Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 9. oktober 2023 EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV NA UP Z PRIDRUŽENIM DOGODKOM »ZNANOST ZA VSE– ‘ZATE’«

V petek, 29. septembra 2023, smo na Univerzi na Primorskem organizirali Evropsko noč raziskovalcev, ki je potekala kot pridruženi dogodek pod sloganom »ZnAnosT za vsE (Science for All) – ‘ZATE’«.

Izvedli smo 28 delavnic, predstavitev, vodenih ogledov, eno pripovedovanje zgodb in različne druge aktivnosti na desetih različnih lokacij. Pri organizaciji in izvedbi vseh aktivnosti Evropske noči raziskovalcev 2023 – pridruženega dogodka »ZnAnosT za vsE (Research for All) – ‘ZATE’« je sodelovalo več kot 100 raziskovalcev, študentov in strokovnih delavcev univerze.

To leto so dogodek obiskali učenci in dijaki iz 15 osnovnih in srednjih šol Obalno-kraške regije, njihovi učitelji, študenti Univerze na Primorskem in drugi zainteresirani. Na vseh lokacijah je bilo skoraj 1200 obiskovalcev.

V Kopru so se v družbi naših raziskovalcev UP Famnit spoznavali z izgledom notranjosti najbolj prodajane mehanske uganke/igrače na svetu - Rubikove kocke ter fidget igrače -Pop-It, katere priljubljenost je narasla spomladi 2021.

Naši raziskovalci so jim na interaktiven način predstavili tudi aparature za ugotavljanje fenolnih spojin, kjer so se preizkusili v krajšem kvizu in se spoznali z delom herpetologov – raziskovalcev, ki se ukvarjajo z dvoživkami in plazilci.  Na eni izmed delavnic pa so se na zabaven način učili o poliedrih z gradniki Polydron. 

     

V objektu Livade 1.0 v Izoli pa so mladi entuziasti skupaj s Famnitovimi raziskovalci sodelovali v štirih delavnicah, kjer so se naučili kako pridobivati podatke o prostoživečih živalih in kako razkrinkati nevidne divje živali v našem okolju. Vstopili pa so tudi v svet pod mikroskopom, kjer so se učili o njegovem delovanju in ob koncu tudi samostojno mikroskopirali. (delavnica je potekala v okviru štipendiranja mladih znanstvenikov World Federation of Scientists (WFS). Poleg tega so si mladi raziskovalci ogledali, kako žuželke pijejo nektar in zakaj jim včasih pravimo tatovi nektarja (delavnica je potekala v sklopu COST Akcije CA18201 ConservePlants). 

Po končanem dogodku smo od učiteljev več šol dobili pisma zahvale in najavo prihoda na Evropsko noč raziskovalcev naslednje leto.

Dogodek je sofinanciran s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru