Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 8. marec 2023 Šesto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na šesto letošnje predavanje z naslovom Raziskovanje velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca,

ki bo v sredo, 15. marca 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predaval bo Nik Šabeder (Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani).

Raziskovanje zveri velja za poseben izziv in mnogim raziskovalcem predstavlja pravo strast. Tekom predavanja bomo spoznali, kako poteka delo doktorskega študenta, ki svoje raziskovalno delo opravlja na leopardih in gepardih v Namibiji. Avtor bo predstavil terenske izkušnje ter samo delo od analiz podatkov do priprave rezultatov. Analize podatkov, pridobljenih v prvi namibijski ekspediciji, so v teku in na predavanju bodo predstavljeni preliminarni rezultati o izbiri dnevnih počivališč leopardov ter zanimivih medvrstnih in znotrajvrstnih interakcijah leopardov in gepardov. Poleg raziskovalnega dela pa bo predavatelj prikazal tudi, kako poteka življenje v tej zanimivi državi na jugu Afrike. 

                                   

Nik Šabeder je magister ekologije in biodiverzitete in mladi raziskovalec na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo velikih mačk Afrike. V sklopu svojega doktorata se ukvarja z raziskovanjem ekologije in medvrstne ter znotrajvrstne interakcije leopardov in gepardov na raziskovalnem območju v Namibiji. V Sloveniji sodeluje tudi pri terenskem delu v sklopu raziskav evrazijskega risa in divje mačke. V prostem času se poleg delovanja v nevladnih organizacijah s področja narave posveča raziskovanju mokrišč, kjer se ukvarja predvsem s kačjimi pastirji in dvoživkami. Znanje z vseh navedenih področij že več let uspešno predaja naprej na dijaških in študentskih bioloških raziskovalnih taborih.


Če ste predavanje Projekt LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov v Sloveniji, ki ga je predavala Katja Poboljšaj, zamudili si ga lahko ogledate tukaj.