Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 20. december 2021 Interakcije med prostoživečimi mačkami: Od risov v Sloveniji do leopardov a Afriki - Na voljo je posnetek še enega uspešnega predavanja iz letošnjega cikla Bioloških večerov

Tretje predavanje v letošnjem ciklu Famnitovih Bioloških večerov z naslovom Interkacije med prostoživečimi mačkami: Od risov do v Sloveniji do leopardov a Afriki je izvedel doc. Dr. Miha Krofel. Dogodek je tokrat potekal samo v spletni obliki, spremljalo pa ga je preko 100 udeležencev.

     
Doc. dr. Miha Krofel

Prostoživeče mačke, kot so ris, leopard in tiger, že od nekdaj burijo človeško domišljijo, obenem pa opravljajo pomembno ekološko vlogo v naravi. Vendar odnosi med različnimi vrstami mačk ostajajo slabo raziskani, čeprav so ti odnosi pogosto glavni dejavnik, ki določa razširjenost vrste, njeno številčnost in vlogo. Tekom predavanja smo obiskali afriške savane, kjer si prostor delita leopard in gepard, azijska višavja, kjer v gorskih prostranstvih sobivata snežni leopard in manul, tropske otoke, kjer tiger kraljuje med petimi različnimi vrstami mačk, ter slovenske gozdove, kjer lahko srečamo evrazijskega risa in divjo mačko. Spoznali smo njihova življenja v raznolikih ekosistemih ter najnovejša odkritja raziskovalnega projekta InterMuc, ki želi odgovoriti na vrsto odprtih vprašanj povezanih s sobivanjem različnih vrst mačk, njihovemu medsebojnemu komuniciranju ter njihovem ohranjanju pod vedno večjim pritiskom človeštva.

Predavanje je bilo izvedeno v sklopu projekta Engreen - Krepitev zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, poleg slovenskega posnetka pa je na voljo tudi italijanski prevod.

Vabljeni k ogledu!