Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 31. januar 2023 Vabljeni k ogledu videoposnetka 3. predavanja Famnitovih izletov v matematično vesolje

V okviru tretjega predavanja je dr. Ted Dobson (UP FAMNIT in UP IAM) obravnaval graf, ki velja za razmeroma preprost objekt. Ima dva sestavna dela in sicer točke (ki jim pravimo vozlišča) in črte med pari točk (ki jim pravimo povezave). Glavno vprašanje je, kdaj sta dva grafa zares “enaka” ter kaj to pravzaprav pomeni. To je znan problem, ki mu pravimo “problem izomorfizma grafov”. Po ogledu nekaj primerov so razpravljali o trenutnem stanju problema in nato obravnavali grafe, ki so “simetrični”.

O predavatelju:

Ted Dobson je leta 1995 doktoriral na Louisiana State University v ZDA. Po 20 letih na Univerzi v Misisipiju v ZDA in dolgoletnemu gostovanju pri slovenskih matematikih je leta 2018 postal profesor na Univerzi na Primorskem. Njegovo raziskovalno področje so simetrije na grafih, skupaj s povezanimi področji.

             

Prosojnice iz predavanja so objavljene TUKAJ. 


Naslednji dogodek bo v sredo, 22. februarja 2023, ob 18.00 uri. Dr. Matjaž Kljun, bo izvedel predavanje z naslovom Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov. Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT / ZOOM povezava.

                                         

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.