Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 12. januar 2023 Bivšega študenta UP FAMNIT opazila tehnološka giganta APPLE in FACEBOOK

Bivši študent UP FAMNIT, sedaj dvaintridesetletni Jernej Štrasner, je svojo vnemo do programiranja izkazal že v srednji šoli, ko je začel z razvojem aplikacij za mobilnike Iphone. Z željo po novem znanju je izkoristil sleherno priložnost, ter se pridružil takrat še brezplačnemu spletnemu tečaju, ki ga je izvajala Univerza Stanford. Z rednimi domačimi nalogami in vestnim delom so ga opazili tudi predavatelji in gostujoči predavatelji iz Appla, ki so ga takrat prvič spoznali. 

Ob koncu prvega letnika na UP FAMNIT je na Twitterju opazil izjemno mikavno objavo za praktično delo, od enega izmed Applovih zaposlenih, ki ga je spoznal med tečajem. Jernej se je prijavil in povabili so ga na pogovor. Kot je zaupal v intervjuju za častnik Finance Manager mu z že osvojenim znanjem praktična vprašanja niso predstavljala težav. V postopku, ki je trajal manj kot teden dni, je dobil trimesečno prakso»Ozračje v podjetju je bilo precej skrivnostno, vsaka ekipa je delala in se držala zase, drug za drugega nismo vedeli, kaj razvijajo,« je na kratko opisal svojo izkušnjo. Preko te priložnosti se je prvič srečal z delovanjem podjetja, timskim delom in managementom nasploh. Bil je kulturni šok. »Ko se iz Šareda preseliš v Cupertino, ti najprej ni nič jasno,« se spominja Jernej.

    
                   
                                         Jernej Štrasner, Vir: Finance Manager

Resnejše delo je nadaljeval v takrat še rastočem podjetju Facebook, ki je kot je dejal, bil že precej veliko podjetje, vzdušje pa ni bilo tako resno kot na Applu. Zaposlitveni pogovori so bili tehnično kar zahtevni, niso pa bili preveč teoretični.

Z začetkom v Londonu se je povzpel na sedež podjetja v Silicijevi dolini in deloval pri projektu Facebook Watch, kjer so razvijali storitev pretočnega videa, filmov, nanizank in podobnih vsebin. »Sedel sem slabih deset metrov od Marka Zuckerberga, kar je bilo blizu in je pomenilo, da je bil to takrat za Facebook zelo pomemben projekt.« Skozi nadgradnjo svojih znanj programiranja je hitro postal tehnični vodja omenjenega projekta in s svojo izkušnjo spoznal, da ga bolj kot razvoj produktov zanima infrastruktura in tudi vodenje. Njegova želja po samostojni karierni poti je postajala vse večja, zato je maja 2019 dal odpoved in ustanovil svoje podjetje Specto z 3.5 milijonskim vložkom vlagateljev.  Z uspešnim začetkom je Specto nadaljeval pri sestavi zaposlenih, pri katerih se, kot meni J. Štrasner, ne sme varčevati. Kasneje so njihove rešitve testirala večinoma velika podjetja, kot so Pinterest, Quora in podobne. 

Ali je Slovenija ugodna država za zagon lastnega podjetja?

Jernej je v intervjuju za Finance Manager dodal, da je razvoj startupov pri nas kritičen in so za to potrebne tri nujne spremembe. »Prva je socialna kapica na plače. Jasno, da če zaslužiš več, moraš dati državi več. Ampak pri nas sta zdaj dva ekstrema, veliko normiranih espejevcev v IT, ki so obdavčeni minimalno, in redno zaposleni, ki so premočno obdavčeni. Potrebujemo primerno vmesno rešitev,« zaključuje.

      
                                                                       Apple, Vir: Inc Technology