Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. april 2023 UP FAMNIT IN UP FHŠ V SKLOPU NARAVOSLOVNEGA DNEVA GOSTILA DIJAKE IN DIJAKINJE GIMNAZIJE ŠIŠKA

UP FAMNIT in UP FHŠ sta včeraj, 26. aprila 2023, v sončnem Kopru in Izoli, gostila dijake in dijakinje Gimnazije Šiška, ki so se udeležili naravoslovnega dneva. 

Srednješolci so preko predavanj, eksperimentov in delavnic spoznavali zanimive vsebine in se pri tem zabavali.

   

Po uvodnem pozdravu na Titovem trgu, je pod vodstvom UP FHŠ, sledila delavnica "Kartiranja stavb po starem mestem jedru Kopra s pametnimi telefoni", ki sta jo vodila Miha Koderman, Valentina Brečko Grubar in Mojca Poklar. Z vajo so bili dijaki neposredno postavljeni v okolje in se spoznali z Geografskimi informacijskimi sistemi. 

  

Po krajšem predahu so se dijaki skupaj s profesoricami odpravili v Livade v objekt 1.0., kjer so nadaljevali z aktivnostmi, ki sta jih za njih pripravila Oddelek za biodiverziteto in Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT. 

Tam so se najprej razdelili v dve skupini in nadaljevali z delavnico "Spoznavanje aromatičnih rastlin na raziskovalen način," ki jo je vodila doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT. Predavateljica je v sklopu zanimivih vsebin popeljala dijake v svet raziskovanja aromatčnih rastlin, kjer so spoznavali dragocene zdravilne rastline in metode za pridobivanje eteričnega olja in hidrolata ter drugih rastlinskih izvlečkov. 

   

  

V sklopu delavnice BIOINFORMATIKA - od zaporedja DNA do fenotipa" pod vodstvom doc. dr. Matjaža Hladnika, so dijaki spoznali skrivnosti DNA, njihovih mutacij in njihove procese ter se na interaktiven način skozi nekaj praktičnih primerov spoprijeli z bioinformacijsko analizo. 

   

Naravoslovni dan so zaključili z delavnico "Vloga dijakov kot laičnih znanstvenikov pri spremljanju biotske raznovrstnosti," ki sta jo izvedla Aja Bončina in Luka Duniš z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Dijaki so spoznavali inovativne pristope spremljanja biotske raznovrstnosti, ter bili predstavljeni z nekaterimi vsebinami  priročnika “ Ohranjanje krajinske značilnosti v kmetijski krajini. V zaključnem delu pa so se odpravili na teren in se s pomočjo naprave Biotracker odpravili v iskanje mladiča evropske srne. 

  

torek, 25. april 2023 UP del projekta za spodbujanje transverzalnih digitalnih kompetenc v visokem šolstvu

Erasmus+ projekt »FTDCHE/Sollertia« je združil 5 članic (Univerza na Primorskem, Univerza v Malagi, Politehnična univerza v Bukarešti, Univerza Leuven-Limburg, Državna univerza uporabnih znanosti Šiauliai), ki bodo skupaj sodelovale s ciljem spodbujanja transverzalnih digitalnih kompetenc v visokem šolstvu. Sollertia je skupno ime 3-letnega projekta Erasmus+ KA220-HED »FTDCHE« (Fostering the Transversal Digital Competences in Higher Education), ki se je pričel decembra 2022, in njegovega sistema »LMS« (Learning Management System).

Namen projekta je spodbujanje posodabljanja naprednih digitalnih veščin državljanov na splošno in zlasti visokošolskih študentov ter tako olajšati prilagajanje trgu dela, ki je v nenehnem razvoju.

Komu je projekt namenjen?

Izobraževalcem nudi splošni kurikulum in metodološki vodnik o digitalnih kompetencah, prilagojen posodobljeni strategiji poučevanja (Learning Design), študente pa spozna z LMS sistemom za upravljanje učenja (Learning Management System), imenovanim Sollertia, kot sredstvom za učno izkušnjo digitalnih kompetenc na srednji/napredni ravni. Zelo koristen je tudi za podjetja, še posebej mala in srednja, ki imajo težave pri zaposlovanju usposobljenega kadra s poznavanjem njihovih tehnoloških potreb.

Projekt sofinancira Evropska komisija.

Nova spletna stran projekta: https://www.ftdche.eu/.


Vir: https://www.ftdche.eu/digital-agency-home/project/


torek, 25. april 2023 Naravoslovni dan OŠ Dante Alighieri Izola

V ponedeljek, 24. aprila 2023, je v Livadah v objektu 1.0., potekal naravoslovni dan za osnovnošolce OŠ Dante Alighieri Izola. Dan so posvetili dnevu Zemlje, zato sta Oddelek za aplikativno naravoslovje in Oddelek za biodiverziteto pripravila poučne vsebine o naravoslovnih vedah.

Po toplem sprejemu predavateljev so se osnovnošolci, 7. 8. in 9. razreda, razporedili v tri različne skupine in pričeli z dnevom polnih zanimivih in poučnih vsebin.

V sklopu delavnic so spoznali področje genetike in njen pomen pri proučevanju rastlin, doc. dr. Matjaž Hladnik z Oddelka za aplikativno naravoslovje pa je poleg zanimive vsebine učence navdušil z zanimivim poskusom ekstrakcije DNA iz jagod. 

    

    

Poleg tega so učenci v sklopu delavnic spoznavali raznolikost in barvitost sredozemskega prostora, ta se namreč uvršča med najstarejše ekosisteme in omogoča pridelavo kakovostne mediteranske prehrane. V tokratni delavnici je doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje popeljala svojo skupino v svet aromatičnih rastlin, kjer so preučevali genetske značilnosti sredozemskih kulturnih rastlin ter spoznali delo v genetskem laboratoriju. Skupaj so se poučili o dragocenih aromatičnih rastlinah, pod katere spada tudi rožmarin, iz katerega so naredili hidrolat in eterično olje.

    

    

Raziskovalka Minja Krstič z Oddelka za biodiverziteto pa je za svojo skupino pripravila zanimivo predavanje in delavnico o prostoživečih živalih v Sloveniji. Osnovnošolci pa so se s pomočjo naprave Biotracker odpravili v iskanje mladiča evropske srne. 

  


torek, 25. april 2023 Vabimo vas na 2. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu

Vabimo vas na 2. REGALNICO - popis zelene rege (Hyla arborea) v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu.

***

Zelena rega (Hyla arborea) je med 3 in 5 cm velika in izjemno prikupna dvoživka. Je edina vrsta rege v Sloveniji. Poleg njenega videza je posebej markantna zaradi njenih plezalnih sposobnosti, ki jih omogočajo okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov. Spretno pleza po listih in vejah dreves in grmovnic, po trstičju in drugih rastlinah podobnih velikosti. Večinoma je aktivna podnevi, a njeno prisotnost najlažje zaznamo po sončnem zahodu v času parjenja (pozno spomladi in zgodaj poleti), ko se odrasli samci posebej intenzivno oglašajo. Uglašeno oglašanje skupine samčkov se ob tihem večeru zlahka sliši tudi nekaj kilometrov daleč. Zelena rega je zavarovana vrsta in je na slovenski Rdeči seznam uvrščena v kategorijo ranljiva (V). Predvsem jo ogroža hitro izginjanje primernih habitatov zaradi urbanizacije, zasipavanja in izsuševanja. Resen problem so tudi vse vrste onesnaževanja, ki lahko privedejo do sprememb v kakovosti vode. Prav tako pa grožnjo predstavlja vnos rib v vodne habitate, kjer se razmnožuje.

    
Zelena rega (Hyla arborea)
                                             

V sodelovnju s Parkom Škocjanske jame, bo v soboto 20. maja 2023 potekala 2. REGALNICA, s pričetkom ob 18. uri. Izhodiščna točka dogodka bo Promocijski kongresni center Pr Nanetovih (Park Škocjanske jame, Matavun 8, 6215 Divača). Dogodek se bo zaključil okoli polnoči. Uvodoma bomo pričeli z družabnim dogodkom, kateremu bo sledila predstavitev lanksih rezultatov in terenskega dela. Nato se bomo razdelili v skupine in se podali na teren. Vsaka skupina bo dobila nekaj koordinat, nato pa se bo podala na popis prisotnosti zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov, Krasa in Slovenske Istre.

Udeležba na dogodku je brezplačna, a je potrebna prijava, saj je število mest omejeno.

Prijavite se preko spletnega obrazca (prijave se odprejo 3. maja 2023).

Organizatorji dogodka:

  • doc. dr. Martina Lužnik in asist. Martin Senič, Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT
  • dr. Renata Rozman, Javni zavod Park Škocjanske jame
  • Sara Strah, študentka Varstva Narave UP FAMNIT

K izvedbi dogodka bodo svoje prispevali tudi študenti na projektu AmphibiaCheck, katerega cilj je spremljanje populacij dvoživk v Parku Škocjanske jame dvoživk in ozaveščanje o problematikah s katerimi se dvoživke soočajo. Na dan dogodka bodo pomagali pri izvedbi in poskrbeli za dodatno promocijo dvoživk.


Dnevni red

Sobota 20. maj 2023:

18.00  Zbor

- Predstavitev popisa zelene rege, skupaj s predstavitvijo lanskih rezultatov

- Razdelitev v skupine in prejem podrobnejših navodil po skupinah

- Uvodno druženje z malico

20.00  Odhod na teren - pričetek popisa zelene rege na območju Parka Škocjanske jame, Brkinov,  Krasa in Slovenske Istre

00.00  Povratek na izhodišče

Nekaj o začetkih in pomenu organizacije takšnih dogodkov

Maja 2022 je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT s podporo AEBR (The Association of European Border Regions) in Parka Škocjanske jame izvedel 1. REGALNICO – popis zelene rege v Slovenski Istri, Brkinih in na Krasu. Dogodka se je udeležilo 50 udeležencev, med katerimi ni manjkalo študentov bioloških smeri, strokovnjakov in drugih zainteresiranih iz lokalnega okolja kot tudi širše. Po družabnem uvodnem delu so se razdelili v 16 skupin in opravili večerni terenski popis. Skupno so pregledali 112 lokacij – kalov in tudi drugih vodnih habitatov – od tega je bila zelena rega zaznana na 25 lokacijah. Glavni cilj takšnega dogodka je s pristopom ljudske znanosti, ob podpori strokovnjakov, preveriti prisotnost zelene rege na lokacijah, kjer je bila v preteklosti že zaznana. Rezultati REGALNICE pri tem bistveno prispevajo k boljšemu poznavanju stanja lokalnih populacij zelene rege na pregledanem območju. Zaradi dobrega odziva javnosti in uspešnosti izvedenega dogodka so se odločili, da dogodek ponovijo.


ponedeljek, 24. april 2023 Potrjena lista kandidatov za rektorja Univerze na Primorskem

Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem je na 2. redni seji dne 24. 4. 2023 odprla prejete kandidature za rektorja UP.

Na podlagi prejetih, popolnih in pravočasnih kandidatur, je pripravila Listo kandidatov:

1. prof. dr. Klavdija Kutnar,

ki jo predlagajo UP FAMNIT, UP FTŠ Turistica, UP PEF in UP IAM, podporo kandidatki pa sta na svojih senatih izrekli tudi članici UP FM in UP FVZ.
PROGRAM DELA 2023-2027 (slo)  /  WORK PROGRAM 2023-2027 (en)

2. prof. dr. Matjaž Novak,

ki ga predlagata UP FHŠ in UP PEF ter ga podpira 17 visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom ali visokošolskih sodelavcev, zaposlenih na Univerzi na Primorskem.
PROGRAM DELA 2023-2027 (slo)  /  WORK PROGRAM 2023-2027 (en)

Redne volitve rektorja Univerze na Primorskem bodo potekale v četrtek, 25. maja od 9. do 16. ure, predčasne volitve pa v ponedeljek, 22. maja od 9. do 16. ure.

Podrobnejša navodila in obrazci so dostopni na povezavi: Volitve rektorja Univerze na Primorskem.


ponedeljek, 24. april 2023 Srebrna medalja za slovensko mlado matematičarko

Kdo so najboljše mlade matematičarke v Evropi?

V konkurenci 213 najboljših mladih matematičark z vsega sveta je na Evropski matematični olimpijadi za dekleta (EGMO) v Portorožu vseh 45 možnih točk zbralo 14 tekmovalk. Skupno največ točk je sicer zbrala ekipa Kitajske, sledila je ekipa Združenih držav Amerike in Avstralije, tekmovalke iz evropskih ekip (skupaj 151 tekmovalk) so osvojile 13 zlatih, 28 srebrnih in 39 bronastih medalj ter 33 pohval.

Tekmovalni del tedna je potekal v soboto in nedeljo, ko so dekleta po štiri ure in pol reševale tri naloge, ki so jih pripravili vrhunski matematiki.

Tekmovalka Katarina Grilj iz Slovenske Bistrice je na EGMO dobila srebrno medaljo, pohvale pa so prejele še tri slovenske tekmovalke.

"Realno gledano, če doma rešuješ nalogo in je uro, dve ne moreš rešiti, ne boš nadaljeval še dve uri, greš spat delat nič. Že samo razmišljanje štiri ure in pol je ogromno, da si zbran," je pojasnila letošnja najboljša slovenska udeleženka Katarina Grilj, ki ima sicer s preteklih olimpijad že dve bronasti medalji.

"Moraš se spomniti, kako bi rešil nalogo, ker nimaš pojma, na kakšen način bi prišel do rezultata. Dani so podatki, in potem se trudiš z računanjem in dokazovanjem," pa je tok misli med reševanjem nalog opisala Velenjčanka Ema Hojanki je poleg Kaje Rajter iz Maribora in Nece Camlek iz Ljubljane prejela pohvalo.

Druženje s sovrstnicami in opogumljanje deklet za STEM poklice prihodnosti

Z namenom opogumljanja deklet za STEM poklice prihodnosti, so organizatorji olimpijade v program vključili vrsto dogodkov, kjer so se tekmovalke lahko družile, ustvarjala mandale, se učile salse in spoznavale Slovenijo. V dneh po tekmovanju so se tako odpravile na ekskurziji v Postojnsko jamo in Ljubljano, pri pripravi dodatnih aktivnostih pa so aktivno sodelovali tudi nekateri sponzorji tekmovanja.

S slovesno podelitvijo medalj in priznanj se je olimpijada uradno zaključila, naslednje leto jo bo gostila Gruzija. Ob častnem pokroviteljstvu predsednice republike Nataše Pirc Musar, so pri organizaciji tekmovanja poleg DMFA-ja sodelovale Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Dogodek pa je podprlo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Rezultate tekmovanja lahko preverite tukaj: www.egmo.org.

Več fotografij je dostopnih tukaj: https://egmo2023.dmfa.si/galleries/.

Avtorja fotografij: Gašper Rebernik in Lucija Turnšek


petek, 21. april 2023 Vabilo na Famnitove priprave na splošno maturo iz matematike na višji ravni

Po dveh uspešnih izvedbah bomo tudi letos na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper) organizirali priprave dijakov zaključnih letnikov na splošno maturo iz matematike na višji ravni.

Priprave bodo potekale na daljavo ter v živo na UP FAMNIT.

Prijavljeni udeleženci bodo prejeli ZOOM povezavo vsaj en dan pred začetkom priprav.

Priprave bodo potekale tri zaporedne sobote v maju (z različnimi nalogami) in sicer v:

  • soboto, 6. maja 2023 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na daljavo),
  • soboto, 13. maja 2023 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na daljavo), ter
  • soboto, 20. maja 2023 s pričetkom ob 9.00 in zaključkom do 12.00 (na UP FAMNIT).

Vabimo vas, da razmislite, ali bi na priprave želeli povabiti katerega od dijakov vaše šole.

Prijave sprejemamo do petka, 28. aprila 2023, dijaki pa se lahko prijavijo z eno prijavo pod zavihkom Prijava preko naslednje povezave. V vsakem terminu bo obravnavana druga tema, zato dijakom priporočamo udeležbo na vseh treh srečanjih. K prijavi pa vabimo tudi dijake, ki se kakšnega od srečanj ne bi mogli udeležiti.

Udeležba na pripravah je brezplačna, vendar je število mest omejeno.

Kot dodatno pomoč pri pripravah na splošno maturo iz matematike na višji ravni so naši predavatelji in asistenti pripravili posnetke rešitev nalog s spomladanskega izpitnega roka iz matematike na višji ravni v letu 2020. Posnetke rešitev teh nalog si lahko ogledate na spletni strani Famnitove priprave na maturo iz matematike ali na Famnit-ovem YouTube kanalu.

  


sreda, 19. april 2023 Vabljeni k ogledu 7. posnetka Famnitovih bioloških večerov

Sedmo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom Pozabljeni ulov - prilov v malem priobalnem ribolovu v Severnem Jadranskem morju je izvedla Hana Hanžek Turnšek, UP FAMNIT. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Ribištvo je ključnega gospodarskega in kulturnega pomena za številne države in kulture, vendar je za morske ekosisteme tudi ena najbolj uničujočih dejavnosti. Čeprav za mali priobalni ribolov velja, da je manj uničujoč od industrijskega, je njegov vpliv na morske ekosisteme težko v celoti oceniti, saj je sektor zelo slabo raziskan. Tekom biološkega večera so se najprej vkrcali na ribiško barko istrskih ribičev, nato pa se spustili pod morsko gladino severnega Jadrana. Ogledali so si kaj vse se ujame v stoječe pridnene mreže in podrobneje raziskali, kakšen del celotnega ulova ribiči zavržejo. Predvsem jih je zanimal zavrženi del prilova bentoških nevretenčarjev - prebivalcev morskega dna, kot so spužve, raki, školjke in polži. Ti organizmi so lahko izjemno pomembni za biotsko pestrost bentoških habitatov, njihov prilov pa večinoma ostaja neobravnavan in pozabljen (tudi s strani raziskovalcev). Koliko je teh zavržkov? Kakšna je njihova usoda? Kakšen je morebiten vpliv teh zavržkov na morski ekosistem? Na ta vprašanja je tekom večera odgovarjala predavateljica.

    Hana Hanžek Turnšek. Foto: Ana Halovanic

O PREDAVATELJICI

Hana Hanžek Turnšek je diplomirana varstvena biologinja, ki ravno zaključuje z magistrskim študijem Varstvo narave. Zanimanje za biotsko pestrost morja jo  spremlja že o malih nog, ko se je kot otrok vsako poletje potapljala in odkrivala čudesa podvodnega sveta. Ravno zaradi vedno prisotnega navdušenja nad naravo je Hana tudi izobraževanje nadaljevala v stiku z njo. Tekom študija se je osredotočila predvsem na raziskovanje ekologije in varstva morskih ekosistemov. V prostem času pa skupaj s somišljeniki gibanja Zelenci organizira delavnice in tabore za otroke na temo naravovarstva, podnebne pravičnosti, aktivnega državljanstva ter sožitja ljudi in narave.


torek, 18. april 2023 Potrjeni listi kandidatov za člane Upravnega odbora UP

Volilna komisija za izvedbo rednih volitev za člane Upravnega odbora Univerze na Primorskem je na 1. redni seji dne 18. 4. 2023 odprla prejete kandidature za člane UO UP.

Na podlagi prejetih, popolnih in pravočasnih kandidatur, je pripravila dve Listi kandidatov, in sicer:

Volitve članov – predstavnikov zaposlenih na UP v Upravni odbor UP, bodo potekale v četrtek, 15. junija od 9. do 16. ure, predčasne volitve pa v ponedeljek, 12. junija od 9. do 12. ure.

Podrobnejša navodila in obrazci so dostopni na povezavi: Volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem 2023.


ponedeljek, 17. april 2023 Razpis rednih volitev dekana UP FAMNIT

Obveščamo vas, da je Senat UP FAMNIT na današnji 4. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev dekana UP FAMNIT. Priloge k sklepu so Rokovnik za izvedbo volilnih opravil ter obrazca za predlaganje kandidata in soglasje kandidata h kandidaturi.

Volitve bodo potekale v četrtek, 29. junija od 9. do 17. ure, predčasne volitve pa v četrtek, 22. junija od 9. do 17. ure.

Gradiva in informacije s podrobnejšimi podatki o izvedbi volitev so objavljene na spletni strani fakultete.


nedelja, 16. april 2023 Pozdrav vrhunskim mladim matematičarkam iz 54 držav na otvoritveni slovesnosti EGMO 2023

Včerajšnja otvoritvena slovesnost je zaznamovala začetek Evropske dekliške matematične olimpijade. Letos na tekmovanju sodeluje 214 tekmovalk iz 54 držav, z veseljem pa opažamo, da se prestižnemu tekmovanju pridružuje tudi več držav izven Evrope.

EGMO 2023 gosti Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije), podpirata ga Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pismo podpore organizatorju so podpisale Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

Na otvoritveni slovesnosti je udeležence EGMO pozdravila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar: »Vključevanje deklet v STEM je postalo ključno na današnjem trgu dela in v svetu. Ponuja priložnosti. Ohranjanje in varovanje okolja, iskanje alternativnih virov energije, raziskovanje vesolja, razvoj zdravil za trenutno neozdravljive bolezni, uporaba AI za izboljšanje naših življenj, vsa ta področja zahtevajo znanje in veščine vseh nas, ki delimo ta planet.«


Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Po spodbudnih in motivacijskih besedah ​​predsednice RS, je tekmovalce pozdravil tudi prof. dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje in prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP.

Prof. dr. Klavdija Kutnar je zbrane nagovorila z matematičnim navdihom: »Počaščeni smo, da ste tukaj, saj menimo, da je matematika ena najvišjih oblik človekovega racionalnega, analitičnega mišljenja, zatočišče svobodne misli, ki v kombinaciji z iskricami intuicije ustvarja ogromno radost in harmonijo intelekta in duha. Občutki, ki jih zkusijo tako tisti, ki se že dolgo ukvarjajo z matematičnimi raziskavami, kot tudi tisti, katerih matematična pot se je šele začela.«


Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP


Prof. dr. Darjo Felda,
minister za vzgojo in izobraževanje , prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP in prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani

Ana Meta Dolinar, večkratna udeleženka EGMO in prejemnica treh bronastih medalj z olimpijade, ki je trenutno magistrska študentka na Univerzi v Cambridgeu, je tekmovalce na slovesnosti navdušila z lastno zgodbo o uspehu, izkušnjami, ki jih je pridobila na teh tekmovanjih, in vezmi, ki jih je ustvarila. 

Otvoritev EGMO 2023 je uradno naznanila Viviane Kehl, predsednica upravnega odbora EGMO, zaključila pa se je z olimpijsko prisego, ki jo je izrekla slovenska tekmovalka Katarina Grilj.

Počaščeni smo, da na EGMO 2023 gostimo tudi dobitnico Fieldsove medalje 2022, Maryno Viazovsko iz Ukrajine. Maryna Viazovska je druga ženska prejemnica te prestižne nagrade po Maryam Mirzakhani, ki je medaljo prejela leta 2014. Viazovska je lani prejela tudi nagrado EMS Prize 2020 na 8. Evropskem kongresu matematike (8 ECM), ki ga je prvič v zgodovini gostila Slovenija, in sicer v organizaciji Univerze na Primorskem pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (European Mathematical Society – EMS).

Poleg tekmovanja je pomemben vidik EGMO tudi druženje z vrstniki in spodbujanje deklet za STEM zaposlitve prihodnosti. Ob tem je organizacijski odbor pripravil teden poln aktivnosti, izletov, plesnih tečajev in delavnic, Jane Street (platinasti sponzor EGMO 2023) Hub, kjer bodo udeleženke lahko igrale igre, reševale zahtevne uganke in se sprostile s sotekmovalkami, bo odprt ves čas tekmovanja.

Vsem dekletom želimo veliko uspeha na olimpijadi!

Več fotografij z olimpijade je dostopnih tukaj: https://egmo2023.dmfa.si/galleries/ 


Nik Škrlec, moderator otvoritvene slovesnosti EGMO 2023


Skupinska fotografija


petek, 14. april 2023 Vabilo na Regijski zaposlitveno-karierni sejem

V četrtek, 20. 4. 2023, med 11. in 17. uro, bo v dvorani Bonifika v Kopru potekal Regijski zaposlitveno-karierni, na katerega ste lepo vabljeni vsi študentje.

Na sejmu se bo predstavilo skoraj 70 delodajalskih organizacij iz lokalnega okolja, regije in tudi širše, med njimi tudi Univerza na Primorskem. Sejem je tako odlična priložnost za mreženje študentov  s svojimi potencialnimi delodajalci, organizatorji študijske prakse, študentkega dela, ipd.

Vsem zainteresiranim študentom za udeležbo Karierni center Univerze na Primorskem ponuja tudi možnost priprave in pregleda CV ter druge oblike podpore in svetovanja pri pripravah na srečanja z delodajalci v okviru sejma.

V ta namen bo pred samim sejmom organiziran tudi skupni pripravljalni dogodek, ki bo v torek, 18. 4. 2023, ob 14. uri, preko ZOOM.

Zato vabljeni k prijavi oziroma najavi udeležbe. Prijave so namenjene predvsem organizaciji obiska na sejmu ter pripravi posameznikov za uspešno mreženje s potencialnimi delodajalci.

Za dodatne informacije in pojasnila so vam sodelavci Kariernega centra UP na voljo preko e-pošte: kariernicenter@upr.si ali na telefonski številki: 05/611 76 36


četrtek, 13. april 2023 Zadnje letošnje predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

Vljudno vabljeni na osmo letošnje predavanje z naslovom 

Prijatelji ali sovražniki – pri rastlinah je vse mogoče

Sreda, 19. april 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 1, UP FAMNIT in preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Dr. Katarina Šoln (UP FAMNIT).

Rastlinski svet je precej podoben človeškemu: nekatere rastline so najboljše prijateljice, druge pa so smrtne sovražnice. Razlog se skriva v kemijskih spojinah (alelokemikalijah), ki jih nekatere rastline sproščajo v zemljo in z njimi zaustavijo rast sosednjih rastlin. Ta pojav se imenuje alelopatija. Predavateljica v laboratoriju že več let preučuje to »skrivno rastlinsko orožje«. Vedno se zgodi podobno: alelokemikalije zavrejo rast korenine drugih rastlin. Ta drama propadanja se dogaja v koreninskem vršičku. V tem najbolj oddaljenem delu korenine poteka rast, hkrati pa ga lahko alelokemikalije tudi najhitreje prizadenejo. Kako deluje alelopatija, kaj se v koreninah dogaja na celičnem nivoju in ali se lahko rastline sploh branijo pred alelopatijo, vam bo predavateljica predstavila na Famnitovem biološkem večeru. Mogoče pa spoznate, da je rastlinski svet precej bolj zanimiv, kot ste si mislili …

       

Katarina Šoln je biologinja, pisateljica in ilustratorka. Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 2015 diplomirala iz Biologije, leta 2018 magistrirala na študiju Molekulska in funkcionalna biologija in leta 2022 doktorirala iz Biologije. Že v prvem letniku študija je kot nadobudna študentka začela preučevati alelopatijo pri invazivnih rastlinah, začetne raziskave pa so se kmalu prelevile v pravo znanstveno delo, tako da alelopatijo preučuje še danes. Svoje znanje je nadgrajevala tudi v tujih laboratorijih, predvsem v Avstriji in Veliki Britaniji. S študijskim letom 2022/2023 je začela z delom asistentke na Fakulteti za matematiko naravoslovje in tehniko UP, kjer vodi vaje pri predmetih Splošna botanika in Fiziologija rastlin. V prostem času vodi biološke delavnice za otroke, pripravlja kratke poučne biološke video posnetke in piše poljudne članke o naravi v katerih poskuša na preprost in zanimiv način približati skrivnosti iz sveta narave tudi širši javnosti.


četrtek, 13. april 2023 Zadnje letošnje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vljudno vabljeni na šesto letošnje predavanje z naslovom 

Kako vemo, kaj vemo

Sreda, 19. april 2023, ob 18.00

predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in

 preko videokonferenčne povezave ZOOM

Predavala bo Dr. Katja Berčič, UL FMF

Kot vsi vemo, če ne znamo postaviti ravno pravega vprašanja, popularna orodja za iskanje povsem odpovedo. Ta težava je splošna. V vedno večjih količinah znanja vedno težje najdemo, kar nas zanima - to velja tudi (ali še posebej) v matematiki. Na tem predavanju bo tekla beseda o tem, zakaj je v kombinatoriki včasih lažje najti izrek kot v analizi ali topologiji, kaj bi lahko naredili, da bomo imeli v prihodnosti boljše iskalnike po matematičnem znanju, ter kakšno vlogo pri tem igrajo matematične baze in formalna matematika.

       

Katja Berčič je asistentka na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Doktorirala je leta 2015 iz matematike. Po krajšem izletu v industrijo je pot nadaljevala na podoktorskih pozicijah na UNAM v Mehiki in FAU v Nemčiji. Raziskovalno se ukvarja z reprezentacijo in upravljanjem matematičnega znanja.


sreda, 12. april 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Elham Motamedi Mohammadabadi

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom User and Item Modelling Using Eudaimonic and Hedonic Characteristics for Personalised Recommender Systems študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Elham Motamedi Mohammadabadi.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 17. 4. 2023 ob 16.00 v predavalnici FAMNIT-VP2 in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/297328207?pwd=S3Zpdk1VR3pjckNtWkQwKzlvcDR5UT09
Meeting ID: 297 328 207
Passcode: 123456789

Vljudno vabljeni!


sreda, 12. april 2023 Kandidatura prof. dr. Klavdije Kutnar za rektorico Univerze na Primorskem v naslednjem mandatu (2023 – 2027)

Danes, 12. aprila 2023, sta UP FAMNIT in UP IAM Volilni komisiji za izvedbo rednih volitev rektorja UP posredovali kandidaturo za rektorico, in sicer članici za rektorico UP predlagata prof. dr. Klavdijo Kutnar. Kandidaturo prof. dr. Klavdije Kutnar sta Senat UP FAMNIT in Znanstveni svet UP IAM potrdila na svojih sejah dne 27. 3. 2023, kandidaturo pa sta podprla tudi senata UP FM in UP FVZ.

PROGRAM DELA H KANDIDATURI ZA REKTORICO UNIVERZE NA PRIMORSKEM (UP)

Informacija s podrobnejšimi podatki o izvedbi volitev rektorja UP je objavljena na spletnih straneh Univerze na Primorskem


torek, 11. april 2023 PRIHAJA SEJEM MAGISTRSKIH IN DOKTORSKIH ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV "UPGRADE - RAZŠIRI SVOJE ZNANJE!"

Razmišljate o nadaljevanju študija?  6 Aprila 2023, se je odprl prvi prijavni rok za vpis na magistrske in doktorske študijske programe Univerze na Primorskem. Za kandidate - državljane RS in EU bo odprt vse do 24. avgusta 2023. 

Univerza na Primorskem za novo študijsko leto 2023/2024 razpisuje 34 magistrskih (od teh 6 tudi v angleškem jeziku) in 18 doktorskih študijskih programov (od teh 6 tudi v angleškem jeziku). Nabor vseh podiplomskih študijskih programov na UP FAMNIT je na voljo z direktnim klikom tukaj: >> magistrski študij <<  in  >> doktorski študij <<.

   

Novost za študijsko leto 2023/2024 je nov doktorski študijski program Varstvena biologija  UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). Študenti tega programa se bodo usposobili za samostojno znanstveno raziskovalno delo na področju varovanja vrst in njihovega okolja.  Med bodo študijem spoznavali multidisciplinarne pristope k varovanju in obnavljanju biotske raznovrstnosti in ekosistemskih storitev.


   

Dne 18. aprila 2023, med 9.00 in 18.00, v Kopru (na dvorišču UP Fakultete za humanistične študije) boste imeli priložnost pridobiti vse informacije na enem mestu, saj Univerza na Primorskem organizira UPgrade – sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov UP, kjer bodo predstavljene:

  • fakultete Univerze na Primorskem in študijski programi,
  • možnosti nadaljevanja študija na UP,
  • možnosti prehajanja med programi;
  • kako lahko usklajujete delo in študij ter
  • kako se lahko vključujete v ostale aktivnosti univerze.

Na dogodku, ki bo ponujal mnogo več kot le predstavitev študijskih programov 2. in 3. stopnje študija, boste lahko obiskovalci pridobili informacije tudi o mednarodnih izmenjavah, vpisnih pogojih in postopkih, pomembnosti kompetenc in razlogih, zakaj se za odločiti za študij ob delu tudi v kasnejših letih. Na različnih točkah se bodo predstavljali:
 

  • UP Fakulteta za humanistične študije
  • UP Fakulteta za management
  • UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
  • UP Fakulteta za turistične študije - Turistica
  • UP Fakulteta za vede o zdravju
  • UP Pedagoška fakulteta
  • UP Inštitut Andrej Marušič
  • UP Univerzitetna knjižnica
  • UP Center znanosti - Akvarij Piran in Arheološki park Simonov zaliv
  • Karierni center UP
  • Vpisna služba UP

    PRIJAVA

    PROGRAM PREDSTAVITEV ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV:

    Predstavitve študijskih programov se bodo izvajale na dvorišču pri Pretorski palači. S prijavo v obrazcu (na dnu novice) si zagotovite mesto na predstavitvi.

    URA 

    PROGRAM 

    ČLANICA 

    IZVAJALEC 

    9.00

    Data Science

    UP FAMNIT

    Doc. dr. Vida Groznik 

    9.30 

    Socialna Pedagogika 

    UP PEF 

    Doc. Dr. Ana Bogdan Zupančič 

    10.00 

    Ekonomija in finance 

    UP FM 

    Izr. Prof. Dr. Suzana Laporšek 

    10.30 

    Politologija 

    UP FM 

    Doc. Dr. Andreja Pegan 

    11.00 

    Računalništvo in informatika 

    UP FAMNIT 

    Izr. prof. dr. Matjaž Kljun 

    11.30 

    Turizem 

    UP FTŠ Turistica 

    Dr. Petra Zabukovec Baruca 

    12.00 

    Andragogika 

    UP PEF 

    Alja Polanec, študentka

    13.00

    Športna vzgoja

    UP FVZ

    Asist. Irena Kleibencetl

    13.30 

    Management 

    UP FM 

    Prof. Dr. Aleksander Janeš 

    14.00 

    Dediščinski turizem 

    UP FTŠ Turistica + UP FHŠ 

     

    14.30 

    Varstvo narave 

    UP FAMNIT 

    Doc. dr. Živa Fišer 

    15.00 

    Inkluzivna Pedagogika 

    UP PEF 

    Doc. Dr. Karmen Drljić 

    16.00 

    Psihologija in Biopsihologija 

    UP FAMNIT 

    Dr. Vesna Jug 
    Prof. dr. Vlasta Novak Zabukovec 

    16.30 

    Management trajnostnega razvoja 

    UP FM 

    Prof. Dr. Mirko Markič 

    17.00 

    Pravo za management 

    UP FM 

    Prof. Dr. Elizabeta Zirnstein 

    PROGRAM DELAVNIC IN DODATNIH VSEBIN

    Dodatne vsebine se bodo izvajale v Santorijevi sobi v stavbi Univerze na Primorskem (pritličje Armerije).

    URA 

    PROGRAM ;

    ČLANICA 

    IZVAJALEC 

    11.00 

    Male skrivnosti velikih študentov, delavnica

    UP

    Vpisna služba in Karierni center UP 

    12.00 

    Miti in skupinska zavest, pogovor s prof. dr. Metko Zupančič 

    UP FHŠ

    Oddelek za uporabno jezikoslovje in Center za jezike UP, Metka Zupančič in Polona Oblak 

    12.30 

    Ostani na UP in postani mladi raziskovalec. 

    UP FM

    Asist. Jan Frančeškin 

    13.00 

    Ostani na UP kot strokovni sodelavec 

    UP

    Pravna in kadrovska služba UP 

    14.30 

    Praktično delo v Arheološkem parku in možnosti za promocijo/komunikacijo arheoloških spoznanj 

    UP CZ - Arheološki park Simonov zaliv

    Andrej Preložnik 

    15.00 

    Kako izgleda delo v akvariju in česa kot obiskovalci običajno ne vidite? 

    UP CZ - Akvarij Piran

    Akvarij Piran – dr. Manja Rogelja 

    16.00 

    Male skrivnosti velikih študentov, delavnica 

    UP

    Vpisna služba in Karierni center UP 

    17.00 

    Študij 35+, pogovor s študenti UP, ki so se za študij odločili v poznejših letih 

    UP

    Petra Majcen, Silvana Shoposki

    Ves dan bo na voljo tudi informativno svetovanje Kariernega centra in Vpisne službe, možnost pa boste imeli tudi pogovora s predstavniki referata. Na voljo vam bosta ves dan referat UP FVZ in UP FHŠ, med 9.00 in 10.00 ter med 13.00 in 14.00 pa tudi predstavnica referata UP PEF.

    Se vidimo!


    četrtek, 6. april 2023 Vabljeni k ogledu 5. posnetka Famnitovih izletov v matematično vesolje

    Peto predavanje letošnjega cikla Famnitovih matematičnih izletov z naslovom Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?  je izvedel Dr. Rado Pezdir,  UP FAMNIT in MFDPŠ Celje. Predavanje je potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

                                     

    Navidez nedolžno dejanje dviga denarja na bankomatu je del zelo kompleksnega mehanizma delovanja ekonomije. Na predavanju je predavatelj govorili o kompleksnosti sistema in pojasnili na najbolj osnovni bančni transakciji in hkrati pokazali, kako lahko množica enakih enostavnih bančnih dejanj pripelje do resnih težav ali celo implozije sistema ter pri tem razkrili logiko delovanja monetarne politike in bančnega sistema.

                 

    Predavatelj:

    Rado Pezdir je leta 2020 doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Od leta 2008 je zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje. Od leta 2016 do 2022 je bil strokovni sodelavec preiskovalnih komisij Državnega zbora Republike Slovenija. Raziskovalno se ukvarja s finančno forenziko, monetarno politiko, makro - financami in ekonomiko tranzicije. Poleg tega je predstojnik katedre za ekonomijo na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje in namestnik koordinatorke študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

    Prosojnice >>> TUKAJ


    sreda, 5. april 2023 Psihološka svetovalnica UP

    Prijazno vabimo vse študente UP v psihološko svetovalnico, ki je začela delovati v okviru Univerze na Primorskem pod vodstvom UP FAMNIT Oddelka za psihologijo. Svetovalnica študentom nudi psihološko podporo v obliki individualnih srečanj. V njej pa delujejo usposobljeni svetovalci, ki so vključeni v redno strokovno supervizijo.

    Svetovanje je za študente Univerze na Primorskem brezplačno.

    Na svetovanje v okviru Psihološke svetovalnice UP se lahko prijavite TUKAJ
    Vsi podatki iz prijavnega obrazca so zaupne narave in bodo uporabljeni izključno za organizacijo svetovanja.

    V kolikor imate kakšna vprašanja, lahko kontaktirate psiholoska.svetovalnica@upr.si

    V študentski svetovalnici lahko poiščete pomoč, če se soočate s težavami, kot so:

    • stiske v povezavi z učenjem, študijem oz. doseganjem akademskih ciljev,
    • težave pri usklajevanju obveznosti in osebnega življenja,
    • težave pri obvladovanju stresnih situacij,
    • čustvene težave, kot npr. tesnoba, panični napadi, depresija, motnje hranjenja ali druge težave v duševnem zdravju,
    • težave s samopodobo in druge stiske na osebnem področju, kot npr. težave v doživljanju sebe, obvladovanju čustev,
    • težave v medosebnih odnosih, kot npr. konflikti v družini, v partnerskem ali drugih odnosih, osamljenost,
    • različne druge psiho-socialne težave v obdobju prehoda v odraslost oz. ob spoprijemanju z življenjskimi spremembami.

    Na svetovalnico se lahko obrnete tudi v primeru želje po pogovoru v zaupnem in varnem okolju.

    Svetovanje poteka v živo (trg Brolo) oz. po dogovoru, preko spleta (na platformi Zoom).

    Kaj lahko pričakujete?

    • psihološko svetovanje izkušenih svetovalcev,
    • zaupno in varno okolje za pogovor o svojih težavah,
    • opolnomočenje pri soočanju z različnimi življenjskimi izzivi,
    • pomoč v procesu doseganja konstruktivnih sprememb ter pri razvoju spretnosti za učinkovitejše obvladovanje težav,
    • podporo pri morebitnem iskanju drugih oblik pomoči.

      


    sreda, 5. april 2023 Razpis rednih volitev članov Upravnega odbora UP

    Rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, je sprejela Sklep o razpisu rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem. Sestavni del Sklepa o razpisu je Rokovnik za izvedbo volilnih opravil.

    Skladno s Sklepom o razpisu rednih volitev članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem, roki za volilna opravila začnejo teči s 5. 4. 2023.

    Skladno z Rokovnikom za izvedbo volilnih opravil za redne volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem je rok za vlaganje kandidatur za člane Upravnega odbora Univerze na Primorskem od 5. 4. 2023 do 17. 4. 2023 do 12. ure.

    Volilno pravico za izvolitev predstavnikov univerze iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstvenoraziskovalno dejavnost, imajo visokošolski učitelji in sodelavci ter raziskovalci, ki so zaposleni na univerzi in imajo veljavno izvolitev v naziv visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca, visokošolskega sodelavca ali raziskovalnega sodelavca.

    Volilno pravico za izvolitev predstavnika univerze iz vrst drugih delavcev imajo zaposleni na univerzi, ki opravljajo upravno-administrativne in strokovno-tehnične naloge.

    Podrobnejša navodila in obrazci so dostopni na povezavi: Volitve članov Upravnega odbora Univerze na Primorskem 2023.


    torek, 4. april 2023 TEDEN ALUMNI UP

    17.–21. april 2023

    ZELENA, DIGITALNA IN VKLJUČUJOČA UP: SPODBUJATI, ŠIRITI IN VKLJUČEVATI SE V SKUPNOST ALUMNOV UP

    Pridružite se nam na Tednu Alumni UP 2023 in z nami ustvarite zgodbe novih znanj, uspehov, prijateljstev ter možnosti medsebojnega deljenja, povezovanja in izmenjav – tako na osebni kot tudi strokovni ravni.

    PRIJAVA TUKAJ

    ****

    PONEDELJEK, 17. 4. 2023

    • 10.00    Delavnica: USTVARJALNA SUPERVIZIJA: PODPORA V SOOČANJU Z IZZIVI DELOVNEGA OKOLJA IN KONTINUIRANEGA STROKOVNEGA/PROFESIONALNEGA RAZVOJA, doc. dr. Aleksandra Schuller (prostori UP FHŠ)
    • 10.00    Predavanje: MOJ ŠEF, ALGORITEM – IZZIVI ALGORITEMSKEGA MANAGEMENTA ZA PRIHODNOST DELA, izr. prof. dr. Suzana Laporšek in asist. Barbara Švagan (Zoom)
    • 15.00    Delavnica: LAŽNE NOVICE IN INFORMACIJSKA PISMENOST, prof. dr. Vlado Kotnik (prostori UP FHŠ)
    • 17.00    ALUMNI UP FAMNIT TOČKA NA EGMO  Evropska dekliška matematična olimpijada (Avla hotela Histrion)

    → Delavnica: USTVARJALNA SUPERVIZIJA: PODPORA V SOOČANJU Z IZZIVI DELOVNEGA OKOLJA IN KONTINUIRANEGA STROKOVNEGA/PROFESIONALNEGA RAZVOJA, doc. dr. Aleksandra Schuller

    UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

    Delavnica predstavlja izkustveni seminar, namenjen refleksiji o temah, s katerimi se soočamo v procesih svojega strokovnega oziroma profesionalnega razvoja. Kot je razvidno že iz imena tega supervizijskega pristopa, je pri ustvarjalni superviziji v ospredju z umetnostnimi izraznimi sredstvi (risanje, pisanje, različne projekcijske/konkretizacijske tehnike ipd.) udejanjena praksa profesionalne refleksije: udeleženci bodo svoja vprašanja raziskovali s pomočjo različnih umetnostnih medijev oziroma izraznih načinov kakor tudi skozi pogovor. Tako prek ustvarjalnega procesa kot refleksivne prakse supervizanti dobijo nove uvide v raziskovane tematike, pogosto pa tudi že povsem konkretne odgovore in usmeritve za svoje nadaljnje delovanje, zato lahko vključenost v individualno, skupinsko ali timsko supervizijo predstavlja pomemben vir podpore in profesionalne rasti strokovnih delavcev.

    →    Predavanje: MOJ ŠEF, ALGORITEM – IZZIVI ALGORITEMSKEGA MANAGEMENTA ZA PRIHODNOST DELA, dr. Suzana Laporšek in asist. Barbara Švagan

    spletno predavanje (Zoom)

    Digitalizacija in razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij sta močno spremenila obstoječe trende s področja managementa. Če smo bili do sedaj vajeni osebnega odnosa med zaposlenimi in nadrejenimi, so v preteklih letih velik del organizacije, delitve in nadzora dela prevzeli algoritmi. Ta fenomen lahko opazimo pri novih oblikah dela, kot je npr. platformno delo, pa tudi v tradicionalnih oblikah zaposlitve. Na delavnici bomo tako obravnavali nekaj ključnih vprašanj in izzivov, ki jih odpira razvoj algoritemskega managementa. 

    → Delavnica: LAŽNE NOVICE IN INFORMACIJSKA PISMENOST, prof. dr. Vlado Kotnik

    UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

    Z vzponom pametnih telefonov in platformizacijo medijev so lažne novice na družabnih omrežjih postale obsežna medijska industrija, ki širi svoj vpliv v vse kotičke naših življenj. Kako vemo, kaj je res in kaj ne? Kako prepoznati in preveriti dejstva lažne novice v družabnih medijih? Kako lažne novice spodkopavajo naše zaupanje v medije in demokratično javno sfero? Na podlagi česa še zaupati medijem? In kako še zaupati oblastem v medijih? Kaj nam zgodovina lažnih novic lahko pove o njih? Kakšen je vpliv lažnih novic danes? Kako prepoznati lažne novice v prihodnosti? Kaj je preverjanje dejstev? Kaj lahko storimo, da sami ne širimo lažnih novic? Kakšne so lahko koristne lekcije iz dosedanjega preučevanja lažnih novic? To so le nekatera pomembna vprašanja, ki bodo obravnavana in premišljana v interaktivnem vzdušju delavnice. Spoznali boste osnove kritične medijske ekologije in kritične medijske pedagogike za lažje razumevanje okoliščin in strategij produkcije lažnih novic. Naučili se boste krmariti med obilico informacij v medijskem okolju in ozavestili svoje lastno medijsko sebstvo – kako postati medijsko osveščen in družbeno angažiran nosilec in izvajalec kritičnega mišljenja, ki pomaga svet informacij narediti za bolj zanesljivo in zaupanja vredno skupno okolje.

    → ALUMNI UP FAMNIT točka na EGMO (Evropska dekliška matematična olimpijada)

    Avla hotela Histrion (Obala 2, 6320 Portorož)

    Mednarodno tekmovanje v matematiki – Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO) – je namenjena srednješolkam, ki jih zanima matematika s poglobljenim vidikom, segajočim prek osnovnega šolskega programa. 12. izvedbo dogodka bo tokrat gostila Slovenija – med 13. in 19. aprilom 2023 se bo namreč okoli 240 tekmovalk iz 60 držav pomerilo v svojem matematičnem znanju v Portorožu. EGMO že vse od prvega tekmovanja leta 2012 promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta. Navedeno je tudi del vrednot, ciljev in zavedanja Univerze na Primorskem, ki si želi privabljati uspešne in potencialne raziskovalke, zato je s ponosom aktivno udeležena pri pripravi in izvedbi olimpijade, ki jo kot krovna organizacija vodi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije).


    TOREK, 18. 4. 2023

    • 9.00      UPgrade – razširi svoje znanje! Sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov UP (Avla Armerije UP in dvorišče UP FHŠ)
    • 10.00    Predavanje: DIGITALNI TRENDI KOMUNICIRANJA Z RAZLIČNIMI GENERACIJAMI POTROŠNIKOV, prof. dr. Tina Vukasović (Zoom)
    • 10.00    Predavanje: KRIPTOGRAFIJA PO KVANTNIH RAČUNALNIKIH, prof. dr. Nastja Cepak (prostori UP FAMNIT)
    • 13.30    Predavanje: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI, asist. Aja Bončina (objekt Livade 1.0)
    • 15.00    Delavnica: MERITEV TELESNE SESTAVE V PREHRANSKI POSVETOVALNICI, asist. Špela Bužinel in Luka Trapara (prostori UP FVZ)
    • 15.00    Predavanje: VIBEE: DRUŽABNO OMREŽJE NOVE GENERACIJE, Tine Flis (prostori UP FTŠ Turistica)
    • 16.30    Predavanje: RESTORATIVNA OKOLJA – OKOLJA, V KATERIH SE LJUDJE POČUTIMO IN FUNKCIONIRAMO BOLJE, dr. Dean Lipovac (prostori UP FAMNIT)

    → UPgrade – razširi svoje znanje! Sejem magistrskih in doktorskih študijskih programov UP 

    dvorišče UP FHŠ in avla Armerije UP (Titov trg 4, 6000 Koper)

    → Predavanje: DIGITALNI TRENDI KOMUNICIRANJA Z RAZLIČNIMI GENERACIJAMI POTROŠNIKOV, prof. dr. Tina Vukasović

    spletno predavanje (Zoom)

    Udeleženci bodo spoznali digitalne trende, ki zaznamujejo trženje v »novi realnosti« in so pomembni pri vzpostavljanju in ohranjanju učinkovite komunikacije med podjetji in različnimi generacijami potrošnikov.

    → Predavanje: INOVATIVNI PRISTOPI SPREMLJANJA BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI, asist. Aja Bončina

    objekt Livade 1.0 (Livade 4, 6310 Izola)

    V uvodnem delu bo potekalo predavanje z naslovom »Genetska pestrost, sorodnost in reproduktivno prostorsko vedenje pri dveh pogostih vrstah kopitarjev«. Udeleženci bodo spoznali, kako lahko s pomočjo sodobnih molekularnih orodij spremljamo prostorsko in razmnoževalno vedenje prostoživečih živali, po uvodnem predavanju pa bodo sledile interaktivne delavnice na tematiko inovativnih metod monitoringa (spremljanje razširjenosti, številčnosti, idr. lastnosti prostoživečih živali), ki temeljijo na sodobnih pristopih digitalizacije, in sicer s pomočjo inovativne aplikacije SRNA (Spremljanje in Raziskovanje Narave z Aplikacijo) in VHF radijskega sprejemnika Biotracker. Izpostavljen bo tudi pomen državljanske znanosti pri raziskovanju in poznavanju lastnosti prostoživečih živali Slovenije. Udeleženci bodo v sklopu delavnic spoznali inovativne pristope monitoringa, ki omogočajo izboljšanje poznavanja, posledično pa tudi upravljanja in varstva prostoživečih živali v Sloveniji.

    → Delavnica: MERITEV TELESNE SESTAVE V PREHRANSKI POSVETOVALNICI, asist. Špela Bužinel in Luka Trapara

    UP FVZ (Polje 42, 6310 Izola)

    Udeleženci bodo imeli priložnost za izvajanje meritev telesne sestave s pomočjo telesnega analizatorja (tj. bioimpedančna tehtnica proizvajalca Tanita). Posamezniki bodo dobili vpogled v sestavo svojega telesa – telesne maščobe, puste telesne mase oz. mišične mase idr. in to dobili natisnjeno. Rezultate bomo na kratko pokomentirali in razložili vsaki skupini po opravljenih meritvah (to pomeni da vsi iz skupine počakajo da zaključi zadnji iz skupine, za tem bo sledila kratka 5 minutna obrazložitev rezultatov). Hkrati bomo na kratko predstavili delovanje in storitve, ki jih bo prehranska posvetovalnica UP FVZ ponujala v kratkem.

    → Predavanje️VIBEE: DRUŽABNO OMREŽJE NOVE GENERACIJE, Tine Flis

    UP FTŠ Turistica (Obala 11a, 6320 Portorož)

    Predavanje bo vodil mag. študent UP FM Tine Flis, idejni vodja projekta Vibee, tj. aplikacija, ki vzpodbuja aktivno druženje, povezuje ljudi s podobnimi interesi in informira o raznih aktualnih dogodkih. Namen predavanja je namreč želja po vzpodbujanju inovativnosti in podjetništva tako pri študentih kot vseh ostalih zainteresiranih.

    → Predavanje: RESTORATIVNA OKOLJA – OKOLJA, V KATERIH SE LJUDJE POČUTIMO IN FUNKCIONIRAMO BOLJE, dr. Dean Lipovac

    UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

    Restorativna okolja so prostori, ki ljudem omogočajo, da se sprostijo in si opomorejo od vsakodnevnega stresa. Ta okolja so lahko različnih oblik – od naravnih okolij, kot so gozdovi ali plaže, do umetnih prostorov, kot so parki ali vrtovi. Vsem restorativnim okoljem je skupno to, da zagotavljajo občutek miru, varnosti in oddiha od zahtev zunanjega sveta. Študije so pokazale, da ima lahko preživljanje časa v restorativnem okolju vrsto pozitivnih učinkov na duševno in telesno zdravje ljudi, vključno z zmanjšanjem ravni stresa, izboljšanjem razpoloženja in izboljšanjem kognitivnih funkcij. Načrtovanje in ustvarjanje restorativnih okolij je zato pomemben vidik za arhitekte, urbaniste in oblikovalce, ki želijo spodbujati dobro počutje v svojih skupnostih.


    SREDA, 19. 4. 2023

    10.00    SPREHOD PO MESTU: PLASTI KOPRA, doc. dr. Boštjan Bugarič (Koper)

    15.00    Predavanje: KAKO V KOMUNIKACIJI MANIPULIRAMO S SVOJIMI SOGOVORNIKI, izr. prof. dr. Janez Mekinc (prostori UP FTŠ Turistica)

    16.00    Predavanje: RUBIKOVA KOCKA: OD TEORIJE GRUP, PREKO ALGORITMOV DO HITROSTNEGA REŠEVANJA, doc. dr. Branko Kavšek (prostori UP FAMNIT)

    18.00    Predavanje: KAKO VEMO, KAJ VEMO, asist. dr. Katja Berčič (prostori UP FAMNIT)

    19.00    Predavanje: PRIJATELJI ALI SOVRAŽNIKI – PRI RASTLINAH JE VSE MOGOČE, asist. dr. Katarina Šoln (prostori UP FAMNIT)

    19.00    23. FVZvečer, Katedra za kineziologijo (Zoom)

    → SPREHOD PO MESTU: PLASTI KOPRA, doc. dr. Boštjan Bugarič

    Zbirno mesto: Titov trg (6000 Koper)

    → PredavanjeKAKO V KOMUNIKACIJI MANIPULIRAMO S SVOJIMI SOGOVORNIKI, izr. prof. dr. Janez Mekinc

    UP FTŠ Turistica (Obala 11a, 6320 Portorož)

    Cilj predavanja je osvetlili pomen poznavanja vrednostnega sistema sebe in sogovornikov. Govorili bomo o načinih pozitivne manipulacije v komunikaciji prek poznavanja vrednostnega sistema posameznika, o čustveni učinkovitosti v komunikaciji, o komunikaciji v konfliktnih in stresnih situacijah ter nenazadnje o razlikovanju med čustvenimi in vedenjskimi reakcijami v težavnih in stresnih situacijah.

    → PredavanjeRUBIKOVA KOCKA: OD TEORIJE GRUP, PREKO ALGORITMOV DO HITROSTNEGA REŠEVANJA, dr. Branko Kavšek

    UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

    Vsi poznamo Rubikovo kocko, kaj ne? Pravijo, da je to najbolj prodajana igrača na svetu. Vse od leta 1974, ko jo je izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, je bilo prodanih skupaj prek 300 milijonov kock po vsem svetu (če upoštevamo tudi njene izpeljanke). Rubikova kocka je svoj višek popularnosti dosegla v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je postala predmet preučevanj tako matematikov, računalničarjev, kot nasploh vseh ljubiteljev te sestavljanke. Na delavnici bomo spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili se bomo algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali kaj je to »božje število«, »božji algoritem« in »seksi premik« ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke. Na koncu pa se bomo podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t. i. »hitrostne kocke«. Videli bomo, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in bomo tako spoznali Friedrichovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato se bomo dotaknili še vseh ostalih »malih trikov«, ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.

    → Predavanje: KAKO VEMO, KAJ VEMO, dr. Katja Berčič

    UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

    Kot vsi vemo, če ne znamo postaviti ravno pravega vprašanja, popularna orodja za iskanje povsem odpovedo. Ta težava je splošna. V vedno večjih količinah znanja vedno težje najdemo, kar nas zanima – to velja tudi (ali še posebej) za matematiko. Na predavanju bo tekla beseda o tem, zakaj je v kombinatoriki včasih lažje najti izrek kot v analizi ali topologiji, kaj bi lahko naredili, da bomo imeli v prihodnosti boljše iskalnike po matematičnem znanju, ter kakšno vlogo pri tem igrajo matematične baze in formalna matematika.

    → Predavanje: PRIJATELJI ALI SOVRAŽNIKI – PRI RASTLINAH JE VSE MOGOČE, dr. Katarina Šoln

    UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper)

    Rastlinski svet je precej podoben človeškemu: nekatere rastline so najboljše prijateljice, druge pa so smrtne sovražnice. Razlog se skriva v kemijskih spojinah (alelokemikalijah), ki jih nekatere rastline sproščajo v zemljo in z njimi zaustavijo rast sosednjih rastlin. Ta pojav se imenuje alelopatija. Predavateljica že več let preučuje to »skrivno rastlinsko orožje« v laboratoriju. Vedno se zgodi podobno: alelokemikalije zavrejo rast korenine drugih rastlin. Ta drama propadanja se dogaja v koreninskem vršičku. V tem najbolj oddaljenem delu korenine poteka rast, hkrati pa ga lahko alelokemikalije tudi najhitreje prizadenejo. Predavateljica bo razjasnila, kako deluje alelopatija, kaj se v koreninah dogaja na celičnem nivoju in ali se lahko rastline sploh branijo pred alelopatijo. Mogoče pa spoznate, da je rastlinski svet precej bolj zanimiv, kot ste mislili …

    → 23. FVZvečer, Katedra za kineziologijo UP FVZ

    Spletni dogodek (Zoom)


    ČETRTEK, 20. 4. 2023 – MEETUP

        

    VABLJENI NA OSREDNJI DOGODEK TEDNA ALUMNI UP!

    Avla UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

    • 17.00    Kvintet Osminka
    • 17.10    Karierne zgodbe alumnov UP (video)
    • 17.20    Uvodni pozdrav rektorice Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdije Kutnar in predsednika Alumni UP izr. prof. dr. Mirka Prosena
    • 17.30    Kvintet Osminka
    • 17.35    »Per aspera ad astra«: pogovor s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije g. Markom Lotričem
    • 17.50    Standup nastop, Perica Jerković
    • 18.10    Ambientalna spremljava ob druženju

    PETEK, 21. 4. 2023

    • 10.00    Delavnica: KINEZIOLOGI – OD FAKULTETE DO (SAMO)ZAPOSLITVE, izr. prof. dr. Klemen Širok (prostori UP FVZ)
    • 11.00    Predavanje: COMPUTATIONAL TECHNIQUES FOR BINOMIAL DIVISIBILITY BY TWO PRIMESizr. prof. dr. Russ Woodroofe (prostori UP FAMNIT)
    • 15.00    Predavanje: DIMENZIJE RAZLIČNOSTI IN MEDSEBOJNO RAZUMEVANJE, asist. Metka Malčič (prostori UP FHŠ)

    →    Delavnica: KINEZIOLOGI – OD FAKULTETE DO (SAMO)ZAPOSLITVE, izr. prof. dr. Klemen Širok

    UP FVZ (Polje 42, 6310 Izola)

    Delavnica je namenjena predstavitvi zaposlitvenih poti kineziologov. V okviru zaposlitev v javnem sektorju bomo poleg destinacij predstavili tudi (morebitne) zaposlitvene pogoje. Večji del delavnice pa bo namenjen predstavitvi zaposlitvenih možnosti za kineziologe v privatnem sektorju. Tu bomo naslovili sledeča vprašanja, kako začeti (razvoj in testiranje podjetniške ideje), kako izbrati ustrezno pravno osebo, kaj je potrebno za izpolnjevanje pogojev, pridobitev oz. zagotovitev ustrezne dokumentacije, ter kako snovati in izvesti ustrezen trženjski pristop. Delavnica se bo zaključila z odgovori na vprašanja in reševanjem morebitnih težav udeležencev.

    →    Predavanje: DIMENZIJE RAZLIČNOSTI IN MEDSEBOJNO RAZUMEVANJE, asist. Metka Malčič

    UP FHŠ (Titov trg 5, 6000 Koper)

    Mnogotere spremembe, predvsem globalizacija, migracije, tehnološki napredek in njihove posledice nas kot posameznike in kot družbo postavljajo pred nove izzive, za katere je potrebno razvijati drugačne, specifične veščine in kompetence. Na delavnicah si bodo udeleženci s pomočjo iztočnic na izbrano temo (različni teksti, avdio- in videoposnetki…), prek skrbno pripravljenih dejavnosti in kreativne uporabe IKT, dela v dvojicah in v manjših skupinah, širili znanje, izmenjevali izkušnje in poglede, spoznavali sebe in druge, razmišljali o različnih dimenzijah prostora, o preteklosti in sedanjosti, o podobnostih in razlikah. Delavnice bodo spodbujale sodelovanje, izmenjavo in kreativnost.


      

    Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.