Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 8. marec 2023 Študentka iz Japonske navdušena nad HICUP-labom

Študentka Yuri Yoneyama iz Japonske se je v sklopu raziskovalnega projekta, ki zajema delo z interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, odločila in odpotovala v Slovenijo. V nadaljevanju nam je razkrila nekaj več o njeni poti in tudi o tem s čim se ukvarja. Povedala pa nam je tudi razlike in podobnosti med Slovenijo in Japonsko.

Yuri, študentka magistrskega programa, na Univerzi - Nara Institute of Science and Technology na Japonskem, je v februarju za dva meseca obiskala Fakulteto za matematiko naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), kot je sama povedala jo je navdušila Slovenija že kar nekaj časa nazaj. Vendar je bil glavni razlog obisk izr. prof. dr. Matjaža Kljuna in izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije (UP FAMNIT), ki sta v prejšnjem letu obiskala Japonsko in predstavila svoje raziskovalno področje, tam pa so gradili na skupnem projektu. 

Sama meni, da ima laboratorij HICUP - Laboratorij za interakcijo človek-računalnik na Univerzi na Primorskem, pomembno stično točko med Japonsko in Slovenijo.

“Moje področje na Japonskem povezuje interakcijo človek-računalnik in razširjeno resničnostjo, v sklopu tega delujem na projektu, ki zajema problematiko socialne anksioznosti, ki je prepoznana tudi kot ena najpogostejša psihična motnja. Zato je moja največja želja, da bi s posebnimi očali ljudje to v prihodnje lažje premagovali.” V laboratoriju HICUP je predstavila tudi svoj prototip, kot pravi je njeno delo naporno, vendar v tem zelo uživa in se veliko uči.   

V intervjuju je priznala, da si sprva ni predstavljala, da je Slovenija tako razvita država. “Imate čudovito državo, v katero se bom z veseljem vrnila! Prav tako, imate zelo napreden laboratorij, ter zelo prizadevne profesorje, kar se pozna tudi na dobrem vzdušju v delovnem okolju,” se zasmeje “ znajo se kdaj tudi pošaliti in seveda, v primerjavi z Japonsko, je tukaj struktura dela zelo drugačna! Tam veljajo strožja pravila,” dodaja.

Navdušuje jo tudi tukajšnja kultura in ljudje. “Na Japonskem ne poznamo pustnih karnevalov kot Slovenci. Ljudje pa so zelo gostoljubni, že na primer, ko obiščem trgovino se mi trgovka prijazno nasmeje.” Največjo razliko med državama pa je opazila pri javnem prometu. “Groza! na Japonskem imamo zelo dobro vzpostavljen vozni red, če kdo malo zamuja, se to zelo kaznuje” zaključuje.