Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 24. avgust 2023 Od animiranega filma do Rubikove kocke: letošnji poletni tabor 'Matematika je KUL'

Zadnje dneve avgusta smo preživeli v družbi mladih navdušencev nad matematiko, ki so se udeležili poletnega tabora Matematika je KUL. Z enotno željo po odkrivanju matematičnih ugank, se nam je v letošnji izvedbi pridružilo 6 osnovnošolcev in dijakov.

Skozi predavanja, ki so potekala od 20. do 24. avgusta na UP Famnit, so udeleženci matematičnega tabora spoznavali principe animacije in kako lahko v računalniški grafiki premikamo virtualne objekte s pomočjo različnih krivulj, preizkusili so se v izzivu iskanja konsenza, ki se v zadnjih letih pojavlja tudi kot ključni steber decentraliziranih tehnologij, npr. tehnologiji veriženja blokov (Blockchain). Soočali so se s problemom iskanja najkrajše razdalje na dani ploskvi in se  dotaknili vseh ostalih »malih trikov«, ki nam lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah. Iz matematičnega vidika so spoznali celo človeške možgane.

Več o predavateljih in delavnicah lahko preberete tukaj.

Novo pridobljeno znanje so učenci in dijaki uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi končnih izdelkov, ki so jih na zadnji dan taborov predstavili svojim staršem.

Vsekakor pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavni del, ki je bil udeležencem, kot so sami dodali, še posebej všeč. Družili smo se ob različnih miselnih igrah, odpravili so se tudi na 54-metrov visok Koprski zvonik oziroma nekdanji mestni stolp in sprehod v sosednjo očarljivo Izolo.

UP FAMNIT organizira tabora z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da sta lahko ti področji zabavni, zanimivi in predvsem uporabni. Udeleženci, ki se na tabora vračajo, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.