Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 15. junij 2023 Raziskovalci z Oddelka za biodiverziteto obiskali inštitut Nina na Norveškem: Izmenjava znanj in praks za učinkovitejše prihodnje obvladovanje okoljskih izzivov

Raziskovalci z Oddelka za biodiverziteto so v okviru projekta ReNature ob koncu maja obiskali ugledni Inštitut NINA (Norsk institutt for naturforskning - Norwegian Institute for Nature Research) v slikovitem mestu Trondheim na Norveškem. Norveški inštitut (NINA) namreč velja za vodilno institucijo v Norveški za uporabno ekološko raziskovanje s širokim strokovnim znanjem na področju genetike, populacij, vrst, na ravni ekosistemov in krajine, v kopenskih, sladkovodnih in obalnih morskih okoljih.

     

Raziskovalni obisk je potekal med 30. majem in 1. junijem, v sklopu katerega so si Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT skupaj z gostitelji in ostalimi slovenskimi partnerji (Regijski park Škocjanske jame, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Veterinarska fakulteta UL) ogledali različne projekte renaturacije mokrišč, predvsem pa so se posvetili izjemno pomembnim šotnim barjem. 

    

Ekipa je bila navdušena nad možnostjo spoznavanja in izmenjave znanja z izkušenimi norveškimi raziskovalci ter priča edinstvenim prizadevanjem za ohranjanje in obnovitev mokrišč. Skozi terensko delo so se poučili o najnovejših metodah in tehnikah, ki se uporabljajo pri renaturaciji, ter spoznali pomen teh ekosistemov za ohranjanje biodiverzitete.  

    

Kočni izkupiček obiska pa je prinesel izmenjavo novih idej in najboljših praks. Takšne vrste mednarodnih sodelovanj so namreč ključna za učinkovitejše prihodnje obvladovanje okoljskih izzivov in tudi trajnostno prihodnost.