Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 25. maj 2023 UP FAMNIT obiskala Prof. Victoria Gould - predsednica etične komisije pri Evropskem matematičnem združenju

V četrtek 25. maja, je na UP FAMNIT potekalo predavanje Prof. Victorie Gould,predsednice etične komisije pri Evropskem matematičnem združenju, z Univerze York. V sklopu predavanja z naslovom Ethics in Science – what about Mathematics? Raising awareness je profesorica Gould izpostavila tematiko etike v znanosti s poudarkom na matematiki, ki postaja vedno pomembnejša v našem vsakdanjem življenju, vendar ostaja premalo poudarjena.

    

O predavanju:

Pri skoraj vsakem raziskovalnem prizadevanju se razprava o etiki običajno deli v dve kategoriji, in sicer v znanstveno prakso in etiko akademikov pri njihovem lastnem ravnanju - objav in diseminaciji njihovih del. Številne univerze imajo pri tem zelo dobro premišljena pravila in usposabljanja za svoje študente in osebja.

V četrtkovem predavanju je predavateljica izpostavila etiko v matematiki, saj svet postopoma spoznava, da je ta prisotna skoraj na vseh področjih našega življenja. Žal pa je ta v veliki večini izpuščena pri razpravah o etičnih vprašanjih, okvirji za usposabljanje študentov matematike pa so zato pogosto pomanjkljivi. 

Predavateljica v odboru deluje že od leta 2018, kar ji je odprlo oči za določena vprašanja in rešitve pri reševanju omenjene problematike, ki jo je pojasnila na četrtkovem predavanju.