Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 15. maj 2023 OHRANJANJE KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI NA KMETIJAH

PREDSTAVITEV ZA KMETOVALCE: OHRANJANJE KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI NA KMETIJAH

V nedeljo, 14. maja 2023, je v sklopu projekta Zelena, digitalna in vključujoča UP v sodelovanju z UP FAMNIT potekala predstavitev novega priročnika za kmetovalce Ohranjanje krajinskih značilnosti na kmetijah – smernice in obstoječi finančni mehanizmi.

    

V objektu Livade 1.0 so se zbrali kmetovalci in upravljavci kmetij, ki se nahajajo na območjih ohranjanja narave, ter kmetij, ki si prizadevajo za boljše, trajnostno upravljanje in izvajanje kmetijskih praks z namenom ohranjanja in izboljšanja stanja biotske raznovrstnosti, pridružili pa so se nam seveda še ostali, ki jih zanimajo tovrstne tematike.

Uvodoma je obiskovalce nagovorila prof. dr. Elena Bužan, nadalje pa so prisluhnili predstavitvi asist. Aje Bončina, in sicer nam je predstavila priročnik za kmetije Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini – finančni mehanizmi in smernice za ohranjanje, ki vsebuje slikovni pregled krajinskih značilnosti, ki so pomembne za ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini, in enostaven pregled finančnih mehanizmov, povezanih z vsako posamezno krajinsko značilnostjo. Priročnik je namreč zasnovan tako, da kmetovalcem olajša iskanje informacij o obstoječih možnostih financiranja (npr. subvencijah), saj zagotavlja enostaven pregled finančnih mehanizmov, ki se nanašajo na ohranjanje krajinskih značilnosti, skupaj s pogoji za njihovo pridobitev, opisi in navedbo kontaktov, pomembnih za postopek prijave.

    

V drugem delu srečanja so prisluhnili predstavitvi dr. Alenke Baruca Arbeiter z naslovom Vključevanje tradicionalnih/avtohtonih sort rastlin in pasem živali v ponudbo turističnih kmetij, na kateri smo govorili o pridelavi avtohtonih/tradicionalnih rastlinskih vrst/sort (sadne vrste, zelišča, zelenjadnice) ter ponudbi le-teh v gastronomiji, nadalje pa še o vzreji avtohtonih/tradicionalnih živalskih pasem in njihovo vključevanje v turistično ponudbo. Spoznali so, da rastlinska biotska raznovrstnost poveča pestrost pridelave, pripomore k ohranjanju izgleda krajine, ravnovesja v naravi in kulturne dediščine, nenazadnje pa bogati samo ponudbo na turističnih kmetijah.

   

   

Po končanih predstavitvah so se udeleženci odpravili na ogled raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, kjer so spoznali same arhitekturne značilnosti in posebnosti stavbe, prav tako pa so si ogledali še laboratorije in raziskovalne prostore inštituta ter spoznali vsebine, s katerimi se tamkajšnji raziskovalci ukvarjajo. Po končanih predstavitvah pa je sledil še brezplačen voden ogled Akvarija Piran ter predstavitev Centra znanosti UP.

  

Dogodek je organiziran v sklopu Razvoja vsebin zelenega prehoda v okviru Centra znanosti UP, aktivnosti projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki obsega tri pilotne projekte, osredotočene na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen, odporen prehod v Družbo 5.0. Cilj pilotnih projektov je opremiti študente s kompetencami za zelen in digitalen prehod v Družbo 5.0.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.