Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 23. november 2023 Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT na srečanju Botaničnega društva Slovenije

Botanično društvo Slovenije že od leta 2011 na vsakoletnem srečanju obeležuje Wraberjev dan. V soboto, 11. 11. 2023, so tradicionalno jesensko srečanje gostili na raziskovalni postaji Barje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.  

     

V uvodnem delu sta udeležence pozdravila predsednik Botaničnega društva Slovenije, Andrej Podobnik in predstojnik Biološkega inštituta ZRC SAZU Urban Šilc

Tradicionalno se je srečanja udeležil tudi Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT, kjer je doc. dr. Živa Fišer izvedla predavanje z naslovom 'Invazivna rumena zajčja deteljica (Oxalis pes-caprae): smo priča hitri evoluciji reproduktivne strategije po vnosu v novo okolje?', doc. dr. Katarina Šoln pa je predstavila štiri otroške slikanice, ki so jih avtorice iz štirih dežel (Slovenija, Italija, Češka, Bližnji vzhod) napisale in ilustrirale same, vse pa se nanašajo bodisi na ogrožene ali kako drugače zanimive rastline.

V sklopu Wraberjevega dneva je doc. dr. Peter Glasnović poročal tudi o rezultatih proučevanja morfološke in molekularne raznolikosti bodičnika (Drypis spinosa), ki ne podpirajo razlikovanja dveh njegovih podvrst, Nina Lončarević pa je spregovorila o ogroženi vaskularni flori Evrope ter preliminarnih rezultatih pregleda evropskih nacionalnih rdečih seznamov.

Wraberjevi dnevi so bili poimenovali po slovenskem botaniku Tonetu Wraberju, častnemu članu Botaničnega društva Slovenije.