Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 25. februar 2021 Famnitov biološki večer: Delfini v Tržaškem zalivu

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Delfini v Tržaškem zalivu«
in podnaslovom
»Raziskovanje, varstvo in presenetljiva spoznanja«

ki bo v sredo, 3. marca 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Tilen Genov (UP FAMNIT, Društvo Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce).

O PREDAVANJU: Delfini so zelo drugačni od nas, a so nam vendarle v marsičem zelo podobni. Čeprav na prvi pogled spominjajo na ribe, so bolj sorodni ljudem kot ribam. Ta inteligentna bitja so pomemben del morskih ekosistemov, a še razmeroma nedolgo nazaj sploh nismo vedeli, da jih imamo tudi pri nas, pred lastnim pragom. V predavanju bo Tilen Genov predstavil življenje delfinov v Tržaškem zalivu, raziskovalne metode za njihovo preučevanje, grožnje, s katerimi se soočajo, ter nekatera zanimiva in nepričakovana spoznanja. Spoznali bomo, kako je povsem neznana populacija delfinov postala ena izmed bolje preučenih v celotnem Sredozemlju, ter zakaj jo je vredno varovati.

O PREDAVATELJU: Tilen Genov je morski biolog, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem morskih sesalcev in varstvom morja. Je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT ter doktorski študent na Univerzi St Andrews v Veliki Britaniji. Z raziskovanjem morskih sesalcev se ukvarja več kot 20 let, preučeval pa jih je med drugim v Sredozemskem, Rdečem, Arabskem in Severnem morju, ter v Atlantskem in Indijskem oceanu. Njegova področja dela so predvsem preučevanje velikosti in dinamike populacij kitov in delfinov, prostorsko modeliranje, analize socialne strukture ter vplivi človeških aktivnosti na morske sesalce. Je slovenski predstavnik Evropskega združenja za kite in delfine ter član različnih delovnih teles kot je npr. Skupina strokovnjakov za kite pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN Cetacean Specialist Group).


ponedeljek, 22. februar 2021 8ECM prestavljen na splet

Uradna izjava organizatorjev mednarodnega dogodka

Po mesecih načrtovanja, iskanju različnih rešitev in temeljitem razmisleku so izvršni odbor Evropskega matematičnega združenja in organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM soglasno sprejeli odločitev, da se vsa predavanja, ki naj bi letos poleti potekala v Portorožu, prestavijo na splet. Tako bodo lahko udeleženci kongresa od 20. do 26. junija 2021 na daljavo spremljali javna, plenarna in vabljena predavanja ter predavanja prejemnikov EMS nagrad, ravno tako se bodo lahko udeležili virtualnih minisimpozijev, predavanj znotraj splošnih sekcij, okroglih miz ter ostalih načrtovanih dogodkov.

Ne gre za odločitev, ki bi jo sprejeli z lahkoto, zlasti po dveh letih aktivnega načrtovanja tako velikega dogodka. Vendar v luči negotove zdravstvene situacije po celem svetu, prepovedi potovanj in različnih ukrepov, ki jih posamezne države sprejemajo za zajezitev okužb, druge alternative ni.

Še vedno pa si želimo spodbuditi udeležence, naj pripotujejo v Portorož, če le lahko in si to seveda želijo. Za tiste, ki bodo pripotovali v Slovenijo v tednu, ko se bo odvijal 8ECM, bomo v Kongresnem centru Bernardin organizirali neformalni družabni dogodek, na voljo pa bodo tudi manjše predavalnice za zaprte skupine, ki bodo gostile razprave in manjša srečanja, seveda ob upoštevanju veljavnih ukrepov in če bodo razmere to dopuščale.

Prav tako bodo lahko na spletu svoje izdelke in storitve predstavili založniki in ostali razstavljavci, pri čemer bodo organizatorji 8ECM zagotovili spletno platformo in tehnično podporo. Umetniške razstave in druge kulturne prireditve bodo potekale tako v letošnjem kot v naslednjem letu in bodo razpršene po različnih lokacijah po Sloveniji.

Organizatorji se zavedamo, da virtualna oblika kongresa ni primerljiva z izkušnjo v živo, kljub temu pa upamo, da nam bo svetovna matematična skupnost še naprej v oporo in se veselimo, da bomo lahko to poletje pozdravili – čeprav virtualno – udeležence 8. Evropskega kongresa matematike!

Registracije za udeležbo na 8ECM so še vedno odprte, spremljate nas lahko preko socialnih omrežjih Facebook, Twitter in Instagram (#8ecm).

 


petek, 19. februar 2021 Famnitov biološki večer: Pomembnost vodnih zajetij na Krasu

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Pomembnost vodnih zajetij na Krasu«

ki bo v sredo, 24. februarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo Gaia Fior (Società cooperativa Rogos,Tutori Stagni e Zone Umide del Friuli Venezia Giulia).

O PREDAVANJU: Voda je bila v kraškem okolju vedno najdragocenejša dobrina. Za poselitev tega območja je moral človek ustvariti različne vrste vodnih zajetij in jih stalno vzdrževati. To skrb je lokalna skupnost opustila, ko so tudi na to območje napeljali vodovod. Vendar so sčasoma ta vodna zajetja postala izjemno pomembna tako za napajanje prostoživečih živali kot tudi za razmnoževanje različnih vrst dvoživk. V predavanju si bomo ogledali vrste vodnih zbiralnikov in njihovo razširjenost na Tržaškem Krasu ter tamkajšnjo rastlinstvo in živalstvo.

O PREDAVATELJICI: Gaia Fior je diplomirala iz naravoslovnih znanosti in se ukvarja z naravovarstvom in znanstvenim komuniciranjem. Kot samostojna sodelavka se povezuje z institucijami v Furlaniji Julijski krajini pri nalogah monitoringa herpetofavne in upravljanja ter obnove majhnih vodnih zajetij in posledično avtohtonega rastlinstva in živalstva. Od leta 2015 je sodelavka zadruge Rogos, kjer se ukvarja s poučevanjem in razširjanjem informacij v različnih zavarovanih območjih. Od leta 2010 je znanstvena svetovalka pri prostovoljnem društvu varuhov kalov Društvu za zaščito ribnikov in mokrišč v Furlaniji Julijski krajini (Tutori Stagni e Zone Umide del FVG).

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


četrtek, 18. februar 2021 Objavljen Erasmus+ razpis za študijsko leto 2021/2022

Objavljen je Erasmus+ razpis za študente. Razpis omogoča prijave za študijske izmenjave ali izmenjave z namenom praktičnega usposabljanja v obdobju od 1.6.2021 do 30.9.2022.

Rok za oddajo prijave je 9. marec 2021.

Razpis in več informacij so na voljo na tej povezavi.

Vabljeni k prijavi!


sreda, 17. februar 2021 [ONLINE PREDAVANJE] Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na četrto letošnje predavanje z naslovom

Konfiguracije točk in premic​​,

ki bo v sredo, 24. februarja 2021, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Nino Bašić, UP FAMNIT, UP IAM in IMFM.

»Koncept konfiguracije točk in premic je enostavno razložiti kateremukoli desetletnemu učencu.« – Branko Grünbaum

Množici n točk in n premic v evklidski ravnini, pri čemer vsaka točka leži na natanko k premicah, vsaka premica pa poteka skozi k točk, pravimo (nk) konfiguracija. Pri tem zahtevamo tudi, da lahko čez dve različni točki poteka le ena premica. Bolj znani primeri konfiguracij so Möbius-Kantorjeva (83) konfiguracija, Pappusova (93) konfiguracija, Desarguesova (103) konfiguracija, Cremona-Richmondova (153) konfiguracija in Grünbaum-Rigbyjeva (214) konfiguracija.

Zakaj je študij konfiguracij zanimiv? Razlogov je več:

 • Čeprav so konfiguracije lahko dostopne, so tudi matematično zahtevne. (Mnogo vprašanj o konfiguracijah lahko enostavno formuliramo, odgovori nanje pa terjajo velik napor.)
 • Konfiguracije povezujejo številna področja matematike: klasično geometrijo, kombinatoriko, topologijo, algebrajsko geometrijo, teorijo števil in tudi računalniško programiranje.
 • Natere konfiguracije so vizualno zelo privlačne.
 • Pri raziskovanju konfiguracij lahko uporabimo računalniška orodja, kot je na primer program GeoGebra.

Matematiki so konfiguracije preučevali že pred stoletjem (in še prej), nedavno pa so dobile nov zagon. Prvi razlog je bilo spoznanje, da igrajo simetrije pomembno vlogo pri raziskovanju konfiguracij. Drugi razlog je bil razvoj računalniške grafike, ki nam omogoča vizualizacije, ki pred stoletjem niso bile mogoče. Spoznali se bomo z nekaterimi rezultati o konfiguracijah točk in premic.

O predavatelju:
Nino Bašić je diplomiral leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, doktoriral pa leta 2016 pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega in prof. dr. Patricka W. Fowlerja. Raziskovalno se ukvarja s kemijsko teorijo grafov, topološko teorijo grafov, konfiguracijami in aplikacijami teorije grafov v znanosti. Je član strokovnih komisij za srednješolsko in študentsko računalniško tekmovanje pri ACM Slovenija. Od leta 2016 je zaposlen na UP FAMNIT.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


torek, 16. februar 2021 Odprt je prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe v 2021/22

Odprt je prvi prijavni rok za vpis dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2021/22!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  od 16. 2. do 19. 3. 2021,

 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 15. 2. do 21. 5. 2021.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).

Vabljeni tudi na informativne dogodke, ki jih na UP FAMNIT organiziramo v februarju in marcu 2021.


ponedeljek, 15. februar 2021 Uspešno izpeljani Virtualni informativni dnevi 2021

Ta petek in soboto, 12. in 13. februarja, so se na Famnitu odvijali Informativni dnevi za dijake – letos so prvič potekali preko spleta.

Dijake smo, kot vsako leto, pozdravili v dveh terminih, in sicer ob 10. in 15. uri v petek, ko se nam je skupaj pridružilo 178 obiskovalcev, ter v soboto ob 10. uri, ko je bilo obiskovalcev nekoliko manj – 79.  Sobotni popoldanski termin je bil rezerviran za predstavitev treh dodiplomskih študijskih programov, ki jih izvajamo v angleškem jeziku (Mathematics, Bioinformatics, Computer Science), pridružilo sem nam je 19 obiskovalcev iz tujine.

V uvodnem delu predstavitev smo se oglasili iz avle, od koder smo s pomočjo virtualnega sprehoda predstavili prostore fakultete, iz Velike predavalnice 1 pa je obiskovalce pozdravil tudi dekan, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović. V nadaljevanju so se obiskovalci lahko pridružili predstavitvam, ki so jih pripravili koordinatorji študijskih programov, in sicer:

 

Med 13. in 15. uro so bili za klepet na voljo tudi famnitovi študenti, ki so skozi svoje izkušnje vedeli povedati še kaj več o študiju na Famnitu, o obštudijskih dejavnostih in študentskem življenju v Slovenski Istri.

Poleg Informativnih dni, ta in naslednji mesec, na Famnitu pripravljamo še nekaj informativnih dogodkov, vsa bodo potekala preko spleta v naslednjih terminih:

24. 2. 2021, ob 15.00

Izberi Famnit: 
7 študijskih programov za ∞ poklicev

prijavi se

25. 2. 2021, ob 16.00

FAQ - Študenti odgovarjajo

prijavi se

10. 3. 2021, ob 15.00

Izberi Famnit: 
Znanost = prihodnost

prijavi se

 

    

  

      

 

 


torek, 9. februar 2021 Virtualni informativni dnevi 2021

Ključna vprašanja, ki jih pred nas postavlja sodobni svet, so preveč zapletena, da bi nanje lahko odgovorili z orodji zgolj ene znanstvene discipline. Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) smo zato zasnovali interdisciplinarne, med seboj prepletene in raznolike študijske programe.

Vabimo vas, da se nam pridružite na Virtualnih informativnih dnevih, kjer vam bodo profesorji in študenti predstavili utrip življenja na fakulteti in prednosti naših programov.

Virtualni informativni dnevi bodo potekali prek videokonferenčnega sistema Zoom.
Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna prijava s klikom na TO POVEZAVO
Po registraciji boste prejeli potrditveno sporočilo s povezavo do uvodnega dela dogodka, ma katerem bomo predstavili fakulteto.

Sledile bodo predstavitve posameznih študijskih programov, in sicer na naslednjih povezavah:

V primeru tehničnih težav lahko kontaktirate: promo@famnit.upr.si; GSM: 051 412 630.

 

 

PETEK, 12. 2. 2021

 

9.00

Študentski domovi Univerze na Primorskem: Virtualni ogled in klepet s študenti-stanovalci

Povezava

10.00

Predstavitev študijskih programov:
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava

11.30

 Ob 11.30: Šport UP z aktivnim odmorom

Povezava

12.00

Prijavno-sprejemni postopek: kako poteka in na kaj morate biti pozorni (Vpisna služba UP)

Povezava

13.0015.00

Klepetalnica s študenti (informacije o študiju ter študentska klepetalnica)

Povezava

15.00

Predstavitev študijskih programov: 
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava
 

SOBOTA, 13. 2. 2021

 

9.00

Študentski domovi Univerze na Primorskem: Virtualni ogled in klepet s študenti-stanovalci

Povezava

10.00

Predstavitev študijskih programov: 
Izberi Famnit, bodočnost je v prepletu znanosti!

Povezava

11.30

Ob 11.30: Šport UP z aktivnim odmorom

Povezava

12.00

Prijavno-sprejemni postopek: kako poteka in na kaj morate biti pozorni (Vpisna služba UP)

Povezava

13.0015.00

Klepetalnica s študenti (informacije o študiju ter študentska klepetalnica)

Povezava

15.00

Choose Famnit - Choose Science: Presentation of study programmes* in English

Povezava

*Mathematics, Computer Science, Bioinformatics


Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.


torek, 9. februar 2021 Razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT

Objavljen je razpis za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT v 2021/22!

V prvem roku se lahko prijavijo:

 • Slovenski državljani in državljani EU – ROK:  od 16. 2. do 19. 3. 2021,

 • Slovenci brez slovenskega državljanstva in državljani izven EU – ROK: od 15. 2. do 21. 5. 2021.

Razpis in informacije za kandidate v zvezi s prijavo v različnih rokih so objavljeni na tej povezavi.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


Vabljeni, da se udeležite Virtualnih informativnih dnevov, ki bodo potekali v petek, 12. februarja in v soboto, 13. februarja 2021.
Več o programu lahko preberete na tej povezavi.


petek, 5. februar 2021 Urnik knjižnice TeMeNa v sredo, 10. 2. 2021

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v sredo, 10. 2. 2021, izjemoma odprta po spremenjenem urniku, in sicer od 12.30 do 14.30.


petek, 5. februar 2021 Famnitov biološki večer: Sodobni izzivi varstva velike uharice v Sloveniji

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Sodobni izzivi varstva velike uharice v Sloveniji«

ki bo v sredo, 10. februarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo Tomaž Mihelič (DOPPS).

O PREDAVANJU: Številčnost velike uharice v Sloveniji redno spremljamo že od leta 1999. Za uspešno varstvo pa seveda samo štetje ni dovolj. V primeru dolgoživih organizmov, kot je velika uharica, je lahko vrsta na območju prisotna še dolgo po tem, ko se ne razmnožuje več uspešno. Dejavniki ogrožanja velikokrat nastopijo bistveno prej, preden vrsta izgine in samo ciljne raziskave nam jih pomagajo odkrivati preden vrsta utrpi resne varstvene posledice. Pri veliki uharici so strokovnjaki začeli z individualnimi popisi slovenske populacije, ki so jih zaradi obsega nadgradili v skupinske popise in varuhe individualnih gnezd (https://uharica.ptice.si/). V zadnjem času pa s pomočjo telemetrije odkrivajo problematične daljnovode, ki so se izkazali za pomembno grožnjo vrsti in jih saniramo. Na predavanju bo poleg varstvene problematike in možnosti individualnega vključevanja vanjo predstavljeno tudi najbolj skrito življenje velike uharice, ki nam ga razkriva telemetrija in žive kamere na gnezdih.

O PREDAVATELJU: Tomaž Mihelič je varstveni ornitolog na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Bil je glavni koordinator novega Atlasa ptic Slovenije (https://www.ptice.si/atlas/) in organizator številnih skupinskih popisov po vsej Sloveniji. Trenutno se aktivno ukvarja z reševanjem varstvene problematike velike uharice na Krasu znotraj kohezijskega projekta Za Kras in varstvu divjega petelina in belke v Triglavskem narodnem parku skozi kohezijski projekt Vrh Julijcev. Njegovo področje dela so predvsem gorske in gozdne vrste ptic, ter vrste skalnih ostenij. Ukvarja se z raziskavami vpliva energetskih objektov (vetrne elektrarne in daljnovodi) na ptice. Vodi številne telemetrične raziskave ptic, v zadnjem času predvsem velike uharice na Krasu, divjega petelina v Triglavskem narodnem parku in sokola selca po vsej Sloveniji. ​

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


petek, 5. februar 2021 Portal Živ? Živ! prejemnik Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je razglasila letošnje prejemnike nagrad Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje od leta 2003. Med njimi sta tudi prof. dr. Jožica Škofic in izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget z UP Fakultete za humanistične študije in spletni portal Živ? Živ!, ki ga ustvarjajo raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič

Raziskovalci Slovenskega centra za raziskovanje samomora – SCRS, ki deluje pod okriljem UP Inštituta Andrej Marušič, od leta 2013 oblikujejo spletni portal ŽIV? Živ! (zivziv.si). Pri zasnovi portala je bila ključna želja po vzpostavitvi spletnega mesta za, ki bi se spregovorilo o samomoru ter z vsebinami zagotovilo kredibilen in etično neoporečen vir znanja za širšo javnost. Posebnost portala je, da na njem o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in sodelujejo ljudje z osebnimi izkušnjami. Tako je postal stičišče informacij, raziskav in preventivnih programov ter osebnih zgodb. Informacije pa najdejo tudi vsi, ki so v poklicnem življenju bolj izpostavljeni srečevanju oseb v hudi stiski ali soočanju s samomorom – učitelji, vzgojitelji, zdravniki, psihologi, medicinske sestre in osebje, oskrbniki v domu starejših občanov, policisti, duhovniki, socialni delavci, strojevodje, gasilci, novinarji in drugi. Skupino 21 raziskovalcev na SCRS (mladi raziskovalci, raziskovalci, podoktorski raziskovalci, doktorji znanosti) vodi prof. dr. Diego de Leo, Dsc, eden vodilnih svetovnih suicidiologov.

Spletni portal od nastanka povečuje obiskanost, v lanskem letu je bila (pričakovano) najbolj obiskana podstran, povezana s stisko, ki jo prinaša covid-19 (klikni na povezavo).

Vsem našim sodelavcem iskreno čestitamo!


četrtek, 4. februar 2021 Vabilo na predavanje: dr. Rado Pezdir - Zgodba o borzni vojni za delnice podjetja GameStop

Oddelek za matematiko UP FAMNIT
vabi na predavanje z naslovom

Zgodba o borzni vojni za delnice podjetja GameStop,

ki bo v četrtek, 11. februarja 2021, ob 18.00.

Predaval bo dr. Rado Pezdir.

Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom na tej povezavi.
Meeting ID: 883 8644 3935, Passcode: 972629. 

 

Povzetek: Na predavanju bomo na primeru trgovanja z delnico GameStop na poljuden način pokazali, kako lahko enostavne borzne strategije pripeljejo do nekontroliranih spopadov med igralci na finančnem trgu. Predstavili bomo mehanizem v katerega so se ujeli hedge skladi in ob tem tudi pojasnili kaj lahko v nadaljevanju, ob trenutni ameriški ekonomski politiki, pričakujemo da se bo dogajalo na ameriških finančnih trgih.

Kratka predstavitev predavatelja: doc. dr. Rado Pezdir je doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Na UP FAMNIT je zaposlen kot predavatelj in koordinator dodiplomskega študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah. Sodeluje pri predmetih kot so Finance, Finančni praktikum, Mikroekonomska analiza, Makroekonomska analiza in Makroekonomsko modeliranje. Kot izvedenec s področja finančne forenzike sodeluje tudi pri preiskovalnih komisijah Državnega zbora. Javnosti je poznan kot preiskovalec, ki je odkril afero milijardnega pranja denarja v največji slovenski banki NLB.


ponedeljek, 1. februar 2021 Sredozemsko kmetijstvo - panoga neštetih možnosti

V študijskem letu 2019/20 je bil na UP FAMNIT prvič razpisan visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo, ki je zamenjal istoimenski univerzitetni program in tako ponudil možnost vpisa tudi dijakom, ki zaključijo strokovne srednje šole in opravijo poklicno maturo. Program vključuje čisto vse panoge kmetijstva in študentom daje kompetence v podjetništvu, trženju in ekonomiki ter znanja, ki so potrebna za kandidiranje na različnih razpisih in uspešno črpanje evropskih sredstev.
Novost je tudi večji obseg praktičnega dela v podjetjih. 

Prihodnosti brez kmetijstva enostavno ni!

Naša družba nujno potrebuje izobražene inženirje kmetijstva

Hrano potrebujemo vsak dan, večkrat na dan. Glede na stalno naraščanje svetovnega prebivalstva pa je že dolgo jasno, da bomo preživeli le, če se bo kmetijstvo kot gospodarska panoga razvijalo v pravo, trajnostno smer. V prihodnosti se bo namreč človeštvo soočalo z vse bolj zahtevnimi razmerami za pridelavo hrane, kar bo posledično vplivalo na živilsko industrijo, tekstilno industrijo in farmacijo.

Kljub temu kmetijstvo v današnjem času in družbi ne dobiva dovolj pozornosti, kot bi si jo moralo zaslužiti. Zavest o tem bi morali na državni in mednarodni ravni krepiti predvsem med mladimi, ki se bodo v svojem življenju soočali z velikimi težavami in še večjimi izzivi. »O kmetijstvu se med mladimi premalo govori. V bistvu dela v kmetijstvu sploh ne poznajo, še manj pa poznajo profil kmetijskega inženirja,« meni dr. Dunja Bandelj, koordinatorica novega visokošolskega strokovnega programa Sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, in nadaljuje: »Danes bi morali o kmetijstvu govoriti kot o gospodarski panogi neštetih možnosti, saj ne omogoča le samooskrbe, z večplastno vlogo v naši družbi pomembno prispeva tudi k razvoju biogoriv in novih materialov ter k razvoju novih oblik doživljajskega turizma. To pa so le nekateri primeri.«

Kmetijstvo vpliva na okolje in na naše zdravje

Poleg naštetega ima kmetijstvo pomembno okoljsko funkcijo, saj vpliva na kakovost vode, tal, zraka in na biotsko raznovrstnost ter prispeva k ohranjanju kulturne krajine in zagotavlja vitalnost podeželja. »Kmetijsko panogo preko nutricionistike in dietetike vključujemo v načrtovanje boljšega življenjskega sloga in spreminjanje prehranskih navad. Zato lahko mirno trdimo, da kmetijstvo odločilno vpliva na naše zdravje in na kakovost našega življenja. Število prebivalcev na planetu naglo narašča, zato kmetijstvo, kot edina gospodarska panoga, ki se ukvarja s pridelavo hrane, potrebuje inženirje kmetijstva, ki bodo uspešno načrtovali in zagotavljali prehransko varnost naše družbe.« razlaga dr. Bandelj.

 

Dinamičen poklic širokih znanj, ki varuje naravo

Na področju pridelave hrane potrebujemo torej usposobljen kader z znanjem, ki ga lahko pridobimo le z ustrezno izobrazbo. Delo v kmetijstvu namreč zahteva širino: poleg interdisciplinarnega povezovanja naravoslovja, biotehnike, biotehnologije, živilstva, podjetništva, ekonomike in turizma, je potrebno neprestano slediti znanstvenemu napredku, razvoju in inovacijam. Inženirji morajo zato biti sposobni prepoznati ekološke značilnosti in prednosti pridelovalnega območja, ki jih bodo izkoristili za načrtovanje pridelave. Zato bodo svoje mesto v panogi našli strokovnjaki, ki bodo znali trajnostno koristiti naravne vire za konkurenčno pridelavo hrane in bodo sposobni trajnostno upravljati kmetijski prostor ter hkrati strogo varovati naravo.

 

Kakšno je delo v kmetijskem sektorju?

Delo v kmetijskem sektorju lahko opišemo kot eno najbolj dinamičnih in raznolikih. Je polno izzivov, iskanja rešitev za aktualne probleme, implementacije vedno bolj trajnostnih, ekoloških in inovativnih rešitev. Zahteva drznost, odprtost, samozavest in inovativnost. Delo kmetijskega inženirja prepleta pisarniško, terensko in laboratorijsko delo. Je lahko individualno ali timsko, vključuje pa vse – od pridelave do predelave in trženja izdelkov, pri čemer je za snovanje idej in spremljanje raziskav trga ter za oblikovanje blagovnih znamk pomemben tudi podjetniški pristop.


(Foto: Kmetijska zadruga Agraria Koper, z.o.o.)

Gospodarska panoga številnih možnosti

Mladi, ki načrtujejo svojo kariero, bodo v kmetijski panogi našli veliko možnosti: inženirji kmetijstva lahko svoje strokovno znanje uporabijo pri načrtovanju in realizaciji pridelave in predelave rastlin ter zootehnike, pri nadzoru pridelave oziroma reje živali, trženju in prodaji, v svetovalnih in izobraževalnih dejavnosti, fitofarmaciji, pri načrtovanju kmetijskih objektov in tehnologij, vzgoji in prometu sadilnega materiala, kontroli kakovosti, pri upravljanju varovanih območij s kmetijsko pridelavo, v parkih in agroturizmu. Skratka, veliko je možnosti tako v javnem kot zasebnem sektorju, saj se na trgu dela predstavljajo kot strokovnjaki s številnimi znanji.

Praktično znanje, praksa in projekti

Kakovost študijskega programa zagotavljajo visokošolski učitelji s svojim kontinuiranim raziskovalnim delom na posameznih strokovnih področjih ter svojo aktivno vpetostjo v domač in mednarodni raziskovalni prostor. Prav tako se lahko fakulteta pohvali s številnimi izvedenimi projekti s študenti za pridobitev praktičnega znanja in izkušenj v delovnem okolju podjetij, z vključevanjem študentov v raziskovalne in razvojne projekte za pridobivanje kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti, s poletnimi šolami in tabori ter z možnostmi mednarodnih mobilnosti. Fakulteto odlikujejo tudi individualen pristop do študentov, spodbujanje razvoja inovativnih podjetniških idej študentov ter aktivno sodelovanje z lokalnimi pridelovalci in podjetniki.

Več informacij o programu je dostopnih na tej povezavi.


torek, 26. januar 2021 Tradicionalni Matematični dan za dijake - letos preko spleta

V sredo, 20. januarja 2021, je potekal tradicionalni, že peti, matematični dan za dijake, ki so ga profesorji UP FAMNIT organizirali za dijake 3. letnikov Gimnazije Koper. Dogodek je letos potekal preko spleta.

Dijaki so predavanja poslušali v treh skupinah, glede na interesne vsebine vsakega sklopa. Zjutraj so jih pred začetkom predavanj pozdravili dekan UP FAMNIT, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, predstojnik Oddelka za matematiko, prof. dr. Bojan Kuzma,  ter koordinator dodiplomskega študijskega programa Matematika in prodekan za znanstveno-raziskovalno delo, izr. prof. dr. Marko Orel.

 

        

 

Kot je v navadi, je bil program tudi letos zelo raznolik. Dijaki so lahko poslušali po dve predavanji na skupino, in sicer:  Pomen nadzora ruletnih cilindrov (izr. prof. dr. Mihael Perman), O matematiki širjenja SARS-CoV-2 (prof. dr. Janez Žibert), Kratek izlet v zgodovino kriptografije (prof. dr. Štefko Miklavič), Trgovanje s finančnimi instrumenti (doc. dr. Rado Pezdir), Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Vsakdanji problemi – matematične rešitve (doc. dr. Nina Chiarelli).

 

    

          

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli deset tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih matematika še posebej zanima, že petič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in profesorjem Gimnazije Koper se zahvaljujemo za obisk in sodelovanje, seveda pa upamo, da se na prihodnjih dogodkih snidemo tudi v živo!

 


petek, 22. januar 2021 Vabilo na predavanje: Dr. Janez Žibert - O matematiki širjenja SARS-CoV-2

Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko
vas vabi na on-line predavanje z naslovom 

O matematiki širjenja SARS-CoV-2,

ki bo v četrtek, 28. januarja, ob 18:00.

Predaval bo prof. dr. Janez Žibert. 

Predavanje bo potekalo preko videokonferenčnega sistema Zoom na tej povezavi.
Meeting ID: 812 7850 2446, Passcode: 158287.

Prosojnice so na voljo tukaj.

Povzetek: Na predavanju bomo spoznali osnovne matematične zakonitosti širjenja nalezljivih bolezni v populaciji. Predstavljeni bosta dve ključni količini, ki ju najpogosteje omenjamo pri spremljanju dinamike širjenja koronavirusa in drugih podobnih nalezljivih bolezni: podvojitveni čas in reprodukcijsko število. Podvojitveni čas je smiselno uporabljati pri eksponentnem naraščanju števila okuženih, kar se tipično dogaja v primeru začetnih faz širjenja epidemije. Reprodukcijsko število pa je ključni parameter dinamike širjenja epidemioloških bolezni in zelo vpliva na dinamiko širjenja epidemije.  

V nadaljevanju bodo predstavljeni standardni matematični epidemiološki modeli, s katerimi bomo poskušali z matematičnega stališča razložiti posamezne ključne dejavnike, ki vplivajo na dinamiko širjenja nalezljivih bolezni. Spoznali bomo, kateri so ključni dejavniki sploščanja osnovnih epidemioloških krivulj, kako lahko s posameznimi ukrepi vplivamo na potek širjenja epidemije, kako več različno rizičnih skupin vpliva na širjenje nalezljive bolezni in nenazadnje, kako s cepljenjem nižamo pojavnost bolezni v populaciji.  

V tretjem delu bo predstavljen razširjeni oddelčni model SEIR, ki je bil razvit za spremljanje epidemije v Sloveniji in je v operativni uporabi že od začetka epidemije. Na primeru COVID-19 si bomo ogledali, kako lahko z epidemiološkimi modeli razumemo in napovedujemo razvoj epidemije ter ocenjujemo vpliv ukrepov za njeno zajezitev. 

Modeliranje epidemije pa je lahko uspešno le, če imamo zanesljive podatke. Zanesljivost pridobivanja ustreznih podatkov se je v Sloveniji v času trajanja koronavirusa izkazala za problematično. Zato je bilo veliko dela narejenega na projektu COVID-19 Sledilnik, ki je postal osrednji vir podatkov in podatkovnih analiz za spremljanje COVID19 v Sloveniji in bo tudi predstavljen na predavanju.


O predavatelju: Prof. dr. Janez Žibert, univ. dipl. mat., je zaposlen na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in na Univerzi na Primorskem. Po osnovni izobrazbi je matematik z doktoratom iz elektrotehnike. Raziskovalno se ukvarja s statistiko in statističnim modeliranjem, obdelavo signalov in strojnim učenjem. Njegovo raziskovalno delo je usmerjeno predvsem na obdelavo in analizo večjih količin podatkov in biosignalov ter statistiko v medicini in zdravstvu. Dr. Žibert sodeluje kot matematik in statistik v več projektih na različnih znanstvenih področjih, v zadnjem času predvsem na projektih iz zdravstvene informatike in biomedicine. Z matematičnim modeliranjem COVID-19 v Sloveniji se ukvarja od samega pojava bolezni v Sloveniji. S svojimi epidemiološkimi modeli aktivno sodeluje v COVID-19 Sledilnik-u in je bil tudi član Ekspertne skupine za modeliranje bolezni COVID-19 na Ministrstvu za zdravje RS. 

 


četrtek, 21. januar 2021 Vabilo - Seminar skupine SI-MATH-IN

V petek, 22. 01. 2021 ob 12.00
vas vabimo na prvi seminar skupine SI-MATH-IN
z naslovom
Heuristike in metahevristike – zakaj ne enostavno
(Heuristics and metaheuristics - simpler is better)

Predaval bo prof. dr. Janez Žerovnik
(Laboratorij za matematiko, Fakulteta za strojništvo UL, IMFM)

Seminar  bo potekal v slovenščini (s PPT v angleškem jeziku), preko videokonferenčnega sistema Zoom, na povezavi:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/91250775375?pwd=SVlUNnNjSVp6enR5ODV4cVlHOCtkUT09
Meeting ID: 912 5077 5375
Passcode: 974051

O PREDAVANJU: V literaturi se v zadnjih letih in desetletjih pojavljajo vedno nove metahevristike za reševanje težkih optimizacijskih problemov. Ker verjetno velja domneva P \neq NP, bodo tovrstne naloge ostale velik izziv ne glede na dramatično povečanje procesorske moči. Nekoliko provokativen naslov na kratko pove osnovno tezo predavanja, da so enostavne metahevristike ponavadi enakovredne ali celo boljše od mnogo bolj sofisticiranih. Namesto (nemogočega) dokaza tovrstne trditve bom navedel nekaj primerov, znanih problemov in morda manj znanih hevristik, tudi s področja večkriterijske optimizacije.

Dogodek organizira konzorcij za industrijsko matematiko SI-MATH-IN za EU-MATHS-IN (European Service Network of Mathematics for Industry and Innovation), članice konzorcija SI-MATH-IN so UP FAMNIT ter UP IAM.

 


četrtek, 21. januar 2021 Famnitov biološki večer: Rastline so mi povedale

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Rastline so mi povedale«,

ki bo v sredo, 27. januarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Peter Glasnović (UP FAMNIT).

     

O PREDAVANJU: Rastlinstvo slovenske Istre je pestro in zanimivo, saj odseva vse okoljsko-geografske značilnosti  tega območja, na prepihu med Sredozemljem in srednjo Evropo. Pestra in živahna je tudi zgodovina tega prostora, ki je zaznamovala podobo rastlinskega pokrova pri nas. Predavatelj nas bo popeljal v rastlinski svet slovenske Istre skozi zgodovino njene preobrazbe.

O PREDAVATELJU: Doc. dr. Peter Glasnović deluje na UP FAMNIT kot učitelj in raziskovalec. Njegov interes je osredotočen na raziskovanje rastlinske pestrosti slovenskega primorja, rastlinske biologije ter vzorcev biotske pestrosti Sredozemlja in Balkanskega polotoka. V raziskovalne in pedagoške dejavnosti pogosto vključuje prostorska orodja in analize.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


sreda, 20. januar 2021 [ONLINE PREDAVANJE] Tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2020/21

 

Vabimo vas na tretje letošnje predavanje z naslovom

Kolo, kovanec in zdrava prehrana​,

ki bo v sredo, 27. januarja 2021, ob 18.00,
prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Andrej Brodnik, UP FAMNIT, UP IAM in UL FRI.

 

Kaj imajo skupnega kolo, kovanec in zdrava prehrana? Vse tri poganja uporaba verige. Če kolo poganja veriga kot je na sliki, kovanec in zdravo prehrano poganja veriga podatkov oziroma veriga blokov podatkov. Na predavanju si bomo pogledali ne samo kako, ampak tudi zakaj deluje takšna veriga ter presenečeni ugotovili, da je vse skupaj zelo preprosto. V lonec streseš nekaj računovodstva, računalništva in informatike, matematike ter seveda zvrhano mero zvedavosti. Dobiš pa izdelek, o katerem govori tako rekoč cel svet.

O predavatelju:
Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na UP FAMNIT in na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 880 5698 2250
Passcode: 373566

Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. januar 2021 13. Informativa: 22. – 23. januar 2021

Vse dijakinje in dijake vabimo, da se nam v petek, 22. in v soboto, 23. januarja 2021, pridružijo na
13. Informativi, največjem slovenskem sejmu izobraževanja in poklicev, ki bo letos potekal v virtualni obliki.

Na dogodku boste lahko obiskali virtualno stojnico Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, kjer bodo študenti in zaposleni preko spletnih klepetalnic na voljo za vsa vprašanja in informacije o študijskih programih in študiju na UP FAMNIT.

Na osrednji stojnici Univerze na Primorskem pa bodo vsako uro potekale video-predstavitve oziroma webinarji s predstavitvami fakultet in različnimi delavnicami. Prav tako pa tudi letos predavatelji in drugi sodelavci UP ponujajo sklop predavanj za širše občinstvo.

Študijske programe UP FAMNIT bomo v sklopu webinarjev predstavili v petek, 22. 1. in soboto, 23.1., po naslednjem urniku:

 • od 11. 00 do 11. 30 - Izberi Famnit: Bodočnost je v prepletu znanosti,
 • od 15. 30 do 16. 00 - Izberi Famnit: Bodočnost je v prepletu znanosti.

Več informacij o celotnem programu Univerze na Primorskem na 13. Informativi je na voljo na povezavi: https://www.upr.si/si/univerza/medijski-center/novice-in-obvestila/up-na-virtualni-informativi-2020-

Ne pozabite, na Famnitu smo v januarju in februarju za vas pripravili še nekaj informativnih dogodkov, celoten program aktivnosti in vse dodatne informacije so na voljo tukaj: https://www.famnit.upr.si/sl/bodoci-studenti/informativni-dan

Obiščite nas na 13. Informativi, veselimo se srečanja z vami!

 


četrtek, 14. januar 2021 Rektorska konferenca RS za izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih fakultet

V petek, 8. januarja 2021, je potekala izredna seja Rektorske konference Republike Slovenije, na kateri so rektorji slovenskih univerz razpravljali o problematiki izvajanja pedagoškega procesa v času ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. V nadaljevanju navajamo izjavo rektorjev.

Čeprav smo na slovenskih univerzah prilagodili izvedbo oblik ter načinov poučevanja in učenja ter preverjanja in ocenjevanja znanja, ugotavljamo, da največjo težavo predstavljajo neizvedene kontaktne ure, ki zahtevajo prisotnost študentk in študentov v prostorih visokošolskih (in drugih delovnih) zavodov (znanstvenoraziskovalno delo, laboratorijske, vaje, terenske vaje, hospitacije in nastopi, pedagoška praksa, praktično usposabljanje itd.), ter izvedba pisnih izpitov, ki jih ne morejo nadomestiti prilagoditve preverjanja in ocenjevanja znanja in za katere je nujna prisotnost študentk in študentov v prostorih visokošolskih zavodov. Opozarjamo, da nekatere študentke in študenti ob nespremenjenem načinu dela ne bodo mogli izpolniti vseh obveznosti, posledično ne bodo mogli pristopiti k preverjanju in ocenjevanju znanja.

Rektorji slovenskih univerz menimo, da mora Vlada RS nemudoma omogočiti:

 • izvedbo nujnega dela pedagoškega procesa v prostorih visokošolskih zavodov v obliki individualnega ali skupinskega (3–5 oseb) dela ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ;
 • izvedbo individualnega znanstvenoraziskovalnega dela v prostorih visokošolskih zavodov ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov MZ in NIJZ, ki bo študentkam in študentom študijskih programov prve in druge stopnje ter doktorskim študentkam in študentom omogočalo dokončanje njihovih zaključnih del.

Na slovenskih univerzah že ves čas epidemije iščemo in ponujamo rešitve, s katerimi bi vsem deležnikom v visokem šolstvu omogočili nemoteno delo na način, ki ne bi ogrožal njihovega zdravja, ob predpostavki, da študentke in študenti kljub izrednim razmeram, s katerimi se srečujemo v Republik Sloveniji od meseca marca 2020 dalje, dobijo potrebno znanje ter si pridobijo kompetence v okviru študijskih programov, ki so jih izbrali ob vpisu na slovenske univerze. Usvajanje in oblikovanje znanja sta ključnega pomena tako za posameznika kot za družbo, zato je potrebno vzpostaviti konstruktiven dialog z odločevalci v državi, katere prihodnost bo krojilo znanje, ki mora biti ena najpomembnejših vrednot današnje družbe.

Informacija je povzeta po objavi na spletni strani Univerze na Primorskem.


petek, 8. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Ana Mladenović

Dr. Ana Mladenović bo imela v ponedeljek, 11. 1. 2021 ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Ekologija«.

Predavanje z naslovom »Odpadki kot vir surovin v krožnem gospodarstvu« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/81340836579

Vljudno vabljeni!


petek, 8. januar 2021 Famnitov biološki večer: Psihološki učinki okoljskih sprememb - Vpliv pomanjkanja vode na mentalno zdravje

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT vabi na

Famnitov biološki večer z naslovom
»Psihološki učinki okoljskih sprememb«
in podnaslovom
»Vpliv pomanjkanja vode na mentalno zdravje«

ki bo v sredo, 13. januarja 2021, ob 19.00,
prek ZOOM povezave.

Predavala bo dr. Maja Ženko (ICTA - Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (UAB)).

O PREDAVANJU: Pomanjkanje varnih virov vode je ena izmed največjih težav, s katerimi se bomo spopadali v tem stoletju, saj bo po ocenah Svetovne zdravstvene organzacije do leta 2050 40% svetovne populacije živelo s kritičnim pomanjkanjem vode. To ni le posledica geografskih značilnosti prizadetih območij, temveč predvsem neustreznih politik upravljanja z vodo, ki izkoriščajo vodne vire v skladu z večjimi kapitalskimi dobički in na račun drugih uporabnikov vode, ki trpijo njeno pomanjkanje ali onesnaženje. Čeprav se je v zadnjih desetletjih pisalo o številnih socialnih in ekonomskih posledicah dostopa do vode na prizadete uporabnike, pa je le malo študij do sedaj raziskovalo povezavo med psihološkim zdravjem in pomanjkanjem vode. V predavanju bom predstavila izsledke študije opravljene v okolici Urmijskega jezera v Iranu, ki je podobno kot Aralsko jezero, na pragu izsušitve. V študiji smo odkrivali učinke pomanjkanja vode na mentalno zdravje okoliških prebivalcev. Pomanjkanje vode namreč preko solastalgije, ekonomskih, družbenih in zdravstvenih posledic pomembno prispeva k razvoju številnih psiholoških motenj.

O PREDAVATELJICI: Dr. Maja Ženko je doktorica Okoljskih znansti in tehnologije. Doktorat je pridobila na Inštitutu za okoljske znanosti in tehnologijo Avtonomne univerze v Barceloni. Področje njenega raziskovanja je politična ekologija, tekom svojega dela pa je raziskovala predvsem socialne vplive alteracij vodnih tokov, s posebnim poudarkom na vplive na mentalno zdravje ter dostop do vode za etnične manjšine. Njeno delo je bilo objavljeno v več znanstvenih revijah, predstavljeno na mednarodnih strokovnih konferencah, del raziskovanja pa je opravljala na University of Reading v Združenem Kraljestvu.
Več o predavateljici si lahko preberete tukaj, preberete pa si lahko tudi enega izmed njenih prispevkov.
.

 

Predavanje bo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI in bo dvojezično (v slovenščini in italijanščini).


petek, 8. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Vida Groznik

Dr. Vida Groznik bo imela v petek, 15. 1. 2021 ob 9:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Osnove priporočilnih sistemov« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://upr-si.zoom.us/j/89812476390?pwd=bkVwZG5Rc2RMKzZLTlhDNDVYcU9oZz09

Vljudno vabljeni!


četrtek, 7. januar 2021 Daring creativity: about the new project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science and how to become part of it

Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT
v okviru Seminarja računalništva in informatike

vabi na predavanje z naslovom:

»Daring creativity: about the new project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science and how to become part of it«,

ki bo v ponedeljek, 11. januarja 2021, ob 16. uri
in bo potekalo na daljavo preko spleta.

Predavala bosta

Peter PURG (uvodna predstavitev) in

Črtomir TAVZES (kratka predstavitev laboratorijev InnoRenew CoE).

POVZETEK

The project LOOSE CELLS – Innovating at the Crossfield of Art and Science is dedicated to creation and innovation based on the blending of science, art and technology. In this way, it joins those intersectoral collaborations, which have already aroused a lot of international interest, as they can inspire the development of social and economic innovations. Innovation is also the goal of the project. The main activity will be the co-creation of an “art-science object”, which will be designed and created by students of diverse levels and backgrounds. It will be realised under the mentorship of Assoc. Prof. Peter Purg, PhD from School of Arts at University of Nova Gorica, with the advices of InnoRenew CoE experts and with the support of Assoc. Prof. Tilen Žbona, PhD from the Faculty of Education as well as the artists, producers and technicians within the PiNA association or the RUK network. In the seminar, you will learn more about the programme of the project and how to become part of. You will be also invited to discuss any questions with the representatives of the project.

PREDAVATELJA

Peter Purg currently leads the New Media module in the Digital//Media Arts and Practices graduate//postgraduate programme at the School of Arts, University of Nova Gorica, where he acts as Associate Professor, projects coordinator as well as expert across realms of digital culture and media. Having obtained a PhD in media art, communication science and literature from the University of Erfurt (Germany), his scientific inquiries now include media arts pedagogy, interdisciplinary collaboration and innovation, media art and media ecology. His artistic interests range from (lecture) performances and intermedia installations to public-space interventions as well as participatory creative processes. He is active in the field of cultural and higher education policymaking, assessment and quality assurance. Peter Purg currently leads the interdisciplinary MAST – Module in Art, Science and Technology project (DG Connect) – as well as School of Arts' teams in projects such as KONS - Platform for Investigative Arts (EU Cohesion), DIVA - Art:Biz Innovation Ecosystem (Interreg SI-IT), EmindS (Erasmus+) and TV Free Europe (Creative Europe). He curated the 20th international media/contemporary art festival Pixxelpoint 2019. Full CV at http://au.ung.si/peterpurg.

Dr. Črtomir Tavzes is a researcher at the InnoRenew CoE, an assistant research scientist at the University of Primorska, and conservation restoration adviser at the Institute for the Protection of Cultural Heritage of Slovenia. He earned his PhD in biotechnology in 2003 from the University of Ljubljana, Slovenia. In the following two years, he was a postdoctoral fellow at the Metropolitan Museum of Art in New York, where he continued working until 2008. Upon the return to Slovenia, he also served as the director of the Institute of Wood Science and Technology, and Sustainable Development (until 2014). His research experience spans from enzymatic wood degradation and wood liquefaction through wood pest control to the immunological detection of material substance of cultural heritage objects.

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku preko spletnega orodja Zoom.

Do predavanja dostopate tako, da se povežete preko naslednje povezave: https://us02web.zoom.us/j/297328207

Vabljeni!

 


sreda, 6. januar 2021 Preizkusno predavanje dr. Maša Žvelc

Dr. Maša Žvelc bo imela v ponedeljek, 11. 1. 2021 ob 10:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Psihologija«.

Predavanje z naslovom »Fiziološka intersubjektivnost in regulacija v psihoterapevtskem odnosu« bo potekalo na daljavo preko aplikacije ZOOM; Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/81517577725?pwd=TUJuUG1IODJQSk1OZkxuSHp0TDB4Zz09

Vljudno vabljeni!


torek, 5. januar 2021 Raziskovalno bogata jesen članov DIST in laboratorija HICUP

Raziskovalci z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (DIST) ter Laboratorija za interakcijo človek-računalnik – HICUP, so se v prvih mesecih študijskega leta 2020/21 udeležili številnih domačih in mednarodnih dogodkov, na katerih so predstavili svoje delo in raziskave na različnih področjih.

Že v začetku oktobra so pod okriljem Slovenian HCI community (ACM Chapter Bled) organizirali Slovensko konferenco Interakcija Človek-Računalnik v Informacijski družbi 2020 (Human-Computer Interaction in Information Society - HCI-IS ). Konferenco, ki je v celoti potekala preko spleta, je obiskalo več kot 30 udeležencev. Na njej je bilo predstavljenih 15 člankov, še pet pa so jih dodatno člani ACM SIGCHI poglavja Bled objavili na drugih dogodkih in revijah.

Istega meseca so sodelovali na mednarodni virtualni konferenci ACM MobileHCI 2020. Na njej so predstavili tri članke, ki so plod sodelovanja z raziskovalci z Japonske, Koreje, Mehike in Finske, izr. prof. dr. Matjaž Kljun pa je bil so-organizator sekcije demonstracij različnih prototipov (Demo & Interactivity Co-Chair).

V začetku novembra je v okviru premierne konference o interaktivnih površinah in prostorih ACM ISS 2020  skupina raziskovalcev skupaj s člani Laboratorija HICUP organizirala prvo mednarodno delavnico na temo medsebojne interakcije pri uporabi različnih sistemov mešane resničnosti - Cross-Reality Interaction (XR). Poleg predstavitve osmih zelo zanimivih prispevkov, so imeli udeleženci priložnost poslušati tudi vabljeno predavanje priznane mlade raziskovalke, dr. Anasol Peña-Rios. Naši raziskovalci asist. Jordan Aiko Deja, asist. Nuwan Attygale, doc. dr. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun pa so predstavili članek z naslovom: »Sound 2121: Cross-Reality Transitions Between Real and Augmented Sound Landscapes«.

Konec novembra pa je potekal 3. Odprti forum Slovenske digitalne koalicije, ki je namenjen odprti izmenjavi mnenj, izkušenj ter izhodišč za načrtovanje nadaljnje digitalizacije. Letos je bil izjemoma izveden preko spleta. Na dogodku je v sklopu Umetna inteligenca - temelj razvoja Slovenije sodelovala tudi naša raziskovalka dr. Vida Groznik. Mesec kasneje je dr. Groznik nastopila na spletnem seminarju Umetna inteligenca v zdravstvu in medicini, ki je potekal pod okriljem GZS – Gospodarske zbornice Slovenije, in sicer s predavanjem »Kako zaznati demenco z umetno inteligenco?«

   

6. decembra je potekal prvi virtualni TedEx Ljubljana, na katerem je bil gost tudi doc. dr. Klen Čopič Pucihar. V svojem nastopu je razmišljal o nekaterih vprašanjih kot so:  »Bomo zaradi vseh teh računalnikov postali pol ljudje in pol roboti? Zakaj je sploh smiselno v naša življenja pripeljati računalnike?« Posnetek predavanja bo za tiste, ki si ga niso ogledali v živo, na voljo na kanalu YouTube v prihodnjih tednih.

December se je nadaljeval z delavnico ImAna 2020 – Workshop on Immersive Analytics (delavnica o Potopitveni Analitiki), ki sta jo z nizozemskimi kolegi organizirala doc. dr. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun. Na njej so sodelovali izjemni in priznani znanstveniki kot so Benjamin Bach, Liz Marai, Luciana Nedel in Yannick Prié. Delavnica je potekala v sklopu konference IEEE AIVR (3rd International Conference on Artificial Intelligence & Virtual Reality).

Našim raziskovalcev čestitamo ob njihovih dosežkih in jim želimo obilo uspehov še v prihodnje!


ponedeljek, 4. januar 2021 Izr. prof. dr. Marko Tkalčič so-predsednik programskega odbora ACM UMAP 2021

Letos si bosta vlogi najvišje znanstvene funkcije na mednarodni konferenci ACM UMAP 2021 (29th Conference on User Modeling, Adaptation and Personalization) predsednika programskega odbora delila Nava Tintarev z Univerze v Maastrichtu ter Marko Tkalčič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT.

ACM UMAP je osrednja mednarodna konferenca, namenjena tako raziskovalcem kot strokovnjakom, ki delajo na sistemih, ki se prilagajajo posameznim uporabnikom ali skupinam uporabnikov ter o njih zbirajo, predstavljajo in modelirajo informacije. Potekala bo junija 2021 v Utrechtu na Nizozemskem, in sicer v hibridni obliki (fizično ter preko spleta).

Teme, ki jih raziskujejo udeleženci, pokrivajo široko paleto raziskovalnih področij, kjer se lahko uporabijo personalizacija in prilagajanje. Znotraj njih pa raziskovalci ustvarjajo pomembne novosti, ki temeljijo na napredku pri modeliranju in prilagajanju uporabnikov, na priporočilnih sistemih, prilagodljivih izobraževalnih sistemih, inteligentnih uporabniških vmesnikih, e-trgovini, oglaševanju, digitalni humanistiki, socialnih omrežjih, osebnem zdravju, zabavi, in še veliko več.

Izr. prof. dr. Marko Tkalčič je že nekaj let vodilni član raziskovalne skupnosti UMAP in član uredniškega odbora znanstvene revije Springer UMUAI (A ").

Gre za pomemben dosežek, saj bo Univerza na Primorskem tako pozicionirana kot ena vodilnih raziskovalnih središč na področju sistemov modeliranja in personalizacije uporabnikov.

Profesorju Tkalčiču ob imenovanju iskreno čestitamo!