Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. marec 2023 Dr. Živa Fišer v sklopu projekta - Dan sajenja medovitih rastlin, izpostavila pomen divjih opraševalcev

V lanskem letu so slovenski čebelarji izdali pobudo za projekt Dan sajenja medovitih rastlin, ki sta ga podprla tudi avto Krka in Rotary Slovenia and North Macedonia. V letošnji izvedbi so posebno pozornost namenili tudi divjim opraševalcem, s tem namenom so v osrednji del srečanja povabili dr. Živo Fišer z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT). Predavateljica je skozi predavanje izpostavila pomen žuželk, ki skrbijo za opraševanje in tudi našo vlogo pri tem, da jim zagotovimo varno in ustrezno bivalno okolje. 

Partnerji projekta so pri tem vzpodbudili šole k ohranjanju biotske raznovrstnosti, ter jim poklonili hotel za divje opraševalce, ki so jih izdelali v Varstveno vzgojnem centru Tončke Hočevar. Prav tako so prejeli medovit grm metuljnik in steklenko, ki je del projekta Glassy Classy, Očistimo Slovenijo plastike.

Cilj projekta, ki traja vse do leta 2030 je, da se v Sloveniji posadi 2 milijona medovitih rastlin.   Del donacije, s strani Avto Krka in Rotary zveze Slovenije, je dodeljene letošnjemu projektu Dan odprtih vrat, ki ga bodo namenili nakupu sadik, s katerimi bodo pogozdili pogoreli Kras.