Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 31. maj 2023 Famnitovi študenti uspešni na Primatijadi

Med 28. aprilom in 3.majem 2023, so študenti UP FAMNIT ponovno sodelovali na Primatijadi, kjer so predstavili svoja znanstvena dela, tekmovali v športnih aktivnostih in se zabavali. 

   

V letošnji izvedbi so ti uspešno predstavili kar štiri znanstveno raziskovalne projekte - tri s področja računalništva in enega s področja kemije. Domov pa odnesli tudi odlično prvo mesto, ki ga je zasegla s področja kemije Angela Radmanovik, študentka dodiplomskega študijskega programa Bioinformatika.

    

Pokazali so tudi svojo športno stran ter se preizkusili v igri košarke, kjer so se kot ekipa srečali s prav posebnim izzivom, saj so imeli na voljo le pet igralcev brez možnosti zamenjav, česar se seveda niso prestrašili in do konca tekme obdržali pravi timski duh. 

 

Dobra družba in sodelovanje je odlična popotnica tudi za nadaljno vključevanje in uspešno udejstvovanje v takšne vrste aktivnosti, kar trdi tudi Pavel Jolakovski podpredsednik študentskega sveta UP FAMNIT z dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika: “Prepričan sem, da nam bo Primatijada prihodnje leto ponudila priložnost, da pokažemo svoje resnične sposobnosti. Spomin na letošnje tekmovanje je še svež, zato smo še bolj motivirani, verjamem, da smo se po tem vrnili še močnejši, bolj pripravljeni in pripravljeni na to, da v polni meri pokažemo svoje talente," povzema izkušnjo.  

     

Preplet obojega - znanja in športnih aktivnosti, pa je še posebej navdušil eno izmed Famnitovih študentk.  “Menim, da je Primatijada odličen športni kot tudi znanstveni dogodek, ki mi je pustil veliko lepih in nepozabnih trenutkov. Predvsem mi je bilo zanimivo poslušati znanstvene predstavitve študentov drugih univerz in glasno navijati za našo ekipo na športnih tekmovanjih. Žal je manjkalo le več Famnitovih študentov,” dodaja.

Da je bil dogodek nadvse uspešen dokazujejo pozitivni odzivi študentov. “Primatijada je bila resnično neverjetna. Super ekipa, super družba. Zagotovo se vidimo naslednje leto!”

“Letošnja izvedba Primatijade, je bila resnično neverjetna, saj sem imela edinstveno priložnost, da predstavim enega od mojih najljubših projektov, ter se seveda poleg tega udeležiti tudi na številnih športnih dogodkih. V petih dnevih pa sem spoznala tudi res neverjetne ljudi.” 

O Primatijadi

Primatijada je mednarodna, športno-znanstvena manifestacija, ki že skoraj polovico stoletja združuje študente fakultet naravoslovnih znanosti in matematike iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Srbije, Hrvaške in tudi Črne gore. Organizirana na Ohridskem jezeru, v kraju Peštani.


sreda, 31. maj 2023 Uspešna izvedba Famnitovih tradicionalnih priprav na matematična tekmovanja in maturo iz matematike na višji ravni

Za nami so še ene uspešno izpeljane tradicionalne Famnitove priprave na splošno maturo iz matematike na višji ravni, za dijake in dijakinje zaključnih letnikov, ki jih organizira Oddelek za matematiko UP FAMNIT. Letošnje priprave so potekale v treh terminih v maju (z različnimi nalogami).

Priprav se je v prvih dveh terminih preko video - konferenčne povezave ZOOM udeležilo 64 dijakov, v zadnjem srečanju, ki je bilo izvedeno v živo pa čez 20 dijakov, ki so skupaj reševali naloge s preteklih maturitetnih pol. 


Mesec prej so potekale  že tradicionalne priprave na matemtaična tekmovanja za dijakinje in dijake vseh letnikov. Te so potekale v treh terminih v aprilu, in sicer na daljavo preko sistema ZOOM in v živo.

Dijaki so bili razdeljeni v dve skupini  1. in 2. letnikov, katerih je bilo skupaj prijavljenih 37 dijakov, ter skupina 3. in 4. letnikov, kjer je bilo prisotnih 17 dijakov iz vseh koncev Slovenije.   

Odzivi dijakov so bili na obeh pripravah zelo dobri, prav tako verjamemo, da se bodo ti tako na tekmovanjih in na maturi uspešno izkazali.


torek, 30. maj 2023 Preizkusno predavanje dr. Aleksandar Tošić

Dr. Aleksandar Tošić bo imel v sredo, 31. 5. 2023 ob 10:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolski učitelj - docent za področje »Računalništvo in informatika«.

Predavanje z naslovom »Zunanji pomnilniki« bo potekalo v okviru predmeta Sistemi I – Strojna oprema, v predavalnici Famnit-VP1 (1. nadstropje), v prostorih Glagoljaška 8, 6000 Koper.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


torek, 30. maj 2023 Študenti UP FAMNIT navdušili z uspešno izvedbo 29 - urnega dogodka - Famnitov Hackathon 2.0.

27. in 28. maja 2023 so člani študentskega kluba Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska) uspešno izvedli 2. Famnitov Hackathon!

    
                                                    Člani 
študentskega kluba GDSC Primorska

Hackathon je dogodek, ki združuje računalniške programerje in študente drugih programov, ki s svojim znanjem, idejami in rešitvami pokažejo svojo nadarjenost.

Na dogodku je sodelovalo 10 ekip (po 3 študentje) študijskih programov Računalništva in informatika in Bioinformatika. Ekipe so bile oblikovane samostojno ali na Hackathon Team Building dogodku pred Hackathonom. Zastopane pa so bile 3 glavne kategorije po naslednjem vrstnem redu: A) Inovativne rešitve za finančno vključevanje, B) igrifikacija sistemov in C)kategorija najbolj učinkovite uporabe podatkov.

Sokzi 29 urno izvedbo so udeleženci pokazali svoje kreativne sposobnosti, sposobnosti dela v timu in se izkazali v reševanju izziva v eni izmed treh aktualnih tematik. Za dodatno energijo, ki so jo ob izzivu še kako potrebovali so organizatorji v sodelovanju s sponzorji poskrbeli za bogat zajtrk, ki je dal udeležencem moč za nadaljno tekmovanje. 

   

Na dogodku so posebej iztopale naslednje tri ekipe:

  • (A) Dev Lords, ki so z izjemnimi spretnosti in revucionalnimi zamislimi prepričali sodnike. 

  • (B) Boshko and the Girls, pri katerih je sodnike navdušilo njihovo timsko delo, kot tudi inovativen pristop skozi tekmovanje.

  • (C) Goodbacks, ti so namreč pokazali izjemne sposobnosti pri reševanju problemov in odlično tehnično znanje.

     
                                                                    3. mesto: ekipa Goodbacks

    
                                                                       2. mesto: ekipa Boshko and the Girls

  
                                                               1. mesto: ekipa Dev Lords

Ob koncu so sodelujoče čakale bogate nagrade sponzorjev v vrednosti 1500 evrov. Kjer so člani ekipe za prvo osvojeno mesto prejeli 700 evrov, za drugo mesto 500 in tretje mesto 300 evrov.  Nagrado za najboljšo idejo pa je prejela ekipa ARN d. o. o.   

     

Tudi druge ekipe so prišle do odličnih programerskih rešitev, veliko študentk in študentov pa je bilo povabljenih tudi na nadaljnja srečanja s sponzorji, kjer bodo razpravljali o morebitnih možnostih za pripravništva.

Zahvaljujemo se vsem podjetjem in organizacijam, ki so izkazale zanimanje za mreženje z našimi študenti: podjetja Outbrain, Gamanza, Dinit, Epilog, HICUP lab in Project IP. Nekateri njihovi predstavniki so med tekmovanjem prevzeli tudi mentorske vloge in sestavljali žirijo za ocenjevanje končnih rešitev.

Posebna zahvala gre tudi asist. Jordanu Aiku Deju, asist. Urošu Sergašu in asist.Mateju Arsenu Golubovikju z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, ki so poleg uvodnih delavnic neposredno prispevali k podpori študentom skozi celotno izvedbo. 

   

    

»Najtežji del organizacije je bila priprava koncepta tekmovanja, ki bi bil zanimiv tako za študente kot za podjetja. Tudi pridobivanje sponzorjev ni bilo enostavno, vendar smo bili veseli, da je veliko podjetij svoj sicer prosti čas namenilo našemu Hackathonu. Veseli nas, da so bili predstavniki podjetja zadovoljni z delom Famnitovih študentov ter, da smo študentom pomagali pri povezovanju s potencialnimi delodajalci,« so povedali predstavniki GDSC.

Študentski klubi Googlovih razvijalcev (Google Developer Student Clubs) so skupine študentov dodiplomskih ali podiplomskih programov na posameznih univerzah v mednarodnem okolju, ki delujejo na področju Googlovih tehnologij.  

GDSC Primorska omogoča razvijalcem okolje za učenje in v svoj krog vabi študente vseh dodiplomskih in podiplomskih programov, ki stremijo k nadgrajevanju svojega znanja in spretnosti na področju sodobne tehnologije. Učenje poteka v obliki interaktivnih delavnic in seminarjev, pri katerih sodelujejo tudi predavatelji, ki člane opremljajo s svojim širokim znanjem in dobrimi praksami.

Člani kluba z veseljem sprejemajo tudi ideje in predloge za še boljše delovanje skupnosti. Kontaktirate jih lahko preko elektronskega naslova gdsc.primorska@gmail.com.

Vabimo vas tudi k ogledu GDSC Primorska Facebook in Instagram profilov.

     

torek, 30. maj 2023 PODELJENA PRIZNANJA PROMETEJ ZNANOSTI ZA ODLIČNOST V KOMUNICIRANJU V LETU 2022

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je na slavnostni akademiji, ki je potekala v Prešernovi dvorani SAZU v torek, 30. maja 2023, podelila priznanja Prometej znanosti za leto 2022, med nagrajenci za Prometeja znanosti za leto 2022 so UP Pedagoška fakulteta (UP PEF) skupaj z Radiom Koper in raziskovalni inštitut InnoRenew CoE. Komunikator znanosti za leto 2022 je postal dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT.

Prometeja znanosti je prejel InnoRenew CoE (Center za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja), ki ga je Univerza na Primorskem s konzorcijem projektnih partnerjev ustanovila v letu 2017. V njem sedaj v petih raziskovalnih skupinah na izrazito interdisciplinaren način deluje 68 strokovnjakov iz 20 različnih držav.

Svojo odličnost najlažje nazorno prikažejo z novo stavbo njihovega inštituta, kjer je za doseganje trajnostne gradnje združeno vrhunsko znanje z več področij, vključno z arhitekturo, gradbeništvom, strojništvom, psihologijo, ergonomijo, informacijsko tehnologijo, znanostjo o lesu in znanjem multidisciplinarnih raziskovalcev na področju zdravih bivalnih okolij.

Stavbo si je v tem času s spremstvom ogledalo že več kot 2.300 ljudi vseh generacij.

Od ustanovitve naprej si neprestano prizadevajo za popularizacijo znanosti o lesu in trajnostni gradnji na različne načine – preko nacionalnih in mednarodnih združenj, udeležbo na sejmih, okroglih mizah in posvetih ter s pedagoškim delom na fakultetah slovenskih in tujih univerz, delavnicami na osnovnih in srednjih šolah ter z aktivnim sodelovanjem pri sooblikovanju študijskih programov, kot sta »Trajnostno grajeno okolje« in »Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja«.

Za obveščanje slovenske in mednarodne splošne javnosti uporabljajo številne kanale – družbena omrežja, spletne strani, objave v različnih rednih rubrikah, novičniki, časopisi ter revije, TV in radijske oddaje, konference, s prirejanjem različnih dogodkov, razstav, slovesnosti in mednarodnih konferenc ter z aktivnostmi Živega laboratorija InnoRenew CoE.

Med prejemniki najvišjega in edinega tovrstnega priznanja – Prometej znanosti, ki je dosedaj vpeljano za tiste raziskovalce, umetnike, učitelje in novinarje, ki se odlikujejo v komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi, je tudi UP Pedagoška fakulteta (UP PEF), Oddelek za razredni pouk, ki je skupaj z Radiom Koper ustvarila niz osmih radijskih oddaj »Ena mačka, štiri miši«.

Poljudnoznanstvena oddaja skozi pripovedni preplet širši javnosti približuje eno najpomembnejših znanosti – matematiko, in to še iz časa najstarejših civilizacij (poznega neolitika, Mezopotamije, starega Egipta, Indije, Stare Grčije in arabskega sveta). Poslušalce dodatno pritegnejo duhoviti izreki, glasbena podlaga in svojevrsten stil voditelja/urednika. Prispevke za oddajo so pripravili prof. dr. Mara Cotič (didaktika matematike), prof. dr. Darjo Felda (profesor matematike) in asist. Daniel Doz (profesor matematike), vsi iz Oddelka za razredni pouk UP PEF. Oddaja je bila na sporedu vsak ponedeljek v aprilu in maju, v letu 2022 (arhiv oddaj).

Častni naslov Komunikator znanosti za leto 2022 pa je na naše veselje prejel dr. Lovrenc Lipej, redni profesor na UP FAMNIT, kjer svoje znanje predaja študentom predmetov »Biodiverziteta morja«, »Biotska globalizacija v oceanih«, »Ekologija morja« in »Izbrana poglavja iz zoologije morskih živali«.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!



petek, 26. maj 2023 VABLJENI K OGLEDU DOKUMENTARNIH FILMOV O LESU

InnoRenew CoE je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Javno agencijo Spirit Slovenija pripravil dva izobraževalno-dokumentarna filma Trkam na les in Živim za les.

   

Cilj obeh je ozaveščati slovensko javnost o bogastvu Slovenije z lesom, o uporabi lesa za izdelke z visoko dodano vrednostjo in o njegovih izjemnih družbenih in okoljskih koristih. Poleg tega je les pomemben tudi za razvoj slovenskega gospodarstva in ustvarjanja zelenih delovnih mest.

Prvi film z naslovom Trkam na les je navdihujoč film, ki osvetljuje uporabnost in trajnost lesa ter njegov vpliv na okolje. Les je izjemno uporaben in raznovrsten material, ki nam omogoča ustvarjanje najrazličnejših izdelkov. 

   

Slovenija se lahko pohvali z obilico gozdov, ki poleg vira lesa prispevajo k ohranjanju biološke raznovrstnosti in blaženju podnebnih sprememb. Lesene zgradbe, površine in pohištvo prispevajo k trajnostni gradnji ter estetskemu okolju. Leseni izdelki se uporabljajo pri jedi, igrah, rekreaciji in modnih dodatkih. Les tako predstavlja velik ekonomski potencial zaposlovanja ljudi. Film nas vodi skozi osnovne lastnosti lesa ter spodbuja odgovorno ravnanje z naravnimi viri. Les je ključen za ustvarjanje trajnih in trajnostnih izdelkov ter varovanje okolja. Les nas tako navdihuje, da prispevamo k ohranjanju in uporabi lesa saj z njim gradimo bolj trajnostno in zeleno prihodnost.

    

Predelava lesa je za Slovenijo zelo pomembna dejavnost, saj od nje živi dobršen del prebivalstva, uporaba lesnih izdelkov pa je ena najenostavnejših poti v trajnostno družbo. Pri tem imamo dolgo tradicijo, že utečeno klasično obrt in industrijo, znanstveniki pa si prizadevamo, da bi panogo z našimi spoznanji usposobili za uspeh v 21. stoletju.

V drugem filmu Živim za les je predstavljena slikovita paleta poklicev, ki so povezani z lesom, vse od  tradicionalnih poklicev kot so gozdar, žagar, mizar, parketar in restavrator. Les je priložnost za inovativno podjetništvo in uspeh na področju predelave lesa, kar dokazujejo zgodbe mladih posameznikov z ustrezno izobrazbo, znanjem, motivacijo in interdisciplinarnim pristopom. Interdisciplinarnost je ključna pri delu z lesom, saj omogoča prenos znanja med različnimi disciplinami in reševanje izzivov, s čimer se ukvarjajo vrhunski znanstveniki, ki z novimi spoznanji premikajo meje uporabnosti lesa.

Oba izobraževalno-dokumentarna filma bosta v naslednjem tednu predvajana na Radioteleviziji Slovenija, in sicer po naslednjem urniku:

  • Torek, 30. maj 2023, ob 19:15, na programu TVS2, Živim za les

Filma so snemali in producirali v Warehouse Collective, režiral pa je Damjan Muhič iz Univerze na Primorskem (Služba za komuniciranje)

Vabljeni k ogledu!

  


petek, 26. maj 2023 Preizkusno predavanje dr. Katarina Šoln

Dr. Katarina Šoln bo imela v ponedeljek, 5. junija 2023 ob 11:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Biologija«.

Predavanje z naslovom »Rastline in stres« bo potekalo v okviru predmeta Fiziologija rastlin, v predavalnici Livade-FAMNIT 3 (3. nadstropje),  v prostorih Univerzitetnega kampusa Livade, Livade 6, 6310 Izola.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


petek, 26. maj 2023 ZNANI NEURADNI REZULTATI VOLITEV

V ponedeljek, 22. maja (predčasne), in včeraj, 25. maja (redne) 2023, so na UP potekale volitve za rektorja Univerze na Primorskem.

***

   

Volilni odbori so po zaprtju treh volišč preverili veljavnost oddanih glasovnic, prešteli veljavne glasove in jih nato pretvorili v točke. Zatem je predsednik volilne komisije, izredni profesor dr. Mihael Perman, predstavil neuradne rezultate.

Volilna udeležba je bila po skupinah:  
- med visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci, 81-odstotna;
- med drugimi zaposlenimi UP, 84-odstotna in
- med študentkami in študenti 6,4-odstotna.

Na podlagi preštetih veljavnih glasovnic je kandidatka prof. dr. Klavdija Kutnar prejela 62,85 % veljavnih točk, kandidat prof. dr. Matjaž Novak pa 37,15 % veljavnih točk

Rektorica UP za nov štiriletni mandat je tako prof. dr. Klavdija Kutnar.

*Rezultate mora potrditi še Senat univerze, do takrat veljajo za neuradne


petek, 26. maj 2023 ZAŽIVELA JE NOVA SPLETNA STRAN WELCOME.UPR.SI: NEPOGREŠLJIV VIR INFORMACIJ ZA MOBILNE IN TUJE ŠTUDENTE UP

Novo vzpostavljena spletna nudi mobilnim in tujim študentom vse potrebne informacije za uspešno študijsko pot, vključno z nasveti, kako premagati vsakodnevne izzive, povezane s selitvijo v tujino in študijem na UP.

Spletna stran ponuja številne informacije in nasvete glede vključevanja v novo okolje, na primer kako se prijaviti in vpisati na UP, kje in kako najti namestitev, možnosti finančne pomoči in štipendiranja, kako se povezati z ostalimi študenti, kako dostopati do zdravstvenih storitev in še veliko več.

Na novi spletni strani bodo bodoči študenti UP našli vse potrebno za uspešen začetek, potek in zaključek študija.

Vabljeni k odkrivanju nove spletni strani >> www.welcome.upr.si <<!

      


petek, 26. maj 2023 Nadvse uspešna konferenca TRIPLE i in Suicidology 2023

V okviru Inštituta Andrej Marušič, Slovenskega centra za raziskovanje samomora (UP IAM SCSR) je bila letos izpeljana že 14. edicija konference TRIPLE i: intuicija, domišljija in inovacije v suicidologiji. Dvodnevni dogodek je potekal virtualno od 23. – 24. maja 2023, in sicer v spletnem okolju Zoom, kar je omogočilo udeležbo poslušateljem iz najrazličnejših okolij, ki se klasične oblike konference morda ne bi mogli udeležiti, zaradi finančnih ali časovnih omejitev.

Predavanja mednarodno priznanih strokovnjakov s področja suicidologije dr. Karla Andriessena, dr. Vite Poštuvan, dr. Williama Feigelmana, dr. Sally Spencer-Thomas, dr. Yossija Levi-Belaza, dr. Alexandre Pitman in dr. Diega De Lea je spremljalo kar 310 udeležencev iz 38 držav.

Vsem udeležencem konference so z nagovorom izrazili dobrodošlico prof. dr. Diego De Leo, predstojnik Slovenskega centra za raziskovanje samomora in izr. prof. dr. Vita Poštuvan, namestnica predstojnika ter prof. dr. Vito Vitrih, direktor inštituta.

Z letošnjo konferenco so želeli udeležencem približati doživljanje žalujočih in skupaj poiskati učinkovite načine pomoči in podpore. Razširili so zavedanje, kako vseprisotna je tragičnost samomora, saj se ne dotika le tistih, ki samomorilno stisko doživljajo, ampak tudi vseh tistih, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega oz. osebo, s katero so bili tako ali drugače povezani. Raziskave kažejo, da se vsak samomor dotakne okoli 135 ljudi in številni med njimi so globoko prizadeti.

Vabimo vas k ogledu spletnega portala www.zivziv.si, kjer o duševnem zdravju in samomoru pišejo strokovnjaki in ljudje z osebnimi izkušnjami.

 

  


četrtek, 25. maj 2023 UP FAMNIT obiskala Prof. Victoria Gould - predsednica etične komisije pri Evropskem matematičnem združenju

V četrtek 25. maja, je na UP FAMNIT potekalo predavanje Prof. Victorie Gould,predsednice etične komisije pri Evropskem matematičnem združenju, z Univerze York. V sklopu predavanja z naslovom Ethics in Science – what about Mathematics? Raising awareness je profesorica Gould izpostavila tematiko etike v znanosti s poudarkom na matematiki, ki postaja vedno pomembnejša v našem vsakdanjem življenju, vendar ostaja premalo poudarjena.

    

O predavanju:

Pri skoraj vsakem raziskovalnem prizadevanju se razprava o etiki običajno deli v dve kategoriji, in sicer v znanstveno prakso in etiko akademikov pri njihovem lastnem ravnanju - objav in diseminaciji njihovih del. Številne univerze imajo pri tem zelo dobro premišljena pravila in usposabljanja za svoje študente in osebja.

V četrtkovem predavanju je predavateljica izpostavila etiko v matematiki, saj svet postopoma spoznava, da je ta prisotna skoraj na vseh področjih našega življenja. Žal pa je ta v veliki večini izpuščena pri razpravah o etičnih vprašanjih, okvirji za usposabljanje študentov matematike pa so zato pogosto pomanjkljivi. 

Predavateljica v odboru deluje že od leta 2018, kar ji je odprlo oči za določena vprašanja in rešitve pri reševanju omenjene problematike, ki jo je pojasnila na četrtkovem predavanju.

  


četrtek, 25. maj 2023 Študenti UP FAMNIT izven študijskih klopi pridobili nova znanja in izkušnje

Študenti  prvih in drugih letnikov dodiplomskega študijskega programa Sredozemsko kmetijstvo in Varstvena biologija ter magistrskega programa Varstvo narave so se v petek, 19. maja odpravili na terenske vaje.

Ti so v sklopu vaj obiskali podjetje Ocean Orchids Flowers , kjer so si ogledali rastlinjake in vzgojo orhidej ter nadaljevali z ogledom pridelave paradižnika in njihovo degustacijo v podjetju Lušt. Ob koncu so obiskali tudi oljarno bučnega olja, kjer so jih ob degustaciji pričakale številne dobrote iz bučnih semen in olja.


Nekaj dni kasneje, 23 maja 2023, pa so se študenti programa Sredozemsko kmetijstvo v okviru predmeta Vrtnarstvo na terenu in programa Bioinformatika v sklopu izbirnega predmeta odpravili na domačijo Belajevi v Kakčičah pri Dekanih.  

   

V hišnem začimbnem nasadu ali kraškem travniku so se neposredno srečali z mediteranskimi začimbami, ter se preizkusili pri številnih opravilih. Na posestvu so pomagali pri pletju in okopavanju melise ter ameriškega slamnika. Poleg tega so obrezovali tudi grmičke laškega smilja in žajblja, porezali timijan za čaj in presajali sadike zelišč. Domov pa odnesli novo pridobljeno znanje in lepe spomine na skupno druženje.

   


četrtek, 25. maj 2023 Uspešna izvedba 2. REGALNICE - popis zelene rege (Hyla arborea)

V soboto, 20. maja 2023, je potekala 2. REGALNICA, z izhodiščem v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Dogodek, ki se je odvijal drugo leto zapovrstjo, v organizaciji Univerze na Primorskem in Parka Škocjanske jame, je bil namenjen zbiranju podatkov o pojavljanju zelene rege v kalih na območju JZ Slovenije, kjer je bila v preteklosti ta izjemno prikupna dvoživka že zabeležena.

   
                               Vir:
Patricija Kostanjšek, Patricija Kopač, Luka Preložnik in Nina Lončarević

Letošnji akciji se je pridružilo okoli 70 udeležencev iz različnih organizacij, med njimi so bili najštevilčnejši študenti, pa tudi strokovnjaki, lokalni navdušenci nad naravo in tudi nekaj udeležencev z druge stani meje. Organizatorji so uvodoma predstavili lanske rezultate in potek terenskega dela, nato pa je vsaka od 16 skupin prejela podatke o dodeljenih lokacijah. Pred odhodom na teren so organizatorji večer popestrili tudi z družabnim dogodkom. Nato je vsaka skupina med 21.00 in 1.00 obiskala šest do osem kalov, kjer so preverjali prisotnost ciljne vrste in drugih dvoživk – to so naredili s poslušanjem oglašanja, nekateri pa so imeli tudi uspešen foto-ulov. Vse skupine skupaj so obiskale kar 115 kalov in potrdile prisotnost zelene rege na 30 lokacijah.

  
                       
       Vir:Patricija Kostanjšek, Patricija Kopač, Luka Preložnik in Nina Lončarević

S pomočjo prepleta akademskega prostora in pristopa ljubiteljske oz. občanske znanosti so pridobili pomembne informacije, ki bodo pomagale pri razjasnitvi izhodiščnega stanja lokalnih populacij te dvoživke in nadaljnjih raziskavah na območju izvedenih popisov. Rezultati REGALNICE bodo v pomoč tudi pri načrtovanju obnov habitatov, predvsem kalov, na tem območju. Prvi rezultati namreč kažejo, da se je v zadnjih letih prisotnost zelene rege v kalih izrazito zmanjšala glede na podatke iz preteklih let, zabeleženih v podatkovni zbirki Centra za kartografijo favne in flore.

   
        
                    Vir:Patricija Kostanjšek, Patricija Kopač, Luka Preložnik in Nina Lončarević

Organizatorji dogodka so doc. dr. Martina Lužnik in asist. Martin Senič, Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT, dr. Renata Rozman, Javni zavod Park Škocjanske jame in Sara Strah, študentka Varstva narave UP FAMNIT. Finančno podporo za izvedbo dogodka je priskrbel Park Škocjanske jame.

    
                            Vir:Patricija Kostanjšek, Patricija Kopač, Luka Preložnik in Nina Lončarević

Ob izvedbi dogodka so svoj delež prispevali tudi študenti na projektu »AmphibiaCheck - Spremljanje ogroženih dvoživk v Parku Škocjanske jame«, pridobljenega na javnem razpisu »Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023«, financiranega s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropskega socialnega sklada, cilj katerega je spremljanje populacij dvoživk v Parku Škocjanske jame in ozaveščanje o problematikah, s katerimi se dvoživke soočajo. Ob tej priložnosti so predstavili tudi brošuro, v kateri so zajeli vse dvoživke, prisotne na ožjem območju parka.

Glede na pozitiven odziv udeležencev, brez katerih izvedba takšnega dogodka ne bi bila mogoča, organizatorji upajo, da se bo dogodek nadaljeval in razvijal tudi v prihodnjih letih.

    
                                 Vir:Patricija Kostanjšek, Patricija Kopač, Luka Preložnik in Nina Lončarević


torek, 23. maj 2023 Eric Hansen iz Oregon State University obiskal UP FAMNIT in InnoRenew CoE

InnoRenew CoE je gostil profesorja Erica Hansena iz Oregon State University v Corvallisu, Oregon, ZDA. Zaposlenim v InnoRenew CoE in Univerzi na Primorskem je predstavil oddelek za lesarstvo na Oregon State University ter možnosti sodelovanja in dejavnosti razširjanja, ki jih izvajajo.

Poleg tega je pripravil dvodnevno delavnico o inovacijah ter se udeležil predavanja, na katerem so doktorski študenti predstavili svoj raziskovalni načrt. Podal je pomembne pripombe za izboljšave, ki jih bodo študenti vključili v svoje doktorske dispozicije.

Gostujočega predavatelja na UP FAMNIT smo gostili v okviru projekta GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem.

      
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


ponedeljek, 22. maj 2023 Uspešna druga izvedba Kariernega sejma Univerze na Primorskem

Na Univerzi na Primorskem (UP) je v sredo, 17. 5. 2023, potekal drugi Karierni sejem Univerze na Primorskem, nad organizacijo katerega so bedeli sodelavci Kariernega centra UP, v sodelovanju s kolegi iz drugih služb rektorata UP in članic UP.

Njegov osnovi namen je povezovanje univerze z okoljem, predstavitev delodajalskih organizacij, partnerjev univerze in potencialnih delodajalcev diplomantov. Na drugi strani pa je sejem pomemben za osveščanje o pomembnosti vseživljenjske karierne orientacije, za povezovanje in utrjevanje obstoječih stikov med UP in njenimi partnerji ter iskanju novih možnosti sodelovanja.

Karierni sejem UP je otvorila rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar. Izpostavila je pomembnost povezovanja z okoljem za univerzo in priložnosti, ki jih takšen dogodek nudi tako študentom in diplomantom na eni strani in delodajalcem ter partnerjem na drugi strani.

Študenti in diplomanti so imeli v okviru  Zaposlitvene kavarne možnost razgovorov z delodajalci. Številni študenti, diplomanti in naključni obiskovalci so pridobili potrebne informacije glede dejavnosti prisotnih delodajalcev, možnostih sodelovanja v obliki študijske prakse, projektnega dela ali celo zaposlitve. Predstavniki delodajalskih organizacij pa so na drugi strani pridobili številne kontakte obetajočih mladih kadrov, ki jih bodo morda lahko vključili v svoje delovno okolje.

Na Univerzi na Primorskem se za prijeten dan zahvaljujemo vsem našim partnerjem, ki so se vključili v program Kariernega sejma UP ter našim študentom in diplomantom nudijo možnosti vpogleda v dogajanje na trgu dela.

Zahvaljujemo se: Actual I.T. d.d.Adecco H.R. d.o.o.Banka Intesa Sanpaolo d.d., Center za razvoj in prenos znanja UP, Debeli rtič Zdravilišče, Dinit d.o.o.Epilog d.o.o., GEN-I, d.o.o.Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Lidl Slovenija d.o.o., k.d.Ljudska univerza KoperLuka Koper d.d., Mladinska zveza Brez izgovora SlovenijaPark Škocjanske jameRepublika Slovenija Ministrstvo za obramboRobotina d.o.o.SloAM Agencija za mladeUniverza na Primorskem in Zavod RS za zaposlovanje Območna enota Koper.

Prav tako tudi vsem sodelavkam in sodelavcem na Rektoratu UP in drugih članicah UP, ki so na različne načine pomagali pri soustvarjanju še ene uspešne zgodbe na UP.


nedelja, 21. maj 2023 Lista kandidatov za dekana UP FAMNIT

Obveščamo vas, da je Volilna komisija za izvedbo volitev dekana na 1. redni seji dne 18. 5. 2023 sprejela LISTO KANDIDATOV za volitve dekana UP FAMNIT.

Za dekana sta predlagana dva kandidata, in sicer (kandidata navajamo po abecednem vrstnem redu priimka):
- izr. prof. dr. Ademir Hujdurović (PROGRAM DELA), ki ga predlagajo trije oddelki UP FAMNIT – Oddelek za matematiko, Oddelek za aplikativno naravoslovje in Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije;
- doc. dr. Vladimir Ivović (PROGRAM DELA), ki ga predlaga Oddelek za biodiverziteto.

Javna predstavitev kandidatov bo potekala med 25. in 31. majem 2023. Točen termin predstavitev bo objavljen v naslednjih dneh.

Gradiva in informacije s podrobnejšimi podatki o izvedbi volitev so objavljene na spletni strani fakultete.


petek, 19. maj 2023 SIMPOZIJ O HIDROLATIH: UP FAMNIT pri soorganizaciji prvega tovrstnega simpozija pri nas

Z veseljem sporočamo, da bo 3. in 4. junija 2023 v Izoli potekal Simpozij o hidrolatih, prvi tovrstni strokovni simpozij pri nas. Dogodek bo potekal v organizaciji Društva aromaterapevtov Slovenije in soorganizaciji Univerze na Primorskem, Fakultete za naravoslovje, matematiko in informacijske tehnologije.

V izolskem objektu Livade 1.0 pričakujemo ljubitelje in strokovnjake, ki se ukvarjajo s hidrolati in eteričnimi olji. Skupaj bomo soustvarili pomembno zgodbo, s katero bomo nadgradili svoja znanja in seznanili tudi širšo javnost o pomenu hidrolatov, eteričnih olj in destilacije.

V dveh dneh se bodo na simpoziju zvrstila predavanja, delavnice in okrogle mize, preko katerih boste svet hidrolatov spoznavali iz različnih zornih kotov. Posebej za naš simpozij bo iz Kanade prispel dr. Benoit Roger, priznani raziskovalec in izkušen destiler, ki bo imel uvodno predavanje in popoldansko delavnico destilacije. Skozi predavanja boste spoznali celoten proces pridobivanja hidrolatov: od gojenja rastline in destilacije do vpliva različnih dejavnikov na kakovost in stabilnost hidrolatov. Iz prve roke boste pridobili praktične informacije o raznoliki uporabi hidrolatov.

Udeležite se lahko celotnega simpozija ali pa le posameznega dneva, v vsakem primeru pa boste dan zaključili s s klepetom ob Isa’s kombuchi. Ne glede na to, ali ste ljubitelj dišečih rastlin, aromaterapevt, destiler, farmacevt, proizvajalec naravne kozmetike ali zgolj radoveden posameznik – na simpoziju se boste gotovo naužili svežega znanja in se domislili novih idej!

Program je dostopen tukaj.

Registracije na dogodek so možne do 30. maja 2023. Na posamezne dneve simpozija in popoldanske delavnice se lahko registrirate tukaj.

V primeru dodatnih vprašanj, pišite na elektronski naslov: drustvo@drustvo-aromaterapevtov.si ali telefonsko številko +386 41 858 978.


četrtek, 18. maj 2023 Vpogled v volilni imenik za zaposlene na UP

Obveščamo vas, da je skladno z Rokovnikom volilnih opravil možen VPOGLED V VOLILNE IMENIKE.

Vpogled v volilne imenike bo možen od četrtka, 18. 5. 2023 od 8. ure, do petka, 19. 5. 2023 do 12. ure za:
• volivce iz vrst visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom in visokošolskih sodelavcev in
• volivce iz vrst drugih delavcev,
ki imajo na UP sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za najmanj četrtinski delovni čas (25% in več).

Vpogled bo možen v Pravni in kadrovski službi rektorata UP (3. nadstropje, pisarna št. 13), Titov trg 4, Koper.
Sodelavke v kadrovski službi imajo pravico vprašati za osebni dokument zaposlenega, ki želi v pogled v volilni imenik.

Vsak volilni upravičenec lahko dobi vpogled v volilni imenik izključno zase.
Zaradi varstva osebnih podatkov ni dovoljeno vpogledati ali pridobivati podatke o drugih zaposlenih.


četrtek, 18. maj 2023 Datum volitev rektorja z razporeditvijo volivcev na posamezne volilne odbore

Volilna komisija za izvedbo rednih volitev rektorja Univerze na Primorskem obvešča  volivce Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, da bodo volitve rektorja po naslednjem razporedu:

  • redne volitve za rektorja Univerze na Primorskem bodo v četrtek, 25. maja 2023 od 9. do 16. ure,
  • predčasne volitve bodo v ponedeljek, 22. maja 2023 od 9. do 16. ure.

Volivci bodo lahko glasovali na volišču v Kopru, na treh volilnih odborih, po naslednjem razporedu:

  1. Volilni odbor št. 1 (pritličje palače Armerija) na volišču v Kopru, Titov trg 4, Koper:
  • visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke A do J,
  • drugi delavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke A do G in
  • študenti UP FHŠ in UP PEF, ki imajo volilno pravico.

  1. Volilni odbor št. 2 (Santorijeva sejna soba, pritličje palače Armerija) na volišču v Kopru, Titov trg 4, Koper,
  • visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke K do P,
  • drugi delavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke H do O in
  • študenti UP FM in UP FTŠ Turistica, ki imajo volilno pravico.

  1. Volilni odbor št. 3 (Konfucijeva učilnica) na volišču v Kopru, Titov trg 4, Koper.
  • visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke R do Ž,
  • drugi delavci Univerze na Primorskem, ki imajo volilno pravico, po priimkih od črke P do Ž in
  • študenti UP Famnit in UP FVZ, ki imajo volilno pravico.

Volilno pravico imajo:

  • visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci Univerze na Primorskem, ki imajo na Univerzi na Primorskem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi vsaj za četrtinski delovni čas (vsaj 25%) in
  • drugi delavci Univerze na Primorskem, ki imajo na Univerzi na Primorskem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi vsaj za četrtinski delovni čas (vsaj 25%).

Volilno pravico imajo tudi študenti Univerze na Primorskem, ki imajo status študenta.


četrtek, 18. maj 2023 KIP mobilnost za študente: UP FAMNIT pri organizaciji projekta Erasmus+

V sklopu Erasmus kombiniranih intenzivnih programov (KIP) je na Univerzi za uporabne znanosti FH JOANNEUM v Kapfenbergu (Avstrija),  v sodelovanju z Univerzo za uporabne znanosti Haaga-Helia (Helsinki, Finska), Univerzo v Alcali (Alcala de Henares, Španija), Tehnološkim inštitutom Bordeaux (Bordeaux, Francija) in Univerzo na Primorskem potekal univerzitetni tečaj Trajnostne računalniške obdelave: Ustvarjanje interdisciplinarnosti za ustvarjanje prostora prihodnosti 2023-2025

    

V pet-dnevnem intenzivnem programu, od 8. do 12. maja 2023, so bile ponujene 3 različne delavnice: Razvijanje mobilnih aplikacij, Analiza podatkov in podatkovno rudarjenje in Startup: Trajnostna računalniška obdelava, ki so bile akreditirane z ECTS - kreditnimi točkami. 

Na delavnici Startup: Trajnostna računalniška obdelava, je kot koordinator svoje znanje izobraževalcem predajal tudi doc. dr. Branko Kavšek z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. 

Skozi delavnico je bilo govora o tako imenovanem "tihem onesnaževalcu” - digitalno onesnaževanje, ki ga zaradi svoje posebnosti marsikdo spregleda. Udeleženci so se zato spoznali s porabo energije, recikliranje e-odpadkov in pobudami in zakonodajami. Namreč, kot glavni cilj tečaja je bil predvsem njegovo ozaveščanje, prisotni pa so na omenjen problem predstavili svoj prispevek, izdelali video, nekateri pa so problematiko naslovili tudi preko socialnih omrežij.   

Izobraževanje je temeljilo po rezultatih e-knjige evropskega projekta “greenCo-GREEN računalniška aplikacija in MOOC za ozaveščanje o digitalnem onesnaževanju.” 

Delavnica, ki je obravnavala algoritme podatkovnega rudarjenja in strojnega učenja s poudarkom na analizi velikih količin podatkov - tako imenovanih velikih podatkov - je bila razdeljena v tri različne sklope.   Udeleženci so sprva pričeli s samim vsebinskim sklopom in opisom postopka, kjer so bili uvodoma predstavljeni z osnovami algoritmov strojnega učenja. V nadaljevanju pa so pridobljeno znanje nadgradili z orodij, ki služijo pri ustvarjanju vzporednih algoritmov, ki obdelujejo večje količine podatkov.  

Svojo kreativno plat pa so imeli priložnost deliti na interaktivni delavnici razvoja mobilnih aplikacij, kjer so vstopili v svet mobilnih aplikacij in njihovi izdelavi.   

V sklopu Erasmus intenzivnega izobraževanje so bili prisotni tudi študenti 1. in 2. stopnje programa Računalništva in informatike UP FAMNIT: Pika Povh, Srđan Tomić, Amar Ustavdić, Marko Stošić in Valeryia Bazhko, ki so poleg novo pridobljenih zanj prejeli odlično priložnost za nabiranje novih izkušenj v novem okolju kot tudi sklepanju novih poznanstev. 

Izobraževalci so se že pred samim izobraževanjem v živo srečevali preko spleta na spletnih delavnicah, ki so se pričele 27. marca 2023.

O BIP-u: Blended Intensive Programmes oziroma kombinirani intenzivni programi (KIP-i) so kratki, intenzivni program, ki jih organizirajo visokošolske institucije v tujini, pri katerih se uporabljajo inovativni načini učenja in poučevanja. Del programa poteka v živo, del pa virtualno. Naslednje leto bo gostitelj pet-dnevnega intenzivnega programa Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. 


sreda, 17. maj 2023 VABILO: gostujoče predavanje Prof. Erica Hansena v sklopu projekta GOST UP

 

Prof. dr. Eric Hansen
Oregon State University, ZDA

Gostujočega predavatelja na UP FAMNIT gostimo v okviru projekta

GOST UP – Gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na Univerzi na Primorskem

v času od 15. do 19. maja 2023


V sredo, 17. 5. 2023, bo izvedel dve predavanji, in sicer:

- Wood Science at OSU | 15.00 – 16.00

- Cooperative Extension in the USA | 16:00-17:00 | predavanje s Scottom Leavengoodom

Predavanje bo potekalo v angleščini na InnoRenew, Livade 6a, Izola (predavalnica Sequoia) ter virtualno preko aplikacije Microsoft Teams (povezava)


Prof. dr. Eric Hansen je redni profesor s področja trženja gozdnih proizvodov in Vodja oddelka za lesno znanost in inženirstvo na državni univerzi Oregon (Oregon State University - OSU), kjer je zaposlen od leta 1994. Leta 1990 je diplomiral s področja upravljanja gozdnih virov na Univerzi v Idahu in doktoriral leta 1994 na Virginia Tech, kjer se je specializiral za trženje gozdnih proizvodov. Njegova trenutna raziskovalna področja so organizacijske inovacije, tranzicija biogospodarstva, družbena odgovornost podjetij in strateško trženje. Prof. Hansen je soavtor knjige Strategic Marketing in the Global Forest Industries, na OSU pa dodiplomskim in podiplomskim študentom ter predstavnikom iz gozdnega gospodarstva v regiji predava s področja upravljanja inovacij in trženja. Koordinira Inštitut za izvršni menedžment pri Severnoameriškem združenju veletrgovcev z lesom (NAWLA) in je član izobraževalnega odbora NAWLA.

Na UP FAMNIT bo v času svojega gostovanja predaval študentom doktorskega študija Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja v okviru doktorskega seminarja.

 

      
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 


ponedeljek, 15. maj 2023 Študenti in njihovi mentorji UP FAMNIT aktivno vpeti v dva študentska projekta

Projekt AmphibiaCheck - Spremljanje ogroženih dvoživk v Parku Škocjanske jame

Z zvišanjem temperatur so se v kraških kalih pojavile prve dvoživke. Zato so se študenti UP Famnit, ki sodelujejo pri projektu AmphibiaCheck, že od začetka marca podajajo na terene, kjer ciljno spremljajo stanje velikega pupka (Triturus carnifex).

Tereni se izvajajo v petih obnovljenih kalih na območju Park Škocjanske jame, Slovenija v deset dnevnih intervalih. Študenti na terenu pri tem popisujejo tudi prisotnost, stadij in spol drugih prisotnih vrst dvoživk, ter izmerijo abiotske dejavnike v kalu. Velikim pupkom pa fotografirajo trebuščke za kasnejšo identifikacijo posameznih osebkov. V toplejših dneh, ko se bodo pojavili, pa ga bodo skupaj s študenti pričeli ciljno spremljati še populacije hribskega urha (Bombina variegata).

   
                                                                
Veliki pupek (Triturus Carnifex)

Študenti pod pedagoškim mentorstvom doc. dr. Martine Lužnik in asist. Martina Seniča z Oddelka za biodiverziteto in delovno mentorico dr. Renato Rozman, Javni zavod Park Škocjanske jame, v spomladanskih mesecih na terenu spremljajo stanje petih obnovljenih kalov (obnovljenih med leti 2019 in 2021), v njih popisujejo različne dejavnike (kemijske, fizikalne, biotske), prav posebno pozornost pa so namenili monitoringu dveh ciljnih vrst dvoživk. Z uporabljeno metodo lova, označevanja in ponovnega ulova, pa so se seznanili z različnimi tehnikami vzorčenja (pasti, herpetološke mreže), prisotnimi vrstami (določanje) in drugimi posebnostmi dela z dvoživkami.

Ob kabinetnem delu se udeleženci projekta spopadajo z urejanjem pridobljenih podatkov (običajno v velikih količinah) in njihovo obdelavo. Pri tem so neposredno predstavljeni z delom s specifičnimi programi za fotoidentifikacijo za naravno označene dvoživke (trebušni vzorci velikega pupka (Triturus carnifex) in hribskega urha (Bombina variegata).

    
                                                              Vir:
Gov.si, Park Škocjanske jame

Za območje JZ Slovenije je značilna visoka biodiverziteta – preplet raznovrstnih življenjskih prostorov, številnih vrst rastlin, živali in drugih organizmov. Eno izmed pomembnih in markantnih zavarovanih območij je Regijski Park Škocjanske jame. V zadnjih letih so v parku intenzivno obnavljali kale, ki so značilen element kmetijske kulturne krajine, kot polnaravna mokrišča omogočajo življenje številnim vodnim organizmom in so na tem območju najpomembnejši razmnoževalni habitat dvoživk.

V projekt so vključeni naslednji študenti: Alex Lampič  (Varstvena biologija), Patricija Kopač (Varstvena biologija), Patricija Kostanjšek (Varstvena biologija), Tibor Frković (Varstvo narave), Luka Preložnik (Varstvo narave), Eva Opara Sredozemsko kmetijstvo.

Projekt AmphibiaCheck - Spremljanje ogroženih dvoživk v Parku Škocjanske jame se izvaja v sklopu razpisa "Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju".


Študentski projekt: Invazivke na pogorišču parka miru na Cerju

V študentski projekt Invazivke na pogorišču parka miru na Cerju so vključeni študentje UP Famnit programa Varstvena biologija, Varstva narave in Sredozemskega kmetijstva in UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta  (smeri Vizualnih umetnosti in oblikovanja) ter mentorji doc. dr. Živa Fišer, asist. dr. Katarina Šoln, doc. dr. Peter Glasnović in Dejan Putrle.

Cilj projekta je kartiranje invazivnih vrst rastlin, preveriti prisotnost talne semenske banke, preučiti alelopatske učinke invazivnih rastlin in informirati javnost o problematiki. Delujejo na terenu in v laboratoriju.    

  

Veliki pajesen (Ailanthus altissima) velja za eno najhujših invazivnih rastlinskih vrst v Evropi, na seznamu invazivnih vrst pa je prav tako naveden tudi v Severni Ameriki in številnih drugih državah. Je drevo, ki izvira iz Jugovzhodne Azije, v Evropo in Ameriko pa so ga prinesli v 18. stoletju. Njegova glavna območja razširjenosti so mesta in druga motena območja, kot so kmetijska zemljišča in prometni koridorji. V mestih lahko povzroča škodo, saj s svojimi koreninami poškoduje infrastrukturo, lokalnemu prebivalstvu pa povzroča alergijske reakcije, težave z dihanjem in kožne izpuščaje. V naravnem okolju zunaj mest ga redko zasledimo, kar pa ne velja za Sredozemlje, saj mu najbolj odgovarja sredozemska klima. Tam dokazano negativno vpliva na lokalno vegetacijo in ogroža ekosisteme.

     

Korenine velikega pajesna lahko v dolžino zrastejo do 27 metrov, drevo na leto proizvede do 325 000 semen, ki imajo zelo dobro kaljivost (do 98%). Drevo, staro vsaj 6 let, lahko preživi zunanje temperature tudi do -33°C.  Rastlina je tolerantna na slana tla in na onesnaževanje. Odporna je na onesnažen zrak, vendar pa je občutljiv na ozon.

                                                                       

Terensko delo v sklopu projekta

V petek 5. maja 2023, so se študenti odpravili na teren, kjer so nabirali zelen rastlinski material, ki ga bodo uporabili za nadaljne raziskave. Nabrali so navadno robinijo (Robinia pseudoacacia), veliki pajesen (Ailanthus altissima) in raznozobi grint (Senecio inaequidens). Najprej so primer vsake rastline fotografirali, nato pa ves nabran rastlinski material odnesli v vajalnico, kjer so ga posušili, zmleli in naredili ekstrakte.

   

    

Več o projektih s študenti lahko preberete tukaj.


ponedeljek, 15. maj 2023 VABLJENI K OGLEDU LETOŠNJEGA ZADNJEGA PREDAVANJA NIZA FAMNITOVIH BIOLOŠKIH VEČEROV 2022/23

Osmo in zadnje letošnje predavanje cikla Famnitovih bioloških večerov 2022/23 z naslovom Prijatelji ali sovražniki - pri rastlinah je vse mogoče je izvedla Dr. Katarina Šoln, UP FAMNIT. Predavanje pa je potekalo v živo in preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

V zadnjem predavanju nas je predavateljica popeljala v rastlinski svet, ki je precej podoben človeškemu: nekatere rastline so najboljše prijateljice, druge pa so smrtne sovražnice.  

                  

Razlog se skriva v kemijskih spojinah (alelokemikalijah), ki jih nekatere rastline sproščajo v zemljo in z njimi zaustavijo rast sosednjih rastlin. Ta pojav se imenuje alelopatija. Predavateljica v laboratoriju že več let preučuje to »skrivno rastlinsko orožje«. Vedno se zgodi podobno: alelokemikalije zavrejo rast korenine drugih rastlin. Ta drama propadanja se dogaja v koreninskem vršičku. V tem najbolj oddaljenem delu korenine poteka rast, hkrati pa ga lahko alelokemikalije tudi najhitreje prizadenejo. Kako deluje alelopatija, kaj se v koreninah dogaja na celičnem nivoju in ali se lahko rastline sploh branijo pred alelopatijo, vse to je predavateljica predstavila na letošnjem osmem Famnitovem biološkem večeru. Mogoče pa spoznate, da je rastlinski svet precej bolj zanimiv, kot ste si mislili …

             

O PREDAVATELJICI:

Katarina Šoln je biologinja, pisateljica in ilustratorka. Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 2015 diplomirala iz Biologije, leta 2018 magistrirala na študiju Molekulska in funkcionalna biologija in leta 2022 doktorirala iz Biologije. Že v prvem letniku študija je kot nadobudna študentka začela preučevati alelopatijo pri invazivnih rastlinah, začetne raziskave pa so se kmalu prelevile v pravo znanstveno delo, tako da alelopatijo preučuje še danes. Svoje znanje je nadgrajevala tudi v tujih laboratorijih, predvsem v Avstriji in Veliki Britaniji. S študijskim letom 2022/2023 je začela z delom asistentke na Fakulteti za matematiko naravoslovje in tehniko UP, kjer vodi vaje pri predmetih Splošna botanika in Fiziologija rastlin. V prostem času vodi biološke delavnice za otroke, pripravlja kratke poučne biološke video posnetke in piše poljudne članke o naravi v katerih poskuša na preprost in zanimiv način približati skrivnosti iz sveta narave tudi širši javnosti.


Celoten niz predavanj Famnitovih bioloških večerov za leto 2022/23 je dostopen TUKAJ. Z novim nizom, ki bo prinesel nove zanivmive vsebine z naravovarstva pričnemo zopet v oktobru. 

Predavanja so primerna tako za širšo javnost kot tudi za stroko. Medse bomo z veseljem sprejeli dijake srednjih šol in študente, pa tudi učitelje, strokovnjake in ostale zainteresirane posameznike, ki jih zanima široko področje biologije in varstva narave.


ponedeljek, 15. maj 2023 OHRANJANJE KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI NA KMETIJAH

PREDSTAVITEV ZA KMETOVALCE: OHRANJANJE KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI NA KMETIJAH

V nedeljo, 14. maja 2023, je v sklopu projekta Zelena, digitalna in vključujoča UP v sodelovanju z UP FAMNIT potekala predstavitev novega priročnika za kmetovalce Ohranjanje krajinskih značilnosti na kmetijah – smernice in obstoječi finančni mehanizmi.

    

V objektu Livade 1.0 so se zbrali kmetovalci in upravljavci kmetij, ki se nahajajo na območjih ohranjanja narave, ter kmetij, ki si prizadevajo za boljše, trajnostno upravljanje in izvajanje kmetijskih praks z namenom ohranjanja in izboljšanja stanja biotske raznovrstnosti, pridružili pa so se nam seveda še ostali, ki jih zanimajo tovrstne tematike.

Uvodoma je obiskovalce nagovorila prof. dr. Elena Bužan, nadalje pa so prisluhnili predstavitvi asist. Aje Bončina, in sicer nam je predstavila priročnik za kmetije Ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini – finančni mehanizmi in smernice za ohranjanje, ki vsebuje slikovni pregled krajinskih značilnosti, ki so pomembne za ohranjanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini, in enostaven pregled finančnih mehanizmov, povezanih z vsako posamezno krajinsko značilnostjo. Priročnik je namreč zasnovan tako, da kmetovalcem olajša iskanje informacij o obstoječih možnostih financiranja (npr. subvencijah), saj zagotavlja enostaven pregled finančnih mehanizmov, ki se nanašajo na ohranjanje krajinskih značilnosti, skupaj s pogoji za njihovo pridobitev, opisi in navedbo kontaktov, pomembnih za postopek prijave.

    

V drugem delu srečanja so prisluhnili predstavitvi dr. Alenke Baruca Arbeiter z naslovom Vključevanje tradicionalnih/avtohtonih sort rastlin in pasem živali v ponudbo turističnih kmetij, na kateri smo govorili o pridelavi avtohtonih/tradicionalnih rastlinskih vrst/sort (sadne vrste, zelišča, zelenjadnice) ter ponudbi le-teh v gastronomiji, nadalje pa še o vzreji avtohtonih/tradicionalnih živalskih pasem in njihovo vključevanje v turistično ponudbo. Spoznali so, da rastlinska biotska raznovrstnost poveča pestrost pridelave, pripomore k ohranjanju izgleda krajine, ravnovesja v naravi in kulturne dediščine, nenazadnje pa bogati samo ponudbo na turističnih kmetijah.

   

   

Po končanih predstavitvah so se udeleženci odpravili na ogled raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE, kjer so spoznali same arhitekturne značilnosti in posebnosti stavbe, prav tako pa so si ogledali še laboratorije in raziskovalne prostore inštituta ter spoznali vsebine, s katerimi se tamkajšnji raziskovalci ukvarjajo. Po končanih predstavitvah pa je sledil še brezplačen voden ogled Akvarija Piran ter predstavitev Centra znanosti UP.

  

Dogodek je organiziran v sklopu Razvoja vsebin zelenega prehoda v okviru Centra znanosti UP, aktivnosti projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem, ki obsega tri pilotne projekte, osredotočene na kurikularno prenovo visokošolskih strokovnih študijskih programov na UP z namenom podlage širše nacionalne reforme za zelen, odporen prehod v Družbo 5.0. Cilj pilotnih projektov je opremiti študente s kompetencami za zelen in digitalen prehod v Družbo 5.0.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z načrtom v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod (C3 K5), za ukrep investicija F. Izvajanje pilotnih projektov, katerih rezultati bodo podlaga za pripravo izhodišč za reformo visokega šolstva za zelen in odporen prehod v Družbo 5.0: projekt Pilotni projekti za prenovo visokega šolstva za zelen in odporen prehod.


ponedeljek, 15. maj 2023 LES V TURIZMU PORTOROŽA: VČERAJ, DANES, JUTRI: Projekt, ki je združil stroko in študente

Na Fakulteti za turistične študije – Turistica so odprli razstavo na temo Les v turizmu Portoroža: včeraj, danes, jutri. Razstava je nastala v okviru projekta LES V TURIZMU (LesTur), pri katerem sodelujejo fakultete UP: Fakulteta za turistične študije - Turistica, UP FAMNIT in Turistično združenje Portorož s ciljem promoviranja pozitivnega odnosa do lesa pri oblikovanju ponudbe in podobe turističnih krajev.

     

Trajnostno vključevanje lesa je zaradi obnovljivosti in razgradljivosti prijaznejše do okolja, ustvarja zdrave bivalne in delovne pogoje ter prispeva k lajšanju posledic globalnega segrevanja.

Projekt in razstavao dgovarjata na vprašanja, kakšna je tradicija uporabe lesa v turizmu Portoroža  ter kje in zakaj je bil les v turizmu opuščen. Hkrati iščeta nove odgovore o področjih in načinih njegove ponovne trajnostne uvedbe.

   

Razstava, s katero se sprehodimo skozi čas, pokaže, da ima Portorož stoletno tradicijo uporabe lesa v turizmu. Obiskovalci Portoroža so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja prihajali na destinacijo večinoma z morja, z barkami iz Trsta. Stik morja s kopnim je bil po večini lesen (pomoli, pohodne površine, objekti ob obali). Prav les je bil torej tisti, ki je obiskovalcem Portoroža izkazal prvo dobrodošlico.

  

Na drugi strani razstava prikaže popularizacijo kulture lesa v sodobnih okvirjih trajnostnega razvoja Portoroža, ki se od lani ponaša z Zlatim znakom Zelene destinacije Slovenije. V zadnjih letih namreč zaznavamo povečan trend ozaveščenosti turistov glede uporabe trajnostnih materialov v turistični ponudbi. Po desetletjih ločevanja in zmanjševanja odpadkov, skrbi za zmanjševanje ogljičnega odtisa in varčevanja z energijo, se med turisti, še posebej mladimi, hitro širi nova težnja po obnovljivih virih, med katere sodi tudi les.

  

Les se vrača. Tudi v Portorož. O tem ni dvoma. V širši in strokovni javnosti moramo le še razbliniti dvome o tem, ali se ga v turizmu splača uporabljati. Ali je dovolj trden, ognjevaren? Ima res kratko življenjsko dobo in je precenjen? Ali paše v urbano okolje? Ali turisti sploh zaznajo razliko med lesom in njegovo imitacijo? Pri teh vprašanjih nam pomaga znanost. Raziskave v laboratorijih za sodobne obdelave lesa in inoviranje dajejo odgovore, ki govorijo v prid lesu.

Razstavo so pripravili študenti in mentorji študijskih programov, turizma, dediščinskega turizma in trajnostnega grajenega okolja Univerze na Primorskem. Na razstavi so sodelovali tudi gostujoči partnerji, Društvo Anbot iz Pirana in Fakulteta za dizajn iz Ljubljane.

  • Pia Ješovnik, študentka programa Management turističnih podjetij (UP FTŠ TURISTICA)
  • David Brodnik, študent programa Management turističnih podjetij (UP FTŠ TURISTICA)
  • Ekaterina Donetskaia, študentka programa Management turističnih podjetij (UP FTŠ TURISTICA)
  • Ula Gliha, magistrska študentka programa Turizem (UP FTŠ TURISTICA) 
  • Kaja Hostnik, magistrska študentka programa Turizem (UP FTŠ TURISTICA) 
  • Tanja Novakov, magistrska študentka programa Dediščinski turizem (UP FTŠ TURISTICA)
  • Karmen Dolenšek, magistrska študentka programa Dediščinski turizem (UP FTŠ TURISTICA)
  • Elena Cvetanoska, magistrska študentka programa Trajnostno grajeno okolje (UP FAMNIT)
  • Prof. dr. Andreja Kutnar, mentorica (UP FAMNIT, direktorica InnoRenew CoE)
  • Mag. Patricija Gržinič, mentorica (TURISTIČNO ZDRUŽENJE PORTOROŽ)
  • Izr. prof. dr. Aleksandra Brezovec, mentorica in vodja projekta (UP FTŠ TURISTICA)

Vir: FTŠ TURISTICA


petek, 12. maj 2023 Prva Evropska poletna šola umetne inteligence - ugodnosti za študente in zaposlene na UP

Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Institut "Jožef Stefan" so združile moči in letos poleti skupaj organizirajo prvo Evropsko poletno šolo umetne inteligence - ESSAI 2023 pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco - EurAI. Šola bo potekala med 24. in 28. julijem 2023 v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Na sporedu bo 34 različnih tečajev v sedmih paralelnih sekcijah s tremi različnimi nivoji zahtevnosti (od uvodnih do naprednih). Tečaji bodo pokrivali zelo raznolika področja umetne inteligence. Predavali bodo vrhunski strokovnjaki, ki med drugim prihajajo iz univerz Stanford, Yale, Washington, Oxford, Cambridge, KU Leuven, TU Darmstadt, rimske Sapienze, francoskega CNRS in tudi iz podjetij, kot so Google Deep Mind, Microsoft in VMware Research.

Več o poletni šoli najdete na essai.si.


Zaposleni in študenti UP lahko izkoristite 10% popust* na registracijo. Kodo za popust prejmete na podlagi predprijave preko obrazca na naslovu: https://tinyurl.com/essaiUP

Na podlagi predprijave vam bodo organizatorji na elektronski naslov poslali vašo unikatno kodo za popust, ki jo boste uporabili ob registraciji na ESSAI spletni strani.

Da boste lahko ujeli prijavo po early-bird cenah priporočamo, da obrazec za predprijavo izpolnite do 22. maja.

Registracija vam omogoča dostop do vseh tečajev in predavanj, družabnih dogodkov ob večerih, brezplačnih kosil in coffe-breakov vse dni šole.

Študenti lahko kandidirate za štipendijo za udeležbo na šoli, ki jo razpisuje EurAI. Pogoj za kandidiranje je, da ste člani Slovenskega društva za umetno inteligenco (SLAIS) v katerega se po potrebi lahko brezplačno vključite (http://slais.ijs.si/documents/Pristopna_izjava.html). Več informacij o štipendiji najdete > TUKAJ  

        


petek, 12. maj 2023 UP na tednu T4EU, Alicante, Španija

Ta teden je Univerza v Alicanteju gostila mednarodni dogodek T4EU Week, doktorski simpozij in okroglo mizo o digitalni transformaciji v okviru Evropske Univerze Transform4Europe.

Dogodka se je udeležilo več kot 200 ljudi iz 8 držav.

Študenti, doktorski študenti in pedagoško osebje z različnih univerz so se lahko pridružili štirim delavnicam s področja digitalne transformacije, ki so obravnavale aktualna vprašanja, kot so na primer upravljanje množičnih podatkov in uporaba tehnologij za učenje drugega jezika.

Doktorski simpozij o umetni inteligenci (11. in 12. maj) je bil organiziran skupaj z doktorskim programom računalništva Univerze v Alicanteju. Univerzo na Primorskem, ki bo kmalu polnopravna članica T4EU, je na dogodku predstavljalo pet doktorskih študentov: Niki Hrovatin, Domen Vake, Uroš Sergaš, Maheshya Weerasinghe in Matej Arsen Golubovikj.

Izr. prof. Matjaž Kljun in izr. prof. Klen Čopič Pucihar z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT sta se udeležila okrogle mize, na kateri so razpravljali o številnih pravnih izzivih digitalne transformacije. Naši raziskovalci so predstavili svoje smeri raziskav, povezanih s tem področjem študija, da bi raziskali možnosti za sodelovanje z drugimi mednarodnimi partnerji,

Poleg osrednjega programa so imeli udeleženci tudi priložnost za različne kulturne dejavnosti, kot sta obisk emblematičnega gradu Santa Bárbara ali obisk igralnice Alicante.






petek, 12. maj 2023 Famnitov Hackathon 2.0 za vse študente UP!

   

GDSC Primorska organizira Famnitov Hackathon 2.0 na UNIVERZITETNI ravni!

Ta Hackathon je več kot le tekmovanje, je priložnost, da razširite svoje znanje, se povežete s strokovnjaki in pridobite izkušnje, ki bodo odlična popotnica za vašo prihodnjo kariero. Torej, kaj še čakate?

Kdaj in kje?
27. in 28. maja v Avli (Famnit, Glagoljaška 8)

Ta dogodek je odprt za vse študente Univerze na Primorskem, zato ste dobrodošli, ne glede na to, na katero smer ste vpisani. Nekaj ​​dni pred dogodkom boste imeli priložnost sestaviti ekipe na uvodnem dogodku.

S samo 50 razpoložljivimi mesti je to edinstvena priložnost, da pokažete svoje sposobnosti, se povežete s kolegi študenti in se učite od vodilnih v industriji. Ne pozabite na finančne nagrade, ki jih sponzorirajo Zemanta, Gamanza, Dinit in druga vrhunska podjetja.

​Med 29-urnim dogodkom boste imeli priložnost delati na eni od treh aktualnih tematik in zgraditi inovativen projekt z ekipo podobno mislečih vrstnikov. In da se boste napolnili z energijo za izziv, smo v sodelovanju s sponzorji poskrbeli tudi za bogat zajtrk.

Če ste pripravljeni sodelovati z novimi ljudmi, se zabavati, se mrežiti, stopiti v stik s potencialnimi delodajalci ter nenazadnje zmagati in si prislužiti nagrado, se prijavite zdaj!

ROK za prijavo: 21. 5. 2023

Prijava: https://forms.gle/N4Sti3g59X4pVfK28 

Se vidimo na Famnitovem Hackathonu 2.0! 


četrtek, 11. maj 2023 Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT v sklopu projekta FTDCHE/Sollertia na srečanju na Politehniški univerzi v Bukarešti

V sredo, 26. aprila 2023 sta se izr. prof. Jernej Vičič in doc. dr. Branko Kavšek z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT odpravila na Politehniško univerzo v Bukarešti (Romunija), kjer so se v sklopu ERASMUS+ KA220 projekta FTDCHE - Fostering the Transversal Digital Competences in Higher Education sestali vsi predstavniki projekta in dosegli nov napredek. 

      

Na srečanju so bile predstavljene smernice za razvoj učnega načrta za digitalne spretnosti, ki temeljijo na evropskem merilu DigComp - ta namreč zagotavlja skupno razumevanje digitalnih kompetenc ter velja za pomembno orodje v podporo akcijskemu načrtu EU za digitalno izobraževanje 2021 - 2027. V sklopu projekta so tako s skupnim sodelovanjem in predlogi načrtovali naloge, ki bodo kot del uporabnega učnega gradiva služile vsem izobraževalcem.

    

Projekt Erasmus+, ki traja 30 mesecev, združuje 5 članic (Univerza na Primorskem, Univerza v Malagi, Politehnična univerza v Bukarešti, Univerza Leuven-Limburg, Državna univerza uporabnih znanosti Šiauliai) s področja raziskav in razvoja informacijskih in komunikacijskih tehnologij s ciljem spodbujanja transverzalnih digitalnih kompetenc v visokem šolstvu. 

Projekt financira Evropska komisija, za katerega namenja 250.000 evrov

Sollertia je skupno ime 3-letnega projekta Erasmus+ KA220-HED »FTDCHE« (Fostering the Transversal Digital Competences in Higher Education), ki se je pričel decembra 2022, in njegovega sistema »LMS« (Learning Management System).

Nova spletna stran je dostopna  >>> TUKAJ 

      


sreda, 10. maj 2023 Vabljeni na informativne dneve za magistrski študij na UP FAMNIT

Interdisciplinarni, raznoliki in sodobno naravnani magistrski študijski programi na UP FAMNIT ponujajo vse, kar si študentke in študenti želijo: znanje, projektno delo, sodelovanje s podjetji, raziskovanje, mednarodne izkušnje, sodobno laboratorijsko in računalniško opremo.

UP FAMNIT izvaja sedem študijskih programov 2. stopnje: Matematične znanosti, Računalništvo in informatika, Varstvo narave, Biopsihologija, Psihologija, Trajnostno grajeno okolje in Podatkovna znanost

***

Vabimo vas, da se udeležite virtualnih predstavitev magistrskih študijskih programov, ki bodo potekale od 29. maja do 2. junija 2023 preko video-konferenčnega sistema ZOOM. 

Z vami bodo koordinatorji študijskih programov, za vprašanja, ki so vezana na prijavno-vpisni postopek, pa bo na voljo tudi Referat za študente.

Informativna srečanja za programe, ki jih izvajamo tudi v angleškem jeziku, bodo potekala v angleščini.

Za vsak magistrski študijski program sta določen dan, ura predstavitve in zoom povezava, zato vas vabimo, da preverite spodnji seznam. Več informacij o informativnih dogodkih in Zoom povezave najdete TUKAJ.

Vsi aktualni roki in prijavno - vpisni postopek > TUKAJ  

DAN IN URA PROGRAM
29. MAJ, 17:00  Biopsihologija
29. MAJ, 18.00 Varstvo narave
30. MAJ, 17:00 Podatkovna znanost 
30. MAJ 18.00 Podatkovna znanost (en)
31. MAJ 17.00 Matematične znanosti
31. MAJ 18.00 Matematične znanosti (en)
1. JUNIJ 17.00 Računalništvo in informatika 
1. JUNIJ 18.00 Psihologija
2. JUNIJ 17.00 Trajnostno grajeno okolje
2. JUNIJ 18.00  Trajnostno grajeno okolje (en)

torek, 9. maj 2023 KARIERNI SEJEM UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Tudi letos bo na UP potekal Karierni sejem, ki predstavlja priložnost tako za študente kot širšo javnost. Potekal bo v sredo, 17. maja 2023, med 10.00 in 13.00na dvorišču za Univerzo na Primorskem (atrij UP FHŠ, Titov trg 5, Koper). 

V okviru sejma UP bodo delodajalci (do sedaj 20 potrjenih) predstavili svojo dejavnost, potrebe po kadrih in možnosti sodelovanja v obliki študijske prakse, pripravništva, zaposlitvenih možnosti in sodelovanja pri projektih. Študenti in diplomanti pa imajo možnost, da se predstavijo in pogovorijo s predstavniki delodajalcev.

Kot delodajalka se bo letos okrepljeno predstavila tudi Univerza na Primorskemena večjih zaposlovalk v regiji, zato so na sejem vabljeni vsi, ki bi jih zanimal začetek ali razvoj kariere na UP.

Na Kariernem sejmu UP se bodo predstavili naslednji delodajalci:

Udeleženci lahko izberejo enega ali več delodajalcev, s katerim se želijo pogovoriti. Po oddaji prijave na Zaposlitveno kavarno, vas bodo kontaktirali sodelavci Kariernega centra UP, s katerimi se boste dogovorili vse glede razgovorov.

Prijava poteka preko Kariernega centra UP > TUKAJ. 

    


torek, 9. maj 2023 REŠEVANJE PROBLEMOV IN RAZMIŠLJANJE IZVEN OKVIRJEV NA BLEDU

»Na Univerzi na Primorskem verjamemo, da morajo biti univerze kot znanstvene institucije na samem vrhu sprememb v današnjih družbah. Spremembe so možne le prek odličnih posameznikov in odličnih institucij.«
Prof. Dragan Marušič

Grupe, grafi in vse vmes

19 povabljenih predavateljev iz 13 držav (Avstrija, Češka, Hrvaška, Italija, Izrael, Kanada, Madžarska, Portugalska, Rusija, Slovaška, Slovenija, Španija, Srbija) je z matematičnimi predavanji in delavnicami navdušilo udeležence znanstvene delavnice »Grupe, grafi in vse vmes«, ki je potekala ob 70. rojstnem dnevu prof. Dragana Marušiča v Hotelu Rose na Bledu.

Od 4. do 7. maja 2023 je Slovensko društvo za diskretno in uporabno matematiko (SDAMS) organiziralo dogodek v sodelovanju z UP FAMNIT, Inštitutom Andrej Marušič (UP IAM), Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko (IMFM), Centrom za diskretno matematiko, UL PeF (Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta) in Abelium d.o.o.

Organizacijski odbor konference je sestavljalo vseh 7 doktorandov prof. Marušiča (Ademir Hujdurović, Aleksander Malnič, Boris Zgrablić, Cui Zhang, Klavdija Kutnar, Primož Potočnik, Primož Šparl).


Prof. Marušič in njegovih 7 doktorandov

Prof. Dragan Marušič, matematik

Prof. Marušič je pobudnik Univerze na Primorskem in ustanovitelj UP FAMNIT. Diplomiral je iz matematike na Univerzi v Ljubljani in bil med prvimi študenti iz Slovenije sprejet na tuji podiplomski študij, potem ko se je leta 1977 prijavil na Univerzo v Readingu (Združeno kraljestvo). Doktoriral je leta 1981 pod mentorstvom prof. Crispina Nash-Williamsa, enega najvidnejših matematikov 20. stoletja. Prof. Marušičevo glavno področje raziskovanja je algebraična teorija grafov; pravzaprav velja za začetnika kontinuiranega raziskovanja algebraične teorije grafov v Sloveniji. Objavil je več kot 140 znanstvenih člankov v revijah SCI in bil nagrajen s prestižno Zoisovo nagrado – najvišjim državnim priznanjem za izjemne dosežke in trajen prispevek k znanstveno-raziskovalni dejavnosti. Je eden od dveh ustanovnih urednikov in glavnih urednikov mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea, ki jo pokrivajo Mathematical Reviews, Zentralblatt MATH, COBISS, SCOPUS, Science Citation Index Expanded (SCIE), Web of Science, ISI Alerting Service in Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences (CC/PC & ES).

Marca letos smo DAN π (pi) praznovali s predstavitvijo znanstvene monografije Symmetry in Graphs avtorjev Teda Dobsona, Aleksandra Malniča in Dragana Marušiča, prve knjige, ki je v celoti posvečena simetriji grafov. Izšla je v letu 2022 pri založbi Cambridge University Press.

Matematika na UP

Močna mednarodna dejavnost je ena naših prednostnih nalog že od samega začetka, zato z nekaterimi najboljšimi svetovnimi raziskovalci v skupini, Oddelka za matematiko na UP FAMNIT in UP IAM izkazujeta najvišjo možno stopnjo akademske odličnosti s številnimi aktivnimi raziskovalnimi povezavami po vsem svetu. Naši pedagoški kadri se trudijo predajati svoje bogato znanje, poudarjajo pomen analitičnega razmišljanja in študentom nudijo vse potrebno, da razvijejo močan čut za prepoznavanje in uporabo ustreznih matematičnih pristopov, tehnik in orodij v danih situacijah reševanja problemov. Naša raziskovalna skupina je ena izmed štirih najboljših na svetu in vodilna raziskovalna skupina v Evropi s področja algebraične teorije grafov.

Vsako leto sprejmemo nove mlade raziskovalce s svežimi idejami. Zavedajoč se zahtev današnjega sveta jim ponujamo oboje – znanje in veščine, ki jih s sodobnimi metodami podaja naš kompetenten, visoko motiviran pedagoški kader, katerega pedagoško delo je podprto z lastnim aktivnim raziskovalnim delom.

Z dogodki, kot je znanstvena delavnica »Grupe, grafi in vse vmes«, še naprej uživamo ob interakciji s skupnostjo ter prispevamo in hkrati veliko pridobivamo pri promociji matematike širši javnosti in prihodnjim generacijam.





ponedeljek, 8. maj 2023 Preizkusno predavanje dr. Ana Slavec

Dr. Ana Slavec bo imela v torek, 23. maja 2023 ob 10:15preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica - docentka za področje »Statistika«.

Predavanje z naslovom »Vzorčenje v spletnih anketah« bo potekalo v okviru predmeta Statistika v  predavalnici Famnit-MP3, Glagoljaška 8, 6000 Koper, 2. nadstropje.

Vljudno vabljeni k udeležbi.


četrtek, 4. maj 2023 DVA NOVO PRIDOBLJENA MEDNARODNA PODOKTORSKA PROJEKTA NA UP FAMNIT

UP FAMNIT je prejel obvestilo o izboru prijav za financiranje projektov in programov za krepitev mednarodne mobilnosti slovenskih raziskovalcev in raziskovalnih organizacij ter za spodbujanje mednarodne vpetosti slovenskih prijaviteljev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

Prijava za financiranje raziskovalnega projekta številka MN-0002 z naslovom »New food product with enhanced bioactivity to minimize food byproducts from Brassica vegetables," ki ga vodi doc. dr. Ana Miklavčič Višnjevec z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT, je bil sprejet v postopek financiranja in bo trajal od 30. 6. 2023 do 30. 6. 2026.

Podoktorska raziskovalka doc. dr. Ana Miklavčič Višnjevec je izpolnjevala vse pogoje javnega poziva vključno v recenzentskem postopku odlično ocenjenim Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowships (MSCA-PF) projektom, ker zaradi proračunskih omejitev ni bil sprejet v financiranje s strani Evropske komisije. Ker je prijava na projekt dobila Pečat odličnosti, jo je Evropske komisija priporočila za financiranje iz drugih virov.

Mednarodni podoktorski projekt bosta sestavljali dve dejavnosti. Raziskovalna dejavnost v trajanju dveh let bo potekala na Univerzi v Vidmu pod mentorstvom prof. Sabrine Moret. Nato bo sledila dejavnost reintegracije v trajanju enega leta na UP-FAMNIT-u.

Doc. dr. Ana Miklavčič Višnjevec bo raziskovala zavržke kapusnic bogatih z bioaktivnimi spojinami, ki se lahko uporabljajo kot naravni antioksidanti, konzervansi v hrani in kozmetiki ter farmacevtski industriji. Glavni cilj projekta je razviti nov fermentiran trajnostni živilski izdelek z uporabo zavržkov zelja, cvetače in brokolija s povečano bioaktivnostjo. Skupaj z naprednim usposabljanjem, podporo in interdisciplinarnim strokovnim znanjem, ki ga ponuja Univerza v Vidmu in v projekt vključeno živilsko industrijo, bo sprejeti projekt pomembno vplival na nadaljnjo akademsko in raziskovalno kariero raziskovalke doc. dr. Ane Miklavčič Višnjevec. Poleg tega je projekt ključen za nadaljnje razumevanje modifikacije bioaktivnih spojin s fermentacijo mlečnokislinskih bakterij.


Na javnem pozivu za (so)financiranje projektov je bil v postopek financiranja sprejet tudi projekt številka MN-0003 z naslovom “Neuromuscular impairment and transcriptomic profile of sarcopenic muscle in humans,” ki ga vodi podoktorska raziskovalka asist. dr. Felicita Urzi z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. 

V okviru projekta z naslovom "Motnje nevromišičnega delovanja in transkriptomski profil sarkopeničnih mišic pri ljudeh" se asist. dr. Felicita Urzi posvetila temeljitemu raziskovanju sindroma sarkopenije. "Sarkopenija je stanje, pri katerem je opazna "zmanjšana mišična moč, nizka količina/kakovost mišic in poslabšana telesna zmogljivost". Gre za eno izmed zdravstvenih stanj, s katerimi se soočajo starejši odrasli, in je priznana kot bolezen, povezana s starostjo in/ali pridruženimi boleznimi. Sarkopenija močno vpliva na izgubo samostojnosti, invalidnost, potrebo po dolgotrajni oskrbi ter celo na umrljivost. Glede na njen vpliv na življenje starejših odraslih, saj omejuje njihovo sposobnost skrbeti zase in sodelovati v družbenem življenju, je študija, v kateri nameravajo raziskati molekularne vzroke nevrogenega prispevka k sarkopeniji, izjemno pomembna.

V tej študiji se bo raziskovalka osredotočila na biološke spremembe, ki vplivajo na obseg nevromišičnih okvar pri sarkopeniji. Z molekularnimi analizami in elektrofiziološkimi meritvami bodo preučili funkcionalno celovitost nevromišičnega stika z namenom ugotovitve dejavnikov, ki vodijo v nefunkcionalnost mišic. Za boljše razumevanje teh sprememb bodo uporabili enocelično RNA-sekvenciranje (scRNA-seq), ki omogoča pridobivanje informacij o transkriptomski mreži genov, ki vplivajo na delovanje mišic, na ravni posameznih celic. Glede na trenutno pomanjkanje informacij o transkriptomskem profilu posameznih celic v skeletnih mišicah je to ambiciozno delo ključno za boljše razumevanje celične dinamike, notranjih dejavnikov ter novih označevalcev, povezanih z mišicami in njihovim okoljem v patofizioloških razmerah. Z molekularnim razumevanjem tega stanja ter zmožnostjo moduliranja celične disfunkcije se bo v prihodnjih desetletjih odprlo novo okno za farmakološke pristope z uporabo mRNA/miRNA tehnologije.

Podoktorska raziskovalka je izpolnjevala vse pogoje za sofinanciranje projektov in programov za krepitev mednarodne mobilnosti slovenskih prijaviteljev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.  Predviden začetek projekta je 01. 10. 2023. 


četrtek, 4. maj 2023 Oddelek za biodiverziteto v maju organizira 4 različne dogodke

Vabljeni, da se v maju udeležite naslednjih dogodkov, ki jih organizira Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT:

  • predavanje gostujoče predavateljice Joane Costa (12.5.)
  • tečaj znanstvenega pisanja (Joana Costa – 12., 15. in 16.5.)
  • delavnica o bioblitz dogodkih (19.5.)
  • MiniBioBlitz (20.5.)

Predavanje gostujoče predavateljice Joane Costa (12.5.)

Predavanje z naslovom REPRODUCTIVE TRAITS AND POPULATION STRUCTURE OF THE INVASIVE OXALIS PES- CAPRAE IN THE MEDITERRANEAN AREA,” bo izvedla Joana Costa, v petek, 12. maja 2023, ob 13.00 uri , v kampu Livade, izola (FAMNIT 3).

***

O predavateljici: Joana Costa je rastlinska biologinja, ki se že več let ukvarja z reproduktivno biologijo rastlin heterostilov. Joana je po končanem doktoratu iz Univerze v Coimbri, delala pet let kot medicinska pisateljica na Inštitut za zdravje okolja, Medicinske fakultete Univerze Lizbona, Portugalska. Danes pa je na položaju vodje znanosti v raziskovalnem centru LEAF, šole kmetijstva, Univerze v Lizboni, Portugalska.

O seminarju: Biološke invazije resno ogrožajo biotsko raznovrstnost, kar predstavlja številne izzive pri prizadevanju njenega ohranjanja. Oxalis pes - caprae (Oxalidaceae) je invazivna vrsta na območju sredozemlja, ki kaže kompleksen reproduktivni sistem, sestavljen iz treh cvetov morfe (L-, M- in S-morf) in treh stopenj ploidnosti (di-, tetra- in pentaploid). 

Zadnji obsežnejši pregled naravnih populacij Sredozemlja je pokazal, da je večina teh sestavljena iz S-morfa. Vendar pa nedavne ugotovitve populacij kažejo, da tisti sestavljeni iz dveh ali treh oblik, ter pridelava plodov in semen, kažejo da se spremembe v reproduktivnem sistemu lahko pojavljajo. 

Širše vzorčenje na območju Sredozemlja v sklopu COST Akcije 18201, je v teku za  a) oceno reprodukcijskih lastnosti in populacijske strukture in b) prepoznavo sprememb v spolnosti reproduktivne strategije te invazivke.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

      

Tečaj znanstvenega pisanja (Joana Costa – 12., 15. in 16.5.)

10-urni uvodni tečaj o znanstvenem pisanju iz bioloških ved, bo potekal 12. 15. in 16. maja 2023. Tečaj se izvaja v angleškem jeziku.  

Prijave možne do 7. maja 2023. Prijavite se >>> TUKAJ  

Tečaj bo zajemal:

  • Kratek uvod v znanstveno pisanje

  • Struktura IMaRAD

  • Pisanje je postopek v treh korakih

  • Kakšen je načrt?

  • Kako napisati osnutek?

  • Priporočila za slovnico in slog

  • Programska oprema za upravljanje referenc

  • Kaj je to grafična abstrakcija?

  • Nekaj priporočil za oblikovanje

    


Delavnica o bioblitz dogodkih (19.5.)


    

Oddelek za biodiverziteto vabi na delavnico o izkušnjah organizacije BioBlitz dogodkov, ki bo potekala v petek, 19. maja 2023 med 9.30 in 13.15 v Parku Škocjanske jame. Delavnica je namenjena predvsem zaposlenim v zavarovanih območjih, pa tudi drugim organizacijam in posameznikom, ki bi jih organizacija takih dogodkov utegnila zanimati.

Kaj so BioBlitz dogodki?  To so dogodki, na katerih znanstveniki, terenski biologi, ljubitelji narave in drugi posamezniki znotraj izbranega manjšega območja v omejenem času - ponavadi 24 urah -  raziščejo biotsko pestrost območja ter svoje rezultate tudi javno predstavijo.

BioBlitz dogodki postajajo v svetu vedno bolj popularni; pogosto se jih poslužujejo v zavarovanih območjih kot način ozaveščanja javnosti o lokalni biodiverziteti, hkrati pa ti dogodki prispevajo k novemu znanju o razširjenosti vrst. V ta namen organizirajo v sklopu COST Akcije CA18201 ConservePlants delavnico, na kateri bo več strokovnjakov iz tujine in Slovenije predstavilo svoje izkušnje pri organizaciji ter koristih BioBlitz dogodkov. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Na dogodku bo poskrbljeno za kosilo. Po kosilu se udeleženci lahko udeležijo praktičnega prikaza spletnega orodja za monitoring opraševalcev, ki so ga razvili v sklopu Life projekta LIFE4Pollinators. 

V kolikor ste zainteresirani za sodelovanje na delavnici, vas prosim za prijavo do 8. 5. 2023. Število mest je omejeno. Prijavljeni boste dodatne informacije prejeli preko elektronskega sporočila. 

Okvirni dnevni red dogodka (lahko pride do manjših odstopanj):

Ura

Tema

9:30-10:00

Kava & prihodi

10:00 - 11:00

Citizen Science and Bioblitz overview.

Citizen science experiences from Slovenia, Iceland, the Netherlands and United Kingdom, Cyprus, Germany and more.

Govorci:

  1. Baiba Pruse, VU Athena Institute, the Netherlands
  2. Marta Galloni, Università di BolognaLIFE4Pollinators, Italy
  3. Björk Þorleifsdóttir, Reykjavik Botanical Garden, Iceland (video contribution)
  4. Turner-Wallace, The Natural History Consortium, UK (video contribution)
  5. Gregor Šmalcelj, Lahinja Landscape Park, Slovenia(video contribution)
  6. Nino Kirbiš, Ministry of Agriculture, Forestry and Food, Slovenia
  7. Kelly Martinou, Alien CSI Communication Manager, Cyprus (video contribution)
  8. Ioanna Angelidou, Enalia Physis Environmental Research Centre (NGO), Cyprus 
  9. Eduardo Sampaio, University of Konstanz, Germany(video contribution)
  10. Emu-Felicitas Ostermann-Miyashita, Leibniz-Centre for Agricultural Landscape Research, Germany

11:15-11:30

Kratek premor

11:30 - 12:45

How do the participants envision citizen science/BioBlitz’s as part of their National Parks/institution?

- Skupinska razprava

12:45 - 13:15

Kosilo

13:30 – 14:30

Praktična delavnica v parku pod okriljem Marte Galloni

  • Monitoring pollinators through LIFE4Pollinators tools.

 MiniBioBlitz (20.5.)

  

MiniBioBlitz na temo rastlin in njihovih opraševalcev bodo potekali v soboto, 20. maja 2023 med 10.00 in 16.00 uro v Parku Škocjanske jame. 

Na terenu bomo skušali skupaj s strokovnjaki - botaniki in entomologi - določiti opraševalce na rastlinah v Parku Škocjanske jame.

Aktivnost bo potekala med 10-12.30 ter 13.30-16.00 z vmesnim odmorom za malico. Za sodelovanje se prijavite do 10.5 >> TUKAJ.

Prijavljeni boste dodatne informacije prejeli preko maila. 


sreda, 3. maj 2023 WINGS FOR LIFE SKUPINSKI TEK Z APLIKACIJO V ORGANIZACIJI UP

     

****

Prvo nedeljo v maju (7. maja) že nekaj let zaznamuje tek Wings for life, ki poteka na tri načine – na večjem dogodku, kjer tekače lovi zasledovalno vozilo (ta bo v Ljubljani) ali pa z aplikacijo. To lahko uporabi vsak, ki se bo na nedeljo ob 13.00 odpravil na tek, lahko pa se pridruži enemu od t. i. »app run« organiziranih tekov z aplikacijo, kjer vas lovi virtualni avtomobil. Letos bo tovrstni tek prvič potekal ob morju v organizaciji Šport UP, ki na Univerzi na Primorskem skrbi za rekreacijo študentov in zaposlenih. Tekli bomo od stavbe UP FTŠ Turistica do zadnjega pomola portoroške plaže (krajši tek, obračališče po 2 km) ali pa do Seče (daljši tek, 4,4 km v eno smer).

    

S tekom želimo najprej spodbuditi študente in zaposlene k dodatni rekreaciji ter prijetnem druženju, predvsem pa pomagati pri dobrodelnem projektu, saj se zavedamo pomena podpore dobrim raziskovalnim projektom. Pri tem želimo k skupnemu teku povabili lokalne in regionalne tekače, ki se za tek v prestolnici niso odločili, bi pa raje tekli v družbi. Vsi pa bomo sledili sloganu teka – tečem za tiste, ki ne morejo.

V poseben navdih nam bo zato ambasador ŠportUP Wings for life World Run 2023 – App Campus Run UP, in sicer naš alumni Aljoša Habjan, diplomant Aplikativne kineziologije UP FVZ. Aljoša se je tekom študija težko poškodoval in postal tetraplegik. Kljub temu je vztrajal in opravil vse manjkajoče predmete in vsebine ter decembra 2022, pod mentorstvom doc. dr. Mateja Plevnika uspešno zagovarjal zaključno nalogo z naslovom »Gibalna/športna aktivnost tetraplegikov«. Njegova zgodba o nesreči, ki ga ni ustavila, bo zagotovo motivacija za vsakega od nas.

   

Prijavo na tek opravite prek aplikacije teka, kjer tudi opravite donacijo v višini 15,00 eur. Drugih stroškov s pridružitvijo organiziranemu teku ni, UP Pedagoška fakulteta pa bo poskrbela tudi za animacijo in varstvo otrok tekačev (od dopolnjenega 5. leta, s predhodno prijavo).

Za vse tekače bosta po teku na voljo pijača in prigrizek na terasi UP Turistice, kjer se lahko podružijo in podelijo vtise.

PRIJAVA ZA TEKAČE       

PRIJAVA ZA VARSTVO OTROK


Želiš biti del dogodka, vendar ne tečeš? Prijavi se kot prostovoljec! Spodaj vpiši svoje podatke ali se prijavi preko obrazca TUKAJ. Sestanek prostovoljcev bo preko ZOOM povezave potekal v sredo, 3. 5. v večernih urah, točne podatke in povezavo pa prejmete po prijavi.


sreda, 3. maj 2023 Dan žensk v matematiki 2023

  

  

Odbor Women in Math (WiM) Evropskega matematičnega društva, organizira dogodek EMS/WiM Day. Dan žensk v matematiki se praznuje 12. maja, v spomin Maryam Mirzakhani, odlični iranski matematičarki in prejemnici Fieldsove medalje.

Osrednji dogodek je sestavljen iz znanstvenih predavanj dveh uglednih govork. Izvedba dogodka bo potekala preko spleta v petek, 19. maja 2023, ob 15. uri, preko ZOOM povezave.  

Razpored

  • 15.00 Uvodni pozdrav
  • 15.15 Ana Caraiani (Univerza v Bonnu)
  • 16.15 Isabelle Gallagher (Ecole Normale Supérieure, Pariz)

NASLOV IN POVZETEK PREDAVANJ

Govorka:  Ana Caraiani (University of Bonn)

Naslov: Elliptic curves and modularity

Povzetek: Cilj predavanja je pridobiti vpogled v Langlandsov program, ki je osrednja tema na stičišču algebrske teorije števil, algebrske geometrije in teorije reprezentacij. V prvem delu predavanja bo govorka podala ekspliciten primer, kjer bo govora o različnih pomenih modularnosti za racionalne eliptične krivulje in njihove uporabe. V drugem delu pa bo sledila razprava o tem, kar je znano o modularnosti eliptičnih krivulj nad bolj splošnimi številskimi polji. 

Govorka: Isabelle Gallagher (Ecole Normale Supérieure, Paris)

Naslov: On the dynamics of dilute gases

Povzetek: Razvoj plina lahko opišemo z različnimi modeli, ki so odvisni predvsem od obsega opazovanja. V glavnem vprašanju, ki ga je zastavil Hilbert v svojem šestem problemu, se sprašuje, ali ti modeli zagotavljajo dosledne napovedi. Na primeru plinov trdih krogel je Lanford leta 1974 dokazal, da se Boltzmannova enačba pojavi kot zakon velikih števil v meji nizke gostote, vsaj za zelo kratek čas. Za lažje razumevanje odstopanj Boltzmannove enačbe bo predavateljica v  sklopu predavanja predstavila Lanfordove rezultate in nekaj novejših raziskav. 

Zoom povezava: https://ethz.zoom.us/j/67378614733


sreda, 3. maj 2023 Konferenca slovenskih matematikov na Bledu

Konferca slovenskih matematikov bo potekala 15. in 16. septembra 2023 v Festivalni dvorani na Bledu. Organizira jo Odbor za matematiko pri DMFA s soorganizatorji Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Fakulteto za matematiko in fziko Univerze v Ljubljani in podjetjem Abelium ter pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

***

S konferenco obeležujemo tudi 150. obletnico rojstva očeta slovenske matematike Josipa Plemlja, ki mu bo posvečen prvi del konference,  15. septembra dopoldne, ko bodo o Plemlju in njegovi zapuščini predavali upok. prof. dr. Milan Hladnik, akad. prof. dr.  Franc Forstnerič in izr. prof. dr. Željko Oset.

Nadaljevanje konference (15.9. popoldan in 16.9. ves dan) je razdeljeno na raziskovalno aplikativni in pedagoški del.

Raziskovalno aplikativni del: predstaviti najpomembnejše dosežke slovenske matematike zadnjih let in hkrati raziskovalno delo uspešnih raziskovalcev mlajše generacije. Poleg tega želijo na srečanju predstaviti dosežke na različnih področjih matematike, tudi aplikativne. 

Raziskovalci, aplikativci in doktorski študentje ste vabljeni, da oddate prijave za 20-minutna predavanja ali plakat.

Pedagoški del je namenjen predstavitvi strokovnih tematik na temo poučevanja matematike in fizike.  Učitelji in profesorji matematike in fizike ste vabljeni, da oddate prijave za 20-minutna predavanja ali plakat.

Prispevki bodo objavljeni v konferenčnem zborniku.

Morebitna vprašanja pošljite na mathematics@dmfa.si