Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 26. maj 2023 Nadvse uspešna konferenca TRIPLE i in Suicidology 2023

V okviru Inštituta Andrej Marušič, Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM SCSR) je bila letos izpeljana že 14. edicija konference TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji. Dvodnevni dogodek je potekal virtualno od 23. – 24. maja 2023, in sicer v spletnem okolju Zoom, kar je omogočilo udeležbo poslušateljem iz najrazličnejših okolij, ki se klasične oblike konference morda ne bi mogli udeležiti, zaradi finančnih ali časovnih omejitev.

Predavanja mednarodno priznanih strokovnjakov s področja suicidologije dr. Karla Andriessena, dr. Vite Poštuvan, dr. Williama Feigelmana, dr. Sally Spencer-Thomas, dr. Yossija Levi-Belaza, dr. Alexandre Pitman in dr. Diega De Lea je spremljalo kar 310 udeležencev iz 38 držav.

Vsem udeležencem konference so z nagovorom izrazili dobrodošlico prof. dr. Diego De Leo, predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora in izr. prof. dr. Vita Poštuvan, namestnica predstojnika ter prof. dr. Vito Vitrih, direktor inštituta.

Z letošnjo konferenco so želeli udeležencem približati doživljanje žalujočih in skupaj poiskati učinkovite načine pomoči in podpore. Razširili so zavedanje, kako vseprisotna je tragičnost samomora, saj se ne dotika le tistih, ki samomorilno stisko doživljajo, ampak tudi vseh tistih, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega oz. osebo, s katero so bili tako ali drugače povezani. Raziskave kažejo, da se vsak samomor dotakne okoli 135 ljudi in številni med njimi so globoko prizadeti.

Vabimo vas k ogledu spletnega portala www.zivziv.si, kjer o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in ljudje z osebnimi izkušnjami.