Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sobota, 30. september 2023 UNIVERZA NA PRIMORSKEM SKUPAJ S PARTNERJI USPEŠNO ZAKLJUČILA NAJVEČJI EVROPSKI RAZISKOVALNO INOVACIJSKI PROJEKT V SLOVENIJI

Univerza na Primorskem je včeraj s partnerji obeležila pomemben mejnik in s pomembnimi gosti proslavila uspešen zaključek največjega evropskega raziskovalno inovacijskega projekta v Sloveniji. Dogodek, na katerem so predstavili rezultate projekta in prihodnje načrte inštituta InnoRenew CoE, ki je osrednji dosežek projekta, so se udeležili tudi predstavniki Evropske komisije.

Univerza na Primorskem je konec leta 2016, skupaj z drugimi projektnimi partnerji, uspešno prijavila projekt za ustanovitev novega raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE za raziskovanje in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega grajenega okolja. Projekt je bil, kot edini iz Slovenije, izbran za financiranje med 169 mednarodnimi projekti.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je nastal na podlagi omenjene uspešne prijave projekta na razpis Teaming, v okvirnem programu Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020, ki ga je vodila Univerza na Primorskem, odlični mednarodni partner pa je bil nemški inštitut za lesarstvo Fraunhofer WKI. Uradno je bil ustanovljen 15. februarja 2017 in od takrat naprej je neprestano rasel in razvijal svoje dejavnosti s pomočjo in sodelovanjem vseh projektnih partnerjev in drugih pomembnih deležnikov.

»V teh letih smo uspešno zgradili raziskovalni inštitut in danes smo zbrani tu, v naši novi stavbi, da bi praznovali ključen mejnik – zaključek največjega raziskovalno inovacijskega evropskega projekta v Sloveniji,« je dejala dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE, in dodala: »Zaključek projekta ne pomeni, da je naše delo končano, temveč nas usmerja v novo poglavje, v katerem bomo še naprej zagnano sledili našim ambicijam in raziskovalnemu programu. Verjamem, da bomo pri tem še naprej uspešni, kot smo bili do sedaj. Naši vrhunski raziskovalci s svojimi interdisciplinarnimi znanji in širokim, mednarodnim kulturnim ozadjem ter ostali zaposleni so in bodo najpomembnejši temelj tega uspeha.«

Med trenutno zaposlenimi 51 raziskovalci je 47% tujih raziskovalcev, ki so se preselili v Slovenijo. Pravilno usmeritev raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE dokazuje tudi to, da so v obdobju od 2017 do 2022 pridobili in izvedli že 169 novih projektov v skupni vrednosti 11,59 mio EUR. Od tega so daleč največ sredstev pridobili iz programov EU (21 projektov, 9.248.662,91 €) Med njimi je tudi prestižni projekt, ki ga je odobril Evropski raziskovalni svet (ERC), ARCHI-SKIN za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere (ERC Consolidator Grant 2021). Presenetljivo so bili relativno manj uspešni pri pridobivanju nacionalnih sredstev Agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) (16 raziskovalnih projektov, 2.043.449,35 € ter 22 bilateralnih raziskovalnih projekov, 66.110,00 €) in več ministrstev (11 projektov, 91.371,03 €). Zelo spodbudno pa je, da so za izvajanje raziskovalnih projektov iz gospodarstva, tako v Sloveniji kot tujini, pridobili 102 projekta (preko 1,5 mio €). Vse te uspehe, še posebej pa uspehe pri sodelovanju z gospodarstvom, omogoča napredna raziskovalna oprema, ki je nameščena v stavbi inštituta. Ta je največji leseni objekt v Sloveniji in primer dobre prakse trajnostnega gradbeništva, je plod lastnega raziskovalnega in inženirskega dela inštituta in nazorno prikazuje načela restorativnega okoljskega in ergonomskega oblikovanja, ki je paradigma, ki jo razvijajo na inštitutu, ter s tem upošteva tudi načela Novega evropskega Bauhausa in trajnostnega grajenega okolja.

»Kot vodilni partner projekta in eden od štirih ustanoviteljev raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE smo z veseljem podpirali razvoj inštituta na vsakem koraku in od samega začetka. Izjemno smo ponosni, da smo lahko del tega uspešnega projekta,« je povedala dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, ki je prepričana tudi, da dosežki projekta pomembno prispevajo k razvoju raziskovalne, akademske in izobraževalne sfere v Sloveniji.

Dr. Bohumil Kasal, direktor nemškega inštituta Fraunhofer WKI je zadovoljen, da je imel priložnost sodelovati pri tem projektu: »Fraunhofer WKI je imel priložnost sodelovati z ekipo mladih in dinamičnih raziskovalcev ter pomagati pri prenosu najboljših praks ob upoštevanju specifičnega slovenskega okolja. Veseli me, da se je projekt InnoRenew postavil na lastne noge in je dobro pripravljen na prihodnje izzive. To je bila zelo zanimiva izkušnja.«

K slednjemu so raziskovalci inštituta InnoRenew CoE prispevali z objavo preko 560 znanstvenih člankov v uglednih znanstvenih revijah, polovico tega v sodelovanju z mednarodnimi strokovnjaki, številnih znanstvenih in strokovnih monografij ter z organizacijo in/ali udeležbo na domačih in mednarodnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih konferenc, okroglih miz in drugih dogodkov. Pridobljeno znanje ustrezno ščitijo, saj so nosilci 6 in soavtorji 9 patentnih prijav. Zavedajo se, da je za razvoj slovenske znanosti nujna mednarodna vpetost in razvoj odličnih novih raziskovalk in raziskovalcev, zato so na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE omogočil doktorski študij 7 študentom, trenutno pa zaposlujejo še 17 doktorskih študentov (tretjina tuji državljani). Aktivno sodelujejo tudi pri izvajanju vseživljenjskega učenja (»mikrodokazila«) v okviru Začetnega vozlišča Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub) na Univerzi na Primorskem.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je skupaj z Evropsko unijo sofinanciralo projekt InnoRenew CoE. Dr. Tomaž Boh, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je poudaril: »InnoRenew projekt je zagotovo spremenil raziskovalno okolje v Sloveniji in to je samo začetek.«

Na dogodku so partnerji projekta in ustanovitelji raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE skupaj oblikovali lesen krog, ki simbolno prikazuje, da lahko le skupaj, z medsebojno podporo in sodelovanjem ustvarimo velike dosežke. Poleg tega so za goste raziskovalci iz raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE izdelali drevesa iz lesa bora, ki je simbol modrosti in življenja.

Na dogodku so bili prikazani različni videoposnetki, skozi katere so gosti lahko spoznali zgodovino in pomembnejše mejnike s projekta in raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, zaposlene v inštitutu in nekatere znanstvene dosežke. Gostje so se lahko sprehodili po stavbi in raziskovalnih laboratorijih, kjer so raziskovalci pripravili demonstracijske točke raziskovalnih skupin in predstavili nekatere svoje raziskovalne aktivnosti.

Dogodek je povezovala Lorella Flego, za prijetno glasbeno popestritev pa je poskrbela skupina Žavbi Brothers.

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE se zahvaljuje svojim partnerjem –  Univerza na Primorskem, Fraunhofer WKI, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Univerza v Mariboru, Inštitut za celulozo in papir, Zavod eOblak, Nacionalni inštitut za javno zdravje,  Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije ter InnoRenew CoE.


sreda, 27. september 2023 Odprt dodatni Razpis Erasmus+ KA131 za mednarodne izmenjave z namenom študija v študijskem letu 2023/2024

22. septembra 2023 je bil objavljen Dodatni razpis za sofinanciranje mobilnosti študentov z namenom študija na partnerskih univerzah v okviru programa KA131, ki je namenjen študiju v tujini in podpira tako fizično/kombinirano dolgoročno moiblnost študentov vseh treh stopenj kot kratkoročno mobilnost doktorandov.

Razpis je namenjen udeležbi z namenom študija v okviru mobilnosti Erasmus+ za 2. semester študijskega leta 2023/24.

  • Rok prijave je ponedeljek, 9. oktober 2023.

Prijavo na izmenjavo študentje oddate preko ŠIS-a.

Dodatne informacije o razpisu, prilogah ter postopkih prijave so na voljo na FAMNIT spletni strani in UP spletni strani.

Ne zamudi edinstvene priložnosti za Erasmus+ študentsko mobilnost ter si razširi svoja študijska in življenjska obzorja!


sreda, 27. september 2023 Ne le lepi cvetovi: rastline na klifih bijejo nevidni boj

Ko občudujemo osupljivo floro klifov in skalnatih pobočij, se le redko zavedamo tihega boja, ki ga te rastline bijejo za svoje preživetje. Nedavna mednarodna raziskava je namreč razkrila številne vrzeli v našem razumevanju rastlin, ki jih želimo ohranjati.

Preživetje rastlin je kot štafetna tekma, v kateri je preživetje vrste odvisno od uspešnega prenosa štafete – v tem primeru uspešnega zaključka različnih faz življenja rastlin vse od kalitve semen pa tja do zaključenega cikla razmnoževanja, ki bo ustvaril novo generacijo. Prizadevanje raziskovalcev iz vse Evrope, ki sodelujejo v okviru COST Akcije "ConservePlants", je bilo namenjeno razjasnjenju našega trenutnega razumevanja razmnoževalnega cikla rastlin, posebno tistih ogroženih.

     
                                                         Tommasinijeva popkoresa, avtorica: Živa Fišer

Ekipa pod vodstvom profesorice Giovanne Aronne z Univerze Federico III v Neaplju je združila vse strokovno znanje in se osredotočila na 80 rastlinskih vrst, ki rastejo na klifih in skalnatih pobočjih. Na podlagi opazovanj raziskovalcev, obstoječih znanstvenih publikacij in drugih poročil je ekipa želela izluščiti tiste kritične točke v življenjskem ciklu rastlin, ki bi lahko omejevale njihovo preživetje in obnavljanje.

Rezultati so bili presenetljivi. Naše trenutno razumevanje življenja ogroženih vrst je najpogosteje omejeno na cvetenje, a raziskava je pokazala, da je to najmanj kritična faza v življenju rastlin. Veliko slabše poznamo, koliko semen te rastline proizvedejo, še slabše pa poznamo preživetje mladih rastlin in pomen nespolnega razmnoževanja.

     
                                                            Kranjski jeglič, avtor: Peter Glasnović 

Z raziskavo so raziskovalci želeli spodbuditi ne le botanike, temveč celotno naravovarstveno skupnost in oblikovalce politik, da strategije ohranjanja preusmerijo od preprostega opazovanja cvetočih primerkov ogroženih vrst k podrobnejšemu raziskovanju zapletenih in manj raziskanih faz v njihovem življenju.

     
                                                            Dinarska smiljka, avtor: Peter Glasnović

Cilj raziskave je spodbujati k razvoju in uporabi drugačnih strategij, ki bodo zagotovile, da ogrožene rastline ne bodo le (za)cvetele, temveč tudi preživele za naše zanamce. V tej tekmi s časom moramo čimprej pridobiti zadostno znanje o dejavnikih, ki ogrožajo preživetje teh vrst. In zavedati se moramo, da pri ohranjanju ogroženih vrst šteje ne le vsaka rastlina, temveč tudi posamezna faza v njihovem življenju.

  
                                                               Zoisova zvončica, avtor: Peter Glasnović

​Članek je bil objavljen v oktobru 2023 v znanstveni reviji “Biological Conservation”. 

COST Akcijo ConservePlants CA18201 - Integrnirani pristop k varovanju ogroženih rastlinskih vrst v 21. stoletju, vodita dr. Živa Fišer z Univerze na Primoskem ter prof. Giovanna Aronne z Univerze Federico III v Neaplju. V projekt sta vključena še dva raziskovalca z Univerze na Primorskem, ki sta prispevala k omenjeni raziskavi: dr. Peter Glasnović in dr. Boštjan Surina, ki vodita dve delovni skupini znotraj Akcije.

Napisal: dr. Sandro Lanfranco

Prevedla in priredila: dr. Peter Glasnović, dr. Živa Fišer


sreda, 27. september 2023 OKROGLA MIZA: MEJE IN MIGRACIJE

KAJ? Okrogla miza "Meje in migracije: (ne)vidnost?"

KDAJ? 10. oktober 2023 ob 18.00

KJE? Avla UP FAMNIT (Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper)

Prijave: do 6. oktobra prek obrazca TUKAJ

Na okrogli mizi bodo povabljeni strokovnjaki razpravljali o pojmu migracij in njegovem razvoju skozi zgodovino ter natančneje opisali današnji proces migracij v naši regiji. Razprava bo zajemala družbene vplive migracij in analizo, kako ta pojav doživljajo državljani. Prav tako bodo sodelovala povabljena lokalna združenja in predstavila svoje sodelovanje in dejavnosti na to temo. Dogodek bosta moderirala dr. Katja Hrobat Virloget in dr. Michaël Mrissa.

Okrogla miza bo potekala v angleščini. 

Več >> TUKAJ

  

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.


torek, 26. september 2023 Preizkusno predavanje dr. Grgur Pleslić

Dr. Grgur Pleslić bo imel torek, 3. 10. 2023 ob 16:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »MARK-RECAPTURE METHODS FOR ESTIMATING ABUNANCE«, bo potekalo v okviru predmeta Populacijska biologija, v predavalnici Livade-EPSILON (pritličje), v prostorih objekta Livade 1.0, Livade 6, 6310 Izola.

 

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 26. september 2023 Konferenca Applied Statistics združila 90 udeležencev iz 12 držav

V soorganizaciji Statističnega društva SlovenijeUP Famnit in Univerze v Ljubljani, je v Kopru med 24. in 26. septembrom 2023 potekala 19. mednarodna konferenca aplikativne statistike.

    

Tri-dnevno dogajanje je združilo 90 udeležencev iz 12 držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Češke, Francije, Hrvaške, Italije, Portugalske, Romunije, Srbije, Turčije, ZDA in Združenega kraljestva.

Udeležence konference so ob začetku pozdravili prof. dr. Klavdija Kutnarrektorica Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, ter prof. dr. Matevž Bren, predsednik Statističnega društva Slovenije.

Skozi znanstveni program so uspešni raziskovalci in strokovnjaki s področja analize podatkov, podatkovne znanosti in statistike predstavili svoje raziskovalne prispevke, konferenco pa so z zanimivimi vsebinami, popestrili priznani predavatelji:

  • Dankmar Böhning (Univerza v Southamptonu) s predavanjem Capture-recapture methods with applications in health and society,

  • Cécile Proust-Lima (Univerza v Bordeauxu) s predavanjem Analysis of multivariate longitudinal and survival data: From joint models to random forests in

  • Richard De Veaux (Williams College) s predavanjem Data science ethics: Some stories from the trenches.

»Veseli nas, da smo 19. izvedbo konference aplikativne statistike prvič uspešno pripeljali na UP Famnit,« je povzela asist. dr. Ana Zalokar z Oddelka za matematiko in soorganizatorka konference. Dodala je, da je mednarodna obarvanost dogodka združila različne poglede in mnenja, kar je eden izmed glavnih ciljev konference: »Opazila sem, da so bili obiskovalci konference z vsebinskim programom navdušeni,  navsezadnje je združila 90 udeležencev iz držav po vsem svetu, z različnimi pogledi, na kar smo lahko zelo ponosni.«

Ob koncu konference so bile izbrane predstavitve, ki so dosegale znanstveno moč, jasnost in potencialni vpliv, povabljene k objavi v posebni izdaji revije Advances in Methodology and Statistics.

   

    

   

    


torek, 26. september 2023 Prvo predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2023/24

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Kritičen pogled na uveljavljanje koncepta ekosistemskih storitev v Evropi in Sloveniji«,

ki bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 19.00,  
 prek ZOOM povezave.

Predaval bo dr. Anže Japelj (Gozdarski inštitut Slovenije ).

Novejša zgodovina razvoja koncepta ES - ekosistemskih storitev, sega od prvih celovitejših opredelitev koncepta v 30-40. letih prejšnjega stoletja, do razvoja različnih definicij ES in tipologij v 70-80. letih. Prikaz kako se je takšno pojmovanje odnosa narava-človek začelo uveljavljati v mednarodni politiki, to pa je predvsem po odmevni objavi Milenijske ocene ekosistemov (MEA) dobilo zagon in je sedaj vtkano praktično v vsak del zakonodaje s področja varstva okolja, kmetijstva, gozdarstva, v aktualnem paketu politik Evropskega zelenega dogovora ter tudi bio-gospodarstva. Raziskave s tega področja so tudi v Sloveniji v vzponu, četudi morda manjka kritična širša razprava o tem kaj koncept prinaša in ali so morda v njegovem nekritičnem sprejetju tudi pasti. Nekateri sektorji vidijo v tem neslutene priložnosti predvsem dodatnih poslovnih priložnosti, kar krepi nevarnost 'zelenega zavajanja' (greenwashing), lastniki zemljišč preko interesnih vzvodov tlakujejo pot novim finančnim instrumentom, ki naj bi jih za določen način upravljanja z ekosistemi nagrajevali. Skratka, pri uvajanju koncepta ES je potrebna premišljenost.


O predavatelju:

Anže Japelj je dokončal študij gozdarstva in obnovljivih gozdnih virov (2006), se po tem zaposlil na Gozdarskem inštitutu Slovenije in hkrati opravil 1-letno pripravništvo na Zavodu za gozdove Slovenije. Nadaljeval je s podiplomskim študijem na Biotehniški fakulteti, kjer je poleg gozdarskih vsebin dajal večji poudarek področju ekonomike na ravnih virov, predvsem metodološkim pristopom ne-tržnega vrednotenja pozitivnih eksternalij gospodarjenja z gozdom, ki so vsebinsko pogosto zajete v konceptu ekosistemskih storitev (ES). Med študijem je opravil več krajših študijskih izmenjav v tujini (Evropski gozdarski inštitut, center v Barceloni in glavna enota v Joenssu, Univerza Tennessee v Knoxville). Njegovo delo je preplet raziskovalno-aplikativnega dela na projektih različnih evropskih programov (Interreg, LIFE, H2020, Era-Net, PRIMA, Foresterra) in domačih razpisov (ARIS, CPR, …). Doktoriral je s področja ekonomskega vrednotenja rekreacijskih priložnost v urbanih gozdovih (2016), ekonomsko vrednotenje ES opravlja v študijah tudi danes, področje pa ni omejeno na gozdarstvo, temveč sega na zavarovana (N2k, parki) območja, kmetijska zemljišča, vode, problematika invazivnih vrst ter velikih zveri.


O Famnitovih bioloških večerih

Biološki večeri so niz predavanj, katerih glavni cilj je popularizacija različnih bioloških in naravovarstvenih vsebin, s katerimi se ukvarjajo raziskovalci našega oddelka, drugih inštitucij v Sloveniji in tudi raziskovalci izven meja naše države. Predavatelji  imajo možnost spregovoriti o svojem raziskovalnem delu ter ga promovirati. Predstavitev projektov, izsledkov, zanimivosti, problematik in rešitev, s katerimi se soočajo na svojem raziskovalnem področju, je pomembna tako za raziskovalce, ki s tem osmislijo svoje raziskave, kot tudi za vedoželjne poslušalce.

Ker delujemo znotraj univerzitetnega prostora, se bioloških večerov redno udeležujejo tudi študentje Varstvene biologije (1. stopnja) in Varstva narave (2. stopnja), ki se izobražujejo na naši fakulteti. Takšen niz je torej tudi dobrodošla popestritev obštudijskih dejavnosti ter z vsebinami sicer že bogatih študijskih programov.

Predavanja so primerna tako za širšo javnost kot tudi za stroko. Medse bomo z veseljem sprejeli dijake srednjih šol in študente, pa tudi učitelje, strokovnjake in ostale zainteresirane posameznike, ki jih zanima široko področje biologije in varstva narave.

>>ZOOM povezava za vsa predavanja<<


torek, 26. september 2023 Prvo predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2023/24

Vljudno vabljeni na prvo letošnje predavanje z naslovom

»Kaj družabna omrežja res vedo o tebi?«,

ki bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in
 prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Marko Tkalčič, UP FAMNIT.

Leta 2012 je v ZDA najstnica po pošti prejela kupone verige Target za nakup nosečniških oblačil in otroškega pohištva. Pošiljko je odprl njen oče in besno odšel v trgovino ter zahteval opravičilo, saj naj bi taki kuponi po njegovem spodbujali zgodnje nosečnosti. Izkazalo se je, da je trgovska veriga vedela za nosečnost dekleta zaradi njenih spremenjenih nakupovalnih navad, preden je sama to povedala staršem. Ali se take stvari lahko zgodijo tudi tebi? Družabna omrežja in spletne trgovine zbirajo podatke o uporabnikih: nakupi, všečki ipd. Katere osebne lastnosti uporabnikov lahko odkrijejo? Osebnost, spolna usmerjenost, uporaba mamil? V predavanu bomo obdelali dejstva in mite ter te opolnomočili, da boš bolje sprejemal odločitve, kako uporabljati spletne platforme.


O predavatelju:

Dr. Marko Tkalčič je izredni profesor na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem v Kopru. Prizadeva si za izboljšanje personaliziranih storitev (npr. priporočilnih sistemov) z uporabo psiholoških modelov v personalizacijskih algoritmih.

V ta namen uporablja različne raziskovalne metodologije, vključno s podatkovnim rudarjenjem, strojnim učenjem in uporabniškimi študijami.

 

 

 

 

 

 

 

 

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O matematičnih izletih 

Živimo v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njiho­vem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet.

Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v ka­terem matematika nastaja? Seveda! Na Izletih v matematično vesolje izbrani predavatelji z najrazličnejšimi temami nagovarjajo tudi tiste, ki o tem dvomijo.

Letos se bo izvajal že petnajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju se bomo spraševali, kaj družabna omrežja res vedo o nas. Na naslednjem predavanju bomo spoznali, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger, preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov. Nato si bomo pogledali, kako z matematičnimi prijemi premagamo nasprotnika v igri SET. V naslednjem predavanju bomo odkrili skrivno vlogo, ki jo je imel Königsberg pri odklepanju vrat v neverjeten svet, kjer se je začela teorija grafov. V predzadnjem predavanju bomo spoznali matematiko v ozadju igre Sudoku. Za konec bomo potovali v fascinanten svet, kjer je red ustvarjen iz tega, kar se zdi kaos.

Že petnajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. Lepo vabljeni!

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 25. september 2023 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2023/24

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2023/2024, ki se prične v ponedeljek, 2. oktobra 2023 in zaključi v petek, 19. januarja 2024.

Na tej strani (na dnu strani) je dostopen tudi kratek posnetek, ki prikazuje postopek preverjanja urnika in vam bo v pomoč.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do ponedeljka, 2. 10. 2023 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 2. 10. 2023 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Termini sestankov koordinatorjev programov s študenti 1. letnika:

  • Matematične znanosti – izvedba v slovenskem jeziku (PMA): ponedeljek, 2. 10. ob 14:00 v Famnit-MP2 (Glagoljaška 8, Koper, 2. nadstropje);
  • Računalništvo in informatika (PRIN): ponedeljek, 9. 10. ob 12:00 v Brolo-B7 (Trg Brolo 12, Koper, 2. nadstropje);
  • Varstvo narave (PBI): ponedeljek, 2. 10. ob 14:30 v Livade-Famnit 3 (Univerzitetni kampus Livade v Izoli, Livade 6, 3. nadstropje);
  • Biopsihologija (PBP): ponedeljek, 2. 10. ob 12:00 v Famnit-MP1 (Glagoljaška 8, Koper, 1. nadstropje);
  • Psihologija (UPSI): ponedeljek, 2. 10. ob 12:00 v Famnit-VP3 (Glagoljaška 8, Koper, 3. nadstropje);
  • Podatkovna znanost – izvedba v slovenskem jeziku (PZ): ponedeljek, 2. 10. ob 14:00 v v Brolo-B6 (Trg Brolo 12, Koper, 1. nadstropje).

Sestanki koordinatorjev s študenti, ki ste vpisani na angleško izvedbo programov Matematične znanosti in Podatkovna znanost, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation).

V prvi polovici oktobra 2023 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti 2. letnika. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

Študente posebej obveščamo:

  • PBP2, UPSI2: predmet Magistrsko delo – seminar bo na urnik umeščen naknadno.

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti in redno spremljate naša obvestila.

Referat za študente UP FAMNIT


ponedeljek, 25. september 2023 PONEDELJEK, 2. 10. – SESTANKI BRUCK IN BRUCEV S KOORDINATORJI PROGRAMOV

Pozdravljeni, brucke in bruci!

Le nekaj dni nas loči od 2. oktobra, ko se bo pričelo novo študijsko leto 2023/2024.

Da bi prvo študijsko leto kar najbolje pričeli, se boste v ponedeljek, 2. oktobra sestali s koordinatorji študijskih programov. Sestanki bodo potekali na dveh lokacijah: na sedežu fakultete v Kopru (Glagoljaška 8) in v objektu Livade 1.0 v Izoli (Livade 6):

  • KOPER – študenti se zberete ob 9.30 v parku pred fakulteto, od 10.00 do 11. 30 pa bodo potekali sestanki s koordinatorji:
    • Matematika (izvedba v slovenskem jeziku) in Matematika v ekonomiji in financah: v predavalnici Famnit-MP1 (1. nadstropje),
    • Računalništvo in informatika (izvedba v slovenskem jeziku): v predavalnici Famnit-VP3 (2. nadstropje),
    • Bioinformatika (izvedba v slovenskem jeziku): v predavalnici Famnit-MP6 (1. nadstropje),
    • Biopsihologija: v predavalnici Famnit-VP2 (1. nadstropje),
  • IZOLA - študenti se zberete ob 9.30 pred vhodom v Livade 1.0, od 10.00 do 11. 30 pa bodo potekali sestanki s koordinatorji:
    • Varstvena biologija: v predavalnici Livade-FAMNIT 3 (3. nadstropje),
    • Sredozemsko kmetijstvo: v predavalnici Livade-Epsilon (pritličje).

Sestanki koordinatorjev s študenti, ki ste vpisani na angleško izvedbo programov Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Matematika, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation). Vse, ki se še niste prijavili, vabimo, da se prijavite čim prej.

Študente prosimo, da pridete pravočasno, saj se bodo uvodni sestanki pričeli točno ob 10.00 s pozdravom rektorice univerze.

Od torka, 3. oktobra dalje potekajo predavanja in vaje v skladu z urnikom (https://www.famnit.upr.si//sl/urniki).

Vsa obvestila Referata, ki se nanašajo na spremembe urnika, so objavljena tukaj (https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila). Svetujemo vam, da se naročite na prejemanje obvestil po e-pošti.

Veselimo se srečanja z vami!

Učitelji in sodelavci ter študenti UP FAMNIT


ponedeljek, 25. september 2023 DODIPLOMSKI ŠTUDIJ: Urniki za jesenski semester 2023/24

Obveščamo vas, da so na spletni strani fakultete (v rubriki Urniki) objavljeni urniki za jesenski semester 2023/2024, ki se prične v ponedeljek, 2. oktobra 2023 in zaključi v petek, 19. januarja 2024.

Na tej strani (na dnu strani) je dostopen tudi kratek posnetek, ki prikazuje postopek preverjanja urnika in vam bo v pomoč.

Posebej vas želimo opozoriti na naslednje:

  • SKUPINE: delitev v skupine PRI VAJAH je predvidena pri nekaterih predmetih dodiplomskih študijskih programov. SEZNAM predmetov bo objavljen na zgoraj navedeni spletni strani najkasneje do sobote, 30. 9. 2023, obvestilo o skupini pa boste študenti prejeli na študentski univerzitetni e-naslov oz. osebni e-naslov, če ste prvič vpisani v 1. letnik in vam univerzitetni e-naslov še ni bil dodeljen. V skupine za letnik bodo uvrščeni le študenti, ki so prvič ali ponovno vpisani v letnik oz. imajo podaljšan status. Ostali študenti (pavzerji; študenti, ki opravljajo obveznosti za pretekli letnik; študenti, ki opravljajo diferencialne izpite; študenti, ki jim je bilo odobreno opravljanje predmetov višjega letnika), se za vključitev v skupino za vaje pri predmetu dogovorijo neposredno z nosilcem predmeta oziroma z asistentom pri predmetu;
  • IZVEDBA PREDMETOV PO TEDNIH: opozarjamo, da je potrebno preveriti urnik za vsak posamičen teden jesenskega semestra, saj se lahko razlikuje med posameznimi tedni;
  • NAKNADNE SPREMEMBE URNIKA: do ponedeljka, 2. 10. 2023 so možne spremembe urnika, zato študente prosimo, da urnik ponovno preverijo tik pred začetkom študijskega leta. Vse spremembe urnika od vključno ponedeljka, 2. 10. 2023 dalje bodo objavljene med obvestili Referata.

Študente posebej obveščamo:

  • SK3: predmet Tehnologije predelave v kmetijstvu se bo izvajal s konzultacijami; nosilka predmeta vam bo obvestila glede izvedbe;
  • BP2, BP3: izbirna predmeta Psihološki praktikum in Izbrane biopsihološke vsebine bosta na urnik umeščena naknadno.

Bruci imajo v ponedeljek, 2. oktobra 2023 sestanke s koordinatorji študijskih programov, tako da pričnejo s predavanji in vajami od torka, 3. oktobra 2023 dalje (v skladu z urnikom).

Študenti višjih letnikov pričnejo s predavanji in z vajami v ponedeljek, 2. oktobra 2023 (v skladu z urnikom). V prvi polovici oktobra 2023 bodo koordinatorji sklicali sestanke s študenti višjih letnikov. Točni termini bodo objavljeni naknadno med obvestili Referata.

Sestanki koordinatorjev s študenti, ki so vpisani na angleško izvedbo programov Računalništvo in informatika, Bioinformatika, Matematika, bodo potekali v okviru Orientacijskih dni UP za tuje študente (več informacij: https://welcome.upr.si/en/arrive/orientation).

Vsa nadaljnja obvestila glede urnika bodo objavljena med obvestili Referata na naslovu: https://www.famnit.upr.si/sl/obvestila (za posamezen študijski program). Vsem študentom svetujemo, da se prijavijo za prejemanje obvestil po e-pošti.

Referat za študente UP FAMNIT


petek, 22. september 2023 SENAT UP SPREJEL SKLEP, VEZANO NA POSLEDICE POPLAV IN PLAZOV

Po avgustovskih poplavah, ki so prizadele velik del Slovenije, je UP primarno vzpostavila politiko reševanja problematike študentov, ki so bili del posledic poplav, bodisi prizadeti bodisi vključeni v različne oblike pomoči po poplavah ter vzpostavila mehanizme pomoči pri opravljanju študijskih obveznosti v okviru prepoznanih opcij.

V začetku septembra pa je bil sprejet Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP; Ur. l. RS, št. 95/23, 2. 9. 2023), ki univerzi omogoča, da zaradi poplav in zemeljskih plazov v avgustu 2023, ki lahko vplivajo na izpolnjevanje študijskih obveznosti študentov:

  1. spremenijo pogoje za napredovanje po študijskem programu oziroma za ponavljanje letnika;
  2. omogočijo podaljšanje statusa študenta za tiste:
  • ki zaradi neposredno utrpele škode kot posledice poplav niso mogli redno in v roku opraviti svojih študijskih obveznosti,
  • ki so aktivno sodelovali pri odpravi posledic ujme, zaradi česar prav tako niso mogli redno in v roku opraviti svojih študijskih obveznosti.

Kot dokazilo šteje vse, kar izkazuje nezmožnost opravljanja študijskih obveznosti (npr. cenitev, zapisnik o prijavi škode pri zavarovalnici ali občini, odločba Centra za socialno delo o izredni socialni pomoči, potrdilo o intervenciji lokalnega gasilskega društva in podobno). 

Senat Univerze na Primorskem je tako na 42. redni seji (20. septembra 2023) sprejel sklep, ki ureja spremembe pogojev za napredovanja po študijskem programu oziroma za ponavljanje letnika glede na Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), v povzetku:

Skladno z ZIUOPZP se za vpis v študijskem letu 2023/2024 na posameznih študijskih programih UP spremenijo pogoji za napredovanje v višji letnik. Študijski programi so naslednji:

  • UP FHŠ (dodiplomski: Geografija, Komuniciranje in mediji, Medkulturno jezikovno posredovanje, Zgodovina, Geografija - dvopredmetni; magistrski: Kulturni študiji in antropologija);
  • UP FAMNIT (dodiplomski: Biopsihologija; magistrski: Biopsihologija, Trajnostno grajeno okolje, Psihologija);
  • UP FTŠ TURISITCA (dodiplomski: Management turističnih destinacij (redno/izredno), Management turističnih podjetij (izredno), Turizem; magistrski: Dediščinski turizem, Turizem; doktorski: Inovativni turizem);
  • UP FVZ (dodiplomski: Aplikativna kineziologija, Fizioterapija, Prehransko svetovanje – dietetika, Zdravstvena nega; magistrski: Aplikativna kineziologija, Dietetika, Zdravstvena nega; doktorski: Aplikativna kineziologija, Preventiva za zdravje);

UP PEF (dodiplomski: Pedagogika, Predšolska vzgoja, Razredni pouk, Socialna pedagogika, Vizualne umetnosti in oblikovanje; magistrski: Inkluzivna pedagogika, Andragogika, Socialna pedagogika, Zgodnje učenje; doktorski: Edukacijske vede, Zgodnje učenje in poučevanje).

Študenti UP, ki želijo koristiti navedeno pravico, v sistemu VIS/ŠIS oddajo prošnjo z dokazilom/i, ki izkazujejo nezmožnost opravljanja študijskih obveznosti zaradi poplav in zemeljskih plazov oziroma odprave posledic ujme.

O informacijah o prilagoditvah posameznih pogojev na zgoraj navedenih študijskih programih se obrnite na referat fakultete.


četrtek, 21. september 2023 Poučevanje računalništva in informatike v vrtcu in prvih štirih razredih osnovne šole: V okviru projekta B-RIN nas je obiskal prof. dr. Ivan Kalaš z Univerze Komenskega v Bratislavi

V okviru projekta B-RIN: razvoj temeljnih vsebin računalništva in informantike v vrtcih in osnovih šolah (od 1. do 5. razreda) nas je obiskal prof. dr. Ivan Kalaš z Univerze Komenskega v Bratislavi. Na celodnevni delavnici je včeraj, 20. 9. 2023, predstavil slovaške izkušnje pri poučevanju računalništva in informatike v vrtcu in osnovni šoli. Na Slovaškem je pouk računalništva in informatike obvezen predmet tako v osnovni kot tudi srednji šoli.

Pouk računalništva in informatike v OŠ in SŠ na Slovaškem poteka na osnovi vsebinsko opredeljenega in jasno razdelanega ter didaktično in digitalno podprtega gradiva "Računalništvo z Emilom", ki ga je zadnja desetletja razvijal in evalviral prof. Kalaš  s svojo raziskovalno ekipo. Gradiva, ki so doslej bila prevedena in prirejena že za sedem držav vsebujejo didaktične usmeritve za vzgojitelje in učitelje, delovne zvezke za otroke in učence ter temu prilagojeno programsko opremo. Na delavnici smo se seznanili s sistemom Emil in  si podrobneje ogledali gradiva za 3. in 4. razred osnovne šole. Slovaške izkušnje bodo predstavljale vsebinsko in izvedbeno, doslej na vsaj petsto šolah preizkušeno podlago, ki jo bomo pilotno uporabili tudi v izvedbi projekta B-RIN. V ta namen bomo prevedli in priredili obstoječa gradiva in ter jih pilotno izvedli v projekt vključenih izbranih slovenskih vrtcih in osnovnih šolah.

Na delavnici so sodelovali dr. Andrej Brodnik, dr. Rok Požar in dr. Nino Bašić z UP FAMNITdr. Sonja Čotar Konrad, dr. Andreja Klančar, dr. Maja Lebeničnik, dr. Blaž Simčič, dr. Sanela Hudavernik in dr. Karmen Drljić z UP PEF ter dr. Mirko Prosen in dr. Sabina Ličen z UP FVZ.

Prof. dr. Ivan Kalaš je profesor računalništvo na Univerzi Komenskega v Bratislavi, od leta 2013 pa gostujoči profesor na UCL Inštitutu za izobraževanje v Londonu. Poklicno se ukvarja z razvojem zgodnjega računalniškega izobraževanja in raziskavami na področju vpliva digitalnih tehnologij na učenje. Je soavtor več programskih okolij za otroke, med drugim Comenius Logo, Imagine Logo, Thomas the Clown in RNA (Revelation Natural Arts), ki jih je v mednarodnem okolju sprejelo na tisoče šol. Je tudi avtor ali soavtor več knjig in učbenikov, ki so bili izdani v več jezikih in državah v Evropi in drugod. Bil je aktiven pri številnih nacionalnih in mednarodnih političnih prizadevanjih in pobudah. Prof. Kalaš predstavlja Slovaško v Tehničnem odboru za izobraževanje IFIP. Od leta 2008 do 2013 je bil član mednarodnega svetovalnega odbora iniciative Microsoft Partners in Learning. Od leta 2014 do 2016 je bil član projekta UCL ScratchMaths, ki se je osredotočal na razvoj inovativnih programskih vsebin in ustrezne pedagogike za angleško govoreče učence, stare od 9 do 11 let.

Projekt B-RIN sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z Načrtom za okrevanje in odpornost v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente: Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5) za ukrep investicije E: Celovita transformacija (trajnost in odpornost) zelenega in digitalnega izobraževanja.

Univerza na Primorskem je vodilni partner projekta, vodja projekta je dr. Sonja Čotar Konrad z UP PEF.


sreda, 20. september 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Nuwana Tharange Attygalleja

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Improving interaction with radar-based gesture recognition when sensing through materials študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Nuwana Tharange Attygalleja.

Predstavitev bo potekala v petek, 29. 9. 2023 ob 13.00 preko Zoom povezave:                                           

https://upr-si.zoom.us/j/85150315452?pwd=SEFOMDY4cDhaQ1JVVDFEdzkxbFhIQT09
Meeting ID: 851 5031 5452
Passcode: 502765

Vljudno vabljeni!


torek, 19. september 2023 ODPRT KONGRES IASP

V torek, 19. septembra 2023, se je tudi uradno odprl 32. svetovni kongres Mednarodnega združenja za preprečevanje samomora (IASP), ki letos poteka v organizaciji Univerze na Primorskem – UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora. Pridobitev organizacije predstavlja čast in priznanje dosedanjemu delu centra.  

Osrednja tema letošnjega kongresa, ki ga gosti UP IAM SCRS, je "Moč združevanja". IASP kongres je večdisciplinarni in večsektorski dogodek, ki nudi priložnost za izmenjavo znanja ter lokalnih, nacionalnih in mednarodnih strategij za preprečevanje samomora. Na kongresu se bodo zbrali priznani strokovnjaki s področja raziskovanja in preprečevanja samomora, pa tudi drugi posamezniki, z lastno izkušnjo samomorilnega vedenja ali tisti, ki so izgubili bližnjega zaradi samomora, ter vsi, ki aktivno delujejo na področju preprečevanja samomorilnega vedenja.

Kongres, ki poteka pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije, dr. Nataše Pirc Musar, je z nagovorom odprl dr. Rory O'Connor, predsednik zveze IASP, ki je poudaril pomen kongresa za evropsko in mednarodno strokovno javnost. Na slovesnem odprtju so udeležence nagovorili še rektorica UP dr. Klavdija KutnarVesna Marinko iz Ministrstva za zdravje, Christian Poletti iz Občine Piran, dr. Alexandra Fleishmann iz World Health Organization in Leeann Sherman iz American Association of Suicidiology. Zaključni nagovor dr. Diega De Lea, ki je prisotne pozdravil v imenu Slovenskega centra za raziskovanje samomora, je poudaril pomen raziskovanja ter preučevanja tako samomora kot ustvarjanja novih oblik pomoči, podpore in izboljševanja duševnega zdravja.

Kongresa se je udeležilo prek 800 udeležencev iz več kot 80 držav sveta, predvsem iz Avstralije, Indije, ZDA, Velike Britanije, Indije, Maroka in Pakistana, ter seveda Slovenije. Na kongresu, ki bo potekal do petka bodo odpirali najširše teme preučevanja in preprečevanja samomora, zaključek pa bo v soboto, 23. septembra, predstavljal Dan povezovanja, namenjen lokalni skupnosti, saj je prenos dognanj v prakso tisti, ki lahko pomaga pri preprečevanju smrti zaradi samomora in pomaga v primerih žalovanja, pomoči bližnjim in vsem prizadetim. Dogodek je brezplačen.


ponedeljek, 18. september 2023 Dan povezovanja: za ljudi z izkušnjo samomorilnega vedenja, bližnje in žalujoče

   

V okviru 32. svetovnega kongresa Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP) bo v soboto, 23. 9. 2023 potekal Dan povezovanja: za ljudi z izkušnjo samomorilnega vedenja, bližnje in žalujoče.

Dogodek je namenjen širši javnosti, še posebej pa tudi posameznikom z izkušnjo, bližnjim, žalujočim in strokovni javnosti, s čimer želimo ozaveščati o samomorilnem vedenju, širiti sporočilo, da je stisko mogoče rešiti, ter nuditi oporo vsem, ki so zaradi samomora izgubili bližnjo osebo.

Na dogodku bodo udeleženci imeli priložnost biti slišani in videni, saj je ravno to pogosto potreba oseb v stiski in njihovih bližnjih, pa tudi oseb, ki so se s stisko soočala v preteklosti. Udeleženci bodo imeli možnost, da podelijo svoje izkušnje, ter se hkrati povežejo s posamezniki, s katerimi si delijo podobne zgodbe.

Dogodek bo nudil pester program aktivnosti, od krajšega predavanjaokroglih mizŽive knjižniceizkustvenih delavnic, do predstavitev organizacij, ki delujejo na področju duševnega zdravja.

Udeleženci bodo tako imeli možnost spoznati vire pomoči, ki so jim na voljo, organizacije s področja duševnega zdravja pa priložnost, da se še bolj povežejo v skupnih prizadevanjih za učinkovito naslavljanje stisk.

    

Kje bo dogodek potekal?

Dogodek se bo odvijal v Kongresnem centru Bernardin, ki se nahaja v Grand hotelu Bernardin, Portorož*****. Hotel se nahaja med Piranom in Portorožem, v mirnem okolju, z neposrednim pogledom na morje. Lokacija obljublja nepozabno doživetje čudovite sredozemske obale.

Grand hotel Bernardin
Obala 2
6320 Portorož-Portorose
Slovenija
T: +386 5 690 7000

Kdaj bo dogodek potekal?

Dogodek se bo odvijal v soboto, 23. septembra 2023, s pričetkom ob 9. uri.

Dan povezovanja je dogodek, ki poteka v sklopu 32. svetovnega kongres Mednarodne zvezo za preprečevanje samomora (IASP).

Kakšen je program dogodka?

Dogodek bo ponudil pester program. Vključeval bo vsebinsko bogata predavanja in okrogli mizi:

  • vabljeni na predavanje izr. prof. dr. Vite Poštuvan: Preprečevanje samomora in intervencije za žalujoče – spoznanja iz 32. kongresa Mednarodne zveze za preprečevanje samomora,
  • okroglo mizo Žalovanje po samomoru in podpora žalovanju, z govorci: Anjo Klančar in Nežo Vilhelm, z izkušnjama samomora bližnjih, Ivanom  Platovnjakom (duhovnim spremljevalcem žalujočih) in Tamaro Zemlič Radović (vodjo programa Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov pri Slovesnem društvu Hospic)
  • okroglo mizo Potrebe posameznikov v stiski in učinkovito naslavljanje le teh, z govorci: Tonetom Vrhovnikom Strako (Zveza organizacij pacientov Slovenije), Matejem Vinkom, dr. med. spec. javnega zdravja (NIJZ), mag. Bogdanom Dobnikom (OZARA Slovenija) in prof. dr. Vesno Švab, dr. med., spec. psihiater (soavtorico Nacionalnega programa duševnega zdravja, Šent – slovensko združenje za duševno Zdravje)

Tekom dogodka bo potekala tudi Živa knjižnica, kjer vas pričakujejo prav posebne vrste knjig – žive knjige. To so osebe, ki so danes tukaj, ker so se odločile, da želijo spregovoriti in z vami deliti del svoje življenjske zgodbe, ki je povezan z duševnim zdravjem in skrbjo zase. Vsaka od živih knjig ima svoj opis; med njimi boste našli naslenje tematike: preživela samomor v družini, obiskuje psihoterapijo, kot otrok je zbolela za obsesivno kompulzivno motnjo, preživel je poskus samomora, imela je motnje hranjenja, rada zahaja v gozd, svetovalka, ki dela z žalujočimi, psihoterapevt in mnoge druge. Žive knjige so na voljo za iskrene pogovore, ki trajajo do pol ure. Vabljeni, da jih prelistate spoštljivo in ljubeče.

V okviru dogodka pa se lahko pridružite tudi dvema izkustvenima delavnicama:

  • Blagodejna moč zvoka: Delavnico vodi Vesna Rečnik Šiško, ki že dvajset let igra na gonge in ostale holistične inštrumente ter raziskuje njihov vpliv na ljudi. Ima dolgoletne izkušnje pri delu z zvokom z žalujočimi otroki, s starostniki in z ljudmi z različnimi težavami ter vodi redne sprostitve in glasbene delavnice za otroke ter odrasle. Udeleženci delavnice bodo deležni sprostitve ob blagodejnih zvokih gonga, kristalne harfe, tibetanske posode in zvončkov z meditacijo Srca, ki je primerna za vsakogar. 
  • Čuječnost v vsakdanjem življenju: Na UP IAM Slovenskem centru za raziskovanje samomora že vrsto let izvajamo na čuječnosti osnovan Program NARA. Skozi delavnico želimo udeležencem predstaviti koncept čuječnosti, jih seznaniti s načeli te meditativne prakse ter jim omogočiti praktično izkušnjo čuječnosti, ki jo bodo lahko prenesli v vsakdanje življenje. Delavnico vodi asist. Nina Krohne. 

Ker bosta zaradi načina izvedbe delavnici namenjeni manjšemu številu oseb (do 15 oseb na posamezno delavnico), vas vabimo, da se na delavnici prijavite tako, da izpolnite prijavnico TUKAJ:

PRIJAVA NA DELAVNICE

Dogodek bo tudi priložnost, da različne organizacije s področja duševnega zdravja širši javnosti predstavijo svoje aktivnosti v obliki plakatov in bo hkrati predstavljal možnost mreženja posameznikov ter povezovanja različnih organizacij s področja.

Na dogodku se bodo predstavile organizacije, ki delujejo na področju duševnega zdravja: Zveza društev pacientov Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Posvet – Center za psihološko svetovanje, Zavod Vozim – Najdi.se, Hospic, Šent – Slovensko združenje za duševno Zdravje, Ozara Slovenije, Psihosocialna pomoč za kmete, Projekt Človek, UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora. 

Kako se prijaviti?

Vse oseba z izkušnjo samomorilnega vedenja, njihove družinske člane in prijatelje, žalujoče, ki so izgubili koga zaradi samomora, stokovnjake in organizacije s področja duševnega zdravja posameznik, kot tudi vse, ki jih tema zanima, vabimo, da se pridružijo dogodku.

Vsi prijavljeni udeleženci bodo prejeli Potrdilo o udeležbi.

Če se želite prijaviti, izpolnite prijavni obrazec, do katerega lahko dostopate s klikom na GUMB :

PRIJAVA NA DOGODEK 

Cena udeležbe na dogodku

Udeležba na dogodku je za udeležence brezplačna.

Ker je število mest na dogodku omejeno, vas prijazno prosimo, da nam, v kolikor ste se na dogodek prijavili in se ga ne boste uspeli udeležiti, to sporočite na iasp2023@upr.si in s tem mesto odstopite nekomu drugemu.

Kontakti

Za vsa dodatna vprašanja ali dileme so vam na voljo na iasp2023@upr.si.

Lahko pa nas tudi pokličete na +386 40 490 580.

   


petek, 15. september 2023 Kenny Štorgel, nov doktor znanosti

Danes, 15. 9. 2023, smo na Famnitu pozdravili še enega doktorja znanosti.

Kenny Štorgel, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Certain Graph-Theoretic Invariants and Decompositions: From Structure to Bounds and Algorithms; pod mentorstvom izr. prof. dr. Boruta Lužarja in somentorstvom prof. dr. Martina Milaniča.

Novemu doktorju znanosti iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje raziskovalne poti!  


petek, 15. september 2023 Vabljeni na ŠTART UP - spoznavni dogodek za vse študente UP

     

Dogodek poln športnih iger v organizaciji ŠportUP-ja, druženja, spoznavanja in prepletanja novih poznanstev med študenti UP, predstavitev društev iz lokalnega okolja in aktivnosti, ki so jih pripravile fakultete UP nas bodo zabavale vse do poznega popoldneva. 

  • Kdaj?:  7. 10. 2023, 10.00-17.00
  • Kje?: Obmorski park Žusterna, Koper  
  • Kaj?:  Spoznavanje - Druženje - Igre - Zabava  

PRIJAVI SE TUKAJ -


URNIK dogodka:

10.00  – Registracija na dogodek ob kateri prejmete zapestnico, kartonček z aktivnostmi in majico UP ter  uradni začetek prireditve.

10.00-13.00  – Zbiranje žigov aktivnosti na točkah fakultet UP in drugih društev/organizacij za srečelov UP ter športno-družabne aktivnosti v organizaciji ŠportUP

13.00  – Kosilo

14.00-17.00  – Zbiranje žigov aktivnosti na točkah fakultet UP in drugih društev/organizacij za srečelov UP ter športno-družabne aktivnosti v organizaciji ŠportUP

OSNOVNA NAVODILA

Na prizorišču bosta postavljena pitnika Rižanskega vodovoda, zato s seboj imejte bidon oz. flaško za hidracijo.

Za vse sodelujoče bo organizirano kosilo, vendar vas zaradi želje po trajnejšemu ravnanju (»zero waste«) spodbujamo, da s seboj prinesete pribor in globlji krožnik ali posodico.

Lokacija dogodka tudi letos omogoča neizmerne možnosti poležavanja na sončku, zato imejte v nahrbtniku ali torbi tudi kakšno kopalno brisačo ali piknik odejo.

Ob registraciji boste prejeli tudi kartonček, s katerim boste na različnih predstavitvenih točkah zbirali žige. Vsak študent bo za napolnjen kartonček sodeloval tudi v srečelovu z bogatimi nagradami, zato vas vabimo k aktivnem zbiranju in sodelovanju. Na prizorišče ni dovoljen vnos alkohola in drugih nedovoljenih substanc. Kršitelje bo obravnavala varnostna služba.

Vsi udeleženci smo soodgovorni za red in čistočo na prizorišču zato vas prosimo, da smeti odlagate na za to namenjena mesta.

Ne dvomimo, da bo dogodek odlična popotnica v novo študijsko leto tako za vas, kot za nas.

Se vidimo v soboto v Obmorskem parku Žusterna!

ŠtartUP lani 

             


>>> UPORABNE INFORMACIJE ZA USPEŠEN ŠTUDIJ <<< (klik na letak)

TUTORSTVO NA UP

Vsak začetek je težak, pa vendarle lažji, če nisi sam/a. Tutorji študenti in tutorji učitelji ti bomo pomagali pri iskanju informacij ter vključitvi v študentsko življenje. 

Če želiš svojega tutorja, nam piši na welcome@upr.si

NAMESTITEV

Študentski domovi UP ti bodo pomagali pri namestitvi. Tvoja vprašanja čakamo na info@sd.upr.si

ŠTIPENDIJSKI SKLAD

Smo edina javna slovenska univerza z lastnim štipendijskim skladom. namenjen je nagrajevanju najbolj obetavnih študentov in navezovanju stikov s potencialnimi delodajalci že v času študija. Te zanima? Poglej na našo  in nas pokliči. V Kariernem centru UP ti nudimo vso podporo.

ŠTUDENTSKI SVET UP

Študentski svet UP te vabi med svoje člane. Z nami boš skrbel za obštudijsko dogajanje in pomagal pri organizaciji različnih dogodkov. Več na upr.si

Letak "Informacije za nove študente" UP (.pdf, 1,8MB)


četrtek, 14. september 2023 Objavljen Erasmus+ razpis KA131 za sofinanciranje mobilnosti osebja z namenom poučevanja

Z veseljem naznanjamo, da je bil 11. septembra 2023 objavljen razpis Erasmus+ KA131 za sofinanciranje mobilnosti osebja z namenom poučevanja.

Razpis ponuja udeležencem priložnost, da izvedejo mobilnost v programskih državah, ki so: vse države članice EU, Liechtenstein, Turčija, Srbija, Republika Severna Makedonija, Norveška in Islandija. Mobilnost se lahko izvaja na visokošolskih institucijah, s katerimi ima UP ali IP FAMNIT sklenjen bilateralni sporazum.

Rok za prijavo na mobilnost je 25. september 2023.

Podrobnejše informacije o trajanju mobilnosti, pogojih mobilnosti, možnostih sofinanciranja ter postopkih prijave, so dostopni v razpisu, kot tudi na UP spletni strani in FAMNIT spletni strani.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo na elektronskem naslovu  international@famnit.upr.si.


četrtek, 14. september 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Katje Žagar

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom A human-centric approach to assess and improve comfort in buildings based on occupants’ responses and use of artificial intelligence, študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Katje Žagar.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 25. 9. 2023 ob 11.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Tilia.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 14. september 2023 Študenti UP Famnit že tretjič z uspešno izvedbo Biološko-psihološke študentske konference

Tretja izvedba Biološko-psihološke študentske konference je potekala na UP FAMNIT ta konec tedna, 14. - 16. septembra 2023.

Konferenca je bila razdeljena na dva modula, psihološkega in biološkega, ki sta potekala vzporedno. Prijavljeni so predstavljali prispevke s področja biologije in psihologije. Pri organizaciji dogodka so sodelovali študentje UP FAMNIT v sklopu Društva študentov biopsihologije, strokovno komisijo pa so sestavljali raziskovalci naše fakultete: dr. Alenka Baruca Arbeiter in dr. Matjaž Hladnik z Oddelka za aplikativno naravoslovje, dr. Peter Glasnović, dr. Vladimir ivović in dr. Felicita Urzi z Oddelka za biodiverziteto, Katarina Kocbek, dr. Vlasta Novak Zabukovec, dr. Vesna Jug in dr. Tina Tinkara Peternelj z Oddelka za psihologijo ter dr. Dean Lipovac z InnoRenew CoE in Inštituta Andrej Marušič.

Program so obogatila predavanja štirih vabljenih predavateljev:

  • dr. Urška Battelino s predavanjem PSIHOANALITIČNO DELO Z METAFORO PRI OKM,
  • dr. Jurij Dolenšek s predavanjem MIŠJI MODEL SLADKORNE BOLEZNI TIPA 2 IN REMISIJA PO KRATKOTRAJNI KALORIČNI RESTRIKCIJI,
  • dr. Dean Lipovac s predavanjem GRAJENO OKOLJE, KI UPOŠTEVA POTREBE LJUDI in
  • dr. Borut Toškan s predavanjem ONKRAJ GOLE BIOLOGIJE. NA SLEDI VLOGE KONJA V OBREDJIH STAREJŠEŽELEZNODOBNIH SKUPNOSTI JUGOVZHODNOALPSKEGA PROSTORA.

Zbornik povzetkov 3. Biološko-psihološke študentske konference je že objavljen in dostopen tukaj.

Študentje se za podporo zahvaljujejo UP FAMNIT, znotraj fakultete pa še posebej Oddelku za psihologijo in Študentskemu svetu. Podporo so jim izkazali tudi Marjetica Koper, Luka Koper in GOLD ISTRA TARTUFI.


četrtek, 14. september 2023 Raziskovalci iz 6 držav delili dognanja o entomologiji

V Izoli je v prostorih objekta Livade 1.0 med 15. in 16. septembrom potekal 6. Slovenski entomološki simpozij z mednarodno udeležbo, ki je združil 63 udeležencev iz šestih držav – ob Sloveniji še iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nizozemske in Rusije.  

Organizirali so ga entomologi Oddelka za biodiverziteto UP Famnit in Slovensko entomološko društvo Štefana Michiellija - znanstveno in strokovno združenje članov, ki se ukvarjajo z entomologijo, vedo o žuželkah. Na simpoziju so izmenjevali zanimiva dognanja, dosežke, rezultate in vizije z različnih področij entomologije: taksonomije in filogenije žuželk, gozdarske in agronomske entomologije, varstvene entomologije, diverzitete žuželk ter entomološke metodologije.

»Srečanje smo prvič organizirali entomologi Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT v sodelovanju s Slovenskim entomološkim društvom Štefana Michielija. Ob tej priložnosti se organizatorji iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in čast ob predaji štafete. Iskrena hvala organizatorjem prejšnje izvedbe tega dogodka s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, prav tako članom strokovnega odbora za pomoč pri načrtovanju in izvedbi simpozija. Organizacija dogodka ne bi bila možna brez finančne podpore UP FAMNIT, za kar smo izjemno hvaležni. Hvala tudi vsem avtorjem, ki so s svojimi prispevki doprinesli pomemben del k oblikovanju vsebinske podobe simpozija,« so povzeli organizatorji. Prav tako so napovedali naslednjo izvedbo simpozija, ki bo znova potekala na naši fakulteti»Simpozij je odlična priložnost za srečanje s kolegi, izmenjavo mnenj, nadaljevanje obstoječih in sklepanje novih sodelovanj. Veselimo se, da bo naslednje srečanje, torej 7. slovenski entomološki simpozij z mednarodno udeležbo ponovno pri nas leta 2025.«

Knjiga povzetkov, ki zajema tako objave kot posterje in druge vsebine, je izšla pri Založbi UP in je v elektronski obliki dostopna na povezavi.

  


četrtek, 14. september 2023 Konferenca na Bledu in obeležje 150. obletnice rojstva očeta slovenske matematike

Konferenca slovenskih matematikov, na katero se je zbralo okoli 80 udeležencev, je potekala 15. in 16. septembra 2023 v Festivalni dvorani na Bledu. Dogodek je organiziral Odbor za matematiko pri DMFA s soorganizatorji UP FAMNIT, Fakulteto za matematiko in fziko Univerze v Ljubljani in podjetjem Abelium ter pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

S konferenco smo obeležili tudi 150. obletnico rojstva očeta slovenske matematike, Josipa Plemlja, ki mu je bil posvečen prvi del konference,  ko so o Plemlju in njegovi zapuščini predavali:

  • doc. dr. Boštjan Kuzman s predavanjem "Profesor Josip Plemelj - življenjska zgodba izjemnega človeka",
  • upok. prof. dr. Milan Hladnik s predavanjem "Profesor Plemelj in reševanje Hilbertovega 21. problema" in
  • izr. prof. dr. Željko Oset s predavanjem "Intelektualna mreža akad. dr. Josipa Plemlja".

Udeležence konference so ob začetku minisimpozija o Plemlju nagovorili prof. dr.  Peter Štih, predsednik SAZU, prof. dr. Gregor Majdič, rektor UL, in g. Anton Mežan, blejski župan.

raziskovalno aplikativnem delu so bili predstavljeni najpomembnejši dosežki slovenske matematike zadnjih let in hkrati raziskovalno delo uspešnih raziskovalcev mlajše generacije. Poleg tega je bil eden izmed ciljev srečanja tudi predstavitev dosežkov na različnih področjih matematike, tudi aplikativne. Pedagoški del pa je zajel predstavitev strokovnih tematik na temo poučevanja matematike in fizike. Na raziskovalno aplikativni sekciji je bilo 16, na pedagoški pa 17 prispevkov.

Konference so se udeležili tudi doc. dr. Nino Bašić, doc. dr. Karla Ferjančič, doc. dr. Nastja Cepak, prof. dr. Štefko Miklavič in prof. dr. Vito Vitrih, raziskovalci UP IAM in UP FAMNIT z Oddelka za matematiko in Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije.

Prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku.


Prof. dr. Štefko Miklavič, doc. dr.
Karla Ferjančič, prof. dr. Vito Vitrih, doc. dr. Nastja Cepak in doc. dr. Nino Bašić (z leve proti desni)


sreda, 13. september 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Filipa Majstorovića

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Free Volume Studies of Lignocellulosic Cell Wall Polymers študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Filipa Majstorovića.

Predstavitev bo potekala v četrtek, 28. 9. 2023 ob 16.00 preko povezave:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_MWQ1Mjk1NmMtYmE1NC00ZTc4LWJhMmEtZDBlN2U3YWNiYmRj%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22f930300c-c97d-4019-be03-add650a171c4%22%2c%22Oid%22%3a%224fd02270-c5aa-46f2-bd44-f6f2ad317b4e%22%7d

Vljudno vabljeni!


torek, 12. september 2023 Zagovor doktorske disertacije študenta Kennyja Štorgla

Kenny Štorgel, študent doktorskega študijskega programa Matematične znanosti na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Certain Graph-Theoretic Invariants and Decompositions: From Structure to Bounds and Algorithms; pod mentorstvom izr. prof. dr. Boruta Lužarja in somentorstvom prof. dr. Martina Milaniča.

Zagovor bo potekal v petek, 15. 9. 2023 ob 14. uri v predavalnici Famnit-VP1. Zagovor bo možno spremljati tudi preko zoom povezave: https://upr-si.zoom.us/my/fam.vp1?pwd=Q1o0b3RnS2dVT1Z4c2ZRbkk4K25YQT09

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP.

Vljudno vabljeni!


torek, 12. september 2023 29. slovenski festival znanosti Vesolje-Zemlja-Ljudje

Potekal bo med 26. in 28. septembrom v Ljubljani in Kopru z mednarodno udeležbo.
Festival organizirata Slovenska znanstvena fundacija (SZF) ter Univerza na Primorskem.
Častni pokrovitelj je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič.

Organizatorji prireditve želijo udeležence festivala spodbuditi k razmišljanju o povezanosti človeka in vesolja čez znanost.

Slovenski festival znanosti bo s pomočjo naravoslovnih in humanističnih eksperimentov, šovov, delavnic, predavanj, pogovorov, razstav in terenskih ogledov bo predstavil,  kaj vse predstavil povezanost ljudi narave ter kako naša ravnanja vplivajo na planet na katerem živimo.

V Ljubljani se bo festival odvil v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na naši univerzi bodo festivalski dogodki potekali na dveh lokacijah, in sicer v prostorih Fakultete za humanistične študije in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. 

Celoten program festivala -

Lokacija: učilnica UP FHŠ

Delavnica za učence in dijake: Zemlja in ljudje - znanost iz kovčka

Termin izvedbe:

  • 26., 27., 28.9. – 10:00-11:00 (vodi Andrej Preložnik)
  • 26., 27.9. – 13:00 – 15:00 (vodita prof. dr. Irena Lazar in doc. dr. Zrinka Mileusnić)

Izvajalci: prof. dr. Irena Lazar, doc. dr. Zrinka Mileusnić, Andrej Preložnik

Delavnica Zemlja in ljudje: znanost iz kovčka vsebuje različne teme iz življenja v antiki, ki izhajajo iz kopij arheoloških predmetov shranjenih v interpretacijskih kovčkih. Otroci imajo možnost vzeti v roke predmete, ki so navadno nedostopni ter shranjeni v vitrinah za steklom, in si jih pobliže ogledati. Ob tem spoznavajo teme iz življenja v preteklosti – pisava in njen razvoj, medicina in higiena pri Rimljanih, prehrana in prehrambne navade, trgovina ipd.

Ob tem jim seveda razložimo, kako arheolog prepoznava in časovno umešča najdene predmete, kako iz tega spoznavamo življenje v preteklosti, kaj predmeti pomenijo in zakaj so pomembne zemeljske plasti v teku arheoloških izkopavanj in kako jim pri tem pomagajo najdbe rimskih novcev.

Sledi predstavitev sodobnih nedestruktivnih arheometričnih analiz posameznih materialov in kakšne odgovore nam lahko prinesejo. Delavnica omogoči izkustveni sprehod skozi vidno in nevidno arheološko dediščino; tako seznani otroke s sodobnimi metodami dela arheologa ter pomenom varovanja, spoznavanja in izobraževanja o naši dediščine in pomenom državljanske znanosti.


Lokacija: učilnica UP FHŠ

Delavnica za učence in dijake: : Zemlja in ljudje: Vidna in nevidna arheološka dediščina

Termin izvedbe: 26. in 27. – 09:00-15:00 (število izvedb se prilagodi številu prijav – šole se dogovorijo, katera ura jim ustreza, 1 delavnica traja do 60 minut), delavnico vodita izr. prof. dr. Boris Kavur in izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Izvajalca: izr. prof. dr. Boris Kavur in izr. prof. dr. Martina Blečić Kavur

Delavnica Zemlja in ljudje: vidna in nevidna arheološka dediščina je razdeljena na dve temi Keramika – proizvodnja in arheologija ter Baker – metalurgija in arheologija, ki na zanimiv in zabaven način predstavita izbrano arheološko dediščino od osnovnega pridobivanja surovin (iz zemlje) do človekove kreativne in inovativne izdelave posameznih predmetov v preteklosti. Sledi predstavitev arheoloških metod obdelave in predvsem sodobnih nedestruktivnih kemijskih analiz posameznih materialov. Nato se predstavlja digitalizacija in izdelava rekonstrukcij ter različnih replik. Multimedijske predstavitve (prezentacije, predogledi filmov in digitaliziranih predmetov v različnih formatih) temeljijo na raznovrstnih vsebinah z inovativnimi pristopi, z možnostjo preizkušnje različnih naprav in neposrednega taktilnega stika z predmeti slovenske in replikami svetovne arheološke dediščine (npr. Willendorfska Venera). S tem omogočimo izkustveni sprehod skozi vidno in nevidno arheološko dediščino ter seznanimo otroke z delom arheologa.


Lokacija: Livade 1.0, Izola

Delavnica za učence 3. triade devetletke, vabljeni tudi učitelji.: Fantastične živali in kje jih posneti

Termin izvedbe: 26. in 27. september,  11.00 - 13.00 ure (delavnica traja eno uro)

Raziskovalca: Luka Duniš, Minja Krstić

Učenci in učitelji iz osnovnih in srednjih šol bodo imeli priložnost sodelovati v iskanju zaklada, imenovanem "Fantastične živali in kje jih posneti", kjer se bodo otroci naučili, kako pridobivati in uporabljati podatke o prostoživečih živali. Predstavljena bo tudi znanstvena aplikacija SRNA, razvita v sklopu projekta Step Change, ki je namenjana zbiranju podatkov o prostoživečih živali. Med aktivnostmi delavnice se bodo učenci seznanili z načeli državljanske znanosti ter se naučili, kako zapisovati podatke o prisotnosti prostoživečih živali z uporabo aplikacije SRNA in kako uporabiti fotopasti za spremljanje divjih živali.


Lokacija: Livade 1.0, Izola

Delavnica za učence 3. triade devetletke, vabljeni tudi učitelji: Detektiv divjih živali: razkrinkanje nevidnih divjih živali v našem okolju

Termin izvedbe: 26. in 27. september,  9.00 - 11.00 ure (delavnica traja eno uro)

Raziskovalka:  Aja Bončina, asistenka

V sklopu aktivnosti "Detektiv divjih živali: razkritje nevidnih divjih živali okoli vas" bo učencem in učiteljem predstavljeni inovativni pristopi za spremljanje biotske raznovrstnosti, ki izvajamo s pomočjo sodobnih, genetskih metod. Te omogočajo razumevanje in raziskovanje številnih lastnosti živali (s čim se prehranjujejo, v kakšnem okolju živijo, ali so v naravi njihove populacije stabilne, v kakšni meri so odporne na bolezni, kako identificiramo celotno biotsko raznovrstnosti samo v eni reakciji, idr.). Učenci in učitelji se bodo naučili tudi osnove raziskovanja na terenu, oz. kako lahko iz okolja (okoljska DNK) ali živali (npr. nabiranje dlak, iztrebkov, ostalih sledi živali), pridobimo ustrezne genetske vzorce, ki omogočajo pridobivanje številnih podatkov, pomembnih za varovanje, upravljanje in razumevanje lastnosti živali.


ponedeljek, 11. september 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Nevene Pivač / Invitation to the public presentation of the topic of the doctoral dissertation of Nevena Pivač

Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Nevene Pivač

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Structure and algorithms for graph classes: new results on minimal separators and independent sets študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Matematične znanosti Nevene Pivač.

Predstavitev bo potekala v sredo, 20. 9. 2023 ob 15.00 v predavalnici Famnit-VP1.

Vljudno vabljeni!

 

Presentation of the topic of the doctoral dissertation – Nevena Pivač

We invite you to the presentation of the topic of the doctoral dissertation Structure and algorithms for graph classes: new results on minimal separators and independent sets of the student Nevena Pivač, enrolled in the doctoral study programme Mathematical Sciences.

The presentation will take place on Wednesday, 20 September 2023 at 15.00 in the classroom FAMNIT-VP1.

Cordially invited!


petek, 8. september 2023 UP FAMNIT del čezmejnega projekta, ki krepi čezmejne vezi za ohranjanje in obnavljanje območij Natura 2000 v širšem obmejnem prostoru


Ljubljana, 7. september 2023 - S septembrom 2023 se je začel čezmejni projekt E-NAT2CARE, katerega glavni cilj je ohranjati in obnavljati visoko stopnjo biotske raznovrstnosti in bogastvo ekosistemov, od Alp do kraške pokrajine, na območju pokrajine Veneto in Furlanije-Julijske krajine in Zahodne Slovenije.


Foto: D. Tome

Projekt E-NAT2CARE je nadaljevanje odličnih rezultatov projekta NAT2CARE iz preteklega programskega obdobja Interreg Italia-Slovenija 2014-2020, ki je  pokazal, da čezmejna območja potrebujejo usklajeno upravljanje, da bi zaustavili upad biotske raznovrstnosti in slabšanje stopnje ohranjenosti habitatov ter vrst. Gozdovi, ki jih sestavljajo stara drevesa z dupli in vsebujejo večje količine odmrle lesne mase, sodijo med najbolj raznovrstne ekosisteme. Zagotavljajo preživetje mnogim rastlinskim in živalskim vrstam, imajo pomembno ekonomsko vrednost, izobraževalno in estetsko vlogo ter prispevajo k blaženju podnebnih sprememb. Taki gozdovi so zaradi sečnje, podnebnih sprememb in nepredvidljivih ter silovitih naravnih dogodkov, kot so požari in poplave, tudi na območju Alp in Krasa, močno ogroženi. S tem so ogrožene tudi številne vrste, ki tak gozd potrebujejo za preživetje. Po drugi strani se kažejo vse večje potrebe po trajnostnem upravljanju z vodnimi viri.

Specifični cilji projekta E-NAT2CARE so:
 

  • Vzpostaviti inovativne, skupne čezmejne pristope monitoringa indikatorskih skupin živali, na odmrl les vezanih žuželk in sov, ki so dobri pokazatelji stanja ohranjenosti gozdov. Ti pristopi bodo omogočali usklajeno zbiranje pomembnih informacij o biologiji, ekologiji in razširjenosti ter ogroženosti ciljnih vrst in habitatov na čezmejnem območju. Tako pridobljene informacije so ključne za oblikovanje, izvedbo in spremljanje učinkovitosti varstvenih ukrepov, ter za določanje smernic in naravovarstvenih prioritet na zavarovanih območjih in širše.
  • Okrepiti zavedanje skupnosti o ekosistemskih storitvah. To bomo dosegli z oblikovanjem atlasa ekosistemov in ekosistemskih storitev na območju Krasa ter razvili sistem za vrednotenje ekosistemskih storitev in orodij za opredelitev ekonomskega zneska za oblikovanje sheme plačila za ekosistemske storitve, s poudarkom na vodah.
  • Krepiti sodelovanje med znanostjo in družbo, na lokalnem in regionalnem nivoju z namenom razkriti izjemno biotsko raznolikost širšega čezmejnega prostora, krepiti  razumevanje biotske raznolikosti in ekosistemskih storitev, njihove vpetosti v načrtovanje in izvedbo naravovarstvenih ukrepov s poudarkom na zavarovanih območjih. 


Foto: A. Žunič Kosi, D. Tome, M. Di Lenardo

Partnerji projekta, ki bo trajal do 2025 so: Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) (vodilni partner projekta), Parco Naturale regionale delle Prealpi Giulie (PNPG), Park Škocjanske jame (PŠJ), Università degli Studi di Udine - Dipartimento di Scienze Agroalimentari, Ambientali e Animali  (UNIUD) ter Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT).

Več o projektu si lahko preberete na povezavi: https://www.ita-slo.eu/en/e-nat2care

Kontakt: odgovorna oseba projekta, tel, email: dr. Alenka Žunič Kosi, +386 59 232 774, alenka.zunic-kosi@nib.si.


petek, 1. september 2023 MESEČNI MATEMATIČNI IZZIV

Famnitovi matematični izzivi  so namenjeni vsem dijakom, da se preizkusijo v reševanju matematičnih nalog. Sodelujoči bodo razdeljeni v dve kategoriji: 1. in 2. letnik ter 3. in 4. letnik.

Vsak mesec bomo najboljše ocenjeno rešitev v vsaki kategoriji nagradili. Dijaki bodo lahko izbrali med praktično nagrado ali obiskom Matematičnega dneva na Famnit-u.

S Famnitovimi matematičnimi ugankami se bodo dijaki lahko zabavali od septembra 2023 do januarja 2024.

SEPTEMBRSKI IZZIV JE DOSTOPEN TUKAJ: https://forms.gle/QEz57Nq3ZoGhw4Cm6

PRENOS PLAKATA