Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 28. december 2010 Dr. Ksenija da Silva na Open University (UK) predstavila seminar

Dr. Ksenija da Silva, sodelavka UP PINT in UP FAMNIT je 14. decembra 2010 na Open University (UK) predstavila seminar s področja nevropsihološkega raziskovanja in modeliranja vidnih halucinacij pri parkinsonovi bolezni.

 
Več: 
ABSTRACT

Visual Hallucinations in Parkinson’s Disease

 
Dr Ksenija da Silva, University of Primorska, Slovenia, Ksenija.daSilva@upr.si
 
Approximately 40% of patients with Parkinson’s Disease (PD) experience visual hallucinations (VHs). Although dopaminergic medication has generally been seen as the culprit, recent neuropsychological investigations have shown that perceptual, executive and sleep dysfunctions play an important role in the generation of VHs.
 
 


torek, 28. december 2010 Članek o raziskavi, ki jo delata sodelavka dr. Ksenije da Silve in dr. Peter Naish

Na BBC-ju so objavili članek z naslovom »Flashing glasses may offer hope for trauma survivors.« Članek govori o raziskavi, ki jo delata sodelavka UP PINT in UP FAMNIT, dr. Ksenija da Silva in dr. Peter Nash.

Članek lahko preberete na spodnji povezavi:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11373280
 


sreda, 22. december 2010 3. predavanje v okviru Bioloških večerov

 UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

 
Na tokratnem, tretjem biološkem večeru bo 22.12.2010 ob 19h, v veliki predavalnici UP FAMNIT prof. dr. Boris Kryštufek predaval o malih sesalcih Balkanskega polotoka.

 


petek, 17. december 2010 Delavnica: Imate idejo in jo želite uresničiti?

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske bo predstavil natečaj Podjetna Primorska 2010/11, kjer lahko študentje tekmujejo za 6000 EUR nagrade za realizacijo inovativne ideje, inovacijsko šolo, ki bo v februarju 2011 omogočila izvajanje konkretnih nalog za podjetje in možnosti zaposlitve ter podporno podjetniško okolje za uresničitev lastnih idej. Predstavljena bo možnost vključitve v inovacijsko šolo v okviru projeknega seminarja PRIN.


četrtek, 16. december 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 20. decembra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Marko Orel.
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title:  Adjacency preservers on symmetric matrices over a finite field
 
Abstract: Let Sn(Fq) denote the set of all symmetric n×n matrices over a finite field Fq
with q elements. At the seminar the classification of all maps ϕ : Sn(Fq) →Sn(Fq),
which satisfy the implication:
if rk(A - B) = 1 then ”rk(ϕ (A) -ϕ (B))= 1;
will be presented. Here, rk(X) denotes the rank of a matrix X.
It turns out that any such map is necessarily bijective if n≥3. The results represents a generalization of the fundamental theorem of geometry of symmetric matrices (over a finite field). In the language of graph theory, the result says that the graph Gn with vertex set V (Gn) = Sn(Fq) and with edge set
E(Gn) = {{A;B}: rk(A - B) = 1} is a core, i.e., any its endomorphism is an automorphism, if n 3. This is not true if n = 2. In fact, it turns out that the chromatic number of G2 equals q and there exists a proper
endomorphism onto a clique of order q.

torek, 14. december 2010 Ponovni razpis za volitve v ŠS UP FAMNIT

Kandidaturo za volitve v ŠS UP FAMNIT lahko oddate od danes 14.12.2010  do  torka 21.12.2010 (do 16h v primeru osebne oddaje). Javna predstavitev kandidatov bo v četrtek 23.12.2010 ob 20h v VP na Famnitu.

ŠS UP FAMNIT

Razpis volitev

Kandidaturni obrazec

pravilnik o volitvah


petek, 10. december 2010 Volitve v Upravni odbor UP: razglas z listo kandidatov za izvolitev nadomestnega člana UO UP

Obveščamo vas, da je UP objavila razglas z listo kandidatov za izvolitev nadomestnega člana Upravnega odbora UP iz vrst kandidatov, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno-raziskovalno dejavnost.

KANDIDATI so:
1. izr. prof. dr. Andrej Bertoncelj (UP FM)
2. viš. znan. sod. Mateja Sedmak (UP ZRS)
3. doc. dr. Janez Žibert (UP FAMNIT in UP PINT)
4. viš. pred. dr. Boštjan Žvanut (UP VŠZI)

IZVEDBA VOLITEV
Za izvedbo volitev bodo odprti dve volišči - volišče št. 1 v Kopru (v prostorih Armerije, Titov trg 4) in volišče št. 2 v Portorožu (v prostorih UP FTŠ - Turistice, Obala 11a). Volilni upravičenci UP FAMNIT in UP PINT volijo na volišču št. 1 v Kopru.

REDNE VOLITVE bodo v torek, 21.12.2010 od 9:00 - 16:00 na voliščih št. 1 in 2.
PREDČASNE VOLITVE bodo v četrtek, 16.12.2010 od 9:00 - 12:00 na volišču št. 1.

VOLILNI UPRAVIČENCI
Pravico voliti predstavnike univerze iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno dejavnost, imajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, ki so zaposleni na univerzi in so veljavno izvoljeni v naziv visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ter visokošolskega in raziskovalnega sodelavca.

Informacije volilne komisije
Razglas z listo kandidatov


torek, 30. november 2010 2. predavanje cikla 'Biološki večeri'

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, ki bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.

2. predavanje bo v četrtek, 2.12.2010, ob 19h v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, drugo predavanje v okviru bioloških predavanj. Predavanje z naslovom Varovati ali ne? Kako nam varstvena genetika pri temu lahko pomaga? bo imela doc. dr. Elena Varljen Bužan.

Doc. dr. Elena Varljen Bužan je doktorirala na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V času podiplomskega in podoktorskega študija je pridobila več štipendij za študij in delo v Veliki Britaniji, Španiji in na Češkem. Poklicno se ukvarja z raziskavami  varstvene in  populacijske genetike sesalcev na Znanstveno-raziskovalnem središču v Kopru, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije pa je zaposlena kot predavateljica pri predmetih Biokemija in Varstvena biologija.

ponedeljek, 29. november 2010 doc.dr. Aleksander Zadel – Kriza in velikost našega ega

Kdaj:1.12.2010 ob 19 uri
Kje:Velika predavalnica, UP FAMNIT

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT vas vabi na predavanje doc. dr. Aleksandra Zadela z naslovom Kriza in velikost našega ega.

Živimo namreč v obdobju, ko je prostor zasičen z besedo kriza. Morda smo ga celo nekoliko naveličani. Kljub temu trznemo ob njeni omembi. Proizvajalci nepotrebnih stvari za svoj obstoj in poslovno uspešnost potrebujejo potrošnika. Spodbujanje nemira, nezadovoljstva, nemoči in negoto...vosti ima za svoj cilj narediti idealnega potrošnika, ki ga bo ob reklamah za "Trop šop" oblivala nakupovalna mrzlica. Suveren, odločen in zadovoljen človek ni idealen potrošnik. Kako se tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika, se bomo vprašali in razmišljali na predavanju Kriza in velikost našega ega.

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT, ki ga vodi dr. Andraž Teršek, prireja mesečna predavanja za študente, strokovno in širšo javnost. Teme predavanj so izbrane interdisciplinarno, z vseh znanstvenih področij (družboslovje, naravoslovje, tehnologija, humanistika). Izbor tem in način njihove predstavitve sledi kriterijema splošne zanimivosti in razumljivosti za cim širši krog poslušalcev.


torek, 23. november 2010 Biološki večeri

Spoštovani!

UP FAMNIT vabi na BIOLOŠKE VEČERE, kibodo potekali v veliki predavalnici UP FAMNIT in bodo ponudili drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način.
Predavanje prof. dr. Boris Kryštufka o malih sesalcih Balkanskega polotoka odpade. O novem datumu boste obveščeni naknadno.
Prof. dr. Boris Kryštufek, doktor bioloških znanosti, je zaposlen kot znanstveni svetnik v Znanstveno-raziskovalnem središču Koper, Univerza na Primorskem (predstojnik Inštituta za biodiverzitetne študije in kot muzejski svetnik v Prirodoslovnem muzeju Slovenije (vodja Kustodiata za vretenčarje). Poklicno se ukvarja s sistematiko, filogenijo in biogeografijo sesalcev ter z varstveno biologijo. Na UP FAMNIT predava Sistematsko zoologijo.
Vstop je prost!

 


ponedeljek, 22. november 2010 Urnik knjižnice TeMeNa v četrtek, 25.11.2010

Knjižnica bo v četrtek, 25.11.2010 odprta le v dopoldanskem času, in sicer od 8:00 do 12:00.

Hvala za razumevanje.


petek, 19. november 2010 Predavanje Dr. Rok Krašovca »Iskanje logike v evoluciji«

Dr. Rok Krašovec prosi za (1.) izvolitev v pedagoški naziv visokošolski učitelj - docent za področje Biologija

Datum nastopnega predavanja je sreda 15. December ob 16.00 v predavalnici FAMNIT-MP.

Naslov predavanja je »Iskanje logike v evoluciji«.
Povzetek predavanja:  »Fenotip določa zmogljivost organizma in s tem verjetnost za preživetje, zato je vprašanje kako ga organizmi zgradijo večni navdih znanstvenikov. Predavanje bo razkrilo novodobne razlage kartiranja genotipa v fenotip, ki jih ponuja sistemska biologija ter nove uvide, ki jih prinašajo raziskave mobilnih genetskih elementov in medmolekulskega prepoznavanja. Spoznali bomo kako logika celičnega odločanja o lastni usodi lahko vpliva na potek evolucijskih trajektorij in zakaj je razkritje pristnih bioloških (emergentnih) zakonov vedno bližje.».

četrtek, 18. november 2010 Raziskovalni matematični seminar

 

V ponedeljek, 22. novembra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr. Ferdinando Cicalese, sa Univerze v Salernu (Università degli Studi di Salerno).
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Superselectors: Efficient Constructions and Applications

Abstract: Superimposed codes represent the main tool for the efficient solution of several problems arising in compressed sensing, cryptography and data security, computational biology, multi-access communication, database theory, pattern matching,  distributed colouring, and circuit complexity, among the others.

It has also become apparent that combinatorial structures strictly related to superimposed codes lie at the heart of an even vaster series of problems. E.g., selectors were instrumental to obtain fast broadcasting algorithms in radio networks, (p,k,n)-selectors were the basic tool for the first two-stage group testing algorithm with an information theoretic optimal number of tests, (d,\ell)- disjunct matrices were a crucial building block for the efficiently decodable non-adaptive group testing procedures. 

We shall focus on a new combinatorial structure, superselectors, which encompasses and unifies all of the combinatorial structures mentioned above (and  more). When appropriately instantiated, superselectors asymptotically match the best known constructions of (p,k,n)-selectors, (d, l)-list-disjunct matrices, monotone encodings and (k, alpha)-FUT families, MUT_k(r)-families for multi-access channel.
 
We shall show some implementations of superselectors which provide optimal approximate group testing schemes and quasi-optimal additive group testing schemes.

 


ponedeljek, 15. november 2010 Urnik knjižnice TeMeNa v torek, 16.11.2010

Obveščamo vas, da bo knjižnica TeMeNa v torek, 16.11.2010 izjemoma odprta od 15. do 18. ure.

Hvala za razumevanje.


sobota, 13. november 2010 Razpis nadomestnih volitev člana Upravnega odbora UP

V torek, 21. decembra 2010 bodo na Univerzi na Primorskem (UP) potekale nadomestne volitve člana Upravnega odbora UP iz vrst delavcev UP, ki opravljajo visokošolsko ali znanstveno raziskovalno dejavnost.

Volitve se izvedejo v skladu s Pravilnikom o volitvah organov Univerze na Primorskem in sklepom rektorja o razpisu nadomestnih volitev člana Upravnega odbora UP.

Tajništvo UP FAMNIT


nedelja, 7. november 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. novembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Mala predavalnica

Naslov: Uvod v končne obsege (klasifikacija končnih obsegov)

Predavatelji: 16.00-16.30 Tina Kravos; 16.30-17.00 Maja Kovač; 17.00-17.30 Katja Pipan

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo zaključili s prvim poglavjem knjige in pregledali vsebino prvega razdelka v drugem poglavju. Ogledali si bomo klasifikacijo vseh koncnih obsegov.

 

Vabljeni


sobota, 6. november 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 8. novembra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Istvan Kovacs.

Naslov: Covering systems of finite abelian groups

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Povzetek: A covering system of a finite group G is a set S of ordered pairsof its subgroups,

S = { (M1,L1), ..., (Mn,Ln) }, which satisfies the following axioms:
1. Mi < Li for all i.
2. (L1\M1) U
… U (Ln\Mn) = G\{1}.
3. |L1 : M1| ∙…∙ |Ln: Mn| = |G|.
The covering system S is said to be regular if some Li=G.
In the talk we study the regularity of covering systems of finite abelian groups.


petek, 5. november 2010 ORADA

Na FAMNITU se je zgodila ORADA!

Med krompirjevimi počitnicami, v tednu med 25. in 29. oktobrom, je potekala računalniška delavnica ORADA. Delavničarji so z mentorji izdelali zaključene projektne naloge s področja programiranja. Poskusili so programiranje v programskem okolju Alice. Alice je okolje za učenje programiranja.

Razdeljeni v projektne skupine, so se spopadli še z jeziko HTML ter oblikovanjem spletnih strani ter z osnovami programiranja mobilnih aplikacij na primeru iPhone OS.

Zaključni del delavnice je sodelujoče popeljal v prelepi svet računalniških iger, kjer pa so sodelujoči programirali taktiko bojnih strojev. Tečajniki so sprogramirali tanke, ki so se na zaključni prireditvi spopadli na bojnem polju. Več o sami bitki si oglejte tukaj.

 

 


četrtek, 28. oktober 2010 MATCOS

V organizaciji UP FAMNIT (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in UP PINT (Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede) je med 13. in 14. oktobrom v Kopru (konferenčna dvorana Hotela Pristan) potekala mednarodna konferenca o teoretičnem računalništvu z naslovom "MATCOS-10" (Mini-conference on Applied Theoretical Computer Science).

Področje konference je zajeto že v samem naslovu, ki ga lahko prevedemo kot mini-konferenco o uporabnem teoretičnem računalništvu. Tema so bili tako znanstveni dosežki teoretičnega računalništva, ki so temelj praktičnim aplikacijam. Prispevki so zajemali širok spekter: vizualizacija, računalniška grafika, teorija grafov, razporejanje, optimizacija, formalni jeziki in računalniška omrežja, ki je zanimiv za osrednji ciljni skupini konference - znanstvenike ter študente.

Več o konferenci je objavljeno na spletni strani matcos.pint.upr.si.


četrtek, 28. oktober 2010 Predstavitev UP PINT in UP FAMNIT na univerzitetnem sejmu

UP PINT in UP FAMNIT sta se predstavila lokalni skupnosti v okviru Univerzitetnega sejma z imenom Dnevi znanja, ki je potekal v Kopru, 15. in 16. oktobra. Poleg predstavitve na stojnici, kjer smo obiskovalcem lokalnega okolja predstavili pomen obeh ustanov za njihov vsakdan, sta na odru koprske Taverne v soboto predsednica Študentskega sveta UP Olga Kaliada in doc. dr. Andraž Teršek spregovorila o poslanstvu nedavno ustanovljenega društva AŠD Famnit in povezanosti med športom in znanostjo z naslednjim besedilom: 

 

Kaliada: "Pogovarjala se bom s pravnikom, ustavnopravnim strokovnjakom, ki priznava, da si je nekoč želel biti pevska zvezda, podobna Bonu iz U2. Pravi, da ne posluša samo njihove glasbe, ampak bere tudi knjige o njihovi življenjski filozofiji in političnem aktivizmu. Po desetih letih dela na Pravni fakulteti v Ljubljani je zapustil to fakulteto in Ljubljano in prišel v Koper, na Univerzo na Primorskem. Zaposlen je na fakulteti Famnit in na inštitutu Pint. Veliko javno nastopa, kot strokovnjak in intelektualec. In vselej je kritičen. Do prava, pravnikov, države, politikov, fakultet…, pa tudi do sebe. Je zagrizen športnik. Bil je teniški fanatik, ima drago cestno kolo in je prvi branilec v košarkaški ekipi fakultete. Je tudi naš prijatelj, doc. dr. Andraž Teršek. Ste še kaj drugega od povedanega?"

Teršek: "Ob tej priložnosti je zame osebno najpomembnejše to, da sem nekdo, ki sta ga Famnit in Pint sprejela v svojo družino: profesorjev, študentov, sodelavcev in prijateljev. Četudi sem pravnik in ne matematik. In da sem dobil možnost nadaljevati s svojim akademskim in javnim delom na Univerzi na Primorskem.

Kaliada: "Sem prav razumela "v družino"?"

Teršek: "Namenoma sem rekel "družino". Famnit deluje tako, kot mora delovati fakulteta: kot širša družina profesorjev, drugih zaposlenih in študentov. Takšen odnos do fakultetnega in univerzitetnega okolja je gojil že naš dragi in preminuli prof. Andrej Marušič. In njegov brat, dekanu fakultete Famnit prof. Dragan Marušič ima enak odnos do akademskega sveta. Zato sem predvsem nekdo, ki se trudi v največji možni meri prispevati h kakovosti obeh članic UP, preko tega pa h kakovosti UP kot celote. In po dveh letih dela tu, v Kopru, sem se prepričal, da si fakulteta in inštitut, dekan, kolegi, sodelavci, študentje in prijatelji tu v Kopru zaslužijo maksimalni poklicni trud za kakovost skupnega akademskega udejstvovanja."

Kaliada: "Dr. Teršek,.. oziroma, ker se že dve leti poznava si me prijazno povabil, da te tikam in naslavljam zgolj z imenom. Andraž, prosim povej, zakaj je bilo maja 2010 ustanovljeno Akademsko športno društvo (AŠD) Famnit?"

Teršek: "Ni zdravega duha brez zdravega telesa. Zato ne more biti dobre fakultete brez primerne skrbi za rekreacijo in šport. Oboje pripomore k dobremu vzdušju, k povezanosti profesorjev in študentov, h kakovosti študija in h kvaliteti študentskega življenja. Seveda pa ni skrivnost, da je prav na Famnitu in Pintu tudi med asistenti in profesorji veliko športnikov, ki smo zato še bolj zagreti za organizacijo športnega življenja. Osebno tudi menim, da je prav zdrav odnos do športa tudi eden od pogojev za zdrav odnos do znanosti."

Kaliada: "Vrhunski profesorji, znanstveniki, asistenti so torej tudi dobri športniki?"

Teršek: "Seveda. V marsičem tudi boljši od mene."

Kaliada: "Boljši da so? Ampak ti si tudi kapetan ekipe? Niso kapetani najboljši?"

Teršek: "Jaz sem kapetan, ker največ govorim (smeh). In ker sem hkrati najbolj otročji in najbolj resen."

Kaliada: "Navijačice potem vzklikajo tvoje ime (smeh)?"

Teršek: "Eh, takšne pozornosti pa, na žalost (smeh), nimam. Kolikor vem ga vzklikajo samo takrat, ko sem tako zanič, da me podijo dol z igrišča (smeh)!"

Kaliada: "Malo se hecava. Pa spet resno: Društvo ste ustanovili tudi zaradi študentov?"

Teršek: "Seveda. Predvsem zaradi študentov. Naša naloga, tudi naša odgovornost, da študentom omogočimo vse, kar jim lahko omogočimo ob študiju in kar jim moramo omogočiti glede na naše široko dojemanje tistega, kar naj bi bil študij: kvalitetno življenje mladega človeka, ki krepi svoje možgane in telo."

Kaliada: "Če sem prav obveščena Famnit tudi v lastni organizaciji izvaja treninge in rekreacijo košarke, odbojke, aerobike… Je res?"

Teršek: "Res je! Lansko leto je vse to potekalo precej dobro. Letos bomo morda dodali še tenis in nogomet. Z županom smo tudi dogovorjeni za medsebojno tekmo v košarki in v nogometu. Župan je, med drugim, menda dober nogometaš. Z MOK tudi sicer dobro sodelujemo. Velja povabiti vse študente, da se nam  pridružijo tudi pri treh aktivnostih: kot igralci in kot navijači."

Kaliada: "Če povzameva: Akademsko športno društvo AŠD FAMNIT spodbuja športni vsakdan, povezuje šport in študij – je nekakšno interdisciplinarno povezovanje znanja in spretnosti, znanosti in športa?"

Teršek: "Tako je. Tudi kot fakulteta je, skupaj z inštitutom Pint,  akademsko okolje, ki razvija univerzalen, interdisciplinaren odnos do znanosti. Znanost razume kot eno samo znanost, brez strogih delitev na naravoslovje, tehniko, družboslovje in humanizem. V ta namen je bil tudi ustanovljen skupni Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR). Takšen odnos do znanosti se odraža tudi v študijskih programih. Na primer pri najnovejšem – biopsihologiji. Zaradi tega sta obe članici UP verjetno nekoliko drugačni od drugih fakultet v Sloveniji. Seveda v pozitivnem smislu."

Kaliada: "Andraž, boste letos bolj uspešni v študentski košarkaški ligi kot lani, ko ste bili šesti, predzadnji?"

Teršek: "Upam, da bomo. Če bom jaz manj zadrževal žogo (smeh) in če bo študent prvega letnika biopsihologije, ki je visok 202 cm, izpolnil pričakovanja."

Kaliada: "Andraž Teršek, hvala ti, ker si bil z nami. A preden greš vseeno še zadnje vprašanje: kakšen je odnos pravnikov do matematike."

Teršek: "Uh! Večina pravnikov se matematike boji. A če bi bila matematika poučevana predvsem kot orodje za boljše razumevanje drugega področja znanosti, tako kot bo na primer pri biopsihologiji, bi morala biti vključena v programe pravnega študija. Potem bi bili lahko tudi po zaslugi matematike pravniki boljši pravniki. Nekateri najuglednejši svetovni pravni teoretiki so tudi odlični pravniki. In mnogi matematiki bolje razumejo pravo kot pravniki. Seveda pa se da biti dober pravnik tudi brez matematike. Velik problem pri nas je žal to, da ima preveč pravnikov že značilno neprimeren odnos do prava: birokratski, formalističen in črkobralski. Zato že dalj časa pravim, da nosijo pravniki velik del odgovornosti za krizo v družbi."

Zapisala: Martina Marušič Kos


četrtek, 28. oktober 2010 sodelavca UP PINT in UP FAMNIT sodelovala na konferenci TEDxljubljana

V nedeljo, 24. oktobra 2010 je v Ljubljani potekala konferenca TEDxLjubljana, kjer x označuje, da gre za neodvisno organiziran dogodek, namenjen širjenju različnih zamisli. Dogodki TEDxLjubljana združujejo izvirne video posnetke TEDTalks in govorce v živo ter spodbujajo poglobljene razprave in povezovanje v majhnih skupinah. Na dogodku sta s svojimi prispevki tokrat sodelovala tudi sodelavca UP PINT in UP Famnit dr. Aljaž Ule ter dr. Aleksander Zadel.

Več o konferenci na: http://www.tedxljubljana.com/


četrtek, 28. oktober 2010 Članek dr. Dragana Marušiča objavljen v reviji Public Service Review

Članek dr. Dragana Marušiča, dekana UP FAMNIT in predstojnika Oddelka za preučevanje zdravja na UP PINT bo objavljen v 8. številki revije Public Service Review: Science & technology. Revija izhaja v založništvu PSCA International Ltd., založbe, ki skrbi za nenehno informiranje javnega sektorja in objavlja nove ter navdihujoče poglede. Članek z naslovom »Mathematics: the missing link … between art and science« si lahko ogledate tukaj.


četrtek, 28. oktober 2010 Mesečna predavanja POZNAR-ja

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR) pri UP PINT, ki ga vodi dr. Andraž Teršek, prireja mesečna predavanja za študente, strokovno in širšo javnost. Teme predavanj so izbrane interdisciplinarno, z vseh znanstvenih področij (družboslovje, naravoslovje, tehnologija, humanistika). Izbor tem in način njihove predstavitve sledi kriterijema splošne zanimivosti in razumljivosti za cim širši krog poslušalcev.

V tem letu bo izvedel še dve predavanji:

V sredo, 3. novembra bo ob 19. uri v v Mali predavalnici na UP FAMNIT doc. dr. Andraž Teršek izpeljal predavanje z naslovom Butalci po Franu Milčinskem
ali realnost pravne države po slovensko?
Dr. Teršek, strokovni in širši javnosti že dokaj dobro poznan po svojem pravniškem delu in javnem nastopanju v vlogi ustavnika in intelektualca, bo tokrat z zanj značilno konstruktivno kritiko opisal in komentiral nekatere, kot sam pravi, "največje pravne neumnosti, ki ne morejo biti v ponos dnevni politiki, pravni teoriji, sodiščem in javnim funkcionarjem." Obiskovalci predavanja bodo povabljeni h komentiranju in k dopolnitvi njegovega seznama.

V sredo, 1. decembra, prav tako ob 19h v Mali predavalnici UP FAMNIT pa bo doc. dr. Aleksander Zadel v predavanju z naslovom Kriza in velikost našega ega razmišljal o tem kako se v času krize tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika. Živimo namreč v obdobju, ko je prostor zasičen z besedo kriza. Morda smo ga celo nekoliko naveličani. Kljub temu trznemo ob njeni omembi. Proizvajalci nepotrebnih stvari za svoj obstoj in poslovno uspešnost potrebujejo potrošnika. Spodbujanje nemira, nezadovoljstva, nemoči in negotovosti ima za svoj cilj narediti idealnega potrošnika, ki ga bo ob reklamah za "Trop šop" oblivala nakupovalna mrzlica. Suveren, odločen in zadovoljen človek ni idealen potrošnik. Kako se tepeta potrošniška logika in svoboda posameznika, se bomo vprašali in razmišljali na omenjenem predavanju.


četrtek, 28. oktober 2010 Spoznavni žur up famnit

UP FAMNIT je v sodelovanju s Planetom Tuš v Kopru 13. oktobra organiziral spoznavno srečanje, namenjeno brucem, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete. Dobrodošlici s strani dekana in prodekana ter predstavnikov študentov je sledilo druženje ob bowlingu z mešanimi ekipami študentov in predavateljev. Spoznavni žur se je nato prevesil v prvo študentsko zabavo Planeta Tuš ob ritmih skupin Way Down in Highway.

četrtek, 28. oktober 2010 Otvoritveno predavanje bioloških večerov

V sredo, 27. oktobra 2010 je v prostorih FAMNIT-a potekalo otvoritveno predavanje cikla bioloških predavanj, ki nudijo drugačen vpogled v svet bioloških pojavov, razložen na laikom razumljiv način. Uvodnemu nagovoru prof. dr. Borisa Kryštufeka je sledilo vabljeno predavanje doc. dr. Josefa Bryje s Češke akademije znanosti v Brnu o filogeografskih raziskavah afriških glodavcev (The phylogeography of rodents in Africa). Doc. dr. Josef Bryja je zaključil dodiplomski in podiplomski študij na Masarykovi univerzi v Brnu na Češkem, s specializacijo iz zoologije in ekologije sesalcev. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec na Oddelku za populacijsko biologijo in kot vodja laboratorija za zoologijo in ekologijo na Fakulteti za znanost v Brnu. Raziskovalno se ukvarja z molekularno ekologijo vretenčarjev ter vedenjsko in populacijsko ekologijo glodavcev.

Uvodnemu predavanju bodo sledila še naslednja predavanja:
24.11.2010 prof. dr. Boris Kryštufek : predavanje o malih sesalcih Balkanskega polotoka
22.12.2010 doc. dr. Elena Varljen Bužan: predavanje na temo varstvene genetike kot orodja za upravljanje s populacijami sesalcev
26.1.2011 Peter Glasnović: predavanje o zanimivih rastlinah balkanskega polotoka
23.2.2011 mag. Živa Fišer Pečnikar: predavanje o varstvu Blagajevega volčina
30.3.2011 Katja Kalan: predavanje o biologiji tigrastega komarja
20.4.2011 doc. dr. Dunja Bandelj: predavanje o forenzičnih pristopih v kmetijstvu
25.5.2011 mag. Andrej Sovinc: predavanje o pticah sredozemskih otokov

 


ponedeljek, 25. oktober 2010 JAVNO PREIZKUSNO PREDAVANJE ZA PRVO IZVOLITEV V PEDAGOŠKI NAZIV VISOKOŠOLSKI UČITELJ - DOCENT ZA PODROČJE KEMIJE NA UP FAMNIT

V sredo, 10.11.2010, bo ob 12:00 v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8, 6000 Koper, javno preizkusno predavanje za prvo izvolitev v pedagoški naziv.

 

Mikrovalovna kataliza: Primerjava analitičnega modela z rezultati simulacije

Predavatelj: Urban Bren

 

Opis:

V zadnjih letih se je mikrovalovno sevanje v kemijskem laboratoriju vsesplošno uveljavilo, saj omogoča hitro segrevanje reakcijskih zmesi. Porast njegove uporabe so spremljala številna poročila o pospešitvah kemijskih reakcij (mikrovalovni katalizi) in spremenjeni sestavi dobljenih produktov v primerjavi s konvencionalnim gretjem, za katera niso našli ustrezne teoretične razlage. Tekom predavanja bom predstavil predlagani fizikalni mehanizem mikrovalovne katalize, ki temelji na rotacijsko segretih reakcijskih zvrsteh, in njegovo veljavnost preveril s pomočjo Monte Carlo simulacije realistične kemijske reakcije – nevtralne hidrolize estra. Na osnovi teorije verjetnosti bom izpeljal analitični model mikrovalovne katalize, ga uporabil na primeru obravnavane reakcije ter njegove izsledke primerjal z rezultati simulacije. Ker mikrovalovno sevanje, ki ga med drugim oddajajo mobilni telefoni, bazne postaje, radarji in mikrovalovne pečice, dokazano pospeši številne kemijske reakcije, pa bo za konec nekaj besed namenjenih tudi možnosti povečane reaktivnosti kemijskih karcinogenov in s tem povezanim verjetnejšim nastankom raka.

 

Vabljeni!

 


nedelja, 24. oktober 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 25. oktobra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Mala predavalnica

Naslov: Uvod v končne obsege (osnovne lastnosti polinomov in razširitev obsegov)

Predavatelji: 16.00-16.30 Peter Muršič; 16.30-17.00 Marina Popovič; 17.00-17.30 Urška Berce

Povzetek:
V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.

Na tokratnem predavanju bomo predelali vsebino razdelkov 1.3 in 1.4. Najprej bomo preleteli osnovne lastnosti polinomov, nato pa spoznali še nekaj lastnosti razširitev obsegov.

 

Vabljeni!


četrtek, 21. oktober 2010 Jesenska ORADA - računalniška delavnica za osnovnošolce in srednješolce

UP FAMNIT med 25. in 29. oktobrom 2010 vabi na računalniško delavnico za osnovnošolce in srednješolce (ORADA), ki bo potekala v prostorih fakultete na Glagoljaški 8.

 
Program delavnice je naslednji:
1.     Uvod v algoritmično razmišljanje – Robocode
2.     Programiranje mikrokrmilnikov
3.     Spletna igralnica
4.     Porgramiranje vsebin za iPhone
5.     Izdelava zabavnih vsebin z otipljivim vmesnikom
6.     Prevajanje naravnih jezikov
 
Delavnica je brezplačna, prijave nanjo pa sprejemamo na spletni strani http://orada.famnit.upr.si

 


ponedeljek, 18. oktober 2010 Cikel bioloških predavanj

V sredo, 27.10.2010, bo ob 19h v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru bioloških predavanj.

 

Predavatelj: doc. dr. Josef Bryja

 

Naslov: The phylogeography of rodents in Africa

 

Doc. dr. Josef Bryja je zaključil dodiplomski in podiplomski študij na Masarykovi univerzi v Brnu na Češkem, s specializacijo iz zoologije in ekologije sesalcev. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec na Oddelku za populacijsko biologijo in kot vodja laboratorija za zoologijo in ekologijo na Fakulteti za znanost v Brnu. Raziskovalno se ukvarja z molekularno ekologijo vretenčarjev ter vedenjsko in populacijsko ekologijo glodavcev.

 

Predavanje bo v Angleščini.

 

Vljudno vabljeni!

 


petek, 15. oktober 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 18. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval dr.Martin Milanič.

Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Graphs of separability at most two: structural characterizations and their consequences
Abstract: We introduce graphs of separability at most k as graphs in which every two non-adjacent vertices can be separated by a set of at most k other vertices. Graphs of separability at most k arise in connection with the parsimony haplotyping problem from computational biology. For k = 0 or k = 1, the only connected graphs of separability at most k are complete graphs and block graphs, respectively. For values of k greater than 2, graphs of separability at most k form a rich class of graphs containing all graphs of maximum degree k.
We prove several characterizations of graphs of separability at most 2, which generalize complete graphs, cycles and trees. The main result is that every connected graph of separability at most 2 can be constructed from complete graphs and cycles by pasting along vertices or edges, and vice-versa, every graph constructed this way is of separability at most 2. The structure theorem has nice algorithmic implications – some of which cannot be extended to graphs of higher separability – however certain optimization problems remain intractable on graphs of separability 2. Finally, we characterize graphs of separability at most 2 in terms of minimal forbidden induced subgraphs and minimal forbidden induced minors.
 

 


torek, 12. oktober 2010 Dnevi znanja

Univerza na Primorskem (UP) v sodelovanju s svojimi 9 članicami, Študentsko organizacijo UP, Centrom za jezike in medkulturno komunikacijo,  Društvom prijateljev mladine Koper, Centrom eksperimentov, osnovnimi šolami: OŠ Lucija, OŠ Koper, OŠ Dušana Bordona, OŠ Vojke Šmuc Izola; in srednjimi šolami: Srednja gostinska in turistična šola Izola, Srednja ekonomsko poslovna šola Koper, Gimnazija Koper; knjigarno Libris in Univerzitetno knjigarno
organizira prireditev DNEVI ZNANJA.

Tako se vam bomo v petek, 15.10.2010, med 10. in 14. uro na Titovem trgu v Kopru predstavile članice UP, v soboto, 16.10.2010, pa bomo s pestrim triurnim programom v koprski Taverni, na Carpaccejevem trgu in vzdolž Pristaniške ulice z naštetimi sodelujočimi priredili prijeten sobotni dogodek ter vam tako na enem mestu postregli s čim več informacijami o izobraževanju in nudenju znanja – od 10. do 13. ure. Glavni pokrovitelj dogodka je Mestna občina Koper, medijski pokrovitelj pa Radio Capris.


sobota, 9. oktober 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 11. oktobra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavatelj: Marko Orel

Naslov: Uvod v končne obsege (ponovitev nekaterih algebraičnih pojmov)

Povzetek:

V prvi polovici študijskega leta 2010/11 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige R. Lidl, H. Niederreiter, Introduction to finite fields and their applications, Cambridge University Press, 2002.
Na uvodnem predavanju bomo preleteli prvo poglavje knjige in tako obnovili znanje o nekaterih algebraičnih pojmih (kolobarji, obsegi, polinomi,...).

 

16.00 - Računalniška učilnica
Predavatelja: Damjan Jurič in Nina Chiarelli
Povzetek:
Z razvojem računalnikov in popularizacijo računalništva je naravno, da se razvijajo tudi programske rešitve na vseh področjih. Operacijski sistemi pri temu niso izjema. Na predavanju bodo na kratko predstavljeni trije najbolj popularni operacijski sistemi, ki so trenutno prisotni na našem tržišču – Microsoft Windows XP, Ubuntu Linux in Apple-ov Mac OS X.
Večji del seminarja bo namenjen opisu osnovnih opravil, za katere meniva, da bi jih vsak uporabnik moral poznati za tekoče delo z le-temi, posebaj pa bodo povdarjena tista opravila, ki se namam zdijo primerna že za najmlajše uporabnike (osnovnošolce).

 

Vabljeni!
 

 


petek, 8. oktober 2010 SPOZNAVNI VEČER UP FAMNITA – BOWLING V PLANETU TUŠU TER ZABAVA DO JUTRANJIH UR

UP FAMNIT organizira spoznavno srečanje, namenjeno brucom, obstoječim dodiplomskim in podiplomskim študentom ter zaposlenim fakultete.

Srečanje bo potekalo naslednjo sredo, 13. 10. 2010, v Planet Tuš v Kopru

Zbor bo ob 18h v prostorih bowlinga v Planet tušu Koper.

Obveznosti na fakulteti (vaje in predavanja) po 17.30 uri ODPADEJO.

Dobrodošlico vam bodo izrekli dekan in prodekan fakultete ter predstavniki študentov.
Druženje mešanih ekip (študentov skupaj s predavatelji) bo najprej potekalo ob bowlingu, sledila  pa mu bo zabava do jutranjih ur ob glasbi skupin Way Down ter Highway.

 Za hrano in pijačo bo poskrbljeno!

Tega nikakor ne smete zamuditi!


četrtek, 7. oktober 2010 NI ZDRAVJA BREZ DUŠEVNEGA ZDRAVJA

Spoštovani!

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja UP FAMNIT in UP PINT organizirata dogodek, namenjen promociji duševnega zdravja. Ob 14h bo tako v koprski Rotundi tako potekal strokovni del z naslednjim programom:

Pozdravna nagovora ministra za zdravje Vlade Republike Slovenije Dorjana Marušiča in dekana UP FAMNIT prof. dr. Dragana Marušiča.

  • prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek: Predstavitev resolucije o Nacionalnem programu duševnega zdravja
  • doc. dr. Aleksander Zadel: Predstavitev študijskega programa Biopsihologije na UP FAMNIT
  • Vita Poštuvan : Predstavitev znanstvenoraziskovalnih projektov s področja duševnega zdravja na UP PINT
  • prim. dr. Goran Čerkez, dr. Gaspare Palmieri, doc. dr. Saška Roškar, Olivera Stanojević-Jerković: Ob izidu dveh prevodov monografije prof. dr. Andreja Marušiča in Sanje Temnik Javno duševno zdravje ter predstavitev DVD z video posnetkom javnega predavanja prof. dr. Andreja Marušiča o duševnem zdravju

Ob 17h sledi družabni del dogodka v telovadnici OŠ Koper - košarkaška tekma ekipe veteranov Zbogom pamet in ekipe VIP ter AŠD FAMNIT, ki jo bo povezoval Iztok Gustinčič, popestrila pa jo bo tudi plesno-akrobatska skupina FLIP iz Pirana.

Ob 20.30 pa vas vabimo tudi na Andrejev koncert za destigmatizacijo depresije v organizaciji Katje Pišot in Društva DAM, ki bo v koprski Taverni.

Vabimo vas, da se dogodkov udeležite. V kolikor potrebujete dodatne informacije, smo na voljo na spodnjih številkah.

Želim vam lep dan in ne pozabite, da NI ZDRAVJA BERZ DUŠEVNEGA ZDRAVJA!

 


četrtek, 7. oktober 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 11. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predaval Alexandru Tomescu, doktorski študent na Univerzi v Vidmu (Udine, Italija).
Več o predavatelju lahko preberete na: http://sole.dimi.uniud.it/~alexandru.tomescu/.
Predavanje bo v Angleščini.
Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!
 
Title: Mapping Hypersets into Numbers
Abstract: We introduce and prove the basic properties of an encoding that generalizes to non-well-founded hereditarily finite sets the bijection defined by Ackermann between hereditarily finite sets and natural numbers. The new encoding maps its domain onto dyadic rational numbers.

 


četrtek, 30. september 2010 Tretji prijavni rok 2010/11 (1. - 5.10.2010) - prosta vpisna mesta na dodiplomskih programih UP FAMNIT


Interesente za vpis v dodiplomske študijske programe UP FAMNIT obveščamo, da so še prosta vpisna mesta na naslednjih dodiplomskih univerzitetnih študijskih programih UP FAMNIT: Matematika (40), Matematika v ekonomiji in financah (38), Računalništvo in informatika (61), Bioinformatika (41), Biodiverziteta (25), Sredozemsko kmetijstvo (37).

Vpisna mesta za študijska programa Biopsihologija in Aplikativna kineziologija so bila zapolnjena v prvem in drugem prijavnem roku. v tretjem roku zato ni prostih vpisnih mest.

Kandidati za vpis morajo izpolnjevati pogoje za vpis, skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2010/2011 (Objave MVZT z dne 1.2.2010).

 

V tretjem prijavnem roku se lahko prijavijo samo kandidati, ki so oddali prvo ali drugo prijavo za vpis v študijskem letu 2010/11 in niso bili sprejeti v nobenega od v prijavi/prijavah navedenih študijskih programov. Preverjanje navedenega pogoja bo potekalo prek Visokošolske prijavno-informacijske službe Univerze v Ljubljani.

 

Prijavo za vpis oddajo kandidati na obrazcu Tretja prijava za vpis v 1. letnik v študijskem letu 2010/11 (obrazec DZS 1,71/3), v katerem navedejo en študijski program. Prijavi priložijo overjene kopije spričeval.

 

Rok za oddajo prijave je torek, 5. oktober 2010 do 15.00 v Referat za študente UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. Prijavo z dokumentacijo lahko kandidati tudi pošljejo na naslov fakultete:

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper

(VPIS - TRETJI ROK)

Glagoljaška 8

6000 Koper

 

Če bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih vpisnih mest, bo izveden izbirni postopek skladno z Razpisom za vpis v študijskem letu 2010/2011.


Vsi prijavljeni kandidati bodo po pošti prejeli sklep o rezultatu izbirnega postopka, sprejeti kandidati pa tudi vabilo k vpisu. Vpis sprejetih kandidatov bo potekal do 11.10.2010, in sicer elektronsko (prek interneta).

Dodatne informacije: Referat za študente UP FAMNIT, referat@famnit.upr.si, 05 611 7575

 


torek, 28. september 2010 Raziskovalni matematični seminar

V ponedeljek, 4. oktobra 2010, bo ob 10. uri v seminarski sobi v Galebu, v okviru raziskovalnega matematičnega seminarja, predavala dr. Barbara Boldin. Pred seminarjem bo potekalo srečanje oddelka za matematiko, ki se prične ob 9.30, v istem prostoru. Vljudno vabljeni k udeležbi na predavanju!

 4.10.2010. ob 10:00 Seminarska soba v Galebu
Predavatelj: dr. Barbara Boldin
Naslov: Biološke invazije v strukturiranih populacijah

Povzetek

Kdaj je invazija nove populacije uspešna? Če dinamiko populacij opišemo kot determinističen proces in privzamemo, da so obstoječe populacije v ravnovesnem stanju, potem na to vprašanje lahko odgovorimo takole: če je osnovno reprodukcijsko razmerje   nove populacije R­0 večje kot 1, je invazija uspešna, medtem ko je invazija obsojena na neuspeh kadar je R­0 <1. Pri kritični točki R­0 = 1 pride do transkritične bifurkacije. 

Z matematičnega vidika obstaja samo en tip transkritične bifurkacije. Kadar pa dinamični sistem opisuje nek biološki proces, moramo razlikovati dva primera: superkritično bifurkacijo, pri kateri netrivialna veja ravnovesnih stanj obstaja za R­0 > 1 in podkritično bifurkacijo, kjer netrivialne ravnovesne točke najdemo le ko je R­< 1.

Na predavanju bomo predstavili način izračuna osnovnega repodukcijskega razmerja za strukturirane populacije, izpeljali formulo za določanje smeri bifurkacije in opisali posledice tipa transkritične bifurkacije za biološki proces. Rezultati so uporabni za študij različnih invazij, tako v ekologiji, epidemiologiji kot tudi evoluciji, kar bomo prikazali na primerih.

Predavanje bo povzeto po članku:
B. Boldin: Introducing a population into a steady community: the critical case, the centre manifold and the direction of bifurcation. SIAM Journal on Applied Mathematics, Volume 66 (2006), Issue 4, pp. 1424-1453”

 


petek, 24. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 27. septembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

 

Predavatelj: Boštjan Tittl

Naslov: Primerjava razvoja spletne igrice v ActionScript-u in JavaScript-u


Povzetek:

Živimo v dobi, ko si sveta ne predstavljamo več brez interneta. Z naraščanjem števila njihovih uporabnikov, narašča tudi priljubljenost spletnih igric. Po navadi gre za preproste igrice napisane v Flash-u ali JavaScript-u, ki jih igramo neposredno v svojem brskalniku. Spletne igrice so postale priljubljene, saj se uporabniki med seboj lahko primerjajo preko lestvice točk oz. v nekaterih primerih tudi pomerijo.

Predstavljen bo primer razvoja spletne igrice Lunatix z vidika dveh sorodnih si tehnologij, in sicer ActionScript-a in JavaSript-a. Ob razvoju igrice v tehnologiji AcionScript, bo poleg predstavitve tehnologije podan tudi uvod v orodje Adobe Flash, pri razvoju igrice v tehnologiji JavaScript, pa bo poleg predstavitve tehnologije podan tudi uvod v HTML 5. Na koncu bodo predstavljene še razlike ter ocene obeh pristopov

 

Vabljeni!


četrtek, 23. september 2010 Zasvojenost z zdravili za zdravljenje duševnih motenj

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske vede (FAMNIT)

vabi v petek, 01.10.2010, ob 12:00, v malo predavalnico UP FAMNIT

na predavanje z naslovom:

Zasvojenost z zdravili za zdravljenje duševnih motenj

 

Predaval bo dr. Gorazd Drevenšek

 Opis:

Zasvojenost s psihotropnimi zdravili je pogosto posledica zlorabe, t.j. nepravilne oz. čezmerne uporabe zdravil. Vzrok za povečano uporabo teh zdravil je porast pojavnosti duševnih motenj. Za zdravljenje le teh uporabljamo zdravila, ki imajo ob ustrezni uporabi velik potencial za nastanek zasvojenosti.

Zasvojenost z zdravili je kronična motnja, za katero je značilno hrepenenje po psihotropni učinkovini, izguba kontrole nad vnosom zdravila, prekomerna aktivacija nagrajevalne poti v možganih in pojav negativnih znakov ob odtegnitvi.

Odvisnost je nevroadaptivna sprememba presnovnih poti v možganih po vnosu učinkovine. Pri odvisnosti se razvije toleranca na zdravilo, ki sproži potrebo po večjem vnosu zdravila, pojavi se odtegnitveni sindrom, skupek procesov, ki sprožijo neprijetne občutke in bolečino.

Zasvojenost se je prvotno nanašala le na psihotropne učinkovine, danes zajema širši krog učinkovin in aktivnosti. Zasvojenost nastane zaradi aktivacije nagrajevalnega sistema v možganih, sposobnosti samoojačitve teh poti, nevroadaptacij po vnosu učinkovin ali ojačitve endogenih poti. Za razvoj zasvojenosti sta pomembna dva centra v možganih, ventrotegmentalni in Nucleus accumbens.

Duševne motnje nastanejo kot nevrobiološka prilagoditev na stresno izzvane spremembe v možganskih poteh. Ponavadi jih spremljajo spremembe v delovanju drugih organskih sistemov, predvsem srčnožilnega sitema. Za zdravljenje stresno povzročenih duševnih motenj se uporabljajo zdravila za pomirjanje, uspavala, zdravila za zdravljenje tesnobnosti, vedno pogostejša pa je tudi uporaba antidepresivov. Za večino teh zdravilnih učinkovin je značilno, da se telo prilagodi na njihovo jemanje, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo zasvojenost. Zdravila za zdravljenje tesnobnosti, pomirjevala, uspavala delujejo tako, da zavrejo aktivnost kanalov GABA, ki možganom preprečujejo preveliko vzburjenje. Ker se zdravila specifično vežejo na podenote GABA kanala, se po dolgotrajnem jemanju telo prilagodi na njihovo uporabo, posledično pa se razvije odvisnost, po prenehanju pa pojavijo znaki odtegnitve zdravila. Benzodiazepini so najbolj uporabljana zdravila iz te skupine zdravil.

Zdravila za zdravljenje depresij lahko delujejo na presnovo monoaminov, čeprav so vzroki nastanka teh motenj lahko podobni kot pri nastanku tesnobnosti. Zanje je značilna dalj časa trajajoča uporaba, da dosežejo svoje učinke, imajo pa tudi več stranskih učinkov in veliko individualno odzivnost. Glede na mehanizem delovanja jih delimo v 4 podskupine. Čeprav zasvojenosti naj ne bi povzročali, se odvisnost razvije tudi pri uporabi te skupine zdravil.

Zasvojenost z zdravili uspešno zdravimo v kombinaciji s psihoterapijo in nekaterimi drugimi ukrepi, redkeje samo z zdravili.

 

Vabljeni!

 


sreda, 22. september 2010 Murphy in "logika" v domači kuhinji

Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR)

Vabi v torek, 28. septembra 2010, ob 11. uri, v malo predavalnico UP FAMNIT
na predavanje z naslovom

Murphy in "logika" v domači kuhinji

 

Predaval bo as. dr. Jure Pražnikar, raziskovalec in predavatelj na UP PINT in UP FAMNIT.

 

Kratek oris predavanja:

V naravi in domačem okolju se večkrat srečamo s pojavi, ki so na prvi pogled povsem nelogični, ali pa botrujejo Murphy-evim zakonom. Zakaj kruh, namazan s pašteto, vedno pade na napačno stran? In ali je res, da lahko topla voda zmrzne hitreje kot hladna voda? Kruh pade, tako se nam vsaj zdi, vedno na napačno stran zaradi Murphy-evega zakona, nikakor pa ni logično, da lahko topla voda hitreje zmrzne kot hladna voda… Je takšna razlaga pravilna?


četrtek, 16. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 20. septembra 2010, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Andrej Panjan

Naslov: Napovedovanje uspešnosti teniških igralcev z metodami strojnega učenja

Povzetek:

Napovedovanje tekmovalne uspešnosti teniških igralcev je bilo raziskovano že v preteklosti. Predhodne raziskave so bile omejene na dokaj majhne vzorce igralcev, uporabljeni pa so bili le nekateri dejavniki teniške igre. Za napovedovanje uspešnosti so bile uporabljene praviloma statistične metode in pristopi. Namen te raziskave je bil preverit uporabnost metod strojnega učenja za napovedovanje uspešnosti igralcev v različnih starostnih obdobjih.
Vzorec igralcev je obsegal 1002 subjekta, ki so opravili redna testiranja morfoloških in motoričnih dejavnikov v obdobju od 1993 do 2008. Rezultati so pokazali zadovoljivo uspešnost napovedovanja za igralce do starosti 16 let, medtem ko za igralce nad 16 let napovedovanje uspešnosti z metodami strojnega učenja odpove.

 

Vabljeni!


sreda, 15. september 2010 Svetovni dan duševnega zdravja

 

 
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Primorski inštitut za naravoslovne in tehnične vede
Univerze na Primorskem organizirata
ob svetovnem dnevu duševnega zdravja
strokovno-družabni dogodek,
ki bo v petek, 8. oktobra 2010 v Kopru.
 
 
Strokovni del:
središče Rotunda (Destradijev trg 11)
ob 14. uri
 
Pozdravna nagovora
ministra za zdravje Vlade Republike Slovenije Dorjana Marušiča,
in
dekana UP FAMNIT prof. dr. Dragana Marušiča
 
  • prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek: Predstavitev resolucije o Nacionalnem programu duševnega zdravja
  • doc. dr. Aleksander Zadel: Predstavitev študijskega programa Biopsihologije na UP FAMNIT
  • Vita Poštuvan : Predstavitev znanstvenoraziskovalnih projektov s področja duševnega zdravja na UP PINT
  • prim. dr. Goran Čerkez, dr. Gaspare Palmieri, doc. dr. Saška Roškar, Olivera Stanojević-Jerković: Ob izidu dveh prevodov monografije prof. dr. Andreja Marušiča in Sanje Temnik Javno duševno zdravje  ter predstavitev DVD z video  posnetkom javnega predavanja prof. dr. Andreja Marušiča o duševnem zdravju
 
Družabni del:
telovadnica OŠ Koper ob 17. uri
 
Košarkarska tekma
ekipa veteranov Zbogom pamet : ekipa VIP in AŠD FAMNIT
 
Program bo povezoval Iztok Gustinčič.
 
 
 
Dobrodošli
8. oktobra 2010
ob 14. uri v središču Rotunda in
ob 17. uri v telovadnici OŠ Koper

 


četrtek, 9. september 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 13. septembra 2010, bosta ob 16.00 in 17.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Aljaž Vidmar

Naslov: Uporaba Splet 2.0 tehnologij za snovanje sodobnih spletnih aplikacij

Povzetek:

Svetovni splet je v današnjem času ena izmed najbolj popularnih storitev, ki jih ponuja Internet. Uporabnikom omogoča hiter dostop do informacij bodisi iz posebnih računalnikov ali drugih naprav. V zadnjih letih smo priča razcvetu socialnih mrež, spletnih dnevnikov, ponujanja/deljenja vsebin med uporabniki, itd. Vse to in še veliko več lahko označimo s pojmom Splet 2.0 (angl. Web 2.0).
Način izdelave spletnih aplikacij se je v zadnjih nekaj letih podredil sodobnim Splet 2.0 trendom. S tem predvsem mislimo na pojav novih tehnologij, ki programerjem omogočajo hiter in učinkovit razvoj. Ker je omenjenih tehnologij veliko, se velikokrat pojavi problem pri izboru. Predstavljen bo primer razvoja sodobne spletne aplikacije - spletni koledar MAGiCAL. Opisali bomo nekatere tehnologije, ki smo jih uporabili in ocenili njihovo primernost za realizacijo posameznih funkcionalnosti. Te tehnologije so: programski jezik PHP, podatkovna baza MySQL, programski ogrodji Codeigniter ter jQuery, pristop AJAX, objektno usmerjeno programiranje in arhitektura Model-Pogled-Krmilnik, prekrivni slogi (CSS3) in druge. Na koncu bomo na podlagi trenutnih trendov in potreb uporabnikov poskušali napovedati prihodnost svetovnega spleta ter zapisali ugotovitve v obliki ocene uporabljenih tehnologije, orodij in pristopov ter sklepa.

 

 

17.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: David Paš

Naslov: Ants solve the Integrated Vehicle and Crew Scheduling Problem in the public urban bus system of Ljubljana, Slovenia

Povzetek:
We will present a new and unconvential approach to the important integrated vehicle and driver scheduling problem in the public urban bus transit that is based on ACO. Although the predominant technique for that problem is the Langragian relaxation with column generation it is known to be inflexible in modeling real world constraints and to incur long computational times. The ACO meta-heuristic has been applied to real-world data provided by the public bus companies in Ljubljana (Slovenia) and Szeged (Hungary). Moreover, we will evaluate the potential gain from parallelization.

 

Vabljeni!


nedelja, 5. september 2010 VABILO NA UVODNE DELAVNICE ZA FAMNIT-ove BRUCE

Dragi bruci!

Prehod v novo študentsko življenje je vedno poln novih izzivov in neznanih področij. Želimo, da bi vaš študij na FAMNIT-u predstavljal tako vse zanimivosti, ki jih študentska leta prinašajo kot seveda obilo znanja. S tem namenom za vas med 20. in 24. septembrom 2010 v Kopru organiziramo delavnice, ki vam bodo osvežile uvodna znanja. Predavanja za posamezne smeri bodo vodili naši profesorji in študentje višjih letnikov. Na ta način bo pričetek predavanj za vas pa tudi za naše profesorje lažji. V sklopu delavnicah boste namreč ne le preverili in osvežili vaše znanje temveč tudi spoznali profesorje, ki vas bodo vodili skozi študij ter študente, ki bodo nedvomno dragocen vir informacij tako glede študijskih kot obštudijskih zadev.

Delavnice si lahko izberete skladno s svojo izbrano smerjo, potekale pa bodo z naslednjim urnikom:
Ponedeljek,
20.9.2010 od 9h do 14h UVOD V MATEMATIKO

Torek,
21.9.2010 od 9h do 12h UVOD V MATEMATIKO in od 12.30 do 14h OSNOVE PROGRAMIRANJA

Sreda,
22.9.2010 od 9h do 14h OSNOVE PROGRAMIRANJA

Četrtek,
23.9.2010 od 9h do 14h UVOD V EKONOMIJO in od 9h do 14h BIOLOGIJA

Petek,
24.9.2010 od 9h do 12h UVOD V EKONOMIJO in od 9h do 12h BIOLOGIJA

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da izpolnite prijavnico. Za bruce, ki še nimate urejene namestitve smo poskrbeli z dogovorom s Študentskimi domovi, zato so vam v času delavnic na voljo prenočišče z doplačilom 10 eur/noč. V kolikor prenočišče potrebujete zaradi rezervacije to navedite v prijavnici. Rok prijave je 15.9.2010.
Obenem naj napovemo še prvo srečanje na fakulteti, ki bo v petek, 1. oktobra 2010 (za več informacij spremljajte FAMNIT-ovo spletno ali Facebook stran). V ponedeljek, 4. oktobra 2010 pa bo od 18h do 20h v koprski Taverni potekal POZDRAV BRUCEM s koncertom.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 05 611 75 70 ali preko elektronske pošte olga.kaljada@student.upr.si

Veselimo se vaše prisotnosti, ki bo prinesla nova znanstva in znanja!

Lep pozdrav!

Študentski svet UP FAMNIT


sreda, 18. avgust 2010 Poletna šola biodiverzitete za osnovnošolce

Oddelek za biologijo UP Famnit organizira poletno šolo biodiverzitete. Šola je namenjena učencem predmetne stopnje osnovnih šol in srednješolcem.
Prijave se zbirajo do torka, 24.8. na naslov katja.kalan@zrs.upr.si.
Prijavljeni bodo o zbirnem mestu obveščeni naknadno preko elektronske pošte.
Šola bo potekala po naslednjem razporedu:
 
26.8. dopoldne od 9-11h: Komarji
26.8. popoldne 13-15h: Rastline pod mikroskopom
27.8. dopoldne: 9-11h: Obisk genetskega laboratorija
28.8. dopoldne (9-12h): Spoznavanje rastlin in živali Kopra
 

sreda, 18. avgust 2010 Udeležba na Mednarodni olimpijadi v informatiki

Mednarodna olimpijada v informatiki (The International Olympiad in Informatics - IOI) je ena najbolj priznanih tekmovanj na področju računalniških znanosti za srednješolce in njeni zmagovalci so navadno eni najboljših svetovnih mladih znanstvenikov. Prof. dr. Andrej Brodnik se je IOI udeležil kot spremljevalec slovenske ekipe in predsednik komisije za tekmovanja pri AMC Slovenija.

Več o tekmovanju na http://www.ioi2010.org/


sreda, 11. avgust 2010 Dr. Marušič in dr. Malnič izbrana za mentorja mladim raziskovalcem v letu 2011

 

Upravni odbor Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je dne 19.7.2010 sprejel sklep o izboru mentorjev mladim raziskovalcem za leto 2011. Med prijavljenimi kandidati s strani PINT-a sta bila potrjena dr. Dragan Marušič in dr. Aleksander Malnič, ki bosta tako v letu 2011 izvajala mentorstvo na področju matematike.
Ob izboru obema čestitamo!

 


torek, 3. avgust 2010 Dr. Barbara Boldin dobitnica nagrade "Lee Segel Prize for Best Student Paper"

Dr. Barbara Boldin, docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem, je dobitnica nagrade “Lee Segel Prize for Best Student Paper” za leto 2010.

Nagrado podeljuje Society for Mathematical Biology, dr. Barbara Boldin pa je nagrado prejela za članek "Persistence and spread of gastro-intestinal infections: the case of enterotoxigenic Escherichia coli in piglets", ki je bil leta 2008 objavljen v znanstveni reviji Bulletin of Mathematical Biology.

Več o nagradi na povezavi: http://www.smb.org/prizes/index.shtml

O dobitnici: dr. Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Barbara Boldin se raziskovalno ukvarja z matematično biologijo, področjem uporabne matematike, ki s pomočjo matematičnih modelov skuša pojasniti različne procese v naravi. Za svoje raziskovalno delo je dr. Barbara Boldin leta 2008 že prejela nagrado European Society for Mathematical Biology, in sicer nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične biologije.


Ob tej priložnosti doc. dr. Barbari Boldin izrekamo iskrene čestitke in ji želimo veliko uspeha na nadaljnji poti.

dekan UP FAMNIT, prof. dr. Dragan Marušič


torek, 3. avgust 2010 Povabilo k udeležbi na terenska dneva rastlinskega in živalskega sveta Kopra

Prvi terenski dan z naslovom: Spoznajmo rastlinski in živalski svet Kopra bo potekal 28.8.2010, 9h-12, drugi terenski dan: Tujerodne rastline in živali v Kopru in njegovi okolici pa 18.9.2010, 9h-12h

Terenska dneva bodo vodili asistenti s Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki delujejo na področju biologije.

V mestih ne prebivajo samo ljudje, temveč nas tu spremljajo številni organizmi - od najbolj drobnih, na primer žuželk, do največjih, kot so veličastne platane. Skozi Koper se bomo tokrat sprehodili nekoliko drugače - ogledali in spoznali bomo rastline in živali, mimo katerih hodimo vsak dan in se jih največkrat niti ne zavedamo. Mnogokrat ne vemo, da se s transportom ne prevažamo samo ljudje in tovor, temveč se nam pogosto pridružijo tudi skriti potniki, ki se novemu okolju včasih zelo dobro prilagodijo. Njihov prihod pa ni vedno pozitiven, saj lahko novi prišleki ogrožajo naše avtohtono živalstvo in rastlinstvo, neredko pa povzročajo težave tudi ljudem.
Terenski dan je namenjen predvsem dijakom osnovnih in srednjih šol, lahko se pa nam pridruži vsakdo, ki ga veseli spoznavanje narave.

Kontaktna oseba: 05 611 7934, katja.kalan@zrs.upr.si


petek, 30. julij 2010 Poletna šola matematičnih financ

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Univerza na Primorskem
Študijsko leto: 2009/2010
 
Datum: 12. – 14. 08. 2010
(četrtek, petek, sobota)
 
 
Kratek povzetek
 
Poletna šola matematičnih financ je namenjena dijakom in študentom, ki jih zanima bolj poglobljeno razumevanje finančnih trgov znotraj konteksta družbenih, ekonomskih in političnih omejitev, ki omejujejo in hkrati definirajo finančne trge. Na poletni šoli bodo dijaki in študenti spoznali kako se ekonomsko – matematično definira borzni mehurček, kako se ga analizira in na dejanskih podatkih preverili nekaj bolj zanimivih pojavov borznih mehurčkov na finančnih trgih ter pri tem dodali poseben del, ki bo pojasnil psihološki vidik delovanja finančnih trgov. Poleg tega bom s pomočjo ekonomske zgodovine in ekonomske filozofije skušali razumeti kaj je tisti najmanjši skupni imenovalec, ki povzroča napihovanje finančnih trgov in nastajanje borznih balončkov in s tem zaokrožili pogled na ekonomijo in finance s širšim interdisciplinarnim pristopom. Poseben del tokratne poletne šole bo analiza ekonomske politike, tako na ravni Slovenije kot na ravni Evropske unije. Poletna šola bo tokrat prvič ponudila »ekonomsko plažo«, sklop debat v sproščenem okolju, oziroma večerne filozofske debate na plaži, kjer bomo debatirali o pomenu posameznikove svobode in njegove interakcije z finančnim in ekonomskim sistemom in o ekonomiki piva (pri slednjem bo šlo za predstavitev znanstvenega članka, ki obravnava industrijo piva na ekonomski način).
 
Poletna šola matematičnih financ bo tudi v manjši meri ločena na del, ki je namenjen dijakom in del, ki je namenjen študentom. Dijaki bodo na zabaven, interdisciplinaren in sproščen način prvič vstopili v svet financ, istočasno pa bodo študentje dobili nekoliko bolj poglobljeno razumevanje financ in ekonomije predvsem z umestitvijo financ v humanističen, družbosloven in matematičen kontekst.

 

Urnik
 
Dan
Termin
Dogodek
Predavatelj
Četrtek
12:30 – 12:50
Nagovor dekana
Dragan Marušič
 
13:00 – 14:00
Kartelno dogovarjanje v Sloveniji
Franci Matoz
 
17:00 – 18:00
Projekt Evropa 2030
Žiga Turk
 
20:00 – 21:00
Svoboda, kot ključen element delovanja kapitalizma
Aleksandar Novaković
Petek
10:00 – 12:00
Kako prepoznati borzni balonček (dijaki)
Luka Gubo
 
 
Matematično modeliranje borznega balončka (študenti)
Rado Pezdir
 
14:00 – 15:00
Morala in zakonodajni okvir kapitalizma
Aleksandar Novaković
 
16:30 – 17:30
Ali obstaja razlika med ekonomsko politiko Janševe in Pahorjeve vlade?
Uroš Urbas
 
20:00 – 21:00
Pivonomika
Janez Šušteršič
Snežana Šušteršič
Sobota
10:00 – 11:00
Borzni balončki in sentimenti investitorjev (študenti)
Luka Gubo
 
 
Kratka zgodovina finančnih kriz (dijaki)
Rado Pezdir
 
12:00 – 14:00
Kako staviti (analogija športnih stav in finančnih trgov)
Matija Radelj
Matej Francetič (Randometrics)
 
 
Predavatelji
 
red. prof. dr. Dragan Marušič
Dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (Univerza na Primorskem).
 
Franci Matoz
Pravnik
 
Aleksandar Novakovič
Filozof iz Beograda, sodelavec Instituta za političke nauke, Beograd in urednik spletnega časopisa www.katalaksija.com

Luka Gubo
Trader, podjetje Finančni trgi
 
red. prof. dr. Žiga Turk
Profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (Univerza v Ljubljani), 2007 – 2008 minister za razvoj, od novembra 2008 dalje pa generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske Unije.
 
mag. Uroš Urbas
Urednik na poslovnem časniku Finance.
 
izred. prof. Janez Šušteršič
Profesor na Fakulteti za management (Univerza na Primorskem) in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije (Celje). Direktor urara za makroekonomske analize in razvoj (2001 – 2007) in podpredsednik Odbora za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov (2005 - 2007).
 
Snežana Šušteršič
Odgovorna urednica revije Denar in strokovnjakinja za davke.
 
mag. Matija Radelj in prof. Matej Francetič
Finančna strokovnjaka, katerih družba Randometrics se ukvarja z raziskavami in razvojem kvantitativnih metod v financah.
 
Splošne informacije:
 
Na poletno šolo matematičnih financ se lahko prijavi 15 študentov in 15 dijakov, prijave potekajo do zapolnitve kapacitet.
 
Za dijake in študente, ki niso iz Kopra ali Obale je zagotovljeno spanje v Dijaškem domu (dve nočitvi - iz četrtka na petek in iz petka na soboto), zagotovljen pa je tudi en obrok na dan (v menzi Dijaškega doma). Cena udeležbe na poletni šoli je enaka za vse: 40 evrov (vključuje ceno dveh nočitev, obrokov in udeležbe na poletni šoli). Plačilo bo opravljeno tako, da bodo udeleženci poletne šole dobili položnice preko katerih bodo v zakonsko predpisanem roku plačali omenjeni znesek.
 
Dijaki in dijakinji, ki so mlajši od osemnajst let, se lahko udeležijo poletne šole ob upoštevanju odgovornosti njihovih staršev ali zakonskih skrbnikov. Organizator poletne šole ne sprejema odgovornosti za nastalo škodo, ki jo povzročijo mladoletne osebe.
 
Organizatorji poletne šole matematičnih financ si pridržujejo pravico do spremembe urnika v primeru, da pride do nepričakovanih sprememb pri izvedbi posameznih predavanj.
 
Poletna šola matematičnih financ bo potekala v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Glagoljaški 8 v Kopru.
 
Več informacij na: rado.pezdir@upr.si

 

 


torek, 27. julij 2010 Preizkusno predavanje dr. Snežna Sodin Šemrl: Ateroskleroza, vnetje in serumski amiloid A

Preizkusno predavanje – v četrtek, 12. 8. 2010

Sejna soba UP – 12.00
Predavatelj: dr. Snežna Sodin Šemrl
Naslov Predavanja: Ateroskleroza, vnetje in serumski amiloid A
Kratek povzetek:
Predavanje se bo osredotočilo na aterosklerozo kot patofiziološki proces, zgodovino, dejavnike tveganja, potek nastankov aterosklerotičnih plakov, vnetje, stadije, celice in molecule prisotne v aterosklerotičnih plakih ter vlogo akutno faznega proteina serumskega amiloida A v vnetju. Povzete bodo tudi bodoče smernice na tem področju.
Vabljeni!

 


četrtek, 22. julij 2010 Sprejeti kandidati v prvem prijavnem roku 2010/11 – dodiplomski študij

 

Visokošolski prijavno-informacijski službi sta objavili podatke o številu sprejetih kandidatov za vpis v prvem prijavnem roku 2010/11.

 

 

Na UP FAMNIT so v celoti zapolnjena vpisna mesta za študijski program Biopsihologija, v ostalih študijskih programih fakultete so še prosta vpisna mesta, ki bodo razpisana v drugem prijavnem roku (20. – 28. avgust 2010).

 

Vabila k vpisu bo fakulteta pošiljala v torek, 27. julija in v sredo, 28. julija 2010. Vpis sprejetih v prvem roku se bo zaključil 18. avgusta 2010.

 

Več informacij o vpisu http://www.famnit.upr.si/sl/studentske-strani/vpis.

 

 

 


ponedeljek, 19. julij 2010 Retorika in duševno zdravje

Izšel je DVD Retorika in duševno zdravje: Slovenci – slabi samomorilci ter dobri govorci.
DVD je posnetek odmevnega predavanja prof. dr. Andreja Marušiča, ki se je odvijalo 12. junija 2007 v Cankarjevem domu, v Ljubljani.

Predavatelj prof. dr. Andrej Marušič je bil raziskovalec, znanstvenik in terapevt na področju duševnega zdravja, depresije ter samomora. Slovel je po izjemni inovativnosti, kar je v svojem predavanju podal na zanimiv in preprost način.
55-minutno predavanje je podnaslovljeno v petih jezikih: slovenskem, angleškem, italijanskem, nemškem in srbskem. Cena DVD-ja (z vključenim DDV-jem) je 15 eur, naročite pa ga lahko preko obrazca na spletni strani:
http://www.famnit.upr.si/sl/retorika


ponedeljek, 19. julij 2010 Doc. Dr. Aljaž Ule je v okviru projekta Znanje žanje predaval v Državnem zboru Republike Slovenije

Ljubljana, 13. julij 2010

Doc. Dr. Aljaž Ule, docent na Fakulteti za ekonomske in poslovne vede na Univerzi v Amsterdamu ter na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem je v Državnem Zboru Republike Slovenije predaval v okviru projekta Znanje žanje, s katerim Državni zbor in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo predstavljata znanstvene dosežke vrhunskih slovenskih znanstvenikov in njihove učinke.   


foto: STA

Doc. Dr. Aljaž Ule je na predavanju z naslovom “Ekonomski poskusi v pomoč znanosti in politiki” govoril o metodi za preverjanje mnogih teorij v ekonomskem laboratoriju, ki so jo pred nekaj desetletji razvili ekonomisti, s tem pa se je pojavilo tudi novo področje eksperimentalne ekonomije. Pomembna prednost laboratorijskih poskusov sta ponovljivost in možnost manipuliranja z ekonomskim okoljem, ki v realni ekonomiji nista mogoči.

Laboratorijski poskusi se uporabljajo za primerjavo učinkovitosti različnih ekonomskih institucij, testiranje novih in neznanih tržnih posegov ter okolij, preverjanje obstoječih ekonomskih teorij, pa tudi za preverjanje ekonomskih predpostavk o človeškem odločanju v ekonomskih okoljih, je v svojem predavanju pojasnil doc. dr. Ule. Posebna prednost pa so seveda stroški laboratorijskega poskusa, namenjenega ekonomski politiki, ki so majhni v primerjavi s stroški napačne ekonomske odločitve.

Predavanje je v celoti dostopno na povezavi:
http://www.dz-rs.si/fileadmin/dz.gov.si/pageuploads/DZ/dogodki/znanje_zanje/17._predavanje/100713ClanekUle.pdf


ponedeljek, 28. junij 2010 Polemična razprava dr. Andraža Terška v okviru projekta "Rock the Law"

Posvojitve da, zakonske zveze morda

V okviru projekta »Rock the Law« je v četrtek 24.06.2010 v prostorih Primorskega pravnega centra doc. dr. Andraž Teršek predaval na temo novega družinskega zakonika. Poudarke je namenil perečim vprašanjem zakonske zveze istospolnih partnerjev in posvojitev otrok.

Ustavnik dr. Teršek je na zanj prepoznaven način, analitično in znanstveno provokativno, izpostavil temeljne napake slovenske pravne kulture in identitete, začenši z napakami pri pravnem učenju na fakultetah, odnosom rednega sodstva do ustave in prepogosto pravno ignoranco dnevne politike. Goli pravniški formalizem in pravniško "črkobralstvo" pri razlagi in uresničevanju prava je uvrstil med temeljne razloge za razpokanost pravne države.

Te napake je prepoznal tudi v predlogu novega družinskega zakonika. Njegovi avtorji in predlagatelji se na zapis nekaterih temeljnih teoretičnih izhodišč pravnih vsebin in ustavnih načel v zakonsko besedilo (npr. varstvo koristi otroka) in vnos določb o prepovedih, ki ne predvidevajo sankcij (npr. o prepovedi kaznovanja otrok), sklicujejo kot na pomembne novosti. Ker se morajo teoretična izhodišča prava in temeljna ustavna načela že sama po sebi neposredno uresničevati v praksi, je treba takšen zakonopisni odnos do prava zavrniti. Vseeno je predlog tega zakonika ocenil kot pomemben in pozitiven korak naprej pri pravni zaščiti družinskih vprašanj.

Z ustavnopravno natančnostjo je izpostavil razliko med institutoma posvojitve in zakonske zveze. Tradicionalno evropsko razumevanje zakonske zveze je analiziral kot argument, na katerega se zakonodajalec lahko legitimno sklicuje kot na razlog za utemeljevanje svojega interesa, da bi ohranil obstoječo definicijo zakonske zveze. Takšnega argumenta po njegovem mnenju ni mogoče avtomatično zavrniti kot iracionalnega ali pravno nepomembnega. Teršek je to izhodišče uporabil za pojasnilo, zakaj je mogoče o vprašanju morebitne spremembe definicije zakonske zveze še vedno govoriti kot o pretežno političnem vprašanju, ki bi ga tudi ustavno sodišče lahko pustilo v domeni politične presoje zakonodajalca..

Na drugi strani pa je Teršek opredelil vprašanje možnosti, da homoseksualna oseba posvoji otroka, ali da se istospolni par poteguje za posvojitev otroka, kot pravno vprašanje. Temeljni argumenti zoper to možnost vendarle nimajo tolikšne znanstvene teže (npr. psihoanalitični) in niso dovolj prepričljivi, da bi izkazovali nujnost za izvzem teh oseb iz sistema posvojitev otrok. V podporo obema stališčema je navedel tudi nekatere odločbe Strasbourškega sodišča in slovenskega ustavnega sodišča.

Polemična razprava dr. Terška z občinstvom se je končala z napovedjo novega "Rock the Law" srečanja v mesecu septembru.

M.J., PPC


sreda, 16. junij 2010 Nova slovenska družinska zakonodaja: Diskriminacija je zakon!

V okviru projekta Primorskega pravnega centra v sodelovanju z dr. Andražem Terškom,
z naslovom »ROCK THE LAW«, vas dne 24.06.2010 ob 18.00 uri, vljudno vabimo v prostore Primorskega pravnega centra na Gortanovem trgu 15 v Kopru, na prvo predavanje 

 
"Nova slovenska družinska zakonodaja: Diskriminacija je zakon!"
(Predavanje doc. dr. Andraža Terška o kontroverznih vprašanjih novega Družinskega zakonika) 
 
Doc.dr. Andraž Teršek je pravni teoretik in pravni filozof, predvsem pa ustavni pravnik. Univerzitetno se je izobraževal na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral in deset let služboval kot pedagoški asistent. Zaposlen je na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede Koper in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Univerza na Primorskem. Vodi Center za povezano znanost in razvoj (POZNAR). S Fakulteto za humanistične študije (FHŠ) sodeluje pri študijskem programu medijskega prava in komunikologije. Objavil je številne strokovne in znanstvene članke, tri knjige in dva zbornika, urednikuje znanstveni reviji Revus-revija za evropsko ustavnost, pripravlja in vodi strokovna in znanstvena srečanja, s komentarji in mnenji pa pogosto nastopa v javnih občilih.
 
Vse dodatne informacije dobite na tel.št. 040436262 ali na info@ppcenter.si. 
 
Vljudno vabljeni!
 
Ekipa Primorskega pravnega centra

 


nedelja, 6. junij 2010 Koper obiskal Zoran Moka Slavnić

Koper, 4. junij 2010 – Legendarni jugoslovanski košarkar Zoran Moka Slavnić je v organizaciji Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) ter novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT obiskal Koper. V petek je ob 20h o košarki spregovoril med pogovorom v OŠ Koper. V času obiska pa opravlja tudi svetovanja in treninge z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola.

Petkov večer v dvorani Osnovne šole Koper je odprl dekan FAMNIT-a in predsednik AŠD FAMNIT, dr. Dragan Marušič, ki je razloge za povezovanje košarke in matematike pojasnil z besedami: »Inteligenca in improvizacija sta tisto, kar imata matematika in košarka skupnega.«

Ravno improvizacija pa je bila značilna poteza igre Zorana Moke Slavnića, nekdanjega jugoslovanskega košarkarja, ki je v času svoje kariere dosegel naslove olimpijskega, svetovnega in večkratnega evropskega prvaka. O svoji karieri in pogledih na košarko je spregovoril v skoraj dvournem pogovoru z Iztokom Novakom – Easyjem.

Tako sta se med pogovorom sprehodila skozi bogato kariero reprezentančnih zmag, za katere sta bila po besedah Slavnića najbolj zaslužni »organizirana improvizacija« in pa pravo ekipno delovanje, saj so se ne le imeli radi, temveč so tudi vedeli, da ima vsak svojo vlogo, ki mora odlično opravil. Njegova vloga je bila taka: »Jaz nisem bil najboljši igralec in žalostno bi bilo, če bi bil s 177 cm najboljši – kaj potem počnejo tej visoki na igrišču? Sem pa znal biti odličen šef – moja vloga je bila popeljati ekipo do zmage.« Z občinstvom v polni dvorani se je nostalgično spomnil časov jugoslovanske reprezentance in podal tudi svoje mnenje o današnjih reprezentancah, ki jim manjka prav ekipni duh. Pogovor je zaključil s svojima motoma – košarkaškim »Daj vse od sebe in ne dovoli, da bi te pri tem ustavljali,« in življenjskim: »Imej rad in pusti drugim, da te imajo radi.«

Legendarni košarkar bo med svojim vikendom v Kopru izvedel tudi nekaj svetovanj in treningov z mladimi košarkarji ŠD Koš in KK Izola, ki sedaj delujejo s strokovno podporo novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT.

 


sobota, 5. junij 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 7. junija 2010, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Marko Grgurovič (3. letnik RIN)

Naslov: Activation Functions in Multilayer Perceptrons

Kratek povzetek:

The multilayer perceptron comes from the family of artificial neural network models, capable of classification, regression, and semi-autonomous learning given a set of problem instances and correct outputs (supervised learning). This is done by minimizing the error function using a mixture of blame-propagation methods, such as backpropagation, and optimization methods, such as gradient descent. The time it takes for a network to learn the underlying model of the data can be crucial to its successful application. To this end, we often seek to minimize the amount of time required for it to converge to a sufficiently optimal solution, through clever use of activation and error functions.

Vabljeni!


četrtek, 3. junij 2010 UP Famnit na mednarodnem sejmu knjige v Tuzli

Famnit se je predstavil na mednarodnem sejmu knjige v Tuzli, ki se je odvijal od 27.05. do 29.05.2010.

Študentje in profesorji so uspešno  predstavili študijske programe Famnita. Predstavniki Biodiverzite so se udeležili terenskih vaj. Famnit je prisotnost v Tuzli izkoristil za poglabljanje odnosov z Naravoslovno matematično  fakulteto Univerze v Tuzli.

Slike iz dogodka si lahko ogledate tu.


sreda, 2. junij 2010 Razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2010/11

Objavljen je razpis za vpis v podiplomski študij 2010/11. Več informacij: razpis, informativni dan.


torek, 1. junij 2010 Večer z Zoranom Moko Slavnićem

Dragi prijatelji košarke!

V čast mi je, da vam lahko napovem poseben košarkarski dogodek.
Se spominjate tega?

Ste o tem le slišali?

O košarki in marsičem povezanim z njo, nam bo spregovoril Zoran Moka Slavnić - olimpijski, svetovni in večkratni evropski prvak, legenda jugoslovanske košarke, ki bo prvič obiskal Koper 4. junija 2010 in z nami delil večer v amfiteaterski učilnici OŠ Koper.

V veselje mi bo, če se nam pridružite!

dr. Dragan Marušič
dekan UP FAMNIT in predsednik AŠD FAMNIT


ponedeljek, 31. maj 2010 Famnit predstavil podiplomske programe

V ponedeljek, 31. maja 2010, so na skupni novinarski konferenci članic Univerze na Primorskem, ki jo je sklical rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Rado Bohinc sodelovali tudi predstavniki Famnit-a. Prodekan doc. dr. Branko Kavšek je (v sodelovanju s koordinatorji programov – doc. dr. Iztokom Savnikom in izr. prof. dr. Bojanom Kuzmo) predstavil podiplomske študije, ki jih bo v šolskem letu 2010/2011 izvajal Famnit. To so že uveljavljeni programi magistrskega in doktorskega študija smeri Matematične znanosti ter Računalništvo in informatika. Prof. dr. Rado Pišot pa je podrobneje predstavil novost – magistrski študij Aplikativne kineziologije.

Več o programih lahko vsi zainteresirani izveste na informativnem dnevu, ki bo v torek, 15. junija 2010 ob 18 uri na Famnit-u (za študijske programe 2. in 3. stopnje Matematične znanosti ter Računalništvo in informatika) in v Znanstveno-raziskovalnem središču (za nov program 2. stopnje Aplikativna kineziologija).

Vljudno vabljeni!


četrtek, 27. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 31. maja 2010, bodo ob 16.00 in 16.30 v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanja v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

16.00 - Računalniška učilnica

Predavatelj: Martin Milanič

Naslov: Aproksimacijski algoritem za problem maksimalnega prereza grafa

Povzetek:

Problem maksimalnega prereza grafa je eden izmed osnovnih NP-težkih problemov kombinatorične optimizacije. Predstavili in analizirali bomo znameniti aproksimacijski algoritem Goemansa in Williamsona za problem maksimalnega prereza. Algoritem temelji na semidefinitnem programiranju, razredu optimizacijskih problemov, pri katerih iščemo optimum linearne funkcije pri linearnih pogojih in dodatni zahtevi, da so vse nastopajoče spremenljivke elementi pozitivno semidefinitne matrike.

 


16.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Aljaž Slivnik
 
Naslov: Reed-Solomonova koda (predstavitev magistrske naloge)

Povzetek:

Leta 1960 sta Irving Reed in Gus Solomon objavila članek ”Polynomial Codes over Certain Finite  Fields”. V njem sta predstavila nov razred kod,ki so sedaj znane kot  Reed–Solomonove kode. V  današnjih časih so te kode splošno uporabljenje/zastopane na različnih področjih. Srečamo jihpri predvajanju CD– in DVD–ploščkov, v telekomunikaciji, pa tudi pri komunikaciji s sateliti. Na seminarju bodo predstavljene Reed–Solomonove kode v obsegu Zp, kjer je p poljubno praštevilo.

 
17.30 - Mala predavalnica

Predavatelj: Petra Kerčmar
 
Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 3 Group Rings.

Vabljeni


sreda, 26. maj 2010 Novonastali AŠD FAMNIT v sodelovanju z UP FAMNIT in UP ZRS podaja pobudo za nov študijski program in napoveduje obisk Zorana Moke Slavnića

Koper, 26. maj 2010 – Košarkaški klub Izola in Športno društvo Koš Koper sedaj delujeta s strokovno podporo novonastalega Akademskega športnega društva AŠD FAMNIT. Ta bo sodeloval z UP FAMNIT in UP ZRS pri pripravi novega študijskega programa »Upravljanje in treniranje v izbranih športnih disciplinah«, smeri košarka in atletika na UP FAMNIT. Organizira pa tudi obiska legende jugoslovanske košarke Zorana Moke Slavnića.

 
Z aprilom je pričelo delovati Akademsko športno društvo AŠD FAMNIT. Ustanovljeno je bilo z namenom organiziranja in izvajanja športnih aktivnosti tako za člane društva kot tudi širšo javnost, dopolnjevanje študijskih ter obštudijskih dejavnosti študentov in zaposlenih na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT). S tem delovanjem želijo vzpostaviti drugačen model organiziranja košarke in drugih športnih aktivnosti v celotni paleti od rekreativne do tekmovalne ravni. O svojih aktivnostih bodo člane in širšo javnost obveščali na že postavljeni spletni strani: http://asd.famnit.upr.si/sl/
 
AŠD FAMNIT skupaj z UP FAMNIT in Inštitutom za kineziološke raziskave (UP ZRS) sodeluje pri pripravi novega študijskega programa»Upravljanje in treniranje v izbranih športnih disciplinah«, smeri košarka in atletika. Osnovni vzgib za postavitev novega programa je, s prepletom izobraževanja in športnega udejstvovanja, nuditi možnost športnikom za podaljšanje aktivne športne kariere, po zaključku le-te pa strokovna vključitev v proces vzgoje mladih športnikov.
 
Z namenom promocije košarke pa AŠD FAMNIT organizira tudi obisk Zorana Moke Slavnića - olimpijskega, svetovnega in večkratnega evropskega prvaka, legende jugoslovanske košarke. Pogovor z njim bo potekal 4. junija 2010 ob 20h v amfiteaterski predavalnici OŠ Koper.
 

torek, 25. maj 2010 Preizkusno predavanje dr. Orla: Weierstrassov faktorizacijski izrek

Preizkusno predavanje – v sredo, 2.6.2010

Predavalnica pošta UP FAMNIT – ob 11.00
Predavatelj: dr. Marko Orel
Naslov predevanja: Weierstrassov faktorizacijski izrek
Kratek povzetek:

 
Presenetljiva lastnost neničelne holomorfne funkcije odprti povezani množici $\Omega\subseteq\mathbb{C}$ je ta, da ne more imeti stekališča ničel v $\Omega$. En izmed klasičnih rezultatov iz kompleksne analize , tj. Weierstrassov faktorizacijski izrek, nam v posebnem pove, da je to tudi vse kar v splošnem lahko povemo o množici ničel take funkcije. Za vsako podmnožico $A\subseteq\Omega$, ki v $\Omega$ nima stekališča, obstaja nemreč taka holomorfna funkcija na $\Omega$, ki ima ničle natanko v točkah iz množice $A$. Na predavanju si bomo ogledali dokaz tega izreka za primer, ko je $\Omega$ cela kompleksna ravnina.

Vabljeni!

 

 


torek, 25. maj 2010 Preizkusno predavanje dr. Vitriha: Bézierove krivulje in njihove lastnosti

Preizkusno predavanje – v četrtek, 3.6.2010

Mala predavalnica UP FAMNIT - 11.15
Predavatelj: dr. Vito Vitrih
Naslov predevanja: Bézierove krivulje in njihove lastnosti
Kratek povzetek:

 
Bézierove krivulje sta neodvisno odkrila Bézier (Renault) in de Casteljau (Citroen). So pomembni objekti na področju CAGD (računalniško podprto geometrijski načrtovanje). Uporabljajo se npr. za pisanje črk, disajniranje avtomobilov, ladij, letal, vodenje robotov, v raznih animacijah (npr. risanke) ...  Bézierove krivulje so polinomske krivulje, ki so v celoti podane le z nekaj t.i. kontrolnimi točkami. Njihova praktična uporabnost je posledica številnih lepih lastnosti, ki jih imajo: afina invariantnost, lastnost konveksne ovojnice, interpolacija robnih kontrolnih točk, lastnost manjšega števila presekov, simetrija, lastnost psevdo lokalne kontrole ...
Na predavanju bomo podrobneje spoznali nekaj izmed teh lastnosti.

Vabljeni!

 


četrtek, 20. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 24. maja 2010, bo ob 16.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

Računalniška učilnica UP FAMNIT - 16.00

Predavatelj: Peter Rogelj

Naslov predevanja: Analiza struktur v radioterapiji

Kratek povzetek:
Na predavanju se bomo posvetili analizi struktur, ki medicinske slike dopolnjujejo z oznakami pomembnih področij v telesu. V radioterapiji gre tipično za ročno označena podočja rakastih tvorb. Predstavili bomo dve različni analizi tovrstnih struktur, kjer je prva namenjena analizi pravilnosti vrisovanja struktur, druga pa analizi prostorske porazdelitve struktur za potrebe razvoja radioterapevtskih aplikatorjev. V obeh primerih gre za praktični aplikaciji, razviti v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, oziroma Evropskim združenjem za terapevtsko radiologijo in onkologijo ESTRO.

Vabljeni!


sobota, 15. maj 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 17. maja 2010, bo ob 16.30 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.30 - mala predavalnica

Predavatelja: Natasa Černejšek in Mojca Preložnik Golež

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavji 2.9 Orders in 2.10 Tensor Products.

Vabljeni!


četrtek, 6. maj 2010 Liber.ac; Sejem akademske knjige, (Foersterjev vrt, 19.–21. maja 2010)

Na sejmu akademske knjige Liber.ac se bo predstavila tudi UP FAMNIT s ponudbo treh knjig sodelavca doc. dr. Andraža Terška:
  • Svoboda izražanja,
  • Ustavna demokracija in vladavina prava (Ustavnopravni eseji),
  • knjiga Preludij demokracije: civilna družba in svoboda javnega komuniciranja v soavtorstvu s Polono P. Štefančič
 
Knjižni sejem se bo odvijal v Foersterejvem vrtu za Filozofsko fakulteto od 19. do 21. maja 2010 in je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.
 
Več o dogodku si preberite tukaj.


ponedeljek, 3. maj 2010 Zaključno predavanje Izletov v matematično vesolje: Od matrik do barvanja grafov

V petek, 7. maja 2010 ob 18. uri vas vabimo na zaključno predavanje v okviru cikla Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper.

Predaval bo izr. prof. dr. Bojan Kuzma, UP FAMNIT:

Naslov predavanja: Od matrik do barvanja grafov

Vsebina predavanja:

Matrika ni nič drugega kot v tabelo urejena množica števil. Matrike lahko med seboj seštevamo ter množimo, vendar moramo pri množenju paziti na vrstni red, saj AB v splošnem ni enako kot BA. Matrike so zelo uporabne npr. pri reševanju sistemov linearnih enačb. Med posebno zanimive tipe matrik spadajo hermitske matrike, ki jih srečamo v kvantni mehaniki in v Einsteinovi teoriji relativnosti. Na hermitskih matrikah lahko vpeljemo simetrično množenje A°B = AB+BA. Zanimivo je vedeti, katere preslikave ohranjajo tako množenje. Pri reševanju tega problema pridemo do problema barvanja grafov. Lahko poizkusite sami: Najmanj koliko barv je potrebnih, da bi pobarvali celoten prostor brez ene točke, če naj bodo z različnimi barvami pobarvane točke, ki ustrezajo pravokotnim vektorjem?

O predavatelju: Dr. Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani leta 2003 in predava na UP FAMNIT. Kot raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani se ukvarja z linearno algebro, funkcionalno analizo in teorijo ohranjevalcev.

Cikel poljudnoznanstvenih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu je potekal enkrat mesečno od septembra do maja. Veseli smo zelo dobrega obiska dijakov, njihovih učiteljev in zunanjih slušateljev, ki smo se jih trudili navdušiti za sicer kompleksna matematična vprašanja, a predstavljena na dostopen, atraktiven in razumljiv način. Veseli smo tudi dejstva, da je z uspešnim ciklom fakulteta prispevala k razvolju komunikacije med strokovno in splošno javnostjo na Obali.

Veselimo se že nadaljevanja Izletov v prihodnjem letu z željo, ki smo jo zapisali v uvodnik programske knjižice za letošnje leto:  "Želimo si, bi tovrstna večerna srečanja postala neskončno dolg izlet: tradicionalno druženje primorskih brihtnih glav ob zanimivih znanstvenih odkritjih in nabrušenih predavateljih z različnih slovenskih in tujih ustanov."

Po predavanju dr. Kuzme ob zaključku cikla vse slušatelje prijazno vabimo na zakusko!

Številne foto utrinke s preteklih predavanj si lahko ogledate v Famnitovi fotogaleriji.


petek, 30. april 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 3. maja 2010, bosta ob 17.00 in 18.00 uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

17.00 - predavalnica Pošta

Predavatelj: prof. dr. Jože Duhovnik, dekan FS UL

Naslov:
Razvojno-konstrukcijski proces

Povzetek
Razvoj izdelkov se ne razume več ločeno po posameznih fazah ampak kot celoviti proces novega izdelka z osvajanjem proizvodnje. Predstavitev VDI 2222 in zlate zanke s ključnimi elementi v posameznih fazah. Življenski cikel izdelka od ideje do odstranitve iz okolja. Tehnični informacijski sistemi za podporo proizvodnega procesa. Povezava proizvodnih podsistemov. Struktura podatkov o izdelku, ki se nadgrajujejo skozi celotno fazo procesa.



18.00 - mala predavalnica

Predavatelja: Natasa Černejšek in Janja Kosec

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavji 2.8 Rings od Algebraic Integers in 2.9 Orders.

Vabljeni!


petek, 23. april 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 26. aprila 2010, bo ob 16.00 uri računalniški učilnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.00 Računalniška učilnica

Predavatelj: Staš Bevc

Naslov: Uporaba računalnikov za simulacije dinamike molekul

Povzetek:

Na seminarju bodo predstavljene deterministične metode za simuliranje dinamike molekul. Razloženo bo kako in zakaj se to počne ter na kakšne težave pri tem naletimo. Prikazan bo tudi konkreten primer simuliranja molekul argona.

Vabljeni!


petek, 23. april 2010 Dekan UP FAMNIT član odbora za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost v Sloveniji

Dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič je bil na četrtkovi seji Vlade RS, 22. 4. 2010, imenovan za člana Odbora Republike Slovenije za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost: Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovo priznanje.

Vlada RS je v Odbor Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhova priznanja zaradi poteka mandata polovice članom in predsedniku Odbora, imenovala za mandatno dobo štirih let nove člane. MVZT je z javnim pozivom pridobil predloge za člane Odbora ter predlagal Vladi RS člane in predsednika.

Za predsednika odbora je vlada imenovala akad. prof. dr. Tadeja Bajda. Za člane pa: prof. dr. Leopolda Škergeta, izr.prof.dr. Dušico Pahor, prof. dr. Dragana Marušiča, izr. prof. dr. Marijo Kosec, prof. dr. Petra Štiha, prof. dr. Romana Jeralo, doc. dr. Majo Remškar ter akad.prof. dr. Roberta Blinca.

Gre za najvišje nagrade in priznanja v Sloveniji za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti: Zoisova nagrada je najvišja nagrada v Sloveniji za vrhunske dosežke ali življenjsko delo na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, Zoisovo priznanje se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti; za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti se podeljuje Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije se podeljuje za pomembne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti zamejskih Slovencev in Slovenk, ki delujejo ali so delovali v tujini.

Prof. dr. Dragan Marušič je za vrhunske dosežke v algebri in teoriji grafov sam prejel Zoisovo nagrado leta 2002.


Prof. dr. Dragan Marušič je utemeljitelj algebraične teorije grafov v Sloveniji. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readingu (Velika Britanija) pri prof. Nash-Williamsu, enem najuglednejših matematikov 20. stoletja. Je eden od dveh ustanoviteljev in glavnih urednikov prve slovenske mednarodne matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea ter vodja enega izmed šestih znanstveno-raziskovalnih programov v Sloveniji iz matematike. Vzpostavil je tesne raziskovalne povezave s sorodnimi raziskovalnimi skupinami iz Kitajske, Avstralije, Nove Zelandije, ZDA in številnih evropskih držav. Imel je ključno vlogo pri ustanovitvi nove Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem, katere dekan je danes.

 

 

 

 

 

Na sliki: prof. dr. Dragan Marušič

foto: Aleksander Ježovnik

 

četrtek, 15. april 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 19. aprila 2010, bo ob 16.30 uri v mali predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

16.30 Mala predavalnica

Predavatelja: Bojan Djorđević in Ademir Hujdurović

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 2.6 The Wedderburn-Artin Theorem.

Vabljeni!


četrtek, 8. april 2010 Terenski vikend študentov Biodiverzitete

Študentje Biodiverzitete na UP Famnit in študentje Biologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so 27. in 28. marca organizirali terenski vikend na Primorskem (apnenčasti območji - stena pri kraju Dragonja in Sveti Štefan, Strunjanski klif, Škocjanski zatok in Strunjanske soline).

Študentje so spoznavali naravo Slovenske Istre, razporejeni v različnih skupinah, in sicer v skupini za botaniko (vodil Peter Glasnović), skupini za plazilce (vodila Katja Kalan), skupini za parazite in male sesalce (vodila dr. Maja Gračner in Janko Skok), skupini za litoral (vodil Jan Simič) in skupini za ptiče (vodila Tanja Šumrada).

Podajamo nekaj slikovnih utrinkov s terena in vas vabimo, da se nam pri naslednjem terenu pridružite!

dr. Maja Gračner

foto: Katja Kalan

Več fotoutrinkov s terenskega vikenda v Famnitovi fotogaleriji.

 


četrtek, 8. april 2010 April, mesec metuljev

Ali veste, koliko vrst metuljev živi v Sloveniji? Vas zanimajo razlike med dnevnimi in nočnimi metulji, kako se metulji prehranjujejo in kako dalječ letijo? Društvo za preučevanje in ohranjanje metuljev med 7. in 21. aprilom organizira vrsto dogodkov na to temo. 

Vabljeni!

SPORED:


7. 4. Otvoritev razstave in predavanje Metulji v naravi
Mesec metuljev bomo začeli z otvoritvijo razstave fotografije metuljev. Fotografije bodo ves mesec razstavljene na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete, Večna pot 111. Otvoritev razstave bomo začeli s predavanjem z naslovom Metulji v naravi ob 17:30. Predaval bo Rudi Verovnik.

10. 4. Nočni teren za metulje
V okolici Hrastovelj si bomo ogledali metode lova in določevanja nočnih metuljev. Zbrali se bomo ob 18:30 v Hrastovljah. Teren bo vodil Bojan Zadravec.

13. 4. Ustvarjalna delavnica za študente
Na delavnici bomo iz različnih materialov in z različnimi tehnikami izdelovali modne dodatke v obliki metuljev. Delavnica bo potekala v prostorih ŠOU v Ljubljani (sejna soba), Kersnikova 4, ustvarjati pa bomo začeli ob 17:00. Na delavnico se predhodno prijavite na info.metulji@gmail.com do 12. 4. 2010.

15. 4. Biožur
Mesec metuljev bomo zaznamovali tudi s tematskim biožurom v pubu TUT EN KAMN. Žur se bo začel ob 22:00, vstopnine ne bo, obvezen pa bo modni dodatek v obliki metulja (če ga nimate ga dobite ob prihodu).

17. 4. Delavnica določanja nočnih metuljev in nočni teren
Na delavnici se bomo podrobneje spoznali z nekaterimi družinami nočnih metuljev. Delavnica se bo začela ob 10:00 na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v zoološki vajalnici. Vodil jo bo Franc Rebeušek. Pridobljeno znanje bomo lahko uporabili zvečer na terenu, ko se bomo odpravili raziskovat nočne metulje ob Savi v okolici Litije. Točen kraj terena bo javljen naknadno (metulji.biologija.org), zbrali pa se bomo ob 18:30.

21. 4. Predavanje Prvi koraki v svet metuljev
Predavanje je namenjeno predvsem študentom biologije in tistim, ki bi želeli razširiti svoje znanje ter se naučili prepoznavati metulje v naravi. Predavanje bo na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v predavalnici B4 s pričetkom ob 17:00. Predavala bo Valerija Zakšek.

21. 4. Predavanje Brez metuljev ni pravega sončnega dne
Predavanje, ki je namenjeno vsem, ki jim je všeč narava in predvsem metulji, se bo začelo ob 17:00 v veliki predavalnici Dijaškega in študentskega doma Koper, Cankarjeva 5. Predaval bo Matjaž Jež.

Dodatne informacije: info.metulji@gmail.com.


ponedeljek, 5. april 2010 O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija

V petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri vas vabimo na 8. predavanje cikla poljudnoznanstvenih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje. Predavanje doc. dr. Klavdije Kutnar z naslovom O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.
 

Vsebina predavanja:

Fulereni so poliedri s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. V kemiji fulereni predstavljajo ogljikove molekule s trivalentnim skeletom v obliki votle sfere ali cevk. Obstoj takih molekul so potrdili šele leta 1985, Robert F. Curl Jr., Harold W. Kroto in Richard E. Smalley pa so za to odkritje prejeli tudi Nobelovo nagrado. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnosti fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih. 

O predavateljici:

Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Draganu Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), sicer pa je zaposlena kot docentka za matematiko na Univerzi na Primorskem in kot znanstvena sodelavka na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Doc. dr. Kutnarjeva je tudi letošnja prejemnica nagrade Skladov Univerze na Primorskem za pedagoško in znanstveno odličnost.

Fotoutrinki s preteklih predavanj v fotogaleriji.

Vabljeni!


petek, 26. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 29. marca 2010, bo ob 16.00 uri v veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavatelj: Branko Kavšek

Naslov: Asociacijska pravila - pregled področja in predstavitev odprtih problemov

Povzetek:

Odkrivanje asosciacijskih pravil v podatkih je skupina algoritmov strojnega učenja in jih kot takšne uvrščamo v širši področji umetne inteligence in podatkovnega rudarjenja. Na seminarju bo predstavljeno kaj asociacijska pravila sploh so in iz kje izhajajo. Poleg osnovnega algoritma (APRIORI) bodo orisane tudi razširitve tega algoritma za katere bi lahko rekli, da opisujejo različna podpodročja osnovnega področja odkrivanja asosciacijskih pravil. Pri vsakem podpodročju bo predstavljeno s čim se raziskovalci na tem podpodročju danes ukvarjajo ter kaj so še neraziskani/odprti problemi posameznih podpodročij odkrivanja asosciacijskih pravil v podatkih.

 

Vabljeni!
 


sreda, 24. marec 2010 Predavanje: "Po sledeh prokletijske volčice do najvišjega vrha albanskih Alp"

V četrtek, 1. aprila ob 18.30 uri bo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT potekalo na predavanje doc. dr. Boštjana Surine z naslovom:

"Po sledeh prokletijske volčice do najvišjega vrha albanskih Alp".


Predavanje je namenjeno predvsem študentom 1. in 2. letnika Biodiverzitete na UP FAMNIT, primerno pa je tudi za druge, ki jih zanima naravoslovna tematika v teh še vedno odročnih krajih.


Predavatelj bo prikazal floristične in biogeografske znamenitosti Prokletij, njihovo izjemno visoko stopnjo endemizma in bogato biotsko pestrost. Posebej bo izpostavil nekatere taksonomske, filogenetske in filogeografske probleme Prokletij in Balkanskega polotoka sploh ter osebne izkušnje gornika v Prokletijah.


Vabljeni!


sreda, 24. marec 2010 Etični izzivi kognitivnega izboljševanja človeka

Vljudno vabljeni na predavanje, ki ga bo imela v ponedeljek, 29. 3. 2010 ob 14h v predavalnici Pošta raziskovalka na UP PINT dr. Tea Logar, z naslovom:

Etični izzivi kognitivnega izboljševanja človeka

Vsebina predavanja:

Napredki kognitivne nevroznanosti omogočajo do nedavnega neslutene možnosti izboljševanja osrednjih zmogljivosti naših možganov. Čeprav so strokovnjaki navdušeni nad neprecenljivo vrednostjo modernih tehnologij pri odpravljanju določenih možganskih okvar in patologij, pa nekateri opozarjajo na etična vprašanja, ki jih sproža raba teh tehnologij v neterapevtske namene. Namen predavanja je predstaviti in osvetliti osrednje etične dileme kognitivnega izboljševanja ter preveriti utemeljenost argumentov obeh strani.

Po predavanju bo sledila diskusija.

Vabljeni!

 


torek, 23. marec 2010 Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje!

Objavljamo prispevek, ki ga je za 7. Val v Primorskih novicah pripravila koordinatorica študijskega programa Biodiverziteta, doc. dr. Elena Varljen Bužan.   

Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje!

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leto 2010 razglasila za Mednarodno leto biotske raznovrstnosti. Sporočilo, ki spremlja razglasitev, je več kot jasno, saj ga poudarja izjava generalnega sekretarja Ban Ki-moona: »Biotska raznovrstnost je življenje; naše življenje. Torej nikoli ne vemo, kdaj bomo vrsta, ki je na vrsti za »odpis«.

Biotska raznovrstnost (pogosto zasledimo tudi sinonime biotska pestrost, biodiverziteta, biološka raznovrstnost) je ena najpomembnejših in najdragocenejših naravnih dobrin. Vključuje vse rastline, živali ter druge organizme, ki živijo, rastejo, dihajo, letijo in plavajo v svojih življenjskih okoljih, ki jim predstavljajo dom. Ljudje smo kot del narave močno odvisni od biotske raznovrstnosti. Raznolikost rastlinskih in živalskih vrst nam zagotavlja hrano, gorivo in kisik. Gozdovi nam nudijo zavetje in gradbene materiale za izgradnjo domov. Rastlinska odeja blaži vplive in nudi zaščito pred poplavami, sušo in vetrom ter razstruplja in razgrajuje odpadke na naših deponijah in čistilnih napravah. Žuželke, ptiči in netopirji oprašujejo rastline, med njimi tudi kmetijske kulture ter nadzorujejo škodljivce in bolezni. Deževniki in drugi talni organizmi ustvarjajo in obnavljajo rodovitnost prsti.

Danes se v tradicionalni in moderni medicini uporablja več kot 70000 rastlin (npr. aspirin so na začetku pridobivali iz vrbovega lubja). Madagaskarski zimzelen, ki raste v tropskih gozdovih na Madagaskarju (pri nas ga gojimo kot okrasno rastlino), uporabljamo kot učinkovito zdravilo proti raku. Poleg tega nam narava omogoča prijeten umik iz vsakdanjika, saj nas sprehod po gozdu ali travniku sprošča in polni z novo energijo. Ali si lahko predstavljamo življenje v velikih betonskih mestih brez prijetnih zelenih površin, namenjenih oddihu?

Med evolucijo so rastlinske in živalske vrste nastajale in izginjale,. Pri tem so nekatere ostale razmeroma nespremenjene, druge pa so se razvijale in spreminjale. Danes človeške dejavnosti povzročajo okoljske spremembe, ki se pojavljajo prehitro, da bi se vrste lahko prilagodile, zato je izumiranje vrst hitro. Trenutna stopnja izumiranja vrst je 100 do 1000-krat večja od naravne. Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) letno izgubljamo 6 milijonov hektarjev pragozda, kar predstavlja površino, enako trem Slovenijam. Kar 170000 vrstam trenutno grozi izumrtje: od tega je 21 odstotkov sesalcev, 12 odstotkov ptic, 31 odstotkov dvoživk in 37 odstotkov rib. Človek povzroča največje izumiranje vrst v zadnjih 65 milijonih let - od izumrtja dinozavrov.


Zakaj se vrste ne morejo prilagoditi hitrim spremembam?

Poskušajmo si zamisliti zemeljsko zgodovino s pomočjo ure. Poldne predstavlja njen začetek, polnoč pa sedanjost. Prvi živi organizem na Zemlji se je pojavil pred štirimi milijardami let, torej po drugi uri in 24 minut. Dinozavrom, ki so Zemlji kraljevali 100 milijonov let, pripada le 10 minut, modernemu človeku pa samo zadnja sekunda pred polnočjo. Evolucija življenja traja že zelo dolgo in čas je ključni dejavnik za prilagoditev vrste na spremembe. 
Človek je s svojim prihodom že v preteklosti povzročil izumrtja velikih sesalcev na vseh celinah, razen v svoji »zibelki« Afriki, kjer so se vrste razvijale skupaj z njim. V času, ko so ljudje živeli v majhnih skupnostih in je lov predstavljal vir hrane, so bili ogroženi samo veliki sesalci in ptiči. Danes, v času globalizacije, pa so zaradi naših posegov v okolje ogrožene vse vrste.


Kaj ogroža rastlinske in živalske vrste?

Glavno grožnjo biotski raznovrstnosti predstavlja v današnjem času izgubljanje življenjskih okolij, saj naravne ekosisteme spreminjamo v obdelovalne površine, pozidana območja ali jih razdrobimo z gradnjo avtocest in postavitvijo plinskih terminalov. Tudi podnebne spremembe bodo po pričakovanjih v prihodnosti vse hujša grožnja. Njihove posledice so že vidne. Velika večina organizmov in ekosistemov se le težko prilagaja trenutnim podnebnim spremembam. Velika grožnja so tudi invazivne tujerodne vrste, ki smo jih ljudje prenesli iz njihovega naravnega domovanja in v novem območju naselitve povzročajo težave domorodnim vrstam, s katerimi tekmujejo za prostor in hrano, širijo bolezni ali so njihovi novi plenilci. Obenem spreminjajo življenjske prostore, rušijo odnose med organizmi in vplivajo na gensko sestavo domorodnih populacij. Zaradi pretirane rabe gnojil in pesticidov v kmetijstvu ter neprečiščenih komunalnih odplak, prihaja do onesnaženja celinskih voda in morij. Nastajajo območja, kjer večina živali in rastlin ne more več preživeti. Tudi čezmerno izkoriščanje in netrajnostne prakse (npr. čezmeren ribolov, sečnja dreves) povzročajo prekomerno izgubo biotske raznovrstnosti.


Gospodarski pomen biodiverzitete

Z izgubo biotske raznovrstnosti in degradacijo ekosistemov so povezani tudi gospodarski
stroški, ki so bili do zdaj povečini prezrti. Letna izguba ekosistemskih storitev (npr. kroženje in naravno čiščenje voda, uravnavanje podnebja, fotosinteza) po ocenah znaša 50 milijard USD, do leta 2050 pa naj bi izguba biodiverzitete dosegla 7 % svetovnega BDP. Biotska raznovrstnost nima le izvirne lastne vrednosti, temveč je tudi izrednega gospodarskega pomena, česar trg pogosto ne prepozna, saj trenutno nimamo ustreznega ovrednotenja ekosistemskih uslug. Čeprav vloge biotske raznovrstnosti pri ohranjanju ekosistemskih storitev še ne razumemo povsem (ravno zaradi tega moramo biti še previdnejši), znanstvena spoznanja kažejo, da so ekosistemi z visoko raznolikostjo vrst produktivnejši, stabilnejši in odpornejši ter manj dovzetni za zunanje obremenitve (npr. na podnebne spremembe ali onesnaževanje). Narava je najučinkovitejši mehanizem za uravnavanje podnebja in hkrati zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida. S trdnimi in odpornimi ekosistemi se zato lahko zavarujemo pred podnebnimi spremembami.

Prispeva lahko prav vsak

Slovenija sodi med biotsko pestrejše države v Evropi. Na razmeroma majhnem prostoru se prepletajo vplivi Alp, Dinaridov, Sredozemlja in Panonske nižine. Vse to se odraža na razgibanem površju, raznovrstni geološki zgradbi, hitro spreminjajočem se podnebju in seveda velikemu številu rastlinskih in živalskih vrst. Čeprav je naša dežela majhna, moramo njeno bogastvo skrbno čuvati, k varovanju biodiverzete pa lahko prispeva prav vsak Slovenec.
Za živali in rastline največ koristnega naredimo tako, da jih ne motimo, da ne uničujemo njihovih domovanj in da ne preprečujemo njihovega gibanja (selitvene poti). Hišnih ljubljenčkov iz eksotičnih krajev nikoli ne izpuščajmo v naravo. Ne kupujmo izdelkov, narejenih iz ogroženih vrst (npr. nakit ali drugih izdelki iz koral, želvinega oklepa). Na potovanjih v tujino je srečanje z eksotičnimi jedmi vsekakor pomembno doživetje, vendar se skušajmo izogniti uživanju ogroženih vrst. Izberimo ribe, ki prihajajo iz trajnostnih populacij, saj je skoraj 70% svetovne ribje populacije danes že izginilo ali je ogrožene zaradi pretiranega ribolova. Kupujmo sezonske pridelke, saj se tako izognemo pesticidom, ki ogrožajo naše zdravje in zdravje ekosistemov. V gospodinjstvu uporabljajmo čistila iz sestavin, ki so v veliki meri naravno razgradljive in ne onesnažujejo vodnih virov. Pravilno odlagajmo gospodinjske kemikalije in jih nikoli ne zlivajmo v odtok. Če imamo možnost, kompostirajmo organske odpadke, saj kompostni kupi razbremenjujejo prenapolnjena odlagališča odpadkov in mnogim vrstam predstavljajo življenjski prostor. Pri nakupu lesnih izdelkov poskusimo izbrati izdelke, ki nosijo znak za okolje, kar potrjuje, da prihajajo iz ustrezno vzdrževanih gozdov.

S pravilnim odnosom do narave in biodiverzitete bomo prispevali k temu, da si bodo naši otroci lahko privoščili sprehod po gozdu, travišču in mokriščih in da ne bo to le spomin na videoposnetkih, shranjenih v knjižnicah.

doc. dr. Elena Varljen Bužan
Univerza na Primorskem
Znanstveno raziskovalno središče v Kopru
Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije


ponedeljek, 22. marec 2010 Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve

V sredo, 17. 3. 2010, sta Mestna občina Koper in Univerza na Primorskem (zanjo UP FAMNIT in UP PEF) v Pretorski palači organizirali okroglo mizo z naslovom "Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve".

"Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve"


Na okrogli mizi so kot predavatelji uvodničarji sodelovali ugledni strokovnjaki na svojem poklicnem področju, dobri poznavalci akademskega raziskovanja in kritično razmišljujoči ljudje, ki bodo razpravljali o razvoju, inovativnosti in razlogih za javno retoriko o krizi. Dogodek sta vodila pobudnika doc. dr. Urban Vehovar (UP PEF) in doc. dr. Andraž Teršek (UP FAMNIT in UP PINT).

Gostje okrogle mize so bili:

  • Prof. dr. Rado Bohinc, rektor Univerze na Primorskem (UP);
  • Prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT);
  • Prof. dr. Matjaž Valant; UNG
  • Prof. dr. Borut Likar, UP Fakulteta za management;
  • Mag. Dejan Križaj, UP Turistica;
  • Doc. dr. Urban Vehovar, UP Pedagoška fakulteta;
  • Doc. dr. Andraž Teršek, UP FAMNIT;
  • Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT.


Strokovna, zanimiva in polemično kritična razprava je trajala dobri dve uri.


ponedeljek, 22. marec 2010 V košarkaški tekmi tokrat za koš boljši študenti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem je bila v četrtek, 18.3.2010, v telovadnici OŠ Antona Ukmarja organizirana košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti.

Lanskoletne zmagovalce ekipo zaposlenih so tokrat, v še eni rezultatsko napeti tekmi, študentje vendarle premagali - s košem razlike. Poznavalci tega športa so soglašali, da je na rezultat vplivala tudi huda poškodba organizatorja igre v ekipi zaposlenih (A.T.) na začetku prve četrtine. V odmorih med četrtinami se je odvilo tudi skrajšano tekmovanje v metu za tri točke. V finalu tega tekmovanja je s štirimi zadetimi trojkami v petih poskusih zmagal Blaž Majnik, ki je premagal doc. dr. Janeza Žiberta. Prvi, ki je ob polčasu zadel met s sredine igrišča in si s tem prislužil bon za tri pice gratis v piceriji Speed Pub (sponzor tekmovanja), je bil mag. Boštjan Frelih. Slednji je bil s strani številnega občinstva izbran tudi za najkoristnejšega igralca v ekipi zaposlenih. Pri študentih si je enako nagrado prislužil Bojan Djordjevič, ki se je kljub hudi poškodbi kolena odločil za tekmovalno pomoč svoji ekipi. Vsi omenjeni so prejeli lepe pokale. K rezultatu je s svojimi koši prispeval tudi dekan prof. Dragan Marušič. Dogodek je uspešno vodila Olga Kaljada, ki je zmagovalni ekipi za eno leto prepustila prehodni pokal. Navijaško dogajanje so popestrili naravoslovno matematični prijatelji in gosti fakultete UP FAMNIT iz Tuzle. After party je v piceriji Speed Pub trajal do pozne, skorajda jutranje ure.

fotogalerija

Foto: Pavel Fičur


ponedeljek, 22. marec 2010 Zaključil se je Teden Univerze na Primorskem

V petek, 19. marca se je zaključil Teden Univerze na Primorskem, v okviru katerega so ves teden potekale predstavitve posameznih članic univerze in njenih dejavnosti.

V sredo, 17. 3. je potekala Slavnostna akademija Univerze na Primorskem, ki je letos prvič razpisala nagrade Skladov za znanstveno in pedagoško odličnost v letu 2009. Prejemniki nagrad so najboljši pedagogi in raziskovalci Univerze na Primorskem, nagradi sta prejela tudi sodelavca UP FAMNIT in UP PINT: doc. dr. Klavdija Kutnar in doc. dr. Aljaž Ule za svoje vrhunsko znanstveno delo v letu 2009. Nagrade so bile podeljene na slovesnosti, katere prvi govornik je bil letos predsednik vlade RS Borut Pahor.

V sredo ob 16. uri smo med drugim lahko prisluhnili tudi okrogli mizi “Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve”, ki je potekala v organizaciji UP v sodelovanju z Mestno občino Koper in na kateri so poleg rektorja UP prof. dr. Rada Bohinca z vabljenimi prispevki sodelovali tudi dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič, ter sodelavca UP FAMNIT mag. Rado Pezdir in doc. dr. Andraž Teršek, ki je dogodek skupaj s kolegom doc. dr. Urbanom Vehovarem z UP PEF tudi moderiral.

V četrtek popoldne smo na Famnitovi stojnici v koprski Taverni v okviru dogodka “Univerza na Primorskem se predstavi” lahko degustrirali oljčna olja (v okviru študija Sredozemsko kmetijstvo), spoznali študij Biodiverzitete, preverili svoje duševno zdravje z vprašalniki (sodelovanje Oddelka za preučevanje zdravja na UP PINT ter novega študija Biopsihologije) ter se o študiju matematike pogovorili s študenti Famnita.

V četrtek 18. 3. zvečer je na OŠ Antona Ukmarja potekala košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti, na kateri je sodeloval tudi dekan UP Famnit prof. dr. Dragan Marušič. Za le koš razlike so zmagali so študenti, pokal za najboljšega metalca trojk pa je prejel študent Blaž Majnik. Med zadnjo pavzo pa so se tako gledalci kot igralci lahko izkazali v metanju s sredine ter za to dobili nagrado, ki nam jo je sponzoriral Speed pub, zmagal je asist. mag. Boštjan Frelih. Med samim tekmovanjem so vsi gledalci imeli glasovne lističe, kjer so zapisali najboljšega igralca po lastni izbiri, zmagala sta Boštjan Frelih in Bojan Đorđević. Zmagovalci so prejeli pokale, druženje se je nadaljevalo v Speedu. Dogodek je moderirala predsednica ŠS Olga Kaljada.

V petek, 19. 3., ob 15 uri pa je v Sejni sobi palače Armerija UP v organizaciji Študentskega sveta UP FAMNIT potekal pogovor z doc. dr. Andražem Terškom z naslovomZ močjo argumenta nad poteze pravne države”.Po dveurni razpravi, ki jo je moderiral Matija Žgur, je bila predstavljena njegova zadnja knjiga Ustavna demokracija in vladavina prava. Dr. Teršek je v zahvalo za svoje sodelovanje na dogodkih prejel darilo vinske kleti Santomas.

Fotografije z dogodkov objavljamo v Famnitovi fotogaleriji


petek, 19. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 22. marca 2010, bo ob 17.00 uri v predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

 

Predavatelja: Bojan Djorđević in Ademir Hujdurović

Naslov: Uvod v grupne kolobarje


Povzetek:
V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002. Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 2.5 Semisimplicity.

 

Vabljeni!


petek, 19. marec 2010 Dr. Kutnarjeva in dr. Ule prejemnika nagrade Skladov UP za znanstveno in pedagoško odličnost

Univerza na Primorskem je letos prvič razpisala nagrade Skladov za znanstveno in pedagoško odličnost v letu 2009. Prejemniki nagrad so najboljši pedagogi in raziskovalci Univerze na Primorskem.

Nagradi sta prejela tudi sodelavca UP FAMNIT in UP PINT: 

  • Doc. dr. Klavdija Kutnar

Jedro raziskovalnega dela doc. dr. Klavdije Kutnar je vprašanje simetrije v kontekstu algebrajske teorije grafov. V letu 2009 je objavila 10 znanstvenih člankov, v katerih je s pretanjenim matematičnim občutkom podrla precej ovir pri reševanju nekaterih že več desetletij odprtih problemov v algebrajski teoriji grafov. Dr. Kutnar je ena tistih redkih posameznikov, ki jih ni strah neuhojenih poti in zato nenehno premikajo meje mogočega v polje, vsaj za večino ljudi, nemogočega.

  • Doc. dr. Aljaž Ule

Raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem se raziskovalno ukvarja s teorijo iger, mladim področjem matematike, ki opisuje in analizira odločanje v okoljih, kjer vsak posameznik neodvisno sprejema odločitve s posledicami za vso skupino. Teorija iger se danes uporablja v analizi tržne konkurence, volilnih tekem, mednarodnih odnosov in dinamike živalskih populacij. Dr. Ule je avtor članka v vrhunski znanstveni reviji Science. S tem dosežkom je pomembno prispeval k uresničevanju razvojnega cilja Univerze na Primorskem uvrstiti se med 1000 najboljših univerz na šanghajski lestvici. Članek z naslovom Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev je prvi, v katerem avtor s katere koli slovenske ustanove v tej reviji opisuje družboslovno raziskavo. 

Nagrade Univerze na Primorskem so bile podeljene v sredo, 17. marca 2010 na Slavnostni akademiji Univerze na Primorskem, katere prvi govornik je bil letos predsednik vlade RS Borut Pahor. kot prvi govorec je na odru nastopil predsednik Vlade Republike Slovenije, Borut Pahor, nato je vse prisotne pozdravil rektor Rado Bohinc, sledila sta še častni doktor UP, Livio Jakomin, in predsednica Študentskega sveta UP, Olga Kaljada. Dogodek so obeležili tudi rektorji in prorektorji slovenskih in tujih univerz, župan Mestne občine Koper, Boris Popovič, župan Občine Piran, Tomaž Gantar,, častni doktorji UP, dekani in direktorji članic UP, senatorji, člani Upravnega odbora UP ter Sveta zaupnikov UP, študentski predstavniki in študenti, gospodarstveniki, predstavniki medijev ter drugi. 

Več o dogodku in ostalih nagrajencih na spletni strani UP. Predstavitev nagrajencev na povezavi. 

Dr. Kutnarjevi in dr. Uletu iskreno čestitamo  v imenu kolektiva in študentov Famnit ter PINT!

Na sliki: dr. Kutnarjeva na podelitvi nagrad. Foto: Pavel Fičur

Več slik s Slavnostne akademije UP v fotogaleriji.

  


petek, 19. marec 2010 Z močjo argumenta nad poteze pravne države

Danes, 19. 3. 2010 ob 15. uri vas vabimo na polemični pogovor z doc. dr. Andražem Terškom, avtorjem nedavno izdane knjige Ustavna demokracija in vladavina prava, ki ga organizira Študentski svet UP FAMNIT pod naslovom: “Z močjo argumenta nad poteze pravne države”. Pogovor bo potekal v Sejni sobi palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper. Dr. Teršek je kot znanstveni sodelavec in docent zaposlen na inštitutu UP PINT in fakulteti UP FAMNIT, predseduje pa tudi univerzitetnemu kolokviju. Je tudi urednik prve slovenske znanstvene revije za ustavno pravo Revus, pravni teoretik in filozof, predvsem pa ustavni pravnik in pravnik človekovih pravic. Strokovni in širši javnosti je poznan po pogostih javnih nastopih in konstruktivni kritičnosti.

Delo Ustavna demokracija in vladavina prava, ki ga je pred nedavnim izdala Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, obravnava teoretično pomembnejša in glede na družbeno dogajanje aktualnejša vprašanja ustavne demokracije, pravne zaščite človekovih pravic, pravne države kot vladavine prava in pravniške razumnosti. Avtor na zanj prepoznaven način med drugim pojasnjuje, kako razumeti določbe ustave o temeljnih načelih in človekovih pravicah in kako jih neposredno uporabiti v pravni praksi. Takšen bo tudi tematski okvir pogovora z avtorjem, pri katerem bosta kot povabljenca sodelovala ugledna gosta. 

 

 

 

Vabljeni!
 


četrtek, 18. marec 2010 Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti

V okviru Tedna Univerze na Primorskem bo danes ob 21. uri v telovadnici OŠ Antona Ukmarja v Kopru (Pot v gaj 2, Markovec - zemljevid) potekala Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti.

Vabljeni vsi študenti in zaposleni na fakulteti in inštitutu v polni navijaški opremi! 

Obenem vas prav tako danes med 13. in 16. uro vabimo na v Taverno (Pristaniška ulica), kjer bo potekal dogodek “Univerza na Primorskem se predstavi”, na stojnicah pa se bosta predstavila tudi UP FAMNIT in UP PINT s svojimi dejavnostmi in študijskimi programi.
    

Vabljeni!

Foto: Pavel Fičur 

Več slik s preteklih tekem v fotogaleriji.


torek, 16. marec 2010 Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve

Danes, 17. 3. 2010, s pričetkom ob 16. uri UP FAMNIT v sodelovanju z Mestno občino Koper v Pretorski palači Mestne občine Koper, Titov trg 3 organizira okroglo mizo z aktualnim in relevantnim naslovom "Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve".

Na okrogli mizi bodo kot predavatelji uvodničarji sodelovali ugledni strokovnjaki na svojem poklicnem področju, dobri poznavalci akademskega raziskovanja in kritično razmišljujoči ljudje, ki bodo razpravljali o razvoju, inovativnosti in razlogih za javno retoriko o krizi. Dogodek bosta vodila pobudnika doc. dr. Urban Vehovar (UP PEF) in ustavni pravnik doc. dr. Andraž Teršek (UP FAMNIT in UP PINT).

Gostje okrogle mize bodo:

  • Prof. dr. Rado Bohinc, rektor Univerze na Primorskem (UP);
  • Prof. dr. Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT);
  • Prof. dr. Matjaž Valant; UNG
  • Prof. dr. Borut Likar, UP Fakulteta za management;
  • Mag. Dejan Križaj, UP Turistica;
  • Doc. dr. Urban Vehovar, UP Pedagoška fakulteta;
  • Doc. dr. Andraž Teršek, UP FAMNIT;
  • Mag. Rado Pezdir, UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni tudi študentje in študentke Famnita v čim večjem številu!

Foto: Pretorska palača MO Koper. Vir


torek, 16. marec 2010 Vabilo študentom in zaposlenim na Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem

Univerza na Primorskem v okviru Tedna Univerze vabi na Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem vse zaposlene na članicah, predvsem pa so letos na slovesnost vabljeni tudi vsi študenti in študentke Univerze!

Slavnostni gost letošnje Akademije je predsednik Vlade RS, gospod Borut Pahor

Prireditev bo potekala v Gledališču Koper, Verdijeva ulica 3, v sredo, 17. marca ob 13. uri, in ji bo sledila pogostitev.

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 15. marec 2010 Na Famnitovih izletih tudi o modeliranju galaksij in oblakov

V petek, 12. marca 2010, se je v prostorih UP FAMNIT odvijalo že sedmo predavanje cikla FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. Cilj cikla, ki enkrat mesečno poteka v Kopru na UP FAMNIT, je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem pripomoči k širjenju poljudnoznanstvene kulture na Primorskem. 

V predavanju z naslovom »Vam je všeč brokoli?« Je doc. dr. Štefko Miklavič z UP FAMNIT udeležence popeljal skozi svet fraktalov, krasnih matematičnih struktur, katerih približke najdemo tudi v naravi. V naravi je namreč veliko stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... in seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju je dr. Miklavič udeležence seznanil z nekaterimi najbolj znanimi fraktali, npr. s Kochovo snežinko, z Juliajevimi množicami in z Mandelbrotovo množico.

Fraktale se da opisati že s srednješolskim znanjem matematike, kljub temu pa imajo zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. Poleg tega, da so matematično zanimivi, najdejo fraktali številne uporabe tudi v vsakdanjem svetu. Uspešno jih uporabljajo za modeliranje naravnih objektov, kot so galaksije, oblaki, obale, snežinke, drevesa, listi in še mnogi drugi. Trenutno je zelo aktualno področje raziskav tako imenovani fraktalni antenski inženiring, ki raziskuje lastnosti anten, katerih oblika sledi obliki nekaterih fraktalov (kot je na primer Kochova snežinka).

Prihodnje predavanje v okviru Famnitovih izletov bo v petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri. Doc. dr. Klavdija Kutnar z UP FAMNIT bo v predavanju z naslovom »O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija« predstavila fulerene, poliedre s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnostih fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih.

Darila za predavatelje je prispevala Vinska klet Santomas.

Več o ciklu na povezavi.

Foto: Pavel Fičur



četrtek, 11. marec 2010 Teden Univerze na Primorskem: od 15. do 19. 3 - napovednik

Med 15. in 19. marcem poteka Teden Univerze na Primorskem, v okviru katerega bodo ves teden potekale predstavitve posameznih članic univerze in njenih dejavnosti. 

Posebej vas vabimo na dejavnosti, ki bodo potekale v organizaciji UP FAMNIT oziroma Študentskega sveta UP FAMNIT, in sicer:

Celoten program je na voljo spodaj.
Vabljeni!

Ponedeljek,
15.3.2010

  • 10.00 Novinarska konferenca: “Predstavitev aktivnosti v Tednu Univerze na Primorskem”Sejna soba v palači Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 10.30 Slavnostni podpis štipendijskih pogodb v okviru Štipendijskega sklada UPAvla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 10.30 Novinarska konferenca UP Znanstveno-raziskovalno središče – Založba Annales v sodelovanju z Občino Izola: “Predstavitev knjige Med izolskimi spomeniki. Umetnostno - zgodovinski vodnik po umetnostni dediščini Izole. Občina Izola, sejna soba, Sončno nabrežje 8, Izola.

  • 13.00 Promocija doktorjev znanosti. Avla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper

Torek,
16.3.2010

  • 10.00 Univerza na Primorskem v sodelovanju z Univerzo Emuni: “European day - The Contribution of Universities to the Development of European Cultural and Social area.” Sejna soba v palači Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper
     
  • 14.30 Srečanje rektorja UP z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, nj. eksc. Johannes Douma. Univerza na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

  • 15.30 Okrogla miza Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP): “Prodor na tuje trge, priložnosti na Nizozemskem” UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o., Osrednja inkubacijska pisarna Koper, Ferrarska 8.

  • 19.30Mladi pojejo” – nastop pevskega zbora APZ UP z gostujočima zasedbama Goldinar in Kraški slavček ter predstavitev nove zgoščenke Mysterium. Pokrajinski muzej, Kidričeva ulica 19, Koper.

Sreda,
17.3.2010

  • 16.00 Okrogla miza Univerze na Primorskem v sodelovanju z Mestno občino Koper: “Univerza, inovativnost in (gospodarska) kriza: problemi, izzivi in rešitve”. Vodi doc. dr. Andraž Teršek.  Pretorska palača Mestne občine Koper, Titov trg 3, Koper.

  • 17.00 Okrogla miza UP FTŠ Turistice: 4. FuTuristica - “Mediteranska Slovenija?”  UP FTŠ Turistica, Portorož, Obala 11a, Modra dvorana, 2. nadstropje.

  • 17.00 Okrogla miza UP Fakultete za management: “Razvoj finančne krize in vpliv na poslovanje podjetij”. UP Fakulteta za management, Koper, Cankarjeva ulica 5, Velika predavalnica, 3. nadstropje.

  • 18.00 Predavanje asist. dr. Gregorja Pobežina, z uvodnim nagovorom red. prof. ddr. Mitje Guština, UP Fakultete za humanistične študije: “Srečanja z dediščino: Če so rimski zgodovinarji prepisovali od grških, od koga so potem grški?”. UP Fakulteta za humanistične študije, Koper, Titov trg 5, Predavalnica Tramontana.

Četrtek,
18.3.2010

  • 10.00 Odprtje novih prostorov UP Študentskih domov v Kopru (nekdanji Port): Ankaranska cesta 7, Koper.

  • 11.30 Predstavitev publikacij UP ZRS – Založbe Annales. UP Znanstveno – raziskovalno središče, Garibaldijeva 1, Koper.

  • 13.00 Univerza na Primorskem se predstavi”. Taverna, Pristaniška ulica, Koper.

  • 18.00 Glasbeno literarni večer UP PEF: “Ta pesem je je tudi zate”. Avla palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper .

  • 21.00 Košarkaška tekma med zaposlenimi UP FAMNIT in UP PINT ter študenti. Telovadnica OŠ Antona Ukmarja, Pot v gaj 2, Markovec, Koper.
     

Petek,
19.3.2010

  • 10.00 Delavnica - Center za sodelovanje z gospodarstvom UP (UP CSG), Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) ter Center za razvoj in prenos znanj UP (UP CRPZ):  “Vodenje evropskih projektov – praktični nasveti in izkušnje”. UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske d.o.o., Osrednja inkubacijska pisarna Koper, Ferrarska 8.

  • 15.00 Študentski svet UP Famnit: Pogovor z doc. dr. Andražem Terškom - “Z močjo argumenta nad poteze pravne države”. Sejna soba palače Armerija Univerze na Primorskem, Titov trg 4, Koper.

 


sreda, 10. marec 2010 Doc. dr. Aljaž Ule prejemnik naslova Primorski um

Časopisno-založniška hiša Primorske novice in Radio Koper sta v Novi Gorici sinoči razglasila najboljše primorske gospodarstvenike ter podelila naslov Primorski um.

Prejemnik naslova Primorski um, ki ju medija podeljujeta v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Novi Gorici, je tudi doc. dr. Aljaž Ule, sodelavec UP FAMNIT.  dr. Aljaž Ule

Konec lanskega leta je raziskovalec in predavatelj dr. Aljaž Ule v vrhunski znanstveni reviji Science kot vodilni avtor objavil znanstveni članek o posrednem kaznovanju in dobrodelnosti do neznancev. S tem prispevkom je postal prvi slovenski avtor, ki je v Science objavil družboslovno (ekonomsko) raziskavo. Revija Science je skupaj z revijo Nature eno od šestih meril, na podlagi katerih se univerze razvrščajo po uspešnosti na šanghajski lestvici najboljših univerz sveta. 

Dr. Aljažu Uletu v imenu kolektiva in študentov UP FAMNIT ter UP PINT iskreno čestitamo!

 

Na sliki: doc. dr. Aljaž Ule


torek, 9. marec 2010 "Vam je všeč brokoli?" Vabilo na 7. predavanje matematičnih izletov

V petek, 12. 3. 2010 vas vabimo na 7. predavanje v okviru Famnitovih izletov v matematično vesolje, cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavanje doc. dr. Štefka Miklaviča z naslovom Vam je všeč brokoli? bo potekalo ob 18. uri v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper. 

Vsebina predavanja:

doc. dr. Štefko Miklavič:

"Vam je všeč brokoli?"

V naravi srečamo kar nekaj stvari z lastnostjo, da imajo njihovi deli podobno obliko kot celota. Na primer gorski grebeni, oblaki, praprot, drevesa, ... Pa seveda brokoli. Matematičnim modelom takšnih objektov pravimo fraktali. Na predavanju bomo spoznali nekatere najbolj znane med njimi: Kochovo snežinko, trikotnikom Sierpinskega, gobo Sierpinskega, Mandelbrotovo in Juliajevo množico, ... Spoznali bomo, da imajo ti matematični objekti zelo zanimive lastnosti, ki so v vsakdanjem svetu dokaj nenavadne. 

O predavatelju:

Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fullbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). Od januarja 2007 je zaposlen na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede, od januarja 2009 pa tudi na UP FAMNIT. 

Vljudno vabljeni!


ponedeljek, 8. marec 2010 Vabilo na predavanje prof. Gyorgyja Kissa: "Finite Geometries and Graphs"

Obveščamo vas, da bo v ponedeljek, 15. marca 2010 na UP FAMNIT predaval prof. Gyorgy Kiss z Eotvos University iz Budimpešte, Madžarska. Predavanje, ki bo potekalo v angleškem jeziku, se bo pričelo ob 14.00 (do 18.00) in bo potekalo v predavalnici Pošta.

 
Naslov predavanja: Finite Geometries and Graphs
 
Kratek povzetek predavanja (v angl. jeziku):
 
There are many connections between finite geometries and extremalcombinatorics. Results in extremal graph theory motivate questions about finite geometric structures, while these structures appear often as solutions of extremal problems. In this talk we give a brief introduction to conics, quadrics, generalized quadrangles and some other objects in finite spaces, and give the solutions of several problems in extremal graph theory using the geometric properties of these pointsets.
 
Vabljeni!


petek, 5. marec 2010 Povabilo k objavam v reviji »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«

Zaposlenim na Univerzi na Primorskem


P O V A B I L O


k objavam v reviji »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«.


Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije že 25 let izdaja revijo »Bilten: ekonomika, organizacija in informatika v zdravstvu«.

Z letom 2010 je k soizdajateljstvu revije pristopila tudi Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Začenja se obdobje sodelovanja in sinergij, ki bodo povečale nabor piscev, število bralcev in olajšale umestitev revije v domače in mednarodno okolje, tako znanstveno kot tudi strokovno.

Prva številka v letošnjem letu je izšla 1. marca 2010. Več o reviji ter arhiv številk si lahko v polnem tekstu pogledate na povezavi.

Za pripravo člankov si lahko Navodila avtorjem revije Bilten pogledate na povezavi.


Vljudno vabljeni k branju in pisanju člankov.


                                    prof. dr. Dragan Marušič
                                    dekan UP FAMNIT


petek, 5. marec 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 8. marca 2010, bo ob 17.00 uri v predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 17.00 uri

Predavatelj: Mary Servatius

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo obravnavli  2. del poglavja 2.4 Finiteness Conditions.

Vabljeni!


torek, 2. marec 2010 Na UP FAMNIT včeraj predaval eden največjih strokovnjakov na področju suicidologije


Na UP FAMNIT je včeraj, 3. 3. 2010, predaval prof. Diego De Leo, ki ga mednarodni strokovni in znanstveni krogi na področju preučevanja samomora uvrščajo med enega največjih priznanih suicidologov.
 
Profesor psihiatrije De Leo, ki predava na Griffith University v Brisbaneu v Avstraliji in je direktor Centra za raziskovanje in preprečevanje samomora na omenjeni univerzi, je predaval o kulturnih vidikih samomorilnega vedenja (naslov predavanja: Cultural Aspects of the Suicidal Behaviour). 
 
Prof. De Leo je pobudnik in ustanovitelj Svetovnega dne za preprečevanje samomora, ki ga je po večletnih prizadevanjih nato osnoval pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v času svojega predsedovanja Svetovnemu združenju za preprečevanje samomora (International Association for Suicide Prevention, IASP). Svetovni dan preprečevanja samomora je bil prvikrat organiziran na 22. Kongresu IASP v Stockholmu, 10. septembra 2003, in ga od takrat obeležujejo po vsem svetu.
 
Prof Diego de Leo je med drugim glavni svetovalec Globalne mreže za preprečevanje samomora pri Svetovni zdravstveni organizaciji, član uredniškega odbora uglednih strokovnih revij (Behavioral Medicine, Crisis, Archives of Suicide Research, Suicide & Life-Threatening Behavior, Aging Clinical and Experimental Research, Journal of Affective Disorders, Advancing Suicide Prevention); v svoji karieri je bil recenzent 25 svetovnim strokovnim revijam s področja psihiatrije, medicine, javnega in duševnega zdravja ter samomora, med njimi British Journal of Psychiatry, International Journal of Psychiatry in Medicine in Archives of Suicide Research, ter založniškim hišam v Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem. 
 
 

ponedeljek, 22. februar 2010 Intervju z doc. dr. Aljažem Uletom v Sobotni prilogi Dela

V zadnji številki Sobotne priloge časnika Delo z dne 20. 2. 2010, si lahko preberete pogovor s predavateljem Famnita doc. dr. Aljažem Uletom.

Celoten pogovor, ki ga je pripravil Lenart J. Kučić, lahko preberete na povezavi, spodaj objavljamo odlomek:

"Le približno tretjina ljudi je zares sebičnih, preostali pa upoštevajo tudi druge"

Konec lanskega leta je raziskovalec in predavatelj dr. Aljaž Ule v znanstveni reviji Science kot vodilni avtor objavil znanstveni članek o posrednem kaznovanju in dobrodelnosti do neznancev. S tem prispevkom je postal prvi slovenski avtor, ki je v Science objavil družboslovno (ekonomsko) raziskavo, je povedal Ule. Urednike pa je prepričal z združevanjem različnih znanstvenih disciplin – matematike, ekonomije in družboslovja – ter uporabo družboslovnih laboratorijskih poskusov, ki so upoštevali naravoslovna znanstvena merila, je še dodal.

Ule je v svoji raziskavi podvomil o nekaterih temeljnih domnevah ekonomske ideologije, s katerimi ekonomski publicisti radi razlagajo različne družbene fenomene – predvsem domnevo o sebičnem in razumskem človeškem odločanju –, in ugotovil, da je nagrajevanje dobrodelnih neznancev bolj dobičkonosno od sebičnosti. Hkrati pa je v pogovoru nehote opozoril na zanimiv paradoks, v katerega se je zapletlo sodobno akademsko (znanstveno) raziskovanje. Čeprav se lahko kot raziskovalec človeškega odločanja zelo dobro zaveda omejitev ekonomske ideologije in ekonomističnega razlaganja družbe, se mora kot karierni akademik prilagajati tekmovalnemu raziskovalnemu svetu, v katerem prevladujejo prav tiste ekonomske zapovedi, do katerih je v svojih raziskavah kritičen.

Ule je namreč priznal, da za objavo »družboslovne« raziskave v vplivni »naravoslovni« znanstveni reviji ni bila pomembna le njena znanstvena odličnost, ampak tudi njena »objavljivost«. Uredniki znanstvenih revij so postali pomembni sooblikovalci znanstvenega razvoja, ki lahko z objavami ali neobjavami člankov močno vplivajo na to, katera znanstvena področja bodo laže pridobila raziskovalni denar in katera univerza se bo uvrstila na vrh mednarodnih univerzitetnih lestvic. Zato se poskušajo univerze in raziskovalci kar najbolj prilagoditi uredniški politiki znanstvenih revij in jo upoštevati pri izbiri raziskovalnih vprašanj in metod. Izbira »pravega« raziskovalnega vprašanja pa je postala za uspešno akademsko kariero skoraj pomembnejša od tega, kaj raziskovalca v resnici zanima, je povedal Ule.
Načrtno spodbujanje znanstvenih objav se je najviše uvrščenim svetovnim univerzam doslej finančno in znanstveno splačalo, zato se mu tudi v prihodnje ne bodo odrekle. Zahtevam tekmovalnega akademskega sveta pa se bodo morali prilagajati tudi raziskovalci in pri svojem delu vse bolj razmišljati o objavljivosti raziskav, je prepričan Ule. Na vprašanje, ali ne bo začela taka (sebična in razumska) preračunljivost prej ali slej zavirati znanstvene radovednosti, ustvarjalnosti in tudi »odličnosti«, pa Ule ni imel prepričljivega odgovora.
 
V ameriški televizijski nanizanki Numb3rs nastopa nadarjen matematik, ki policiji z matematičnimi modeli pomaga reševati zapletene zločine. Matematične analize so pogoste tudi v poljudnih knjižnih uspešnicah, ki poskušajo pojasniti različne pojave iz vsakdanjega življenja – zakaj legalizacija splava vpliva na zmanjšanje kriminala, kako preživljanje poletnih počitnic vpliva na šolski uspeh … Dejstva ali fikcija?
Zmes obojega. Matematiko je v resnici mogoče uporabiti na številnih področjih, tudi pri preganjanju kriminala. Pričakovanje, da bomo lahko nekoč ob pomoči zelo napredne matematike rešili vse probleme človeštva, pa ni utemeljeno.
 
Čeprav je tako vabljivo?
Vabljivo in trdoživo. Tudi sam poznam kar nekaj matematikov in fizikov, ki so se z velikim veseljem lotili reševanja vsakdanjih življenjskih problemov – zlasti na področju ekonomije –, saj so verjeli, da jih je mogoče zelo preprosto pojasniti s statističnimi modeli, teorijami delcev in drugimi matematičnimi metodami. Vendar analize družbenih pojavov ni mogoče omejiti samo na premetavanje številk, saj so ljudje precej zapletenejše enote od atomov in drugih delcev, ki jih je mogoče elegantno opisati v sistemih lepih enačb. Če se tega ne zavedaš, boš s svojim početjem povzročil več škode kot koristi.
 
Vendar družbe s številkami ne razlagajo le matematiki in fiziki, ampak tudi ekonomisti, ki vsakdanje človeške probleme pojasnjujejo s preprostimi ekonomskimi analizami stroškov in koristi. Kolumnist Financial Timesa Tim Harford vsak teden odgovarja na vprašanja bralcev, ali je za uspeh pomembnejša lepota ali izobrazba, podobne prijeme in provokacije pa v zadnjih letih radi uporabljajo tudi nekateri mlajši slovenski ekonomski publicisti.
Ekonomisti so že od nekdaj radi analizirali vsakdanje življenjske fenomene, vendar so to počeli zasebno, v debatah ali dopisovanjih. Danes je to postalo bolj vidno, verjetno tudi zaradi uspeha poljudnih ekonomskih knjig, kakršni sta Odštekonomija ali Ekonomist pod krinko, ki so z ekonomskimi analizami zabavno in dovolj prepričljivo razložile nekatere pojave, ki jih prej nismo znali pojasniti. Postopki statistične analize in ekonometrije so namreč v ekonomiji zelo dobro razviti, zato imajo ekonomisti danes na voljo močna orodja za analizo vsakdanjih fenomenov. Drugi razlog za priljubljenost ekonomskih razlag pa je domneva, da je večina odločitev, ki jih izvajamo v vsakdanjem življenju, na neki način ekonomskih.
 
Ekonomskih?
Saj ekonomija ni samo makroekonomija – nekaj, kar se dogaja na ravni vlade, velikih podjetij in gospodarstva. Sodobna ekonomija se zelo veliko ukvarja z naravo ekonomskega odločanja in drugimi vprašanji modernih družb: komu bom zaupal, kako bom izbiral svoje sodelavce, kako se bom pogajal s poslovnim partnerjem, s kom bom šel na morje, kje bom jedel kosilo … V vseh teh vprašanjih se skrivajo analize stroškov in koristi ter druga ekonomska vprašanja. Zato se mi ne zdi prav nič sporno, če jih raziskujejo ljudje, ki se spoznajo na ekonomsko analizo.
 
Kaj pa, če postanejo ekonomisti glavni razlagalci družbenih procesov? Družbeni vpliv ekonomije se je v zadnjih desetletjih zelo povečal, saj jo je politika začela uporabljati kot znanstveno podlago za njene odločitve.
Politika ekonomiji morda res pripisuje preveč teže, vendar za to ni kriva ekonomija ali ekonomisti. Poleg tega je politika pogosto utemeljena na določeni ekonomski ideologiji, namesto da bi temeljila na empiričnih dejstvih, kar je spet bistvena razlika. Če je tvoje izhodišče ekonomska ideologija, boš še za tako šibko ekonomsko hipotezo poiskal podatke, ki jo bodo potrdili. Če te ekonomija vsakdanjega življenja zanima raziskovalno, pa moraš presoditi, kateri podatki so sploh primerni za tvoje analize in kako jih pridobiti. Brez pomoči raziskovalcev, ki se spoznajo na sociologijo, socialno in vedenjsko psihologijo, biologijo, logiko …, je to skoraj nemogoče.
 
Kaj je za vas ekonomska ideologija? Liberalizem? Neoklasične dogme? Marksizem?
Ena temeljnih domnev ekonomske ideologije je prepričanje, da se ljudje pri svojih vsakodnevnih odločitvah odločamo – recimo temu – razumsko. Da bomo pri vsaki, še tako zahtevni odločitvi znali delovati v lastnem interesu in povečati osebno zadovoljstvo.
 
Kar je ena temeljnih domnev klasične ekonomske teorije …
Taka je bila domneva. Vendar pa danes vemo, da je človeško ekonomsko odločanje bistveno bolj zapleteno. Ljudje se marsikdaj ne odločamo razumsko, ampak le sledimo naučenim pravilom ali posnemamo obnašanje nekoga drugega. Pa tudi takrat, ko poskušamo biti razumski – pretehtati dejstva in argumente ter oceniti tveganje –, ponavadi ugotovimo, da nimamo dovolj znanja, podatkov, časa in možganskih sposobnosti za tako odločanje, zato se raje prepustimo občutku (nasmešek).
 
Je enako sporno tudi prepričanje, da se ljudje odločajo sebično?
Standarden ekonomski model domneva, da imajo ljudje zelo jasno izoblikovane predstave, kaj hočejo v življenju doseči, zato poskušajo v vsakih okoliščinah najti rešitev, ki jim bo prinesla kar največje zadovoljstvo. Za klasične ekonomiste je bilo to zadovoljstvo materialnega – ljudje se domnevno odločajo tako, da povečujejo svoj osebni dobiček ali dobiček svoje družine. Ta model je zelo dobro opisal človeško odločanje v tekmovalnih tržnih okoljih, zato ga je ekonomska teorija dolgo jemala kot nesporno dejstvo. Vendar ima klasično pojmovanje sebičnega ekonomskega odločanja precej pomanjkljivosti.
 
Ker lahko človeka osreči tudi razdajanje premoženja?
Razdajanje premoženja je morda sporno le za klasično teorijo, za standardni model pa ne, saj lahko dobrodelnost še vedno razložimo kot racionalno odločitev posameznika za povečevanje osebnega zadovoljstva. Pomanjkljivosti klasičnega standardnega ekonomskega modela se skrivajo drugje. Eksperimentalni ekonomisti so opozorili, da je resnične človeške preference izjemno težko spoznati, saj ljudje v resnici nimajo tako natančno izdelanih predstav, česa si želijo več in česa manj. Poleg tega so dokazali, da se posamezniki v praksi pogosto ne odločajo sebično, kar je potrdil že preprost laboratorijski poskus. V tem poskusu vsak udeleženec dobi deset evrov. Vodja poskusa udeležencem pove, da je v sosednji sobi neznanec, ki ni dobil nobenega denarja. Nato se lahko udeleženci prostovoljno odločijo, ali želijo teh deset evrov obdržati ali jih deliti z neznancem. Rezultati so pokazali, da bo v povprečju kar osemdeset odstotkov ljudi nekaj svojega denarja namenilo popolnemu neznancu. Po nekaj letih podobnih poskusov že kar dobro poznamo porazdeljenost sebičnosti po ljudeh. Vemo, da je le približno tretjina ljudi zares sebičnih – sledijo izključno lastnim materialnim interesom –, preostali pa pri svojih odločitvah upoštevajo tudi druge in pomislijo, kako bodo njihova dejanja vplivala na okolico. To spoznanje je bilo za ekonomiste zelo zanimivo, saj je pokazalo, da kar dve tretjini ljudi krši načelo materialne sebičnosti, na katerem je dolgo temeljila ekonomska teorija. Zato nas je začelo zanimati, kaj v resnici usmerja ljudi pri njihovem ekonomskem odločanju, če to niso sebičnost, razum in materialne dobrine.
 
Nekatere novejše ekonomske razlage človeške nesebičnosti zelo spominjajo na hipotezo britanskega evolucionista Richarda Dawkinsa o sebičnem genu. Dawkins je trdil, da so živa bitja le sredstvo za prenos genetskega zapisa, ki morajo zaradi evolucijskega pritiska in skrbi za preživetje genov včasih ravnati nesebično – se žrtvovati za potomce, podrejati skupnosti …
… zato je mogoče posameznikova nesebična dejanja še vedno videti kot sebična, ker na dolgi rok izboljšujejo možnosti za preživetje njegovih genov (nasmešek). Dawkinsova hipoteza o sebičnem genu je lahko za ekonomiste zelo vabljiva, saj je nesebična dejanja v ekonomski teoriji zelo težko razložiti drugače kot s teorijo evolucije strategij in tekmovanja med skupinami. Skupina, ki je iznašla žrtvovanje, sodelovanje in enotnost v boju z drugimi skupinami, je bila močnejša od tistih, ki niso razvile podobnih mehanizmov. Ker pa se ljudje skozi evolucijo nismo razvijali sami, ampak v skupinah, so preživetvene strategije naših skupnosti oblikovale tudi naše individualno odločanje. Teh mehanizmov pa se pogosto niti ne zavedamo, zato lahko rečemo, da imamo večino časa vključenega nekakšnega psihološkega, evolucijskega ali kulturnega avtopilota, ki odloča namesto nas.
 
Zakaj ta avtopilot le redko vključi razumsko odločanje?
Vzemimo, da je našega lovskega prednika v Afriki presenetil lev. Če bi se odločal razumsko – najprej ugotovil, ali je lev sploh lačen, nato pa izračunal, na katero drevo bi bilo najbolje splezati –, bi ga lev že zdavnaj požrl. Zato je verjetno uporabil zelo preprosto nagonsko strategijo in stekel v nasprotno smer. Malo karikiram, vendar hočem pokazati, da se je človeška vrsta dolgo razvijala v okolju, kjer je bila hitrost odločitve pomembnejša od optimalnosti. Hkrati ta ugotovitev opozori še na en problem ekonomskega odločanja. Ker sodobna družba zaradi svoje kompleksnosti od nas zahteva vse več razumskega odločanja, naše stare strategije odločanja za današnji svet niso več najprimernejše. Morda smo za to malce krivi tudi ekonomisti, saj smo v zadnjih stoletjih pomagali ustvarjati družbo, v kateri najlaže preživijo najbolj razumski in sebični posamezniki.
 
Katere ekonomske veščine manjkajo manj razumskim posameznikom?
Klasični ekonomski teoretiki so verjeli, da znajo ljudje zelo dobro vrednotiti količine in verjetnosti. V resnici to ne drži, saj nam večino človeške zgodovine ni bilo treba vedeti, kaj pomeni sedem osmin in kaj desetodstotna verjetnost, da se bo kaj zgodilo. Ena tretjina je še nekako predstavljiva, manjši deleži pa ne več. Kar je manj od ene tretjine, precenjujemo, kar je več, podcenjujemo. Primerov slabih ocen verjetnosti ne manjka. Letenja z letalom se bojimo bolj od statistično veliko nevarnejše vožnje z avtom. Mirno plačujemo visoke zavarovalne premije za nesreče, ki se verjetno ne bodo nikoli zgodile, denar pa imamo spravljen doma, ker menimo, da bo v banki ali na borzi propadel. To našo pomanjkljivost lahko dobro izrabljajo trgovci, banke, igralnice, zavarovalnice in številne druge gospodarske panoge.
 
Kakšne so bile posledice teh ugotovitev? Laboratorijsko dokazana nesebičnost in dvom eksperimentalnih ekonomistov o razumskem ekonomskem odločanju nista zamajala klasičnega ekonomskega modela, le definiciji sebičnosti in interesa sta se nekoliko prilagodili.
Te ugotovitve, ki jih je med prvimi poudarjal že nobelovec Herbert Simon v petdesetih letih prejšnjega stoletja, so precej razgibale ekonomsko teorijo in jo povezale z drugimi znanstvenimi disciplinami, predvsem družboslovjem in biologijo. Nekatere novejše ekonomske teorije poskušajo postaviti nov, kompleksnejši model razumskega ekonomskega odločanja, ki bi upošteval vse naštete človeške lastnosti – od navidezne nerazumskosti do slabega ocenjevanja verjetnosti. Eno takih novejših teorij proučujemo tudi na amsterdamski univerzi, kjer se naši raziskovalci oddelka za logiko ukvarjajo z idejo naravne logike. Ker vemo, da se ljudje ne odločajo v skladu z matematično logiko, poskušajo analizirati konkretne človeške odločitve v različnih življenjskih okoliščinah in ugotoviti, ali je mogoče tudi navidezno nerazumske odločitve nekako … ne ravno racionalizirati, ampak logizirati – ugotoviti, ali sledijo kaki logiki, po kateri so njihovi sklepi pravilni. Njihove analize so zanimive tudi za nas, saj nam pomagajo izboljševati naše laboratorijske poskuse in bolje razumeti pridobljene rezultate.
 
Zavedate se, da je ekonomsko odločanje v praksi odvisno od neštetih družbenih, psiholoških in kulturnih spremenljivk. Hkrati pa se ukvarjate z eksperimentalno ekonomijo, od katere naročniki vaših raziskav pričakujejo konkretne odgovore in ugotovitve, kako se ljudje obnašajo v vsakdanjih ekonomskih okoliščinah. Kaj jim sploh lahko pojasnite, napoveste in navsezadnje – prodate?
Za eksperimentalno ekonomijo velja podobno kot za klasično ekonomsko teorijo – zelo dobro lahko pojasni obnašanje ljudi v tekmovalnih tržnih okoljih in delovanje ekonomskih sistemov, saj je obnašanje skupin bistveno bolj predvidljivo od obnašanja posameznikov. Teorija iger je zato zelo uporabna za ekonomiste, ki proučujejo cenovno tekmovanje med podjetji, saj morajo igralci ves čas loviti ravnotežje med iskanjem največje lastne koristi – visoke cene izdelka – in konkurenčnosti: ponuditi izdelek ceneje od tekmecev, kar je ena najbolj tipičnih ekonomskih dilem. Poleg tega je eksperimentalna ekonomija zelo koristno orodje za preizkušanje ekonomskih politik.
 
Denimo?
Vzemimo, da se vlada spomni novega davčnega ukrepa, s katerim hoče izboljšati nacionalno ekonomijo. Zakaj bi posledice tega davka preizkušali kar na celotni populaciji, če je mogoče odzive davčnih zavezancev za začetek proučiti v seriji laboratorijskih poskusov? Enako velja tudi za dražbe ob prodaji javnih podjetij ali licenc, saj že preprosta eksperimentalna licitacija zelo nazorno pokaže, kako bo potekala prodaja in kakšne zaplete lahko pričakujemo. Prav tako je s teorijo iger mogoče zelo dobro analizirati mednarodne odnose – kako posamezne države tvorijo koalicije, kakšen vpliv imajo ekonomske sankcije, zakaj je propadel kjotski sporazum …
 
Je mogoče v laboratorijskih razmerah ponazoriti okoliščine, v katerih igralci sprejemajo tako zahtevne in stresne ekonomske odločitve? Poskus, v katerem dobim deset evrov, ki jih lahko obdržim ali delim z neznancem, se ne zdi najbolj življenjski. Bi se enako odločil tudi, če bi moral deliti večjo vsoto, če bi se znašel pod hudim psihološkim pritiskom?
Ekonomski laboratorijski poskusi seveda niso brez omejitev. Raziskovalci se lahko potrudimo izbrati kar najbolj reprezentativen vzorec ljudi, ki bodo sodelovali v poskusu, ali skrbno opredeliti vprašanje, na katero želimo odgovoriti. Ne moremo pa igralcev izpostaviti zasliševanjem, psihološkim pritiskom in drugim skrajnim okoliščinam, s katerimi se srečujejo borzni vlagatelji, politiki in poslovneži. Vendar to še ne pomeni, da naši poskusi niso življenjski. Eksperimentalna ekonomija se od drugih laboratorijskih poskusov loči po tem, da udeleženci igrajo za pravi denar. Ko ljudje igrajo za pravi denar, postane njihovo odločanje zelo življenjsko – tudi če gre za majhne vsote.
 
Drugačno, kot če bi igrali za žetone?
Bistveno drugačno. Žetone in druge oblike navideznega denarja so eksperimentalni ekonomisti zelo kmalu opustili, saj so videli, da ljudje takih poskusov ne jemljejo dovolj resno. Ko pa ljudje vidijo, da lahko iz laboratorija odnesejo nekaj denarja, če bodo uspešno odigrali vlogo podjetnikov, ki morajo postaviti ceno izdelka ali kupiti surovine, so laboratorijske okoliščine zelo podobne tržnim.
....
 
 

sreda, 17. februar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 22.2.2010, bosta ob 16.00 uri v veliki predavalnici (računalništvo) in ob 17.00 uri v predavalnici Pošta Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanji v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica VP ob 16.00 uri

TITLE: modeFRONTIER Framework for Multi-Disciplinary Multi-Objective Design Optimization

ABSTRACT:

This presentation will highlight the main features of the ESTECO’s flagship product modeFRONTIER, a process integration (PI) and design optimization software used in multi-disciplinary design activities (MDO).  The modeFRONTIER framework brings under a common IT environment all components necessary for the integration of the CAD and CAE software commonly used in the R&D departments all over the world.

The application range is quite wide and covers automotive, aerospace, manufacturing, pharmaceutical, civil engineer, logistics, biomedical and electronic sectors. More than 1000 licensed users adopted modeFRONTIER world-wide like BMW, Ferrari, Toyota, Fiat, Embraer, Petrobras, Motorola, Takeda Pharmaceutical, Kawasumi Laboratories, Cannon, Bombardier.

Design of Experiments, Multi-Objective Design Optimization and Data Mining, as used for the daily operations by the most innovative  CAD/CAE departments, will be briefly highlighted. A short demo of a multi-objective optimization task will also be presented, stressing possible areas of cooperation between ESTECO and University of Primorska.

PRESENTERS:

Carlos Kavka - Research and Development Group – ESTECO SRL

Enrico Rigoni, Alessandro Turco - Numerical Methods Group – ESTECO SRL


Carlos Kavka works in the Research and Development Group of ESTECO SRL. He holds a PhD in Computer Science from the University of Paris XI (France). He is director of workshops at the International Center for Theoretical Physics (Trieste), has worked at the National Institute of Nuclear Physics (Trieste) and collaborated in research projects at CERN (Geneve).

Enrico Rigoni is the manager of the Numerical Methods Group at ESTECO SRL (Trieste). He completed his M.S. degree at University of Trieste in 2002. His current research interests focus on the field of multi-objective optimization and include designs of experiments and response surfaces methods.

Alessandro Turco is a researcher in Applied Mathematics at ESTECO SRL (Trieste). He completed his PhD in Applied Mathematics at SISSA, Trieste in 2008. His current research interest focus on the field of multi-objective optimization and include designs of experiments and response surfaces methods.


Predavalnica Pošta ob 17.00 uri

Predavatelj: Saša Benedik

Naslov: Uvod v grupne kolobarje

Povzetek:

V študijskem letu 2009/10 bomo v okviru matematičnega dela Seminarja MARA obravnavali vsebino knjige C.P. Milies, S.K. Sehgal, An introduction to group rings, Kluwer Academic Publisher, 2002.
Na tokratnem predavanju bomo obravnavli poglavje 2.4 Finiteness Conditions.

Vabljeni!


petek, 12. februar 2010 Informativni dnevi, 12. in 13. 2.

V petek, 12. 2., in soboto, 13. 2., so potekali Informativni dnevi Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, kjer smo predstavljali študijske programe:

Koordinatorji in asistenti so dijakom in njihovim staršem prikazali posebnosti študijskih programov, sledil je praktični prikaz: dijaki, zainteresirani za Biodiverziteto, so si med drugim lahko pod mikroskopom in lupo pogledali preparate, računalničarji so prikazali, kako se vozi avto z rdečimi listi papirja, matematikom je mag. Rado Pezdir pojasnil Ponzijevo shemo, največjo prevaro na finančnih trgih, koordinatorji Sredozemskega kmetijstva pa so ponudili degustacijo oljčnih olj.
 
Izjemno zanimanje so dijaki pokazali za oba nova univerzitetna študijska programa:

Predstavitev novih programov je obiskalo med 30 in 40 dijakov na posamezni termin (ob 10h in ob 15). Dijaki, ki jih je zanimala Biopsihologija, se med drugim spoznali z metodami iz nevrologije in projektih s področja duševnega zdravja, v katerih bodo lahko sodelovali tudi bodoči študenti, koordinatorji Aplikativne kineziologije pa so v pestrem programu prikazali merjenje sestave telesa, elektromiografijo in dinamometrijo.

Več utrinkov z informativnih dni si lahko ogledate v fotogaleriji (foto: Pavel Fičur).


četrtek, 11. februar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 15.2.2010, bo ob 16.00 uri v predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Predavatelj: Cene Bavec

Naslov: Raziskovanje kreativnosti in inovativnosti v organizacijah


Povzetek:
Računalništvo je izjemno hitro razvijajoča se veda, ki zahteva od strokovnjakov na teoretični kot aplikativni ravni zelo visoko stopnjo kreativnosti in inovativnosti. Zato je razumevanje vzrokov in okoliščin, ki spodbujajo ali zavirajo inovativnost, eden od pogojev za njihovo uspešno delo.

Predstavitev je razdeljena v tri dele. V prvem delu bodo predstavljene nekatere raziskovalne metodologije (West, Ekvall), s katerimi se ugotavlja kreativnost in inovativnost timov in organizacij na vseh ravneh, vključno z nacionalno ravnijo. V osrednjem delu bodo prikazani rezultati konkretne raziskave o kreativni klimi v državah članicah Evropske unije. Iz teh rezultatov je razvidno, zakaj so določena okolja bolj kreativna (npr. skandinavske države) od drugih (npr. vzhodnoevropske države). Rezultati so pomembni tudi zato, ker jih lahko preslikamo na raven posamezne organizacije ali podjetja. Zanimiva je tudi sama metodologija raziskovanja. Predstavitev bomo končali s kratkim razmislekom o morebitni posebnostih spodbujanja kreativnosti in inovativnosti v skupinah računalniških strokovnjakov.

Vabljeni!


četrtek, 11. februar 2010 Dekan UP Famnit na TV Koper o Biopsihologiji

V  oddaji Primorska kronika na TV Koper je dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Maručič v sredo, 10. 2., predstavil študijski program Biopsihologija.

Med drugim je povedal, da program, ki je nastal na podlagi dela psihiatra in psihologa dr. Andreja Marušiča, poleg železnega repertoarja iz psihologije vsebuje veliko elementov iz naravoslovja. Med slednjimi je za klasično psihologijo tudi precej novih, ki slonijo na modernih tehnologijah, predvsem računalništvu in nekaterih že dlje časa priznanih matematičnih metodah, kot je teorija iger.

Celoten posnetek pogovora na povezavi (od 11. minute dalje).

Vabljeni k ogledu!


petek, 5. februar 2010 Vodnik po študijskih programih UP tudi na spletu

Publikacija Univerze na Primorskem Vodnik po študijskih programih za leto 2010/2011 – Odprta obzorja je zdaj dostopna tudi v PDF obliki na spletni strani univerze - na povezavi.

Publikacija podrobneje predstavlja študijske programe članic in podaja tudi druge informacije, ki jih dijaki in njihovi starši iščejo pred vpisom.

 


petek, 5. februar 2010 Utrinki s sejma izobraževanja Informativa

V Famnitovi fotogaleriji objavljamo utrip z največjega sejma izobraževanja Informativa v Ljubljani, kjer se je pretekli konec tedna v okviru Univerze na Primorskem uspešno predstavil tudi Famnit.

Dijakom so informacije o študiju podajale neutrudne študentke in študent Sandra Hasić, Klementina Plut, Olga Kaljada, Aleksander Tosić, Danijela Domažet in diplomantka Katja Kalan. V petek so študij Biodivezitete in Sredozemskega kmetijstva predstavljali mag. Živa Fišer Pečnikar, dr. Irma Vuk Tomažič in asist. Matjaž Hladnik, v soboto pa je obiskovalcem največjo prevaro na finančnih trgih, Ponzijevo shemo, predstavil mag. Rado Pezdir. Dijakom in staršem sta bili na voljo tudi predstavnici referata oz. Službe za izobraževanje Nataša Vraneš in Tamara Puzić.

Foto: Aleksander Ježovnik in Olga Kaljada

 


sreda, 3. februar 2010 Dekan UP FAMNIT na TV Slovenija o študiju naravoslovja

Dekan Famnit prof. dr. Dragan Marušič je v prispevku za Televizijo Slovenija na sejmu Informativa podal izjavo o prihodnosti študija naravoslovja:

"Mladi ljudje, ki gledajo televizijo, vidijo lepo oblečene pravnike, ekonomiste in družboslovce z aktovkami, ki tudi sicer vodijo to državo, in je seveda potrebnega veliko več časa za to, da ugotovijo, da je tudi v naravoslovju prihodnost," je povedal prof. dr. Marušič.

Celoten prispevek TV Slovenija si lahko ogledate na povezavi.


petek, 29. januar 2010 Začetek sejma izobraževanja Informativa v Ljubljani

 

Danes, v petek, 29. januarja in v soboto, 30. januarja se bo UP FAMNIT predstavil na sejmu Informativa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Gre za največji vseslovenski sejem izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja, kjer se predstavijo vse ključne izobraževalne institucije v Sloveniji in ki ga obiščejo obiskovalci iz vse Slovenije, predvsem dijaki, ki iščejo dodatne informacije o študiju pred informativnimi dnevi.

Famnit se bo predstavil na stojnici pod okriljem Univerze na Primorskem. Na sejmu bodo sodelovali tudi naši študentje, ki bodo dijakom predstavljali svoje študijske programe. Razstavni prostori se nahajajo v dvorani Kupola (A) in Stekleni dvorani (C) Gospodarskega razstavišča. Fakulteta pa bo imela tudi svoj program na odru, ki ga predstavljamo spodaj.

 Vstop na sejem je brezplačen, sejmišče je odprto v petek in soboto od 9. do 18. ure.

Dijake, študente in zaposlene vabimo, da obiščejo naš razstavni prostor!

 

Program na odru: Steklena dvorana, hala C

  • Petek, 29. januar:
13.55–14.40  UP FAMNIT: študentje Biodiverzitete in Sredozemskega kmetijstva predstavljajo svoj študij.

 

  • Sobota, 30. januar:
13.00–13.30  UP FAMNIT: z mag. Radom Pezdirjem spoznajte Piramidno igro - največjo prevaro na finančnih trgih.

 

 


četrtek, 28. januar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 1.2.2010, bo ob 16.00 uri v predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Predavatelj: Tine Šukljan

Naslov: Tekmovanje Queue ICPC izziv


Povzetek:
Predstavljeno bo tekmovanje ICPC challenge. Podrobneje si bomo pogledali problem, na letošnjem "ACM Queue ICPC Challenge" izzivu. Pogovarjali se bomo o možnih rešitvah problemov in si na koncu v živo ogledali rešitve, ki so jih pripravili študenti.

Vabljeni!


sreda, 27. januar 2010 Slovenec, ki nadgrajuje evolucijsko in ekonomsko teorijo

V prispevku z gornjim naslovom je časnik Finance v ponedeljkovi izdaji poročal o dosežku doc. dr. Aljaža Uleta, ki predava na UP FAMNIT. Ekonomist in matematik Aljaž Ule je namreč vodilni avtor članka z naslovom Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev, ki je bil decembra objavljen v prestižni reviji Science.

V članku dr. Ule odgovarja na vprašanja, ki jih ekonomska teorija ne pojasnjuje. Če se univerza želi uvrstiti na šanghajsko lestvico najboljših univerz na svetu, so objave v revijah Science in Nature eden od šestih pogojev.

Prispevek v časniku povzema poljudno razlago dr. Uleta o njegovem članku v Science:
 
"Ljudje pogosto pomagajo drugim, a evolucijska teorija, še manj pa ekonomska teorija, ne pojasni, zakaj ljudje pomagajo neznancem. V članku smo na podlagi laboratorijskih poskusov o obdarovanju med prostovoljci predstavili dva sklepa, pomembna za ekonomsko teorijo odločanja. Prvi je, da ljudje uporabljamo preproste vedenjske strategije darovanja, kot so sebična 'pomagaj le sebi', altruistična 'pomagaj vsem' ter najbolj priljubljena, pogojna 'pomagaj le dobrodelnim'.
 
Ta sklep je v nasprotju s standardno ekonomsko predpostavko, da ljudje vse svoje odločitve dobro in racionalno premislijo. Podpira pa moderno idejo ekonomskega odločanja prek vedenjskih pravil, ki jo modeliramo z vedenjsko teorijo iger. Drugi sklep članka je, da se zaradi kaznovanja sebičnosti najbolj splača biti pogojno dobrodelen."
 
Dr. Ule v prispevku za Finance pojasnjuje še, da podjetja že dolgo vedo, da ljudje pri svojih nakupnih odločitvah uporabljajo enostavna pravila. Zato za njih prvi sklep raziskave ni tako presenetljiv, kot je za klasično ekonomsko teorijo:
 
"Bolj uporaben pa je drugi sklep, ki poudarja, da ljudje nagrajujejo dober ugled", pojasnuje dr. Ule in dodaja: 
 
"V tujini se zato velika podjetja zelo trudijo ohranjati podobo družbene odgovornosti. Slovenski trg je majhen in večjim podjetjem morda še ni treba vzdrževati tržne prednosti prek dobrodelnosti. Manjša podjetja in samostojni podjetniki pa bi se morali zavedati, da jim ugled zanesljivosti in dobronamernosti lahko pomaga na trgu." 
 
Celoten članek je na voljo na spletni strani  časnika Finance (za branje je potrebna registracija).

sreda, 27. januar 2010 Na TV Koper Capodistria o študijskih programih UP

Na TV Koper - Capodistria je bil v tematski oddaji Tuttoggi Scuola prispevek o Univerzi na Primorskem in njenih članicah, v katerem je dekan prof. dr. Dragan Marušič predstavil UP FAMNIT in študijske programe, ki jih izvajamo, direktor UP PINT prof. dr. Andrej Brodnik pa je poročal o delovanju inštituta, s katerim tesno sodeluje UP FAMNIT.
 

Oddajo si lahko ogledate na spletni strani RTV Slovenija na tej povezavi. (Oddaja je v italijanskem jeziku.)


ponedeljek, 25. januar 2010 Matematično dokazano: matematiki in opice so v sorodu

Od Darwina pa vse do 60. let prejšnjega stoletja so znanstveniki ugotavljali razvojne relacije med vrstami na osnovi njihovih anatomskih in morfoloških lastnosti, kar je pogosto vodilo do nepopolnih in celo napačnih zaključkov. Dandanes pa metode za ugotavljanje sorodstvenih podobnosti in razlik temeljijo predvsem na matematični analizi zaporedij nukleotidov v molekulah DNA oz. na analizi zaporedij genov v genomu.

O teh temah je v petek, 15. januarja na UP FAMNIT predaval doc. dr. Martin Milanič z UP FAMNIT v predavanju z naslovom Iskanje filogenetskih dreves: smo matematiki in opice v sorodu? Udeležence je popeljal skozi nekatere uporabe matematičnih orodij za namene reševanja bioloških problemov. Rdeča nit predavanja je bila evolucija živih bitij in z njo povezano ugotavljanje razvojnih relacij med vrstami, ki jih najdemo danes na našem planetu. Matematičnim objektom, ki ponazarjajo tovrstne relacije, pravimo filogenetska drevesa.

Dr. Milanič je nadaljeval, da so na podlagi zgoraj omenjenih matematičnih analiz znanstveniki po več kot sto letih tako ugotovili, da veliki panda, kljub svojim številnim lastnostim, značilnim za rakune, spada v družino medvedov, in postavili domnevo, da je skupni prednik vseh človeških ras živel v Afriki pred približno 200.000 leti - v nasprotju s prej veljavnim prepričanjem, da se je človek razvil neodvisno na različnih delih sveta pred dvema milijonoma let.

Dr. Milanič je na predavanju nakazal, da je verodostojna filogenetska drevesa mogoče konstruirati na osnovi različnih matematičnih modelov. Čeprav so računski problemi, ki sledijo iz tovrstnih modelov, težki in jih sodobni računalniki ne morejo optimalno rešiti, so lahko dobljeni izračuni biologom v veliko pomoč na poti do novih spoznanj. Z matematičnim razmislekom se lahko tudi prepričamo, da v nekaterih posebej lepih primerih do prave rešitve pridemo hitro in učinkovito. Skladna s to ugotovitvijo je bila zaključna misel predavanja, ki pravi, da bo matematika tudi v prihodnje igrala ključno vlogo pri iskanju t.i. drevesa življenja in pri ugotavljanju sorodstvenih vezi med različnimi vrstami živih bitij

Predavanje dr. Milaniča je že peto predavanje v okviru cikla Famnitovi Izleti v matematično vesolje. Cilj cikla je na poljuden način predstaviti zanimive matematične probleme in s tem pripomoči k širjenju poljudnoznanstvene kulture na Primorskem. 

Naslednje predavanje bo 12. februarja ob 18. uri v Veliki predavalnici na UP FAMNIT. Mag. Rado Pezdir bo imel predavanje z naslovom: Donos in tveganje: matematikove finančne dileme. 

Foto: Pavel Fičur

 


petek, 22. januar 2010 Famnit na sejmu Informativa v Ljubljani, 29. in 30. 1.

Famnit se bo skupaj z drugimi članicami Univerze na Primorskem v petek, 29. januarja in v soboto, 30. januarja predstavil na sejmu Informativa v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču.

Gre za največji vseslovenski sejem izobraževanja, štipendiranja in zaposlovanja, kjer se predstavijo vse ključne izobraževalne institucije v Sloveniji in ki ga obiščejo obiskovalci iz vse Slovenije, predvsem dijaki, ki iščejo dodatne informacije o študiju pred informativnimi dnevi.

Famnit se bo predstavil na stojnici pod okriljem Univerze na Primorskem. Na sejmu bodo sodelovali tudi naši študentje, ki bodo dijakom predstavljali svoje študijske programe. Razstavni prostori se nahajajo v dvorani Kupola (A) in Stekleni dvorani (C) Gospodarskega razstavišča. Fakulteta pa bo imela tudi svoj program na odru, ki ga predstavljamo spodaj.

 Vstop na sejem je brezplačen, sejmišče je odprto v petek in soboto od 9. do 18. ure.

Dijake, študente in zaposlene vabimo, da obiščejo naš razstavni prostor!

 

Program na odru: Steklena dvorana, hala C

  • Petek, 29. januar:
13.55–14.40  UP FAMNIT: študentje Biodiverzitete in Sredozemskega kmetijstva predstavljajo svoj študij.

 

  • Sobota, 30. januar:
13.00–13.30  UP FAMNIT: z mag. Radom Pezdirjem spoznajte Piramidno igro - največjo prevaro na finančnih trgih.

 


četrtek, 21. januar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 25.1.2010, bo ob 16.00 uri v predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Predavatelj: Jernej Vičič

Naslov: A method to restrict the blow-up of hypotheses of a non-disambiguated shallow machine translation system

Povzetek:

The talk presents two automatic methods that reduce the complexity of the ambiguous space introduced by the omission of the part of speech tagger from the architecture of a shallow machine translation system. The methods were implemented in a fully functional translation system for related languages. The language pair chosen for the experiments was Slovenian-Serbian as these languages are highly inflectional with morphologically ambiguous forms. The empirical evaluations show an improvement over the original system.

Vabljeni!


torek, 12. januar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 18.1.2010, bo ob 16.00 uri v predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Naslov: Računalniško omrežje srednje velike organizacije

Predavatelj: Tine Mezgec, FAMNIT

Povzetek:
Predstavljena bo arhitektura omrežja tipične srednje velike organizacije na primeru UP FAMNIT in UP PINT. V nadaljevanju bomo predstavili tudi osnovne storitve, ki jih tipično nudimo v takem omrežju.
V diskusiji so dobrodošli predlogi udeležencev seminarja.

Vabljeni!


torek, 12. januar 2010 So matematiki in opice v sorodu?

V petek, 15. januarja, ob 18. uri vas vabimo v Veliko predavalnico na UP FAMNIT, kjer bo potekalo predavanje doc. dr. Martina Milaniča, UP FAMNIT, z naslovom:

Iskanje filogenetskih dreves: smo matematiki in opice v sorodu? 

Vsebina predavanja:
Kako ugotoviti verodostojno zgodovino razvoja vrst, ki jih najdemo danes na našem planetu? S tem pomembnim vprašanjem se biologi ukvarjajo že vrsto let, strokovno pa mu pravijo "rekonstrukcija filogenetskih dreves". Poleg bioloških argumentov so za reševanje tega problema bistvenega pomena tudi dobri matematični modeli in računalniške rešitve. Na predavanju si bomo ogledali problem izgradnje posebej preprostih, t.i. popolnih filogenetskih dreves. Podali bomo njihovo matematično definicijo in si pogledali, kako učinkovito ugotoviti, ali za dane podatke obstaja popolno filogenetsko drevo. 
 
O predavatelju:
Martin Milanič je gimnazijo obiskoval v Kopru. Po študiju uporabne matematike na FMF v Ljubljani je leta 2007 doktoriral na univerzi Rutgers (New Jersey, ZDA). Raziskovalno delo je nadaljeval na podoktorskem usposabljanju na univerzi v Bielefeldu (Nemčija), po več kot petih letih v tujini pa se je letos zaposlil na Univerzi na Primorskem. Nekdaj zelo uspešen udeleženec matematičnih tekmovanj se danes raziskovalno ukvarja predvsem s kombinatorično matematiko in teoretičnim računalništvom.
 
Predavanje je del cikla poljudnoznanstvenih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu Famnitovi izleti v matematično vesolje, ki od septembra do maja poteka v Kopru, in ki je doslej naletel na zelo pozitiven odziv javnosti. Nanj vabimo tudi študente drugih študijskih smeri na fakulteti. Predavanje je terminsko zamenjano s predavanjem dr. Štefka Miklaviča "Ali vam je všeč brokoli", ki bo zdaj potekalo 12. marca.
 
Naslednje predavanje bo 12. februarja; mag. Rado Pezdir bo predstavil predavanje z naslovom: Donos in tveganje: matematikove finančne dileme.
 
Spodaj: dr. Milanič na prejšnjih predavanjih; več utrinkov s prejšnjih predavanj v Famnitovi fotogaleriji.
 
 

sobota, 9. januar 2010 Dekan UP FAMNIT na TV Koper o fakulteti in naravoslovju

Vabljeni k ogledu pogovora z dekanom UP FAMNIT, prof. dr. Draganom Marušičem, na TV Koper.

V njem govori  o nedavnem uspehu dr. Aljaža Uleta in UP FAMNIT, objavi v reviji Science, vzrokih za nezadostno priljubljenost naravoslovnih študijev, usmeritvi UP FAMNIT, novih študijskih programih fakultete, Aplikativni kineziologiji in Biopsihologiji, ter (dobri) zaposljivosti njenih diplomantov.

Petminutni pogovor, ki vsebuje tudi nekaj posnetkov s predavanj na fakulteti in njenih študentov, je dostopen na spletni strani RTV Slovenija na tejle povezavi (klikni)

Vabljeni k ogledu!

 

 


četrtek, 7. januar 2010 Znanstveno o dobrodelnosti - pogovor z dr. Aljažem Uletom

Objavljamo pogovor z doc. dr. Aljažem Uletom, predavateljem na UP FAMNIT, ki je izšel konec preteklega leta v Delovi prilogi Znanost po objavi njegovega članka v ugledni reviji Science. Ta je skupaj z revijo Nature eno od šestih meril, na podlagi katerih se univerze razvrščajo po uspešnosti na šanghajski lestvici najboljših univerz sveta. Dr. Ule, ki je bil glavni avtor članka, se v pogovoru dotika vsebine članka, teorije iger, odziva študentov na UP FAMNIT, raziskovalnih pogojev pri nas in v tujini ter drugih pomembnih tem.

 

Pogovor

dr. Aljaž Ule, vodilni avtor članka v reviji Science

24. 12. Delo, priloga Znanost

Znanstveno o dobrodelnosti
 
V času pred božično novoletnimi prazniki je večina ljudi bolj nagnjenih k dobrodelnosti kot sicer. Ste kdaj pomislili, da je proučevanje dobrodelnosti lahko tudi vrhunska znanstvena tema?

V zadnji številki vrhunske znanstvene revije Science – izšla je 18. decembra – je objavljen tudi članek Indirect Punishment and Generosity Toward Strangers (Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev), katerega vodilni avtor je Slovenec, dr. Aljaž Ule. Ta je delno zaposlen na Univerzi v Amsterdamu na Nizozemskem, delno pa na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem (UP), kjer je, kot nam je dejal dr. Ule, tudi napisal večino članka. UP FAMNIT, ki deluje komaj dve leti, se torej z njim upravičeno veseli velikega raziskovalnega dosežka – objave v reviji Science se upoštevajo tudi pri razvrščanju univerz na šanghajsko lestvico najboljših univerz sveta.

 

Zakaj ste najprej študirali matematiko in nato pristali na ekonomiji?

Od nekdaj so me zanimala družboslovna vprašanja. Zato sem v gimnaziji razmišljal tudi o študiju družboslovja, oziroma humanistike. Ker pa sem bil dober v matematiki, so mi na šoli svetovali, naj to študiram. Poleg tega sta mi starša, ki sta oba družboslovca, rekla, naj, če hočem delati kaj resnega, najprej študiram matematiko in se šele nato preusmerim. Tako sem tudi naredil.

 

Kaj vas je odvrnilo od podiplomskega študija na ljubljanski univerzi, kjer je družboslovno usmerjenim matematikom na voljo interdisciplinarni doktorski študij statistike pri prof. dr. Anuški Ferligoj?

Tega podiplomskega študija leta 1997 še ni bilo. Čeprav me statistika nikoli ni posebno zanimala, sem nekaj časa resno načrtoval, da bi po matematiki vpisal še dodiplomski študij na FDV. V resnici sem hotel študirati matematično teorijo iger, vendar takega študija v Sloveniji še ni bilo. Še zdaj v Sloveniji teorijo iger običajno predavajo nespecialisti. No, ko sem Ferligojevi povedal, kaj me zanima, mi je svetovala, naj raje vpišem ustrezen podiplomski študij v tujini. Potem sem se prijavil na dve tuji univerzi, šel najprej za eno leto na univerzo Twente na Nizozemskem in nato končal na amsterdamski univerzi, ker so mi tam ponudili štipendijo.

 

Očitno ste se jim zdeli zelo perspektiven študent?

To ne vem, vem pa, da so v vseh družboslovnih podiplomskih študijih zelo veseli matematikov. Na ekonomskih doktorskih študijih v tujini je skoraj polovica vpisanih prej študirala matematiko ali fiziko. Poleg tega imajo slovenske matematične fakultete ugled, ki tudi njihovim diplomantom dviguje ceno.

 

Zakaj ste tudi po doktoratu ostali na amsterdamski univerzi?

V bistvu so se oni odločili namesto mene. V Amsterdamu so mi ponudili odlične možnosti za raziskovalno delo. Omogočili so mi, da sem veliko časa preživel v Ameriki in Španiji. Kmalu bom znova odpotoval za pol leta v Barcelono, nato bom verjetno še pol leta v New Yorku. Amsterdamski univerzi se pozna, da je finančno veliko bolj podprta od slovenskih univerz in tudi bolj aktivna v svetovni tekmi znanstvenikov. Po drugi strani pa takrat, ko sem doktoriral, v Sloveniji ni bilo možnosti, da bi tam nadaljeval svoje raziskovalno delo, vsaj ne pod pogoji, ki bi mi ustrezali.

 

A po zaslugi primorske univerze zdaj vendar, vsaj delno, pripadate tudi naši znanosti?

Če univerzi ne bi pripadal, je ne bi napisal na svoj članek v Science. Za delno zaposlitev v Sloveniji – na amsterdamski univerzi so precej težko pristali na to, da sem se tam delno razbremenil – sem se sicer odločil iz osebnih razlogov. Primorska univerza je tudi še zelo mlada, zato nekatere stvari tam še niso tako utečene, kot so na amsterdamski. Po drugi strani pa je ravno zato FAMNIT bolj prilagodljiva in lahko prilagaja študijske programe mojim izkušnjam. Cenim tudi kolege, s katerimi delam v Kopru, med njimi nisem edini z izkušnjami z delom v tujini, kar velja tudi za gonilno silo naše fakultete, dekana prof. dr. Dragana Marušiča.

 

Ste zadovoljni z odzivom študentov na FAMNIT?

O teoriji iger predavam študentom prve in druge bolonjske stopnje. Za ene je obvezen, za druge izbirni predmet. Kolikor vem, je moj predmet eden najbolj popularnih na tej fakulteti. Verjetno se marsikdo od študentov vpiše že zaradi zanimivega imena predmeta, a kot opažam, so precej zadovoljni tudi s predavanji, še posebej ko prikažem uporabnost teorije iger.

 

Povod za naš pogovor je članek v Science, ki ste ga napisali s še tremi avtorji, a vi ste prvopodpisani med njimi. Pred nekaj leti, ko ste tudi sodelovali v Science, je bila vaša vloga menda precej drugačna?

Drži, takrat moja vloga ni bila tako velika. Počutim se, kot bi bil to moj prvi članek v Science.

 

Kako to, da ste se lotili ravno dobrodelnosti? To ni ravno področje, ki bi bilo – tako vsaj domnevam – blizu nekomu, ki je matematik?

Upoštevajte, da nisem čisti matematik. Matematika strateškega delovanja in odločanja torej teorija iger, je samo polovica mojega raziskovalnega dela, druga polovica pa so vedenjske raziskave, ki vključujejo tudi poskuse na prostovoljcih. Problematika sodelovanja je postala vroča tema že pred kakšnimi desetimi leti in revija Science je – mislim, da je bilo to leta 2003 – objavila, da je to eden od desetih največjih nerešenih problemov v znanosti. S tem so, seveda, tedaj v širši znanstveni javnosti zelo promovirali ta problem. Primer problema sodelovanja med državami je tudi težavno sprejemanje ukrepov proti podnebnim spremembam. Iz teoretsko ekonomskega pogleda je res presenetljivo, da ljudje sodelujejo, tudi kadar to nikomur ni v strogo osebnem interesu. V našem primeru smo sodelovanje proučevali na primeru dobrodelnosti do neznancev.

 

Ste našli formulo, ki pojasnjuje dobrodelnost?

Čeprav članek vsebuje eno precej enostavno formulo, ne opisuje matematične analize, temveč vedenjski poskus. Skupina ljudi, ki je sodelovala v našem poskusu, je igrala igro z obdarovanjem neznancev. Razdelili smo jih v pare, kjer je bil vedno eden darovalec, drugi prejemnik. Darovalec se je moral odločiti, če bo neznancu podaril del svojega denarja. Če je podaril dva evra, je prejemnik dobil dva evra in pol, sicer nobeden ni dobil ali izgubil nič. Ta igra temelji na matematičnem modelu, kjer je iz stališča skupine najboljše, da vsi člani drug drugega obdarujejo, iz stališča posameznika pa da nikoli nič ne daruje, ampak samo sprejema darila od ostalih. Novost naše raziskave pa je bila predvsem v tem, da smo mi proučevali tudi vpliv kaznovanja na obdarovanje.

 

To se zdi podobno principu, na katerem temelji tudi igra monopoli?

Lahko, da je v nekem smislu tako. No, nas je zanimalo, kakšno strategijo bodo prostovoljci pri tem obdarovanju uporabili. Poskus je trajal tako dolgo, da smo lahko kategorizirali večino ljudi. Najprej nas je presenetilo to, kako ljudje vztrajajo na svojih strategijah. Presenetil nas je tudi obseg obdarovanja. Ugotovili smo, da so tisti, ki so darovali na začetku, s tem tudi nadaljevali. Tisti, ki niso darovali na začetku, praviloma tudi kasneje niso. Pokazalo pa se je, da se darovanje splača. Zakaj? Tisti, ki so darovali, so praviloma darovali samo tistim neznancem, za katere so dobili signal, da so v preteklosti tudi sami darovali. Darovanje je torej pogojno. Kadar dobiš za nekoga signal, da nikoli ni nič daroval, mu tudi ti ne boš nič daroval. Morda je še najpomembnejša ugotovitev članka, da te odločitve o dobrodelnosti niso tako premišljene kot predpostavlja ekonomska teorija, temveč bolj impulzivne. Razen tega pa je pomembna tudi ugotovitev, da se tistim, ki so dobrodelni, to na tak ali drugačen način povrne. Opazili smo tudi, da ljudje zelo neradi kaznujejo neznance, celo v primeru, ko bi jih morali. Samo kakšnih 15 odstotkov ljudi je pripravljenih, da zaradi spoštovanja družbene norme kaznujejo tujca.

 

Ali torej ljudje lažje kaznujejo znance?

Drži. Prejšnje raziskave so pokazale, da je kaznovanja več, kadar gre za maščevanje. Toda v naši raziskavi, kjer neposredno maščevanje ni možno, je zanimivo, da ima že majhen delež kaznovalcev velik vpliv. Kajti, če kaznovanje onemogočimo, potem največ zaslužijo sebični. Če pa omogočimo kaznovanje, največ zaslužijo tisti, ki pogosto darujejo.

 

Kdo je sestavljal vašo skupino prostovoljcev? Je bila presek povprečja, torej sestavljena iz ljudi iz različnih socialnih okolij in različne inteligence?

Takšni poskusi se na univerzah praviloma delajo s študenti, v tem primeru z nizozemskimi, a mislim, da te kljub temu lahko primerjamo s povprečjem. Na Nizozemskem danes že skoraj vsakdo nekaj študira.

 

Kako pa bi bilo mogoče praktično uporabiti vašo analizo dobrodelnosti? Bi lahko na tej podlagi povečali motivacijo posameznikov za dobrodelnost?

Še najbolj pomembna uporaba teh rezultatov bi lahko bilo to, da se ljudje zavedo, da se jim splača vlagati v svoj dober sloves, v kar sodi tudi dobrodelnost – tudi tedaj, ko še ne vedo, kdaj se jim bo to povrnilo.

 

Še zlasti bi se to, verjetno, splačalo bodočim politikom? Dobrodelni bi morali biti, še preden se prvič pojavijo na volitvah.

Oh, seveda. Toda ne gre samo za politike. V Ameriki in na Nizozemskem je navada, da zelo premožni ljudje kar tekmujejo, kdo bo največ in najbolj domiselno pomagal. Vendar je zelo pomembno, komu pomagajo. Za sodelovanje je potrebno darovati samo tistim, ki so in bodo ostali na dobrem glasu, bodisi, da gre za posameznike ali za dobrodelne institucije. To je potrdil tudi naš vedenjski poskus. Dober glas obdarovanca da dober glas darovalcu.

 

Ali se še ukvarjate s to raziskovalno temo?

Ne, zdaj se ukvarjam z vplivom izbire partnerjev na sodelovanje, na primer v poslu. Že v svojem doktoratu sem teoretsko, z matematično analizo, dokazal, da lahko izbira partnerja oziroma sodelavca reši problem sodelovanja. Lani pa me je to začelo zanimati tudi empirično.


Jasna Kontler - Salamon

 


četrtek, 7. januar 2010 Seminar MARA

V ponedeljek, 11.1.2010, bo ob 16.00 uri predavalnici Pošta (računalništvo) Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in računalništvo UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PINT, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

Predavalnica Pošta ob 16.00

Predavatelj: dr. Boštjan Vesnicer, Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Alpineon, d.o.o.

Naslov: Statistični postopki v sistemih za samodejno razpoznavanje govorcev

Povzetek:

Biometrija je veda, ki se ukvarja s proučevanjem postopkov za samodejno razpoznavanje oseb na podlagi fizioloških in/ali vedenjskih značilnosti. Med bolj popularne biometrične postopke prištevamo razpoznavanje prstnih odtisov, dlani, šarenice, obrazov, pisave in govorcev.
V predavanju bomo predstavili postopke, ki se uporabljajo v sistemih za razpoznavanje govorcev. Poudarek bo predvsem na statističnih postopkih. Izpostavili bomo probleme, zaradi katerih se zanesljivost razpoznavalnikov govorcev poslabša, in predstavili možnosti, kako te probleme vsaj delno umiliti.
Na koncu bomo opisali še sistem za samodejno razpoznavanje govorcev, v katerega smo vgradili predstavljene postopke, ter podali rezultate, ki smo jih s sistemom dosegli.

Vabljeni!