Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 7. julij 2023 Na ponedeljkovem RIN seminarju prof. dr. Daniel Le Roux z Univerze Stellenbosch iz Južne Afrike

V ponedeljek, 19. junija je v sklopu ponedeljkovega RIN seminarja predaval gostujoči profesor Daniel Le Roux z Univerze Stellenbosch, Južna Afrika, ki je do 23. 6. 2023 v sklopu Erasmus izmenjave gostoval pri izr. prof. dr. Matjažu Kljunu z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT.

Profesor Le Roux je na Univerzi Stellenbosch v Južni Afriki vodja raziskovalne skupine za kognicijo in tehnologijo.  Njegovo raziskovalno področje pa obravnava razsežnosti interakcije med človekom in tehnologijo s poudarkom na kognitivnih in vedenjskih procesih - s katerimi ljudje tehnologijo sprejemajo in se ji prilagajajo tako individualno kot kolektivno - in kako slednje vpliva na posameznikovo učinkovitost in počutje. 

V sklopu ponedeljkovega seminarja z naslovom “Digital Distraction, Online Vigilance and the Goldfish Hypothesis: Making sense of the impacts of technology on attention” je predavatelj predstavil tako imenovano medijsko ekologijo, za katero je značilna vseprisotnost mobilnih računalniških naprav, ki ponujajo hitro rastočo paleto spletnih izkušenj. Nekatere študije pa opozarjajo, da tehnologija neposredno vpliva k zmanjševanju naše pozornosti, kar je skozi empirični pregled stanja predstavil tudi predavatelj in se usmeril tako na kratkoročne in dolgoročne učinke tehnologije na kognitivni nadzor.