Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 2. oktober 2023 Na UP FAMNIT več kot 1000 študentov vstopa v novo študijsko leto

Študijsko leto 2023/24 smo pričeli s tradicionalnim sprejemom bruck in brucev na srečanju županov P.I.K.A., predstavnika ŠOUP in medijev z vodstvom UP z uvodnimi nagovori. Tokrat smo brucke in bruce v živo pozdravili v najnovejši koprski fakultetni stavbi – UP FM.

Študente je nagovorila rektorica UP, prof. Klavdija Kutnar, ki jim je zaželela predvsem, da bi s svojimi predlogi in drznimi idejami ponujali vedno nove izzive UP (celoten nagovor je na voljo na povezavi). Zatem jim je dobrodošlico zaželel župan občine gostiteljice, Mestne občine Koper, Aleš Bržan. MOK je letos tudi soorganizatorica dogodka ŠtartUP. Predsednica Študentskega sveta je bila sicer odsotna, njen nagovor pa je prebral študent UP, Žiga Leban.

Uvodne nagovore so brucke in bruci na UP FAMNIT v Kopru in Izoli spremljali v živo preko spleta, nato pa nadaljevali srečanja s koordinatorji posameznih študijskih programov.

Vse študente je preko video nagovora pozdravil tudi dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović.

Po srečanjih s koordinatorji je sledilo druženje z letošnji Famnitovimi tutorkami in tutorji ter predstavnicami in predstavniki Študentskega sveta, ki so študentom na voljo za reševanje morebitnih težav ter pomoč pri uvajanju v študentsko življenje.

Dogajanje ob začetku novega študijskega nadaljujemo v soboto, 7. oktobra, ko bomo v Obmorskem parku Žusterna izpeljali dogodek Štart UP – športno-družabni dogodek za vse študente UP, kjer bodo potekale predstavitve različnih organizacij z Univerze ter iz lokalnega okolja, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeni program in nagrade za uspešno opravljene aktivnosti na posameznih točkah.

Še nekaj statistike

Na UP FAMNIT smo pozdravili že 17. generacijo študentk in študentov, najštevilčnejšo do sedaj.

Uradni podatki o vpisu za študijsko leto 2023/24 bodo sicer znani čez mesec dni, Na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije je po neuradnih podatkih vpisanih 1028 študentk in študentov, od tega jih več kot 50 % prihaja iz tujineTuji študentje prihajajo iz 35 držav, in sicer iz Alžirije, Azerbajdžana, Bangladeša, Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Egipta, Filipinov, Gane, Gvineje Bissau, Hrvaške, Indije, Irana, Italije, Južne Afrike, Kazahstana, Kitajske, Kosova, Latvije, Madžarske, Nigerije, Nizozemske, Pakistana, Poljske, Ruske federacije, Severne Makedonije, Srbije, Španije, Šrilanke, Tunizije, Ukrajine, Uzbekistana, Združenih držav Amerike, Zimbabveja.

V prvi letnik je v letošnjem študijskem letu prvič vpisanih 420 študentk in študentov305 jih je na dodiplomskih študijskih programih, 104 na magistrskih programih, na doktorskih programih pa je v prvi letnik prvič vpisanih 11 študentk in študentov.

Vsem študentkam in študentom želimo uspešno, zanimivo, pa tudi zabavno študijsko leto!