Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. december 2016 Vse najboljše, Famnit!

V četrtek, 22. decembra 2016, smo v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru praznovali 10-letnico ustanovitve Famnita.

20. decembra 2006 je namreč Državni zbor RS sprejel spremembo Odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem z vpisom nove članice – našega Famnita. Že naslednje leto so bili razpisani prvi študijski programi matematike ter računalništva in informatike na vseh treh stopnjah. Področja delovanja fakultete so se nato hitro razširila z uvedbo novih študijskih programov, tako da danes izvajamo že 8 dodiplomskih, 7 magistrskih in 3 doktorske študijske programe, naši visokošolski učitelj in raziskovalci pa delujejo znotraj petih oddelkov.

Na slovesnosti se je poleg zaposlenih, predstavnikov drugih fakultet in organov Univerze na Primorskem, zbralo tudi lepo število gostov z institucij in organizacij, s katerimi že dolgo sodelujemo. Med njimi bi omenili dr. Stojana Sorčana, generalnega direktorja Direktorata za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ter akad. prof. dr. Andreja Kranjca, podpredsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

V prvem delu programa so spregovorili dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, predsednik ŠS UP FAMNIT Martin Senič, diplomantka magistrskega programa Biopsihologija Špela Križanec in vodja zadružne proizvodnje Agrarire Koper Patricija Pirnat. V drugem delu pa so začetek, razvoj in želje za prihodnost orisali: rektor UP in prvi dekan Famnita prof. dr. Dragan Marušič, prof. dr. Andrej Brodnik, prof. dr. Tomaž Pisanski, izr. prof. dr. Elena Bužan, izr. prof. dr. Dunja Bandelj in prof. dr. Diego De Leo, DSc.

Na slovesnosti, ki se je zaključila z nastopom Rudija Bučarja, smo predstavili tudi novo publikacijo, ki povzema trenutno delovanje fakultete (na voljo je tudi spletna različica), ogledate pa si lahko tudi videoposnetek, ki v fotografijah na kratko povzema prvih 10 let Famnita ter seveda nekaj fotografij s slovesnosti.

Hvala vsem, ki nas podpirate!


sreda, 21. december 2016 Knjižnica TeMeNa bo od torka, 27. 12. 2016 do ponedeljka, 2. 1. 2017 zaprta

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta od torka, 27.12.2016 do ponedeljka, 2.1. 2017 zaprta.

Želimo vam lepe praznike in uspešno leto 2017!


petek, 16. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 19. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

LECTURER: Marko Grobelnik

---------------------------------------------------------------------------------------------------

TITLE: Cross-lingual Global Media Monitoring

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ABSTRACT:
Global media monitoring assumes dealing with large amounts of heterogeneous textual data across many languages in a near real-time. We will present a pipeline of machine learning, text mining, and semantic extraction components representing global social dynamics as an evolving network of interrelated events extracted from media. We will demonstrate the proposed approach on an operational system "Event Registry (http://EventRegistry.org) for (a) collecting media information from over 300,000 news and social media sources, (b) performing linguistic and semantic processing in multiple languages, (c) forming cross-lingual events and event sequences, (d) streaming information about even ts in open data formats, (e) rich visualizations, and (f) complex queries to analyse global social dynamics. Challenges and technical solutions will be discussed.

Vabljeni!


četrtek, 15. december 2016 Univerzo na Primorskem obiskali predstavniki veleposlaništva ZDA v Sloveniji

UP poglablja svojo vpetost v mednarodno okolje za hitrejši razvoj, gospodarsko rast in mednarodno prepoznavnost obalne regije ter Slovenije

Včeraj, v sredo, 14. decembra 2016, so Univerzo na Primorskem obiskali Nj. Eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji, Stefan H. Reisinger, gospodarski ataše pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Mirjana Rabič, svetovalka za gospodarske in trgovske zadeve pri Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji.

Z rektorjem, prof. dr. Draganom Marušičem, širšim vodstvom univerze ter raziskovalci in skupinami, ki so Američani ali intenzivno sodelujejo z Združenimi državami Amerike, so ugotavljali načine za optimizacijo obstoječih in razvoj novih oblik sodelovanja. Posebno pozornost so namenili raziskovalno-razvojno inovacijskim povezavam med akademskimi ustanovami in podjetji z obeh strani Atlantika.

Pri tem so kot zgled postavili InnoRenew CoE – Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, katerega je podrobno predstavil raziskovalec Michael Burnard. V živem laboratoriju tega centra deluje že 62 subjektov iz 20 držav, od tega dve inštituciji iz ZDA.

Foto: Alen Ježovnik


sreda, 14. december 2016 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije - Samir Hodžić

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom: Karakterizacija posplošenih zlomljenih funkcij in nekatere druge kriptografske teme (Characterisation of Generalised Bent Functions and Some Other Topics Related to Cryptography) študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Samirja Hodžića.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 19.12.2016 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA.

Vljudno vabljeni!


petek, 9. december 2016 Vabilo k sodelovanju v raziskavi na temo dizajna grajenega okolja in blagostanja ljudi

Raziskovalci na Univerzi na Primorskem potrebujejo prostovoljce za izvedbo raziskave na temo dizajna grajenega okolja in blagostanja ljudi. Prostovoljce prosijo, da se udeležijo dveh srečanj (testiranj) v dveh različnih dnevih - vsako od srečanj bo trajalo 1,5 ure.

Pred samim sodelovanjem bodo prostovoljce seznanili z raziskavo in jih prosili, da podpišejo Izjavo o zavestni in svobodni privolitvi sodelujočih zdravih oseb.

Pomembno je, da se prostovoljci lahko udeležijo obeh srečanj, katerih termini bodo oblikovani glede na razpoložljivost sodelujočih. Prostovoljci bodo med samim srečanjem pretežno sami, z občasnimi interakcijami z raziskovalci. Prostovoljci morajo biti zdrave odrasle osebe, stare med 20 in 60 let in ne smejo biti kadilci. Prisotnost določenih zdravstvenih stanj, bolezni, povezanih s stresom, ter uporaba določenih oblik hormonskih (nadomestnih) terapij ali zdravil lahko pomenijo neprimernost prostovoljcev za udeležbo v raziskavi. Prostovoljci, ki uporabljajo kemično kontracepcijo, bodo naprošeni, da povedo, za kakšno vrsto kontracepcije gre.

Raziskava bo potekala na Univerzitetnem kampusu Livade (Livade 6, Izola). Raziskava je del doktorskega projekta raziskovalca Michaela Burnarda, ki ga izvaja pod mentorstvom izr. prof. dr. Andreje Kutnar.

Če bi v raziskavi želeli sodelovati, kontaktirajte:

  • (v slovenščini ali angleščini) Marka Posavčevića: marko.posavcevic@famnit.upr.si
  • (v angleščini) Michaela Burnarda: michael.burnard@iam.upr.si

Vljudno vabljeni k sodelovanju!


četrtek, 8. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 12. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PLACE: FAMNIT-1-MP2 at 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

LECTURER: dr. Primož Škraba

---------------------------------------------------------------------------------------------------

TITLE: Minimum Spanning Acycles

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ABSTRACT:
Spanning trees are a fundamental object in graph theory. In this talk, I will introduce spanning acycles, higher dimensional analogues of spanning trees which are defined on simplicial complexes rather than on graphs. These can model higher order relationships (going beyond pairwise relationships which graphs capture). I will discuss various analogues of classical results  for spanning trees, such as Kruskal's and Prim's algorithms as well as mention some stability results. The talk will be self-contained and does not assume any particular background.

Vabljeni!


ponedeljek, 5. december 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v četrtek, 8.12.2016 in v petek, 9.12.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v četrtek, 8.12.2016 in v petek, 9.12.2016 odprta dopoldne od 10:00 do 12:00 in popoldne od 12:30 do 16:00.
 

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 4. december 2016 Vabljeni na naslednji homeorestični dogodek

Društvo študentov Biopsihologije vabi na naslednji homeorestični dogodek, ki bo v četrtek, 8. decembra, ob 18.00 v Galebovi čitalnici (Kettejeva 1) v Kopru.

Na večeru bo dr. Simona Gomboc predstavila svojo doktorsko disertacijo s področja socialne psihologije z naslovom Onkraj socialne resničnosti: poskusi preseganja paradoksa socialne psihologije na primeru partnerskih odnosov.

Vljudno vabljeni!

 


petek, 2. december 2016 Predsednik ERC akademik Jean-Pierre Bourguignon: "Ambicij in potencialov vaši mladi univerzi ne manjka!"

V četrtek, 1. decembra, je Univerzo na Primorskem obiskal ugledni akademik in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC – European Research Council) prof. dr. Jean-Pierr Bourguignon. Srečanje je potekalo v soorganizaciji s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem v Bruslju (SBRA – Slovenian Busines and Research Association).
Gost se je najprej udeležil sestanka organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa (Portorož, 2020), sledil je sprejem pri rektorju UP, prof. dr. Draganu Marušiču, nato pa je izvedel predavanje z naslovom »MODERN GEOMETRY, FROM LOCAL TO GLOBAL, FROM SMOOTH TO ROUGH, FROM STATIC TO DYNAMIC«.
Celotno predavanje, katerega se je udeležilo veliko število tako študentov kot tudi profesorjev in raziskovalcev naše fakultete, si lahko ogledate na tej spletni povezavi.

Pred odhodom je dr. Bourguignon na srečanju z mediji poudaril, da občuduje razvoj dinamičnega tima raziskovalcev naše univerze, ki so v zadnjem času še posebej uspešni.V njih vidi ambiciozen kader, ki je s pridobitvijo tako organizacije Evropskega kongresa matematikov leta 2020 in financiranja projekta InnoRenew v okviru instrumenta Teaming v sklopu programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020, dokazal svoj potencial in vzpostavil pomembna sodelovanja z različnimi, tudi gospodarskimi institucijami.

Več o včerajšnjem dogodku na spletnem portalu UP BUDI.

(Na fotografijah: sestanek organizacijskega odbora 8ECM, sprejem pri rektorju, predavanje. Avtor: Alen Ježovnik)


petek, 2. december 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 5. decembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Lecturer: Wolfgang Hürst

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Title:
Multimodal virtual and augmented reality interaction experiences

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Abstract:
Common virtual and augmented reality systems predominantly address ourvisual and auditory senses. Yet, our “real” reality provides us with a much richer experience stimulating also, for example, our olfactory and  gustatory senses (smell and taste). The somatic sense (touch) plays a particular important role in our life. For example, it is sometimes considered even more relevant for survival than vision and sound.
In our research, we are therefore addressing how touch and tactile sensations can be used in virtual and augmented reality systems to either create more natural and realistic experiences or to extend existing ones by providing additional functionality via tactile senses. In this presentation, we will start with a short overview of tactile sensation and perception. We discuss different options where we see a potential for better, richer, or enhanced VR and AR experiences. Examples from our previous work on tactile VR will be shown, and our current and future plans for beneficial integration of touch in AR will be discussed.

Presenter info:
Wolfgang Hürst is an assistant professor at the Department of Information and Computing Sciences and a lecturer in the "Game and Media Technology" program at Utrecht University, The Netherlands. His research  interests include virtual & augmented reality, mobile computing, and  human-computer interaction, mostly with a focus on gaming and media  interaction. Hürst has a PhD in computer science from the University of  Freiburg, Germany, and a master in computer science from the University  of Karlsruhe (TH), Germany. From January 1996 till March 1997 he was a  visiting researcher at the Language Technologies Institute at Carnegie  Mellon University in Pittsburgh, PA, USA. From March 2005 till October  2007 he worked as a teaching and research associate at the Faculty for  Applied Sciences at the University of Freiburg, Germany. He is a member  of IEEE Computer Society, ACM, ACM SIGMM, ACM SIGGRAPH, ACM EuroMM, and  GI (Germany). He currently serves on the Associate Editor board of IEEE  Transactions on Multimedia and is a member of the editorial board of  Journal of Multimedia (Academy Publisher). Hürst co-chaired and served  as TPC/PC member for various conferences, including local area chair for  mobile computing at IEEE ICME 2014, IEEE ISM 2014, and ACM MM 2012,  program co-chair of MMM 2014, and co-chair of 3AMIGAS 2009. His research  has been published in various articles at high ranked scientific  publications, including best or outstanding paper awards at SIGMAP 2006,  ICCE 2004, ED-Media ’99, and winner of best design presentation at M&C 2007.

Vabljeni!


sreda, 30. november 2016 Ustanovljen Center odličnosti InnoRenew CoE

V torek, 29. 11. 2016, je v polni dvorani Pokrajinskega muzeja Koper prišlo do podpisa Pogodbe o ustanovitvi Centra odličnosti InnoRenew CoE. Gre za prvi korak k uresničitvi ciljev evropskega projekta »Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja«, ki ga Univerza na Primorskem izvaja v sodelovanju s sedmimi slovenskimi partnerji in nemškim inštitutom Fraunhofer Institute for Wood Research.

Izčrpno poročilo včerajšnjega dogodka je objavljeno na univerzitetnem portalu UP BUDI.

Čestitke vsem sodelujočim, predvsem pa našim sodelavcem z Oddelka za aplikativno naravoslovje!

(Na fotografiji: projektni partnerji in gosti slovesnosnega podpisa pogodbe; spodaj: sodelavci z Oddelka za aplikativno naravoslovje)


ponedeljek, 28. november 2016 Rezultati nove raziskave morskih psov nakazujejo potrebo po spremembi upravljanja s populacijami v Jadranu

Hrvaško-slovenska skupina morskih biologov, pod vodstvom doc. dr. Bojana Lazarja z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, je v mednarodnem časopisu Journal of Fish Biology objavila rezultate analize prehranjevalne ekologije dveh simpatričnih vrst morskih psov: trneža (Squalus acanthias) in črnopikastega morskega psa (Mustelus punctulatus), ki odkrivajo kako le-ti sobivajo v ekosistemu Jadranskega morja. Obe vrsti spadata v skupino mezopredatorskih morskih psov z velikostjo telesa do 1,7 m, vendar z življenjskim ciklusom podobnim večjim in bolj znanim pelaškim sorodnikom, ki ga zaznamuje počasna somatska rast, pozno spolno dozorevanje in nizka rodnost. Sredozemske populacije obeh vrst so vključene na rdeči seznam Mednarodnega združenja za zaščito narave (IUCN) – trnež kot ogrožen (EN), črnopikasti morski pes pa kot vrsta s premalo podatkov (DD). Kljub temu se obe vrsti komercialno izkoriščata in predstavljata pomemben del jadranskega ribiškega ulova.

Rezultati objavljeni v znanstvenem članku z naslovom »Feeding ecology and trophic segregation of two sympatric mesopredatory sharks in the heavily exploited coastal ecosystem of the Adriatic Sea” so pokazali, da sta obe vrsti prehranjevalni specialisti. Trnež je piscivorna vrsta, ki se predvsem prehranjuje z ribami v vodnem stolpu ter širi svojo trofično nišo z rastjo. Črnopikasti morski pes pa je specializiran za prehranjevanje z bentoškimi raki, kateremu se z rastjo oži trofična niša. Takšna trofična segregacija in delitev prehranjevalnih virov ter prehranjevanje na različnih trofičnih ravneh zmanjšuje medvrstno kompeticijo in omogoča evolucijsko sobivanje obeh vrst v prehranjevalnem spletu Jadrana.

Poznavanje prehranjevalne ekologije, rabe habitata in trofičnih interakcij v kompleksnih in antropogeno dominiranih prehranjevalnih spletih so ključnega pomena za znanstveno utemeljeno upravljanje z vrstami ter za premik proti ekosistemsko-zasnovanemu upravljanju z ribištvom. Različne prehranjevalne strategije raziskanih vrst nakazujejo potrebo po spremembi upravljanja z morskimi psmi v Jadranu. Trofična specializacija in posledična neposredna kompeticija s človekom za glavni plen – malo plavo ribo, ter večja intrinzična občutljivost označujejo morskega psa trneža kot vrsto, ki je posebej dovzetna vplivu ribištva.


petek, 25. november 2016 Akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon gost Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem in Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, Bruselj

vabita na predavanje z naslovom

MODERN GEOMETRY, FROM LOCAL TO GLOBAL,
FROM SMOOTH TO ROUGH, FROM STATIC TO DYNAMIC

Predavatelj: akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon (CNRS – IHÉS)

Predavanje bo v predavalnici BURJA 1, UP FHŠ (Titov trg 5, Koper)
v četrtek, 1. 12. 2016 ob 15.00.

 

Profesor Jean-Pierre Bourguignon je bil med leti 1994 in 2013 direktor Inštituta za napredne znanstvene študije (Institut des Hautes Études Scientifiques - IHÉS) iz okolice Pariza, Francija. Mednarodni raziskovalni inštitut je nastal kot evropsko zrcalo Inštituta za napredne študije v Princetonu (Institute for Advanced Study in Princeton). Profesor Bourguignon je bil tudi prvi predsednik odbora ERC za začetne projekte na področju matematike.

Po izobrazbi je matematik, vseskozi pa je deloval na Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Med leti 1986–2012 je bil profesor na École polytechnique. Od leta 1990 do 1992 je bil predsednik Société Mathématique de France, nato pa predsednik Evropskega matematičnega združenja (1995–1998). Med leti 2002 in 2006 je bil član odbora organizacije EuroScience, od l. 2004 pa je deloval tudi v odboru EuroScience Open Forum (ESOF). Od leta 2014 je predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC).

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement Français za področje matematičnih znanosti in fiziko. Je zunanji član španske kraljeve akademije znanosti. Leta 2005 so ga izvolili za častnega člana Londonskega matematičnega društva. Deloval je tudi kot tajnik matematične sekcije Academia Europaea. Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.


(Vir fotografije: pikasle.com)


četrtek, 24. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 28. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: Nino Bašić

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Univerzitetni programerski maraton

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Univerzitetni programerski maraton (UPM) je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, kjer je poudarek na poznavanju algoritmov in podatkovnih struktur. Tekmovanje je ekipno in sestoji iz treh predkol in finalnega tekmovanja. UPM poteka na vseh treh slovenskih univerzah hkrati (na Univerzi v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru in na Univerzi na Primorskem). Poleg tega, da je nacionalno tekmovanje, predstavlja UPM kvalifikacije za CERC (Central Europe Regional Contest). CERC pa je sestavni del tekmovanja ACM International Collegiate Programming Contest, ki je največje, najprestižnejše in najstarejše tovrstno tekmovanje. Univerza na Primoskem se od leta 2003 dalje redno udeležuje tekmovanja UPM, od leta 2005 pa tudi tekmovanja CERC.

Najprej bodo predstavljena pravila tekmovanja UPM, zgodovina tekmovanja in seveda sodniški sistem. Nato si bomo ogledali nekaj izbranih tekmovalnih nalog. No koncu bomo naredili še pregled ostalih podobnih tekmovanj in strežnikov, ki zainteresiranim omogočajo samostojni trening.

Vabljeni!


četrtek, 24. november 2016 Matematični adventni koledar 2016 – nagradni kviz za dijake in osnovnošolce

Oddelek za matematiko UP FAMNIT tudi letos organizira nagradni kviz Matematični adventni koledar.

Zaradi lanskega izjemnega odziva bo kviz letos namenjen tako dijakom kot učencem 8. in 9. razredov, ki se bodo lahko preizkusili v matematičnem znanju v obliki reševanja zabavnih matematičnih nalog v času od 1. do 19. decembra. Vsaka od devetih nalog kviza bo na voljo za reševanje en dan (od polnoči do polnoči).

Med sodelujočimi, ki bodo dosegli največje število točk, bomo izžrebali zmagovalca glavne nagrade, to je brezplačna udeležba na 7. poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul. Tabor bo v organizaciji UP FAMNIT potekal v Kopru v drugi polovici avgusta 2017 (predvidoma od nedelje 20. avgusta do sobote 26. avgusta).

K sodelovanju je fakulteta povabila slovenske srednje in osnovne šole.


sreda, 23. november 2016 Vabljeni na prvo predavanje Famnitovih bioloških večerov 2016/17

1. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Vabimo vas na predavanje z naslovom "Pravno varstvo narave - izkušnje nevladnih organizacij",
ki bo potekalo

 v četrtek, 1. 12. 2016, ob 18.30,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, Koper).

Kratek opis predavanja:

Spoštovanje in varstvo narave sta v prvi vrsti izraz posameznikove kulture, čeprav naravo varujejo tudi pravni režimi, ki dovoljujejo ali prepovedujejo določena ravnanja. Nevladne organizacije imajo na tem področju pomembno vlogo, saj spremljajo zakonodajo in imajo možnost vključevanja v različne zakonodajne postopke. Zaradi zapletenosti in strokovne zahtevnosti le-teh je za učinkovito pravno varstvo nujno povezovanje naravoslovnih strokovnjakov in pravnikov.
Na predavanju bo mag. Šifkovič Vrbica predstavila, kako poteka pravno varstvo v praksi, kot primer pa bo ponudila varovanje volkov.

O predavateljici:

Mag. Senka Šifkovič Vrbica, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica socialne antropologije, je vodilna pravnica za področje okolja v okviru nevladnih organizacij. Že 15 let dela na Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij - PIC, ki ima status delovanja v javnem interesu na področju varstva okolja in nudi pravno podporo nevladnim organizacijam s področja varstva okolja, narave in urejanja prostora, spodbuja sistemske spremembe in se vključuje v izbrane pomembnejše postopke varstva okolja in narave. Mag. Vrbica sta Greenpeace Slovenija in Umanotera, zaradi svojih zaslug in strokovnega dela, nominirala za najvplivnejšo pravnico leta 2016.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!

 

Predavanje poteka v okviru projekta STARBIOS2 - Enhancing Responsible Biosciences, ki ga financira Evropska komisija iz okvirnega programa Evropske Unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020.


sreda, 23. november 2016 Predstavitev teme doktorske disertacije študentke Tatiane Romine Hartinger - Matematične znanosti, 3. stopnja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Nove karakterizacije v strukturni teoriji grafov: 1-popolno usmerljivi grafi, produktni grafi in cena povezanosti (New Characterizations in Structural Graph Theory: 1-Perfectly Orientable Graphs, Graph Products, and the Price of Connectivity) študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Tatiane Romine Hartinger.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 28. 11. 2016 ob 10:00 v predavalnici FAMNIT-POŠTA (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


torek, 22. november 2016 Študenti Famnita uspešno nastopili na Srednjeevropskem računalniškem tekmovanju iz programiranja v Zagrebu

Od 18. do 20. novembra 2016 so se člani Famnitove tekmovalne ekipe (v sestavi: Marko Palangetić, Daniel Silađi in Anton Uramer) udeležili Srednjeevropskega tekmovanja iz programiranja 2016 (Central Europe Regional Contert 2016 – CERC 16) v Zagrebu (HR).

Srednjeevropska regija je ena izmed najtežjih na svetu, na katero je člane naše ekipe pripravil asistent dr. Nino Bašić. Tekmovalci so imeli na voljo 5 ur časa za reševanje 12 nalog, med katerimi so bile nekatere izjemno zahtevne.

Srednjeevropskega tekmovanja se je ekipa UP FAMNIT (v različni sestavi) udeležila že osmič. Letošnji tekmovalci so s štirimi rešenimi nalogami izboljšali lanski rezultat in se uvrstili na 30. mesto med 67 ekipami.

Na tekmovanju je sodelovalo 28 univerz s Hrvaške, Češke, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije. Rezultati so objavljeni na tej povezavi.

Iskrene čestitke vsem slovenskim udeležencem tekmovanja, še posebej Famnitovi ekipi!

(Na fotografijah: člani Famitove ekipe - Daniel Silađi, Marko Palangetić in Anton Uramer; rezultati tekmovanja in skupina vseh slovenskih nastopajočih na tekmovanju)


petek, 18. november 2016 Preizkusno predavanje dr. Martina Lužnik

Dr. Martina Lužnik bo imela v ponedeljek, 28. 11. 2016 ob 15:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom " EKOLOGIJA POPULACIJ – PRISTOPI K ŠTUDIJI DEMOGAFSKIH PROCESOV" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 18. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 21. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: doc. dr. Jernej Vičič

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Izdelava terminologije z uporabo jezikovnih tehnologij

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Terminologija označuje strokovno ali specializirano izrazje določenega področja ali besedila. Termini so poimenovanja za specializirane pojme določenega strokovnega področja.
Ogledali si bomo postopek izdelave terminologije znanstvenega/strokovnega področja marketinga z uporabo jezikovnih tehnologij. Eksperiment je v zadnjih fazah, tako si končnega izdelka še ne bomo ogledali, ogledali pa si bomo neprečiščene sezname najnovejših gradiv sestavljene popolnoma samodejno.

Vabljeni!


četrtek, 17. november 2016 FAMNIT-ovo Brucovanje 2016

Študentski svet UP FAMNIT vabi v torek, 22. 11. 2016, na tradicionalno Famnitovo Brucovanje.
Težko pričakovan dogodek, ki bo letos potekal v soorganizaciji s ŠS UP PEF, se bo prišel ob 21.30 v Discu Planet Koper (TUŠ).

Nastopili bosta rock-funk skupina Night Express in energična Tequila.

Povezovanje dogodka bo zaupano potovalni agenciji Collegium Mondial Travel, kot vsako leto pa bo potekalo tudi tekmovanje za naslov Naj bruca.

Vstopnina: 2 EUR po 24. uri!

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/1649360331994055/

Vljudno vabljeni!

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 14. november 2016 Drugo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na drugem predavanju z naslovom

»Matematika skrivnostnih sporočil«,

ki bo potekalo

v sredo, 16. novembra 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

bo dr. Ademir Hujdurović (UP FAMNIT in UP IAM) predstavil, kako lahko z matematiko razkrijemo zakodirana sporočila. Čeprav je bilo šifriranje sporočila v preteklosti rezervirano predvsem za vojaške namene, se danes vsi srečujemo s šifriranjem na določen način – pri spletnem nakupovanju, pri uporabi bančnih kartic,… Na predavanju bo predstavljeno nekaj osnovnih modelov za šifriranje, ki so bili uporabljeni skozi zgodovino, ter  nekaj sodobnejših metod. Razpravljalo se bo tudi o varnosti določenih tipov šifriranj podatkov.

O predavatelju:

Dr. Ademir Hujdurović je diplomiral iz matematike leta 2009 na Naravoslovno-matematični fakulteti na Univerzi v Tuzli, Bosna in Hercegovina. Med študijem je sodeloval kot član različnih komisij na tekmovanjih za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol ter kot predavatelj na pripravah za tekmovanja. Za diplomsko delo je prejel zlato plaketo Univerze v Tuzli. V letih 2010 - 2013 je bil zaposlen kot mladi raziskovalec na FAMNIT-u. Doktoriral je leta 2013, z disertacijo z naslovom Algebraični aspekti teorije grafov. Zaposlen je kot docent na Univerzi na Primorskem, kjer predava različne matematične predmete, raziskovalno pa se ukvarja s teorijo grafov, predvsem z algebraičnega vidika.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


sobota, 12. november 2016 Podpisan sporazum o sodelovanju UP in moskovske Univerze M. V. Lomonosova

Ta teden je bil za Univerzo na Primorskem res izjemen. Na dan, ko smo prejeli novico o pridobitvi nepovratnih sredstev za vzpostavitev centra odličnosti InnoRenew CoE, je potekal tudi podpis sporazuma o sodelovanju med Univerzo na Primorskem in moskovsko Univerzo M. V. Lomonosova. Vzpostavljeno je bilo tako skupno izobraževalno-raziskovalno središče obeh univerz in hkrati ustanovljeno še predstavništvo ruske univerze v Kopru. 

Skupno izobraževalno-raziskovalno središče predstavlja novo zgodbo o uspehu naše univerze; z njim se bodo odprle nove možnosti za boljše gospodarsko sodelovanje med državama, zaživeli bodo tudi novi skupni izobraževalni programi z možnostjo pridobitve dvojne diplome. Za našo fakulteto pa je še posebej pomembno, da bomo z rusko univerzo nadgradili sodelovanje na področju matematike in računalništva.

Več o slavnostnem srečanju med eminentnimi gosti, predvsem pa o prihodnjem sodelovanju z rusko univerzo si lahko preberete na portalu UP BUDI.


petek, 11. november 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 14. novembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------

PREDAVATELJ: doc. dr. Branko Kavšek

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NASLOV: Podatkovna znanost in podatkovni znanstveniki

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:
Na seminarju bomo skušali razjasniti pojma "podatkovna znanost" in "podatkovni znanstvenik" (Data Science and Data Scientist). Skušali bomo odgovoriti na vprašanja: "Kaj sploh je podatkovna znanost?", "Kaj se pričakuje od podatkovnega znanstvenika?", "Kako postati podatkovni znanstvenik?", "Katere so tiste veščine, ki jih podatkovni znanstvenik mora imeti?". Ogledali si bomo tudi paleto orodij in znanj, ki so potrebna na tem področju. Poskušali bomo ugotoviti kje v študijskih programih računalništva in informatike "se skriva" podatkovna znanost ter predvsem katera so tista znanja in kompetence, ki jih "klasični" študijski programi računalništva in informatike ne podajo.

Vabljeni!


petek, 11. november 2016 Asist. Peter Glasnović gost Prirodoslovnega muzeja Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije obeležuje 90-letnico Alpskega botaničnega vrta Juliana v Trenti s ciklom poljudno-znanstvenih predavanj, s katerimi želijo širšo javnost opozoriti tako na raznolikost rastlinstva pri nas kot na sodobne izzive botanikov.

Predavatelj včerajšnjega srečanja je bil asist. Peter Glasnović z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, ki je številnemu občinstvu predstavil značilnosti podnebja, kamninske podlage, spremembe v rabi tal tekom stoletij ter avtohtone in tujerodne rastline slovenskega dela Istre.

Predavanje je sovpadlo tudi z nedavno otvoritvijo razstave o slovenskem morju.


petek, 11. november 2016 UP in partnerji pridobili 45 milijonov evrov za preboj slovenske lesne industrije

Evropska komisija je prepoznala potencial konzorcija slovenskih partnerjev, ki ga vodi Univerza na Primorskem, in mu dodelila skoraj 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za vzpostavitev Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). K temu je Vlada RS primaknila še 30 milijonov investicijskih sredstev, s katerimi bodo zagotovljeni pogoji za vzpostavitev in dolgoročno delovannje. 

Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja. Z njegovim delovanjem želimo omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Številne neprespane noči so obrodile sadove. Kolegom iz Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT in Oddelka za tehnologije UP IAM iskreno čestitamo za ta velik uspeh, ter jim želimo veliko sreče pri doseganju rezultatov projekta!

Vodja projekta je raziskovalka UP IAM in profesorica UP FAMNIT, izr. prof. dr. Andreja Kutnar, ki je verjela v projekt od samega začetka. 

Celotno novico si lahko preberete na portalo UP BUDI

Več informacij o samem projektu pa je dosegljivih na spletni strani projekta.

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru programa Obzorje 2020 Okvirni program Evropske unije; H2020 WIDESPREAD-1-2016-2017 - Teaming phase 2.


četrtek, 10. november 2016 Podaljšan urnik knjižnice od ponedeljka, 14.11.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo od ponedeljka, 14.11.2016, knjižnica TeMeNa obratovala po spremenjenem, podaljšanem urniku, in sicer bo knjižnica odprta 6 ur dnevno:

  • ob ponedeljkih, sredah in petkih od 10:00 do 16:00 ter
  • ob torkih in četrtkih: od 12:00 do 18:00.

četrtek, 10. november 2016 Objavljen je razpis ERASMUS+ KA107 za mobilnost študentov v Argentini, Izraelu in Rusiji

Študenti UP FAMNIT imate možnost, da se v okviru programa Erasmus+ udeležite izmenjave tudi na partnerskih univerzah v Argentini, Izraelu in Rusiji. 

Rok za prijavo je 30. november 2016, več informacij pa lahko najdete v dokumentih spodaj. 

ARGENTINA

  • število odhodnih študentov: 1
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 1.100 €
  • za študente na doktorski stopnji študija
  • več informacij najdete v razpisu

IZRAEL

  • število odhodnih študentov: 2
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: do 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 360 €
  • na voljo za študente vseh stopenj študija
  • več informacij najdete v razpisu

RUSIJA

  • število odhodnih študentov: 1
  • trajanje izmenjave: do 5 mesecev
  • štipendija/mesec: 650 €
  • kritje potnih stroškov: do 820 €
  • na voljo za študente vseh stopenj študija
  • več informacij najdete v razpisu

Za več informacij se obrnite na Službo za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje UP FAMNIT: international@famnit.upr.si in osebno v času uradnih ur referata. 

O možnostih se bomo pogovorili tudi na srečanjih, ki bosta potekali:

  • torek, 15.11.2016 ob 13:00 v predavalnici FAMNIT-MP2 in 
  • v sredo, 16.11.2016 ob 17:30 v predavalnici FAMNIT-Muzejski1.

Vljudno vabljeni k prijavi in udeležbi na srečanju!

 

četrtek, 10. november 2016 Mlada raziskovalka Tea Knap na raziskovalnem obisku v Kaliforniji

Raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT so letos vzpostavili uradno znanstveno sodelovanje z najvidnejšo federalno inštitucijo za kmetijstvo v ZDA – USDA (US Department of Agiculture). V sklopu tega sodelovanja je  trenutno na raziskovalnem obisku v centru National Clonal Germplasm Repository (NCGR – Davis, Kalifornija), ki skrbi za raziskave povezane s sredozemskimi kmetijskimi rastlinami. NCGR vzdržuje genske vire 23 različnih rodov, tamkajšnja kolekcija pa šteje 7.917 akcesij pomembnih sredozemskih sadnih vrst in trte.

V okviru obiska Tea Knap, skupaj z drugimi raziskovalci iz ZDA, raziskuje sadno vrsto figo, vzpostavlja enotne laboratorijske protokole in metodologijo za genetsko profiliranje rastline. Cilj raziskave je primerjava diverzitete jadranskih fig z zbirko genotipov, ki jih hrani NCGR v Kaliforniji.

Tei Knap čestitamo za uspešen začetek svoje raziskovalne poti!



petek, 4. november 2016 Vabljeni na Festival lesa, Wood-Tech-Talks

V Kočevju bo od 9. do 20. novembra 2016 potekal 4. Festival lesa, Wood-Tech-Talks, ki postaja osrednji dogodek in zbirališče lesne stroke v Sloveniji in širše. Pester vsebinski del, ki se osredotoča na vzpodbudo, opomin in navdih za novo znanje, rabe in oblike, se vsakič prepleta z živahnim dogajanjem v mestu.

Otvoritveni dogodek bo v četrtek, 10. novembra 2016, ob 18. uri v Kulturnem centru Kočevje. Med gosti slavnostnega odprtja festivala bo tudi izr. prof. dr. Andreja Kutnar.

Več informacij najdete na spletni strani Festivala lesa, letošnji program pa je objavljen v tej zgibanki.

Vabljeni k udeležbi!


sreda, 26. oktober 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 2.11.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v sredo, 2.11.2016 odprta le med 10. in 12. uro.

Knjige lahko v popoldanskem času, med 13. uro in 16. uro vrnete v tajništvu dekanata UP FAMNIT.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


nedelja, 23. oktober 2016 UP FAMNIT in UP IAM okrepila sodelovanje z ruskimi raziskovalnimi ustanovami

UP FAMNIT in UP IAM sta uspešno pridobila sredstva na Javnem razpisu za sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega sodelovanja med Slovenijo in Rusko federacijo.
V naslednjih dveh letih bodo tako naši raziskovalci okrepili že obstoječe sodelovanje z gostovanjem na ruskih univerzah oziroma raziskovalnih ustanovah: Sobolev Institute of Mathematics, Siberian Branch of Russian Academy of Sciences, Volga State University of Technology, Lomonosov Moscow State University in Institute of Biomedical Chemistry.

Vodje projektov so: dr. Dragan Marušič, dr. Tomaž Pisanski, dr. Andreja Kutnar, dr. Bojan Kuzma, dr. Dušanka Janežič.

Vsem želimo uspešno raziskovanje in še nadaljnjo okrepitev sodelovanja s tujimi institucijami.

Rezultate razpisa lahko preberete na tej povezavi.


petek, 21. oktober 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 24. oktobra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

---------------------------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:

Preplet tehnološke inovativnosti in poslovne odličnosti

---------------------------------------------------------------------------------------------------

POVZETEK:

Dinit card services d.o.o. je mlado a drzno podjetje, ki je v nekaj več kot 8 letih od ustanovitve zraslo v okvire 50 zaposlenih, prisotnostjo na mnogih zahodno evropskih trgih in močno strateško pozicijo znotraj globalne kartične sheme Diners Club International z nudenjem celovitih in naprednih storitev v kartičnem poslovanju. Skupaj s svojimi partnerji razvija inovativne informacijske rešitve, ki so sodobne, enostavne za integracijo ter stroškovno učinkovite. Na seminarju se bo podjetje predstavilo in skupaj bomo poiskali možne poti za sodelovanje in vključevanje študentov v skupne projekte.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vabljeni!


petek, 21. oktober 2016 Biopsihologinje aktivne na 7. Mednarodnem kongresu psihologov Slovenije

Društvo psihologov Slovenije je med 22. in 24. septembrom v Kranjski gori pripravilo 7. mednarodni kongres, ki je bil tokrat posvečen temi Aplikativna nevropsihologija: med malimi in velikimi omrežji – od možganov do svetovnega spleta.

Na kongresu so aktivno sodelovale tudi Famnitove biopsihologinje: Martina Bažec (študentka mag. programa Biopsihologija) s prispevkom »Biopsihologija zaljubljenosti, partnerske ljubezni ter zasvojenosti z zaljubljanjem in ljubeznijo«, Špela Križanec (diplomantka mag. programa Biopsihologija) je predstavila »Vpliv čustvene regulacije in socialne podpore na razvoj in rast raka dojke«, Urša Bernardič (diplomantka dod. programa Biopsihologija in trenutno študentka mag. programa Research Master Brain and Cognitive Science na Univerzi v Amsterdamu) pa študijo »The Role of Value Normalization In Preference Instability«. Absolventka dodiplomskega programa Biopsihologija Nina Omejc pa je bila del skupine organizacije kongresa.

Čestitke našim študentkam in diplomantkam za uspešno delo!


četrtek, 20. oktober 2016 Pokal Jesenske Čiste desetke ostaja pri nas!

Na Rektorjev dan, v sredo, 19. oktobra, se je odvila tradicionalna študentska prireditev Jesenska Čista desetka 2016.  V koprski Areni Bonifika so se študenti že 19-ič pomerili v desetih različnih športno-zabavnih disciplinah.

Prireditve se je udeležilo preko 200 tekmovalcev, ki so poskrbeli tako za številne odlične dvoboje kot za pravo športno vzdušje. Najboljše so bile tudi letos – že 4. leto zapored – ekipe UP FAMNIT, ki so prepričljivo pometle s konkurenco in znova osvojile prehodni pokal. Razlog za premoč je tudi v tem, da se dogodka vsakič udeleži zelo veliko število naših študentov.

Foto utrinki 19. Čiste desetke so objavljeni na Facebooku, rezultati in obsežna galerija pa bosta kmalu na voljo na soup.si in uszp.si.

Jesenska čista desetka je športno-družabno prireditev, ki jo organizirata Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP) in Študentskim svetom Univerze na Primorskem (ŠS UP). Čista desetka je dan za šport, spoznavanje različnih dejavnosti in študentov ter zabavi.

Čestitke vsem udeležencem in navijačem, še posebej pa študentom UP FAMNIT!


sreda, 19. oktober 2016 UPM 2016: Ekipe Famnita uspešne tudi letos!

V soboto, 15. oktobra 2016, se je v Ljubljani odvilo finalno kolo Univerzitetnega programerskega maratona (UPM) 2016, na katerem so se ekipe iz cele Slovenije pomerile za naslov prvaka UPM in naslove prvakov posameznih univerz. Hkrati so se ekipe borile tudi za nastop na tekmovanju CERC Central Eruope Regional Contest 2016.

Reševanje nalog na finalnem kolu traja kar 5 ur. Boj za prva mesta je bil pred začetkom tekmovanja še povsem odprt, saj so bile vodilne ekipe na skupni lestvici oddaljene med sabo le za točko ali dve, kar pomeni, da je bil izid nepredvidljiv.

Prvaki UPM 2016 so z 19 osvojenimi točkami postali člani skupine Programatorji z Univerze v Ljubljani, le tri točke za njimi sta bili ekipi Final Solution in Pitoni++, obe iz Ljubljane.

Najboljša ekipa UP FAMINT je bila PSPACE (Daniel Siladji, Marko Palangetić, Vladan Jovičić), ki se je s 14 točkami uvrstila na odlično 5. mesto. Ostali dve finalni ekipi Half-Life 3 in AmbitiousButRubbish sta se uvrstili na 23. in 24. mesto. Vse rezultate si lahko ogledate na strani UPM.

Čestitke vsem udeležencem!

Na fotografiji: Marko Palangetić in Daniel Silađi z dekanom UL FRI prof. dr. Bojanom Orlom.


torek, 18. oktober 2016 Prvo predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2016/17

  1. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VEOLJE 2016/17

Na prvem predavanju z naslovom

»Matematika in finančna pismenost«,

ki bo potekalo

v sredo, 19. oktobra 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper)

bo dr. Mihael Perman (UP FAMNIT in UL FMF) predstavil, kako matematika pomaga razumeti večino finančnih konceptov, od povsem preprostih, kot je obračunavanje obroka pri kreditih, do nekoliko težjih, kot recimo določanje donosa obveznic, do bolj zahtevnih, kot je določanje zavarovalnih premij ali vrednotenje izvedenih inštrumentov. Na konkretnih primerih bo predstavil, kakšni matematični koncepti pridejo v poštev in kako jih uporabimo za boljše razumevanje finančnih produktov, od katerih smo, če si to želimo ali ne, odvisni.

O predavatelju: dr. Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California at Berkeley pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 do leta 2011 je bil direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnjih nekaj let pa predava verjetnost in statistiko tudi na FAMNIT-u. Raziskovalno se ukvarja z verjenostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


ponedeljek, 17. oktober 2016 Vabilo na predavanje izr. prof. dr. Guida De Philippisa

UP FAMNIT in UP IAM vabita na predavanje »The Plateau problem« izr. prof. dr. Guida De Philippisa z Mednarodne visoke šole za napredne študije – SISSA.

Dr. De Philippis je prejemnik nagrade Evropskega društva matematikov – EMS 2016, ki ga društvo podeljuje evropskim raziskovalcem (oziroma tistim, ki delajo v Evropi), mlajšim od 35. Leta, za odlične prispevke na področju matematike.

Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo v ponedeljek, 24. 10. 2016 ob 10.00 v predavalnici Famnit-VP na Glagoljaški 8, Koper.

O predavatelju:

EMS Prize 2016
Guido De Philippis was awarded EMS Prize 2016 for his outstanding contributions to the regularity of solutions of Monge-Ampére equation and optimal maps and for his deep work on quantitative stability inequalities for the first eigenvalue of the Laplacian and rigidity in some isoperimetric type inequalities.

Research Interests
Guido De Philippis is working in the area of Calculus of Variations, Geometric Measure Theory and Partial Differential Equations (PDE). In particular he is interested in the study of regularity and singularity issues in geometric variational problems (minimal surfaces, shape optimisation problems, capillarity problems) and non linear elliptic PDE. He is also interested in the study of qualitative of solutions and in quantitative geometric and functional inequalities.

Curriculum Vitae
2016 Associate Professor, SISSA Trieste (Italy)
2015 Chargé de Recherche CNRS, ENS Lyon (France)
2014 National Italian Habilitation as Associate Prof. in Math. Analysis
2014 Post Doc, University of Zurich, Zurich (CH)
2013 HCM Post Doc, Hausdorff Center for Mathematics, Bonn (Germany)
2012 PhD in Mathematics, Scuola Normale Superiore Pisa (Italy)
2009 MSc in Mathematics, University of Florence (Italy)
2007 BSc in Mathematics, University of Florence (Italy)


četrtek, 13. oktober 2016 Dr. Irena Maček soavtorica članka v ugledni publikaciji

Doc. dr. Irena Maček, predavateljica na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, je skupaj s sodelavci v publikaciji Advances in Ecological Research (Academic Press, Oxford) objavila poglavje z naslovom »Locally Extreme Environments as Natural Long-Term Experiments in Ecology«. Omenjena serijska publikacija izhaja že od leta 1962 in velja za eno uglednejših na zelo kompetitivnem področju ekologije.

V poglavju je predstavljena uporaba ekstremnih ekosistemov kot naravnih modelov za raziskovanje dolgotrajnih procesov na področju bioloških ved in ved o okolju. Kot primer je opisan specifičen, tudi v Sloveniji prisoten ekosistem, naravni izviri CO2 ali mofete. S poglavjem naslavlja širok razpon raziskovalnih področij, od fiziologije, ekologije in evolucije mikrobov, rastlin in živali, do globalnih sprememb.

Doc. dr. Irena Maček je od leta 2007 vodila podoktorskega in tri temeljne raziskovalne projekte ARRS ter več mednarodnih projektov (npr. Swiss Contribution, SCOPES). Na UP FAMNIT je zaposlena od leta 2009 kot nosilka predmetov Fiziologija rastlin in Okoljska mikrobiologija in predava na študijih Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvo narave.

Čestitke za uspešno objavo v pomembni reviji!


četrtek, 13. oktober 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 17. oktobra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Blaž Zabukovec
         
---------------------------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:
Informatika na Univerzi v Aucklandu / Information Technology Services at the University of Auckland
---------------------------------------------------------------------------------------------------
POVZETEK:

Kratki predstavitvi univerze v Aucklandu sledi predstavitev informatike na tej univerzi. Poseben poudarek bo na integraciji aplikacij, kjer se bomo poglobili v arhitekturo integracij. Namen tega predavanja je spoznati dobre prakse v informatiki z drugih univerz.

After a brief overview of the University of Auckland we will continue with the presentation of its information technology services. Emphasis will be on application integration where we will dig deeper into architectural patterns that were adopted at the University of Auckland. The purpose of this talk is to familiarize the audience with the best IT practices from other universities.

Vabljeni!


sreda, 12. oktober 2016 Vabljeni na 19. Čisto desetko

V sredo, 19. oktobra, zastopaj barve UP FAMNIT!

Leto je naokoli in bliža se največja študentska športno-zabavna prireditev na Obali – Jesenska ČISTA DESETKA! Prireditev tradicionalno organizira Univerzitetna športna zveza Primorske v sodelovanju z Študentsko organizacijo univerze na Primorskem in Univerzo na Primorskem.

Dogodka se vsako leto udeleži več kot 350 študentk in študentov Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Fakultete za pomorstvo in promet (UL), ki tekmujejo v desetih športno-družabnih disciplinah. Ekipe so razdeljene po fakultetah, tako gre za medfakultetno tekmovanje, kjer se točke po posameznih disciplinah seštevajo. Na koncu ekipa z največ osvojenimi točkami prejme status najboljše fakultete in prehodni pokal Čiste desetke.

Fakultete se bodo pomerile v desetih športno-družabnih disciplinah, in sicer v košarki, futsalu, odbojki, namiznem tenisu, kegljanju, pikadu, kalčetu, briškuli, vlečenju vrvi in igri Študent ne jezi se. Vsak aktivni udeleženec bo prejel majico in brezplačni topel obrok.

Zaradi lažje izvedbe prireditve je potrebna predhodna prijava. Vse informacije najdete na spletni strani ŠOUP.

Športno naravnani ste vabljeni na igrišča, ostali pa na tribune!


ponedeljek, 10. oktober 2016 Prof. dr. Tomaž Pisanski prejemnik nagrade "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo

Danes, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. Mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

Prof. dr. Tomaž Pisanski je redni profesor diskretne in računalniške matematike in predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, deluje pa tudi na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko in na Fakulteti za matematiko in fiziko UL. Je vrhunski strokovnjak na presečnem področju med teoretičnim računalništvom in diskretno matematiko, ki svoje raziskovalno delo širi tudi na področje naravoslovja. Prof. Pisanski je tudi eden od pionirjev topološke teorije grafov ter začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegova bibliografija je izjemno obsežna – samo v sistemu COBISS najdemo 800 zapisov, od tega skoraj 500 zapisov izvirnih znanstvenih prispevkov bodisi v revijah bodisi na konferencah, poleg tega pa informacijski sistem SICRIS navaja skoraj 1.000 čistih citatov, kar ga postavlja v sam vrh slovenskih strokovnjakov na področju računalništva in informatike.

Dr. Pisanski je ob študiju tehnične matematike v Ljubljani, kjer je zaključil vse tri stopnje študija, opravil še magisterij iz računalništva na Pennsylvania State University (ZDA). Predaval je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, ZDA, Kanadi in Novi Zelandiji, bil je mentor 15 doktorandom in ima prek 70 doktorskih potomcev. Je član Inženirske Akademije Slovenije, Mednarodne akademije za matematično kemijo ter Academia Europaea. Bil je predsednik Sveta za znanost in predsednik Sveta za visoko šolstvo. Je dobitnik bronaste medalje mednarodne matematične olimpijade srednješolcev, je častni član Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, prejemnik Srebrnega reda za zasluge, dvakratni prejemnik Kidričevega priznanja ter prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke.

Prof. Pisanski je soavtor knjige o konfiguracijah, ki je izšla pri založbi Springer. Je tudi eden od ustanovnih in glavnih urednikov revije Ars Mathematica Contemporanea, prve in edine slovenske znanstvene revije, ki je pri na indeksu citiranja ISI za leto 2015 v prvi četrtini po faktorju vpliva. Ob tem je tudi predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020 v Portorožu.

Multikonferenca Informacijska družba je ena vodilnih srednjeevropskih konferenc, ki združuje znanstvenike z različnih raziskovalnih področij, povezanih z informacijsko družbo. Od leta 2012 se na konferenci podeli nagrada za življenjske dosežke v čast Donalda Michija in Alana Turinga.

Alan Mathison Turing (1912–1954) je bil britanski matematik in kriptograf. Leta 1936 je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu pravimo Turingov stroj. V obdobju 1932–1942 se je ukvarjal z razvozlavanjem šifer Enigme, nemške šifrirne naprave. Njegov članek, ki ga je objavil leta 1950, velja za začetek znanosti o umetni inteligenci. Svoje življenje je tragično končal leta 1954, njegov sodelavec biolog Donald Michie (1923–2007) pa je bil častni član Inštituta Jožef Stefan in dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2009 je britanska vlada Alana Turinga rehabilitirala in se opravičila za nesprejemljivo ravnanje z njim zaradi njegove istospolne usmerjenosti.


petek, 7. oktober 2016 Spoznavno druženje študentov in zaposlenih 2016/17

Spoštovani!

Študentski svet UP FAMNIT tudi letos organizira že tradicionalno spoznavno druženje, namenjeno brucem, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Druženje bo v torek, 11. oktobra 2016, s pričetkom ob 20. uri (do 1:00) v Planetu TUŠ Koper.

Zbor bo ob 19.45, ob bowling stezah. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Na after party pa tiste bolj vztrajne po končanem dogodku vabi v AZAMI Fakulteta za vede o zdravju, da z njimi zažuramo do jutranjih ur.

Udeležba je brezplačna. Dodatne informacije na: studentski-svet@famnit.upr.si

Vljudno vabljeni!


četrtek, 6. oktober 2016 Dijaki srednjih šol udeleženci naravoslovnega dneva

Pred začetkom novega študijskega leta je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT gostil dve skupini srednješolcev, ki so se udeležili naravoslovnega dne. 20. 9. so se z delom biologa na terenu in življenjem ob morju seznanili dijaki Gimnazije Ledina, 26. 9. pa dijaki Gimnazije Želimlje.

Študenti in sodelavci naše fakultete so navdušenim srednješolcem predstavili primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst in njihovih življenjskih okolij ter spoznavali značilnosti narave slovenske Istre - od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine.
Dopoldanskemu delu v Zalivu sv. Križa v Strunjanu je sledil laboratorijski del v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli.

Naravoslovni dnevi v Slovenski Istri so stalnica delovanja Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in med šolami priljubljena aktivnost, saj udeleženci na njih osebno doživijo to, o čemer navadno berejo v knjigah.

Več o naravoslovnih dnevih si lahko preberete tukaj.

 


torek, 4. oktober 2016 Svetovni dan živali: naš obstoj je odvisen od obstoja živali in drugih organizmov

Danes, 4. oktobra, je svetovni dan živali, ki ga obeležujemo vse od leta 1931, ko so ekologi na shodu v Firencah zaskrbljeno opozorili na položaj ogroženih živalskih vrst. Datum je bil izbran, ker na ta dan goduje sv. Frančišek Asiški, zagovornik odgovornega in ljubečega odnosa človeka do okolja in živali.

Ob tej priložnosti objavljamo zapis doc. dr. Jureta Jugovica iz Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT:
»Prav je, da se vsako leto spomnimo izjemno pomembne tematike varstva živali, ki je zaradi vse večjega upadanja populacij in tudi izumiranja številnih vrst že nekaj časa zelo resen problem.
Človek s svojimi pritiski na okolje namreč predvsem negativno vpliva na prostoživeče živali in druge organizme. Le-ti se, prilagojeni na svoje naravno okolje, le stežka prilagajo hitrim spremembam, ki jih povzroča človek. Posledice so lahko katastrofalne, saj se z izgubo vsake vrste spremeni tudi delovanje ekosistema, katerega del smo prav vsi. Poleg tega pa človek za svoje lastne potrebe številnim organizmom škoduje tudi neposredno; med najbolj perečimi problematikami so denimo neprimeren način množične vzreje živali za lastno prehrano ter različni poskusi na živalih. Zato bi bilo prav, da se takih problemov ne le zavedamo, pač pa tudi, da čim hitreje in čim bolj učinkovito najdemo ustrezne rešitve, ki bodo preprečile nadaljnje nepotrebno izkoriščanje živali in drugih organizmov. Ne pozabimo: tudi naš obstoj je odvisen od njih!
«


ponedeljek, 3. oktober 2016 Zaključile so se že sedme delavnice za bruce Uvod v študij

Za lažji vstop v novo študijsko leto smo na fakulteti že sedmo leto zapored organizirali delavnice za bruce Uvod v študij, ki so namenjene prvim letnikom dodiplomskih študijskih programov. Letos smo z delavnicami pričeli v ponedeljek, 26. septembra 2016 in zaključili v petek, 30. septembra 2016. Študentje so se lahko udeležili štirih delavnic, ki vključujejo vsebine študijskih programov UP FAMNIT – delavnico za računalničarje Python 3 in Requests ter delavnice Biodiverziteta slovenske Istre, Razvijanje komunikacijskih spretnosti in Matematika. Naši predavatelji in študenti so brucem predstavili uporabne vsebine ter obnovili nekatera znanja iz srednje šole. Posebej zanimive so bile za bruce tudi informacije o študiju in obštudijskih aktivnostih, ki so jih brucem posredovali študentje višjih letnikov.

Brucem in vsem našim študentom želimo veliko uspeha pri študiju in prijetno bivanje na Obali!


ponedeljek, 3. oktober 2016 Dobrodošla deseta generacija brucev UP FAMNIT!

Danes, 3. oktobra, smo na UP FAMNIT sprejeli že deseto generacijo brucev, ki so se v študijskem letu 2016/17 prvič vpisali v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT.

Dopoldanskega sprejema so se v velikem številu udeležili tako novi študenti kot učitelji in sodelavci fakultete. Srečanje je uvedla prodekanja za študijske zadeve izr. prof. dr. Dunja Bandelj, ki je prisotne seznanila z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju. Prof. dr. Vlasta Zabukovec pa je nato izvedla zanimivo predavanje z naslovom »Moja izbira, moja avtonomija... in kaj sledi?«.

V zaključnem delu sprejema so obštudijske aktivnosti študentov predstavili še predsednik Študentskega sveta UP FAMNIT Martin Senič in predstavniki ŠOUPa.

Posebna pozornost je bila tudi letos namenjena študentom tutorjem. Ti predstavljajo pomembno oporno točko za vse študente, ki v času študija potrebujejo nasvet in pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav. Ob tej priložnosti so tutorji študenti prejeli certifikate za opravljeno delo v preteklem študijskem letu.

Tutorji študenti prejemniki certifikata za opravljeno delo v študijskem letu 2015/16.

Ob 11. uri so vse brucke in bruce Univerze na Primorskem v koprski Taverni nagovorili prorektor izr. prof. dr. Boris Kavur, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Seit Demiri. Podrobne informacije o študiju pa so naši brucke in bruci pridobili po 13. uri, ko so se sestali s koordinatorji študijskih programov UP FAMNIT.

Vzporedno je ob 12.00 uri potekal tudi sprejem 44 tujih študentov, ki se bodo v študijskem letu 2016/17 izobraževali na UP FAMNIT. Rekordno število študentov (18) iz tujine prihaja na našo fakulteto v okviru različnih programov mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus) in sporazumov, kar 26 pa je redno vpisanih brucev. Novi obrazi Famnita, ki predstavljajo 20% vseh brucev, prihajajo tako iz Belorusije, Bosne in Hecegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Kazahstana, Kosova, Madžarske, Makedonije, Mehike, Portugalske, Ruske federacije, Slovaške, Srbije, Španije in Ukrajine.

Nasmejana skupina tujih študentov, ki so danes prvi stopili čez Famnitov prag.

Oglejte si fotogalerijo s prvega študijskega dne na UP FAMNIT.

 


ponedeljek, 3. oktober 2016 Vabilo na otvoritev razstave »Biocamp 005 Trenta 2016«

Društvo varstvenih biologov Biodiva je na UP FAMNIT pripravilo razstavo o letošnjem raziskovalnem taboru BIOCAMP 005 TRENTA 2016. Otvoritev razstave bo jutri, 4. oktobra 2016, ob 15. uri v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).

Društvo Biodiva želi z različnimi dejavnostmi ozaveščati tako študente kot najširšo javnost o sodobnih naravovarstvenih problemih. V ta namen prirejajo srečanja, izobraževanja in tradicionalni raziskovalni tabor Biocamp. Letošnje izvedbe v dolini Trente se udeležilo 38 študentov iz različnih univerz, več o njem pa lahko preberete tukaj.

Vabljeni k ogledu!


petek, 30. september 2016 Urnik jesenskega semestra 2016/17: naknadne spremembe po objavi

Obveščamo vas, da je bil po objavi urnika v ponedeljek, 26.9.2016 urnik še spremenjen, zato vas prosimo, da urnik ponovno natančno preverite (vse posamezne tedne semestra).

Vse spremembe urnika od vključno 3.10.2016 dalje bodo objavljene med obvestili Referata za posamezne študijske programe (rubrika Obvestila).

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 30. september 2016 Tretji prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe: prijava 1. – 3. oktober

Od 1. do 3. oktobra 2016 poteka tretji prijavni rok za vpis v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT v študijskem letu 2016/17.

Za vpis v študijske programe UP FAMNIT so razpisana prosta mesta za vpis slovenskih državljanov in državljanov držav, članic Evropske unije:

  •    Biodiverziteta: 16 vpisnih mest,
  •    Bioinformatika: 22 vpisnih mest,
  •     Matematika (v slovenskem jeziku): 39 vpisnih mest,
  •     Matematika (v angleškem jeziku): 25 vpisnih mest,
  •     Matematika v ekonomiji in financah: 26 vpisnih mest,
  •     Računalništvo in informatika: 10 vpisnih mest,
  •     Sredozemsko kmetijstvo: 24 vpisnih mest.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


petek, 30. september 2016 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Začetek predavanj št. l. 2016/17, sestanki s koordinatorji

Študente obveščamo, da se študijski proces za podiplomski študij prične v ponedeljek, 3. oktobra 2016, in sicer:

  • študenti magistrskega študija Matematične znanosti (PMA) pričnejo s predavanjem pri predmetu Verjetnost v torek, 4.10.2016 ob 16. uri. Sestanek s koordinatorjem je predviden v sredo, 5.10.2016 ob 17. uri, pred pričetkom predavanj pri predmetu Izbrana poglavja iz teorije asociativnih shem;
  • študenti magistrskega študija Računalništvo in informatika (PRIN) pričnejo s Seminarjem ob 16. uri. Sestanek s koordinatorjem je predviden v torek, 4.10.2016 ob 16. uri, pred pričetkom predavanj pri predmetu Računalniški vid;
  • študenti magistrskega študija Varstvo narave (PBI) pričnejo z vajami pri predmetu Ekologija kopenskih ekosistemov, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v torek, 4. oktobra ob 12. uri v LIVADE-DELTA;
  • študenti magistrskega študija Biopsihologija (PBP) pričnejo s predavanjem pri predmetu Razvojna psihologija v torek, 4.10.2016, kot je predvideno na urniku. Uvodni sestanek študentov s koordinatorico bo potekal v sredo, 5. oktobra ob 13. uri v FHŠ-Tramontana;
  • študenti magistrskega študija Matematika s finančnim inženiringom (PMF) pričnejo s predavanjem pri predmetu Verjetnost v torek, 4.10.2016 ob 16. uri. Sestanek s koordinatorjem je predviden v ponedeljek, 10.10.2016 ob 13:30 v Famnit-Muzejski2;
  • študenti 1. letnika magistrskega študija Uporabna psihologija (UPSI) pričnejo z uvodnim sestankom s koordinatorico programa v ponedeljek, 3.10.2016 ob 14:30 v FAMNIT-MP2. Prva predavanja bodo pri predmetu Kadrovska psihologija, kot je predvideno na urniku;
  • študenti 2. letnika magistrskega študija Uporabna psihologija (UPSI) pričnejo s predavanjem pri predmetu Klinično-psihološki intervju v ponedeljek, 3.10.2016 ob 11. uri. Uvodni sestankek s koordinatorico programa je predviden v ponedeljek, 3.10.2016 ob 14:30 v FAMNIT-MP2.

Za dodatna pojasnila in informacije smo dosegljivi v Referatu (05/611 75 75, referat@famnit.upr.si).

Želimo vam veliko študijskih uspehov v študijskem letu 2016/17!

Referat za študente UP FAMNIT


sreda, 28. september 2016 SPREJEM BRUCK IN BRUCEV V PONEDELJEK, 3. OKTOBRA

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Še nekaj dni nas loči od 3. oktobra, ko boste vstopili v svoje prvo študijsko leto. Da bi študijsko leto kar najbolje pričeli, vas bomo v ponedeljek, 3. oktobra pričakali s programom, ki vključuje prijazno dobrodošlico in pogovor.

Prvi študijski dan se bo pričel ob 9:30, podrobnejši program je objavljen TUKAJ.

Veselimo se srečanja z vami!

Zaposleni in študenti UP FAMNIT


sreda, 28. september 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v ponedeljek, 3.10.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo ta v ponedeljek, 3.10.2016 odprta le med 10. in 12. uro.
V popoldanskem času bo knjižnica zaprta, knjige pa bo mogoče vrniti v referatu za študente UP FAMNIT med 13. in 15. uro.

Zahvaljujemo se za razumevanje


sreda, 28. september 2016 Dr. Matjaž Krnc podoktorski sodelavec na Univerzi v Salzburgu

V študijskem letu 2016/17 bo dr. Matjaž Krnc, asistent na Oddelku za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, sodeloval na podoktorskem projektu na Univerzi v Salzburgu. V okviru projekta Distributed Voting in Large Networks, ki ga financira Avstrijski znanstveni sklad, bo gostoval pri prof. dr. Robertu Elsässerju v raziskovalni skupini Efficient Algorithms Group.

Dr. Krncu čestitamo za nov raziskovalni izziv!


torek, 27. september 2016 Vabljeni na Dan odprtih vrat Purissime

Kmetijska zadruga Agraria vabi na Dan odprtih vrat Purissime, ki bo v soboto, 1. oktobra 2016, od 9. ure dalje.

Center za razvoj obalnega kmetijstva Purissima se nahaja na Spodnjih Škofijah. Gre za novo in uspešno zgodbo sodelovanja med stroko in znanostjo, ki je že obrodila bogate sadove.
Center je namenjen vsem – vrtičkarjem, profesionalnim pridelovalcem in mladim, ki se kmetovanja šele učijo. Univerza na Primorskem in KZ Agraria pa sta v njem našla nove možnosti sodelovanja na področju razvijanja novih tehnologij pridelave, izobraževanja in znanstveno raziskovalnega dela z namenom pospeševanja in razvoja kmetijske stroke.

Študenti Sredozemskega kmetijstva Purissimo zelo dobro poznajo, saj v njej svoja teoretična znanja prenašajo v prakso.

Vabljeni torej na čudovit istrski grič, da skupaj preživimo topel jesenski dan v naravi!


torek, 27. september 2016 Uspešni tudi 6. Raziskovalni dnevi iz matematike

Štiridnevnega programa se je udeležilo 32 dijakov.

Danes so se na UP FAMNIT zaključili Raziskovalni dnevi iz matematike, ki jih naša fakulteta, v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in UP PEF, organizira že šesto leto zapored. K udeležbi smo povabili dijake iz vse Slovenije, ki so se uspešno uvrstili na Državnem tekmovanju iz matematike in/ali na mednarodnih tekmovanjih (IMO, MEMO, EGMO), s pomočjo matematičnih aktivov primorskih srednjih šol pa smo privabili še nekaj matematičnih navdušencev z Gimnazije Koper, STŠ Koper, Gimnazije Ilirska Bistrica in ŠC Postojna.

Štiridnevnega izobraževalnega programa se je tako udeležilo kar 32 dijakov. Vsak dan so poslušali predavanja izbranih poglavij iz matematike, ki so namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Predavatelji so bili sodelavci, raziskovalci in študenti UP FAMNIT, večinoma nekdanji udeleženci mednarodnih matematičnih olimpijad, pri organizaciji pa sta pomagali tudi študentki UP PEF Cecilija Vitežnik in Mateja Gladek.

Prve tri dni so udeleženci, v sodelovanju z našimi raziskovalci (Safetom Penjićem, Rokom Požarjem in Ademirjem Hujdurovićem), delali na reševanju bolj zahtevnih matematičnih problemov. Raziskovalnim delavnicam so sledila še predavanja izbranih poglavij iz matematike, ki so namenjena pripravam na Mednarodno matematično olimpijado in druga matematična tekmovanja. Drugi dan so obravnavali neenakosti (predaval je Slobodan Filipovski), tretji dan so reševali naloge s področja geometrije (predaval je Istvan Estelyi), zadnji dan pa je bil namenjen nalogam s področja teorije števil (predavala je Nastja Cepak).

Dijakom se zahvaljujemo za udeležbo na dogodku in jim seveda želimo še veliko uspehov na tekmovanjih!


torek, 27. september 2016 Urnik knjižnice od 1. oktobra 2016 dalje

Od 1.10.2016 bo knjižnica za obiskovalce ponovno odprta vse dni v tednu, in sicer:

  • ob ponedeljkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 -15:00,
  • ob torkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00,
  • ob sredah: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00,
  • ob četrtkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00,
  • ob petkih: 10:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00.

Morebitne izredne spremembe uradnih ur so objavljene med obvestili za študente na spletni strani fakultete.

Knjižnica Temena


torek, 27. september 2016 Karla Ferjančič nova doktorica znanosti

V ponedeljek, 26.9.2016 je Karla Ferjančič zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Vita Vitriha in somentorstvom izr. prof. dr. Marjetke Krajnc je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Konstrukcija gibanj togih teles z geometrijsko zveznimi racionalnimi zlepki.

Novopečeni doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


ponedeljek, 26. september 2016 DODIPLOMSKI STUDIJ: Urniki za jesenski semester 2016/17

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2016/17, ki se prične v ponedeljek, 3. oktobra 2016 in zaključi v petek, 20. januarja 2017.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • NAVODILA za pregledovanje urnikov so objavljena na zgoraj navedeni spletni strani,
  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov Računalništvo in informatika (1. letnik), Biodiverziteta (1. letnik) in Biopsihologija (1. letnik). SEZNAMI študentov po skupinah bodo objavljeni na zgoraj navedeni spletni strani v petek, 30.9.2016. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra;
  • VAJE V PRVEM TEDNU: v prvem tednu jesenskega semestra odpadejo vaje pri nekaterih predmetih – natančne informacije o tem bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u v petek, 30.9.2016 (za vse dodiplomske programe skupaj);
  • SPREMEMBE URNIKA: do 30.9.2016 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom semestra. Vse spremembe urnika od vključno 3.10.2016 dalje bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u.

V ponedeljek, 3.10.2016 bo potekal sprejem brucev in bruck. Točne informacije glede sprejema bodo v kratkem objavljene med obvestili na spletni strani fakultete. Za bruce se v ponedeljek, 3.10.2016 predavanja in vaje po urniku ne izvajajo.

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 26. september 2016 PODIPLOMSKI STUDIJ: Urniki za jesenski semester 2016/17

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2016/17, ki se prične v ponedeljek, 3. oktobra 2016 in zaključi v petek, 20. januarja 2017.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • NAVODILA za pregledovanje urnikov so objavljena na zgoraj navedeni spletni strani;
  • objavljeni urniki veljajo za MAGISTRSKE študijske programe. DOKTORSKI ŠTUDIJ se zaradi majhnega števila študentov izvaja s konzultacijami. Program študija študenta se oblikuje individualno, v dogovoru z mentorjem doktorskega študenta. Doktorski študenti programa Računalništvo in informatika obiskujejo PODIPLOMSKI SEMINAR, ki se izvaja skupaj za študente magistrskih in doktorskih študijskih programov, doktorski študenti programa Matematične znanosti pa obiskujejo RAZISKOVALNI MATEMATIČNI SEMINAR, ki se izvaja ob ponedeljkih ob 10. uri;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra;
  • SPREMEMBE URNIKA: do 30.9.2016 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom semestra. Vse spremembe urnika od vključno 3.10.2016 dalje bodo objavljene med obvestili v ŠIS-u.

V prvem tednu oktobra bodo koordinatorji organizirali sestanke s študenti, kjer bodo študente seznanili z nekaterimi pomembnimi informacijami o študiju v 2016/17. Termini sestankov bodo objavljeni v kratkem med obvestili Referata za posamičen program.

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 23. september 2016 Možna prijava za vpis v doktorske študijske programe v 2016/17

Kandidati za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2016/17 se lahko prijavijo od 23. do 28.9.2016.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


četrtek, 22. september 2016 PONEDELJKOV SEMINAR RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

V ponedeljek, 26. septembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Nenad Ješić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
---------------------------------------------
NASLOV:
Google Maps in AngularJs direktiva Gmap
---------------------------------------------
POVZETEK:

Ta študija je nastala iz potrebe po razvoju aplikacije na temo "Inteligentni transport - informacije o varnosti izbrane poti iz točke A do točke B". Cilj je torej razvoj aplikacije, ki simulira in predstavlja možen scenarij uporabe inteligentnega sistema v realnem okolju. Orodje, uporabljeno za ta projekt, je  kombinacija Google Maps API-ja in AnagularJS-a. Google Maps API in AnagularJS sta razvojni okolji, ki jih je razvil Google in  predstavljata pravi preboj v svetu razvojnih orodij. V prvem delu seminarja bodo predstavljene osnovne značilnosti razvojnega orodja Google Maps in najpomembnejši razredi tega orodja, ki so potrebni pri realizaciji projekta. Drugi del bo predstavil osnovno arhitekturo AngularJS-a, njegove osnovne komponente in način delovanja.

PREDAVATELJ: Aljoša Špeh,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
-------------------------------------------------------------------------------
NASLOV:
Uporaba podatkovnih struktur Bloomovih filtrov na področju digitalne forenzike
-------------------------------------------------------------------------------
POVZETEK:

Seminar pokriva področje uporabe zgoščenih (hash) vrednosti, podatkovnih struktur Bloomovih filtrov in njihovo uporabo v postopkih digitalne forenzike. Referenca za seminar je strokovni članek "Practical Applications of Bloom filters to the NIST RDS and hard drive triage" in ostale sorodni članki, v katerih avtorji raziščejo uporabo Bloomovega filtra pri izvajanju digitalne forenzike. Glavni poudarek je v uporabi pri izključitvi t.i. "known" ali "poznanih" datotek pri preiskavi (to so recimo sistemske datoteke operacijskega sistema, privzete datoteke nameščenih programov, sistemske knjižnice, itd.). Namreč s tehnološkim razvojem in nižjimi stroški tehnologij, so se z leti diskovne kapacitete znatno povečale, kar pri forenzičnih preiskavah pomeni, da se vsakodnevno soočamo s težavami kako kvalitetno pregledati veliko količino podatkov. Ena od postopkovnih rešitev je ta, da v začetni fazi izločimo iz preiskave tiste podatke, ki za samo preiskavo niso pomembni (t.i. "poznane" ali "known" datoteke) in se v fazi preiskave posvetimo le tistim datotekam, ki so za preiskavo pomembne. Opisan bo način, kako izločiti te datoteke in sicer s pomočjo podatkovne strukture Bloomovega filtra in preizkusom članstva datoteke v pred-pripravljeni podatkovni strukturi, katero vzdržuje in redno objavlja NIST (National Institute of Standards and Tecnology - ZDA). Navedena podatkovna struktura vzdržuje zgoščene (hash) vrednosti vseh t.i. znanih datotek.

Vabljeni!


sreda, 21. september 2016 Začetek novega študijskega leta 2016/17

Študente obveščamo, da bodo informacije glede pričetka novega študijskega leta 2016/17 (sprejem bruck in brucev, prvi študijski dan za študente) na spletni strani objavljene prihodnji teden, zato vas prosimo, da redno spremljate objave na spletni strani.

Referat za študente UP FAMNIT


torek, 20. september 2016 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študentke Ive Šklempe Kokić

Iva Šklempe Kokić, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Aplikativna kineziologija na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom The impact of structured aerobic and resistance exercise on the course and outcome of gestational diabetes mellitus (Vpliv strukturirane aerobne vadbe in vadbe moči na potek in izid nosečniške sladkorne bolezni), pod mentorstvom prof. dr. Rada Pišota in somentorstvom prof. dr. Marine Ivanišević.

Zagovor bo potekal ponedeljek, 26. 9. 2016, ob 15:00 v prostorih Kampusa Livade (Livade 6, Izola, 3. nadstropje).

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v Referatu za študente Aplikativne kineziologije (Kampus Livade, Livade 6, Izola, 3. nadstropje).


ponedeljek, 19. september 2016 Znanost za življenje – vseslovenski raziskovalni dogodek leta

UP FAMNIT se je aktivno vključil v vseslovensko prireditev »Znanost za življenje«, ki bo potekala v petek, 30. 9. 2016 od popoldanskih do nočnih ur. Aktivnosti bodo potekale tudi na različnih lokacijah v Kopru in Izoli, kjer bodo naši visokošolski učitelji in študenti organizirali pestro dogajanje namenjeno popularizaciji znanosti in zabavnemu učenju.

Dogodek je privlačen za vse, ki jih zanima, »kako deluje« in kaj znanost pomeni za naša življenja. Gre za izjemno priložnost zlasti za mlade, saj bodo spoznali različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Udeleženci boste imeli priložnost sodelovati v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev in sproščeno druženje z raziskovalci v festivalnem vzdušju. Dobili boste odgovore na vrsto vprašanj, kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec počne, kako usklajuje delo s hobiji in družino…

Vse informacije so dostopne na spletni strani https://www.znanostzazivljenje.si

V okviru projekta je razpisan nagradni natečaj na temo »Znanost za življenje«, ki je namenjen učencem in dijakom. Več o tem lahko preberete na povezavi: https://www.znanostzazivljenje.si/sl/natecaji-in-nagradne-igre/vabilo

Za izvedbo dogodka vseevropske noči raziskovalcev v Sloveniji je bil na razpisu v okviru programa Obzorje 2020, aktivnost »Marie Skłodowska-Curie«, izbran konzorcij pod vodilnim partnerstvom Univerze v Mariboru, skupaj z Univerzo na Primorskem, Univerzo v Novi Gorici, Nacionalnim inštitutom za biologijo in Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.

Pri dogodku sodelujejo tudi naslednje institucije: Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Center eksperimentov Koper, Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Koper – Capodistria.

 


ponedeljek, 19. september 2016 Zagovor doktorske disertacije študentke Karle Ferjančič

Karla Ferjančič, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Konstrukcija gibanj togih teles z geometrijsko zveznimi racionalnimi zlepki, pod mentorstvom izr. prof. dr. Vita Vitriha in somentorstvom izr. prof. dr. Marjetke Krajnc.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 26.9.2016 ob 10. uri v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


petek, 16. september 2016 Javni razpis za mladega raziskovalca v letu 2016

Rok prijave: 22. september 2016 do 14. ure

Javni razpis
Prijavni obrazec
Izjava
Navodila
Ocenjevalni list za mentorja MR

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
prof. dr. Dragan Marušič 1.01 Naravoslovje / Matematika P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

Rok prijave: 23. september 2016 do 14. ure

Javni razpis
Prijavni obrazec
Izjava
Navodila
Ocenjevalni list za mentorja MR

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
izr. prof. dr. Enes Pasalic 2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

petek, 16. september 2016 Drugi prijavni rok za vpis na podiplomski študij v 2016/17

Kandidati za vpis v podiplomske študijske programe v študijskem letu 2016/17 se bodo lahko prijavili v drugem prijavnem roku:

  • za magistrski študij: od 19. do 22.9.2016,
  • za doktorski študij: od 23. do 28.9.2016.

Podatki o prostih mestih po posameznih programih bodo objavljeni v ponedeljek, 19.9.2016 (zjutraj).

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


četrtek, 15. september 2016 Tretje srečanje partnerjev raziskovalnih in razvojnih projektov s področja lesarstva

V Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli je 14. junija 2016 potekalo tretje srečanje partnerjev projektov iz programa Wood Wisdom-net. Konferenco »Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru« je poleg partnerjev obiskalo nekaj predstavnikov podjetij ter predstavnica ministrstva MIZŠ, mag. Kim Turk.

Partnerji projektov CaReWood, Bioshapes, ReWoBioRef, W3B – Wood Believe, HCLTP in Aerowood so predstavili napredke na projektih, ki po svojih tematikah zajemajo širok spekter področja gozdno-lesne verige, od mikroravni proučevanja biokemičnih lastnosti lesa do makroravni raziskovanja možnosti uporabe odpadnega lesa v različne namene.
Predstavljene so bile raziskave gradnje z lesom z uporabo modernih tehnologij, načinov predelave odpadnega lesa, pridobljenega iz lesenih konstrukcij, ter uporabe sestavin lesa za visokotehnološke materiale v medicini in industriji embalaže. Te raziskave lepo zaokroža projekt W3B, v okviru katerega se izvaja raziskava dojemanja lesa in z lesom povezanih tematik v širši družbi. 

»Veseli me, da smo ob novem srečanju že pokazali rezultate projektov, ki imajo poleg znanstvene tudi veliko aplikativno vrednost. Brez dvoma lahko vsi ti projekti vodijo do razvoja sektorja tudi v Sloveniji,« je povedala izr. prof. dr. Andreja Kutnar, vsebinska vodja projekta CaReWood, in poudarila pomen mednarodnega sodelovanja med raziskovalnimi inštitucijami in industrijo, saj prinaša dodano vrednost projektom ter izmenjavo znanja s primeri dobrih praks v tujini.


torek, 13. september 2016 Vabilo na predavanje dr. Lade Živkovič

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Lade Živkovič z naslovom Varovalni učinek ekstrakta oljčenga lista pri poškodbah DNA izzvanih z adrenalinom in L tiroksinom na modelu perifernih levkocitov z metodo COMET, ki bo v četrtek, 15.9.2016 v Veliki predavalnici na UP FAMNIT ob 12.00.

Doc. dr. Lada Živkovič je raziskovalka, zaposlena na Univerzi za farmacijo v Beogradu, ki se ukvarja s stabilnostjo DNA in genotoksičnostjo. V predavanju bo predstavila učinek stresnega hormona adrenalina in ščitničnega hormona tiroksina na prelome dvojnovijačne DNA in z metodo COMET dokazane zaščitne učinke ekstrakta oljčnega lista na modelu perifernih levkocitov. Njeni rezultati potrjujejo močan antioksidativen učinek ekstrakta oljčnega lista.


petek, 9. september 2016 JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATA ZA MLADEGA RAZISKOVALCA V LETU 2016

Objavljen je Javni razpis za izbor kandidata za mladega raziskovalca, ki se bo usposabljal v okviru raziskovalnega programa Univerze na Primorskem na članici Inštitut Andrej Marušič za pridobitev doktorata znanosti. 

JAVNI RAZPIS ZA KANDIDATA ZA MLADEGA RAZISKOVALCA V LETU 2016

Univerza na Primorskem na podlagi 12. člena Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti (Ur. l. RS, št. 22/2006–UPB1, 61/2006-ZDru-1, 112/2007, 9/2011, 57/12-ZPOP-1A) in 102. člena Pravilnika o postopkih (so)financiranja, ocenjevanja in spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti (Ur. l. RS, št. 4/2011, 72/2011, 45/2012, 96/2013, 100/2013, 92/2014) ter v skladu z obvestilom Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (v nadaljevanju: ARRS) o potrditvi predlaganih mentorjev mladim raziskovalcem za leto 2016 (št. 6316-2/2016-378 z dne 10. 6. 2016), sprejetem na podlagi Javnega poziva za dodelitev mentorskih mest raziskovalnim programom v letu 2016 z dne 11. 2. 2016, objavlja Javni razpis za kandidata za mladega raziskovalca v letu 2016.

Predmet javnega razpisa je izbor kandidata za mladega raziskovalca, ki se bo usposabljal v okviru raziskovalnega programa Univerze na Primorskem na članici Inštitut Andrej Marušič za pridobitev doktorata znanosti.

IME IN PRIIMEK MENTORJA

RAZISKOVALNO PODROČJE MENTORJA

RAZISKOVALNI PROGRAM (RPROG)

ČLANICA UP

izr. prof. dr. Enes Pasalic

2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika

P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora

Inštitut Andrej Marušič

Predstavitev mentorja v letu 2016 je dostopna na spletni strani Univerze na Primorskem v rubriki RAZISKOVANJE – MLADI RAZISKOVALCI .


petek, 2. september 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 5. septembra 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Saša Nikolić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
--------------------------------------------------------
NASLOV:
Drupal 8 - Paragraphs in Translation Management Tool
--------------------------------------------------------
POVZETEK:

V zadnjem desetletju smo bili priča bliskovitemu napredku spletnih tehnologij in s tem tudi spletnih strani oz. spletnih aplikacij. Te so danes polne z bogatimi informacijami, ki pa jih je navadno težje upravljati. Da bi poenostavili proces ustvarjanja in upravljanja s podatki na spletnih straneh, je bilo razvitih veliko različnih sistemov za upravljanje vsebin (CMS). Med njimi so najbolj opazni Drupal, Joomla, Magento in Wordpress. Zaradi osebne vključenosti v razvoj Drupala, bom predstavil novo različico tega odprtokodnega sistema, imenovano Drupal 8. Po kratki predstavitvi osnovnih lastnosti, sledi opis novih funkcionalnosti, ki jih Drupal 8 prinaša. Nato bom natančneje predstavil dva modula, h katerim sem sam pripomogel pri razvoju - Paragraphs (za boljše strukturiranje vsebin) ter Translation Management Tool (za lažje prevajanje vsebin). Na koncu bom nakazal tudi smernice in nadaljnji razvoj.

PREDAVATELJ: Aleksandar Tošić,
      magistrski študent, RIN FAMNIT
--------------------------------------------------------
NASLOV:
Modeliranje obratne logistike odpadnega lesa
--------------------------------------------------------
POVZETEK:

Področje modeliranja obratne logistike ponuja veliko študij primera in vrsto posplošitev, vendar so osnovni modeli preveè rigidni. Za uporabo na realnem problemu je potrebno modele prilagoditi. V predstavitvi si bomo ogledali razvoj modela obratne logistike na primeru odpadnega lesa v Sloveniji. Model je razširitev osnovnega "Wearhouse Location" problema v obliki celoštevilskega linearnega programa.


petek, 2. september 2016 Famnit uspešen tudi s pridobivanjem Erasmus+ projektov

UP FAMNIT vedno bolj uspešen tudi s pridobivanjem projektov v okviru programa Evropske Unije Erasmus+. 

Erasmus+ namreč poleg mobilnosti, podpira tudi projekte sodelovanja med partnerskimi institucijami. Vsako leto tako izvajamo projekte mobilnosti za študente in osebje med programskimi državami, od leta 2015 pa tudi s partnerskimi državami. Še posebej uspešni smo bili letos, saj smo pridobili skoraj 100.000 €, s katerimi bomo lahko podprli 31 mobilnosti študentov in osebja z 10 neprogramskimi državami: 

Hkrati UP FAMNIT in UP IAM izvajata še 4 projekte s partnerskimi organizacijami: 

ECCUM - Establishment of Computing Centres and Curriculum Development in Mathematical Engineering Master Programme 

Sodelujemo kot mentorska organizacija in poleg Univerze v Santiagu de Compostela (Španija) in POLITO (Italija) pomagamo petim univerzam iz Uzbekistana in Kazahstana vzpostaviti magistrski program matematičnega inženiringa ter vzpostaviti računalniške centre. Več na spletni strani projekta tu.

Financirano centralno preko EACEA. 

ERGOSIGN - Novel learning approach for ERGOnomic principles for deSIGNers working in the upholstery and sleep sectors by using Virtual Reality.

S podjetji in izobraževalnimi organizacijami iz Romunije, Španije in Poljske sodelujemo pri ustvarjanju spletnih izobraževalnih vsebin (vključno z virtualno resničnostjo) za uveljavljanje ergonomskih vidikov v oblazinjenem in spalnem pohištvu. 

Financirano preko Romunske nacionalne agencije. 

DA.RE - Data Science Pathways to re-imagine education

Podjetja in izobraževalne organizacije iz Italije, Srbije, Portugalske, Velike Britanije in Slovenije bodo ustvarile inovativne izobraževalne poti na področju velikih podatkov ('big data'). Vsebinsko bo projekt posegal na področja strojnega učenja, statističnega modeliranja, potreb velikih podatkov, podatkovnega upravljanja in zahtev industrije.  

Projekt se začne izvajati v septembru 2016.

Financirano preko Italijanske nacionalne agencije. 

CULTURESHAKE

CULTURESHAKE je presečni projekt, ki posega na področja medkulturne komunikacije v večjezikovnih izobraževalnih okoljih, begunstva, integracija in informacijskih tehnologij. V projektu bomo razvili orodja poučevanja na področju kulturnih teorij, gledališče pedagogike in večjezikovnih didaktičnih pristopov. Pilotno bo vsebinski fokus projekta na Shakespearjevih igrah "Sen kresne noči" in "Vihar", kateri bosta uporabljeni za vsebinsko usklajeno poučevanje omenjenih tem. 

Sodelujejo izobraževalne organizacije iz Nemčije, Velike Britanije, Švedske in Slovenije, projekt pa se začne izvajati v septembru 2016.

Financirano preko Nemške nacionalne agencije. 


četrtek, 1. september 2016 3. konferenca Gozdno-lesna veriga v evropskem raziskovalnem prostoru

Vabimo vas na konferenco

GOZDNO-LESNA VERIGA V EVROPSKEM RAZISKOVALNEM PROSTORU,

ki bo potekala

sredo, 14. 9. 2016, z začetkom ob 10. uri

v prostorih UP Univerzitetni kampus Livade (Livade 6, Izola)

Na konferenci, ki jo organiziramo že tretjič v sodelovanju z MIZŠ, bodo slovenski partnerji predstavili projekte WoodWisdom-Net, pri katerih sodelujejo ali jih vodijo, ter njihov pomen za slovensko znanost in industrijo. Ti projekti sedaj tečejo že dve leti, zato že dajejo prve izsledke, ki bodo nedvomno pri vas in nas vzbudili zanimanje in, upajmo, ponudili prve poslovne priložnosti.

Podroben program konference je objavljen tukaj.

Svojo udeležbo lahko potrdite najkasneje do 10. 9. 2016 na naslov: valentina.dekovic@iam.upr.si .


sreda, 31. avgust 2016 Od 1. do 16.9. bo potekal prijavni rok za vpis po merilih za prehode, za vzporedni študij in študij diplomantov (dodiplomski študij)

Od 1. do 16. septembra 2016 bo možna prijava za vpis kandidatov po merilih za prehode (vpis v višji letnik dodiplomskga študija), za vzporedni študij in študij diplomantov (vpis v 1. letnik dodiplomskega študija).

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


ponedeljek, 29. avgust 2016 6. FAMNITov poletni tabor Matematika je kul

Tudi letos je skupina osnovnošolcev in dijakov izkoristila zadnji teden šolskih počitnic za drugačno spoznavanje sveta matematike. 6. poletnega tabora Matematika je kul se je letos udeležilo kar 28 mladih (13 dijakov in 15 osnovnošolcev), ki so med 21. in 27. avgustom reševali zanimive matematične zanke in probleme ter se ukvarjali z različnimi športnimi in družabnimi aktivnostmi.

Osnovnošolci so z matematičnega vidika obravnavali Rubikovo kocko, se spopadali z matematičnimi ugankami, na zabaven način spoznali teorijo grafov, se z origamijem podali v starodavno umetnost prepogibanja papirja, preštevali objekte na raznorazne načine, preučili kvadratno enačbo in kvadratno funkcijo, se igrali igro SET ter se podali v svet pokra s pomočjo računalniškega programa Python.

Dijaki pa so ugotavljali, kaj se zgodi, ko oživijo krivulje, spoznavali, kakšne vrste matematika je v ozadju igre SET, spoznali teorijo grafov in njeno uporabo v igrah, naredili prve korake v svet interneta stvari, pogledali, kaj vse lahko naredimo z ravnilom in šestilom, ugotavljali, kako bi bilo, če bi se Evklid rodil na Japonskem, razvozlali, kaj vse se skriva za kratico Q.E.D., in se podali v svet matematike – od zapletene simbolnosti, do preproste vsakdanjosti.       

 

 

 

 

 

 

Seveda ni manjkalo niti bolj sproščenih trenutkov, ko so mladi udeleženci uporabnost matematike odkrivali skozi igro po koprskih ulicah ali enostavno uživali na plaži, športnih aktivnostih in družabnih večerih.

Osnovni namen in cilj tabora je popularizacija matematike ter prikaz njene uporabe z zanimivimi primeri iz prakse. UP FAMNIT želi z organizacijo tabora mladim predstaviti matematiko kot zabavno, zanimivo in predvsem uporabno. Uspeh tabora pa potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri udeleženci k nam vračajo že nekaj let!


petek, 26. avgust 2016 Uradne ure knjižnice TeMeNa v septembru 2016

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1.9. do 30.9.2016 spet odprta vsak dan v tednu, po sledečem urniku:

  • ponedeljek: 9:30 - 12:30
  • torek: 13:00 - 16:00
  • sreda: 9:30 - 12:30
  • četrtek: 13:00 - 17:00
  • petek: 9:30 - 12:30.

torek, 23. avgust 2016 Mag. Tilen Genov prostovoljno poučeval v Namibiji

V začetku avgusta je ekipa okoljskih statistikov in biologov z Univerze St Andrews (Velika Britanija), med katerimi je bil tudi Tilen Genov, asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, organizirala 4-dnevni tečaj iz statističnega modeliranja na Namibia University of Science and Technology (Windhoek, Namibija). Namen tečaja je bil izboljšati usposobljenost raziskovalcev na področju analize podatkov v afriških državah.

Inštruktorji za poučevanje niso prejeli nobenega plačila, zato je bil tečaj udeležencem na voljo brezplačno. Sodelovalo je okoli 60 udeležencev iz različnih afriških držav, ki preučujejo pomembne afriške živalske in rastlinske vrste ter ekosisteme, kot so sloni, levi, leopardi, žirafe, antilope, kiti in delfini, puščave, savane, itd. Udeleženci bodo lahko z novo pridobljenim znanjem bolje pristopili k analizi svojih podatkov in tako prispevali k boljšemu poznavanju in varstvu afriške narave.

Mag. Genovu in ostalim prostovoljcem čestitamo za opravljeno delo!


petek, 19. avgust 2016 Drugi prijavni rok za vpis na dodiplomski študij; prijave od 22. do 29.8.2016

Od 22. do 29. avgusta 2016 bo potekal drugi prijavni rok za vpis slovenskih državljanov in državljanov držav, članic Evropske unije v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT v študijskem letu 2016/17.

Za vpis v študijske programe UP FAMNIT so razpisana prosta mesta:

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


torek, 16. avgust 2016 Vabilo na predavanje prof. dr. Harukija Nakamure z naslovom Computational Approaches to Protein Interactions

Gostujoči profesor dr. Haruki Nakamura bo imel v sredo, 17.8.2016, ob 12:00 uri v Veliki predavalnici (Glagoljaška 8) predavanje z naslovom Computational Approaches to Protein Interactions.

Več o predavanju si lahko preberete v nadaljevanju.

Protein-ligand interactions govern very many biological phenomena, including protein-small compounds, protein-nucleic acids, and protein-protein interactions. In particular, electrostatic property of proteins is one of the most important factors for specific molecular recognitions on protein interfaces. Appropriate treatment of the electrostatic interaction is critical for computational analyses of PPI in a realistic manner. Since the potential function is long-range, it is not simple to handle the interactions in an effective manner: high accuracy, low computational cost, ease of the implementation, and freedom from artifacts. We have recently developed a novel algorithm, zero-multipole summation method, for evaluating the electrostatic energy of charged particle systems. Its simple pair wise form enables us to effectively apply the scheme to high-performance parallel computation with GPGPU systems. Several applications to homogeneous and inhomogeneous molecular systems have confirmed that it could replace the conventional Ewald method in order to perform rapid and accurate molecular dynamics simulations. This method is applied to simulate a protein-protein docking procedure in an ab-initio manner, based on the computed free energy landscape. Our software package, myPresto, is availble from http://presto.protein.osaka-u.ac.jp/myPresto4/, includng psygene-G and omegagne for GPGPUs.

 

 


torek, 16. avgust 2016 Na Šanghajski lestvici najboljših univerz na svetu številni partnerji UP FAMNIT

Neodvisna organizacija Shanghai Ranking Consultancy je objavila lestvico Academic ranking of world universities (ARWU) najboljših svetovnih univerz po akademskih merilih za leto 2016. Na seznamu so tudi visokošolski zavodi na katerih se izobražujejo diplomanti UP FAMNIT, prav tako so med njimi številne ustanove, s katerimi naša fakulteta uspešno sodeluje že več let.

Diplomanti UP FAMNIT so se na primer odločili za študij v naslednjih prestižnih univerzah: University of Copenhagen (30. mesto), University of Edinburg (41.), Technical University Munich (47.), Rutgers, The State University of New Yersey – New Brunswich (96.), University Amsterdam, University Paris Diderot – Paris 7, University of Birmingham, VU University Amsterdam, University of Bonn (vse med 101. in 150. mestom).

Tudi trenutni Famnitovi študenti prihajajo s priznanih univerz (National Autonomous University of Mexico in University of Buenos Aires, obe 151.–200.), v naslednjem študijskem letu pa prihaja na doktorski študij Matematičnih znanosti diplomantka Univerze v Oxfordu (7. mesto).

UP FAMNIT in UP IAM, v okviru bilateralnih projektov, ki jih financira Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost, sodelujeta z univerzami, ki so se letos uvrstile med najboljše na svetu. To so na primer: Stanford University (2. mesto), Northwestern University (26.), University of Wisconsin – Madison (28.), University of Helsinki (56.), Vanderbilt University (60.), University of California, Davis (75.), Rutgers (96.), The University of Auckland (151.–200.) in Oregon State University (151.–200.).

Shanghai Ranking Consultancy vsako leto oceni 1.200 univerz, objavi pa le imena prvih 500. Uporabljena merila pri računanju indeksa za posamezno univerzo so: število diplomantov, ki so prejeli Nobelovo nagrado in Fieldsovo medaljo, število največkrat citiranih raziskovalcev v 21 kategorijah, število člankov v revijah Nature in Science, vrednost citiranja po Science Citation Index in Social Sciences Citation Index kot jih računa podjetje Institute of Scientific Information ter akademski dosežki posameznih raziskovalcev.

Zaradi uporabe več meril velja Šanghajska lestvica za eno najvplivnejših na svetu.


sreda, 3. avgust 2016 Odprt prijavni rok za vpis tujcev na dodiplomski študij (rok 12.8.2016)

Slovenci brez slovenskega državljanstva in tujci iz držav, ki niso članice Evropske unije, lahko do 12.8.2016 oddajo prijavo za vpis v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Za slovenske državljane in državljane držav članic EU bo drugi prijavni rok potekal od 22. do 29.8.2016.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 3. avgust 2016 Od 22. do 29.8. bo potekal 2. prijavni rok za vpis na dodiplomski študij

Od 22. do 29. avgusta 2016 bo potekal 2. prijavni rok za vpis slovenskih državljanov in državljanov držav, članic Evropske unije v 1. letnik dodiplomskih študijskih programov UP FAMNIT.

Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni v petek, 19. avgusta na tej spletni strani.

Razpis za vpis in vse informacije v zvezi z oddajo prijave so dostopni tukaj.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v v Referatu za študente (e-naslov: referat@famnit.upr.si, tel. št. 05 611 75 75).


sreda, 3. avgust 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016 - podaljšanje javnega razpisa pri mentorju izr. prof. dr. Enesu Pasalicu

Rok prijave: 19. avgust 2016 do 14. ure

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
izr. prof. dr. Enes Pasalic 2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

ponedeljek, 1. avgust 2016 Naši študenti ponovno uspešni na mednarodnem tekmovanju v Bolgariji

Včeraj se je zaključilo 23. mednarodno matematično tekmovanje IMC (International Mathematics Competition for University Students 2016), ki poteka vsako leto v Blagoevgradu v Bolgariju. Letos se je tekmovanje odvijalo med 25. in 31. julijem. 

Barve FAMNITa in Univerze na Primorskem so zastopali trije naši študenti dodiplomskega študija: Marko Palangetić, Roman Solodukhin in Mirza Krbezlija. 

Marko Palangetić je osvojil drugo nagrado, Roman Solodukhin pa tretjo. 

Rezultate, probleme in njihove rešitve si lahko ogledate na spletni strani tekmovanja

Iskrene čestitke za ponovno odlično opravljeno delo in veliko uspehov želimo tudi v prihodnje!


sreda, 20. julij 2016 EUSA 2016: tekmovalci UP v peterici najboljših

Od 13. julija potekajo v Zagrebu in na Reki tretje Evropske univerzitetne igre. Gre za največji akademski športni dogodek na stari celini, saj se ga je letos udeležilo 5.700 športnikov in njihovih spremljevalcev iz 41-ih držav ter 394 univerz oz. visokih šol. Slovenske barve zastopa 185 študentov, med njimi je 36 študentov z Univerze na Primorskem, ki so tekmovali v petih športnih panogah: košarki, košarki 3 na 3, plavanju, vaterpolu in rokometu.

Za študente naše univerze so se tekmovanja že zaključila, dosegli pa so zavidljive rezultate, saj se vaterpolisti in rokometašice lahko ponašajo z uvrstitvijo v peterico najboljših na EUI 2016.

Z UP FAMNIT so se tekmovanj v Zagrebu in na Reki udeležili: Lea Krajnc, Kristina Petrinja, Tina Čeh in Kaja Teraž (rokomet), Jakob Majerič, David Vac in Miloš Veljkovič (košarka) ter Marko Prcać (vaterpolo).

Vsem iskrene čestitamo in zaželimo prijetne zaslužene počitnice!

Več o letošnjem prvenstvu lahko preberete na spletni strani Slovenske univerzitetne športne zveze.

Na fotografiji športniki UP (foto ŠOUP)


nedelja, 17. julij 2016 Naslednji Evropski kongres matematike bo v Slovenskem Primorju!

Danes sta dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in rektor Univerze na Primorskem in predsednik Slovenske rektorske konference, prof. dr. Dragan Marušič, Svetu Evropskega matematičnega združenja v Berlinu predstavila kandidaturo za organizacijo 8. evropskega kongresa matematike leta 2020.

Kandidaturo je vložil UP FAMNIT v sodelovanju z UP IAM, UL FMF, UL PEF, UM FNM in vsemi drugimi organizacijami s področja matematike v Sloveniji, podpirajo pa nas tudi MIZŠ, ARRS, SAZU in Slovenska rektorska konferenca.

Delegati so prepoznali naš potencial in slovenske organizatorje podprli s 45 glasovi in nam tako dali prednost pred špansko Sevillo, ki je dobila 33 glasov.

Evropski kongres matematike je poleg svetovega kongresa matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Kongres je organiziran vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.000 matematikov.

Med 5. in 11. julijem 2020 se bo tako kongres odvil v Portorožu, predsednik organizacijskega odbora pa je prof. dr. Tomaž Pisanski. 

Prof. dr. Dragan Marušič je ob tem še dejal: "Gre za velik uspeh slovenske matematike in znanosti nasploh, saj tako pomembnega dogodka Slovenija še ni gostila. Z današnjim dnem se je slovenska znanost še bolj odprla v svet.

V naslednjih štirih letih imamo enkratno priložnost za nadaljno promocijo Slovenije in njene znanosti v Evropi in svetu." 

Spletna stran kandidature in kongresa je dosegljiva na www.8ecm.si.


petek, 15. julij 2016 Preizkusno predavanje dr. Dennis Jones

Dr. Dennis Jones bo imel v sredo, 3. 8. 2016, ob 9:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "The role of timber in sustainable construction for our modern society" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 14. julij 2016 5. Biocamp najbolj uspešen doslej

Društvo varstvenih biologov - BIODIVA je tudi letos izvedlo tradicionalni biološki raziskovalni tabor – Biocamp. Tokrat se je rekordnih 43 udeležencev podalo v Dolino Trente, osrčje Triglavskega narodnega parka, kjer so od 2. do 7. julija poglobili svoje znanje o biodiverziteti slovenskega alpskega in predalpskega prostora.
5. Biocampa so se udeležili študenti Famnitovih programov Varstvo narave in Biodiverziteta, skupaj s posameznimi študenti Bioinformatike, Sredozemskega kmetijstva in Aplikativne kineziologije ter nekaterimi študenti Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani, Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Ljudske univerze v Velenju ter Prirodoslovno-matematičke fakultete Univerze v Zagrebu.

S pomočjo strokovnega vodenja mentorjev, ki prav tako prihajajo iz različnih fakultet ter organizacij (DOPPS), in seveda organizatorjev je Biocamp ponudil možnost nadgradnje znanja in spoznavanja med študenti iz različnih letnikov in študijskih programov ter fakultet.

Oglejte si fotogalerijo na Famnitovi spletni strani ali na Facebooku.


ponedeljek, 11. julij 2016 Nov mednarodni LIFE projekt Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNITje skupaj s partnerji s Hrvaške, Italije, Grčije, Cipra in Malte pridobil nov, 5 milijonov evrov vreden projekt, ki je financiran s strani LIFE programa Evropske komisije.

Projekt z naslovom »Euroturtle – Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations«, ki ga znotraj Oddelka za biodiverziteto vodi doc. dr. Bojan Lazar, je usmerjen na celovito varovanje evropskih populacij glavate karete skozi razvoj koordiniranih varstvenih ukrepov ter povezovanja glavnih razmnoževalnih in prehranjevalnih habitatov v vodah EU. Projekt med drugim vključuje razvoj novih znanstvenih metod in alternativnih orodji za monitoring in varstvo populacij, predvsem v morskih habitatih. Prav to je naloga naših raziskovalcev, ki jo bo  skupaj opravila interdisciplinarna ekipa strokovnjakov Oddelka za biodiverziteto, UP IAM in Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

Celotni projektni ekipi iskreno čestitamo in ji želimo veliko uspeha pri raziskovalnem delu!

 


ponedeljek, 11. julij 2016 Biološki raziskovalni tabor presegel pričakovanja

Od nedelje, 3. julija do petka, 8. julija je v Izoli potekal Biološki raziskovalni tabor, ki sta ga organizirala Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Udeleženci šestdnevnih delavnic, ki so bili stari od 14. do 18. let, so se na Slovensko obalo podali predvsem z željo, da bi spoznali živalsko in rastlinsko raznolikost slovenske Istre, ki predstavlja veliko in pomembno območje za biološko raziskovanje in preučevanje.
Osnovnošolci in dijaki so delali na kopnem, ob morju in v njem. Raziskovalni teren so jim predstavljali Simonov zaliv, Strunjanske soline in Park Škocjanske jame, pomembno delo pa so opravili tudi v laboratoriju Univerzitetnega kampusa Livade, kjer so zvečer prisluhnili predavanjem gostov in se čez dan seznanjali z genetiko in drugimi temami ter delom v laboratoriju.
Poleg visokošolskih učiteljev z Oddelka za biodiverziteto, ki so vodili in izvajali dejavnosti, sta tabor obiskala še biolog Jan Simič iz Muzeja školjk in polžev Piran in geografinja Ana Hace iz Slovenskega društva za morske sesalce Morigenos.

Seveda je bilo za vse čisto dovolj časa tudi za razvedrilo na prostem in skok v morje.

Zanimiv program tabora je privabil tudi medije, ki so z veseljem prisluhnili pripovedovanju navdušenih udeležencev. Prepis prispevka Radia Koper najdete na tej povezavi, o taboru pa sta poročala tudi Mandrač in Primorske novice.

Biološki raziskovalni tabor je potekal ob finančni in materialni podpori podjetja Omega d.o.o.

Fotoutrinke iz pestrega dogajanja smo zbrali v fotogaleriji.


petek, 8. julij 2016 Vabilo na delavnico projekta W3B 22.9. v Bruslju

Vabimo vas k udeležbi zaključne delavnice deležnikov v okviru projekta W3B – »What We Wood Believe – Societal Perceptions of the Forest-Based Sector«, ki bo potekalo 22.9.2016 v Bruslju. Na srečanju bodo predstavljeni projektni dosežki in rezultati dela zadnjih dveh let.
Poudarek bo na pomenu obveščanja javnosti o novostih v gozdarsko-lesnem sektorju in na inovativni komunikaciji ter o njeni uporabi v širšem kontekstu.

Vabilo s programom najdete tu.

Na kratko o projektu:

V zadnjih nekaj desetletjih je naraščajoča okoljska ozaveščenost in vse večji interes družbe na področjih povezanih s trajnostjo privedla do večje osredotočenosti na gozdarstvo-lesni sektor. Povečano zanimanje in nove zahteve zahtevajo, da ta sektor jasno opredeli svoj položaj in pomen v zvezi s podnebnimi spremembami, dobavo surovin in bio-gospodarstvom ter se predstavi širši javnosti na razumljiv način. Zato je cilj projekta WoodWisdom ustvarjanje inovativne učinkovite strategije komuniciranje o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja, kot tudi njihovih izdelkov in storitev za trajnostno družbo, kot tudi njena implementacija. . Na ta način je cilj strategije okrepiti družbeno sprejemljivost gozdarskega in lesnega sektorja. Več na projektni spletni strani


sreda, 6. julij 2016 Preizkusno predavanje dr. Katja Lakota

Dr. Katja Lakota bo imela v sredo, 13. 7. 2016, ob 9:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Biologija".

Predavanje z naslovom "Socialno mreženje proteinov" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 5. julij 2016 Na UP FAMNIT vse več mednarodnih izmenjav

UP FAMNIT je v okviru programa Erasmus pridobil še dodatna sredstva za izmenjave tako študentov kot visokošolskih učiteljev. Uspešna prijava je obrodila zelo dobre sadove: v študijskih letih 2016/17 in 2017/18 bodo lahko učitelji naše fakultete odhajali na enotedenske obiske partnerskih institucij, študenti pa na študijsko izmenjavo v Argentino, Rusijo, Izrael, Brazilijo in na Kitajsko, na UP FAMNIT pa bodo prihajali tako študenti kot učitelji iz omenjenih držav ter Bosne in Hercegovine, ZDA, Srbije in Indije.

Postopki prijave na izmenjavo bodo objavljeni v začetku prihodnjega študijskega leta.


ponedeljek, 4. julij 2016 Do petka v Izoli biološki raziskovalni tabor

Včeraj se je v Izoli pričel biološki raziskovalni tabor, ki ga skupaj organizirata Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije – ZOTKS. Do petka bodo udeleženci, stari od 14 do 18 let v slovenski Istri odkrivali raznolikost rastlinstva in živalstva ter njihovo prilagoditev na življenje v Sredozemlju.
Delali bodo na kopnem, ob morju in v njem ter spoznavali delo v zavarovanih območjih. Svoje ugotovitve in najdbe bodo nato dobesedno postavili pod mikroskop, saj bo del tabora potekal tudi v sodobno opremljenih laboratorijih Univerzitetnega kampusa Livade.

Delavnice vodijo asistenti in profesorji z UP FAMNIT ter vabljeni biologi. Z mladimi udeleženci pa se družijo tudi študenti študijskega programa Biodiverziteta UP FAMNIT.

Na fotografijah prvi utrinki s spoznavnega večera in s prvega terena v Simonovem zalivu.

  

  

 


sobota, 2. julij 2016 Zaključek 6. mednarodne doktorske šole iz diskretne matematike

Danes se je na Rogli zaključila šesta izvedba mednarodne doktorske poletne šole iz diskretne matematike, ki jo skupaj organizirata UP FAMNIT in UP IAM.

Glavna predavatelja letošnje šole sta bila Dimitri Leemans z Univerze v Auklandu (Nova Zelandija) in Pablo Spiga z Univerze Milano-Bicocca (Italija). Ob jih so svoja predavanja izvedli tudi Dean Crnković (Univerza na Reki, Hrvaška), György Kiss (Eötvös Loránd University, Madžarska), Ekkehard Köhler (Universität Cottbus, Nemčija), Gábor Korchmáros (Università della Basilicata, Italija), Marko Orel (Univerza na Primorskem) in Tamás Szőnyi (Eötvös Loránd University, Madžarska).

Letos se je na Rogli zbralo okoli 60 udeležencev iz 20 držav, med katerimi ni bilo malo takih, ki so se poletne šole udeležili že večkrat, kar kaže na priljubljenost in kakovost tega matematičnega srečanja.

Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih posegih lahko preberete tukaj.

Na fotografijah: udeleženci letošnje poletne šole, dr. Pablo Spiga in dr. Dimitri leemans.


sobota, 2. julij 2016

Lecturer: Monika Pilśniak (AGH University, Krakow, Poland)

Title: Asymmetric Colourings of Infinite Graphs

Abstract: A colouring of a graph G is called asymmetric if the identity is the only auto-morphism preserving the colouring. The distinguishing number D(G) of a graph G is the least number of colours in an asymmetric vertex colouring. It was introduced by Albertson and Collins in [1], and was first considered for infinite graphs by Imrich, Klavžar and Trofimov in [3]. Asymmetric edge colourings were first investigated by Kalinowski and Pilśniak in [4], and for infinite graphs by Broere and Pilśniak [2]. In the talk, we survey results on asymmetric vertex and edge colourings of infinite graphs. We give known general upper bounds in terms of maximum degree. We focus mainly on several classes of graphs which need only two or three colours to break all nontrivial automorphisms. The most intriguing conjecture in this area is the Infinite Motion Conjecture posed by Thomas Tucker that every connected locally finite graph, such that every nontrivial automorphism moves infinitely many vertices, has the distinguishing number at most two. We show some very recent results obtained together with Lehner and Stawiski in this topic.

[1] M.O. Albertson, K. L. Collins, Symmetry breaking in graphs, Electron. J. Combin. 3 (1996), R18.

[2] I. Broere, M. Pilśniak, The Distinguishing Index of the Infinite Graphs, Electron. J. Combin. 23 (2015), P1.78.

[3] W. Imrich, S. Klavžar, V. Trofimov, Distinguishing infinite graphs, Electron. J. Combin. 14 (2007), R36.

[4] R. Kalinowski, M. Pilśniak, Distinguishing graphs by edge-colourings, European J. Combin. 45 (2015), 124–131.


sreda, 29. junij 2016 Udeleženci navdušeni nad Orado 2016

Med 20. in 22. junijem 2016 se je na UP FAMNIT zgodila ORADA 2016 – tradicionalna računalniška delavnica namenjena osnovnošolcem in srednješolcem.

Udeleženci so se poglobili v tri različne teme:

  1. Varnost v brezžičnih omrežjih
    Spoznali so varnost v brezžičnih omrežjih, s praktičnim udorom v omrežje so izpostavili njegove pomanjkljivosti in poiskali smernice za njihovo odpravljanje;
  2. Kako robota nekaj naučiti?
    Učenci so programirali robota z imenom TiddlyBot. Na zabaven način so ga nato naučili prevoziti poligon;
  3. Dopolnjena in virtualna resničnost
    Udeleženci so spoznali osnovne pojme dopolnjene in virtualne resničnosti, naučili so se skeniranja 3D objektov ter programiranja aplikacij z uporabo orodja Metaio Creator.

Več informacij o delavnici najdete na spletni strani http://orada.famnit.upr.si, vprašanja lahko pošljete na e-naslov orada@famnit.upr.si.


torek, 28. junij 2016 Izšla je knjiga doc. dr. Petra Mackelwortha »Marine Transboundary Conservation and Protected Areas«

Velikost, odaljenost, trodeminzionalna narava ter dejstvo, da je večji del oceanskih prostranstev zunaj državnih meja, predstavljajo velik izziv varstvu morskih ekosistemov. O tem, kako alternativno pristopiti k holističnemu varstvu in upravljanju z morskim okoljem skozi koncept čezmejnega varstva  ter pomenu čezmejnih zavarovanih območij v varstvu morskih populacij, govori knjiga »Marine Transboundary Conservation and Protected Areas«, katere urednik je doc. dr. Peter Mackelworth, predavatelj na Oddelku za Biodiverziteto UP FAMNIT ter varstveni direktor Inštituta za raziskave in varstvo morja »Blue World«.

V 16 poglavjih knjige, objavljene v založbi Routledge skupine Taylor in Francis, številni strokovnjaki s področja morskih varstvenih ved, med katerimi je skupaj z doc. dr. Mackelworthom tudi doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, podajajo teoretične osnove, biološko, družabno, politično in zakonodajno ozadje ter praktične primere aplikacije čezmejnih zavarovanih območij v varstvu morskih ekosistemov.

Dr. Mackelworthu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko raziskovalnih uspehov.


ponedeljek, 27. junij 2016 Uradne ure knjižnice TeMeNa v juliju in avgustu 2016

Uporabnike obveščamo, da bo knjižnica TeMeNa v času od 1. julija do 31. avgusta 2016 odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih od 13:00 do 15:00.

Izposoja in vračilo gradiva bosta v tem času omogočena tudi izven navedenih uradnih ur, in sicer:

  • izposoja gradiva: po predhodnem dogovoru vsak delavnik med 8:00 in 15:00. Datum in uro obiska vsaj dan prej napovejte na e-naslov temena@upr.si;
  • vračilo gradiva: v Referatu za študente UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), v času uradnih ur Referata, in sicer:
    - ponedeljek - petek: 8:00 – 11:00,
    - torek, četrtek: 8:00 – 11:00 in 13:30 – 15:30.

petek, 24. junij 2016 Preizkusno predavanje dr. Matjaža Krnca

Dr. Matjaž Krnc bo imel v torek, 5. 7. 2016, ob 10:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Matematika".

Predavanje z naslovom "Kronecker double covers and the family of Generalized Petersen graphs" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 22. junij 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 27. junija 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Marko Novak

NASLOV: Sledenje pogledu

POVZETEK: Sledenje pogledu je zelo obetavna tehnologija. Na tem področju smo v zadnjih letih doživeli velik napredek. Vseeno pa je še veliko prostora za izboljšave in potrebno je najti rešitve za veliko izzivov, ki bi sistemom, ki temeljijo na sledenju pogledu, omogočilo, da bi bili na voljo širši javnosti. Predstavljen bo pregled področja sledenja pogledu, z namenom, da pridobimo osnovno znanje o področjih detekcije glave in oči ter ocene točke in smeri pogleda.

PREDAVATELJ: Leon Tavčar

NASLOV:  Merjenje sile udarcev borilnih veščin

POVZETEK: Borilne veščine so skupek: fizičnih, mentalnih in spiritualnih praks, z namenom učinkovitega bojevanja. Veliko časa se jih uporablja tudi v profesionalnih športih in kot rekreacija za vse več ljudi. Tako kot pri vseh ostalih športih so bile razvite tehnologije in naprave, ki nam pomagajo izmeriti in oceniti napredke, ki smo jih dosegli pri vadbi. V tem delu podajamo pregled le teh. Izvedbe naprav se razlikujejo predvsem po številu in tipu senzorjev s katerimi merimo in analiziramo udarce. Različni tipi senzorjev nam dajejo različne vrste rezultatov. Senzor pospeška na primer nam pove kakšen pospešek je dosegla roka ali noga pri udarcu, ali kakšen pospešek je doseglo telo pri udarcu. Senzorji obremenitve nam povedo s kakšno silo je bilo udarjeno telo. Vrsta senzorja, ki je uporabljena pri izdelavi je odvisna od namena uporabe, kje bo senzor montiran in velikosti naprave. Vse naprave zahtevajo kalibracijo, način je odvisen od tipa uporabljenega senzorja.

Vabljeni


torek, 21. junij 2016 6. slavnostna podelitev diplom UP FAMNIT (Koper, 16. junij 2016)

(Fotografije: Pavel Fičur)                                                                                                             (>>> fotogalerija)

Novi diplomanti – teh je bilo letos 102 – bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri – diplomiranimi varstvenimi biologi, diplomiranimi bioinformatiki, diplomiranimi biopsihologi, diplomiranimi matematiki, diplomiranimi finančnimi matematiki, diplomiranimi inženirji računalništva in informatike, diplomiranimi inženirji kmetijstva, diplomiranimi kineziologi ter magistri matematike, magistri varstva narave, magistri biopsihologije in magistri kineziologije.

Poleg diplomantov so bili v sklopu podelitve posebne pozornosti deležni tudi novi doktorji znanosti, ki so zaključili študij na UP FAMNIT, ter študenti UP FAMNIT, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se posebej izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti; na predlog posameznih oddelkov in Študentskega sveta UP FAMNIT so prejeli fakultetne pohvale.

Prisotne so nagovorili rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, dekanja UP FAMNIT izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in dr. Peter Skoberne z Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

 

Svoja razmišljanja o študiju na fakulteti in drugih študijskih izkušnjah sta z navzočimi delila tudi dva študenta: Martin Senič, diplomant dodiplomskega študija Biodiverziteta in Marija Jurković, diplomantka magistrskega študijskega programa Matematične znanosti.

Z glasbenim programom so prisotne navdušili pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

V nadaljevanju objavljamo seznam diplomantov, doktorandov in prejemnikov pohval:

Diplomanti dodiplomskega in magistrskega študija – SEZNAM

Doktorji znanosti

  • dr. Katja Koren, doktorski študijski program Aplikativna kineziologija (promovirana v doktorico znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Sašo Moškon, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Andrej Panjan, doktorski študijski program Računalništvo in informatika (promoviran v doktorja znanosti dne 22.10.2015)
  • dr. Paweł Petecki, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 26.5.2016, promocija bo v letu 2016)
  • dr. Nina Chiarelli, doktorski študijski program Matematične znanosti (zagovor doktorske disertacije 30.5.2016, promocija bo v letu 2016)

Prejemniki pohval

  • Eva Žunec, dodiplomski študijski program Biodiverziteta, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT)
  • Lucija Česnik, magistrski študijski program Varstvo narave pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT)
  • Ivan Bartulović, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT)
  • Vladan Jovičić, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT)
  • Špela Križanec, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za izjemne študijske/raziskovalne dosežke (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT)
     
  • Luka Pavlović, dodiplomski študijski program Matematika, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)
  • Maryana Potitska, magistrski študijski program Biopsihologija, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)
  • Domen Stanič, diplomant dodiplomskega študijskega programa Biodiverziteta, pohvala za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov (predlagatelj Študentski svet UP FAMNIT)

Diplomantom, doktorandom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti.

Več fotografij s slavnostne podelitve diplom 2016 je dostopnih TUKAJ.


ponedeljek, 20. junij 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016

Univerza na Primorskem je objavila Javni razpis za mlade raziskovalce pri mentorjih, ki jih je na podlagi Javnega poziva za dodelitev mentorskih mest raziskovalnim programom v letu 2016 z dne 11.2.2016 potrdila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Za mesto mladega raziskovalca lahko kandidirate pri treh mentorjih, ki znanstveno-raziskovalno oziroma pedagoško delujejo na UP FAMNIT in na UP IAM:

Kandidati morajo vloge oddati do vključno petka, 29. julija 2016.

Vse informacije in obrazce najdene tukaj.


sreda, 15. junij 2016 Preizkusno predavanje dr. Klen Čopič Pucihar

Dr. Klen Čopič Pucihar bo imel v ponedeljek, 20. 6. 2016 ob 15:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Računalništvo in informatika".

Predavanje z naslovom "Dopolnjena resničnost: onstran pretiranih pričakovanj" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP1, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 15. junij 2016 Znanstvena revija Ars Mathematica Contemporanea uvrščena v prvo četrtino najboljših

Slovenska znanost se od danes ponaša s pomembnim dosežkom: indeks citiranja SCI (Science Citation Index) za leto 2015 revijo Ars Mathematica Contemporanea (AMC) po faktorju vpliva uvršča v prvo četrtino revij na področju matematike.

Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Tomaž Pisanski, izdaja pa jo Univerza na Primorskem v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana. V njej so objavljeni vrhunski znanstveni prispevki sodobne matematike, ki izhajajo iz diskretne in uporabne matematične paradigme. Prednost imajo raziskave, ki združujejo področja diskretne matematike z drugimi deli matematike kot so algebra, geometrija, topologija, teoretično računalništvo in kombinatorika.

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktor vpliva se v znanosti uporablja kot merilo odmevnosti znanstvenih revij, s tem pa tudi ugleda raziskovalcev, ki v njih objavljajo. Določen je le za pomembnejše svetovne serijske publikacije s področja naravoslovja in družboslovja. Specializirana podatkovna zbirka Inštituta za znanstveno informiranje ISI (Institute for Scientific Information), ki omogoča pregled citiranosti znanstveinh prispevkov, pokriva nad 14.000 revij po vsem svetu. Med njimi le 19 periodičnih znanstvenih publikacij izhaja v Sloveniji, čeprav ARRS sofinancira izdajanje 138 periodičnih znanstvenih ter 18 poljudno znanstvenih publikacij. Revija AMC je s faktorjem vpliva 0,985 zasedla 60. mesto med 312 matematičnimi revijami, ki jih pokriva ISI. Faktor vpliva za leto 2015 se računa tako, da se število citatov v letu 2015 na članke objavljene v letih 2014 in 2013 deli s številom teh člankov. Odkar se je leta 2011 revija AMC uvrstila na seznam matematičnih revij s faktorjem vpliva, je bila doslej dvakrat v tretji četrtini in dvakrat v drug četrtini. Vztrajno večanje odmevnosti revije zahteva tudi ohranjanje oziroma povečevanje kvalitete objavljenih prispevkov. Zaradi visokih standardov tako uredništvo v objavo sprejme  manj kot eno tretjino prispelih rokopisov.

Revija AMC je prva slovenska revija, ki ji je uspel vstop v elitno zgornjo četrtino znanstvenih revij s faktorjem vpliva kar predstavlja nov mejnik v slovenski znanosti, ki še dodatno utrjuje mesto slovenskega raziskovanja na svetovnem zemljevidu.

 


sreda, 15. junij 2016 Uspešen zaključek natečaja Podjetna Primorska 2016

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) je že deseto leto zapored organiziral natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije Podjetna Primorska 2016.

Zagnani podjetniki so svojo idejo lahko prijavili na tri različne kategorije, in sicer Navigator, Optimist ter Rektorjeva nagrada. Konec maja je potekala zaključna prireditev, kjer so razglasili zmagovalce. Z zmagovalno idejo je v kategoriji Navigator strokovno komisijo prepričala podjetniška ideja Davida Kodarina »Solarne biološke suhe sanitarije«, v kategoriji Optimist je z zmago slavil Danijel Računica s poslovno idejo »Peč na biomaso«, v novi kategoriji Rektorjeva nagrada pa skupina »SHARK«, ki  jo vodi Marko Prcać, študent 1. letnika magistrskega študijskega programa Matematične znanosti na UP FAMNIT. Zmagovalni podjetniški timi v vseh treh kategorijah so za nagrado prejeli vavčer v protivrednosti 7.000 EUR.

Zaključno poročilo natečaja najdete TUKAJ.

 


sreda, 15. junij 2016 Javni razpis za mlade raziskovalce v letu 2016

Rok prijave: 29. julij 2016 do 14. ure
 

MENTOR

RAZISKOVALNO PODROČJE RAZISKOVALNI PROGRAM ČLANICA UP PREDSTAVITEV MENTORJA IN PROGRAMA USPOSABLJANJA MR
izr. prof. dr. Andreja Kutnar 4.01.02 Biotehniške vede /  Gozdarstvo, lesarstvo in papirništvo / Lesarstvo P1-0386 Varstvena biologija od molekul do ekosistema Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije predstavitev
izr. prof. dr. Enes Pasalic 2.07.00 Tehniške vede / Računalništvo in informatika P3-0384 Živ? Živ! Raziskovanje in preprečevanje samomora Inštitut Andrej Marušič predstavitev
prof. dr. Dragan Marušič 1.01 Naravoslovje / Matematika P1-0285 Algebra, diskretna matematika, verjetnostni račun in teorija iger Inštitut Andrej Marušič predstavitev
 

ponedeljek, 13. junij 2016 Uspešen naravoslovni dan za srednješolce

V petek, 10. 6. 2016, je Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT skupini dijakov predstavil, kako poteka dan biologa na terenu. Naravoslovnega dne se je udeležilo 34 dijakov z Gimnazije Lava (Celje) in 30 dijakov s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije ŠC Novo mesto.

Dijaki so se iz prve roke seznanili z občutji in nasveti naših študentov, ogledali so si primere avtohtonih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij, spoznavali značilnosti narave slovenske Istre, od podnebja in kamninske podlage do vpliva človeka na oblikovanje krajine.

Terenskemu delu je sledil še postanek v Univerzitetnem kampusu Livade, kjer so nadgradili svojo izkušnjo z delom v laboratoriju.

 


ponedeljek, 13. junij 2016 Ars Mathematica Contemporanea prva med znanstvenimi revijami v Sloveniji v 2015

Portal SCIMAGO je revijo Ars Mathematica Contemporanea, ki jo Univerza na Primorskem izdaja v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana, uvrstil na prvo mesto med znanstvenimi revijami v Sloveniji v letu 2015. Lestvica je objavljena na tej povezavi.

Hkrati SCIMAGO AMC tudi tokrat uvršča na 6. mesto revij v Vzhodni Evropi (povezava), pri čemer zaseda prvo mesto na področjih »Algebra in teorija števil« in »Teoretično računalništvo« ter drugo mesto na področju »Diskretna matematika in kombinatorika« (povezava).

Uredniški ekipi ob teh dosežkih iskreno čestitamo in ji želimo uspešno delo tudi vnaprej!


ponedeljek, 13. junij 2016 Predstavitev UP FAMNIT na prireditvi Zotkini talenti 2016

V soboto, 11. junija 2016, je v Cankarjevem domu v Ljubljani v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekala Slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanje mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS - Zotkini talenti.

Na prireditvi je zlata priznanja prejelo 775 učencev in dijakov, ki so svoje znanje v šolskem letu 2015/2016 preizkusili na raznih državnih tekmovanjih iz znanja in srečanjih v organizaciji ZOTKS.

Pred samo prireditvijo je potekala aleja fakultet, na kateri se je tradicionalno predstavil tudi UP FAMNIT. Pisane stojnice z interaktivnimi vsebinami so privabile veliko število mladih, ki se zanimajo predvsem za naravoslovje in tehnologijo.

Prilagamo nekaj fotoutrinkov s predstavitve.



petek, 10. junij 2016 MATLAB - Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V četrtek, 16. junija 2016, bo ob 15.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP1 ob 15:00

PREDAVATELJ: Arpad Forberger, zastopnik za MATLAB EDU iz podjetja Gamax (Madžarska)

NASLOV: Matlab v izobraževanju in raziskovanju

POVZETEK:
The presentation will focus on topics that are most relevant to Academia: Cody Coursework (Cody Coursework lets you create MATLAB programming assignments for students and automatically grade their work.), MATLAB Onramp (MATLAB Academy courses include demonstrations, quizzes, and hands-on MATLAB practice sessions. Course content is provided in short modules, so you can jump to the topics you want to learn most.), MATLAB Academia and usage of Comsol Multiphysics (You can model and simulate any physics-based system using software from COMSOL®. The physics-based modules augment the core physics interfaces of COMSOL Multiphysics and provide additional interfaces for electrical, mechanical, fluid flow, and chemical applications. Any number of modules can be seamlessly combined to handle challenging multiphysics applications.).

Vabljeni!


četrtek, 2. junij 2016 Famnitova Računalniška delavnica ORADA za osnovnošolce in srednješolce

 

Med 20. in 22. junijem 2016 UP FAMNIT ponovno organizira računalniško delavnico ORADA, pod okriljem Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (DIST).

Delavnica je namenjena osnovnošolcem in srednješolcem. Sestavljajo jo trije različni sklopi – učenci in dijaki bodo spoznavali varnost v brezžičnih omrežjih, se učili programiranja na robotu TiddlyBot, skeniranja 3D objektov ter programiranja enostavnih aplikacij z uporabo orodja Metaio Creator.

Več o delavnici in prijavah si lahko preberete na spletni strani http://orada.famnit.upr.si oziroma pišete na e-naslov orada@famnit.upr.si.


torek, 31. maj 2016 Še en uspeh študentov Famnita na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti Famnita so se 19. maja 2016 izkazali tudi na tretjem krogu Mednarodne internetne olimpijade iz matematike.

Olimpijade se je tokrat udeležilo 5.525 študentov s 183 univerz. V tretji krog je bilo povabljenih 98 študentov, med katerimi so bili tudi Famnitovi študenti Roman Solodukhin, Marko Rajković in Miloš Tomić.

Skupni rezultati olimpijade so sledeči:
15. mesto: Roman Solodukhin
22. mesto: Marko Rajković
87. mesto: Miloš Tomić

Na lestvici matematičnih fakultet pa je rezultat sledeč:
5. mesto: Roman Solodukhin
9. mesto: Marko Rajković
32. mesto: Miloš Tomić

Roman bo prejemnik srebrnega priznanja, Marko pa bronastega priznanja Olimpijade.

Zaradi odlične udeležbe naših študentov je Univerza na Primorskem osvojila naziv "Univerza zmagovalka".

Spomnimo, da je aprila letos Daniel Silađi na Mednarodni internetni olimpijadi osvojil bronasto priznanje iz informatike.

Finalni krog olimpijade bo septembra letos v Izraelu.


ponedeljek, 30. maj 2016 Brošura UP Centra odličnosti InnoRenew CoE

Vabimo vas k branju brošure UP Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew CoE). V njej so predstavljene vsebine centra, živi laboratorij in različne diseminacijske aktivnosti.

Brošura je objavljena na tej povezavi, več o projektu pa si lahko preberete na spletni strani innorenew.eu.


ponedeljek, 30. maj 2016 Nina Chiarelli nova doktorica znanosti

V ponedeljek, 30. 5. 2016 je Nina Chiarelli zaključila doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča je pripravila in uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Novi koncepti in rezultati v teoriji dominacije in prirejanj v grafih.

Novopečeni doktorici znanosti iskreno čestitamo in ji želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!



ponedeljek, 30. maj 2016 Uspešen zaključek dogodka Big Branding 2016: Znamke z roba

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za lesarstvo, je v organizaciji SPIRIT Slovenija in v sodelovanju z Univerzo na Primorskem ter Kreativnim centrom za les  v četrtek, 26. maja 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani organiziralo dogodek Znamke z roba. Na dogodku so bile predstavljene uspešne prodajne prakse pohištvenih blagovnih znamk iz jugovzhodne Evrope, ki so v zadnjem času uspele prodreti na zahtevne mednarodne trge.

Zgodbe kreiranja blagovnih znamk in uspešnega prodora na zahodne trge so z udeleženci delili Orhan Nikšić, Zanat, BiH;
Salih Teskeredžić, Gazzda, BiH;
 Irena Kilibarda, Dsignedby, Srbija; Szikszai László, sixay furniture, Madžarska;  Renato Kolar, Obrt Kolar / Bluetag design, Hrvaška; Nikola Radeljković, Numen/For use pa je predstavil delovanje podjetja Prostoria, Hrvaška skozi oči oblikovalca.

Predstavniki podjetij iz regije so na predstavitvah izpostavili ključne korake, ki so jih vodili do uspeha. Čeprav so bile poti predstavljenih blagovnih znamk do uspeha različne, so vsi poudarili pomembnost prisotnosti na prestižnih mednarodnih sejmih. Orhan Nikšić je izpostavil, da so znamko Zanat zgradili iz dediščine lokalne identitete s pomočjo dizajna. Salih Teskeredžić, ki je predstavil platformo Gazzda, je poudaril, da so blagovno znamko naredili prepoznavno s pomočjo marketinške strategije ob poudarjanju obrtniško-rokodelskih znanj izhajajočih iz bogate tradicije. Nikola Radeljković je poudaril vodilo podjetja pri razvoju izdelkov, in sicer vključevanje uporabnikov in njihovih potreb v sam razvoj. Irena Kilibarda je poleg trdega dela, gradnje mreže kontaktov izpostavila uporabo družbenih omreži pri doseganju prepoznavnosti blagovne znamke. László Szikszai  pa je posebno težo pri uspešni prodaji v tujini dal distributerjem na ciljnih trgih. Izhajajoč iz bogate družinske tradicije v podjetju Obrt Kolar na Hrvaškem nastaja nova blagovna znamka Bluetag design, in kot je poudaril Renato Kolar, ki je med drugim predstavil tudi njihov nadaljni načrt razvoja, se blagovna znamka že uspešno uveljavlja na trgu.

V razpravi so gostje pojasnili, kakšne podpore so jim dale njihove države pri prodoru na tuje trge in katere aktivnosti politike bi jim pomagale za še učinkovitejši nastop v tujini. Strinjali so se, da uspeha ne more zagotoviti podpora države, ampak trdo delo. Hkrati pa so izpostavili, da je dogodek, kakršen je Znamke z roba tisto, kar bi si želeli tudi od politike v njihovih državah. Predvsem pa bi si želeli, da bi politika ustvarila v družbi in predvsem med mladimi zanimanje za delo z lesom.

Dogodka se je udeležilo preko 68 predstavnikov podjetij, obrtnikov, arhitektov in oblikovalskih studiev, ki so dogodek pozdravili in potrdili veliko pomembnost pridobljenih informacij za njihovo delo.

Fotografije: Flare Visuals



petek, 27. maj 2016 Paweł Petecki nov doktor znanosti

V četrtek, 26. 5. 2016, je Paweł Petecki zaključil doktorski študij Matematičnih znanosti. Pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar je pripravil in uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti (Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties).

Novopečenemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!


petek, 27. maj 2016 Podjetna Primorska 2016: velik uspeh Famnitovih študentov

Trije študenti matematike in študentka biopsihologije so na letošnjem natečaju osvojili prvo in tretje mesto v kategoriji Rektorjeva nagrada. Podjetniške time zdaj čaka realizacija poslovnih idej s podporo Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP).

Letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije »Podjetna Primorska 2016« se je slavnostno zaključil v četrtek, 26. maja, s festINNO – festivalom inovativnosti in podjetništva Univerze na Primorskem.

Za najboljši poslovni model v treh kategorijah se je letos potegovalo rekordnih 40 poslovnih idej, le 15 pa se jih je prebilo v finale. Finalisti so v času trajanja natečaja pridobivali nova znanja na podjetniških delavnicah, svojo poslovno idejo pa nadgrajevali in izpopolnjevali skupaj s svetovalci in mentorji. Strokovna komisija je poslovne ideje in pripravljene poslovne modele ocenjevala na podlagi ocenjevalnih kriterijev, kjer sta največji delež k oceni prispevala kriterija tehnološka in splošna inovativnost ter potencial za rast, vzdržnost in internacionalizacija.

V novi kategoriji Rektorjeva nagrada je prvo mesto prejela skupina SHARK, pod vodstvom Marka Prcaća (UP FAMNIT), drugo skupina Sladki stisk Tamare Zupan (UP FM), tretje pa All You Can Try On Zale Gruden (UP FAMNIT).

Kratek opis idej naših študentov:

SHARK (Marko Prcać, Edin Husić – oba 1. letnik Matematičnih znanosti in Vladan Jovičić – 3. letnik Matematike).
Shark je ime aplikacije, ki bo navtikom omogočala iskanje najbližjega prostega priveza, v primeru, ko se znajdejo na novi lokaciji in ne vedo, kje bi s plovilom prenočili. SHARK omogoča hiter dostop do informaciji, marinam pa nudi tržno podporo za polnjene kapacitet ali doseganje višjih cen ter zmanjšanje preglavic zaradi gneče pri iskanju privezov. Uporabna je tudi za fizične osebe, ki želijo oddajati svoj privez.

All You Can Try On (Zala Gruden, 2. letnik Biopsihologije)
Aplikacija za prijazno nakupovanje oblačil. Pri nakupu pogosto naletimo na težavo pri pomerjanju; v kabino lahko nesemo omejeno število artiklov ali pa nam številka pomerjenega artikla ne ustreza. Težavo rešimo tako, da se v kabine namestijo tablični računalniki z aplikacijo, ki omogoča skeniranje črtne kode artikla. Stranka odtipka želeno velikost oblačila, prodajalka ji izdelek prinese v kabino.

Študentom iskreno čestitamo za odlične podjetniške zamisli in uspeh na natečaju.
Želimo jim še veliko kreativnih idej in uspešnih projektov!


četrtek, 26. maj 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 30. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Lambe Čočorovski

NASLOV: TensorFlow - orodje za modeliranje z nevronskimi omrežji

POVZETEK:
V preteklih desetih letih je zaživelo področje strojnega učenja in z njim povezano globoko učenje (ang. "Deep Learning"). To je bilo mogoče z naraščajočimi računskimi sposobnostmi računalnikov in vse večjimi podatkovnimi zbirkami na katerih lahko učimo algoritme. Poleg akademskega zanimanja je v vse večjem trendu uporaba in razvoj globokega učenja tudi v podjetjih kot so IBM, Google, Facebook, itd. Globoke nevronske mreže danes uporabljamo za razpoznavo objektov v slikah, razpoznavo govora, modeliranje jezikov, podjetja ga uporabljajo v oglaševanju, raziskovanju uporabnikovega obnašanja in ponujanju vse boljših uporabniških izkušenj in na vse več drugih področjih.

S širjenjem skupnosti in vse večjim zanimanjem za globoko učenje, smo dobili veliko orodij za modeliranje. Nedavno je Googlovo orodje za strojno učenje TensorFlow postalo odprtokodno. Uporabljajo ga v svojih produktih, kot so Google Photos, Google Translate, Google Search, razpoznavo govora, itd.

Na seminarju bo predstavljen TensorFlow, njegova zgradba in delovanje. Predstavljene bodo konvolucijske nevronske mreže, njihova uporaba za klasifikacijo slik in implementacija v TensorFlowu. Pri tem bo prikazan praktičen primer uporabe naučenega modela v Android aplikaciji, pri tem pa še način povezave TensorFlowa z Android operacijskim sistemom.

Vabljeni!


torek, 24. maj 2016 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študentke Nine Chiarelli

Nina Chiarelli, študentka doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Novi koncepti in rezultati v teoriji dominacije in prirejanj v grafih, pod mentorstvom izr. prof. dr. Martina Milaniča.

Zagovor bo potekal v ponedeljek, 30.5.2016 ob 12:00 v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


ponedeljek, 23. maj 2016 Razstava »Instanature« Slavice Isovske na UP FAMNIT

Instanature je nova fotografska razstava avtorice Slavice Isovske, ki si jo lahko ogledate na Glagoljaški 8 (1. nadstropje).

Fotografije, narejene z aplikacijo za pametne telefone Instagram, so postale skoraj enakovredne  tistim, ki nastanejo z najdražjo fotografsko opremo. V galerijah in muzejih so že na voljo razstave Instagramovih fotografij, svoje mesto je ena izmed njih dobila celo na naslovnici New York Timesa.  Kljub globalizaciji aplikacije pa so fotografi in kritiki mnenja, da ta uničuje integriteto kakovostne fotografije.

Več o razstavi Instanature si lahko preberete tukaj.

Slavica Isovska je inženirka fotografije, ki se je do sedaj predstavila z že dvanajstimi samostojnimi in več kot tridesetimi skupinskimi razstavami pri nas in v tujini. Obsežna in odmevna fotoreportaža o Romih v Štuki (Makedonija), ki jo je leta 2013 objavil tudi Amensty International Slovenija, je bila razstavljena tudi v prostorih UP FAMNIT (Glagoljaška 8, 1. nadstropje).


sobota, 21. maj 2016 Aleš Oven naj prostovoljec zaposlen v javni upravi

Slovenska filantropija je včeraj obeležila slovesni dan prostovoljstva, na katerem vsako leto priznanja podeli prostovoljcem, prijaznim občinam ter učencem prostovoljcem – »junakom našega časa«, ki jih je bilo letos največ.

Letos je priznanja podelila tudi zaposlenim v javni upravi, ki poleg svojega dela najdejo čas za prostovoljne aktivnosti. Naziv naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi, je prejel Aleš Oven, vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na UP FAMNIT. Aleš je v begunskem valu opravil 110 prostovoljnih ur in obenem organiziral zbiranje pomoči.

V obrazložitvi so zapisali:

Aleš Oven je zaposlen na Univerzi na Primorskem kot vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Kot prostovoljec in aktivni član ekipe prve pomoči deluje v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Koper. Je vodja ekipe in tudi predsednik strokovnega sveta za koordinacijo programov prve pomoči, civilne zaščite in preventivnih programov. Sodeluje na številnih usposabljanjih in preverjanjih usposobljenosti iz prve pomoči. Sodeluje tudi pri organizaciji in izvedbi akcije Skupaj rešujemo življenja, prostovoljne prispevke pa namenijo nakupu novih AED in nameščanju po oddaljenih krajih. Ob lanskem migrantskem valu v Vzhodnem delu Slovenije je pomagal pri oskrbi migrantov in kot prostovoljec sodeloval v sprejemnih centrih kar 12-krat, ob tem je opravil 110 prostovoljskih ur. V septembru je skupaj s sodelavcem Markom Gavriloskim organiziral zbiranje pomoči in jo potem kontinuirano (1x na teden ali na 14 dni) skupaj s kolegi dostavljal beguncem v Silosu v Trstu. Aleš Oven si naziv naj prostovoljec v javn upravi zasluži predvsem zato, ker je pri pomoči sočloveku izkazal veliko mero srčnosti in nesebičnosti, ter z zgledom motiviral druge. Aleš Oven je res dokazal, kar pomeni biti prostovoljec v pravem pomenu besede. Prostovoljstva se napreč ne kupuje in ne prodaja. Gre od srca do srca.

Alešu Ovnu iz srca čestitamo za prejeto nagrado, predvsem pa za dragoceno delo, ki ga opravlja v svojem prostem času! 

(Foto: Arhiv Slovenske filantropije)


petek, 20. maj 2016 Vabilo na zagovor doktorske disertacije študenta Pawła Peteckega

Paweł Petecki, študent doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti (Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties), pod mentorstvom prof. dr. Dragana Stevanovića in somentorstvom izr. prof. dr. Klavdije Kutnar.

Zagovor bo potekal v četrtek, 26.5.2016 ob 15:00 v Mali predavalnici 1 na UP FAMNIT.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP FAMNIT.


petek, 20. maj 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 23. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJA: Jaka Črnivec, SAP Slovenija; Peter Plesničar, Actual IT

NASLOV: ZAKAJ JE LAHKO SAP MOJA PRILOŽNOST?

POVZETEK:
SAP SE je podjetje s 43 letno zgodovino, ki se je iz malega regionalnega podjetja razvil v vrhunsko svetovno korporacijo. Danes je SAP v središču poslovno tehnološke revolucije, saj je na globalnem trgu vodilni ponudnik poslovnih programskih rešitev, prisoten v 130 državah, ima več kot 296.000 strank in zaposluje več kot 75.600 ljudi. Na predavanju boste študenti lahko spoznali zakaj je SAP veliko več kot le ponudnik ERP rešitev ter na katerih področjih se za vas odpirajo zanimivi izzivi in priložnosti, tako v času študija, kot tudi v obdobju iskanja zaposlitve.

Vabljeni!


petek, 20. maj 2016 Študentski svet UP FAMNIT organizira zaključni izlet

Študentski svet UP Famnit organizira zaključni izlet, ki bo to študijsko leto nekoliko drugačen.

Nismo namenjeni daleč, podali se bomo v Vipavsko dolino, kjer bomo degustirali domača vina, piva in jedi! Ob vodenem ogledu pa bomo ustavili svoj pogled tudi na čudovitih naravnih in kulturih znamenitosti te bogate vinorodne pokrajine.
Najprej si bomo ogledali Vipavo, Lanthierjev dvorec in izvire. Sledil bo ogled vipavskega križa, ki sodi med najlepše kulturne spomenike v Sloveniji. Ogled tega mesteca v osrčju Vipavske doline bomo zaključili z ogledom stare samostanske knjižnice in kozarčkom vina iz lokalne kleti. Pot bomo nadeljevali v Ajdovščino. Tukaj bo ogledu rimskega obzidja in dvorane I. slovenske vlade sledil postanek v Faladurju, kjer bo potekala degustacija 3 različnih lokalnih vrst vin ter dveh piv lokalne Pivovarne Pelicon. Degustaciji bo sledila pogostitev s tremi lokalnimi jedmi v obliki 3 stoječih hodov. Nato pa se bomo odpravili še na degustacijo vin v klet Tilia, kjer nas bodo pričakali z 6 vzorci vin in prigrizki.
Izlet se bo dogajal v soboto, 28.5.2016 predvidoma od 8.00 do 18.00. Točna ura odhoda bo sporočena naknadno.

Prijavnina za zaključni izlet znaša 20€ za študente in 30€ za zaposlene. vključuje vstopnine, vodenje, degustacije, hrano in stroške prevoza, skupaj v vrednosti 45€.

Prijave zbiramo na mail: studentski-svet@famnit.upr.si; ob prijavi prosim navedite Ime in Priimek, telefonsko številko in e-mail naslov.
Plačilo prijavnine pa bo možno v dveh terminih in sicer:
- 23.5.2016 od 11h do 14h na Famnitu, Glagoljaška 8 v Kopru (pri printbox-u).
- 24.5.2016 od 14h do 17h na Famnitu, Glagoljaška 8 v Kopru (pri printbox-u).

Za vsa dodatna vprašanja in plačilo prijavnine izven danih terminov smo vam na voljo prek maila.

Skrajni rok za prijavo in plačilo prijavnine je sreda, 25.5.2016.
 

Prijeten pozdrav,
Študentski svet UP FAMNIT


torek, 17. maj 2016 Pričel se je 4. Mednarodni teden Univerze na Primorskem

V ponedeljek, 16. maja 2016 se je pričel Mednarodni teden Univerze na Primorskem – International Week of University of Primorska, ki ga naša univerza organizira že četrto leto zapored. Med 16. in 20. majem 2016 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov, na katerih bo sodelovalo 24 strokovnih sodelavcev in profesorjev iz kar 17 partnerskih univerz. Gostje bodo spoznavali univerzo, zaposlene, študente in delovne procese, zanje pa bo organiziran tudi kratek tečaj slovenskega jezika. Udeleženci bodo teden zaključili z organiziranim izletom in ogledom slovenske obale.

V sredo, 18. maja 2016 bo od 12.15 do 13.45 v avli palače Armerija (Titov trg 4) potekala osrednja prireditev, »IW-sejem« (Fair – presentation of IW participants’ home universities to the students of the University of Primorska), ko se bodo sodelujoče univerze iz Avstrije, Češke, Finske, Francije, Litve, Poljske, Madžarske, Slovaške, Španije, Velike Britanije, Turčije in celo Združenih držav Amerike, predstavile študentom Univerze na Primorskem in drugi javnosti.

Oglejte si še program 4. Mednarodnega tedna Univerze na Primorskem.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 16. maj 2016 Študenti matematike na tekmovanju v Barceloni

V soboto, 14. maja, je na Tehniški univerzi v Barceloni potekalo matematično tekmovanje za univerzitetne študente BMC 2016, na katerem se udeleženci vsako leto pomerijo v reševanju petih problemov na področju algebre, analize (realne in kompleksne), kombinatorike, geometrije in teorije števil. Tekmovanja so se udeležili tudi tri Famnitovi študenti, in sicer: Marko Palangetić, Marko Rajković in Roman Solodukhin (vsi 3. letnik Matematike).

Ob zelo hudi mednarodni konkurenci so se naši študenti dobro odrezali. V petih urah reševanja problemov, v katerih so lahko zbrali največ 35 točk, je bil rezultat sledeč: Marko Palangetić 21 točk, Roman Solodukhin 16 točk in Marko Rajković 15 točk.

Vsem iskrene čestitke!


petek, 13. maj 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 16. maja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Sašo Moškon

NASLOV: KARTIRANJE MORSKEGA DNA

POVZETEK:
Oceani prekrivajo 71 % površja zemlje in o njih vemo bistveno manj kot o kopnem. Podatke naj bi imeli le o 5 % morskega dna, pa še ti se po kakovosti in ločljivosti ne morejo primerjati s satelitskimi podatki o kopnem. Predstavili bomo praktično uporabno metodo akustične klasifikacije morskega dna. Pogledali si bomo celoten postopek, od zajema surovih podatkov do karte tipov morskega dna.
Razvito metodologijo smo aplicirali na problem kartiranja morskih travnikov v slovenskem morju. Učinkovito kartiranje morskih travnikov je zelo aktualen problem, saj direktiva Evropske unije določa ciklično spremljanje razširjenosti morskih travnikov. Podatke hidrografskih meritev smo obdelali po razviti metodologiji in izdelali karto tipov morskega dna za celotno slovensko obalo. Določili smo 36 večjih morskih travnikov in prisotnost vseh potrdili z metodo točkovnega vzorčenja. Z uspešno aplikacijo v realni domeni smo potrdili praktično uporabnost naše metodologije in pokazali, da ima akustična klasifikacija morskega dna s podatki mnogosnopnega sonarja velik potencial pri raziskavah morskega dna.

Vabljeni!


petek, 13. maj 2016 Obiskal nas je diplomant Bioinformatike Miha Šaberl

V petek, 13.5.2016, je UP FAMNIT obiskal diplomant Bioinformatike Miha Šaberl. Na srečanju, ki ga je organiziralo Združenje Alumni Famnit, je Miha predstavil svoje izkušnje na Danskem, kjer živi že tretje leto.
Po zaključku študija na naši fakulteti se je namreč vpisal na podiplomski študij Biologije in biotehnologije na Univerzi v Kopenhagnu, junija letos pa bo zaključil še magisterij iz podjetništva (Business Administration and Bioentrepreneuship) na Copenhagen Business School.

Diplomant Famnita je v prijetnem pogovoru predstavil svojo študijsko pot, izkušnje z delom v laboratoriju in svoje načrte za prihodnost. V okviru študija je opravil tudi prakso v laboratoriju in v biotehnološkem podjetju Novoyzmes A/S, saj je njegov cilj postati manager v farmacevtskem podjetju.

Miha Šaberl je povedal, da je lahko s pridobljenim znanjem na prvostopenjskem študiju uspešno nadaljeval svojo študijsko pot v tujini, bioinformatiko pa vidi kot študij prihodnosti, saj zaradi širine znanj odpira veliko možnosti za delo in razvoj karierne na več različnih področjih.

Našemu diplomantu želimo veliko uspehov na nadaljnji raziskovalni in poklicni poti!


sreda, 11. maj 2016 Vabilo na predavanje prof. dr. El-Ghazalija Talbija

Vabimo vas na predavanje gostujočega profesorja prof. dr. El-Ghazalija Talbija, ki bo v torek, 17.5.2016 ob 16:00 v predavalnici FAMNIT-MP2.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Opis predavanja in predavatelja

Title: A unified view of metaheuristics for multi-objective optimization

Abstract: The aim of this talk is to present a unified view of metaheuristic approaches for multi-objective optimization. Following three main issues dealing with fitness assignment, diversity preservation and elitism, a robust and flexible model is introduced. This model is validated by demonstrating how state-of-the-art methods can conveniently fit into it. Then, a modular implementation is proposed and is successfully integrated in a general purpose software framework dedicated to the reusable design of multi-objective metaheuristic optimization techniques such as evolutionary algorithms.

Biography: El-Ghazali Talbi received the Master and Ph.D. degrees in Computer Science from the Institut National Polytechnique de Grenoble in France. He is a full Professor at the University of Lille and the head of DOLPHIN research group from both the Lille's Computer Science laboratory (LIFL, Universit\'e Lille 1, CNRS) and INRIA Lille Nord Europe. His current research interests are in the field of multi-objective optimization, parallel algorithms, metaheuristics, combinatorial optimization, cluster and cloud computing, hybrid and cooperative optimization, and applications to logistics/transportation, bioinformatics and networks. Professor Talbi has to his credit more than 150 international publications including journal papers, book chapters and conferences proceedings.


This invited lecture is part of project that has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 692286.


torek, 10. maj 2016 UP FAMNIT na Zaposlitvenem sejmu v Kopru

Območna služba Koper Zavoda RS za zaposlovanje je danes organizirala Zaposlitveni dan z namenom predstavitve možnosti zaposlovanja, usposabljanja in izobraževanja v lokalnem okolju ter delodajalcev in obetavnih poklicev. V koprski Taverni se je tako dvajset podjetij predstavilo iskalcem zaposlitve, medtem ko je na sedežu zavoda potekalo srečanje z naslovom Zaposlovanje – nove perspektive, na katerega so organizatorji povabili UP FAMNIT. Namen srečanja je bil predvsem ta, da se zainteresirani javnosti predstavi študijske programe Biodiverziteta/Varstvo narave, Bioinformatika, Biopsihologija in Aplikativna kineziologija. Zaposlitveni svetovalci, kadrovske službe in potencialni delodajalci so se seznanili s kompetencami diplomantov omenjenih študijskih programov in izpostavili pomen tovrstnih predstavitev za gospodarstvo in širše okolje nasploh. Prav tako so izrazili željo, da bi tudi v prihodnje tesno sodelovali, saj današnji trg dela potrebuje predvsem iskalce zaposlitev z interdisciplinarnimi znanji.


torek, 10. maj 2016 Srečanje z Miho Šaberlom, diplomantom UP FAMNIT

Vse študente in zaposlene UP FAMNIT vabimo na srečanje z diplomantom Bioinformatike Miho Šaberlom, ki bo v petek, 13. maja, ob 13:00 v predavalnici FAMNIT-VP.

Miha Šaberl je študij Bioinformatike na UP FAMNIT zaključil leta 2013. Podiplomski študij Biologije in biotehnologije je nato nadaljeval na Univerzi v Kopenhagnu, kjer je junija lani zaključil še magisterij iz podjetništva (Business Administration and Bioentrepreneuship) na Copenhagen Business School. V okviru študija je opravil prakso v laboratoriju in v biotehnološkem podjetju Novoyzmes A/S, saj je njegov cilj postati manager v farmacevtskem podjetju.

V času študija je bil tudi aktiven tutor in je sodeloval pri promociji fakultete ter študijskega programa Bioinformatika na srednjih šolah in na informativnih dnevih širom po Sloveniji. Za svojo splošno angažiranost in študijske uspehe je zato leta 2013 prejel pohvalo UP FAMNIT. Ob tem gre izpostaviti še tri pomembne nagrade:

  • 2016 - HØIBERG Prize 2016 za najboljši podjetniški plan (Development of a mobile-application for monitoring of adverse drug side-effects)
  • 2013 – Finalist za najboljši poslovni načrt za projekt: Prehranska dopolnila - Izdelava izdelkov in naravnega rakitovca za zdravstvene namene – natečaj Podjetna Primorska
  • 2012 – Potrdilo odličnosti na natečaju Customer Satisfaction University Award (Banka Koper).

Na srečanju bo diplomant predstavil svojo izobraževalno pot na Danskem, delo v podjetju Novoyzmes A/S ter ostale izkušnje v tujini. Dogodek organizira Združenje Alumni UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 9. maj 2016 Vabilo na predstavitev partnerskih univerz iz Evrope in ZDA ("International Week - sejem")

V okviru Mednarodnega tedna Univerze na Primorskem se bo na »IW-sejmu« ('Fair – presentation of IW participants’ home universities to the students of the University of Primorska), predstavilo kar 18 tujih univerz iz Avstrije, Češke, Finske, Francije, Italije, Litve, Poljske, Madžarske, Slovaške, Španije, Velike Britanije in  Združenih držav Amerike.

Če želite pridobiti informacije o možnostih izmenjav ter o študiju v tujini, vabljeni v sredo, 18. maja 2016, od 12:15 do 13:45, v avlo palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru.

Predstavile se bodo naslednje univerze:

1.

ALPEN-ADRIA-UNIVERSITÄT KLAGENFURT

Avstrija

2.

CZECH UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES PRAGUE

Češka

3.

JIHOCESKA UNIVERZITA V CESKYCH BUDEJOVICICH, CESKE BUDEJOVICE

Češka

4.

UNIVERZITA HRADEC KRALOVE, HRADEC KRALOVE

Češka

5.

TAMPERE UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

Finska

6.

ECOLE SUPÉRIEURE INTERNATIONALE DE SAVIGNAC

Francija

7.

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI SASSARI, SASSARI

Italija

8.

VILNIAUS KOLEGIJA, VILNIUS

Litva

9.

PECSI TUDOMANYEGYETEM - UNIVERSITY OF PECS, PECS

Madžarska

10.

GORNOSLASKA WYZSZA SZKOLA HANDLOWA IM. WOJCIECHA KORFANTEGO, KATOWICE

Poljska

11.

UNIWERSYTET JAGIELLONSKI, KRAKOW

Poljska

12.

UNIWERSYTET WARSZAWSKI, WARSAW

Poljska

13.

SLOVENSKA TECHNICKA UNIVERZITA V BRATISLAVE, BRATISLAVA

Slovaška

14.

SLOVENSKA ZDRAVOTNICKA UNIVERZITA V BRATISLAVE, BRATISLAVA

Slovaška

15.

UNIVERSIDAD DE CADIZ, CADIZ

Španija

16.

DE MONTFORT UNIVERSTY, LEICESTER

Velika Britanija

17.

INDIANA UNIVERSITY - PURDUE UNIVERSITY INDIANAPOLIS (IUPUI)

Združene države Amerike

18.

MISSISSIPPI STATE UNIVERSITY

Združene države Amerike

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 9. maj 2016 Konferenca Znamke z roba: predstavitve uspešnih prodajnih praks pohištvenih blagovnih znamk

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo  vabita na dogodek Znamke z roba, ki ga organizirata v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, s Kreativnim centrom za les in ostalimi partnerji.
V okviru dogodka Znamke z roba bomo predstaviti uspešne prodajne prakse pohištvenih blagovnih znamk iz Jugovzhodne Evrope, ki so v zadnjem času uspele prodreti na zahtevne mednarodne trge. 
S predstavniki uspešnih podjetniških zgodb želimo slovenskim podjetjem predstaviti učinkovite procese izgradnje in razvoja lastne blagovne znamke, marketinga in prodajnih pristopov, ki so jim omogočili uspešno konkuriranje v mednarodnem poslovnem okolju. 
Podjetjem želimo približati proces graditve blagovne znamke, kot dinamičen in kontinuiran proces in način učinkovite širitve prodajne vizije med potencialnimi uporabniki, investitorji in partnerji v smeri pravilne komunikacije in dobre zgodbe.
Udeležba je brezplačna. Prijave na www.kcls.si
 
Aktivnost financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorat za lesarstvo. 

petek, 6. maj 2016 Hud nabor nalog na 2. kolu UPM 2016

V četrtek, 5.5.2016, se je v Mariboru, Kopru in Ljubljani odvilo še drugo kolo letošnjega Univerzitetnega programerskega maratona. Sodniška ekipa je za drugo kolo pripravila še posebej hud nabor šestih nalog.

Tekmovalci so se kljub težavnosti zelo resno lotili programiranja rešitev za pripravljene probleme in se po večurnem naporu na koncu, verjetno zaradi spomladanske utrujenosti, uvrstili nekoliko slabše kot v prvem kolu.

Rezultati primorskih ekip so sledeči: skupina PSPACE (Daniel Silađi, Vladan Jovičić, Marko Palangetić) je rešila dve nalogi in zasedla 6. mesto na vseslovenski ravni. Skupina Half-Life 3, ki jo sestavljajo dijaki STŠ Koper je rešila eno nalogo, ostali dve skupini UP FAMNIT pa nista rešili nobene naloge.

Več o tekmovanju in uvrstitvah si lahko preberete tukaj, če pa bi se tudi vi radi preizkusili v programiranju, lahko naloge rešite tudi sami!


sreda, 4. maj 2016 Preizkusno predavanje dr. Živa Fišer Pečnikar

Dr. Živa Fišer Pečnikar bo imela v petek, 20. 5. 2016, ob 11:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Morfološke in anatomske prilagoditve rastlin na ekstremne življenjske pogoje« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski1, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 3. maj 2016 Uspeh Famnitovih študentov na NASA Space Apps Challenge

Od 22. do 24. aprila je v organizaciji UIP Univerzitetnega inkubatorja Primorske prvič potekal odmevni NASA Space Apps Challenge. Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v vesoljsko obarvanem Coworkingu na UIP. Število sodelujočih je bilo 20, razdeljenih v štiri ekipe in sicer z udeleženci iz Slovenije, Srbije, BiH, Velike Britanije in Čila. Reševanje izzivov je potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo sestavljajo strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Razvijalci pa so imeli tudi možnost uporabe baz podatkov ter neposreden kontakt s strokovnjaki NASA.

Končni rezultat koprskega dela tekmovanja je:

1. Space4health
2. HourFlight
3. eXoCraft
4. Drone4moon

Prvi dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov bosta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje in sicer na območju jugovzhodne Evrope in širše. Vse štiri rešitve bodo predlagane še za nadaljnje ocenjevanje v kategoriji openNASA’s Innovation Space, tako da nobena ideja ne bo ostala neopažena.

Drugouvrščeno ekipo HourFlight sestavljajo študenti UP FAMNIT, in sicer: Marko Rajković, Daniel Silađi, Vladan Jovičić. Edin Husić, Marko Prcać, Marko Palangetić.

Študentom čestitamo za odlično opravljeno delo in jim seveda želimo uspešno nadaljevanje tekmovanja!

Kaj je NASA Spase Apps Challenge?

Svetovno največji 48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton – hackathon – za inovativno, kreativno, predvsem pa sodelovalno reševanje globalnih izzivov s področja astronomije na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA, je hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah.

Namen Space Apps Challenge je sodelovalno oblikovanje in razvoj inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedba obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju, ne nazadnje pa tudi sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije. Komu je Challenge namenjen? Sodelujejo lahko širša zainteresirana javnost, prostovoljci, posamezniki in ekipe, razvijalci, inženirji, tehnologi, oblikovalci, skratka vsi z željo hitrega in pozitivnega učinka na svet.

Space Apps Challenge se lahko pohvali z že 4 uspešnimi sezonami izvedbe in več kot 13.700 udeleženci na vseh kontinentih, v več kot 133 mestih ter že 949 izpeljanimi projekti. Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je NASA objavila 23.3., se nanašajo na 6 tematskih področij: – aeronavtika, Zemlja, vesoljska postaja, potovanje na Mars, sončni sistem, tehnologija. Podrobnejše predstavitve posameznih sklopov in konkretnih izzivov in rešitev so dostopne na https://2016.spaceappschallenge.org/challenges.


torek, 3. maj 2016 Tradicionalni Famnitov zaključni piknik in Paintball turnir

Spoštovani,

študentski svet UP FAMNIT ob zaključku študijskega leta organizira že tradicionalno zaključno druženje vseh študentov in zaposlenih UP FAMNIT, ki bo potekalo

v torek, 10. maja 2016, ob 16. uri
v Hrvatinih na paintball poligonu.

Organiziran bo tudi prevoz ob 15:30 iz potniškega terminala v Kopru.

Prijavite se lahko najkasneje do ponedeljka, 9. maja 2016 do 12. ure, preko naslednje povezave.

V kolikor se boste na piknik odpravili sami in ne poznate poti, lahko to preverite na tej povezavi.

Pomembno: po izpolnitvi obrazca je potrebno prijavo potrditi tudi preko elektronske pošte, ki bo poslana takoj po izpolnitvi obrazca. V nasprotnem primeru prijava ne bo zavedena.

Tako kot vsako leto bo poskrbljeno tudi za hrano in pijačo. Priporočljiva športna oprema in sredstvo proti komarjem. S seboj lahko prinesete tudi žoge in razne družabne igre.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu.

 

Prijeten pozdrav,

ŠS UP FAMNIT


ponedeljek, 25. april 2016 Tudi 6. Famnitov matematični dan navdušil osnovnošolce

V petek, 22. aprila 2016, je na Famnitu potekal 6. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo približno 50 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Sostro, OŠ Kašelj, OŠ Oskarja Kovačiča in OŠ Jožeta Moškriča. Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja.

Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom Skrivnostna sporočila je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še pet tovrstnih srečanj, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednje izvedbe dogodka so predvidene za marec in april 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


petek, 22. april 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 25. aprila 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Matjaž Krnc

NASLOV: Mere središčnosti v omrežjih

POVZETEK:
V večini omrežij so nekatera vozlišča ali povezave pomembnejše od drugih. Pomembnost vozlišč v omrežjih lahko izrazimo z merami centralnosti. Na seminarju bomo govorili o nekaterih pomembnejših merah centralnosti, tj. stopnja točk, ekscentričnost, centralnost bližine, vmesnostna centralnost ter totalna razdalja. V zvezi s tem bomo pogledali nekaj rezultatov na temo konstrukcije omrežij, ki maksimizirajo določen centralnostni indeks ter predstavili preprost požrešni aproksimacijski algoritem za računanje skupinske centralnosti.

Vabljeni!


ponedeljek, 18. april 2016 Na mednarodni matematični konferenci CSASC 2016 tudi predavatelja UP FAMNIT

Letošnja izvedba skupne konference CSASC 2016, ki jo tradicionalno prirejajo matematična društva Katalonije, Slovaške, Avstrije, Slovenije in Češke, bo potekala v Barceloni od 20. do 23. septembra.
Med plenarnimi predavatelji bo letos prof. dr. Štefko Miklavič, v znanstvenem odboru konference pa bo izr. prof. dr. Jasna Prezelj (oba UP FAMNIT).

Program in vsebine letošnje mednarodne konference si lahko preberete na tej povezavi.

Konferenca CSASC se je razvila iz različnih srečanj svetovnih matematikov. Prva CSASC konferenca je bila leta 2010 v Pragi, druga leto pozneje v avstrijskem Kremsu, tretjo pa smo leta 2013 priredili v Kopru UP FAMNIT, UP IAM, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko ter UL Fakulteta za matematiko in fiziko.
Slovenske konference se je takrat udeležilo 150 svetovnih matematikov iz 21 držav (na fotografiji).


nedelja, 17. april 2016 Prof. dr. Dušanka Janežič med avtorji pomembnega dosežka na področju razvoja novih zdravil

Revija Angewandte Chemie je objavila rezultat sodelovanja raziskovalnega projekta Razvoj računalniških orodij za modeliranje farmacevtsko zanimivih molekul med UP FAMNIT (prof. dr. Dušanka Janežič) in UL Fakulteto za farmacijo (prof. dr. Stanislav Gobec), ki predstavlja pomembno znanstveno odkritje na področju razvoja novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj.

Revija Angewandte Chemie, z odličnim faktorjem vpliva 11.261 (2014), je ena glavnih kemijskih revij na svetu, s faktorjem vpliva višjim od primerljivih revij.

Opis dosežka:

Nepeptidni selektivni zaviralci kimotripsinu podobne podenote imunoproteasoma

Imunoproteasom predstavlja zelo zanimivo tarčo za razvoj novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj. Avtorji so uspeli razviti nove zaviralce imunoproteasoma z nepeptidno osnovno strukturo. Opisali so nepeptidne reverzibilne inhibitorje, ki selektivno blokirajo kimotripsinu podobno (β5i) podenoto humanega imunoproteasoma v nizkem mikromolarnem območju in izračunali najugodnejšo reakcijsko pot kovalentne vezave inhibitorjev na imunoproteasom ter pravilno predvideli premreženje vezavnega mesta imunoproteasoma. Ti zaviralci so primerni tudi kot β5i selektivne sonde za raziskave nekaterih bolezni povezanih z imunoproteasomom pri testiranju na celični ravni. Celični testi so pokazali, da novoodkrite spojine tudi na celičnem nivoju selektivno zavirajo imunoproteasom, medtem ko je delovanje na konstitutivni proteasom zanemarljivo. Predstavljeno delo bogati področje zaviralcev imunoproteasoma, ki je trenutno aktualna tarča za razvoj novih zdravil za zdravljenje avtoimunskih, vnetnih in rakavih obolenj.

Vir: Izidor Sosič, Martina Gobec, Boris Brus, Damijan Knez, Matej Živec, Janez Konc, Samo Lešnik, Mitja Ogrizek, Aleš Obreza, Dušan Žigon, Dušanka Janežič, Irena Mlinarič-Raščan, Stanislav Gobec. Nonpeptidic selective inhibitors of the chymotrypsin-like (ß5i) subunit of the immunoproteasome, Angew. Chem. Int. Ed. 2016, DOI: 10.1002/anie.201600190.

Celotna objava: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.201600190/full


petek, 15. april 2016 Preizkusno predavanje dr. Rok Požar

Dr. Rok Požar bo imel v petek, 22. 4. 2016, ob 14:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »Algoritmi, krovni grafi in dvigi avtomorfizmov« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 15. april 2016 Srečanje mentorjev biologije v Livadah

V soboto, 9. aprila 2016, je v Univerzitetnem kampusu Livade, v soorganizaciji UP FAMNIT in ZOTKS, potekalo srečanje mentorjev biologije.

Predavatelji in asistentje Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT so učiteljem prestavili sodobne pristope v zoologiji, mikrobiologiji, taksonomiji in genomiki. Sledilo je tudi delo v laboratorijskih vajalnicah; učiteljem so bile predstavljene praktične vaje, ki jih bodo lahko vpeljali v svoje delo. Po končanem teoretičnem in praktičnem delu v Livadah je sledil ogled Škocjanskega zatoka pod strokovnim vodstvom predavateljev in asistentov UP FAMNIT.

Za vse udeležence - 21 učiteljev ter predavatelje in asistente UP FAMNIT - je bilo srečanje zelo produktivno, saj je omogočilo izmenjavo znanj, idej in praks, prav tako pa je prvo srečanje utrlo pot prihodnjemu sodelovanju.

 


četrtek, 14. april 2016 Študentje Famnita odlični tudi na univerzitetnih ligaških tekmovanjih UP

Na Srednji tehniški šoli Koper so v ponedeljek, 11. 4. 2016, dosegla višek ligaška tekmovanja Univerze na Primorskem. Moštvi Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije sta se odlično odrezali v kategoriji košarka (moški) in odbojka (mešano).

Končni rezultati tekem so prinesli na našo fakulteto pokal za 1. mesto v košarki in pokal za 2. mesto v odbojki.

Naši študenti-športniki so letos bili:
Košarkaška ekipa FAMNIT (1. mesto): Siniša Miličević, Tadej Igo Kropej, Tilen Sabadin, Huršec, Nik Vuksanović, Mikita Akulich, Miloš Veljković, Luka Pavlović, Rade Nježić, Graber, Diego Celin.

Odbojkarska ekipa FAMNIT (2. mesto): Boštjan Hafnar, Erik Jurman, Kristjan Bajec, Urška Špende, Mojca Marinič, Lana Komel, Valentin Sojar, Pagon Lenka.

Vsem študentom iskreno čestitamo za uspeh!

Več informacij o zaključku ligaških tekmovanj pa tukaj.


sreda, 13. april 2016 Študij biopsihologije: SPOROČILO ZA JAVNOST

Zaradi medijske izpostavljenosti študija Biopsihologije na UP FAMNIT, ki smo ji priča v zadnjih dveh tednih, objavljamo sporočilo za javnost, v katerem so zbrana dodatna pojasnila in dejstva o programu.

Sporočilo za javnost je dosegljivo na tej povezavi.


sreda, 13. april 2016 Študenti Famnita odlični tudi na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti Famnita so se 21. marca 2016 uspešno udeležili tudi tekmovanja iz računalništva in informatike na letošnji Mednarodni internetni olimpijadi iz informatike.
Olimpijade se je tokrat udeležilo 5.184 študentov s 153 univerz. Študenti so bili razdeljeni v posamezne kategorije glede na specifiko fakultet s katerih prihajajo (družboslovne, humanistične, naravoslovne, tehnične, ...).

V skupini Računalništvo in informatika je januarja v prvem krogu tekmovalo 1.410 študentov s 76 univerz. Povabilo na drugi krog pa je nato prejelo le 130 najboljših, med katerimi sta tudi oba tekmovalca naše fakultete: Daniel Silađi (2. letnik MA) in Goran Tubić (1. letni RIN). Daniel je osvojil bronasto medaljo.

Čestitamo!


ponedeljek, 11. april 2016 Študenti UP FAMNIT uspešni v 1. kolu UPM 2016

V četrtek, 7. 4. 2016, se je v Ljubljani, Mariboru in Kopru odvilo prvo kolo odprtega Univerzitetnega prvenstva v programiranju (UPM 2016). Koprskega dela tekmovanja, ki ga tradicionalno gosti UP FAMNIT, so se udeležile štiri ekipe: tri študentske (AmbitiousButRubbish, Banana, PSPACE) in ena dijaška (Half-Life 3).

Tudi letos so se primorske ekipe odlično uvrstile: lanski prvaki naše univerze (PSPACE) so po hudem boju le ohranili sloves najboljše ekipe in rešili le eno nalogo manj kot zmagovalci prvega kola (štiri od šestih), tri naloge sta uspešno rešili ekipi AmbitiousButRubbish in Half-Life 3, ekipa Banana pa 1 nalogo.

Omenjeni rezultati obetajo dobre možnosti za vrhunske rezultate tudi v skupnem seštevku tekmovanja UPM 2016! Več o rezultatih in tekmovanju lahko preberete tukaj.

Barve UP FAMNIT so zastopali:

  • AmbitiousButRubbish (Leo Gombač, Jan Grbac, Mirt Hlaj – vsi 2. letnik RIN)
  • Banana (Goran Tubić, Tilen Jesenko, Gašper Moderc – vsi 1. letnik RIN)
  • PSPACE (Daniel Silađi – 2. letnik MA, Vladan Jovičić, Marko Palangetić – 3. letnik MA).

Čestitke vsem in seveda veliko sreče in uspeha v nadaljevanju UPM 2016.


ponedeljek, 11. april 2016 FAMNITovi študenti matematike tekmovali na Češkem

V petek 8.4. je v Ostravi na Češkem potekalo 26. tekmovanje Vojtěch Jarník International Mathematical Competition - najstarejše tekmovanje matematike za študente v Evropski uniji.

Letošnje izvedbe se je udeležilo 154 študentov s 35 univerz. V prvi kategoriji (za študente 1. in 2. letnika oziroma mlajše od 22 let) sta Famnitove barve zastopala Anes Valentić in Marija Tepegjozova (2. letnik MA), v drugi kategoriji pa sta tekmovala Marko Palangetić in Roman Solodukhin (3. letnik MA).

Marko Palangetić je za doseženih 13 točk prejel certifikat uspešnega udeleženca (zmagovalec v tej kategoriji je zbral 29 točk od 40 možnih). Ob tem še izpostavljamo, da je bila med tekmovalne naloge za drugo kategorijo uvrščena tudi naloga Famitovega doktorskega študenta in asistenta Slobodana Filipovskega, ki je na Češkem opravljal vlogo delegata Famnitove ekipe.

Čestitamo našim študentom in jim želimo še veliko uspešnih nastopov!


ponedeljek, 11. april 2016 Vabljeni na šesto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

6. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na šestem predavanju z naslovom

»Matematika in matura«,

ki bo potekalo

v sredo,  13. aprila 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Iztok Banič (UM FNM, UP IAM in IMFM) predstavil svoje vtise o delu v Državni predmetni komisiji za splošno maturo za matematiko. Pri tem se bo podrobneje dotaknil naslednjih tem:

  1. Matematika na maturi – od nalog do testa;
  2. Dijaki in matematika na maturi;
  3. Učitelji in matematika na maturi.

O predavatelju: dr. Iztok Banič je diplomiral iz matematike na Univerzi v Mariboru, kjer je tudi magistriral in doktoriral. Raziskovalno se ukvarja s topologijo (teorija kontinuumov in topološki dinamičnimi sistemi), teorijo grafov (okvarni premeri grafov in Hausdorffovi grafi) in v zadnjem času tudi z algebro (integriranja na kolobarjih). Sodeloval je na različnih raziskovalnih projektih na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani, na Univerzi v Mariboru ter na Univerzi na Primorskem. Že tri leta je član Državne predmetne komisije za splošno maturo za matematiko.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


petek, 8. april 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 11. aprila 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Branko Kavšek, UP FAMNIT, IJS

NASLOV: Podatkovno rudarjenje in analiza besedil - Text Mining

POVZETEK:
Podatkovno rudarjenje (ang. Data  Mining) je sistematično (delno) avtomatizirano iskanje informacij v podatkih. Podatki, ki se zbirajo v raznih podatkovnih bazah so v veliki večini urejeni ali vsaj delno urejeni kar zelo olajša proces podatkovnega rudarjenja. Na drugi strani pa nastopa precejšnji del podatkov, predvsem na spletnih straneh, v obliki besedil - prostih tekstov. V tem primeru gre za neurejene podatke in prav tem se bomo posebej posvetili.
Področje, ki se ukvarja z analizo tovrstnih besedil, je podatkovno rudarjenje besedil (ang. Text Mining), ki pa delno posega tudi v druga področja kot sta npr. jezikovne tehnologije in statistika.
Podrobneje si bomo pogledali kako lahko podatkovno rudarjenje uporabimo za analizo besedil in poskušali odgovoriti na vprašanja, kot so: "Kako (neurejeno) besedilo pretvorimo v bolj urejeno obliko?", "Ali sta si dve besedili (vsebinsko) sorodni in kolikšna je ta sorodnost?", "Ali lahko v množici besedil najdemo podmnožice besedil, ki se nanašajo na točno določene tematske sklope?" in "Ali lahko uporabimo algoritme strojnega učenja za avtomatično kategorizacijo besedil?".
Avtomatična kategorizacija besedil s pomočjo algoritmov strojnega učenja bo tudi prikazana na primeru korpusa besedil, ki govorijo o turizmu.

Vabljeni!


petek, 1. april 2016 Vabilo k sodelovanju na meritve hidracije tekačev 3. Istrskega Maratona

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, v okviru katere bodo na dan 3. Istrskega maratona potekale meritve stanja hidracije tekačev pred tekom in po njem. K meritvam se lahko prijavite vsi, ki nameravate teči na maratonu ali polovičnem maratonu.

Namen raziskave je ugotoviti prehranske in hidracijske strategije tekačev pred daljšim tekom in med njim ter njihovo stanje hidracije pred in med tekom. Dejansko hidriranost tekačev bomo določali z meritvami na dan tekaške prireditve, ki bodo zajemale analizo oddanega vzorca urina in tehtanje telesne mase pred tekom in po njem.

Vsak udeleženec meritev bo tako izvedel, ali je prišel na tek ustrezno hidriran in ali je med tekom ustrezno užival tekočino. S splošno analizo vseh anonimiziranih podatkov, zbranih z anketo in meritvami, pa bomo lahko ugotovili, ali so prehranske in hidracijske strategije tekačev ustrezne, ter na podlagi tega izboljšali priporočila glede ustreznega uživanja tekočine pred in med daljšimi vzdržljivostnimi teki.

Meritve pred tekom se bodo izvajale pri stojnici Univerze na Primorskem, UP FAMNIT, ki bo že dve uri pred začetkom teka postavljena v bližini starta  tako polovičnega maratona v Kopru (pri Mudi) kot maratona v Portorožu (gramozno parkirišče Lifeclass). Udeleženci meritev se lahko kadarkoli v tem obdobju zglasite pri stojnici, kjer vam bomo dali vse potrebne informacije glede meritev.

Meritve telesne mase in odvzem vzorca urina pred startom je najbolje da opravite, ko boste šli predvidoma zadnjič pred začetkom teka na stranišče.  Za odvzem vzorca urina bodo na razpolago kemični WC, v Portorožu pa še dodatno mobilni laboratorij. Ko boste oddali vzorec urina vas bomo tudi stehtali. Meritve ob koncu maratona se bodo izvajale pri stojnici v bližini starta/cilja v Portorožu. Takoj po končanem teku se zglasite pri stojnici, kjer boste ponovili meritve in poročali o med tekom zaužiti hrani in pijači.

Na meritve se lahko prijavite s prijavo na koncu spletne ankete.

Povezava do spletne ankete:

https://www.1ka.si/a/89545


petek, 1. april 2016 Famnitovi študenti odhajajo na izbirno mednarodno matematično tekmovanje v Ostravo

V petek, 4.3.2016 je na Famnitu potekalo izbirno tekmovanje za udeležitev 26. matematičnega tekmovanja Vojtěch Jarník International Mathematical Competition, ki bo potekalo 8.4.2016 v Ostravi na Češkem.

Izbirnega tekmovanja so se udeležili Marko Palangetić,  Marko Rajković, Roman Solodukhin (vsi 3. letnik 1. stopnje), Mikita Akulich, Marija Tepegjozova, Anes Valentić,  (vsi 2. letnik 1. stopnje) ter Mirza Krbezlija in Rade Nježić  (oba 1. letnik 1. stopnje). Tekmovalci so se spopadali s štirimi zelo zahtevnimi nalogami, ki sta jih pripravila oz. izbrala Famnitova sodelavca Slobodan Filipovski in Marko Orel. Pri tem je bilo moč doseči največ 40 točk. Prvih pet mest so zasedli Marko Palangetić (25 točk), Marko Rajković (23 točk), Marija Tepegjozova (16 točk),  Anes Valentić (16 točk) in Roman Solodukhin (13 točk). Študenti Marko Palangetić, Roman Solodukhin, Marija Tepegjozova in Anes Valentić  bodo ob spremstvu Slobodana Filipovskega barve Famnita zastopali na Češkem.

Študentom čestitamo za uvrstitev na mednarodno matematično tekmovanje in jim želimo odlične rezultate tudi na Češkem! 


petek, 1. april 2016 Open International Internet-Olympiad - Matematika, 1. krog

 
Na Famnitu je 26. februarja potekal 1. krog mednarodnega matematičnega tekmovanja v okviru tekmovanj Open International Internet-Olympiads for Higher Education Students.
 
Študenti so reševali naloge prek spleta, Famnit pa so zastopali študenti Edin Husić (1. letnik 2.stopnje),  Ivan Bartulović, Vladan Jovičić, Marko Rajković, Roman Solodukhin (vsi 3. letnik 1. stopnje), Mikita Akulich, Marija Tepegjozova, Miloš Tomić, Anes Valentić  (vsi 2. letnik 1. stopnje) in Mirza Krbezlija (1. letnik 1. stopnje). 
Prva štiri mesta so si v naslednjem zaporedju razdelili  Roman Solodukhin (prvo mesto),  Edin Husić (drugo mesto), Marko Rajković (tretje mesto), četrto mesto pa so si delili Ivan Bartulović, Mirza Krbezlija in Miloš Tomić. Omenjenih 6 študentov je bilo povabljenih v 2. krog tekmovanja.

Študentom iskreno čestitamo za uvrstitev v drugi krog tekmovanja!

četrtek, 31. marec 2016 Vabljeni na 7. konferenco TRIPLE I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology

Slovenski center za raziskovanje samomora Inštituta Andrej Marušič vabi na 7. konferenco Triple I: Intuition, Imagination and Innovation in Suicidology, ki bo potekala 5. in 6. maja 2016 v Piranu.

Konferenca je namenjena strokovnjakom, raziskovalcem, študentom, praktikom in vsem, ki jih zanima področje samomorilnega vedenja. Podrobnosti  o programu in načinu prijave so na voljo na spletni strani konference.


sreda, 30. marec 2016 Študentje Sredozemskega kmetijstva aktivno pristopili k razmnoževanju oljke

Pod vodstvom raziskovalcev in predavateljev UP FAMNIT in strokovnega osebja kmetijske zadruge AGRARIA Koper, so študentje 2. letnika dodiplomskega študija Sredozemsko kmetijstvo v sredo, 30. 3. 2016, ponovno vzpostavili pridelavo sadik oljk v Sloveniji.

Za razmnoževanje sadik sredozemskih kulturnih rastlin je Univerza na Primorskem nabavila novo ogrevalno mizo, ki je nameščena v rastlinjaku zadruge Agraria na Purissimi. Vzgoja sadilnega materiala oljk je v zadnjem desetletju popolnoma zamrla in slovenski pridelovalci so bili popolnoma odvisni od uvoza sadik iz tujine, zato je ponovna vzpostavitev razmnoževanja domačih sort oljk velik doprinos za regijo.

Z novim projektom Univerze na Primorskem in AGRARIE Koper se nadaljuje uspešno sodelovanje med institucijama.

 

 


petek, 25. marec 2016 Vabljeni na četrto predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na četrtem predavanju z naslovom "Ali se zavedamo nevarnosti plastike v vodah?", ki bo potekalo

 v ponedeljek, 4. aprila 2016, ob 19. uri,

v Mali predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bosta dr. Manca Kovač Viršek in Uroš Robič predstavila problematiko enega najpogostejših in najnevarnejših odpadkov v vodah. Svetovna proizvodnja plastike eksponentno narašča že od leta 1960 in je leta 2013 presegla 300 milijonov ton na leto. Kar 10-20 milijonov ton proizvedene plastike vsako leto pristane v oceanih in morjih. Znano je, da 70% te izvira iz kopnega. O onesnaženju morij s plastiko je že veliko znanega, bistveno manj pa vemo o onesnaženju celinskih voda. Plastika je zaradi fragmentacije na manjše delce, t.i. mikroplastiko, eden izmed sodobnih, za ljudi nevarnih onesnaževal. Mikroplastika se namreč lahko zaradi svoje majhnosti z vodo prenaša med različnimi ekosistemi in vstopa v prehranjevalno verigo, s čimer ogroža prav vsa živa bitja. V Sloveniji so bile opravljene prve obsežnejše raziskave mikroplastike v morju v okviru mednarodnega projekta DeFishGear, ter nekaj preliminarnih raziskav na Ljubljanici, Blejskem jezeru ter eni izmed komunalnih čistilnih naprav. Na predavanju bo predstavljen vir mikroplastike, kako ogroža življenje na Zemlji in s čim lahko ljudje pripomoremo k manjšemu onesnaženju s plastičnimi odpadki.

O predavateljih: Dr. Manca Kovač Viršek in Uroš Robič sta zaposlena na Inštitutu za vode Republike Slovenije. Uroš Robič je po izobrazbi diplomiran inženir gozdarstva, medtem ko je dr. Manca Kovač Viršek doktorica biologije. Predavatelja v okviru projekta DeFishGear raziskujeta mikroplastiko v površinskih vodah, morju, sedimentih in organizimih, rezultate raziskav pa bosta predstavila na Biološkem večeru.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 21. marec 2016 LEAP SUMMIT, 5.-7. maj 2016, Zagreb

Zagreb bo med 5. in 7. majem gostil konferenco LEAP Summit - 3 dnevno konferenco, ki bo združila preko 1.000 najboljših študentov sveta, mladih podjetnikov in drugih. 

Udeleženci konference bodo lahko sodelovali v številnih govorih, pogovorih, okroglih mizah, delavnicah in dogodkih namenjenih mreženju s preko 30 govorniki iz največjih svetovnih podjetij, kot so IBM, Apple, Google, Facebook, Disney, P&G in številni drugi. 

Kotizacije za študente, ki se boste prijavili pred 25. marcem znaša 225 hrvaških kun (približno 30 €). 

Več informacij v vabilu in na spletni strani dogodka.  


ponedeljek, 21. marec 2016 Čestitke vsem prejemnikom priznanj in nagrad Univerze na Primorskem

V petek, 18. marca 2016 se je s 13. slovesno akademijo zaključil letošnji Teden Univerze na Primorskem.

V koprskem gledališču je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 12 priznanj in nagrad profesorjem in študentom - častno listino, dve zlati plaketi, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost, priznanja "Srečko Kosovel" in "Univerze na Primorskem" za študente. Najvišji naziv je prejel akademik, prof. dr. Alexander D. Nekipelov, doktor ekonomskih znanosti in dekan Moscow School of Economics, Univerze Lomonosov ter redni član Ruske Akademije za znanost,ki je postal častni doktor Univerze na Primorskem. 

Med prejemniki priznanj in nagrad so tudi letos profesorji, raziskovalci UP FAMNIT in UP IAM ter diplomantka in študent UP FAMNIT:

  • nagrado za znanstveno odličnost za leto 2015 za področje naravoslovja je prejel izr. prof. dr. Martin Milanič, za področje družboslovja pa izr. prof. dr. Nejc Šarabon,
  • nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem« je prejela Noemi Matavulj za izredne dosežke pri pripravi diplomskega dela z naslovom »Empirična ocena vpliva zadolženosti podjetij na gospodarsko rast v krizi« pod mentorstvom doc. dr. Arjane Brezigar Masten,
  • priznanje »Univerze na Primorskem za študente Univerze na Primorskem« je za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k prepoznavnosti Univerze na Primorskem na mednarodni in nacionalni ravni prejel Marko Rajković.

Vsem prejemnikom priznanj in nagrad iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji poti!

Več informacij o 13. slavnostni akademiji ter fotoutrinke si lahko ogledate tukaj.


četrtek, 17. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 21. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

POZOR - IZJEMOMA SPREMENJEN PROSTOR: Muzejski 1 ob 16:00

Naslov: CRM (v zavarovalništvu) kot orodje za doseganje konkurenčne prednosti

Predavatelj: Matej Košir, Podjetje IN2 - Vodja programa CRM

Povzetek:
IN2 Koper je del vodilne regijske družbe IN2 grupa, ki z več kot 600 zaposlenimi zagotavlja najboljše informacijske storitve velikim podjetjem in javnim organizacijam.
Posebnost družbe IN2 Koper je njen individualni pristop, ki ni ozko zastavljen v smislu informacijskih tehnologij, temveč izhaja iz poslovnih znanj in je usmerjen v premagovanje poslovnih izzivov strank.
Na predavanju bodo predstavljena nekatera področja, ki bi lahko bila zanimiva tudi za zaključne naloge. Teme se nanašajo na nadaljnji razvoj CRM rešitve v zavarovalništvu in pokrivajo področja od produktivizacije, novih poslovnih modelov in procesov do področja analitike in socialnih omrežij.

Vabljeni!


sreda, 16. marec 2016 Biološki raziskovalni tabor v Slovenski Istri 2016

Oddelek za Biodiverziteto UP FAMNIT in Zveza za tehnično kulturo Slovenije vabita dijake srednjih šol, da se udeležijo Biološkega raziskovalnega tabora v Slovenski Istri. Tabor je namenjen mladim od 14. do 18. leta starosti, potekal pa bo od 3. do 8. julija v Izoli. Program predvideva tako raziskovanje na terenu, kot delo v sodobnih laboratorijih v Univerzitetnem kampusu Livade.

Opis programa, način prijave in ostale informacije so objavljene na tej povezavi.

Vabljeni vsi dijaki, ki bi radi nekaj dni preživeli v Slovenski Istri ob spoznavanju sredozemskega rastlinstva in živalstva!


sreda, 16. marec 2016 Univerzitetni programerski maraton 2016 tudi na Famnitu

ACM Slovenija je tudi letos razpisala Univerzitetni programerski maraton (UPM), pri katerem, tako kot v preteklih letih, sodeluje tudi naša fakulteta.

Univerzitetni programerski maraton je slovensko tekmovanje za študente v programiranju, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Na tekmovanju sodelujejo ekipe, sestavljene iz največ treh članov, ki na enem računalniku rešujejo naloge. Cilj ekipe je, da v omejenem času reši čim več zastavljenih nalog.

UPM bo sestavljeno iz poskusnega kola, treh predkol in finala. Poskusno kolo bo 1. aprila, prvo tekmovalno kolo pa bo 7. aprila 2016. Najboljše študentske ekipe se bodo udeležile srednjeevropskega tekmovanja ACM ICPC CERC, ki bo letos ponovno v Zagrebu.


ponedeljek, 14. marec 2016 Uspešno izveden 5. Famnitov matematični dan za osmošolce in devetošolce

V petek, 11. marca 2016, je na Famnitu potekal 5. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo 23 učencev 8. in 9. razreda iz OŠ Ivana Roba (Šempeter pri Gorici) in 16 učencev 9. razreda iz OŠ Bežigrad.

Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja. Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom "Skrivnostna sporočila" je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013, cilj je popularizacija naravoslovja in zlasti matematike med mladimi. V letošnjem letu bomo organizirali še en matematični dan, in sicer v petek 22. aprila 2016; za ta termin je na voljo še nekaj prostih mest.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!


ponedeljek, 14. marec 2016 Vabljeni na peto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

5. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na petem predavanju z naslovom

»Geometrija podatkov«,

ki bo potekalo

v sredo,  16. marca 2016, ob 18h,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bo dr. Primož Škraba predstavil svet, opisan z oblikami. Za primer lahko vzamemo zemljevid – ceste so črte, križišča so točke. Poznamo pa tudi bolj zapletene oblike – pot v trgovino od doma je seznam črt, ki nam pove po katerih cestah moramo iti. Ta seznam črt tako opisuje tudi obliko.  Te oblike opisujejo številke, koliko metrov moramo iti po cesti, koliko prometa je, itn. Geometrija preučuje lastnosti takšnih oblik.  V našem svetu najdemo tudi bolj nenavadne oblike in geometrije – na primer vsako socialno omrežje ima svojo geometrijo, prav tako Internet, ki se ji reče hiperbolična geometrija. Vsakič, ko iščemo želeno stran na Internetu, tako izkoristimo geometrijo, da najdemo, kar iščemo. Na predavanju bodo prikazani primeri, kjer nam geometrija pomaga pri razumevanju podatkov, ki opisujejo naš svet. Predstavljeno bo uporabno orodje, ki opiše geometrijo na grobi način – to je matematična smer, ki se imenuje topologija. Pokazano bo, kako nam lahko to pomaga opisati vse, od tega kako hodimo, strukture slik, do razumevanja morskih tokov in kompleksnih sistemov. Velikokrat se izkaže, da kompleksno vedenje lahko razložimo z enostavnimi oblikami.

O predavatelju: Dr. Primož Škraba je diplomiral leta 2002 iz elektrotehnike na Univerzi Princeton, ZDA. Leta 2004 je pridobil znanstveni magisterij in leta 2009 znanstveni doktorat iz elektrotehnike na Univerzi Stanford, ZDA. Po doktoratu je bil dve leti na podoktorskem usposabljanju  na INRIA v Parizu, Franciji. Po podoktorskem raziskovalnem delu se je vrnil v Slovenijo. Dr. Primož Škraba je raziskovalec na Institutu "Jožef Stefan" v Laboratoriju za umetno inteligenco, delno pa je zaposlen kot visokošolski učitelj - docent na UP FAMNIT. Njegovo delo primarno obsega raziskave na področju teoretičnega računalništva, ki je na meji med računalništvom in matematiko. Pri svojem delu razvija nove metode za analizo podatkov, ki opisujejo kompleksne sisteme.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.

 


sreda, 9. marec 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Gorazda Drevenška

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imel prof. dr. Gorazd Drevenšek, redni profesor za področje biologije, v sredo, 9. marca 2016, ob 18. uri, inavguracijsko predavanje z naslovom »Farmakološka zaščita pred nastankom ishemično-reperfuzijskih poškodb«.

Inavguracijsko predavanje bo potekalo v predavalnici FAMNIT-VP, Glagoljaška 8 v Kopru.

Vljudno vabljeni!

 


sreda, 9. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 14. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

LECTURER: Klen Čopič Pucihar

TITLE: Playing with the Artworks: Engaging with Art through an Augmented Reality Game

ABSTRACT:
In the majority of cases our experiences of artworks in galleries and museums is as passive observers. While this is widely accepted practice in terms artwork preservation it limits the engagement potential with younger visitors. In this paper, we present the results of a focus group with nine K-6 children revealing their opinions about (i) art, (ii) museums and galleries, and (iii) standard engagement practices in these venues. Participants stressed the importance of art and museums, showed a high respect for artworks and artists, depicted interactive activities they liked at museums, and described how they would liven up art venues. In addition, we explored a way of using augmented reality (AR) technology to create an engaging and personal art experience for a young audience. To achieve this, we built a prototype for a treasure hunt style game where participants coloured a contour drawing not knowing what exactly they are colouring. However, they were told that if this coloured drawing is placed correctly, it should wrap around a 3D object (statue) or overlay a 2D canvas (picture) somewhere in the gallery.

Vabljeni!


ponedeljek, 7. marec 2016 Teden Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem je tudi letos pripravila dogodke v sklopu Tedna Univerze na Primorskem 2016, ki bo potekal od 14. do 19. marca.

V šestih dneh se bo zvrstilo kar 44 dogodkov. Prva okrogla miza z naslovom UP budi bo potekala prav 14. marca 2016, ob 18. uri v Gledališču Koper. Dogodek je namenjen širši javnosti, vstopnine pa ni. Prav tako bo v Tednu Univerze tudi Slavnostna akademija UP obeležila trinajsto obletnico od ustanovitve univerze – 17. marca 2003, ko je bila vpisana v sodni register kot tretja slovenska javna univerza.

Več o programu vseh dogodkov najdete TUKAJ oziroma na spletni strani UP.

Vljudno vabljeni k udeležbi!


četrtek, 3. marec 2016 Univerzo na Primorskem sta obiskala gosta iz De Montfort univerze

Včeraj sta Univerzo na Primorskem nekdanji britanski veleposlanik v Braziliji in guverner Univerze iz angleškega Leicestra "De Montfort University", gospod Alan Charlton, in koordinator Erasmus+ za evropsko regijo, gospod Jim Green.

Z gostoma so se pogovarjali rektor prof. dr. Dragan Marušič, prorektorica za študijske zadeve doc. dr. Sonja Rutar, dekanja Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, izr. prof. dr. Črtomir Tavzes z Inštituta Andrej Marušič, vodja sektorja za izobraževanje in mednarodno sodelovanje Tatjana Mikelić Goja in Jelena Ćeklić iz Kabineta rektorja.

Po predstavitvi obeh ustanov so prisotni spregovorili o prihodnjih oblikah sodelovanja na izobraževalnem in znanstveno-raziskovalnem področju v matematiki in managementu, kot tudi o možnostih izmenjav v okviru Erasmus+.  Prvi korak bo sklenitev Erasmus+ sporazuma za izmenjave študentov in pedagoškega osebja.

Več na spletni strani univerze.


sreda, 2. marec 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 7. marca 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Peter Rogelj

NASLOV: Interaktivne prodajne police

POVZETEK:
Potrošniki na prodajnem mestu pogosto potrebujemo dodatne informacije o ponujenih produktih in storitvah. Običajno te informacije dobimo od trgovcev, pogosto pa za informiranje poskrbijo še proizvajalci/ponudniki v obliki dodatnih marketinških gradiv, posterjev, izveskov, stopperjev in podobno. Učinkovitost le-teh ni optimalna, saj se običajno ne osredotočajo na posamezen izdelek/produkt, ampak zajemajo cele blagovne skupine, serije ali tipične akcijske produkte. Tako po eni strani vsebujejo več informacij, kot jih potrošniki potrebujejo, hkrati pa ne nagovarjajo specifičnih zanimanj uporabnika. Ideje za rešitev tega problema se porajajo že vsaj desetletje in vključujejo dodatne informacijske zaslone, naprave za podajanje informacij o produktih na osnovi njihove črtne kode, opremljenost produktov s QR kodami za možnost mobilnega dostopa do dodatnih informacij o produktu in podobno. Mnoga podjetja gradijo svoje lastne vizije razvoja prodajnih postavitev, splošni trend pa je uporaba napredne tehnologije ter informiranje preko informacijskih zaslonov in zaslonov na dotik.
Na predavanju bo predstavljena rešitev, ki smo jo razvijali v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja z naslovom Interaktivno informacijsko mesto. Naši vodili sta bili enostavnost uporabe, tako da od potrošnika ne zahtevamo nikakršnih dodatnih aktivnosti, in cenovna dostopnost. Prototip v obliki regala temelji na zaznavanju interesa uporabnika na osnovi njegovega gibanja in poseganja po produktih na regalu.

Vabljeni!


petek, 26. februar 2016 Zanimanje za UP FAMNIT v Mostarju in Črni gori

Od 22. do 25. februarja 2016 je skupina predstavnikov UP FAMNIT uspešno izpeljala niz predstavitev naših programov v tujini. Natančneje smo obiskali gimnazije v Mostarju, Podgorici, Danilovgradu in Nikšiću – to je v krajih, od koder prihajajo tudi naši študenti.

Predstavitev se je udeležilo veliko število zainteresiranih kandidatov, ki jih je zanimala predvsem mednarodna vpetost naše fakultete. Študent programa Matematika Luka Pavlović je dijakom predstavil še svoje študijske izkušnje in opisal življenje v Kopru, medtem ko je doktorska študentka Alejandra Ramos Rivera po vsaki predstavitvi izvedla kratko predavanje na temo teorije grafov in njihove uporabi pri reševanju vsakdanjih problemov.

Glede na izkazano navdušenje se že veselimo novih tujih študentov!


četrtek, 25. februar 2016 Inavguracijski predavanji prof.dr. Ajde Fošner in prof. dr. Štefka Miklaviča

Na UP FAMNIT smo v sredo, 24. februarja 2016 uspešno izpeljali inavguracijski predavanji dveh novih rednih profesorjev za področje Matematike, in sicer prof. dr. Ajde Fošner in prof. dr. Štefka Miklaviča.

Obema novima rednima profesorja iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov na njihovi pedagoški in raziskovalni poti!

Nekaj utrinkov z inavguracijskih predavanj si lahko ogledate v nadaljevanju.


četrtek, 25. februar 2016 Ponedeljkov SEMINAR računalništva in informatike

V ponedeljek, 29. februarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Jernej Vičič

NASLOV: Napovedovanje medenja

POVZETEK:
Med je s stališča finančnih učinkov najpomembnejši čebelji izdelek. Večina čebelarjev ustvari "večino" svojega prihodka s pridelavo/prodajo medu. Donosi medu so odvisni od množice dejavnikov kot so vremenske razmere v času medenja, vremenske razmere v času priprave rastlin na cvetenje, stanja v čebelji družini, ... Čebelarji se zanašajo svoje znanje pri zagotavljanju kakovostnih čebeljih družin, na stoletne izkušnje, napovedovalno mrežo in preprosto na srečo. Čebelarska zveza Slovenije zadnjih 10 let vodi podatke o medenju na samodejnih in ročnih postajah. Te podatke bi skupaj z hidrometeorološkimi podatki in mogoče še novimi viri podatkov uporabili pri izdelavi modela za napovedovanje medenja.

Vabljeni!


sreda, 24. februar 2016 Prof. dr. Tomaž Pisanski soavtor članka v reviji Nature Communications

Vabimo vas k branju članka Design principles for rapid folding of knotted DNA nanostructures, ki ga je podpisala skupina slovenskih raziskovalcev, med katerimi je tudi prof. dr. Tomaž Pisanski. Članek je izšel v ugledni reviji Nature Communications, ki objavlja vrhunske raziskave na področju naravoslovja.

Skupino raziskovalcev je 23. februarja sprejela ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec

Krajša predstavitev raziskave v slovenščini je objavljena na tej povezavi, članek pa je v celoti objavljen tu.

Prof. dr. Tomažu Pisanskemu in drugim avtorjem raziskave iskreno čestitamo za izjemni raziskovalnemi dosežek!


petek, 19. februar 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Štefka Miklaviča

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imel prof. dr. Štefko Miklavič, redni profesor za področje Matematika, inavguracijsko predavanje z naslovom »Terwilligerjeva algebra razdaljno-regularnega grafa«, v sredo, 24. februarja 2016, ob 13.30 uri, v predavalnici Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 19. februar 2016 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Ajde Fošner

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo imela prof. dr. Ajda Fošner, redna profesorica za področje Matematika, inavguracijsko predavanje z naslovom »Ohranjevalci na tenzorskem produktu matrik«, v sredo, 24. februarja 2016, ob 12.30 uri, v predavalnici Muzejski2, Muzejski trg 7, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


petek, 19. februar 2016 Univerzitetni kampus Livade polno zaživel

S spomladanskim semestrom tekočega študijskega leta se bo del študijskega procesa UP FAMNIT izvajal tudi v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli. V njem se bodo v celoti izvajal študijski proces programov Aplikativna kineziologija, sodobni laboratoriji pa bodo na voljo tudi študentom programov Biodiverziteta, Bioinformatika, Sredozemsko kmetijstvo, Biopsihologija in Varstvo narave.

V novih prostorih je umeščena visoko-tehnološka oprema, ki je namenjena zlasti raziskavam na področju aplikativnega naravoslovja, biodiverzitete, bioinformatike, živil, prehrane, zdravja, urbanizma, ergonomije in kineziologije, oljkarstva, gastronomije in kulture vina, mediteranskih kultur ter okoljskih tehnologij in rabe obnovljivih materialov.

Pridobitve boljše laboratorijske opreme se zelo veselimo, saj predstavlja pomemben korak do zagotovitve pogojev za kakovostno izvajanje pedagoškega procesa kot tudi znanstveno-raziskovalnega dela na naši fakulteti.

Prav vse študentke in študente UP FAMNIT vabim, da tudi v prihodnje polno izkoristijo vse možnosti, ki jim jih ponuja naša fakulteta z željo, da bi pri tem pridobili čim več znanja za nadaljnjo študijsko in poklicno pot.

Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar


torek, 16. februar 2016 Vabilo na WOOD BELIEVE - srečanje deležnikov W3B 7.4. na Dunaju

Vabimo vas, da se udeležite srečanja deležnikov v okviru projekta W3B - "What We Wood Believe - Societal Perceptions of the Forest-Based Sector", ki bo potekalo 7.4. na Dunaju pod naslovom WOOD BELIEVE. 

Vabilo najdete tu

Na kratko o projektu: 

V zadnjih nekaj desetletjih je naraščajoča okoljska ozaveščenost in vse večji interes družbe na področjih povezanih s trajnostjo privedla do večje osredotočenosti na gozdarstvo-lesni sektor. Povečano zanimanje in nove zahteve zahtevajo, da ta sektor jasno opredeli svoj položaj in pomen v zvezi s podnebnimi spremembami, dobavo surovin in bio-gospodarstvom ter se predstavi širši javnosti na razumljiv način. Zato je cilj projekta WoodWisdom ustvarjanje inovativne učinkovite strategije komuniciranje o pomenu evropskega gozdno-lesnega sektorja, kot tudi njihovih izdelkov in storitev za trajnostno družbo, kot tudi njena implementacija. . Na ta način je cilj strategije okrepiti družbeno sprejemljivost gozdarskega in lesnega sektorja. Več na projektni spletni strani


torek, 16. februar 2016 Štipendije za študente UP na Kitajskem!

Beijing Institute of Technology (BIT) ponuja študentom UP kar 3 štipendije za celoten magistrski ali doktorski študij in 5-10 štipendij za izmenjave, ki lahko trajajo en ali dva semestra. 

Izmed programov, ki so sorodni UP FAMNIT v angleščini ponujajo magistrske programe:

  • Computer Science and Tehnology;
  • Information and Communication Engineering; 
  • Software engineering.

Doktorske programe izvajajo v obeh jezikih, in sicer so UP FAMNIT sorodni programi:

  • Mathematics/Physics/Chemistry;
  • Information & Communication Technology;
  • Computer Science and Technology;
  • Software Engineering;
  • Environmental Science and Engineering;
  • Biomedical Engineering. 

Štipendije pokrivajo šolnino, vpisnino, nastanitev, zdravstveno zavarovanje in žepnino (približno 350 € - 480 €, odvisno od tečaja). 

Več informacij v:


ponedeljek, 15. februar 2016 Tudi letos dober obisk na informativnih dnevih za vpis v dodiplomski študij

Na UP FAMNIT smo v petek, 12. februarja, in v soboto, 13. februarja, sprejeli kandidate, ki se zanimajo za vpis v naše študijske programe v prihodnjem študijskem letu.

Po uvodnem nagovoru dekanje, izr. prof. Klavdije Kutnar, pozdravu predstavnikov študentskega sveta in Študentske organizacije Univerze na Primorskem so sledila predstavitve vseh naših programov. Na njih so profesorji in asistenti skupaj s študenti predstavili posamezne predmete in delo na oddelkih. Za kandidate smo organizirali tudi ogled novih sodobnih laboratorijev v Kampusu Livade v Izoli.

Veselimo se jeseni in številnih novih brucov!

Utrinke z informativnih dni si lahko ogledate na našem Facebook profilu.


četrtek, 11. februar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v četrtek, 11.2.2016 in petek, 12.2.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 11.2.2016 in jutri, 12.2.2016 zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


četrtek, 11. februar 2016 Preizkusno predavanje dr. Boruta Fonde

Dr. Borut Fonda bo imel v ponedeljek, 15. 2. 2016, ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Znanost o športu«.

Predavanje z naslovom »Bike fitting: optimizacija mehanske učinkovitosti« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni!


torek, 9. februar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v torek, 9.2.2016, in sredo, 10.2.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 9.2.2016, zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00, jutri, 10.2.2016, pa bo knjižnica zaprta.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.

 


torek, 9. februar 2016 Seminar za zgodovino matematike

KRATKA ZGODOVINA POLIEDROV

Vabimo vas, da se udeležite prvega seminarja za zgodovino matematike, ki bo potekal

v sredo, 17.2.2016, ob 16:15 v predavalnici FAMNIT-Pošta (Glagoljaška 8, Koper).

Na seminarju z naslovom »Kratka zgodovina poliedrov« bo DOC. DR. JURIJ KOVIČ predstavil nekaj glavnih mejnikov v razvoju teorije poliedrov.


Seminar za zgodovino matematike poteka v organizaciji oddelkov za matematiko UP FAMNIT in UP IAM ter UP PEF in se bo izvajal vsako sredo do zaključka drugega semestra tekočega študijskega leta in je namenjen vsem, ki jih zanima zgodovina matematike, tako dijakom in študentom ter profesorjem kot tudi zainteresirani javnosti.

Več o seminarju si lahko preberete na tej povezavi.

Poznavanje zgodovine matematičnih znanosti pripomore h globljemu razumevanju posameznih matematičnih konceptov in teorij. Koristno je ne samo za splošno matematikovo izobrazbo, ampak tudi za uspešno študijsko in pedagoško ter znanstveno-raziskovalno delo.


Vljudno Vas vabimo na dogodek in Vas obenem naprošamo za pošiljanje vabila tudi drugim morebitnim zainteresiranim.

Veseli bomo vaše družbe.


ponedeljek, 8. februar 2016 Famnitova delavnica o računalniški varnosti na OŠ Koper

V petek, 5.2.2016, je Oddelek za informacisjke znanosti in tehnologije UP FAMNIT na Osnovni šoli Koper izvedel delavnico  o računalniški varnosti. Naši predavatelji so učence seznanili s pastmi uporabe svetovnega spleta, prek prikaza osnov računalniških komunikacij pa so se seznanili z načinom uporabe svetovnega spleta.

S praktičnim prikazom kraje uporabniškega gesla, ki je temeljil na predstavljenih osnovah računalniških komunikacij, so se učenci seznanili tudi z nekaterimi pastmi in načini varovanja.

Računalniško varnost je osnovnošolcem predstavil doc. dr. Jernej Vičič z UP FAMNIT

četrtek, 4. februar 2016 Četrto predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

4. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

 

Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite na 4. predavanju

DR. MARTINA RAIČA z naslovom

»O Gaussovi krivulji«,

ki bo potekalo

v sredo, 10. februarja 2016 ob 18h,

(Velika predavalnica UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper).


Dr. Martin Raič (UL FMF, UP FAMNIT in IMFM) bo predaval o Gaussovi krivulji, ki je najbolj znan fenomen v statistiki: če naredimo histogram določene številske količine (kot je npr. telesna višina, zračni pritisk, sprememba tečaja), dostikrat opazimo, da sledi obliki, ki je znana kot Gaussova krivulja. Pojavlja pa se tudi še kje drugje, recimo v fiziki pri prevajanju toplote. Na izletu bomo spoznali, zakaj ta krivulja tako pogosto nastopa. Videli bomo, da do nje privede razmeroma preprost mehanizem, ki stoji za večino njenih pojavljanj. Videli pa bomo tudi, da je vendarle ne moremo privzeti kar vsevprek: ves čas se moramo zavedati, da je Gaussova krivulja tipično le idealizacija, resničnost pa je bolj ali manj drugačna.
 

O predavatelju:

Dr. Martin Raič se je po zaključeni srednji šoli vpisal na študij matematike v Ljubljani, kjer je leta 1995 diplomiral, leta 1998 magistriral in leta 2006 doktoriral. Že od leta 1994 vodi vaje iz najrazličnejših matematičnih predmetov, od leta 2007 naprej pa tudi predava. Zaposlen je na Univerzi v Ljubljani ter dopolnilno na Univerzi na Primorskem in Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Njegovo raziskovalno področje je teorija verjetnosti, natančneje aproksimacija z Gaussovo porazdelitvijo po Steinovi metodi. S tega področja je napisal več znanstvenih člankov, ki so izšli v mednarodno priznanih revijah.

Vljudno Vas vabimo na dogodek in Vas obenem naprošamo za pošiljanje vabila tudi drugim morebitnim zainteresiranim.

Veseli bomo vaše družbe.

 Več o 7. ciklu Izletov v matematično vesolje: http://matematicni-izleti.famnit.upr.si/sl/


torek, 2. februar 2016 UP FAMNIT bo tudi v naslednjem mandatnem obdobju vodila izr. prof. dr. Klavdija Kutnar

Rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, je na predlog Senata UP FAMNIT ter na podlagi 64. člena Statuta UP imenoval izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT tudi za naslednje štiriletno mandatno obdobje, to je od 5. marca 2016, do 4. marca 2020.

S tem se je zaključil postopek rednih volitev dekana UP FAMNIT, ki se je pričel s sprejetjem sklepa o pričetku postopka volitev dekana na 7. redni seji Senata UP FAMNIT dne 27.8.2015.

Izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar je predlagal Oddelek za matematiko UP FAMNIT. V skladu s Statutom UP in internimi pravnimi akti UP FAMNIT je sledilo glasovanje o kandidatki na Akademskem zboru UP FAMNIT ter volitve v Senatu UP FAMNIT. Oba organa fakultete sta kandidatko podprla. Prav tako je dr. Klavdija Kutnar prejela pozitivno mnenje Študentskega sveta UP FAMNIT.

Program dela izr. prof. dr. Klavdije Kutnar je dostopen tukaj: PROGRAM DELA 2016 - 2020.

Izr. prof. dr. Klavdiji Kutnar iskreno čestitamo in ji želimo uspešno vodenje fakultete tudi v naslednjem mandatu!


petek, 29. januar 2016 Informativni dnevi: brezplačen avtobusni prevoz

Drage dijakinje in dijaki,

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni organizirala brezplačen avtobusni prevoz na informativne dneve članic UP, in sicer v petek, 12. februarja 2016 na relaciji Murska Sobota - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Izola - Portorož (in povratek). Odhod iz Murske Sobote je predviden ob 4. uri, prihod v Portorož pa okrog 10. ure. Povratek na isti relaciji je predviden z odhodom ob 17. uri iz Portoroža. Obiski fakultet so razdeljeni na dva termina: ob 10. uri in ob 15.uri.

Da si pravočasno zagotovite mesto v avtobusu, izpolnite e-predprijavo in posredujte podatke, ki jih organizator potrebuje za organizacijo potrebnega števila prostih mest. Predprijave zbirajo do vključno torka, 9. februarja 2016.

E-predprijava je dostopna preko naslednje povezave: E-PREDPRIJAVA.

Informativni dnevi bodo potekali v petek, 12. februarja 2016 v dveh terminih, in sicer ob 10. uri in ob 15. uri, ter v soboto, 13. februarja 2016 ob 10. uri.

Vabljeni!


četrtek, 28. januar 2016 Predstavitev teme doktorske disertacije študenta Pawla Peteckija - Matematične znanosti, 3. stopnja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom:

Določeni razredi (hiper)grafov in njihove algebraične lastnosti

(Some Classes of (Hyper)graphs via Algebraic Properties)

študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Pawła Peteckija.

Predstavitev bo potekala v sredo, 10.2.2016 ob 15:00 v predavalnici FAMNIT-VP (Glagoljaška 8, Koper).

Vljudno vabljeni!


sreda, 27. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 27.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 27.1.2016, zaradi bolezni knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Tajništvu dekanata UP FAMNIT, od 12:00 do 16:00. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


sreda, 27. januar 2016 Mednarodna raziskovalna skupina, na čelu z doc. dr. Antejem Žuljevićem, ki predava tudi študentom Varstva narave na UP FAMNIT, odkrila prvo sladkovodno vrsto koralinske rdeče alge

Koralinske rdeče alge so pomembni elementi bentoških skupnosti plitkih morij. Zaradi vgradnje kalcijevega karbonata v celično steno imajo čvrsto steljko in so odporne na pašo večine rastlinojedcev, ter so istočasno pomembne strukturne vrste, ki predstavljajo habitat drugim, manjšimi vrstam bentoških ekosistemov. Do danes je opisanih 725 vrst koralinskih rdečih alg, ki naseljujejo izključno morska okolja.

 

 

 

 

 

 

Rezultati raziskave mednarodne skupine morskih biologov, pod vodstvom doc. dr. Anteja Žuljevića z Inšituta za oceanografijo in ribištvo iz Hrvaške in predavateljem pri predmetu Morska botanika na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, so pokazali drugače. Namreč, v reki Cetini na Hrvaškem so odkrili in opisali novo vrsto, Pneophyllum cetinaensis, prvi znani sladkovodni koraligenski algi. Prehod iz morja v sladko vodo se je verjetno zgodil v obdobju med 20 in 100 tisoč leti nazaj, v enem od paleo-jezer reke Cetine, za njeno širjenje po toku navzgor pa so bili odgovorni številni vodni polži, ki so se razvijali v kraških rekah.

 

 

 

 

 

 

Evolucijski prehod iz morja v sladke vode je izjemno redek dogodek, ki ga je omogočilo zmerno podnebje, visoka vsebnost karbonatov in zvišan pH, zaradi česa so kraške reke v tem času bile podobne morju. O znanstvenem pomenu rezultatov raziskave skupine doc. dr. Žuljevića pove dejstvo da, so objavljeni v prestižni reviji Nature skupine, Scientific Reports (http://www.nature.com/articles/srep19642).

Avtorjem raziskave iskreno čestitamo!


torek, 26. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v torek, 26.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo danes, 26.1.2016, knjižnica odprta le od 10:00 do 12:00.

V popoldanskem času bo omogočeno vračilo gradiva, in sicer v Referatu za študente UP FAMNIT, od 13:30 do 15:30. Za podaljšanje izposojenega gradiva pišite na e-naslov temena@upr.si.

Zahvaljujemo se za razumevanje.


torek, 26. januar 2016 Študenti UP FAMNIT aktivni in interaktivni na Informativi 2016

Za nami je še ena Informativa – največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev. Ob tej priložnosti se je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču letos zbralo rekordno število obiskovalcev, ki se bodo kmalu odločali za vpis na fakulteto.

22. in 23. januarja so študenti UP FAMNIT na prostoru, kjer so se predstavljale tudi ostale članice UP, pripravili vrsto zanimivih aktivnosti, ki so privabile veliko število radovednežev. Bodoči študenti so na primer lahko ugotavljali kakovost različnih ekstra deviških olj, občudovali morski akvarij, preizkusili Googlovo tango tablico, pogledali v Googlova očala Cardboard in preizkusili Famnitov demo za risanje na 3D objektih.

Bodočim študentom so študijske programe fakultete izčrpno predstavljali študenti Nastja Cepak, Leo Gombač, Andreja Grobiša, Nina Omejc, Maryana Potitska in Eva Žunec.

Čestitke vsem za odlično opravljeno delo, ki je pritegnilo veliko pozornosti!


ponedeljek, 25. januar 2016 Senat UP FAMNIT izvolil izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar za dekanjo UP FAMNIT za obdobje 2016 – 2020

Na današnji, 12. redni seji, je Senat UP FAMNIT dosedanjo dekanjo izr. prof. dr. Klavdijo Kutnar, ki jo je na seji dne 13. januarja 2016 podprl Akademski zbor UP FAMNIT, izvolil za vodenje fakultete tudi v naslednjem mandatu, t.j. v obdobju 2016 – 2020. Dekana članice imenuje rektor univerze na predlog senata članice, in sicer za mandatno obdobje štirih let. 

Program dela dr. Klavdije Kutnar je dostopen tukaj.

Vse informacije o postopku volitev so dostopne na tej spletni podstrani.

Izr. prof. dr. Klavdiji Kutnar iskreno čestitamo k izvolitvi!


nedelja, 24. januar 2016 Konstituiran Študentski svet UP FAMNIT 2015/16

Dne 14. januarja 2016 so bile izvedene volitve Študentskega sveta UP FAMNIT (ŠS) za študijsko leto 2015/16.

ŠS v študijskem letu 2015/06 šteje 13 članov. Predseduje mu Martin Senič, študent magistrskega študijskega programa Varstvo narave. Konstitutivna seja je potekala 21. januarja 2016.

Več informacij o sestavi in volivah v ŠS je dostopnih TUKAJ.


sreda, 20. januar 2016 Preizkusno predavanje dr. Jakub Michal Sandak

Dr. Jakub Michal Sandak bo imel v petek, 5. 2. 2016 ob 13:00 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "Characterization of wood surface" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 20. januar 2016 Preizkusno predavanje dr. Anna Małgorzata Sandak

Dr. Anna Małgorzata Sandak bo imela v petek, 5. 2. 2016 ob 14:30 preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje "Znanost o lesu".

Predavanje z naslovom "Application of NIR spectroscopy for wood science and technology" bo potekalo v predavalnici FAMNIT-POŠTA, Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 20. januar 2016 26 študentov UP FAMNIT prejelo štipendije

Univerza na Primorskem je edina univerza v Sloveniji, ki svojim študentom ponuja štipendije. Za letošnje študijsko leto je podelila štipendije najboljšim 34 študentom. Med njimi je kar 26 študentov UP FAMNIT!

Štipendisti in rektor univerze so včeraj podpisali pogodbe o štipendiranju za študijsko leto 2015/16.

Štipendijski sklad Univerze na Primorskem je bil ustanovljen pred osmimi leti, v tem času pa je štipendije prejelo 235 študentov UP. Poleg univerze, v sklad vlagajo tudi podjetji Actual I.T. in Luka Koper ter koprska in piranska občina. 

Rektor je ob včerajšnji priložnosti poudaril:“Štipendiranje nam uspeva kljub težkim finančnim časom. Smo edina univerza v Sloveniji, ki ima lasten štipendijski sklad. Naši študentje odhajajo na ugledne univerze po svetu ali pa laže dobijo službe. Prizadevamo si za čim več štipendij.” 

O štipendijah so poročali tudi v Primorskih novicah

Vsem prejemnikom štipendije iskreno čestitamo in se veselimo z njimi!


sreda, 20. januar 2016 Predavanje dr. Vite Poštuvan »Čuječnost tukaj in zdaj«

Doc. dr. Vita Poštuvan bo 4. februarja 2016, ob 18:00, predavala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma na temo Čuječnost tukaj in zdaj.

Koncept čuječnosti (mindfulness) temelji na budizmu, znanstveno pa so ga utemeljili psihologi, psihoterapevti in biologi na univerzi v Massachusetts in Oxford. Izvajanje preprostih vaj čuječnosti spreminja nefunkcionalne navade in vzorce ter spodbuja življenje tukaj in zdaj. Prijaznost, sočutje ter sprejemanje sebe in drugih so glavne lastnosti čuječnega človeka. S pomočjo čuječnosti se lažje otresemo premlevanja dogodkov iz preteklosti ali tuhtanja o prihodnosti. Kdor se nauči brez obsojanja zavedati trenutka, v katerem živi, skrbi za duševno higieno in se lažje spopada s stresom vsakdanjega življenja.

Psihologinja doc. dr. Vita Poštuvan se intenzivno ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja, promocijo duševnega zdravja, terapevtskimi programi vedenjsko-kognitivne terapije in intervencijami čuječnosti. Zaposlena je na Slovenskem centru za raziskovanje samomora, ki deluje pri UP IAM, ter na Oddelku za psihologijo UP FAMNIT. Strokovno je delala na Japonskem, Kitajskem in v Indiji.

Več informacij: http://www.cd-cc.si/sl/literatura-humanistika/cujecnost-tukaj-in-zdaj-6141/

Vabljeni k udeležbi!


petek, 15. januar 2016 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih bioloških večerov 2015/16

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV

Na tretjem predavanju z naslovom "Biologija in ekologija kačjih pastirjev", ki bo potekalo

 v torek, 19. januarja 2016, ob 19. uri,

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8,  Koper),

bo Costanza Uboni predstavila kačje pastirje – njihovo evolucijo, življenjski krog in njihovo morfologijo, osredotočila pa se bo še na nekatere. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

O predavateljici: Costanza Uboni je doktorska študentka na Univerzi v Trstu. Raziskovalno se ukvarja s kačjimi pastirji, trenutno pa v okviru svoje doktorske naloge raziskuje hrošče, in sicer povezavo med hrošči in invazivnimi tujerodnimi rastlinami.

Več informacij o bioloških večerih najdete TUKAJ.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. januar 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 18. januarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

PREDAVATELJ: Vladimir Batagelj

NASLOV: Prikazi omrežij z D3.js in JSON

POVZETEK:
D3.js (http://d3js.org/) je knjižnica v Javascriptu, ki omogoča preprosto pripravo kakovostnih (interaktivnih) prikazov podatkov. Uporabimo jo lahko tudi za prikaze omrežij. Podatke običajno posredujemo na datatoteki v obliki zapisa JSON.

Razvijam obliko zapisa netJSON, ki naj bi omogočala opis večine omrežij (tudi dvovrstna, relacijska in časovna), na katera
naletimo v praksi. Nad D3.js pripravljam knjižnico netD3, ki ponuja različne prikaze omrežij opisanih v obliki netJSON. Te si lahko ogledamo s spletnim pregledovalnikom.

Ustvarjene slike omrežij lahko izvozimo v obliki SVG (Scalable Vector Graphics), jih izpopolnimo z nekim urejevalnikom vektorskih slik (Inkscape, Illustrator, itd.) in shranimo v izbrani obliki (EPS, PDF, PNG, itd.) za uporabo v drugih vrstah objav (poročila, prosojnice, članki, itd.).

Na seminarju bomo spoznali trenutno različico opisa netJSON, nekaj prikazov iz netD3 in načrte za nadaljnje izpopolnitve obeh. Prosojnice in druga gradiva bodo dostopna na http://vladowiki.fmf.uni-lj.si/doku.php?id=vis.

Vabljeni!


četrtek, 14. januar 2016 Nova raziskava o delfinih v ugledni "Scientific Reports". Med sodelujočimi tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT

Prepovedana onesnaževala še vedno ogrožajo evropske delfine

Delfini v evropskih vodah so še vedno izpostavljeni toksičnim spojinam, ki so v Evropi prepovedane že od 80. let prejšnjega stoletja. V raziskavi, ki je bila danes objavljena v ugledni mednarodni reviji Scientific Reports, je sodeloval tudi Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT.

Dolgoletna raziskava, v kateri je bilo zbranih preko 1000 vzorcev živih in mrtvih kitov, delfinov in pliskavk (red Cetacea), je pokazala, da so koncentracije PCB spojin (poliklorirani bifenili) v tkivih evropskih ork (Orcinus orca), velikih pliskavk (Tursiops truncatus) in progastih delfinov (Stenella coeruleoalba) med najvišjimi na svetu.

Poliklorirani bifenili oz. PCB spojine so skupina umetnih kemikalij, ki so se nekoč uporabljale pri izdelavi različnih izdelkov, vključno z električno opremo, zaviralci gorenja in barvami. Gre za eno najbolj toksičnih snovi, kar jih je ustvaril človek. Znano je, da visoka izpostavljenost PCB spojinam pri morskih sesalcih povzroča oslabitev imunskega sistema in znatno zmanjšano rodnost. Slednja se lahko izraža kot povečano število splavov ali kot visoka smrtnost novorojenih mladičev.

Dr. Paul Jepson, vodilni avtor raziskave in veterinarski specialist iz Zoological Society of London je povedal: “Delfini, kot so velike pliskavke in orke, so plenilci na vrhu morskih prehranjevalnih spletov, živijo pa razmeroma dolgo. Zaradi tega so še posebej dovzetni za negativne vplive PCB spojin. Te spojine se namreč skozi prehranjevalno verigo kopičijo v velikih plenilcih. Naše raziskave so pokazale, da se je obremenjenost s PCB spojinami v morju po prepovedi sprva sicer zmanjšala, vendar se danes se zmanjšuje več in je še vedno na nevarno visokem nivoju.”

“V vodah zahodne Evrope danes živi le nekaj populacij ork. Tiste, ki so še prisotne, so izredno majhne in imajo malo ali nič prirastka. Verjetnost izumrtja za te majhne in z onesnaževali obremenjene populacije je torej zelo visoka. Brez dodatnih ukrepov bodo te strupene spojine še desetletja negativno vplivale na orke in druge vrste delfinov.”

Raziskava je prav tako identificirala evropske “vroče točke” ali “žarišča” za PCB spojine. Mednje spadata predvsem zahodno Sredozemlje in jugozahodni del Iberskega polotoka. Koncentracije teh spojin so navadno višje v bližini industrijskih območij in gosto poseljenih območij, kar pomeni, da so evropske vode še posebej izpostavljene.

Tudi slovenske vode niso izjema. V raziskavo so bili namreč vključeni tudi delfini, ki živijo ob slovenski obali in drugod v Tržaškem zalivu. So-avtor raziskave Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, je povedal: “Koncentracije PCB spojin v tkivih delfinov ob slovenski obali so prav tako razmeroma visoke. Sicer niso najvišje v tej raziskavi, a kljub temu zaskrbljujoče. Skoraj vse namreč presegajo vrednosti, ob katerih lahko pride do fizioloških odzivov v živalih.”

So-avtor raziskave Robin Law: “Če se želimo spopasti s to strupeno zapuščino naših nekdanjih dejanj, bodo morali globalni voditelji ukrepati hitro in odločno. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da izgubimo nekatere pomembne plenilce iz naših morskih ekosistemov.”

Znanstveni članek z naslovom ’PCB pollution continues to impact populations of orcas and other dolphins in European waters’ je dostopen na: www.nature.com/articles/srep18573.

Sodelavcu Tilnu Genovu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspehov na raziskovalni poti!


sreda, 13. januar 2016 Sprememba uradnih ur knjižnice v sredo, 13.1.2016

Uporabnike knjižnice TeMeNa obveščamo, da bo v sredo, 13.1.2016, odprta po naslednjem urniku:

10:00-12:00,

13:00 – 14:00.

Zahvaljujemo se za razumevanje,

knjižnica Temena.


torek, 12. januar 2016 Dodatni razpis za praktično usposabljanje študentov - Slovenski štipendijski sklad EGP in NFM

Izšel je Dodatni razpis za praktično usposabljanje študentov v okviru programa Slovenski štipendijski sklad EGP in NFM. 

Razpis ponuja dve mesti za študente, ki se želite udeležiti praktičnega usposabljanja na Norveškem, Islandiji ali v Liechtensteinu. 

Praktično usposabljanje mora potekati vsaj šest tednov, v Slovenijo pa se morate vrniti najkasneje do konca aprila 2016. 

Rok za prijave je 25.1.2016!

Besedilo razpisa je objavljeno tu, na podstraneh UP FAMNIT in na spletni strani univerze


ponedeljek, 11. januar 2016 Primorski vrtiček prejel nagrado Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju!

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija bo v četrtek podelila Prometeja znanosti za odličnost v komuniciranju, ki tokrat prihaja v Koper. 

Zaslužili so si ga Oddelek za sredozemsko kmetijstvo na UP FAMNIT, Primorske novice in KZ Agraria za "tvorno sodelovanje med univerzo, največjim predstavnikom lokalnega kmetijstva in najpomembnejšim medijem v prostoru".

Študenta sredozemskega kmetijstva Tine Matoš in Tadej Grbec sta pod mentorstvom strokovne vodje Agrarie Patricije Pirnat in dr. Dunje Bandelj, predstojnice sredozemskega kmetijstva na UP Famnit obdelovala vrtiček na Purissimi pri Ankaranu. Bralcem Primorskih novic so ponujali strokovne in praktično preverjene nasvete za vrtičkarje.

Z akcijo, ki je naletela na odličen odmev v javnosti, bodo partnerji nadaljevali tudi v 2016.

Več v članku Primorskih novic na povezavi. 


ponedeljek, 11. januar 2016 Vabljeni na tretje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2015/16

3. PREDAVANJE FAMNITOVIH IZLETOV V MATEMATIČNO VESOLJE 2015/16

Na tretjem predavanju z naslovom »Popotovanje od korena do fraktala«, ki bo potekalo

v sredo, 13. januarja 2016, ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper,

bo dr. Jasna Prezelj (UL FMF, UP FAMNIT in IMFM) predavala o računanju kvadratnih korenov, ki so bili znani že starim Babiloncem, metoda, ki so jo uporabljali, pa spada v družino iteracijskih metod. Iteracijski sistemi, znani tudi pod imenom diskretni dinamični sistemi, se pojavljajo vsepovsod: v astronomiji, biologiji, medicini itd. Če jih želimo uporabiti v praksi, moramo vedenje diskretnega sistema znati predvideti na dolgi rok. Nekateri sistemi imajo namreč območja, kjer se vedejo povsem kaotično. Ta območja imajo neko strukturo, pogosto fraktalno. Ogledali si bomo nekaj preprostih primerov in poiskali povezavo med obliko omenjenega območja in analitičnimi lastnostmi fraktala.

O predavatelju: Dr. Jasna Prezelj je doktorirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani leta 2000. Zaposlena je na Univerzi na Primorskem in na Univerzi v Ljubljani, kjer poučuje analizo in modeliranje. Raziskovalno se ukvarja s kompleksno analizo.

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih popotovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Vljudno vabljeni.


petek, 8. januar 2016 Ponedeljkov seminar računalništva in informatike

V ponedeljek, 11. januarja 2016, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru PONEDELJKOVEGA SEMINARJA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE Oddelkov za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT in UP IAM.

PROSTOR: FAMNIT-1-MP2 ob 16:00

SPEAKER Matjaž Kljun

NASLOV: "Se strinjam": učinki vdelanih pogojev uporabe storitve v spletni obrazec za registracijo uporabnikov

TITLE: "I agree": the effects of embedding terms of service key points in online user registration form

ABSTRACT:
Terms of service (ToS) are becoming an ubiquitous part of online account creation. There is a general understanding that users rarely read them and do not particularly care about binding themselves into legally enforceable contracts with online service providers. Some services are trying to change this trend with presenting ToS section as key points on a ToS dedicated page.
However, little is known how would such presentation of key points affect the continuation of user registration at the time of account creation. This paper provides an exploratory study in this area. We have offered users to participate in a draft for a prize in exchange for their names and email addresses. For this purpose we have created three registration forms: a standard form with ToS hiding behind a hyperlink and two with ToS key points presented at the time of account creation with different engagement requirements. Initial results suggest that ToS key points presented just as a list at the time of account creation is no more engaging than a form with ToS hidden behind a link. More text even made several users to complete the registration quicker than the users with the standard form. Moreover, different designs of the ToS key points list requiring different user engagement affect the interaction and reading of ToS key points, but the actual time spent on ToS is very low.

Vabljeni!


četrtek, 7. januar 2016 Tekmovanje v pisanju mladinskega eseja z naslovom: »Mladi iz jugovzhodne Evrope za blaginjo regije«

Parlamentarna skupščina Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (PS SEECP) je v okviru bolgarskega predsedovanja 1. decembra 2015 odprla regijsko tekmovanje mladih v pisanju eseja z naslovom »Mladi iz jugovzhodne Evrope za blaginjo regije.«

Tekmovanje je odprto za mlade do 29 let iz vseh držav jugovzhodne Evrope. Udeleženci se morajo prijaviti na spletni strani tekmovanja www.competition.rspcsee.org in svoje eseje naložiti najkasneje do 31. marca 2016. Eseji morajo biti napisani v angleškem jeziku.

Podrobnejše informacije in pogoji za sodelovanje najdete na tej povezavi (v slovenskem jeziku) ali na tej povezavi (v angleškem jeziku).


četrtek, 7. januar 2016 Vabilo na preizkusno predavanje dr. Mateja Plevnika

Dr. Matej Plevnik, kandidat za izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje Kineziologija in znanstveni naziv znanstveni sodelavec, bo imel v torek, 12. januarja 2016 ob 8:30 preizkusno predavanje z naslovom "Možnosti umestitve kineziologa na trg dela".

Predavanje bo za študente 1. letnika dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Aplikativna kineziologija, v predavalnici AMF1, v prostorih Srednje tehniške šole (Šmarska cesta 4, 6000 Koper).

Vabljeni!


torek, 5. januar 2016 Znani zmagovalci kviza »Matematični adventni koledar«

Kviz »Matematični adventni koledar« je bil organiziran z namenom popularizacije matematike med srednješolsko populacijo in spodbujanje srečevanja z matematiko na bolj sproščen, ne strogo šolski način. Veseli nas, da je v decembrskem kvizu sodelovalo prek 220 dijakov slovenskih srednjih šol. 

Med sodelujočimi, ki so dosegli vse točke, smo izžrebali dva prejemnika nagrad (brezplačna udeležba na 6. Famnitovem poletnem matematičnem taboru za srednješolce Matematika je kul, ki bo potekal v drugi polovici avgusta 2016).

Prejemnik nagrade v kategoriji 1. in 2. letniki je: 
JOŽE GAŠPERLIN 
2. letnik, Gimnazija Kranj 

Prejemnik nagrade v kategoriji 3. in 4. letniki je: 
MATEJ MARINKO 
3. letnik, Gimnazija Vič

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za vložen trud in znanje, nagrajencema pa še posebno tudi za srečo pri žrebu. Upamo, da se v čim večjem številu vidimo na taboru, kjer bo priložnosti za zanimive matematične uganke še več. 

Želimo vam uspešno in matematično 2016!