Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 26. september 2023 Konferenca Applied Statistics združila 90 udeležencev iz 12 držav

V soorganizaciji Statističnega društva SlovenijeUP Famnit in Univerze v Ljubljani, je v Kopru med 24. in 26. septembrom 2023 potekala 19. mednarodna konferenca aplikativne statistike.

    

Tri-dnevno dogajanje je združilo 90 udeležencev iz 12 držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Češke, Francije, Hrvaške, Italije, Portugalske, Romunije, Srbije, Turčije, ZDA in Združenega kraljestva.

Udeležence konference so ob začetku pozdravili prof. dr. Klavdija Kutnarrektorica Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, ter prof. dr. Matevž Bren, predsednik Statističnega društva Slovenije.

Skozi znanstveni program so uspešni raziskovalci in strokovnjaki s področja analize podatkov, podatkovne znanosti in statistike predstavili svoje raziskovalne prispevke, konferenco pa so z zanimivimi vsebinami, popestrili priznani predavatelji:

  • Dankmar Böhning (Univerza v Southamptonu) s predavanjem Capture-recapture methods with applications in health and society,

  • Cécile Proust-Lima (Univerza v Bordeauxu) s predavanjem Analysis of multivariate longitudinal and survival data: From joint models to random forests in

  • Richard De Veaux (Williams College) s predavanjem Data science ethics: Some stories from the trenches.

»Veseli nas, da smo 19. izvedbo konference aplikativne statistike prvič uspešno pripeljali na UP Famnit,« je povzela asist. dr. Ana Zalokar z Oddelka za matematiko in soorganizatorka konference. Dodala je, da je mednarodna obarvanost dogodka združila različne poglede in mnenja, kar je eden izmed glavnih ciljev konference: »Opazila sem, da so bili obiskovalci konference z vsebinskim programom navdušeni,  navsezadnje je združila 90 udeležencev iz držav po vsem svetu, z različnimi pogledi, na kar smo lahko zelo ponosni.«

Ob koncu konference so bile izbrane predstavitve, ki so dosegale znanstveno moč, jasnost in potencialni vpliv, povabljene k objavi v posebni izdaji revije Advances in Methodology and Statistics.