Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 10. avgust 2023 Famnitovi študenti zopet uspešni na 30. Mednarodnem matematičnem študentskem tekmovanju (IMC)

Konec julija je v Blagoevgradu, Bolgariji, potekalo 30. mednarodno matematično študentsko tekmovanje (30th International Mathematics Competition for University Students, 2023 IMC), ki je združilo več kot 400 študentov iz številnih univerz po vsem svetu z namenom, da pokažejo svoje matematično znanje in veščine pri reševanju problemov.  

Tradicionalno so se tekmovanja udeležili tudi Famnitovi študenti, ki so se skupaj z vodjo ekipe, dr. Blasom Fernándezom z Oddelka za matematiko UP FAMNIT, soočili z vsemi izzivi, ki jih je tekmovanje prineslo.

  

Univerzo na Primorskem (UP FAMNIT) so tokrat zastopali  Dren Neziri (študent 2. letnika programa Matematika) in Diar Gashi (študent 3. letnika programa Matematika), prejemnika častne omembe in Yllkë Jashari (študentka 1. letnika programa Matematika) in Dmytro Tupkalenko (študent 1. letnika programa Matematika), prejemnika certifikata o dosežku. 

Tekmovanje so dva dni spremljali intenzivni matematični izpiti, vsak dan pa so bili udeleženci zadolženi za reševanje petih nalog, predlaganih s strani posamezne vodje ekipe. V drugem dnevu tekmovanja je bila izbrana posebna naloga, ki jo je predlagal doc. dr. Slobodan Filipovski z Oddelka za matematiko UP FAMNIT. 

     

Naloge so vsebovale širok nabor matematičnih vsebin, kjer so preverjali ne le globino znanja, temveč tudi ustvarjalnost, logično razmišljanje in sposobnost reševanja problemov.  Več informacij ter naloge, ki so jih reševali tekmovalci, so na voljo tukaj. 

Tekmovanje je bilo organizirano pod okriljem Univerzitetnega kolidža v Londonu, ki ga je v Blagoevgradu gostila Ameriška univerza v Bolgariji od 31. julija do 6. avgusta 2023. 

Za dosežke našim študentom iskreno čestitamo!