Škocjanske jame
  • Sara Strah, študentka Varstva Narave UP FAMNIT

K izvedbi dogodka bodo svoje prispevali tudi študenti na projektu AmphibiaCheck, katerega cilj je spremljanje populacij dvoživk v Parku Škocjanske jame dvoživk in ozaveščanje o problematikah s katerimi se dvoživke soočajo. Na dan dogodka bodo pomagali pri izvedbi in poskrbeli za dodatno promocijo dvoživk.


Dnevni red

Sobota 20. maj 2023:

18.00  Zbor

- Predstavitev popisa zelene rege, skupaj s predstavitvijo lanskih rezultatov

- Razdelitev v skupine in prejem podrobnejših navodil po skupinah

- Uvodno druženje z malico

20.00  Odhod na teren - pričetek popisa zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov,  Krasa in Slovenske Istre

00.00  Povratek na izhodišče

Nekaj o začetkih in pomenu organizacije takšnih dogodkov

Maja 2022 je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT s podporo AEBR (The Association of European Border Regions) in Parka Škocjanske jame izvedel 1. REGALNICO – popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu. Dogodka se je udeležilo 50 udeležencev, med katerimi ni manjkalo študentov bioloških smeri, strokovnjakov in drugih zainteresiranih iz lokalnega okolja kot tudi širše. Po družabnem uvodnem delu so se razdelili v 16 skupin in opravili večerni terenski popis. Skupno so pregledali 112 lokacij – kalov in tudi drugih vodnih habitatov – od tega je bila zelena rega zaznana na 25 lokacijah. Glavni cilj takšnega dogodka je s pristopom ljudske znanosti, ob podpori strokovnjakov, preveriti prisotnost zelene rege na lokacijah, kjer je bila v preteklosti že zaznana. Rezultati REGALNICE pri tem bistveno prispevajo k boljšemu poznavanju stanja lokalnih populacij zelene rege na pregledanem območju. Zaradi dobrega odziva javnosti in uspešnosti izvedenega dogodka so se odločili, da dogodek ponovijo.