Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 24. november 2021 Prof. dr. Vladimir Batagelj na Statističnem dnevu 2021 prejel Blejčevo priznanje 2020

Prof. dr. Vladimir Batagelj z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT je na Statističnem dnevu 2021 prejel Blejčevo priznanje 2020.

Statističnega dneva 2021, ki je letos prvič potekal v hibridni izvedbi, se je udeležilo okoli 380 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. 

Na začetku dogodka, ki sta ga odprla Tomaž Smrekar, generalni direktor Statističnega urada RS, in dr. Matevž Bren, predsednik Statističnega društva Slovenije, je uvodno predstavitev pripravila Zala Jakša s Statističnega urada RS. V jeziku statističnih podatkov je slikovito opisala 30 let samostojne Slovenije.

    

Podelitvev priznanj Statističnega društva Slovenije se je odvila v prvem delu dogodka, podeljena pa so bila naslednja priznanja:

  • Blejčevo priznanje 2020: prof. dr. Vladimir Batagelj.
  • Priznanje Klemna Pavliča za 2020: dr. Marjan Cugmas.
  • Za odličnost statističnega poročanja v medijih 2020: skupina Covid-19 sledilnik.
  • Blejčevo priznanje 2021: prof. dr. Lea Bregar.
  • Priznanje Klemna Pavliča 2021: Damjan Manevski.

Prav tako so v prvem delu  govorci obravnavali temo Podatki v času epidemije – nove potrebe in novi rezultati in razpravljali o pripravi pravočasnih in kakovostnih podatkov v času epidemije ter o izzivih, ki nas čakajo v prihodnje. V razpravi so sodelovali:

V drugem delu dogodka sta priznana tuja strokovnjaka Arlen Hoebergen in Sillard Patrick obravnavala temo Izzivi zbiranja podatkov v prihodnosti. Predstavila sta zanimive metodološke rešitve in izzive na področju statističnih raziskovanj in anket.

Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Vabimo vas k ogledu videoposnetka dogodka.