Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. marec 2023 Dr. Živa Fišer v sklopu projekta - Dan sajenja medovitih rastlin, izpostavila pomen divjih opraševalcev

V lanskem letu so slovenski čebelarji izdali pobudo za projekt Dan sajenja medovitih rastlin, ki sta ga podprla tudi avto Krka in Rotary Slovenia and North Macedonia. V letošnji izvedbi so posebno pozornost namenili tudi divjim opraševalcem, s tem namenom so v osrednji del srečanja povabili dr. Živo Fišer z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT). Predavateljica je skozi predavanje izpostavila pomen žuželk, ki skrbijo za opraševanje in tudi našo vlogo pri tem, da jim zagotovimo varno in ustrezno bivalno okolje. 

Partnerji projekta so pri tem vzpodbudili šole k ohranjanju biotske raznovrstnosti, ter jim poklonili hotel za divje opraševalce, ki so jih izdelali v Varstveno vzgojnem centru Tončke Hočevar. Prav tako so prejeli medovit grm metuljnik in steklenko, ki je del projekta Glassy Classy, Očistimo Slovenijo plastike.

Cilj projekta, ki traja vse do leta 2030 je, da se v Sloveniji posadi 2 milijona medovitih rastlin.   Del donacije, s strani Avto Krka in Rotary zveze Slovenije, je dodeljene letošnjemu projektu Dan odprtih vrat, ki ga bodo namenili nakupu sadik, s katerimi bodo pogozdili pogoreli Kras. 

   


četrtek, 30. marec 2023 Oddelek za matematiko (UP FAMNIT) sklenil pomembno vez z Univerzo v Rijeki

Danes 30. marca 2023, se je Oddelek za matematiko odpravil na Univerzo v Rijeki, kjer so matematiki obeh fakultet izmenjali znanje ter diskutirali o možnostih, ki jih prinaša prihodnje sodelovanje.  

Srečanje se je pričelo s predstavitvijo seminarja z naslovom Erdős-Ko-Rado property of transitive permutation groups," ki ga je izvedel izr. prof. dr. Ademir Hujdurović. Po zanimivi razpravi seminarja, so nadaljevali z diskusijo o prihajajočih se konferencah, ki bodo potekale na Hrvaškem in v Sloveniji. 

“Na splošno je bilo srečanje zelo uspešno. Menim, da ima sodelovanje, med Univerzo v Rijeki in Univerzo na Primorskem, pomembno vlogo pri nadaljnjem razvoju, kar bo zagotovo pripomoglo pri novih raziskovalnih možnostih, izmenjavi znanj, kot tudi izmenjavi naših študentov. Veseli nas, da se je zbralo toliko navdušenih matematikov, ki so delili svoje znanje in ideje. Srečanje pa se je izkazalo kot odlična priložnost za druženje, izmenjavo idej in razpravo o novih raziskovalnih področjih.Vsekakor se veselimo še več takšnih srečanj v prihodnje! ” povzema današnji dan dr. Blas Fernandez, z Oddelka za matematiko UP FAMNIT. 

    


sreda, 29. marec 2023 Preizkusno predavanje dr. Katja Adam

Dr. Katja Adam bo imela v ponedeljek, 3. aprila 2023 ob 10:30, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Komarji in njihovi slepi potniki« bo potekalo v okviru predmeta Uvod v mikrobiologijo v predavalnici Livade-FAMNIT 3, v prostorih Univerzitetnega kampusa Livade, Livade 6, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 29. marec 2023 Preizkusno predavanje dr. Tinkara Tinta

Dr. Tinkara Tinta bo imela v sredo, 5. aprila 2023 ob 16:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Meduze kot gostitelj in vir organske snovi za mikroorganizme v morju« bo potekalo v okviru predmeta Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali - izbirni v predavalnici Livade-EPSILON, v prostorih Univerzitetnega kampusa Livade, Livade 6, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 29. marec 2023 ODPIRA SE UNIVERZITETNA KNJIŽNICA UP, ZARADI SELITVE GRADIV FIZIČNA IZPOSOJA ONEMOGOČENA DO 15. MAJA

ODPIRA SE UNIVERZITETNA KNJIŽNICA UP, ZARADI SELITVE GRADIV FIZIČNA IZPOSOJA ONEMOGOČENA DO 15. MAJA
****

V prihodnjih tednih Univerza na Primorskem pripravlja še predzadnjo fazo pred odprtjem Univerzitetne knjižnice UP, to je selitev gradiv in zadnje priprave nove lokacije skupne knjižnice UP, to je bivši Kolosej, v središču mesta Koper

Zaradi seljenja knjižnega gradiva, postavljanja enotne zbirke in konverzije gradiva bodo morali biti oddelki UP UK v Kopru zaprti  in Izoli (UP FVZ), in sicer od 3. aprila do 15. maja 2023. V tem času ne bodo mogoči izposoja, podaljšanje in vračilo gradivo; zamudnine v omenjenem času ne tečejo.

Profesorje, raziskovalce in študente ter ostale uporabnike knjižnice zato naprošamo, da si gradivo izposodite najkasneje do petka, 31. marca, vrnili pa ga boste lahko po odprtju Koloseja.

V času med 3. aprilom in 15. majem bodo elektronske baze gradiva delovale brez prekinitve in brez sprememb, kot so doslej. Prav tako bibliografska dejavnost v omenjenem obdobju poteka brez prekinitev.

      


torek, 28. marec 2023 VLJUDNO VABLJENI NA 9. KONGRES PSIHOLOGOV SLOVENIJE

Po nekaj letih je zopet nastopil čas za Kongres psihologov Slovenije, ki bo potekal med 16. in 18. novembrom 2023 v Kongresnem centru Bernardin v Portorožu.

***

Ob tej priložnosti so člani, Oddelka za psihologijo Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), prejeli programsko štafetno palico Društva psihologov Slovenije.

Kot osrednjo temo kongresa so v ospredje postavili preplet posameznika in različnih okolij, s katerimi se srečuje oziroma v njih deluje. To široko področje so združili pod naslovom kongresa:

Jaz in okolje: preplet notranjih in zunanjih svetov

»Verjamemo, da je to tema, ki odpira nešteto idej. Jaz kot posameznik v socialnem, naravnem, grajenem, virtualnem ali kako drugače opredeljenem okolju. Jaz kot osebnost, ki se različno odzivam na dogodke v omenjenih okoljih. Jaz kot aktiven član, ki prispevam k bogastvu socialnih stikov, ali jaz, ki se zavedam pomena naravnega okolja. Jaz, ki mi je pomembno, da se dobro počutim v grajenem okolju, in seveda jaz, ki vedno kaj novega odkrijem v virtualnem okolju.«

Vsekakor je to tema, ki poleg psihologov, vključuje vrsto drugih strokovnjakov in ustvarja bazen interdisciplinarnega sodelovanja. 

V osrednji temi se lahko najdete vsi tisti, ki podrobneje spoznavate virtualno okolje in imate izkušnje bodisi s poučevanjem ali izvajanjem svetovanja oz. psihoterapije na daljavo. Prav tako lahko svoje izkušnje predstavite tisti, ki spremljate proces dela od doma. Seveda ne gre zanemariti vpliva virtualnih socialnih omrežij na vsakodnevno življenje, npr. mladostnikov ali odraslih. Pri posameznikovem ravnotežju v življenju pomembno vlogo igra naravno okolje; spremljanje narave in naravnih pojavov, gibanje v naravnem okolju, pomen naravnega okolja pri zdravju posameznika – to so ideje, ki jih lahko naslovite v svojih prispevkih. In grajeno okolje z gradbenimi materiali, lokacijo gradnje, količino svetlobe v prostorih, njihovo velikostjo in opremo. Kako se počutimo v domačih prostorih, opremljenih z lesenimi elementi? Ali nam pogled na park v delovnem okolju zmanjša občutke napetosti? Vse to in še marsikatera druga ideja, ki se vam utrne ob prebiranju prvih informacij o kongresu.

S tem namenom ste toplo vabljeni, da se pridružite kongresu in skupaj ustvarite bogat kongresni program!

Več informacij najdete na spletni strani kongresa >>> TUKAJ

   


torek, 28. marec 2023 Pridruži se Estimathonu, ki ga organizira Jane Street - glavni sponzor EGMA

Ali veš koliko računalnikov je bilo povezanih na svetovni splet 1. januarja 1989? Ali koliko videov ima na Youtubu več kot 1 milijardo ogledov? Kaj pa na primer pasovna nižina pod Atlantskim oceanom?

Če želite odgovarjati na podobna vprašanja se lahko pridružite Estimathonu, ki ga organizira Jane Street - glavni sponzor EGMA - European Girls' Mathematical Olympiad

Ob koncu boste imeli edinstveno priložnost, da spoznate vse karierne možnosti, ki jih ponuja podjetje.

Estimathon bo potekal 19. aprila v Veliki predavalnici 3 UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper) v drugem nadstropju. 

Prijavite se lahko do 17. aprila 2023, do 18 ure. 

Prijavi se >>> TUKAJ


ponedeljek, 27. marec 2023 Sofinanciranje doktorskega študija 2023/2024

Univerza na Primorskem je objavila merila in pogoje sofinanciranja doktorskega študija na UP za študijsko leto 2023/2024.

***

Sofinanciranje javnoveljavnih doktorskih študijskih programov urejata Uredba o sofinanciranju doktorskega študija (Uradni list RS, št. 22/17 in 105/20) in novela Zakona o visokem šolstvu.

V študijskem letu 2023/2024 bo sofinanciranje šolnin doktorskega študija omogočeno vsem študentom Univerze na Primorskem, ki izpolnjujejo določila iz Uredbe o sofinanciranju doktorskega študija ter Merila in pogoje za sofinanciranje doktorskega študija študentom Univerze na Primorskem Universita` del Litorale (št. 4270-1/22 z dne 20. 4. 2022).

Doktorski študenti izkažejo interes za sofinanciranje doktorskega študija s podpisom Izjave o izpolnjevanju pogojev za sofinanciranje doktorskega študija študentom UP v študijskem letu 2023/2024.

Izjava bo dostopna na spletnih straneh fakultet, ki izvajajo doktorski študij oziroma jo bodo študentje prejeli skupaj z vabilom za vpis na doktorske študijske programe UP.

Pogoji in merila za sofinanciranje doktorskega študija na Univerzi na Primorskem:

Šolnina doktorskega študija se sofinancira za študente:

  • ki so vpisani v 1. letnik doktorskega študijaob pogoju, da imajo povprečno oceno izpitov na predhodni stopnji študija najmanj 8, ali pa izkazujejo znanstveno objavo, katere ustreznost potrdi Komisija za znanstveno - raziskovalno in razvojno delo UP.

  • ki so vpisani v 2., 3. ali 4. letnik doktorskega študija in so med študijem redno napredovali v višji letnik. Za redno napredovanje se šteje tudi podaljšanje statusa iz upravičenih razlogov v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo in Statutom UP, ter v skladu z 49. členom Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

  • ki še nimajo pridobljene ravni izobrazbe, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljeni po doktorskih študijskih programih tretje stopnje;

  • ki iz javnih sredstev nimajo oziroma še niso imeli sofinanciranega študija po študijskih programih za pridobitev doktorata znanosti, četudi doktorskega študija niso končali.

Vsi kandidati, ki želijo prejeti sofinanciranja morajo obvezno oddati Izjavo o izpolnjevanju pogojev za sofinanciranje doktorskega študija študentom UP!

O višini sofinanciranja bodo študenti obveščeni po vpisu na doktorski študij, predvidoma meseca novembra, saj je višina sofinanciranja za posameznega študenta odvisna od števila vpisanih študentov, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje v posameznem študijskem letu in od višine sredstev za sofinanciranje doktorskega študija, ki jih skladno s proračunskimi možnostmi vsako leto določi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Kontakt: Laura Šušteršič Zorn - zorn@upr.si in T: +386 5 611 75 23 (za specifična vprašanja o sofinanciranju)

Referat za študijske zadeve UP FAMNIT: referat@famnit.upr.si 


petek, 24. marec 2023 Volitve rektorja Univerze na Primorskem 2023

Senat Univerze na Primorskem je na 37. redni seji sprejel Sklep o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem. Sestavni del Sklepa o razpisu volitev je Rokovnik za izvedbo volilnih opravil.

Skladno s Sklepom o razpisu rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem začnejo z dnem  22. 3. 2023 teči roki za volilna opravila.

Skladno z Rokovnikom za izvedbo volilnih opravil za redne volitve rektorja je rok za vlaganje kandidatur za rektorja Univerze na Primorskem od 22. 3. 2023 do 21. 4. 2023 do 12. ure.

Skladno z določbami Zakona o visokem šolstvu, Statutom UP in Pravilnikom o volitvah rektorja UP rektorja za dobo štirih let izvolijo tri skupine volivcev:

  • visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci,
  • študenti in
  • drugi delavci.

Podrobnejša navodila in vsi obrazci so dostopni na: Volitve rektorja Univerze na Primorskem 2023.


četrtek, 23. marec 2023 6. SLOVENSKI ENTOMOLOŠKI SIMPOZIJ Z MEDNARODNO UDELEŽBO

Po petih letih polnih izzivov tako na osebni kot profesionalni ravni vas z veseljem vabimo na 6. izvedbo Slovenskega entomološkega simpozija z mednarodno udeležbo, ki se bo odvijal 15. in 16. septembra 2023 v Izoli. Simpozij organizirajo entomologi Oddelka za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem) skupaj s Slovenskim entomološkim društvom Štefana Michielija. Z veseljem bodo gostili vse amaterske in poklicne entomologe, da predstavijo svoje dosežke, rezultate in vizije, povezane z različnimi področji entomologije.

Pomembni datumi:

  • Rok za prijavo in oddajo povzetkov: 1. 6. 2023
  • Kotizacija: 50 € za zaposlene in 25 € za študente in upokojence.
  • Rok za plačilo kotizacije: 1. 7. 2023

Kotizacija vključuje knjigo povzetkov, stroške organizacije in osvežitev med odmori za kavo.

Način plačila kotizacije je naveden v zavihku PRIJAVA.

Jezik simpozija: slovenščina in angleščina.

Uradna spletna stran >>> 6. slovenski entomološki simpozij (upr.si)

     


sreda, 22. marec 2023 Objavljen je razpis za mlade raziskovalce na UP v letu 2023

UP je objavila razpis za mlade raziskovalce, ki se bodo v prihodnih štirih letih usposabljali za poklic raziskovalca in opravljali doktorski študij na UP. V letu 2023 je razpisanih pet prostih mest, pri naslednjih mentorjih, članicah UP in raziskovalnih področjih:

  • prof. dr. Istvan Kovacs, UP IAM (matematika),
  • dr. Alenka Baruca Arbeiter, UP FAMNIT (rastlinska produkcija in predelava; biotehnologija),
  • izr. prof. dr. Jakub Sandak, UP IAM (gozdarstvo,  lesarstvo in papirništvo; materiali),
  • izr. prof. dr. Vita Poštuvan, UP IAM (psihologija; psihiatrija),
  • doc. dr. Patricia Blatnik, UP FM (ekonomija; javno zdravstvo).

Na razpis se do 15. junija 2023 lahko prijavijo kandidati, ki imajo zaključen študijski program druge stopnje v zadnjih štirih letih in povprečno oceno vseh izpitov in vaj, vključno z oceno magistrskega dela vsaj 8. Pri vsakem mentorju bo izbran en mladi raziskovalec, s katerim se bo sklenila pogodba o zaposlitvi za poln delovni čas, za dobo do štirih let.

Povezava do razpisa: >>> TUKAJ <<< 

    


torek, 21. marec 2023 Na ponedeljkovem seminarju gostje z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT) gostil raziskovalce z laboratorija za oblikovanje interaktivnih medijev z japonskega Nara Inštituta za znanost in tehnologijo  NAIST.

Profesorja izr. prof. Klen Čopič Pucihar in izr. prof. Matjaž Kljun sta ob prihodu gostom podrobneje razkazala Laboratorij za interakcijo človek-računalnik UP – HICUP, izmenjava znanj pa je bila izhodišče za diskusijo o področjih, ki jih prinaša hiter tehnološki razvoj. 

      

V sklopu ponedeljkovega seminarja računalništva in informatike sta predavala izr. prof. dr. Masayukija Kanbara, ki je predstavil izsledke raziskav o sproščujočem učinku božanja in govora na telo in duha, in doc. dr. Taishi Sawabe, ki nam je približal koncept Comfort Intelligence – CI. Izvedeli smo več o inteligentnem sistemu, ki se ukvarja z udobjem potnikov v premikajočih se vozilih in zmanjševanjem anksioznosti. 

Med gosti je bil tudi prof. dr. Hirokazu Kato, direktor laboratorija IMD Lab (Interactive Media Design Lab). Dr. Kato je prejemnik mnogih nagrad na področju dopolnjene resničnosti, med drugim nagrade Virtual Reality Technical Achievement Award, ki jo podeljuje IEEE VGTC (IEEE Visualization & Graphics Technical Committee), in nagrade Lasting Impact Award  z 11. mednarodnega simpozija IEEE.

   

    

     

      


torek, 21. marec 2023 Sedmo predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na sedmo letošnje predavanje z naslovom 

»Pozabljeni ulov - prilov v malem priobalnem ribolovu v Severnem Jadranskem morju«,

ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predavala bo Hana Hanžek Turnšek (UP FAMNIT)

****

     

Ribištvo je ključnega gospodarskega in kulturnega pomena za številne države in kulture, vendar je za morske ekosisteme tudi ena najbolj uničujočih dejavnosti. Čeprav za mali priobalni ribolov velja, da je manj uničujoč od industrijskega, je njegov vpliv na morske ekosisteme težko v celoti oceniti, saj je sektor zelo slabo raziskan. Tekom biološkega večera se bomo najprej vkrcali na ribiško barko istrskih ribičev, nato pa se spustili pod morsko gladino severnega Jadrana. Ogledali si bomo kaj vse se ujame v stoječe pridnene mreže in podrobneje raziskali, kakšen del celotnega ulova ribiči zavržejo. Predvsem nas bo zanimal zavrženi del prilova bentoških nevretenčarjev - prebivalcev morskega dna, kot so spužve, raki, školjke in polži. Ti organizmi so lahko izjemno pomembni za biotsko pestrost bentoških habitatov, njihov prilov pa večinoma ostaja neobravnavan in pozabljen (tudi s strani raziskovalcev). Koliko je teh zavržkov? Kakšna je njihova usoda? Kakšen je morebiten vpliv teh zavržkov na morski ekosistem? Na ta vprašanja bo predavateljica poskušala odgovoriti na biološkem večeru.

     

O PREDAVATELJICI

Hana Hanžek Turnšek je diplomirana varstvena biologinja, ki ravno zaključuje z magistrskim študijem Varstvo narave. Zanimanje za biotsko pestrost morja jo  spremlja že od malih nog, ko se je kot otrok vsako poletje potapljala in odkrivala čudesa podvodnega sveta. Ravno zaradi vedno prisotnega navdušenja nad naravo je Hana tudi izobraževanje nadaljevala v stiku z njo. Tekom študija se je osredotočila predvsem na raziskovanje ekologije in varstva morskih ekosistemov. V prostem času pa skupaj s somišljeniki gibanja Zelenci organizira delavnice in tabore za otroke na temo naravovarstva, podnebne pravičnosti, aktivnega državljanstva ter sožitja ljudi in narave.


ponedeljek, 20. marec 2023 Asist. dr. Katarina Šoln prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS)

Z velikim veseljem naznanjamo, da je Asist. dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT), po nominaciji Slovenske znanstvene fundacije (SZF) prejemnica štipendije Svetovne federacije znanstvenikov (WFS). 

                     
                                                                       
Foto: Mateja Grašič 

Prejemnica se je pri razpisu osredotočila na znanost in popularizacijo znanosti. Njeno področje alelopatija pa je kot je povedala “rastlinsko skrivno biokemijsko orožje,  ki omogoča, da so alelopatske rastline uspešnejše pri tekmovanju z drugimi rastlinami za vodo, prostor, sončno svetlobo. Pogosta je med invazivnimi rastlinami, prisotna pa je tudi na domačem vrtu – ni namreč vseeno, katero rastlino posadimo h kateri rastlini,” dodaja.

Asist. dr. Katarina Šoln je zelo pomembno predajanje znanja o naravi, kar je tudi eden od njenih osrednjih ciljev. “Ker se mi zdi pomembno tudi širši javnosti na razumljiv in zanimiv način predstaviti skrivnosti iz sveta narave, bom pripravila biološke delavnice za otroke, pisala poljudne članke o naravi, imela nekaj javnih predavanj, pripravila pa bom tudi kratke video posnetke o življenju rastlin”, zaključuje.  

Pospeševanje razvoja mladih raziskovalcev iz področjih planetarne nujnosti je osrednja naloga Slovenske znanstvene fundacije (SZF), od leta 2002 ta deluje v partnerskem sodelovanju s Svetovno federacijo znanstvenikov (WFS).  

Štipendije imajo izrazito socialno vlog pri pospeševanju zaključevanja doktorskega dela, prispevajo pa tudi k ugodnejšemu socialno-ekonomskemu položaju mladih doktorjev znanosti.          


ponedeljek, 20. marec 2023 RAZPIS UNIVERZE NA PRIMORSKEM ZA VPIS V MAGISTRSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME IN DOKTORSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024

Dne 17. marca 2023 UP objavlja razpis za v vpis v magistrske študijske programe in razpis za vpis v doktorske študijske programe v študijskem letu 2023/2024.

Prvi prijavni rok za slovenske državljane in državljane članic EU ter za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU se oba razpisa začne v četrtek, 6. aprila 2023. 

Več informacij o razpisu za vpis in prijavnem postopku:

  •  za magistrski in za doktorski študij > TUKAJ

   

Razpis za vpis in navodila za oddajo prijave so objavljena TUKAJ.

Vse informacije lahko kandidati dobijo v referatu za študente.


ponedeljek, 20. marec 2023 DR. ANNA SANDAK OBJAVILA ZNANSTVENI ČLANEK V REVIJI NATURE REVIEWS MATERIALS

Dr. Anna Sandak, vodja raziskovalne skupine v InnoRenew CoE, izredna profesorica in raziskovalna asistenka na UP FAMNIT in UP IAM, je v reviji Nature Reviews Materials objavila znanstveni članek »Engineered living materials for sustainable and resilient architecture«.

                     

Dr. Sandak v članku obravnava napredek na področju biomimetike, ki omogoča izdelavo umetnih materialov in površin z lastnostmi, ki so podobne biološkim.

»Ta napredek omogoča razvoj nove generacije gradbenih materialov za arhitekturo, ki imajo izjemne lastnosti, običajno nedosegljive s tradicionalnim pristopom,« je dejala dr. Anna Sandak.

Revija Nature Reviews Materials je izključno spletna revija, ki tedensko objavlja znanstvene prispevke iz vseh znanstvenih disciplin na področju znanosti o materialih, in ima faktor vpliva 76,679.

Več lahko preberite tukaj.


sobota, 18. marec 2023 UP FAMNIT gostil državno tekmovanje iz znanja biologije

Danes, 18 marca 2023, se je na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), uspešno zaključilo državno tekmovanje iz znanja biologije za dijake srednjih šol. Na tekmovanju se je v letošnjem letu pomerilo kar 238 dijakov, ki so si udeležbo na državnem tekmovanju zagotovili na šolskih tekmovanjih kjer je sodelovalo 1.677 dijakov in dijakinj. 

Skozi tekmovanje so bili dijaki razporejeni v dva različna vsebinska sklopa, kjer so prvi in drugi letniki tekmovali iz “Biologije solin” medtem, ko so tretji in četrti letniki tekmovali iz vsebin, ki jih vključuje obvezni učni načrt ter vsebin za maturo. 

Tekmovanje je potekalo v soorganizaciji  z Univerzo na Primorskem in Zvezo za tehnično kulturo Slovenije , ki si že več kot sedemdeset let prizadeva izobraževati mlade na področju tehničnih veščin in naravoslovnih ved. 

    


Vzporedno je potekalo tudi predavanje v sklopu katerega je prof. dr Elena Bužan predstavila inovativne učne metode s poudarkom na novejših metodah spremljanja biotske raznovrstnosti. Taja Pajmon Rak, pa je povedala nekaj več o vsebinah Centra za znanost UP in možnosti sodelovanja s srednjimi šolami. 

Predavanje je bilo organizirano v okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki obsega tri pilotne projekte, osredotočene na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen, odporen prehod v Družbo 5.0. Cilj pilotnih projektov je opremiti študente s kompetencami za zelen in digitalen prehod v Družbo 5.0.


petek, 17. marec 2023 20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP, UP 2.0

20. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP, UP 2.0

17. marec predstavlja rojstni dan Univerze na Primorskem, saj je bila na ta dan, leta 2003, vpisana v sodni register tako letos obeležuje okrogel jubilej, 20 dopolnjenih letVrhunec praznovanj predstavlja slavnostna akademija, ki je letos potekala v četrtek, 16. marca 2023, in je ob podelitvi nagrad univerze pomenila posebno svečanost s prisotnostjo visokih gostov.

Slavnostna govornica je bila Evropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeEvropska komisarka za za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladeMariya Gabrielki je poudarila: »Močne povezave med vašo univerzo in inovacijami ter osredotočenost na interdisciplinarne izzive, ki temeljijo na izzivih pri poučevanju in raziskovanju so bili in bodo še naprej še naprej ostali ključ do vašega uspeha.«

    

Prisotne sta s strani UP pozdravili: dr. Klavdija Kutnarrektorica in Katja Kosempredsednica Študentskega sveta UP.

»Za prihodnost UP se torej ne bojimo. Saj vsako minuto, uro, dan, mesec, leto delujemo po načelu »samo obstati ne smemo« kot pravi naša himna. To nam daje moč, da se znamo, tudi kadar se nam kaj zalomi, pobrati in doseči še boljše rezultate, kot smo jih načrtovali. To moč in trdoživost črpamo tudi iz našega imena »UP«. Skozi slovenski jezik torej ob vedno prisotnem upanju in hotenju po izboljšanju vsega kar počnemo. In skozi angleški jezik »UP«, zavedajoč se, da moramo to početi samozavestno, s pogledom navzgor.« dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP

    

»(Na UP imaš) možnost pridobiti neko dodano vrednost, ne pa zgolj narediti kljukico in prejeti diplomo. Univerza je dom. Ne samo za nas ampak tudi za mednarodne študente, ki prvič pridejo v Slovenijo in si na podlagi naše univerze ustvarijo neko predstavo. No, pa tudi mi radi malo potujemo okrog. Si naberemo nove izkušnje, poznanstva, znanja, vedno pa se radi vrnemo domov – na Univerzo na Primorskem.« Katja Kosem, predsednica Študentskega sveta UP ;

     

Prisotne je ob prejemu naziv Častni doktor UP nagovoril tudi dr. Jean-Pierre Bourguignon, ki je prejel naziv častnega doktorja, inavguracijsko predavanje pa bo izvedel v petek, na rojstni dan univerze kot 20. častni doktor UP.

ACAD. PROF. DR. JEAN-PIERRE BOURGUIGNON

Na pobudo UP FAMNIT in UP IAM naziv Častni doktor UP prejme akad. prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon za izjemne dosežke na področju znanosti ter za pomemben prispevek h krepitvi ugleda in k razvoju UP.

Profesor dr. Jean-Pierre Bourguignon je ugledni akademik – njegovo raziskovalno področje je diferencialna geometrija, v svojem delu pa se je osredotočil na Riccijevo ukrivljenost. Je tudi soavtor monografij: »A Spinorial Approach to Riemannian and Conformal Geometry« (EMS, 2015) in »Mathematics, a Beautiful Elsewhere« (Thames and Hudson, 2012). Večino svoje kariere je bil povezan s CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), ki mu je »dal veliko svobodo za nadaljevanje raziskovanja.«

Do leta 2013 je bil direktor prestižnega mednarodnega raziskovalnega inštituta IHÉS (Institut des Hautes Études Scientifiques). V času njegovega vodenja so kar trije člani IHÉS-a prejeli Fieldsovo nagrado, kar je skupaj z Abelovo nagrado najprestižnejše priznanje na področju matematike. Hkrati ga je ves čas raziskovalno in pedagoško podpirala tudi univerza École polytechnique, kjer je predaval od leta 1986 do 2013. Kot predsednik Société mathématique de France (1990 – 92) je prof. Bourguignon močno pripomogel k ustanovitvi evropskega matematičnega združenja (EMS), ustanovljenega leta 1990, kjer je predsedoval med letoma 1995 in 1998. Med vidnejše dosežke njegovega mandata spadajo ustanovitev znanstvene revije Journal of European Mathematical Society (JEMS), večja prepoznavnost EMS in izjemna podpora mladim matematikom.

Profesor Bourguignon je leta 1987 prejel Prix Paul Langevin, Pariška akademija znanosti (Académie des Sciences de Paris) pa mu je leta 1997 podelila nagrado Prix du Rayonnement français za področje
matematičnih znanosti in fizike. V svoji karieri je prejel kar nekaj častnih naslovov - je častni član Londonskega matematičnega društva (LMS) in Nemškega združenja matematikov (DMV). Leta 2008 je postal častni doktor japonske univerze Keio, leta 2011 pa še častni doktor kitajske univerze Nankai.

Profesor Bourguignon že vrsto let sodeluje z matematiki naše univerze. Prvič je našo univerzo obiskal decembra leta 2016, po uspešni pridobitvi organizacije 8. Evropskega kongresa matematike (8ECM), ki je potekal junija 2021, pa so se vezi še okrepile. Poleg neprecenljivih nasvetov in pomoči pri vsebinski organizaciji kongresa je prispeval k uspešni organizaciji kongresa in posledično k uspešni promociji univerze v globalni univerzitetni mreži tudi z aktivno vlogo na kongresu. Podelitev priznanja častni doktor UP je tako zaokrožena posebna čast tako za prejemnika, kot tudi za UP.

    

Rektorica je nato s prorektorjema in dekanjami ter dekani podarila nagrade Univerze na Primorskem za leto 2022:


PROF. DR. MILAN VODOPIVEC, UP FM

Na predlog UP FM naziv Zaslužnega profesorja UP v letu 2022 prejme prof. dr. Milan Vodopivec za odlično delo na področju ekonomske znanosti kot najvišje uvrščen slovenski ekonomist, pomemben prispevek pri vzgoji mladih raziskovalcev ter delovanje na področju oblikovanja politik za zmanjševanje brezposelnosti.

Dr. Milan Vodopivec je doktorski študij opravil na University of Maryland (1988), na UP je bil zaposlen od leta 2011 do leta 2022. Danes je po citiranosti najvišje uvrščen slovenski ekonomist po lestvici RePEc – IDEAS, avtor in urednik obsežnega znanstvenoraziskovalnega opusa. Kot vodilni ekonomist na Svetovni banki, kjer je svetoval mnogim vladam pri oblikovanju politik trga dela (med 1988 in 2011), je razvil mednarodno pomemben simulacijski model UISIM, standardno orodje za analizo sistemov zavarovanja za brezposelnost v posameznih državah. Njegovo delo je pomembno tudi na nacionalni ravni, saj je en od avtorjev pokojninske reforme in začetnik rabe administrativnih podatkov za namen ekonomskih analiz, s čimer je prispeval k zagotavljanju virov podatkov za raziskovalne namene SURS. Na UP je bil vodja treh temeljnih, šestih ciljnih projektov (ARRS) in vodja projekta Evropske komisije. Ob tem je bil nosilec predmetov s področja trga dela, bil je mentor trem mladim raziskovalcem ter doktorskim kandidatom, njegov doprinos k vzgoji mladih raziskovalcev je tudi knjiga Sporočilna tehnika pisanja, namenjena prav njim.


DOC. DR. NINO BAŠIĆ, UP FAMNIT IN UP IAM

Na predlog UP FAMNIT in UP IAM Svečano listino UP za leto 2022 prejme doc. dr. Nino Bašić za pomemben doprinos k razvoju UP na vseh področjih njenega delovanja ter izjemno aktivnost tako pri popularizaciji matematike in računalništva med mladimi kot vlogi povezovalnega člena zaposlenih na UP.

Dr. Nino Bašić je doktorski študij zaključil na UL, od leta 2016 je zaposlen na UP. Ukvarja se z diskretno matematiko in njenimi aplikacijami v naravoslovju. Je vodja ARRS projekta, dveh bilateralnih projektov z ZDA ter član upravnega odbora COST akcije. Organiziral je vrsto znanstvenih konferenc in bil član organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike. Med epidemijo je organiziral mednarodni webinar iz biomatematike in matematične kemije, ki poteka še danes in privablja prepoznavne svetovne znanstvenike. Od začetka je tehnični urednik (od letos tudi urednik) revij Ars Mathematica Contemporanea (AMC) in The Art of Discrete and Applied Mathematics (ADAM) ter odgovorni urednik novonastale revije Discrete Mathematical Chemistry (DMC). Na UP FAMNIT med predmeti, ki jih predava, posebnost predstavlja Matematična kemija, povsem nov predmet, ki ga je osnoval sam. Zelo aktiven je tudi pri popularizaciji matematike in računalništva med mladimi – s sodelovanjem pri tekmovanjih (tako v komisijah kot mentorsko) ter uredniško pri reviji Presek. Predstavlja zgleden družabni povezovalni člen vseh zaposlenih, saj s pripravljenostjo za pomoč in sodelovanje, izjemno prispeva k boljšim medsebojnim odnosom.


IZR. PROF. DR. MATJAŽ KLJUN, UP FAMNIT IN UP IAM

Na predlogUP FAMNIT in UP IAM Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2022 prejme izr. prof. dr. Matjaž Kljun za izjemen raziskovalni preboj v letu 2022, ki so ga prinesli vizija, vztrajnost, vodstvena sposobnost in znanstvena odličnost.

Dr. Matjaž Kljun je na UP zaposlen od leta 2003, ko je z vizijo potenciala razvoja sodeloval pri postavljanju raziskovalnega področja, s ključno osnovo v močni mednarodni vpetosti. Zato je doktorski študij zaključil 2014 na Lancaster University, kjer je spletel močno socialno mrežo mladih raziskovalcev, ki predstavljajo jedro sodelovanja in ponotranjil anglosaksonski načina raziskovanja, ki sedaj v raziskovalni skupini pomeni sodelovanje, izmenjavo idej, spodbujanje in nagrajevanje. Vse to je prineslo izjemen raziskovalni preboj v letu 2022, ko je bil soavtor 12 člankov v revijah tipologije 1.01 (8 je SCI, 10 jih sodi v Q1, 5 pa v A''), v zgolj enem letu je tako povečal svoj A1 rezultat za 1,36. Ob tem je prejemnik dveh mednarodnih prizanj raziskovalne skupnosti, saj sta kar dva članka prejela častni omembi – Solids on Soli: millimeter-wave radar sensing through materials (14th Conference on Engineering Interactive Computing Systems) in A survey of augmented piano prototypes: has augmentation improved learning experiences (16 th Conference on Interactive Surfaces and Spaces). Svoje raziskovalne dosežke in široko znanje pedagoško predaja tudi študentom na UP FAMNIT.


JAKOB POVŠIČ, UP FAMNIT

Na predlog UP FAMNIT Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Jakob Povšič za  zaključno nalogoAvtentikacija z dokazi ničelnega znanja / Zero-Knowledge Authentication pod mentorstvom prof. dr. Andreja Brodnika.

Jakob Povšič je zaključil prvo stopnjo programa Računalništva in informatike na UP FAMNIT. Njegova zaključna naloga  Avtentikacija z dokazi ničelnega znanja  celostno obravnava problematiko overovljanja (avtentikacije). Problematiko najprej osvetli iz vidika vloge overovljanja, nato se osredotoči na overovljanje z uporabo uporabniškega imena in gesla ter analizira ranljivost tradicionalnega ravnanja z geslom. Delo močno presega raven pričakovanih študijskih rezultatov, po eni strani z izjemno stopnjo samostojnosti dela in po drugi z izredno celovitostjo pristopa. Ta se razpenja od oblikovanja teoretičnih izhodišč pa vse do podrobnega inženirskega načrta izvedbe. V slednjem je uporabljen standardni protokol EAP (Extensible Authentication Protocol), zato postane implementacija teoretičnih izhodišč takoj uporabna. Velik delež znanja uporabljenega v zaključnem delu je izven kurikula, kar kaže na kandidatovo sposobnost znanstvenega in inženirskega dela. Svoje delo je uspešno predstavil tudi leta 2021 na konferenci 7th Student Computer Science Research Conference (StuCoSReC).  


PROF. DR. AMALIJA ŽAKELJ, UP PEF

Na predlog UP PEF Zlato plaketo UP za leto 2022 prejme prof. dr. Amalija Žakelj za  pomemben doprinos k razvoju področja didaktike matematike in pomembno spodbudo pri povečanju vključitev v projektno delo.

Dr. Amalija Žakelj je doktorski študij zaključila 2004 na UL, na UP je zaposlena od 2016, pedagoško pa je v fakulteto vključena že več kot tri desetletja. Raziskovalno se ukvarja s področjem didaktike matematike in razvojem kurikula, na UP PEF je tudi nosilka in izvajalka predmetov s področja didaktike matematike, ob tem pa vključena v razvoj novih študijskih programov. Vključena je v številne nacionalne in mednarodne projekte, kot vodja posameznih timov, pri čemer predstavlja izjemno gonilno silo za kolege s področja, saj jih je spodbudila k porastu sodelovanja v projektnem delu. Udeležena je bila pri organizaciji različnih srečanj, vodila je minisimpozij Matematika v izobraževanju ter aktivnosti znotraj 8. Evropskega kongresa matematike (8ECM). K razvoju didaktike matematike je pomembo prispevala tudi kot sourednica in soavtorica prispevka znanstvene monografije Izbrane teme iz didaktike matematike, v kateri so objavljeni izbrani prispevki kongresa 8ECM. Odlikuje jo profesionalno in odprto komuniciranje s strokovno javnostjo, saj predstavlja most med raziskovalnim delom ter prakso – pomembno delo na tem področju predstavlja tudi njeno nacionalno koordinatorstvo za statistično pismenost in članstvo v Državni maturitetni komisiji. 


IZR. PROF. DR. METOD ŠULIGOJ, UP FTŠ TURISTICA

Na predlog UP FTŠ Turistica Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2022 prejme izr. prof. dr. Metod Šuligoj za izjemno raziskovalno odličnost na področju turizma ter večplastnost raziskovalnega dela.

Dr. Metod Šuligoj je prvi doktorat na UL zaključil 2009, drugega pa 2021 na Hrvaški katoliški univerzi, na UP FTŠ – Turistica je zaposlen od 2010. Znanstveno odličnost izkazuje z objavami v najvišje razvrščenih revijah onkraj področja turizma in ne zgolj v angleščini, z objavami v slovenskih znanstvenih revijah pa skrbi za razvoj slovenske terminologije in uveljavljanje manj pogostih tem v slovenskem družboslovju in humanistiki. V letu 2022 je objavil 4 znanstvene članke, vse v indeksiranih revijah (SSCI ali SCOPUS), in 1 interdisciplinarno monografijo. Raziskuje tako samostojno kot v sodelovanju z domačimi in tujimi avtorji, njegove (običajno interdisciplinarne) raziskave pokrivajo območje Slovenije in jugovzhodne Evrope. Izjemna je tudi njegova skrbi za prenos znanj in izkušenj na mlajše generacije, kar je eno od poslanstev odličnih raziskovalcev. Skupne objave v indeksiranih revijah kažejo, da tudi tu zasleduje visoke standarde. Ob tem vzdržuje stalen stik s prakso in rešitvami, ki jih v tem kontekstu razvija v okviru različnih projektov ter jih predstavi v znanstvenih objavah. Povezovanje vseh elementov z uspešnim pedagoškim delom predstavlja skupek njegove znanstvene odličnosti.


PROF. DR. ŠTEFAN BOJNEC, UP FM

Na predlog UP FM Nagrado za pedagoško odličnost UP za leto 2022 prejme prof. dr. Štefan Bojnec za  izjemno pedagoško delo in izjemno mentoriranje, predvsem doktorskih študentov.

Dr. Štefan Bojnec je doktorski študij zaključil 1988 na Ekonomski fakulteti Univerze v Zagrebu, na UP je zaposlen od 2003. Je predstojnik Katedre za ekonomijo, nosilec in izvajalec sedmih predmetov na prvi in drugi stopnji študija. Predava tudi na tujih univerzah kot gostujoči predavatelj, oziroma v okviru mednarodnih izmenjav. Rezultati študentskih anket kažejo na izjemno visoke ocene in zadovoljstvo študentov z odličnostjo poučevanja. Pomembno je prispeval tudi kot mentor, ne le bolonjskih magistrskih in diplomskih nalog, temveč tudi 54 znanstvenih magistrskih nalog ter 16 doktorskih disertacij (ob tem je bil pri 5 tudi somentor). Pet doktorskih kandidatov pod njegovim mentorstvom je za odlične disertacije prejelo priznanja univerze ali fakultete. K vzgoji mladih kadrov je pomembno prispeval tudi kot mentor (osmih) mladih raziskovalcev, Društvo mladih raziskovalcev pa ga v zadnjih letih uvršča v najožji izbor za Mentorja leta doktorskim študentom. Navedene odlike pedagoške odličnosti imajo temelje v izjemni znanstveno-raziskovalni aktivnosti, ki ob izjemnih rezultatih zajema tudi Zoisovo priznanje na dosežke na področju ekonomije.


NIKA KLEPEC, UP FTŠ TURISTICA

Na predlog UP FTŠ Turistica Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Nika Klepec za magistrsko delo Dediščina tekstilne tovarne Volna Laško in njena muzejska interpretacija pod mentorstvom izr. prof. dr. Katje Hrobat Virloget in s somentorstvom doc. dr. Neže Čebron Lipovec.

Nika Klepec je zaključila drugo stopnjo programa Dediščinski turizem v soizvajanju UP FTŠ Turistica in UP FHŠ. Naloga zajema znanstveno analizo in samo-kritično refleksijo predhodno izvedenih prodornih družbeno akcijskih dejavnosti, ki jih je sama izvedla: kolektivnega zbiranja spominov tekstilne tovarne Volna Laško v obliki kavarniškega večera (2017) in iz nje izhajajoče razstave (2018), kar že samo presega običajno študentsko raziskovalno dejavnost za namene magistrskega dela. Naloga izpostavlja aktualno vprašanje participacije lokalne skupnosti v muzejskih predstavitvah oz. v interpretaciji dediščine, kar sodi v najsodobnejši participatorni trend razvijajoče se metode. S se odloči za proces, ki je zaradi aktivacije lokalne skupnostih in raznovrstnih spominov in percepcij veliko bolj zahteven in kompleksen, sploh za nekoga, ki je šele na začetku svoje raziskovalne poti. Iz raziskovalnega vidika je naloga izredno aktualna, saj se ukvarja s sodobnimi vprašanji postsocialističnega propada industrije, z njim povezanim socialnim prestrukturiranjem družbe ter z aktualnim procesom dediščenja artefaktov socialističnega obdobja.


JERNEJ PLEŠA, UP FVZ

Na predlog UP FVZ Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme Jernej Pleša za magistrsko nalogoPovezanost izbranih biomehanskih spremenljivk z uspešnostjo pri navpičnem skoku, pospeševanju in spremembah smeri v odbojki pod mentorstvom prof. dr. Nejca Šarabona in s somentorstvom doc. dr. Žige Kozinca.

Jernej Pleša je zaključil drugo stopnjo programa Aplikativne kineziologije na UP FVZ. V svoji magistrski nalogi je načrtoval in izvedel obsežne in organizacijsko zahtevne biomehanske študije na večjem vzorcu odbojkarjev, ki posegajo tako na temeljne kot tudi aplikativne vidike športne znanosti. O kakovosti in obsežnosti naloge, ki krepko presega zahteve magistrskega programa, pričajo znanstvene objave, ki so rezultat naloge, saj je neposredno iz raziskovalnih vprašanj naloge kandidat pripravil in (s pomočjo mentorja ter somentorja) objavil izjemno število člankov – skupno je soavtor 15 znanstvenih člankov, od tega enega v kategoriji A'' in štirih v kategoriji A'. Pri pripravi znanstvenih člankov je izkazal veliko mero samostojnosti, proaktivnosti in strokovnosti, ki odlikuje tudi njegovo nadaljevanje študija na doktorskem programu. Magistrska naloga tako predstavlja pomemben prispevek k športni znanosti in odličen temelj za raziskovanje na navedenem področju.


DR. LARA SORGO, UP FHŠ

Na predlog UP FHŠ Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2022 prejme dr. Lara Sorgo za doktorsko deloLiterarne perspektive o identiteti in pripadnosti: kritična analiza nekaterih primerov iz italijanske književnosti v Istri – Prospettive letterarie su identità e appartenenza: analisi critica di alcuni casi di studio della letteratura italiana dell'Istria pod mentorstvom prof. dr. Nives Zudič Antonič.

Dr. Lara Sorgo je zaključila doktorski študij na smeri Jezik in medkulturnost pod vodstvom prof. dr. Nives Zudič Antonič na UP FHŠ z doktorsko disertacijo, ki predstavlja dosežek v mednarodnih raziskovalnih krogih, je izjemno kakovostno delo, je izvirna in aktualna ter metodološko primerna. Delo se osredotoča na obravnavo tematike identitete in pripadnosti v delih štirih avtorjev, ki jih lahko opredelimo kot predhodnike aktualnih tem kompleksnih družb, kot so: jezikovni in kulturni pluralizem, hibridizem, negotova identiteta, medkulturni dialog. Izvirnost raziskave temelji na ugotovitvi, da so predlogi nekaterih intelektualcev iz preteklosti še vedno aktualni. Pri premostitvi etnične in ozemeljske pripadnosti iz preteklosti se namreč zastavlja problem sobivanja številnih različnih kultur na istem ozemlju. Kandidatka je bila v času študija odlična študentka, vključena v dva mednarodna projekta, kot edina avtorica ali v soavtorstvu je objavila štiri izvirne znanstvene članke in eno poglavje v monografski publikaciji, sodelovala je z izobraževalnimi in raziskovalnimi inštitucijami ter sodelovala na mednarodnih konferencah. Njena naloga je prejela nagrado Centra za raziskovanje manjšin (CERM) Univerze v Insubriji.


MILAN MILIVOJČEVIĆ, UP FAMNIT

Na predlog UP FAMNIT Priznanje UP za študente UP za leto 2022 prejme Milan Milivojević za široko prostovoljsko delo in bogat prispevek k ugledu ter mednarodni in nacionalni prepoznavnosti UP in UP Famnit.

Milan Milivojčević je na UP Famnit zaključil prvo stopnjo Računalništva in informatike, študij pa nadaljuje na drugi stopnji. Tekom dodiplomskega študija je sodeloval na tekmovanjih programiranja in matematike, kjer je dosegal vidne dosežke. Poleg tega pa je zelo aktiven kot prostovoljec. Na UP FAMNIT že tri leta uspešno opravlja delo tutorja študenta, v študentski organizaciji Google Developer Student Club of the UP je tehnični svetovalec in organizator dogodkov (Famnit Hackaton 2022). Prav tako je bil aktiven pri organizaciji več konferenc kot pomoč gostom in IKT podpora - 8ECM, ICFP 2021 in CUI 2021, pa tudi pri dogodkih za popularizacijo matematike ter računalništva. Po Erasmus+ izmenjavi na Češkem je znova vzpostavil Primorska Student Exchange Network (PSEN), ki organizira dogodke za Erasmus študente, osnoval je Student Buddy sistem in Accomodation sistem. Decembra 2022, po zgolj 6 mesecih delovanja, je ESN Primorska že postala polnopravna članica ESN. V septembru 2022 je predstavljal Slovenijo in UP na dogodku Erasmus+ 35 years — 35 experiences v Bruslju, ki ga je organizirala EU ob priložnosti 35-letne obletnice programa. Njegovo udejstvovanje v širokem naboru aktivnosti in neizmerna pripravljenost na pomoč ter delovanje je nedvomno zgled tako za študente kot zaposlene UP.


MAJA HUMSKI, UP PEF

Na predlog UP PEF Priznanje UP za študente UP za leto 2022 prejme Maja Humski za aktivno udejstvovanje na področju obštudijskega dogajanja na UP PEF in predstavljanju UP.  

Maja Humski je na UP PEF študentka magistrskega programa Inkluzivna pedagogika. Je članica in trenutno tudi predsednica Študentskega sveta UP PEF, ob formalnih nalogah (vključno s predstavništvom v Akademskem zboru in različnih komisijah fakultete) je bila v preteklih letih ključna organizatorka odmevnih akcij (ekskurzija za zaposlene in študente, Skriti božiček, Od PEFa do Oskarja, Teden biotske raznovrstnosti na UP PEF in druge) ter dogajanja na fakulteti in univerzi (predstavitve na informativnih dnevih, predstave za obisk dedka Mraza za otroke zaposlenih in druge). Kot študentka je aktivno sodelovala pri reakreditacijah NAKVIS-a. Vključena je bila tudi v sistem tutorstva kot tutorka za domače študente in tutorka za študente s posebnimi potrebami. Je članica EKO odbora UP PEF in ustanovna članica PEFteatra, za kar je prejela tudi fakultetno zahvalo. Pri svojem izvenštudijskem delovanju je aktivna pri pridobivanju dodatnega znanja, tako je kot edina študentka članice sodelovala v projektu ŠIPK in se dodatno usposabljala na delavnicah in konferencah.


NATAŠA KOGOVŠEK, REKTORAT UP

Na predlog Kolegija dekanov in direktorjev UP Zahvalo za sodelavce iz strokovnih služb UP za leto 2022 prejme Nataša Kogovšek za skrbno, strokovno in zanesljivo delo v kabinetu rektorice ter skrbništvo ključnih organov UP.  

Nataša Kogovšek je na UP zaposlena od leta 2006, že od samega začetka kot del kabineta rektorja, kjer je bila vpeta v usklajevanje obveznosti in urnik vodstva univerze, pomembno pa prispevala tudi k skrbi za protokol pri organizaciji slavnostnih akademij univerze in drugih dogodkov. Zaradi skrbnosti in natančnosti ji je bilo zaupano skrbništvo organov UP: Senata, Upravnega odbora in Študentskega sveta, Kolegija dekanov in direktorjev ter Kolegija tajnikov. Je tudi skrbnica Komisije za priznanja in nagrade UP. Z učinkovitimi organizacijskimi sposobnostmi skrbi za pravočasne sklice sej, ustrezno pripravo gradiv in sprejetih sklepov ter dosledno obveščanje vodstva univerze in članic ter sodelavcev na rektoratu in članicah samih. Pri tem jo odlikujeta profesionalnost in  občutek za sočloveka, saj je z vodstvi vseh članic vzpostavila strokoven, topel in spoštljiv odnos. Njena znanja, izkušnje, prijaznost, splošna razgledanost in dejstvo, da kaže izredno visoko pripadnost univerzi, prispevajo k temu, da naloge opravlja kakovostno in zanesljivo.

     

   

  

    


četrtek, 16. marec 2023 Uspešna izvedba Fakultetnega tekmovanja v programiranju FTP

FTP (Fakultetno tekmovanje v programiranju) je natečaj, v katerem študentje na zabaven način preizkusijo svoje programerske sposobnosti. Študentje razvijejo program (Igralca), ki v njihovem imenu igra potezno igro proti ostalim tekmovalcem. Cilj je razviti program (Igralca), ki se najbolje odziva na strategije ostalih tekmovalcev, brez vpogleda v njihovo izvorno kodo.

Tekmovanje se je odvijalo med 1. oktobra 2022 in 1. januarjem 2023, svoje programerske veščine pa je preizkusilo 25 študentov iz vseh letnikov dodiplomskega in podiplomskega študija Računalništvo in informatika na UP FAMNIT. 

Letos smo zaključili ponovno obujeno fakultetno tekmovanje v programiranju. Posebna zahvala gre podjetju GameArt za sodelovanje in nagrade, ki so jih prejeli prav vsi študentje. Prav tako bo prvim trem mestom podjetje GameArt dodatno podelilo vabilo na prakso,” je v kratki izjavi povedal vodja tekmovanja Dr. Aleksandar Tošič z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT)

Tekmovalci so se na koncu na interaktiven način pomerili na tekmovanju iz programiranja, najboljša mesta pa so zasedli:

  • Aleks Vincek 1. mesto

  • Robert Gavranović 2. mesto in 

  • Nejc Razpotnik 3. mesto

Vsem kandidatom čestitamo in jim želimo veliko uspehov pri nadaljnjem študiju!

   

   

   


sreda, 15. marec 2023 Peto predavanje FAMNITovih izletov v matematično vesolje 2022/23

Vabimo vas na predzadnje letošnje predavanje z naslovom

Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?

Sreda, 22. marec 2023, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT / ZOOM povezava

Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje

Navidez nedolžno dejanje dviga denarja na bankomatu je del zelo kompleksnega mehanizma delovanja ekonomije. Na predavanju bomo kompleksnost sistema pojasnili na najbolj osnovni bančni transakciji in hkrati pokazali, kako lahko množica enakih enostavnih bančnih dejanj pripelje do resnih težav ali celo implozije sistema ter pri tem razkrili logiko delovanja monetarne politike in bančnega sistema.

                        

O predavatelju: 

Rado Pezdir je leta 2020 doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Od leta 2008 je zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje. Od leta 2016 do 2022 je bil strokovni sodelavec preiskovalnih komisij Državnega zbora Republike Slovenija. Raziskovalno se ukvarja s finančno forenziko, monetarno politiko, makro - financami in ekonomiko tranzicije. Poleg tega je predstojnik katedre za ekonomijo na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje in namestnik koordinatorke študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

>>> ZOOM povezava za vsa predavanja <<<

Več o letošnjem programu, predavateljih in posameznih predavanjih si lahko preberete na tej povezavi.


sreda, 15. marec 2023 NOVO! Prvi prijavni rok je podaljšan

Skladno s sklepom ministra je prvi prijavni rok za vpis v prvi letnik v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za slovenske državljane in državljane držav Evropske unije ter Slovence brez slovenskega državljanstva na javnih visokošolskih zavodih in koncesioniranih študijskih programih v študijskem letu 2023/2024 podaljšan.

Prvi prijavni bo potekal od 17. februarja do 27. marca 2023 (podlajšanje za teden dni).

Seznam univerzitetnih študijskih programov Univerze na Primorskem, na katere se omenjeni sklep navezuje: 

>>> POGOJI ZA VPIS V UNIVERZITETNE ŠTUDIJSKE PROGRAME UP V ŠTUDIJSKEM LETU 2023/2024 ZA KANDIDATE Z OPRAVLJENO POKLICNO MATURO IN PETIM PREDMETOM <<< 

Popravek rokovnika je objavljen na >>> https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpis-javni-koncesionirani

Povezava na splošno novico Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije >>> Dveletni prehodni rok pri vpisu bo veljal za vse javne univerze | GOV.SI <<<.

****


Univerza na Primorskem je v okviru Razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2023/2024 na 30 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje (7 visokošolskih strokovnih in 23 univerzitetnih) razpisala:

  • 1.539 mest za državljane RS in državljane članic EU, od tega 1.219 za redni študij in 320 za izredni študij,
  • 71 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva, od tega 57 za redni in 14 za izredni študij,
  • 247 mest za tujce izven EU, od tega 212 za redni in 35 za izredni študij.

Za 1. letnik je posebej razpisala še 91 mest za kandidate za vzporedni študij.

Razpis s potrebnimi navodili za prijavo je objavljen na tej povezavi.

Prijava za vpis je v celoti elektronska na spletnem portalu eVŠ. Kandidat/ka odda prijavo s sredstvom elektronske identifikacije najmanj srednje ravni zanesljivosti (s kvalificiranim digitalnim potrdilom, smsPASS-om, e-osebno izkaznico) ali z AAI-računom (račun avtentikacijske in avtorizacijske infrastrukture) ali z uporabniškim imenom in geslom preko sistema SI-PASS , ki deluje v okviru Državnega centra za storitve zaupanja.

Kandidat/ka lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval/a pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat/ka uvrščen/a v prvega, za katerega bo izpolnil/a vse pogoje.


Prvi prijavni rok  za vpis bo potekal:

  • za slovenske državljane/ke in državljane/ke držav članic EU ter Slovence/ke brez slovenskega državljanstva od 17. februarja do 27. marca 2023,
  • za tujce/ke izven EU pa od 17. februarja do 22. maja 2023.

Več informacij o vpisu > TUKAJ


torek, 14. marec 2023 PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS” (PI DAN NA UP)

Dan pi je praznik s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI.

En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

Letos smo na UP ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 izšla založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics - seriji knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI ‘SYMMETRY IN GRAPHS

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige. Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture. S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.

     

        

       

        

       

        


       

 


ponedeljek, 13. marec 2023 PROREKTOR PROMOVIRAL ENAJST NOVIH DOKTORIC IN DOKTORJEV ZNANOSTI

Na slovesnosti v Armeriji Univerze na Primorskem je v ponedeljek, 13. marca 2023, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorandke in doktorande, ki so doktorske disertacije zagovarjali med oktobrom 2022 in februarjem 2023. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 320 študentov. Na UP FAMNIT v letošnjem letu osem novo promoviarnih doktorjev znanosti.   

Žiga Velkavrh je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Vedenjske lastnosti skozi čas in med državami: Eseji o posredni recipročnosti, zavajanju ter narodnosti«;; pod mentorstvom prof. dr. Klavdije Kutnar in somentorstvom izr. prof. dr. Aljaža Uleta

Povzetek doktorske disertacije

 »VEDENJSKE LASTNOSTI SKOZI ČAS IN MED DRŽAVAMI: ESEJI O POSREDNI RECIPROČNOSTI, ZAVAJANJU TER NARODNOSTI«

V doktorski disertaciji s pomočjo nadzorovanih laboratorijskih ekonomskih poskusov preučujemo altruizem ter (ne)poštenost v situacijah, kjer sta pomoč neznancem in poštenost družbeno zaželena, a z vidika posameznika suboptimalna. Pri tem spreminjamo dostop do informacije o ugledu. Podrobneje preučimo tudi vedenjske strategije posameznikov in zaključimo, da vedenja, ki temelji na osebnih izkušnjah, v bodoče ne smemo zanemariti. Doktorsko disertacijo zaključujemo z rezultati meddržavne študije, v kateri ugotovimo, da so slovenski in mednarodni študenti podobni, medtem ko vedenje nizozemskih študentov nekoliko odstopa.

Andrès David Santamaría-Galvis je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Razdeljivost in olupljivost relativnih simplicialnih kompleksov«; pod mentorstvom izr. prof. dr. Russa Woodroofa

Povzetek doktorske disertacije

»RAZDELJIVOST IN OLUPLJIVOST RELATIVNIH SIMPLICIALNIH KOMPLEKSOV«;

Olupljivost in razdeljivost sta dobro znani in medsebojno povezani kombinatorični lastnosti simplicialnih kompleksov. V svojem doktorskem delu je Andrés David raziskoval prostore, ki dopuščajo razdeljivo triangulacijo, kot je realna projektivna ravnina, norčeva kapa in odprt Möbiusov trak. V ta namen je razvil orodja, ki poenostavijo  raziskovanje razdeljivosti ali olupljivosti danega kompleksa skozi enostavnejše sestavljenih relativnih podkompleksov. Andrés David je raziskal tudi nekatere računske vidike olupljivosti kot, na primer, da je lastnost NP-polna.

Dean Lipovac je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Preference ljudi do lesnih materialov in vloga le-teh v restorativnih okoljih« pod mentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda

Povzetek doktorske disertacije

»PREFERENCE LJUDI DO LESNIH MATERIALOV IN VLOGA LE-TEH V RESTORATIVNIH OKOLJIH«;

Disertacija Deana Lipovca preučuje vlogo lesa v restorativnih okoljih, v katerih se ljudje lahko hitreje spočijejo in okrevajo po stresu. V preglednem članku in štirih empiričnih študijah je Lipovac preveril, ali lahko lesni materiali izboljšajo udobje in počutje uporabnikov stavb, in sicer s testiranjem, kako ljudje zaznavajo in se odzivajo na različne lesne materiale, preizkušene v različnih okoliščinah. Rezultati kažejo, da imajo ljudje v različnih kontekstih raje les, vendar je malo verjetno, da bi izpostavljenost manjšim lesnim površinam bistveno vplivala na čustvena stanja, fiziološko aktivnost in kognitivne zmogljivosti ljudi.

Bojan Dolar je na UP FM zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Medgeneracijsko nasledstvo vodenja v družinskem podjetju«; pod mentorstvom prof. dr. Roberta Biloslava

Povzetek doktorske disertacije

»MEDGENERACIJSKO NASLEDSTVO VODENJA V DRUŽINSKEM PODJETJU«

Namen raziskave je bil poglobljeno raziskati 1. generacijsko nasledstvo vodenja z vidika ključnih udeležencev, prenosnika in prevzemnika ter pridobiti nova spoznanja, izboljšati razumevanje tega pojava in prispevati k njegovi večji uspešnosti. Uporabljeni kvalitativna multipla študija primera in metoda analize vsebine sta pripeljali do prepoznavnih prispevkov k znanosti kot sta petdimenzionalni konceptualni okvir in nasledstvena usmeritev in do več ugotovitev uporabnih v nasledstveni praksi.

Renè Rodriguez Aldama je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Splošne konstrukcije minimalnih kod iz posebnih razredov funkcij nad končnimi polji«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Nastje Cepak

Povzetek doktorske disertacije

»SPLOŠNE KONSTRUKCIJE MINIMALNIH KOD IZ POSEBNIH RAZREDOV FUNKCIJ NAD KONČNIMI POLJI«;

V zadnjih desetletjih so bile linearne kode uspešno uporabljene za izdelavo varnostnih algoritmov. Poseben razred kod, imenovan minimalne, je bil uporabljen za izpeljavo varnih dvostranskih računanj in shem deljenja skrivnosti. Renéjeva doktorska disertacija uvaja splošne metode za pridobivanje minimalnih kod z uporabo teorije Boolovih funkcij in končnih polj. Poleg tega, ker geometrijska in kombinatorična narava konstrukcij pokrivata širok spekter možnosti, so zgrajene kode s prilagodljivimi parametri in dodatnimi lastnostmi, ki, na primer, ne izpolnjujejo Ashikhmin-Bargovega pogoja ali z veliko minimalno utežjo.

Amar Bapić je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Konstrukcije novih superrazredov ukrivljenih funkcij in nadaljnje konstrukcije kriptografsko pomembnih preslikav izven M#«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića

Povzetek doktorske disertacije

»KONSTRUKCIJE NOVIH SUPERRAZREDOV UKRIVLJENIH FUNKCIJ IN NADALJNJE KONSTRUKCIJE KRIPTOGRAFSKO POMEMBNIH PRESLIKAV IZVEN M#«;

Disertacija predstavlja rezultate, ki vodijo do novih sekundarnih konstrukcij (vektorskih) ukrivljenih funkcij izven popolnega Maiorana-McFarland razreda in uvaja dva nova superrazreda ukrivljenih funkcij: SC in CD z njunima aplikacijama. Hkrati delo preučuje nekatere znane konstrukcije ukrivljenih funkcij (npr. posredna vsota in 4-dekompozicija) in pogoje, pri katerih dobljene funkcije ležijo izven M#.

Marc Elmeua González je na UP FVZ zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Biomehanska analiza konjeniškega športa« pod mentorstvom prof. dr. Nejca Šarabona

Povzetek doktorske disertacije

»BIOMEHANSKA ANALIZA KONJENIŠKEGA ŠPORTA«

Doktorsko delo predstavlja zbirko štirih študij, ki obravnavajo mišično aktivnost in biomehaniko jahanja ter ukrepe za varnejše jahanje. Namen doktorske naloge je opisati biomehanske odzive jahača na gibanje konja in kako na le-te vplivajo posegi treninga in modifikacija opreme.

Med naprednimi jahači in jahači začetniki so bile opažene razlike v vzorcih mišične aktivacije in mehanskem stresu na trup. Nadalje se izkaže, da s pomočjo prilagoditev jahalne opreme ter treninga s povratno informacijo lahko zmanjšamo omenjen mehanski stres.

Blas Fernandez je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »O nekaterih problemih, ki so povezani s Terwilligerjevimi algebrami in razdaljno uravnoteženimi grafi« pod mentorstvom prof. dr. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. dr. Ademirja Hujdurovića

Povzetek doktorske disertacije

»O NEKATERIH PROBLEMIH, KI SO POVEZANI S TERWILLIGERJEVIMI ALGEBRA IN RAZDALJNO-URAVNOTEŽENIMI GRAFI«;

Doktorska disertacija Blasa Fernándeza je sestavljena iz dveh delov. V prvem delu Blas obravnava tako-imenovano Terwilligerjevo algebro grafa. Ta algebra je bila v preteklosti predvsem uporabljena za študij razdaljno-regularnih grafov ter asociativnih shem. Glavni doprinos znanosti v prvem delu doktorske disertacije je torej uporaba Terwilligerjeve algebre za študij razredov grafov, ki niso nujno razdaljno-regularni. V drugem delu disertacije pa Blas preučuje tako-imenovane razdaljno-uravnotežene grafe. V tem delu Blas razreši več odprtih vprašanj glede teh grafov, ki so jih v literaturi zastavili drugi raziskovalci, ter klasificira poseben podrazred regularnih razdaljno-uravnoteženih grafov. Rezultati, ki so zajeti v doktorski disertaciji, so objavljeni v šestih člankih v mednarodnih SCI revijah.

Jaka Gašper Pečnik je na Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Napredne uporabe lepil za konstrukcijske elemente iz lesa&laquo;; pod mentorstvom izr. prof. dr. Matthewa Schwarzkopfa in somentorstvom viš. znan. sodelavca dr. Vaclava Sebere

Povzetek doktorske disertacije

»NAPREDNE UPORABE LEPIL ZA KONSTRUKCIJSKE ELEMENTE IZ LESA«;

V doktorski disertaciji Jake Gašperja Pečnika z naslovom "Napredne uporabe lepil za konstrukcijske elemente iz lesa" smo na področju uporabe lepil za konstrukcijske lesne elemente proučili različne inovativne načine uporabe lepil in različne statične ter dinamične eksperimentalne metode testiranj njihove ustreznosti. Z ugotovitvami v okviru študije smo poudarili pomembnost raznolikosti v materialih, od izbire lepilnih sistemov, do vpliva vrste masivnega lesa. Pokazali smo, kako se ta variabilnost odraža pri obnašanju kompozitnih – lepljenih materialov, veznih elementov ali modificiranih lesenih elementov.

Sadmir Kudin je na UP Famnit zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Določanje ukrivljenih funkcij zunaj M# razreda in določeni rezultati o korelacijski imunosti funkcij«; pod mentorstvom prof. dr. Enesa Pasalica in somentorstvom doc. dr. Samirja Hodžića

Povzetek doktorske disertacije

»DOLOČANJE UKRIVLJENIH FUNKCIJ ZUNAJ M# RAZREDA IN DOLOČENI REZULTATI O KORELACIJSKI IMUNOSTI FUNKCIJ«;

Disertacija predstavlja rezultate in pojasnjuje relacije med nekaterimi razredi ukrivljenih funkcij, in sicer: razred Maiorana-McFarland, razreda C in D ter razred PSap. Prav tako uvaja in raziskuje več novih pojmov, povezanih z vektorskimi Boolovimi funkcijami, in sicer: vektorske ukrivljene-negabentne funkcije in vektorske ukrivljene funkcije, ki so šibko ali močno zunaj danega razreda ukrivljenih funkcij. V disertaciji so tudi raziskani in rešeni nekateri odprti problemi o korelacijskI imunosti in rezilientnosti funkcij.

Iskrene čestitke vsem doktorjem znanosti!

  

 


četrtek, 9. marec 2023 TEDEN UP - ONI 2.0 in spremljevalni program

13. MAREC 2023

12.00, Avla Armerije UP, Koper
PROMOCIJA DOKTORJEV ZNANOSTI UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Promocija doktorjev znanosti, ki so doktorat znanosti na UP zagovarjali v času od oktobra 2022 do marca 2023

14. MAREC 2023

12.00, Avla Armerije UP, Koper
INAVGURACIJA REDNIH PROFESORJEV UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Inavguracija rednih profesorjev Univerze na Primorskem.

3.14 (15.14), Avla Armerije UP, Koper

PRAZNOVANJE DNEVA PI   – PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS”

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi). V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na UP bomo ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušič, ki je v letu 2022 izšla pri založbi Cambridge University Press. 

15. MAREC 2023

ZAPOSLENI 2.0 - ONI 2.0

Začetek praznovanja z zaposlenimi in študenti UP

Praznovanje 20. obletnice, ki prinaša spraševanje o tem kako smo lahko še boljša različica sebe, različica UP 2.0 in zaposleni UP 2.0, prinaša nabor izobraževanj za zaposlene in študente UP, ki so jih pripravile različne članice UP in spremljevalni kulturni program, saj nas ta bogati in izboljša.

Vsi zaposleni so vabljeni, da si med 12.00 in 14.00 izberejo dejavnost, ki jim bo pomagala pri izboljšanju veščin, zdravja ali znanj.

>>>PRIJAVNICA<<<

Obiščejo lahko:

PREHRANSKA SVETOVALNICA (UP FVZ)

12.00 do 14.00, UP FVZ

Za zaposlene UP bo odprla vrata Prehranska posvetovalnica, obiskovalci bodo imeli možnost meritve telesne sestave s telesnim analizatorjem TANITA. V posvetovalnici bo na voljo Luka Trapara, tehniški sodelavec na Katedri za prehransko svetovanje - dietetiko UP FVZ. Prijava >

POSLOVNI BONTON (UP FM)

12.15, UP FM, InnoLab

Prof. dr. Simona Kustec (UP FM) bo na delavnici predstavila osnove poslovnega bontona in odgovorila na vprašanja udeležencev. Prijava >

KAKO IZBOLJŠATI SVOJO POSLOVNO STRAN NA DRUŽBENIH OMREŽJIH (UP SZK)

12.00, Senatna dvorana UP

Karin Marinič, urednica družbenih omrežij UP bo predstavila načine kako lahko na družbenih omrežjih optimizirate urejanje in obiskanost, kako oblikovati objave in na kaj biti pozorni pri objavljanju na različnih platformah. Prijava >

KAKO UČINKOVITO KOMUNICIRATI? (UP FAMNIT)

13.00-14.00, UP FAMNIT, MP1

Z dr. Vesno Jug se bomo dotaknili komunikacijskih filtrov in ovir, različnih veščin komuniciranja (pozicije v komunikaciji, oblike sporočanja, aktivno poslušanje, preverjanje razumevanja, postavljanje vprašanj in močna vprašanja), asertivnost. Teme bodo povezane s praktičnimi prikazi in vajami. Prijava >

5 X 5 JEZIKOVNIH NASVETOV (UP FHŠ)

13.00, predavalnica Levant 3 (UP FHŠ)

Doc. dr. Vladka Tucovič Sturman bo vodila delavnico, na kateri bo praktično predstavila najbolj pogosto opažene jezikovne spodrsljaje, ki potrebujejo popravke. Prijava >

ČAJANKA KNJIŽNEGA KLUBA UP – DRUGA PRILOŽNOST ZA IZBOLJŠANJE

13.00, Santorijeva soba UP

Ob čajanki bo potekala debata o knjigah, ki smo jih nekoč brali, pa odložili, ker nam niso bile všeč, nato pa jim dali drugo priložnost. Jo lahko damo? Kako lahko izboljšamo sebe, če se potisnemo iz cone udobja? Lahko z branjem knjig postanemo nadgradnja sebe? V debati lahko sodelujete ali pa ji prisluhnete. Prijava >

ODPRTJE RAZSTAVE TILNA ŽBONE OB 20. OBLETNICI UP

15.00, Avla Armerije UP

Tilen Žbona je je študiral na beneški in na ljubljanski Akademiji, ukvarja se s psihologijo umetnosti in umetniškimi praksami. Ima doktorat znanosti (UL PEF v sodelovanju z UL FRI), zaposlen je kot izredni profesor na UP PEF. Razstavo postavlja ob 20. obletnici UP, z mislijo, da nas umetnost, kot ena od stebrov družbe ob znanosti izboljša in nam kaže smer še boljšega delovanja. Prijava >

POHOD NA GOLI HRIB, ŠPORT UP  

15.30-17.00

Izjemna razgibanost slovenske pokrajine je kot nalašč pripravljena za odkrivanje njenih vrhov. Zbor: ob 15:30 v vasi Dekani, na parkirišču pokopališča v bližini župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja. Zahtevnost: lahka označena pot (do 1,5 ure hoje). Obvezna oprema: Športni čevlji (treking) ali planinski čevlji, vetrovka, pijača, osebni dokument in študentska izkaznica. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost in pogojena s predhodno prijavo. Število udeležencev je omejeno na 15 oseb. Prijava >

KONCERT FANTOVSKEGA IN DEKLIŠKEGA PEVSKEGA ZBORA UP PEF

19.00, Avla Armerije UP

Na UP PEF delujeta dekliški in fantovski pevski zbor, ki študentkam in študentom omogočata dodatno pevsko udejstvovanje, ob Tednu UP bodo svoj bogat repertoar predstavili v Avli UP. Prijava >

16. MAREC 2023

celodnevno, InnoRenew CoE, Izola
SREČANJE ;ONI 2.0
Srečanje predstavnikov Evropske mreže inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI) in spoznavni dogodki s predstavniki članic Evropske univerze Transform4Europe (T4EU) ter Mariye Gabriel, Evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

17.00 – 18.00, Dvorana sv. Frančiška, Koper
20 LET UNIVERZE NA PRIMORSKEM, UP 2.0
Slavnostna akademija s podelitvijo nagrad in priznanj ter obeleženjem 20. obletnice Univerze na Primorskem s častno gostjo Mariyo Gabriel, EU komisarko za inovacije, raziskave, izobraževanje in mlade.

17. MAREC 2023

celodnevno, InnoRenew CoE, Izola
SREČANJEONI 2.0
Srečanje predstavnikov Evropske mreže inovativnih visokošolskih institucij (ENIHEI) in spoznavni dogodki s predstavniki članic Evropske univerze Transform4Europe (T4EU) ter Mariye Gabriel, Evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

09.00 – 10.00, InnoRenew CoE, Izola
OKROGLA MIZA: »KAKO LAHKO UNIVERZE PODPIRAJO INOVATIVNO EVROPO? « 
Okrogla miza »Kako lahko univerze podpirajo inovativno Evropo?« s sogovorniki: dr. Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter dr. Jean-Piere Bourgguignon, častni doktor UP.

11.00 – 12.00, InnoRenew CoE, Izola
INAVGURACIJSKO PREDAVANJE ČASTNEGA DOKTORJA UP, prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona.


četrtek, 9. marec 2023 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študenta Cuauhtlija Camposa Mijangosa

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Designing Interactive Paper Displays by Interlacing Physical and Digital Content Using Horizontal Touchscreens študenta doktorskega študijskega programa 3. stopnje Računalništvo in informatika Cuauhtlija Camposa Mijangosa.

Predstavitev bo potekala v ponedeljek, 20. 3. 2023 ob 16.00 v predavalnici FAMNIT-MP6 in preko Zooma na povezavi:

https://upr-si.zoom.us/j/84160319340?pwd=c25WZnJKemREVWZDQzhqelRQTDZiQT09

Meeting ID: 841 6031 9340

Passcode: 488109

Vljudno vabljeni!


četrtek, 9. marec 2023 PRAZNOVANJE DNEVA PI – PREDSTAVITEV “SYMMETRY IN GRAPHS”

KDAJ? 14. marca 2023, 15.14 (3:14 p.m.)

KJE? Avla Armerije UP, Koper

Dan pi je praznik, s katerim vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi) in je hkrati tudi mednarodni dan matematike. V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi. Na ta dan po celem svetu potekajo dogodki, večinoma tekmovanja v pomnjenju decimalk števila. PIfilologija zajema različne mnemotehnične tehnike, ki nam lahko pomagajo pri znanju največjega možnega števila decimalk števila PI. En od načinov je PIezija – torej poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi. Prvo slovensko tekmovanje v PIeziji je bilo organizirano prav na UP, leta 2014 v okviru Oddelka za matematiko UP Famnit in UP IAM.

Letos bomo na UP ta dan obeležili s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 izšla založbi Cambridge University Press, v seriji Cambridge Studies in Advanced Mathematics - seriji knjig, katerih cilj je bralca uvesti v aktivno področje matematičnih raziskav. Poleg tega, da so obravnavane teme primerne za podiplomske študente, so uporabne tudi za strokovnjake iz drugih vej matematike, ki iščejo dostop do raziskovalnih tem.

O KNJIGI ‘SYMMETRY IN GRAPHS

Začetek vsebine se osredotoča na osnovno gradivo, ki bralca vodi do najbolj aktivnih raziskovalnih tem tega hitro rastočega področja, ki je del algebraične teorije grafov. Avtorji z uvodnim delom motivirajo podrobno razpravo o posameznih temah, ki sledijo v nadaljevanju knjige. Ukvarja se s preučevanjem visoko simetričnih grafov, zlasti vozliščno tranzitivnih grafov in drugih kombinatornih struktur, predvsem s pomočjo tehnik iz teorije grup. Raziskave na tem področju omogočajo nov vpogled v permutacijske grupe in sorodne algebraične strukture. S številnimi primeri in več kot 450 vajami je knjiga ključen uvod v obravnavano področje za podiplomske študente in dragocen dodatek k knjižni polici vsakega algebraičnega teoretika grafov.


sreda, 8. marec 2023 Šesto predavanje FAMNITovih bioloških večerov 2022/23

  Vljudno vabljeni na šesto letošnje predavanje z naslovom Raziskovanje velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca,

ki bo v sredo, 15. marca 2023, ob 19.00,

predavanje bo potekalo preko videokonferenčne povezave ZOOM.

Predaval bo Nik Šabeder (Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani).

Raziskovanje zveri velja za poseben izziv in mnogim raziskovalcem predstavlja pravo strast. Tekom predavanja bomo spoznali, kako poteka delo doktorskega študenta, ki svoje raziskovalno delo opravlja na leopardih in gepardih v Namibiji. Avtor bo predstavil terenske izkušnje ter samo delo od analiz podatkov do priprave rezultatov. Analize podatkov, pridobljenih v prvi namibijski ekspediciji, so v teku in na predavanju bodo predstavljeni preliminarni rezultati o izbiri dnevnih počivališč leopardov ter zanimivih medvrstnih in znotrajvrstnih interakcijah leopardov in gepardov. Poleg raziskovalnega dela pa bo predavatelj prikazal tudi, kako poteka življenje v tej zanimivi državi na jugu Afrike. 

                                   

Nik Šabeder je magister ekologije in biodiverzitete in mladi raziskovalec na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z ekologijo velikih mačk Afrike. V sklopu svojega doktorata se ukvarja z raziskovanjem ekologije in medvrstne ter znotrajvrstne interakcije leopardov in gepardov na raziskovalnem območju v Namibiji. V Sloveniji sodeluje tudi pri terenskem delu v sklopu raziskav evrazijskega risa in divje mačke. V prostem času se poleg delovanja v nevladnih organizacijah s področja narave posveča raziskovanju mokrišč, kjer se ukvarja predvsem s kačjimi pastirji in dvoživkami. Znanje z vseh navedenih področij že več let uspešno predaja naprej na dijaških in študentskih bioloških raziskovalnih taborih.


Če ste predavanje Projekt LIFE AMPHICON - Ohranjanje dvoživk in obnova njihovih habitatov v Sloveniji, ki ga je predavala Katja Poboljšaj, zamudili si ga lahko ogledate tukaj.

sreda, 8. marec 2023 Študentka iz Japonske navdušena nad HICUP-labom

Študentka Yuri Yoneyama iz Japonske se je v sklopu raziskovalnega projekta, ki zajema delo z interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, odločila in odpotovala v Slovenijo. V nadaljevanju nam je razkrila nekaj več o njeni poti in tudi o tem s čim se ukvarja. Povedala pa nam je tudi razlike in podobnosti med Slovenijo in Japonsko.

Yuri, študentka magistrskega programa, na Univerzi - Nara Institute of Science and Technology na Japonskem, je v februarju za dva meseca obiskala Fakulteto za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), kot je sama povedala jo je navdušila Slovenija že kar nekaj časa nazaj. Vendar je bil glavni razlog obisk izr. prof. dr. Matjaža Kljuna in izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT), ki sta v prejšnjem letu obiskala Japonsko in predstavila svoje raziskovalno področje, tam pa so gradili na skupnem projektu. 

Sama meni, da ima laboratorij HICUP - Laboratorij za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, pomembno stično točko med Japonsko in Slovenijo.

“Moje področje na Japonskem povezuje interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, v sklopu tega delujem na projektu, ki zajema problematiko socialne anksioznosti, ki je prepoznana tudi kot ena najpogostejša psihična motnja. Zato je moja največja želja, da bi s posebnimi očali ljudje to v prihodnje lažje premagovali.” V laboratoriju HICUP je predstavila tudi svoj prototip, kot pravi je njeno delo naporno, vendar v tem zelo uživa in se veliko uči.   

V intervjuju je priznala, da si sprva ni predstavljala, da je Slovenija tako razvita država. “Imate čudovito državo, v katero se bom z veseljem vrnila! Prav tako, imate zelo napreden laboratorij, ter zelo prizadevne profesorje, kar se pozna tudi na dobrem vzdušju v delovnem okolju,” se zasmeje “ znajo se kdaj tudi pošaliti in seveda, v primerjavi z Japonsko, je tukaj struktura dela zelo drugačna! Tam veljajo strožja pravila,” dodaja.

Navdušuje jo tudi tukajšnja kultura in ljudje. “Na Japonskem ne poznamo pustnih karnevalov kot Slovenci. Ljudje pa so zelo gostoljubni, že na primer, ko obiščem trgovino se mi trgovka prijazno nasmeje.” Največjo razliko med državama pa je opazila pri javnem prometu. “Groza! na Japonskem imamo zelo dobro vzpostavljen vozni red, če kdo malo zamuja, se to zelo kaznuje” zaključuje.

    


ponedeljek, 6. marec 2023 Odprt je nov razpis za tutorje študente za študijsko leto 2023/2024

Z novim Pravilnikom o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem je v veljavo stopil tudi nov prijavni rok za tutorje študente.

Vabimo vas, da se (ponovno) prijavite za tutorje in obogatite svojo študentsko izkušnjo ter izkušnje vaših mlajših kolegov.

Kaj je tutorstvo?

Tutorstvo je organizirana pomoč študentom, ki temelji na osebnem pristopu. Razpisana so mesta za:

  • tutorje,
  • tutorje za tuje študente,
  • tutorje za pomoč študentom s posebnimi potrebami.

Komu je namenjeno tutorstvo?

Študentsko tutorstvo je namenjeno predvsem študentom prvega letnika, ki se znajdejo v novem življenjskem in izobraževalnem okolju in jim tutorji študentje pomagajo s posredovanjem pomembnih informacij in integracijo v študijsko okolje.

Tutorji za tuje študente novincem, ki pridejo v Slovenijo na izmenjavo ali redni študij, nudijo podporo pri integraciji v novo okolje, pri administrativnih zadevah in jezikovnih barierah.

Tutorji za študente s posebnimi potrebami študentom omogočajo hitrejše prilagajanje in uspešnejše vključevanje v študentsko okolje in študij.

Razpis za tutorje najdete tukaj.

UP FAMNIT prijava

Rok za prijavo je 31. 3. 2023.

Uvodno usposabljanje bo organizirano v mesecu maju 2023, da se skupaj pripravimo na prihod novih študentov. 

Urejenost in delovanje tutorskega sistema ureja Pravilnik o tutorskem sistemu na Univerzi na Primorskem in Obrazci .

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na: promo@famnit.upr.si

    


četrtek, 2. marec 2023 ASISTENT Z DOKTORATOM (»THREE-YEAR TENURE TRACK FACULTY POSITION«)

Članica: UP FAMNIT

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpis za delovno mesto D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM (za obdobje treh let z možnostjo pridobitve pogodbe za nedoločen čas). Iščemo kandidata z doktoratom znanosti s področja ved o življenju (molekularna biologija, ekologija, biologija, gozdarstvo, veterina, biokemija ...). Prednost bodo imeli kandidati z izkušnjami na področju genomike prostoživečih živali; zahtevane so podoktorske in pedagoške izkušnje. Delovno mesto je uvrščeno v 43. plačni razred, s 1. 4. 2023 pa v 44. plačni razred. Poskusno delo treh (3) mesecev. Predviden začetek zaposlitve je mesec maj 2023.

Izbrani kandidat bo postal del skupine za molekularno ekologijo na Oddelku za biodiverziteto, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Skupina za molekularno ekologijo se ukvarja s številnimi izzivi na področju upravljanja in varstva prostoživečih živali z uporabo genetskih orodij. V okviru mednarodnih projektov smo zelo dejavni tudi na področju državljanske znanosti (angl. citizen science).

Vaše naloge:

Raziskovalec bo sodeloval pri vodenju nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov, vzdrževanju in spodbujanju praks odprte znanosti. Raziskovalec bo tudi poučeval minimalno en predmet v semestru in mentoriral študente; usklajeval delo; načrtoval, vzpostavljal in izpopolnjeval protokole; pripravljal poročila; sodeloval na projektih skupine. Delovno okolje bo vključevalo tudi mednarodna potovanja zaradi projektnih sestankov.

Vaš profil:

  • Ustrezna univerzitetna izobrazba z zaključenim doktoratom znanosti in potrebnim raziskovalnim potencialom.
  • Izkušnje z izvajanjem populacijskih genomskih analiz so zaželene, vendar niso obvezne.
  • Izjemne organizacijske sposobnosti in velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog.
  • Pedagoške izkušnje ali mentorstva so zahtevana.

Navodila za prijavo:

Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo v elektronski obliki na naslov razpisi@famnit.upr.si, v predmetu pa naj navedejo " Razpis na delovno mesto - D010001 ASISTENT - ASISTENT Z DOKTORATOM.

V prijavi priložite v pdf formatu:

  • spremno pismo, v katerem pojasnite, zakaj vas delovno mesto zanima in kako ustrezate opisu,
  • življenjepis,
  • seznam objav s poudarkom na petih najpomembnejših.

Rok prijave: 31. marec 2023

  


sreda, 1. marec 2023 Vabljeni k ogledu 4. posnetka Famnitovega izleta v matematično vesolje 2022/23

Četrto predavanje letošnjega cikla Famnitovih matematičnih izletov z naslovom "Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov",  je izvedel Matjaž Kljun,  UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Matjaž Kljun je doktoriral iz računalništva na Univerzi v Lancastru v Združenem Kraljestvu. Njegovo glavno področje raziskovanja je interakcija človek-računalnik kjer ga zanimajo predvsem e-učenje, upravljanje z zasebnimi podatki, vseprisotno računalništvo, mešana in virtualna resničnost. Raziskovalno in pedagoško je delal oz. dela tudi na Luleå Univerzi (Švedska), NAIST (Japonska) in Ben-Gurion Univerzi (Izrael).

                                   
                                                                  Prosojnice so na voljo > TUKAJ

Čeprav je na področju interakcije človek-računalnik človek v središču pozornosti, se matematika pogosto uporablja za pravilno implementacijo uporabniških vmesnikov ali za modeliranje različnih vidikov interakcije. V 4. predavanju so bili predstavljeni konkretni primeri, kje in kako se matematika uporablja v interakciji človek-računalnik. Predavatelj je predstavil različne modele, kot so (i) preprosti opisni modeli (tj. kvalitativni), ki se uporabljajo za »razmejitev problemskega prostora« (npr. kvadrantni modeli), (ii) bimanualni model interakcije rok, (iii) napovedni modeli, kot sta splošna linearna regresija in Fittsov zakon, (iv) modeli ključnih dejanj (Key-Action), (v) Buxtonov model treh stanj za grafični vnos, ter druge uporabe matematike. Tekom predavanja so razpravljali o tem, kako se ti modeli uporabljajo za usmerjanje oblikovanja vmesnika.


Naslednje predavanje Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu? bo izvedel Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje, v sredo, 22. marca 2023, ob 18.00, v veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.