Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 31. avgust 2023 IZŠEL JE ZBORNIK 8. EVROPSKEGA KONGRESA MATEMATIKE

Evropski kongres matematike, ki poteka vsaka štiri leta, je uveljavljen mednarodni matematični dogodek. Po izvedbah v Parizu (1992), Budimpešti (1996), Barceloni (2000), Stockholmu (2004), Amsterdamu (2008), Krakovu (2012) in Berlinu (2016) je 8. evropski matematični kongres (8ECM) potekal v Portorožu med 20. in 26. junijem 2021. Dogodka, ki ga je soorganizirala in gostila UP, se je udeležilo približno 1700 udeleženci iz vsega sveta, zaradi pandemije večinoma preko spleta.

Julija letos je izšel zbornik 8ECM, ki je trajen zapis trenutne matematike najvišje kakovosti s predstavitvijo razširjenih različic sedmih plenarnih, šestih nagrajenih in štirinajstih vabljenih predavanj ter enajstih predavanj osrednjih govorcev na mini simpozijih. Vsa predavanja so bila izvedena med kongresom.

Uredniki zbornika so Ademir Hujdurović, Klavdija Kutnar, Dragan Marušič, Štefko Miklavič, Tomaž Pisanski, vsi z UP, ter Primož Šparl z Univerze v Ljubljani.

Zbornik bo kmalu na voljo tudi v Univerzitetni knjižnici UP.

8ECM je gostil največja imena s področja sodobne matematike, med drugimi sta nastopila Abelov nagrajenec prof. dr. László Lovász in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, akademik prof. dr. Jean-Pierre Bourguignon. Zvrstilo se je 1.058 različnih prispevkov, predavanj in minisimpozijev, širši javnosti je bila ponujena tudi vrsta spremljajočih kulturnih dogodkov in osem razstav, že maja pa je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko.